• iPad 2 naprodaj tudi v Sloveniji

    Pred nekaj dnevi je odjeknila novica, da bo novi Applov iPad 2 na voljo tudi v Sloveniji, prodaja pa steče jutri, torej v petek, 6.5. Hkrati bo stekla v dveh trgovinah, Mariborskem iSpot ter Ljubljanskem iStyle, zanimivo, da bo na voljo od 19 ure naprej. Očitno računajo iz začetka prodaje narediti malo večji dogodek, kar je v tujini pri Applovih izdelkih ustaljena praksa.

    Objavljeno: 5.5.2011
  • 1 TB na ploščo za Seagate

    Seagate je dosegel nov mejnik na področju hrambe elektronskih podatkov. Na eno samo ploščo novih diskov GoFlex in nekoliko kasneje tudi diskov Barracuda XT uspejo spraviti cel terabyte podatkov. Doslej je bilo za tak podvig uporabiti vsaj dve plošči, kar seveda vpliva na stroške proizvodnje, debelino, porabo energije in seveda ceno izdelka. V prvi fazi naj bi Seagate diske ponudil v zmogljivostih 1, 1,5, 2 in 3 TB, vendar tehnološki dosežek daje slutiti, da so na pomolu že višje zmogljivosti.

    Objavljeno: 4.5.2011
  • Google odpira prostor za poljubne datoteke in uporabnike

    Google je najavil majhno spremembo v programskem vmesniku Google Documents API, ki pa utegne razveseliti veliko množico uporabnikov. Po novem bodo lahko uporabniku s pomočjo programov tretjih ponudnikov na Googlove strežnike lahko shranjevali poljubne podatke, ne samo pisarniške dokumente. To je bilo sicer možno že doslej, vendar samo za naročnike storitev Google Apps for Business. Z novo politiko bo Google to omogočil vsem, ne glede na tip uporabniškega računa, torej tudi brezplačnim.

    Objavljeno: 4.5.2011
  • Prenovljeni iMaci prinašajo Thunderbolt

    Apple je osvežil družino namiznih računalnikov iMac, ki so navzven ostali domala nespremenjeni, zato pa je več novosti v notranjosti. Novi iMaci temeljijo na Intelovi najnovejši procesorski arhitekturi Sandy Bridge, najbolj očitna novost pa je vključitev hitrih vmesnikov Thunderbolt za prenos podatkov s hitrostmi do 10 Gb/s. Ta vmesnik hkrati služi tudi kot vmesnik DisplayPort za priključitev dodatnih monitorjev. Manjši iMac z 21,5-palčnim zaslonom ima en tak vmesnik, večji 27-palčni pa dva. Sicer so na voljo procesorji Intel Core i5 s takti 2,5 do 3,1 GHz oziroma Core i7 s takti 2,8 do 3,4 GHz.

    Objavljeno: 4.5.2011
  • Težave z brezžičnim dometom? Niste edini...

    Z brezžičnimi omrežji hitro pridemo do omejitev pri dometu. Pri našem zadnjem preizkusu brezžičnih usmerjevalnikov smo se zadev lotili nekoliko samosvoje, kot si lahko ogledate v sledečem posnetku.

    Objavljeno: 3.5.2011
  • Microsoft pomaga pri prenosu aplikacij iz Apple iOS

    Microsoft se je odločil, da bo razvijalcem pomagal pri prenašanju aplikacij napisanih za Applove iPhone na platformo Windows Phone 7. Nova Microsoftova mobilna platforma ima po pol leta obstoja že 12.000 aplikacij, vendar je to le drobiž proti temu, kar ponuja Apple za svoje telefone z več kot 300.00 namenskimi programi. Po drugi strani pa imajo razvijalci mobilnih rešitev polne roke dela že obstoječimi platformami Apple iOS in Google Android, za katere razvija aktivno že okoli 46% programerjev.

    Objavljeno: 3.5.2011
  • Sonye težave zaradi zlorabe se stopnjujejo

    Pri Sonyu so približno teden dni po razkritju varnostne zlorabe osebnih podatkov v navezavi z omrežjem PlayStation Network nemudoma zaprli tudi dostop do sorodne spletne storitve Sony Online Entertainment. Med raziskavo vdora v omrežje PSN, ki je ogrozilo podatke skoraj 77 milijonov uporabnikov po celem svetu, so namreč ugotovili, da je najbrž prišlo do zlorabe tudi v primeru storitve POE, v okviru katere so gostovane nekatere izmed najbolj priljubljenih večuporabniških spletnih iger, kot so EverQuest, Star Wars Galaxies in Matrix Online.

    Objavljeno: 3.5.2011
  • BlackBerry Bold 9900 in BB OS 7

    Podjetje Research in Motion je na svoji letni uporabniški konferenci razkrilo niz novosti, med katerimi novi poslovni telefon BlackBerry Bold 9900 in novo različico operacijskega sistema. BlackBerry Bold 9900 je najnovejši tehnološki dosežek kanadskega proizvajalca, ki prinaša 2,8-palčni zaslon z ločljivostjo 640 x 480 pik (gostota kar 287 pik na palec), hkrati pa je tudi občutljiv na dotik. Telefon premore procesor Snapdragon s taktom 1,2 GHz in ima 8 GB internega pomnilnika. Na zadnji strani se nahaja digitalni fotoaparat z ločljivostjo 5 milijonov pik, ki je sposoben snemati video posnetke v ločljivosti 720p. Kljub večji zmogljivosti je Bold 9900 najtanjši BlackBerry doslej, saj meri le 10,5 mm.

    Objavljeno: 3.5.2011
  • AMD razmišlja o procesorjih ARM?

    Napoved, da bo AMD-jevo razvojno konferenco naslovil Jem Davies, sicer podpredsednik družbe ARM za tehnologijo, je spodbudila govorice o temu, da se drugi največji proizvajalec mikroprocesorjev spogleduje z drugačno procesorsko tehnologijo, kot doslej. Davies bo sicer govoril o heterogenih procesorskih okoljih in podpori za vmesnik OpenCL, za katerim stoji prav AMD, vendar obenem ne skrivajo ambicij, da bi tehnologijo ARM prodali tudi družbi AMD.

    Objavljeno: 2.5.2011
  • Povezava s hitrostjo 100 Tb/s

    Strokovnjakom japonske nacionalne agencije NICT je uspelo sestaviti optično povezavo, prek katere so podatke na razdalji 16,8 km prenašali s hitrostjo kar 109 Tb/s. Novi rekord pri prenosu podatkov so dosegli z uporabo najnovejših optičnih vlaken s po sedmimi stezami, kar omogoča večje število vzporednih prenosov. Strokovnjaki agencije NICT so le za malo prehiteli podoben poizkus družbe NEC, ki so v istem obdobju dosegli hitrost prenosa 101,7 Tb/s, toda tokrat na precej večji razdalji, kar 165 kilometrov. Za dosego te hitrosti so porabili kar 370 laserjev, kar je tudi samo po sebi rekordno število. Nove optične povezave obljubljajo še hitrejše internetne povezave, brez da bi pri tem postala glavna hrbtenica omrežja ozko grlo.

    Objavljeno: 2.5.2011
  • Apple kupil iCloud.com

    Vse kaže, da je Apple kupil domeno iCloud.com. Bivši lastniki, švedsko podjetje Xcerion, so svoje spletne storitve že prestavili na novo mesto z naslovom CloudMe.com. V zameno za lastništvo nad domeno iCloud so prejeli zajetnih 4,5 milijona dolarjev. Ni še povsem jasno za kaj bo Apple domeno uporabil, a ve se, da ima v prihajajočem letu velike načrte z oblačnimi storitvami.

    Objavljeno: 1.5.2011
  • Lenovo pričel s prodajo prenosnika IdeaPad S205

    Podjetje Lenovo je na trg poslalo prvega izmed na CES-u predstavljenih prenosnikov serije S. Najcenejši model računalnika S205 ima procesor AMD Fusion E-350 z dvema jedroma, široki 11,6 palčni zaslon ločljivosti 1366 x 768 pik, 3 GB notranjega spomina, grafično kartico ATI Mobility Radeon 6310 in disk velikosti 350 GB. Na spletni trgovini podjetja hočejo zanj 499 dolarjev.

    Objavljeno: 1.5.2011
  • Tudi HTC odlično

    Podjetja konec četrtletja objavijo poslovne rezultate, na katere že nestrpno čakajo sedanji in bodoči delničarji. Teh bo za tajvansko podjetje HTC v naslednjih nekaj mesecih vedno več, saj so objavili odlične rezultate. Na trg so v zgolj štirih mesecih razposlali 9,7 milijonov naprav, kar pomeni 192 odstotno rast glede na enako obdobje lani. Posledično so prijavili 174 % več prihodkov, zato se jim prihodnosti res ni treba bati. Projekcije jim napovedujejo nadaljnjo rast.

    Objavljeno: 30.4.2011
  • Google Docs za Android

    Google je pred kratkim potihoma na tržnici za Android objavil namensko aplikacijo za delo z datotekami Google Docs. Brezplačna aplikacija Docs omogoča tako pregledovanje kot popravljanje dokumentov v oblaku. Presenetljiva je možnost prepoznavanja teksta iz slike (OCR), saj lahko uporabnik dokument fotografira in sliko pošlje v račun Google Docs, kjer se ta prevede v besedilo. Funkcija z besedilom v angleščini deluje solidno, precej manj uspeha pa ima z našimi strešicami.

    Objavljeno: 30.4.2011
  • Apple pred Microsoftom

    Finančniki iz Bloomberga poročajo, da je podjetje Apple po četrtletnem zaslužku prvič v dvajsetih letih prehitelo Microsoft. Slednji je v prvi četrtini leta zaslužil 5,2 milijarde dolarjev, medtem ko so pri Applu našteli 5,99 milijard dolarjev. Analitiki uspeh pripisujejo pohodu tablice iPad. Ta naj bi zmanjšala prodajo prenosnikov in si s tem odrezala del pogače, s katero se z operacijskim sistemom Windows hrani tudi podjetje iz Redmonda. Vse skupaj je še toliko bolj občudovanja vredno, če vemo, da Microsoft sploh ni imel slabega četrtletja. Daleč so časi, ko je ravno Microsoft leta 1997 pomagal umirajočemu Applu s 150 milijonov dolarjev vrednim finančnim vložkom.

    Objavljeno: 30.4.2011
  • Stabilni Chrome 11

    Google je objavil stabilno različico spletnega brskalnika Chrome 11. Glavne značilnosti so vnos s pomočjo govora, 3D učinki v predlogah CSS in sodobnejša ikona. Programski vmesnik za govor, narejen s pomočjo HTML5, je že rodil nekaj zanimivih poskusov implementacije. Najboljša je bržkone stran translate.google.com, ki obiskovalcem z brskalnikom Chrome 11, omogoča vnos teksta z govorom.

    Objavljeno: 29.4.2011
  • Prelomni Ubuntu

    Podjetje Canonical je splovilo najnovejšo različico Ubuntu Linuxa. Natty Narwahl, kakor se številka 11.04 imenuje, je poseben zato, ker za privzeto namizje uvaja Unity. Grafična školjka naj bi uporabnikom močno poenostavila uporabo sistema ter sam operacijski sistem uveljavila na vseh vrstah naprav. V času, ko so tablični in ultra prenosni računalniki iz dneva v dan uspešnejši, zna biti slednje še zelo pomembno.

    Objavljeno: 29.4.2011
  • Nov satelitski 3D kanal

    SES ASTRA je sporočila, da je špansko podjetje Digital+ na Astri predstavilo 3D demo kanal. Nov demo kanal, imenovan Canal+ 3D Demo se oddaja prek Astrine orbitalne pozicije 23,5 stopinj vzhodno in je evropskim uporabnikom na voljo brezplačno.

    Objavljeno: 28.4.2011
  • Končno beli iPhone 4

    Danes je prodajne police ugledal beli iPhone 4. Apple je z njim imel kar nekaj tehničnih težav, zato je prišlo do velike zamude. Podjetje je dan pred dogodkom priznalo, da so se iz reševanja problemov s telefonom bele barve veliko naučili in bodo znanje v prihodnosti s pridom izkoristili. Prvi rezultati tega so že vidni. Ob splovitvi svoje druge inkarnacije je iPad zasijal tudi v belem.

    Objavljeno: 28.4.2011
  • Novi grafični kartici podjetja Asus

    Asus je danes objavil prve informacije o prihajajočih grafičnih karticah HD 6770 DirectCU in HD 6750 Formula. Modela s čipoma AMD Radeon vsebujeta tehnologijo Super Alloy Power, katera zagotavlja do 15% boljši učinek. Izza mize načrtovalcev v podjetju Asus izvira tudi posebno hlajenje. Model DirectCU ima celotno hlajenje iz bakra, medtem ko Formula zagotavlja dodaten pretok zraka z aerodinamično obliko hladilnika.

    Objavljeno: 28.4.2011
  • 3DS se ne prodaja po načrtih

    Podjetje Nintendo ni zadovoljno s prodajo ročne konzole 3DS. Slabšim prodajnim rezultatom od pričakovanih naj bi po njihovem botrovalo nerazumevanje genialnosti 3D slike brez očal in neuporaba priboljškov povezanih z njo. Bolj verjetno je, da si zasluge lasti manko programske opreme oziroma iger, kar ugotavljamo v tudi v aktualnem Monitorju in videti je, da se Nintendo potihoma tega zaveda. Pripravlja namreč nov pohod nad kupce. Odprl bo spletno trgovino in dodal na osnovno namizje še kakšen pripomoček. Računamo na že obljubljeni spletni brskalnik.

    Objavljeno: 27.4.2011
  • Sony priznal zlorabo

    Že sedmi dan je zaradi napada mreža PSN nedostopna in po tednu dni je Sony končno razkril grozljive podrobnosti. Osebni podatki več kot 70-ih milijonov igričarjev po celem svetu so bili ukradeni. Imena, naslovi, rojstni podatki in celo številke kreditnih kartic so v nevarnosti, saj Sony ne ve, kaj natančno so zlikovci pridobili. Vsem registriranim uporabnikom je podjetje zato poslalo elektronsko pošto, v kateri jim svetuje posebno pozornost pri pregledovanju bančnih izpiskov ter spremembo ostalih uporabniških računov, ki jih posameznik ima.

    Objavljeno: 27.4.2011
  • Tudi Sony s tablicama

    Sony se je vmešal v boj za tablico vseh tablic. V ogenj pošilja dve orožji, ki slišita na ime S1 in S2. Obe bosta imeli Androidne korenine, nameščen Honycomb (Android 3.0) in dostop do tržnice Qriocity. V obeh napravah bo srce v obliki čipa Tegra 2, podjetja Nvidia, ki bo zadolženo za prikaz ločljivosti 1024 x 480. Če naštetemu dodamo, da bosta obe tablici imeli tako sprednjo kot zadnjo kamero, smo z naštevanjem skupnih lastnosti končali.

    Objavljeno: 26.4.2011
  • Asus Eee Pad Transformer odlično začel v ZDA

    Spletna stran Gizmondo je pred dnevi objavila raziskavo, ki naj bi kazala na dejstvo, da trga tablic v resnici sploh ni, saj naj bi obstajalo le tržišče za iPade. Le nekaj dni kasneje so kupci Asusove tablice Eee Pad Transformer trditev ovrgli. Tablico z operacijskim sistemom Android 3.0 je v ZDA, kjer so jo pričeli prodajati mesec dni kasneje kot drugje po svetu, Amazon razprodal v nekaj urah, čakalne vrste za novo pošiljko pa se pridno polnijo.

    Objavljeno: 26.4.2011
  • Generator domen Panabee

    Novopečeni starši pred rojstvom otroka preberejo ogromno knjig o imenih, preden mu izberejo naziv, ki ga bo spremljal celo življenje. Spletni razvijalci in podjetja navadno ne vložijo toliko truda, ko si je potrebno izmisliti naziv in ga pretvoriti v domeno za novo spletno stran. Običajno gre za dokaj zapleteno stvar povezano z raziskavo tržišča in preverjanjem dostopnosti izbranega imena. Nič več, spletišče Panabee nam omogoča, da vnesemo besedo ali dve, nakar iz vnesenega hipoma vznikne ogromno zanimivih predlogov . Hkrati zna preveriti, če so podani predlogi na voljo ter kaj je izbrala konkurenca. Če nam nobena od domislic generatorja Panabee ni všeč, nam izbrani pojem prevede v nekaj tujih jezikov. Mogoče bo ravno prevod marketinško najbolj zanimiv.

    Objavljeno: 26.4.2011
  • Tablica, na katero je bilo vredno čakati

    Knjigarna Barnes & Noble je posodobila aktualni bralnik e-knjig. Nook Color sedaj poganja Froyo, operacijski sistem različice 2.2. Z njim je naprava pridobila prikaz tehnologije Flash, odjemalca za e-pošto ter lastno spletno tržnico. V njej se trenutno nahaja le 125 aplikacij in iger, a na srečo med njimi ne manjkajo Jezne ptice, novičar Pulse ter pobarvanka Drawing Pad.

    Objavljeno: 26.4.2011
  • Shujšani Lenovo

    Podjetje Lenovo se pridružuje bitki za prestol ultra tankih prenosnikov. Glavni adut računalnika z imenom ThinkPad X1 bo inovativna rešitev polnjenja RapidCharge. Hitro oživljanje prenosnika bo omogočala posebna, nezamenljiva baterija, ki se bo do 80 odstotkov napolnila v slabih tridesetih minutah. Zdržala naj bi trikrat dlje kot baterije, s katerimi so opremljeni prenosniki Lenovo sedaj.

    Objavljeno: 25.4.2011
  • Yamaha i-MX1: MIDI za iOS

    Operacijski sistem iOS iz dneva v dan pridobiva na pomembnosti. Slednje je spoznala tudi Yamaha in napovedala MIDI priključek zanj. Poslej bo tudi iPad prepoznal široko paleto glasbenih instrumentov, kateri že sedaj veselo godejo na Macih širom sveta.

    Objavljeno: 25.4.2011
  • Prenovljeni Kindle za tablice z Androidom

    Amazon je objavil močno prenovljen bralnik elektronskih knjig za platformo Google Android, ki je zdaj optimiziran za tablične računalnike z okoljem Honeycomb. Novi bralnik ne prinaša le prijetnejši uporabniški vmesnik, ki izkorišča večjo površino zaslona na tablicah, temveč tudi prvič uvaja virtualno knjigarno, ki ne zahteva preklop v spletni brskalnik za nakup knjig oziroma revij.

    Objavljeno: 24.4.2011
  • Novellov Moonlight podpira Silverlight na Androidu

    Novell se vse bolj uveljavlja kot ponudnik veznih členov med Microsoftovimi Windows in različnimi platformami, ki izhajajo iz Unixa. Po tem, ko so projektom MonoDroid prenesli na platformo Google Android Microsoftovo spletno infrastrukturo .Net, so zdaj naredili s paketom Moonlight nekaj podobnega tudi za ogrodje Silvelight. Tehnologijo Moon so sprva razvili za platforme Linux in Unix, zdaj pa so na konferenci Mix11 prvič zadevo prikazali tudi na Androidu.

    Objavljeno: 24.4.2011
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji