• Iz našega arhiva: PDF pod drobnogledom

    Programov, ki se ukvarjajo z datotekami PDF (tako ali drugače), je veliko. Predvsem "bralni" in "pisalni" del sta zelo dobro pokrita, saj je izbor teh programov res pester, večina pa je uporabniku na voljo povsem brezplačno, čeprav gre za popolnoma resne in uporabne programe.

    Objavljeno: 25.5.2011
  • Pametna baterija

    Velika hiba pametnih telefonov je trajanje delovanja akumulatorja. Če smo včasih prenosni telefon polnili enkrat tedensko, je po novem treba razpeljati kable vsak večer. Računalnik v malem, kot radi rečemo sodobnim telefonom, ima svojo ceno in na nas je, da se odločimo, če smo jo pripravljeni plačati. Uporabniki Androida lahko s skritim biserom Marketa mirne duše sežemo v žep. Pred kratkim posodobljena aplikacija Battery Percentage Status Icon nam bo pomagala podaljšati čas praznjenja akumulatorja. Z njeno uporabo lahko na telefonu vsak trenutek pogledamo, kaj nam pije dragoceni električni sok, oziroma preverimo informacije o statusu akumulatorja s pomočjo natančne statistike, ki jo aplikacija spremlja sproti. Tako informirani zlahka izberemo nastavitve telefona, s katerimi občutno podaljšamo njegovo avtonomijo. Za uporabo programa podjetja Incorporate Apps sicer ne potrebujemo administratorskega dostopa, vendar, ker je Battery plačljiv (0,79 EUR), moramo na Marketu imeti možnost plačevanja.

    Objavljeno: 25.5.2011
  • Nazaj v prihodnost

    Knjigarna Barnes & Noble je predstavila nov elektronski bralnik, ki pomeni vrnitev k osnovam. The Simple Touch Reader, kot se naprava imenuje, se ne namerava spustiti v dirko s tablicami, ampak na dvoboj poziva zgolj e-bralnike, v prvi vrsti Amazonovega prvaka Kindle. Novi Nook ima 6-palčni zaslon iz elektronskega papirja, ki je v celoti občutljiv za dotik, zaradi česar naprava ne potrebuje nobenega kontrolnega gumba, še manj tipkovnice. Obljubljajo bolj tekoče osveževanje ekrana, večjo avtonomijo baterije in možnost posojanja kupljenih knjig z integracijo socialnih omrežij. V drobovju bralnika tiktaka 800 megaherčni TI OMAP3 procesor, ki poganja operacijski sistem Android 2.1. Knjige lahko shranjujemo na 2 GB vgrajenega pomnilnika ali na izmenljive microSDHC pomnilniške kartice. Naprava bo 10. junija v Združenih državah Amerike na voljo za 139 dolarjev. Za Slovenijo načrtov ni, a iznajdljivi si bomo prvi bralnik z zaslonom iz e-črnila, hkrati občutljivim za dotik, izbojevali na eni izmed spletnih dražb.

    Objavljeno: 25.5.2011
  • Twitter kupil TweetDeck

    Twitter je za več kot štirideset milijonov dolarjev prevzel program TweetDeck. Priljubljena aplikacija, ki jo je moč najti tako na namizju kot v mobilnih napravah, je zaslovela z inovativnim prikazom kratkih sporočil omrežja Twitter. O njej pišemo v posebni, mobilni številki revije Monitor, ki bo na policah trafik 14. junija. Izbrana je bila med sto najboljših programov za tablico iPad. Njen potencial je očitno prepoznal tudi Twitter. Ta je v preteklosti že pokazal zanimanje za sveže ideje v zvezi z njihovim omrežjem, ko so kupili programa TwitPic ter Tweetie.

    Objavljeno: 25.5.2011
  • Prodaja fotografij prek spleta

    V Sloveniji je zaživela nova storitev. Fotografski portal Slo-Foto.net je s tujim partnerjem Fotomoto kot prvi omogočil prodajo in nakup fotografij prek spleta. Prijavljeni uporabniki lahko svoje umetnine ponudijo v digitalni in tiskani obliki. Ceno določijo sami. Storitev je brezplačna, portal si provizijo obračuna ob prodaji. Slovenski fotografi so tako dobili priložnost za dokazovanje na domačih tleh, kupci pa široko izbiro tako fotografij kot različnega papirja, na katerega želijo izbrano natisniti.

    Objavljeno: 24.5.2011
  • Firefox 5 beta

    Skladno z napovedjo, da bo v prihodnje spletni brskalnik Firefox pogosteje izhajal, je na voljo beta različica prihajajoče petice. Slednja bo 21. junija nadomestila relativno svežo številko štiri. Posledično bo v prihajajoči verziji lisičke bore malo prelomnih novosti. Razvijalci se bodo bolj potrudili pri manjših popravkih, ki prinašajo večjo stabilnost in varnost. Zaradi priljubljenosti mobilnega Firefoxa bo veliko razvijalskega dela usmerjenega v sinhronizacijo z namizno različico. Po zgledu Googla, ki svoj brskalnik posodablja vsakih osem tednov, bodo pri Mozilli nadaljevali v hitrem tempu. Če bo šlo tako naprej, nove različice naj bi objavljali še hitreje kot konkurenca, bomo Firefox 9 ugledali še pred koncem letošnjega leta.

    Objavljeno: 24.5.2011
  • NT konferenca 2011, prvi dan

    Kot smo že poročali, bo letošnja konferenca potekala v znamenju računalništva v oblaku, oziroma konkretnih prizadevanjih, da bi ta trend uspešno prenesli v naše poslovno okolje. Na dogodkih bo govora tudi o t. i. konzumerizaciji, približevanju tehničnih rešitev potrebam in pričakovanjem potrošnika, torej poslovnem modelu, ki se je v zadnjih letih izkazal za zelo uspešnega.Več o dogajanju prvega dne si preberite tu:

    Objavljeno: 23.5.2011
  • Playboy z video oglasom

    Ruska izdaja priljubljene revije Playboy je objavila video oglas podjetja Marlboro. Video v tisku, velikosti štiri palce je opremljen z zvokom in se predvaja samodejno. Reklama tobačnega velikana ni prvi tovrstni oglas v Rusiji. Decembra 2010 je revija Vogue objavila video za pijačo Martini Gold. Tehnologijo videa v tisku so razvili v ameriškem podjetju Americhip.

    Objavljeno: 23.5.2011
  • Google proti zakonu

    Predlog zakona The Protect IP Act je v Združenih državah dvignil nemalo prahu. Boril naj bi se proti spletnemu kršenju avtorskih pravic in je posledično naperjen predvsem proti spletišču PirateBay ter druščini. Organizaciji, kot sta RIAA (glasba) in MPAA (filmi), bi z njim dobile vzvod, s katerim bodo zlahka odrezale domnevne kršitelje od spleta. Eric Schmidt, predsednik uprave podjetja Google, je javno spregovoril proti sprejetju zakona. Obljubil je, da se bo Google na vse pretege boril proti njemu. Tudi, če se zgodi Veliki požarni zid, podoben kitajskemu, bodo pri spletnem velikanu storili vse, kar je v njihovi moči, da se ta poruši.

    Objavljeno: 23.5.2011
  • Nova pomlad za PayPal

    PayPal, sinonim za varno plačevanje preko spleta, dobiva nov, nepričakovan zagon. Čeprav se je plačevanje z najrazličnejšimi karticami že razširilo do te mere, da ljudi večinoma ni več strah, dobiva PayPal novi polet. Razlog najbrž tiči v nedavnem fiasku podjetja Sony, ko je v enem dnevu "izgubilo" podatke o kreditnih karticah svojih odjemalcev. Krekerji so Sonyju povzročili ogromno škodo in zasejali seme dvoma v ljudeh. Spletne transakcije so spet na črni listi, zato marsikdo dvakrat premisli, preden se odloči zanje.

    Objavljeno: 23.5.2011
  • Apple pripravlja glasbo v oblaku

    Sodeč po informacijah iz finančnih krogov naj bi bil Apple tik pred predstavitvijo nove spletne storitve, hrambe glasbe v lasti uporabnikov na spletnih strežnikih v oblaku. S tem korakom naj bi Apple odgovoril na podobne storitve glavnih tekmecev, družb Amazon in Google.

    Objavljeno: 22.5.2011
  • Sonyjeva povečana resničnost

    Sony je predstavil novo tehnologijo, ki s pomočjo mobilnega telefona ali tablice in naprednih algoritmov za razpoznavo predmetov omogoča prikaz dodatnih navideznih predmetov v povezavi z opazovanim kadrom. SmartAR (AR pomeni augmented reality, povečana resničnost) uporablja video kamero, vgrajeno v mobilno napravo za razpoznavo scene in opazovanega predmeta, nato pa na zaslonu prikaže navidezne predmete, avatarje ali druge informacije, ki obogatijo informacije v povezavi z opazovanim predmetom. Algoritem spremlja premikanje predmetov v opazovani sceni in navidezne predmete premika skladno s spremembami na zaslonu.

    Objavljeno: 22.5.2011
  • 3D zasloni prihajajo na tablice

    Videti je, da so japonski proizvajalci že domala nared za proizvodnjo zaslonov z velikostmi, ki so primerne za tablične računalnike, s katerimi lahko prikazujemo 3D posnetke brez posebnih očal. Toshiba je tako na konferenci SID 2011 prikazala 8-palčni zaslon z ločljivostjo 800 x 480 pik, ki brez težav prikazuje 2D in 3D posnetke. Predstavniki podjetja sicer nočejo potrditi, če so v pogovorih s posameznimi proizvajalci tablic, vendar drugi viri navajajo, da se morda že jeseni bliža nekaj modelov z operacijskim sistemom Google Android.

    Objavljeno: 21.5.2011
  • iPhone tudi pri Si-Mobilu!

    Skupina Telekom Austria Group, katere član je tudi slovenski Si.Mobil, bo v prihodnjih dneh uradno predstavila in začela s prodajo priljubljenih mobilnih telefonov Apple iPhone 4 tudi v Sloveniji. Najuspešnejši Applov izdelek v zadnjih letih tako po dolgem čakanju končno postaja dostopen tudi slovenski javnosti, medtem ko so bili dosedanji uporabniki prisiljeni po telefone v tujino ali pa k nakupu prek "sivega" trga. Več podrobnosti in morebitne subvencije nakupa ob sklenitvi naročniških pogodb bodo znane v naslednjih dneh.

    Objavljeno: 21.5.2011
  • Logitech za tablice

    Poznavalci pravijo, da je nek izdelek postal resnično uspešen tedaj, ko začnejo manjši proizvajalci zanj razvijati dodatke. Za potrditev tega pravila je poskrbel Logitech, ki je pravkar prikazal družino različnih dodatkov za tablične računalnike Apple iPad in nekatere tablice z operacijskim sistemom Google Android.

    Objavljeno: 20.5.2011
  • Windows 8 na ARM-u je nezdružljiv?

    Intel je med predstavitvijo svojih načrtov za naslednje generacije procesorjev javnosti razkril nekaj podrobnosti v zvezi z naslednjo generacijo okolja Windows 8 na procesorjih ARM, kar pa je zelo razjezilo sicer tesnega zaveznika, družbo Microsoft. Intel namreč trdi, da Windows 8 v različici za procesorje ARM ne bo združljiv s programi, napisanimi za okolje x86, kar pomeni, da bi v tem primeru bilo potrebno vse programe ponovno prevesti in uporabnikom morda ponovno kupiti.

    Objavljeno: 20.5.2011
  • Sharp Super Hi-Vision

    Japonski velikan NHK že vrsto let razvija naslednika današnje televizije visoke ločljivosti (HDTV), vendar doslej ni bilo praktičnih prototipov televizorjev, ki bi prikazovali zmožnosti novega standarda Super Hi-Vision. Na pomoč je zato priskočilo podjetje Sharp, ki je javno prikazalo 85-palčni televizijski zaslon z ločljivostjo neverjetnih 7.680 x 4.320 pik (16-krat več kot pri HDTV).

    Objavljeno: 20.5.2011
  • Google Docs tudi brez interneta - prihaja to poletje

    Google bo kot kaže letos poleti izpopolnil svoje spletno orodje Google Docs za urejanje dokumentov z zmožnostjo delovanja, tudi kadar prenosnik ali namizni računalnik ne bo priključen na spletno storitev oziroma internet. Odklopljeno (offline) tehnologijo je Google napovedoval že za začetek letošnjega leta, vendar v določenem trenutku ni bilo povsem jasno, kako in kdaj bodo to izvedli, zlasti po temu, ko so hkrati napovedali konec podpore za tehnologijo Google Gears, s katero se je dalo spletne storitve uporabljati brez stalne povezave z internetom.

    Objavljeno: 19.5.2011
  • Mili Pico Projector 2 - iPhone postaja projektor

    Z novim miniaturnim projektorjem Mili Pico Projector 2 lahko na poljubni steni prikazujemo sliko z diagonalo do 177 cm. Kot vir preprosto uporabimo domala katerikoli izdelek z operacijskim sistemom Apple iOS, saj projektor podpira telefone iPhone 2,3 in 4, iPada 1 in 2 in celo predvajalnike iPod Touch. Projektor zmore prikazati sliko z ločljivostjo 640 x 480 pik ob svetilnosti razmeroma skromnih 10 lumnov. Zato pa lahko deluje povsem brez električnega omrežja, zgolj z vgrajenim akumulatorjem, ki zadošča za okoli 2,5 ure neprekinjenega delovanja.

    Objavljeno: 19.5.2011
  • Evropa je proti mobilnikom v šolah

    Komite za okolje, kmetijstvo in regionalne zadeve v okviru Evropske komisije je pripravil posebno poročilo, v katerem javnost in članice EU poziva k ukrepom, da zaščitijo prebivalstvo, zlasti pa otroke, pred negativnimi učinki mobilnih naprav. Predstavniki komiteja trdijo, da imajo dovolj dokazov, po katerih je mogoče sodobne mobilne tehnologije označiti kot "potencialno škodljive" za zdravje.

    Objavljeno: 19.5.2011
  • 17. maj - svetovni dan informacijske družbe

    Ta teden Slovenija obeležuje svetovni dan informacijske družbe, ko v državah članicah Združenih narodov promovirajo internet kot globalni medij in opozarjajo na pomembno vlogo informacijsko komunikacijskih tehnologij (IKT) pri razvoju družbe in zmanjševanju digitalne ločnice. Generalna skupščina Združenih narodov je namreč na podlagi priporočila organizacije WSIS (World Summit on the Information Society) leta 2006 proglasila 17. maj za svetovni dan informacijske družbe. Letošnji dogodki v Sloveniji potekajo pod pokroviteljstvom Direktorata za informacijsko družbo pri Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo republike Slovenije ter v organizaciji inštituta Hevreka! in Zveze za tehnično kulturo Slovenije.

    Objavljeno: 19.5.2011
  • Prodaja računalnikov v Evropi: -18%

    Pri družbi Gartner so pripravili poročilo o prodaji osebnih računalnikov v zahodni Evropi, ki kaže na zelo velik padec povpraševanja kupcev. Skupno so v prvem četrtletju 2011 v tej regiji prodali 14,7 milijonov osebnih računalnikov, kar je neverjetnih 17,8% manj kot v enakem obdobju leta 2010 in vnovičen velik padec po začetku krize leta 2009.

    Objavljeno: 18.5.2011
  • Prihodnost je v visoki ločljivosti

    Videti je, da se je med proizvajalci zaslonov začela tekma za naslednjo generacijo izdelkov, ki ponujajo bistveno višjo ločljivost, kot smo doslej vajeni. Po tem, ko je Samsung predstavil 10-palčni zaslon za tablične računalnike, ki bo morda osnova za naslednjo generacijo iPadov, so se zganili tudi drugod.

    Objavljeno: 18.5.2011
  • Samsung pripravlja prenosnik na sončno energijo

    Sonce je ponekod domala edini vir energije, s katerim bi lahko napajali električne naprave, denimo v Afriki. Zato je korejski Samsung prav regionalno konferenco v Nairobiju izkoristil za predstavitev prototipa netbooka, ki lahko obnavlja zalogo energijo v akumulatorju s pomočjo sočnih celic.

    Objavljeno: 17.5.2011
  • Brezžični disk za tablice

    Seagate je predstavil zunanji disk, s katerim ciljajo zlasti na uporabnike tabličnih računalnikov. Novi model GoFlex Satellite ima namreč vgrajen vmesnik Wi-Fi, s katerim lahko posreduje podatke odjemalcem prek brezžičnega omrežja (802.11 b/g/n), povrh vsega pa premore akumulatorsko napajanje, tako da ga lahko uporabljamo kjerkoli. Ob samem disku Seagate ponuja tudi aplikacijo za Applove sisteme z operacijskim sistemom iOS (iPad, iPhone), ki omogoča dostop do podatkov, shranjenih na diskih, med drugim tudi video posnetkov, glasbe in drugih večpredstavnih vsebin. V pripravi je tudi podobna aplikacija za Googlov Android.

    Objavljeno: 17.5.2011
  • Nokia se poslavlja od znamke Ovi

    Iz Nokie so sporočili, da nameravajo ukiniti še razmeroma mlado tržno znamko Ovi, pod katero ponujajo lastne spletne storitve. Storitve, kot so Ovi Store in Ovi Maps, se bodo odslej imenovale kar Nokia services, tranzicija v novo obliko pa naj bi trajala vse tja do leta 2012. Besedo Ovi, ki po finsko pomeni "vrata", so prvič uporabili v svoji ponudbi leta 2007, doslej pa so v okviru svojih storitev prepričali okoli 5 milijonov uporabnikov.

    Objavljeno: 17.5.2011
  • 25. delavnica o telekomunikacijah VITEL: Internet stvari

    Prejšnji teden je bila na Brdu pri Kranju jubilejna 25. delavnica o telekomunikacijah VITEL, ki je bila tokrat posvečena internetu stvari (IoT – Internet of Things). Delavnice VITEL (Viable Telecommunications) že od leta 1992 organizira Elektrotehniška zveza Slovenije. Na zadnji delavnici se je v dveh dneh zvrstilo dva ducata predavanj domačih in tujih strokovnjakov na temo vključevanja najrazličnejših stvari v okvir interneta, posebej zanimiva pa je bila okrogla miza z naslovom Internet stvari kot osnova za trajnostni razvoj in kakovost življenja.

    Objavljeno: 16.5.2011
  • Samsung pripravlja zaslon za tablice z visoko ločljivostjo

    Ko je Apple še pripravljal drugo generacijo tabličnega računalnika iPad 2, je bilo veliko govora o tem, da bo imel naslednik prve generacije zaslon z bistveno višjo ločljivostjo, po vzoru zaslona Retina, ki krasi telefone iPhone 4. Kasneje se je izkazalo, da temu ni tako in iPad 2 ima domala enak zaslon, kot predhodnik.

    Objavljeno: 16.5.2011
  • Microsoft izboljšuje spletno pisarno

    Microsoft je uvedel niz izboljšav v spletno različico svojega paketa Office, ki ji pravijo Office Web Apps. V izboljšano različico so vgradili številne novosti, s katerimi naj bi postali spletni programi še bolj podobni namiznim. Z večino novosti so se osredotočili na spletni različici preglednice Excel Web App in predstavitvenega programa PowerPoint Web App.

    Objavljeno: 16.5.2011
  • Sveže zamisli pri tablicah

    Navdušenje nad tabličnimi računalniki, kot kaže, razvijalce spodbuja k vse bolj drznim in zanimivim zamislim. Na univerzi iz Marylanda tako razvijajo novi prototip tabličnih računalnikov, ki se lahko združujejo v večje celote in posredujejo informacije drug drugemu kar prek brezžičnega omrežja, kadar so v bližini drug drugega.

    Objavljeno: 16.5.2011
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji