• Novi MP3 predvajalniki iRiver

    Podjetje iRiver je predstavilo nove predvajalnike digitalne glasbe, s katerimi želi povečati tržni delež na tem vse bolj donosnem trgu, kjer kraljuje za zdaj Apple iPod. Najbolj zanimiv je model iRiver U10, ki ima velik 2,2-palčni barvni zaslon in poseben sistem krmiljenja D-imenovan Click, zaradi katerega je povsem brez tipk. Namesto zaslona, ki bi bil občutljiv na dotik, so se načrtovalci odločili za preprostejši mehanizem, kjer lahko stikala aktiviramo ob pritisku na enega od vogalov zaslona.

    Objavljeno: 21.6.2005
  • Največji vdor v sistem plačilnih kartic doslej

    Po več tednih tajni dolgi preiskavi je v javnost prišla vest, da so hackerji uspeli vdreti v sistem družbe CardSystem Solutions in priti do informacij o okoli 40 milijonih kreditnih in plačilnih kartic. Podjetje, ki procesira podatke za različne ponudnike kartic, je bilo napadeno že konec maja, najbolj prizadete pa so kartice MasterCard, ki jih je na spisku skoraj 14 milijonov. Prav MasterCard pa je s svojim sistemom za detekcijo zlorab prvi prišel na sled vdoru, pri katerem so tatovi z ukradenimi podatki kupovali blago in storitve. Preiskavo je kmalu po zaznavi vdora prevzel FBI, vendar doslej kot kaže še niso prišli na sled storilcem. Zaradi samega postopka preiskovalci ne razkrivajo podrobnosti, znano pa je že, da so storilci uspeli namestiti vohunski program, ki jim je posredoval ukradene podatke. MasterCard in drugi ponudniki kartic so že zagotovili zaščito strank in povrnitev ukradenih zneskov.

    Objavljeno: 21.6.2005
  • HDTV prek DSL

    Podjetje Broadcom je skupaj s partnerji prikazalo prenos digitalnega televizijskega programa v visoki ločljivosti (HDTV) prek komercialnega omrežja ADSL 2+. Demonstracija, v kateri so sodelovali še Alcatel, France Telecom in Tandberg, je potekala ob nedavnem odprtem prvenstvu Francije v tenisu, ki je potekal v začetku junija v Parizu. Televizijska slika, ki je bila predvajana v realnem času, je temeljila na protokolu MPEG-4 Part 10, ki omogoča bolj učinkovit prenos podatkov kot dosedanje rešitve IPTV, večja hitrost omrežja ADSL 2+ pa je obenem zagotovila, da je bil prenesen signal z najvišjo ločljivostjo (1080 vrstic). Broadcom je v ta namen razvil poseben sprejemnik, ki bo kmalu nared tudi za redno prodajo. Kljub temu za zdaj še ni konkretnih načrtov, kdaj se bodo ponudniki storitev odločili za tovrstno tehnologijo.

    Objavljeno: 21.6.2005
  • Nova orodja za analizo varnosti iz Symanteca

    Symantec pripravlja nove strežniške naprave, s katerimi bo lažje analizirati stopnjo varnosti v podjetjih. Strežniški napravi Security Information Manager 9500 in 9550 omogočata analizo varnostni podatkov iz različnih virov, kot so požarni zidovi in protivirusna orodja. S pomočjo namensko razvite programske opreme bo lažje analizirati podatke zajete iz različnih virov in na podlagi tega ukrepati s ciljem varnostnega nivoja v podjetjih. Podatke bo mogoče tudi primerjati z podatkovnimi bazami družbe Symantec, zlasti sistemom DeepSight Threat Management System, na podlagi česar bo moč hitreje izluščiti podatke, ki pomenijo napad, vdor ali drugačno zlorabo v računalniškem omrežju.

    Objavljeno: 20.6.2005
  • Cisco pripravlja naprave za procesiranje podatkov XML

    Cisco pripravlja nove omrežne naprave, ki bodo omogočale pohitritev obdelave in posredovanja podatkov v zapisu XML. Nove naprave bodo prve izmed nastajajoče skupine izdelkov AON (Application Oriented Networking), ki združujejo omrežne izdelke z naprednim procesiranjem podatkov na aplikativnem nivoju. Prvi izdelek je rezina AON XML Blade za modularno stikalo Catalyst 6500, ki omogoča obdelavo in tolmačenje dokumentov XML, pregledovanje pravilnosti podatkovne sheme ter preverjanje veljavnosti digitalnih podpisov.

    Objavljeno: 20.6.2005
  • Longhorn Server Beta 1 od avgusta

    Po različnih zgodnjih razvojnih in predoglednih različicah bo Microsoft avgusta objavil prvo uradno razvojno različico Beta 1 prihodnje generacija strežniškega okolja Windows z delovnim imenom Longhorn Server. Novico je posredno potrdil Bob Muglia, ki je produktni vodja tega projekta, med drugim pa je v razgovoru z mediji potrdil, da Microsoft razmišlja o posebni različici strežniškega programa, ki bi bila namenjena domači rabi, tam kjer je v omrežju več osebnih računalnikov in računalniško podprtih izdelkov zabavne elektronike. Po sedanjih načrtih naj bi Windows Longhorn zaživel v končni različici v začetku leta 2007, sočasno pa bo pripravljena tudi strežniška različica.

    Objavljeno: 20.6.2005
  • Napredek v brezžični modulih za prenosnike

    Intel je objavil vest, da ima izdelan delujoč prototip prvega brezžičnega omrežnega vmesnika s podporo za vse standarde 802.11, ki je v celoti izdelan s tehnologijo CMOS. Dosedanji brezžični omrežni vmesniki uporabljajo drugačne tehnologije, pole tega pa večinoma za vsako standard potrebujejo svoj radijski vmesnik. Intel se je namesto tega odločil za implementacijo v tehnologiji CMOS, ki je precej cenejša in omogoča programsko prilagajanje radijskega modula za podporo različnim brezžičnim standardom. Povrh vsega nov vmesnik deluje z napetostjo le 1,4 volta, kar je znatno manj od današnjih vmesnikov in predstavlja potencialno velik prihranek pri porabi energije v prenosnih napravah.

    Objavljeno: 19.6.2005
  • Tudi Maxtor s 500 GB diskom

    Po družbah Hitachi in Seagate je tudi Maxtor predstavil diske, ki zmorejo hraniti 500 GB podatkov. Podobno kot Seagate, namerava tudi Maxtor diske z visoko zmogljivostjo ponuditi v več različicah - v obliki izdelkov za družine QuickView (zabavna elektronika), MaXline (poslovna raba) in DiamondMax (navadni osebni računalniki). Novi diski bodo skladni s standardom SATA II (3 GB/s), na voljo pa bodo s hitrostjo vrtenja 5.400 in 7.200 vrtljajev na minuto. Prvi modelu bodo v prodaji konec poletja ali v začetku jeseni.

    Objavljeno: 19.6.2005
  • Acer z najtanjšim HTPC

    Acer je predstavil doslej najtanjši večpredstavni računalnik za domači kino, ki na pogled spominja na komponento Hi-Fi. Novi Acer Aspire L200 zavzame površino 430 x 266 mm in meri v višino le 53 mm, kljub temu pa je zasnovan na zmogljivi tehnični osnovi. Poganja ga procesor AMD Athlon 64 3200+, pomnilnik je velik 512 MB (razširiljiv do 4 GB), disk lahko hrani do 160 GB podatkov, vgrajen pa je tudi dvoslojni zapisovalnik DVD. Sistemski nabor in grafiko nudi ATI Radeon Xpres200, vgrajen pa je tudi TV sprejemnik z analognim in digitalnim (DVB-T) sprejemom programom. Računalnik premore vhode in izhode S-video ter firewire, za nameček pa sta tu še gigabitni ožičeni in 54Mb/s brezžični omrežni vmesnik. V prodajo pride poleti, v Evropi pa ga bo moč kupiti za ceno okoli 1.200 evrov.

    Objavljeno: 19.6.2005
  • HP napreduje pri večfunkcijskih napravah

    Sodeč po družbi IDC je Hewlett-Packard vse resnejši tekmec na področju večfunkcijskih naprav, kjer po novem zaseda četrto mesto. Podjetje, ki se je v preteklosti osredotočalo predvsem na tiskalnike, je vse pomembnejši ponudnik večfunkcijskih naprav v vseh cenovnih razredih, skupno pa ima že 13% tržnega deleža. Prodaja se je v zadnjem obdobju povečala za 11%, kar je več kot pri večini tekmecev. Nedavno je HP vstopil tudi v razred najzmogljivejših večfunkcijskih izdelkov, kjer z modelom LaserJet 4345 omogočajo črno-beli tisk in fotokopiranje s hitrostjo 45 strani na minuto. Cene so konkurenčne, saj se gibljejo med 2.600 in 4.350 dolarji, odvisno od opremljenosti. Na prvem mestu je sicer podjetje Canon, ki globalno obvladuje 16% trga, sledita pa Xerox in Ricoh.

    Objavljeno: 18.6.2005
  • Microsoft razvija nov P2P sistem Avalanche

    Microsoftov raziskovalni oddelek v angleškem Cambridgeu razvija nov algoritem in sistem za preprosto izmenjavo datotek po modelu današnjih programov P2P. Projekt nosi delovno ime Avalanche, po zasnovi pa spominja na priljubljeni protokol za izmenjavo datotek BitTorrent. Sodeč po Microsoftovih raziskovalcih naj bi bil od slednjega precej bolj učinkovit, saj omogoča bolj enakomerno porazdelitev posameznih delov datotek po omrežju P2P. To naj bi dosegli z vgradnjo posebnih kontrolnih informacij v vsak preneseni del datotek, s čimer bo celoten čas prenosa datotek skrajšan v primerjavi z BitTorrentom.

    Objavljeno: 18.6.2005
  • JVC v kamkorderjih uporablja vse večje diske

    Po tem, ko so pri japonski družbi JVC v letu 2004 uspešno uvedli prve kamkorderje z zmožnostjo snemanja digitalnih video posnetkov neposredno na diske, so junija predstavili nove modele z bistveno večjimi zmogljivostmi. Dosedanji kamkorderji Everio C so nudili prostor za tja do 4 GB posnetkov z uporabo eno-palčnih diskov. Nova modela Everio GZ-MG30 in GZ-MG50 pa uporabljata nekoliko večje, 1,8-palčne diske, s katerimi nudita 20 GB oziroma kar 30 GB prostora za video posnetke. Oba modela podpirata štiri stopnje kakovosti posnetkov, ki omogočajo hranjenje od minimalno štirih do največ 37 ur posnetkov. Zmogljivejši model ima poleg tega CCD tipalo z 1,33 milijoni pik, s čimer lahko ustvari tudi digitalne fotografije do ločljivosti 1.152 x 864 pik. Poleg diska imajo JVC-jevi kamkorderji režo za kartice SD in vmesnik USB 2.0 za prenos posnetkov na osebni računalnik. Na voljo bodo tudi v Evropi za ceno 800 oziroma 1.000 dolarjev.

    Objavljeno: 18.6.2005
  • Infineon s prvimi moduli DDR3

    Podjetje Infineon je proizvajalcem in razvijalcem računalnikov dostavilo prve primerke pomnilnikov DDR3, s katerimi nameravajo praktično podvojiti prepustnost današnjih pomnilnikov DDR2. Trenutni primerki podpirajo prenos podatkov s hitrostjo 800 Mb/s oziroma 1067 Mb/s, Infieneon pa načrtuje kasnejšo izboljšavo do meje 1600 Mb/s. Poleg večje hitrosti novi pomnilniki prinašajo tudi druge prednosti, na prvem mestu delovanje pri nižji napetosti (1,5 V), s čimer so "prijazni" do prenosnih naprav in računalnikov. Analitiki menijo, da bodo z novimi pomnilniki prenosniki dosegli želeni cilj - delovni dan neprekinjenega delovanja z enim polnjenjem akumulatorjev. Proizvodnja pomnilnikov DDR3 naj bi stekla leta 2006, analitska družba iSuppli pa meni, da bo tehnologija že leta 2008 dosegla tržni delež čez 50%.

    Objavljeno: 17.6.2005
  • Intervideo WinDVD 7.0

    Podjetje Intevideo je objavilo novo različico priljubljenega predvajalnika video posnetkov (zlasti DVD), ki podpira številne nove tehnologije in nastavitve. Predvajalnik tako zdaj podpira predvajanje posnetkov HDTV in AVC (Advanced Video Codec). Na voljo je v dveh različicah, Gold in Platinum, slednja pa podpira tudi predvajanje posnetkov Windows Media Video High Definition (WMV-HD), MPEG-4, QuickTime terReal, podprt pa je tudi novi zapis DivX z interaktivnimi vsebinami.

    Objavljeno: 17.6.2005
  • Video podpora za Skype

    Podjetje Santa Cruz Networks je objavilo nov dodatek za priljubljeni program za internetno telefonijo Skype, ki omogoča videokonferenčne povezave. Program z imenom vSykpe, ki je trenutno še v razvojni fazi, bo prvi izmed več načrtovanih dodatkov za program Sykpe, ki uporablja objavljeni programski vmesnik, s katerim je mogoče izdelovati razširitve. Program omogoča prikaz video posnetka sogovornika v realnem času, podpira pa tudi konferenčni način za tja do deset sogovornikov. Pri tem lahko posameznik ponudi drugim možnost souporabe programov v svojem računalniku, vSkype pa se tesno povezuje s sistemom za trenutno sporočanje, ki je del paketa Sykpe. Delovanje je omogočeno tako za povezave P2P kot tudi povezave prek centralnega strežnika.

    Objavljeno: 17.6.2005
  • Optimistične napovedi prodaje računalnikov

    Analitske družbe so enotne glede tega, da bo prodaja osebnih računalnikov na svetovnem nivoju presegla pričakovanja. Med zadnjimi je ugotovitev potrdila družba IDC, ki predvideva letno rast v višini 11,4%, s čimer naj bi dosegli domala 200 milijonov prodanih osebnih računalnikov. Za naslednje leto pa so napovedi prav tako optimistične in se gibljejo okoli številke 210 milijonov enot. Napovedi temeljijo na zelo dobri prodaji v prvih dveh mesecih letošnjega leta, kjer so zabeležili rast v domala vseh regijah. Še posebej pa izstopajo centralna in vzhodna Evropa, Afrika in srednji vzhod ter latinska Amerika, kjer so zabeležili v povprečju rast prodaje nad 20%. Levji delež rasti je moč pripisati dobri prodaji prenosnih računalnikov in cenejših izdelkov za domačo rabo.

    Objavljeno: 17.6.2005
  • Vertias za lažjo povrnitev podatkov

    Podjetje Veritas, ki je v procesu prevzema s strani družbe Symantec, razvija novo rešitev za izdelavo varnostnih kopij, ki omogoča uporabnikom preprost način povrnitve podatkov kar prek programa v spletnem brskalniku. Rešitev z delovnim imenom "Panther" je v razvojni različici že pri nekaterih izbranih strankah, omogoča pa, da uporabnik prek spletnega brskalnika dostopa do arhiva oziroma varnostne kopije in iz nje povrne podatke oziroma skupine podatkov na svojem računalniku.

    Objavljeno: 16.6.2005
  • Ustanovitev Iniciative programski patenti

    Problematika programskih patentov še naprej buri duhove, tako v Evropi, kot tudi v Sloveniji. Zaradi tega je nastala novo združenje Iniciativa programski patenti, ki so ga ustanovile štiri organizacije (Društvo uporabnikov Linuxa - LUGOS, Sekcija slovenskih proizvajalcev programske opreme - KODA.SI, Center Kiberpipa in Komunikacijsko informacijski servis ŠOU v Ljubljani - KISS), ki se ukvarjajo z informacijsko tehnologijo in želijo opozarjati na pomanjkljivosti in slabe lastnosti predlagane evropske Direktive o patentiranju računalniško izvedenih izumov. V petek, 24. junija, bo o primernosti te direktive podala izjavo Gospodarska zbornica Slovenije, Dokončna odločitev pa leži pri sedmih slovenskih evroposlancev, ki bodo predvidoma v sredo in četrtek, 5. in 6. julija, v Strasbourgu glasovali o sprejemanju direktive.

    Objavljeno: 16.6.2005
  • DivX 6.0

    Podjetje DivX je objavilo šesto različico priljubljenega kodeka in spremne programske opreme za digitalne video posnetke. Novi DivX je hitrejši, kakovost posnetkov pa je v celoti enaka ali boljša kot pri neposrednih tekmecih (zlasti Apple QuickTime in MS Windows Media Video). DivX 6.0 je v celoti združljiv z dosedanjimi različicami in milijoni združljivih naprav, poleg dekodiranja posnetkov MPEG-4, na katerih temelji DivX, pa prinaša kot novost zapis DivX Media Format (DMF), s katerim so avtorji zagotovili enake fukcionalnosti, kot jih ponujajo posnetki DVD. DMF omogoča prikaz podnapisov v različnih jezikov, več različnih alternativnih zvočnih zapisov in celo interaktivne menuje, enako kot pri posnetkih DVD.

    Objavljeno: 16.6.2005
  • AOpen z Mac Mini (PC) klonom

    Podjetje AOpen je predstavilo nov mini računalnik PC, ki se po obliki in velikosti zgleduje po Applovem računalniki Mac Mini. Kljub majhnim dimenzijam (15 x 15 x 5 cm) pa gre za zmogljiv osebni računalnik, ki ima številne dele sposojene pri prenosnih računalnikih. AOpen Mini PC tako vsebuje 2,5-palčni disk, zapisovalnik DVD z neposrednim vstavljanjem nosilca, poganja pa ga procesor Intel Pentium M s takti 1,3 GHz ali 1,6 GHz. Za omrežno povezovanje je je na voljo brezžični omrežni vmesnik 802.11 a/b/g, podprt pa je tudi vmesnik bluetooth. Za priključitev periferije sta na voljo dve vtičnici USB in vmesnik firewire. Sliko lahko prenašamo prek izhodov DVI in S-Video, posebnost pa je izhod YPbPr za povezovanje s televizijo visoke ločljivosti (HDTV).

    Objavljeno: 16.6.2005
  • IBM pripravlja nov Lotus Notes

    IBM je na razvojni konferenci v nemškem Hannovru razkril nekatere podrobnosti o naslednji različici programskih paketov Lotus Notes in Domino. IBM namerava v prihodnje različice odjemalcev Notes tako vključiti številne lastnosti uporabniškega vmesnika dosedanjega paketa Lotus Workplace. Čeprav še vedno poudarjajo, da bosta imela Notes in Workplace še naprej ločen razvoj in objavo je zdaj že jasno, da IBM namerava izdelka v prihodnosti združiti. Novi uporabniški vmesnik naj bi bil v primerjavi s sedanjim oblikovan bolj okoli aktivnosti in bo vseboval zavihke za boljšo organizacijo vsebin. Program za skupinsko delo bo dobil tudi nekatere lastnosti spletnih dveri, saj bo omogočal lažjo in hitrejšo integracijo s programi in podatki drugih proizvajalcev.

    Objavljeno: 15.6.2005
  • Start za OpenSolaris

    Sun je držal obljubo in objavil kodo operacijskega sistema Solaris v obliki novega odprtokodnega projekta, ki so mu dali ime OpenSolaris. Podjetje si s tem obeta, da bo s podporo vse večje odprtokodne skupnosti obudil zanimanje za operacijski sistem, ki je bil v zadnjih letih žrtev ostrih napadov tekmecev. Sun je objavil čez pet milijonov vrstic kode, ki vključuje kodo jedra in omrežne podpore, takoj na začetku pa še niso objavili nekaterih delov kode, ki se tičejo namestitve in modulov za upravljanje operacijskega sistema. Razlog je menda v temu, da Sunovi programerji pregledujejo vrstico po vrstico, preden so pripravljeni javno objaviti kodo.

    Objavljeno: 15.6.2005
  • Toshiba pripravlja nove prenosnike

    Toshiba je predstavila nekatere nove prenosnike, od katerih bodo številni modeli kmalu na voljo tudi v Evropi. Prva novost je model Tecra A5, model namenjen poslovni rabi, ki ima razmeroma skromne mere ter nenavaden zaslon z diagonalo 14 palcev v razmerju 16:9. Tecra A5 tehta 2,2 kg in temelji na kompletu Centrino ter naboru Intel 915GM. Vgrajen je brezžični omrežni vmesnik, akumulator pa zadostuje za okoli tri ure in pol dela. Prenosnik ima tudi zelo ugodno ceno, saj bo v ZDA v osnovni različici na voljo že za ceno pod 1.000 dolarjev.

    Objavljeno: 15.6.2005
  • Sony Ericsson z novimi mobilnimi telefoni

    Sony-Ericsson je predstavil nove modele mobilnih telefonov, med katerimi prednjačijo večpredstavno podprti modeli. Trenutno predvsem za Ameriko je namenjen nov model W600, ki nosi tudi dodatno ime Walkman in združuje večpredstavne lastnosti s telefonijo. Poleg vgrajenega digitalnega fotoaparat z ločljivostjo 1,3 milijona pik je v ospredju predvsem predvajalnik posnetkov MP3 in AAC, ki premore 256 MB prostora za posnetke. Povrh vsega premore zmogljivo grafiko s podporo za 3D igre, številne možnosti za elektronsko komunikacijo (tudi trenutno sporočanje) in drugo dodatno programsko opremo.

    Objavljeno: 14.6.2005
  • Red Hat Fedora 4

    Podjetje Red Hat je objavilo četrto različico projekta Fedora, v okviru katerega nastaja odprtokodna in brezplačna različica operacijskega sistema Linux, iz katerega se nato marsikatera lastnost preseli v komercialne različice izdelkov podjetja. Tik pred objavo različice Fedora Core 4 pa je Red Hat pristal na mnenje javnosti in napovedal nastanek združenja Fedora Foundation, s katerim želi prepustiti podporo skupnosti, spodbuditi in zagotoviti neodvisen ter kakovosten razvoj novih različic izdelka.

    Objavljeno: 14.6.2005
  • Nokia s sedmimi novimi modeli

    Nokia je predstavila sedem novih modelov mobilnih telefonov, med katerimi je novi telefon s podporo za tretjo generacijo mobilne telefonije, pa tudi drugi modeli višjega zmogljivostnega in cenovnega razreda. Prva novost je torej model 6280, ki podpira omrežja 3G (GPRS/EDGE in WCDMA) in višje hitrosti prenosa, za nameček pa ima vgrajen dvojni digitalni fotoaparat za lažje videokonference, od katerega eden podpira ločljivost 2 milijona pik. Vgrajen je velik zaslon z ločljivostjo 240 x 320 pik, ki prvič pri tem proizvajalci podpira 262.000 različnih barv. Osnova je tretja generacija platforme Series 40, pomnilnik za uporabnikove podatke pa je osnovi velik 74 GB. Telefon podpira tehnologijo Push-To-Talk, vgrajeni so odjemalec za elektronsko pošto, večpredstavni predvajalnik, vgrajen pa je tudi radijski sprejemnik. Cena telefona znaša 375 evrov.

    Objavljeno: 14.6.2005
  • Bea AquaLogic

    Podjetje Bea Systems je predstavilo novo skupino izdelkov AquaLogic, s katero želi povečati krog uporabnikov in spodbuditi razvoj rešitev na nivoju storitveno usmerjenih arhitektur (SOA). Glavna zamisel, na kateri temelji nova družina izdelkov, je nov način izdelave razvoja rešitev, ki razvijalcem omogoča pripravo poslovnih programov z malo ali nič programiranja v javi. Razvoj namesto tega poteka s povezovanjem spletnih storitev in podatkovnih virov, kar naj bi bil v prihodnosti poglavitni način razvoja programskih rešitev. AquaLogic v ta namen upošteva doslej sprejete standarde za spletne storitve, sporočilni sistem QuickSilver, centralizirano orodje za nadzor spletnih storitev in varnosti ter modul AquaLogic Data, ki omogoča povezovanje rešitev s podatkovnimi viri na temelju XML.

    Objavljeno: 13.6.2005
  • Microsoft z virtualizacijo v Windows Serverju šele leta 2009

    Microsoft je potrdil, da naslednja različica strežnikov Windows Server z delovnim imenom "Longhorn Server", ki bo nared predvidoma leta 2007, še ne bo vsebovala tehnologije za virtualizacijo strežniškega okolja. Nekatere informacije iz Redmonda so doslej namreč kazale na to, da bi Longhorn Server lahko vseboval podporo za hipervisor, zagonski program, ki omogoča vzpostavitev več navideznih strežnikov (z različnimi operacijskimi sistemi) na isti strojni opremi. Pri Microsoftu zdaj navajajo, da virtualizacija postala osnovni del okolja Windows v naslednji iteraciji strežnikov, ki bo nared predvidoma leta 2009. Tedaj naj bi tudi prenehali prodajati samostojni virtualizacijski izdelke Virtual Server. Obstaja pa še manjša možnost, da bo ta izdelek Microsoft ponudil kot poseben dodatek za Longhorn že v različici za leto 2007, s katero naj bi tesneje povezal strežnik z nadzornim modulom programa.

    Objavljeno: 13.6.2005
  • Nokia in Intel skupaj za podporo WiMaxu

    Nokia in Intel bosta sodelovala pri razvoju brezžične tehnologije in izdelkov WiMax, s čemer si obetajo, da bodo uspeli hitreje priti do izdelkov pripravljenih za prodajo. Dogovor predvideva tesnejše sodelovanje pri implementaciji skupnih standardov, kot tudi izmenjavo tehnologij in izkušenj, s katerimi bi pospešili razvoj energijsko učinkovitih čipov s podporo za WiMax. Intel je že doslej vodilni pobudnik tega prihajajočega standarda, Nokia pa se je združenju WiMax ponovno pridružila lansko leto.

    Objavljeno: 13.6.2005
  • Pentax *ist DL

    V boju za kupce cenejših digitalnih fotoaparatov SLR je Pentax predstavil nov model *ist DL, ki da namerava ponuditi še za nižjo ceno, kot dosedanje modele *ist. V bistvu gre za nekoliko spremenjen obstoječi model Pentax *ist DS, ki so mu spremenili nekatere funkcije. Osnova sta še naprej telo in tipalo z ločljivostjo 6,1 milijonov pik s podporo za objektive Pentax KA, KAF in KAF2. V primerjavi z dosedanjim modelom novinec nima 11-točkovnega autofokusa (zdaj je 3-točkovni), kukalo nudi manjšo povečavo, za manj izkušene uporabnike pa je na voljo samodejna določitev občutljivosti AutoISO. Vgrajen je večji, 2,5-palčni zaslon LCD, fotoaparat pa omogoča manjše število zaporednih posnetkov na sekundo (5 v zapisu JPEG, 3 v zapisu RAW). Cena še ni določena.

    Objavljeno: 13.6.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji