• Mobitel nadgrajuje omrežje

    Mobitel svoja mobilna omrežja druge generacije (GSM) še naprej nadgrajuje s tehnologijo EDGE, omrežja tretje generacije (UMTS) pa tudi že s tehnologijo HSDPA, ki jo podpirajo nekateri mobilni telefoni v njegovi ponudbi.

    Objavljeno: 9.3.2007
  • Redundančni strežniki tudi za manjša podjetja

    Fujitsu Siemens Computers je predstavil novo tehnologijo poimenovano x10sure, ki bi naj omogočila cenovno ugodno alternativo virtualizaciji in predvsem tehnologiji gruč (clustering). Gre za tehnologijo, ki omogoča hitro zaznavanje nedosegljivosti določenega strežnika in samodejni prenos vseh funkcij tega strežnika na rezervni strežnik. Strežnik je tako v nekaj minutah dosegljiv, brez, da bi bil potreben poseg uporabnika oz. skrbnika.

    Objavljeno: 8.3.2007
  • Novo vodstvo družbe Voljatel

    Na tiskovni konferenci se je v novi vlogi predstavil Ivo Kranjčevič, ki je v začetku meseca zamenjal dosedanjega predsednika uprave družbe Mariana Piredduja. Sprememba je seveda posledica novega lastnika družbe Voljatel, lansko leto je družbo kupil Mirko Tuš, lastnik Energotuša. Temelj strateških načrtov je lastniška in poslovna povezava podjetji Voljatel in Tušmobil, ki naj bi predstavljala Tušev steber informacijske tehnologije.

    Objavljeno: 8.3.2007
  • Tekmovanje IJS v znanju računalništva

    Institutu Jožef Stefan v sodelovanju z ljubljansko Fakulteto za matematiko in fiziko prireja drugo tekmovanje v znanju računalništva za dijake, ki bo potekalo na teh dveh ustanovah v soboto, 31. marca 2007.

    Objavljeno: 8.3.2007
  • Fujitsov rekordni disk

    Fujitsu je predstavil 2,5-palčni trdi disk MHW2 BJ, ki je prvi disk za prenosne računalnike s 7.200 obrati v minuti in kapaciteto 160 GB, vsebuje pa priključek SATA, ki omogoča prenos podatkov s hitrostjo 3 Gb/s.

    Objavljeno: 7.3.2007
  • Janković ustavil Gratel

    Po sklepu ljubljanskega župana je soglasje Mestne občine Ljubljana (MOL) k izvedbi del podjetja Gratel pri gradnji optičnega telekomunikacijskega omrežja do leta 2009 nično.

    Objavljeno: 7.3.2007
  • Live OneCare dobil enko

    Microsoftova varnostna storitev Windows Live OneCare edina ni prestala preizkusa neodvisne avstrijske ustanove AV Comparatives, ki je analizirala delovanje 17 različnih protivirusnih programov za Windows.

    Objavljeno: 6.3.2007
  • SiOL s težavami

    Le nekaj dni po tem, ko so na SiOLu zagnali svoj novi TV vmesnik SiOL TV Plus, je novost bolj ali manj nečastno pokleknila. Video na zahtevo ne deluje (po Siolovih besedah imajo »tehnične težave«), ravno tako ne deluje snemanje TV programa na obeh nacionalkinih programih, medtem ko snemanje na POPTV in Kanal A deluje. No, slednje prav nič ne koristi, kajti tako posnetih oddaj ne moremo predvajati, kajti kot rečeno, video na zahtevo (kamor sodijo tudi posnete oddaje) ne deluje…

    Objavljeno: 6.3.2007
  • CS3 27. marca

    Adobe je za angleško izdajo spletne strani Macworld potrdil, da bo 27. marca v New Yorku uradno predstavil končno različico zbirke grafičnih programov Adobe Creative Suite 3.

    Objavljeno: 6.3.2007
  • Lenovo spet vpoklical

    Potem ko so Dell, Apple, Toshiba, Lenovo in nekateri drugi izdelovalci prenosnikov lansko leto vpoklicali več kot 10 milijonov Sonyjevih akumulatorjev, ki so se pregrevali in v nekaterih ekstremnih primerih celo netili požare ali eksplodirali, se letos utegne zgodba ponoviti.

    Objavljeno: 6.3.2007
  • BBC tudi na YouTube

    Britanska državna TV-mreža BBC je sklenila dogovor z Googlom, v skladu s katerim bo ta na svoji spletni storitvi YouTube predvajal izbrane kratke videoposnetke mreže BBC.

    Objavljeno: 5.3.2007
  • Apple TV zamuja

    Apple je v sporočilu za javnost potrdil govorice, da Apple TV do konca februarja še ne bo na trgovskih policah. Predvideni rok prodaje je zdaj postavljen v sredino marca, v Applovi spletni trgovini celo na 20. marec, z dostavo tri dni kasneje.

    Objavljeno: 5.3.2007
  • E-stonija e-volila

    Estonija, ki velja za eno izmed najbolje podkovanih držav na področju informacijsko-komunikacijske tehnologije, je kot prva država na svetu na parlamentarnih volitvah omogočila glasovanje preko svetovnega spleta.

    Objavljeno: 5.3.2007
  • Asusov prenosnik z osvetlitvijo LED

    Asus z marcem pričenja prodajo ultra lahkega prenosnika z oznako Asus U1, ki med prvimi prenosniki na svetu prinaša tehnologijo osvetlitve zaslona LCD z diodami LED. Večina današnjih zaslonov LCD za prenosnike uporablja osvetlitev CCFL, v primerjavi slednjo pa tehnologija LED omogoča prikaz precej večjega števila barv, manjšo debelino zaslona, predvsem pa manjšo porabo energije. Prenosnik s težo le 1,2 kg (vključno z akumulatorjem) nemoteno deluje tudi do 6 ur in pol, pri tem pa nudi tudi zelo kakovostno sliko.

    Objavljeno: 4.3.2007
  • Dell in Novell z mešanimi rezultati

    Dell in Novell, ki sodita med največje ponudnike IT tehnologij, sta napovedala rezultate za prvo četrtletje, kjer v obeh primerih zaostajata za rezultati v enakem obdobju 2006. Dell je tako v treh mesecih zabeležil promet 14,4 milijarde dolarjev, kar je manj kot 15,2 milijarde pred letom dni. Predvsem pa je v četrtletju močno padel dobiček, ki je zdrknil iz milijarde na 673 milijonov dolarjev. Kljub temu je Dell zabeležil boljše rezultate od pričakovanj analitikov, ki so zaradi zapletov v poslovanju in menjave v vodstvu podjetja napovedali še slabše rezultate. Dell čaka še naprej razburkano obdobje, saj so objavili le preliminarne rezultate in ne uradne, zaradi česar jim v skrajnem primeru grozi celo umik iz ameriške borze.

    Objavljeno: 4.3.2007
  • Sony Walkman Video

    Sony je predstavil dolgo pričakovane mobilne predvajalnike Walkman Video, ki omogočajo predvajanje digitalnih in zvočnih posnetkov. Leto in pol za predstavitvijo podobnih izdelkov družbe Apple si Sony prizadeva, da bi z novimi izdelki iztržil čim večji delež na tem hitro rastočem trgu mobilnih naprav. Walkmani Video stavijo predvsem na precej manjše dimenzije in težo. Novi modeli družine NW-A800 merijo 8,8 x 4,4 x 0,9 cm in tehtajo komaj 53 gramov, z enim polnjenjem akumulatorjev pa zagotavljajo do 30 ur predvajanja glasbenih in do 7 ur predvajanja video posnetkov.

    Objavljeno: 3.3.2007
  • Oracle kupuje Hyperion

    Oracle nadaljuje s svojo širitvijo na področje poslovnih informacijskih sistemov s prevzemom enega največjih specialistov s področja poslovne inteligence in analize poslovnih izidov (EPM, enterprise performance management), družbe Hyperion Solutions. Posel, ki je vreden 3,3 milijarde dolarjev naj bi utrdil položaj družbe Oracle na področjih informacijske podpore ključnim delom poslovanja in poslovnega odločanja. Hyperion je za Oracle pomemben dobitek tudi zato, ker ga uporablja okoli 12.000 podjetij po celem svetu, med katerimi pozornost vzbuja predvsem dejstvo, da je med njimi kar 91 od tistih, ki so na znameniti letvici Fortune 100. Zanimivo je tudi to, da je med kupci orodij družbe Hyperion največ takih, ki orodje EPM uporabljajo v kombinaciji z ERP orodji družbe SAP.

    Objavljeno: 3.3.2007
  • Skupina Telekom z več kot 100 milijoni evrov dobička

    Podjetja Skupine Telekom so v letu 2006 ustvarila 733,6 milijona evrov prihodkov, čisti poslovni izid pa je znašal 100,7 milijona evrov. S tem so dosegli 9% večji obseg prihodkov in 5% boljši poslovni izid kot v letu 2005. Dobiček iz poslovanja (EBIT) Skupine Telekom Slovenije se je povečal za 15 odstotkov na 134 milijonov evrov in EBITDA za osem odstotkov na 290,8 milijonov evrov. Dobičkonosnost poslovnih prihodkov je bila 13,7-odstotna, dobičkonosnost kapitala ROE pa 10,7-odstotna.

    Objavljeno: 2.3.2007
  • Sistemski nabor AMD 690

    AMD je predstavil nov sistemski nabor, ki prvič združuje grafično tehnologijo lani kupljene družbe ATI. Nabor z oznako AMD 690 vsebuje grafični procesor ATI X1250, med posebnostmi pa je brez dvoma podpora za vmesnike HDMI, ki omogoča priključitev računalnika na enote zabavne elektronike, kot so televizorji in ojačevalniki prek digitalne povezave. Analitiki menijo, da je novi sistemski nabor prvi izmed družine izdelkov, ki so glavni razlog, da je AMD lani za ATI odštel kupnino kar 5,4 milijarde dolarjev. S tem želijo predvsem nadzorovati cene poglavitnih sestavnih delov, ki tvorijo računalnike, obetajo pa si, da bodo s tem precej povečali prihodke in tržni delež. AMD naj bi po dogovoru še naprej uporabljal in podpiral sistemske nabore družbe nVidia, ki je bila doslej eden lavnih razlogov za rast AMDja v zadnjih letih, toda zdaj imajo lastno učinkovito alternativo.

    Objavljeno: 2.3.2007
  • Prodaja strežnikov s stabilno rastjo

    Podjetje Gartner je objavilo raziskavo o prodaji strežnikov v letu 2006, kjer so rezultati pokazali zmerno rast, ki je skoraj enaka v Evropi, kot drugod po svetu. Proizvajalci so v letu 2006 skupno prodali 8,2 milijona strežnikov, kar je 8,9% več v letu 2005, vrednost prodanega blaga pa je znašala 52,7 milijard dolarjev, okoli 2% več kot leto pred tem. V Evropi so zabeležili enako rast vrednosti prodanih strežnikov, ki znaša skupno 17 milijard dolarjev. Število prodanih strežnikov je 2,48 milijona, 6,8% več kot v letu 2005, kar kaže, da v Evropi v povprečju proizvajalci uspešno prodajajo strežnike z nekoliko višjo povprečno ceno.

    Objavljeno: 2.3.2007
  • Linksys tudi s sistemi NAS

    Podjetje Linksys, del družbe Cisco, je predstavilo svoje prve pomnilniške sisteme NAS, ki so namenjeni pretežno malim podjetjem. Gre za družino štirih izdelkov Network Storage System (NSS), ki so narejeni v obliki vgradnih modul za strežniške omare, zavzemajo pa prostor višine 1U. Vsi štirje modeli imajo v ohišju prostora za štiri diske, poleg osnovnega pa si je možno omisliti tudi dodatni, redundančni napajalnik. Prva dva modela, NSS 4000 in NSS 6000 sta na voljo brez diskov, med tem ko imata modela NSS 4100 in NSS 6100 vgrajene štiri diske velikosti 250 GB in hitrosti vrtenja 7.200 vrtljajev na minuto, ki nudijo skupno zmogljivost 1 TB. Mogoče jih organizirati v različna diskovna polja (od RAID 0, RAID 5, RAID 10 in Jbod), posebnost pa je strojna podpora za šifriranje vseh podatkov na diskih, tako da vsebina ostane zaščitena tudi v primeru odtujitve enega ali več diskov.

    Objavljeno: 1.3.2007
  • Sony povezuje internet in zabavno elektroniko

    Sony je predstavil nov modul za svoje televizorje Bravia, ki omogoča neposreden dostop in prikaz internetnih vsebin na televizorju, brez uporabe dodatnih računalnikov. Hkrati so najavili tudi prve televizorje LCD z visoko ločljivostjo, ki imajo modul Bravia Internet Video Link (BIVL) vgrajen že v osnovi. Uporabniki teh naprav bodo lahko prek internetne povezave dostopali do digitalnih vsebin, ki jih bodo prispevale družbe AOL, Yahoo, Grouper, Sony Pictures Entertainment ter Sony BMG Music, kasneje pa naj bi se pridružili tudi drugi.

    Objavljeno: 1.3.2007
  • Corel WordPerfect Lightning

    Corel je objavil javno razvojno različico novega orodja WordPerfect Lightning, ki je nekakšen križanec med urejevalnikom besedil, beležnico, pregledovalnikom dokumentov in vstopno točko za razne spletne storitve. Program je prvenstveno namenjen beleženju zapiskov s povezavo na spremne dokumente, zna se integrirati s Corelovo pisarniško zbirko WordPerfect Office, omogoča pa tudi dostop do spletnih storitev s skupnim imenom Connect, ki jih za Corel ponuja družba Joyent. Med spletne storitve sodijo elektronska pošta, spletni koledar, imenik in drugi programi, uporabnik pa dobi tudi brezplačno 200 MB diskovnega prostora za hrambo dokumentov.

    Objavljeno: 28.2.2007
  • Novi Sonyevi digitalci

    Sony je predstavil nove digitalne fotoaparate, ki uvajajo nove funkcionalnosti v srednjem in nižjem razredu izdelkov. Najbolj zanimiva novost sta brez dvoma nova modela Cyber-shot DSC-H9 in DSC-H7, ki premoreta tipali z osmimi milijoni pik, predvsem pa se ponašata z objektivom, ki premore kar 15-kratni optični zum. Uporabna novost je tudi poseben način delovanja za slikanje hitrih športnih posnetkov, saj zna fotoaparat sam spremljati, predvidevati naslednji položaj in ustrezno samodejno ostriti kadre.

    Objavljeno: 28.2.2007
  • Nove podrobnosti o Firefoxu 3.0

    Avtorji priljubljenega odprtokodnega spletnega brskalnika Firefox so razkrili nove podrobnosti o zmožnostih prihajajoče različice 3.0. Med glavnimi novostmi bodo podpora za delo s spletnimi programi tudi v odklopljenem (offline) načinu, dodobra spremenjene sistem za vodenje zaznamkov ter nadgrajene zmožnosti iskana podatkov. Najbolj udarna novost je brez dvoma zmožnost uporabe spletnih strani in celo aplikacij, brez da bi potrebovali dostop do interneta, brskalnik pa bo po pri ponovnem priklopu samodejno sinhroniziral podatke. Tako delovanje bodo omogočali nov napredni medpomnilnik, ki bo lahko vseboval tudi cele spletne aplikacije, kot tudi posebni vmesniki za priljubljene spletne servise.

    Objavljeno: 28.2.2007
  • Tudi T-2 z videom na zahtevo

    V tokratni številki Monitorja lahko preberete preizkus SiOLove nadgrajene televizije IP (t.i. SiOL TV Plus), ki bo s 1. marcem omogočila video na zahtevo in snemanje televizijskega programa, nekaj dni prej pa je s podobno storitvijo začela tudi konkurenca – T-2.

    Objavljeno: 27.2.2007
  • BitTorrent tudi s spletno trgovino vsebin

    Družba BitTorrent, ki je znana po priljubljenem omrežju P2P za izmenjavo datotek, se je pridružila ponudnikom legalnih digitalnih večpredstavnih vsebin s predstavitvijo lastne spletne trgovine BitTorrent Entertainment Network (BEN). Nova trgovina, ki omogoča prenos datotek z mehanizmi za zaščito avtorskih pravic prek omrežja P2P, nudi naslove znanih filmskih studijev, kot so 20th Century Fox, Warner Bros, Lionsgate, Metro-Goldwyn-Mayer, Paramount Pictures in MTV Networks. Poleg filmov ponujajo tudi TV serije, glasbene video posnetke, glasbo in celo računalniške igre.

    Objavljeno: 27.2.2007
  • Spletni urejevalnik video posnetkov

    Adobe je skupaj s spletnim servisom Photobucket predstavil novo tehnologijo, ki omogoča uporabnikom urejanje in mešanje video posnetkov neposredno na spletnem servisu, brez nameščanja namenskih programov na osebne računalnike. Novo orodje, ki jo za zdaj nudi le spletni servis Photobucket omogoča rezanje, združevanje in mešanje video posnetkov z dodatnimi video učinki, dodajanje glasbenih podlag in dodajanje naslovov. V ozadju transformacije opravljajo posebne lahke različice programov Adobe Flash in Adobe Flex, uporabljeni pa so principi video urejanja, ki izhajajo iz priljubljenih video programov, kot sta Adobe Premiere Elements in Pro.

    Objavljeno: 27.2.2007
  • Norton 360

    Symantec je predstavil novo generacijo orodja za računalniško varnost Norton 360, s katerim ciljajo predvsem na uporabnike, ki želijo z enim orodjem zagotoviti celovito varovanje svojih (pretežno domačih) računalnikov. Norton 360 vključuje številne dosedanje Symantecove tehnologije, kot tudi nekatere novosti, s katerimi naj bi Symantec bolj učinkovito tekmoval s celovitimi varnostnimi storitvami, kot je Microsoft Live OneCare. Kupci bodo za ceno 80 dolarjev lahko varovali do tri računalnike, v ceno pa je vključena tudi letna naročnina na posodobitve. Program vključuje protivirusno in protivohunsko zaščito, požarni zid, orodje za izdelavo varnostnih kopij in modul za optimizacijo delovanja osebnega računalnika. Dosedanji uporabniki paketov Norton Internet Security bodo deležni posebnih ugodnosti za nadgradnjo na Norton 360.

    Objavljeno: 27.2.2007
  • HP s poslovnimi rezultati prvega proračunskega četrtletja 2007

    Družba Hewlett-Packard je objavila finančne rezultate za prvo proračunsko četrtletje, zaključeno 31. januarja 2007. Podjetje je v tem obdobju zabeležilo 25,1 milijarde dolarjev čistih prihodkov, kar predstavlja 11-odstotno letno rast (7-odstotno ob upoštevanju vpliva menjalnih tečajev). Dobiček znaša 2,2 milijarde dolarjev, s čimer so predstavniki podjetja nadvse zadovoljni. V četrtletju so se prihodki v primerjavi z enakim obdobjem leto prej v Severni in Južni Ameriki povečali za 6 odstotkov, v regiji EMEA za 14 odstotkov, najbolje pa je HP izdelke in storitve prodajal in v azijsko-pacifiški regiji, kjer je bila rast 15-odstotna.

    Objavljeno: 26.2.2007
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji