• IBM krepi preskrbovanje

    Pri IBMu so se odločili, da bodo okrepili programsko strategijo preskrbovalnih verig, zato so prevzeli podjetje Trigo, ki izdeluje programsko opremo za upravljanje podatkov o izdelkih (product information management). Trigovi posredniški izdelki (middleware) omogočajo povezovanje podatkov o izdelkih in cenah ter njihovo nadaljnje usklajevanje s sistemi ERP - tako interno v podjetju kot tudi s sistemi pri poslovnih partnerjih. IBM želi s Trigovimi izdelki razširiti portfelj integracijskih vmesnikov, ki so del linije WebSphere.

    Objavljeno: 30.3.2004
  • Dodatek za iskanje z Internet Explorerjem

    Podjetje Onfolio je predstavilo svoj prvi istoimenski izdelek, ki omogoča organizacijo iskanja z Microsoftovim spletnim brskalnikom Internet Explorer. V samem oknu brskalnika se pojavi dodaten stolpec v katerega si lahko uporabnik shranjuje spletne strani ali njihove dele, pri tem pa se samodejno shranjujejo vse povezave, poleg tega pa lahko dodaja tudi druge datoteke in lastne vnose. Iz tega seznama lahko uporabnik nato sestavi tudi raziskovalno poročilo, ali denimo shrani podatke o načrtovanju počitnic.

    Objavljeno: 30.3.2004
  • Gericom z veliko izgubo, novi solastniki

    Avstrijski izdelovalec prenosnih računalnikov, Gericom, je zadnje poslovno leto zaključil z veliko izgubo več kot 20 milijonov evrov - iz finančnega brezna jih je rešilo nemško podjetje Medion, ki je kupilo četrtino podjetja.

    Objavljeno: 30.3.2004
  • Odprtokodne zbirke podatkov tekmujejo s komercialnimi zbirkami

    Po raziskavah AMR Research bodo odprtokodne zbirke vedno bolj konkurenčne komercialnim, podobno kakor Linux ogroža komercialne operacijske sisteme. Trenutno večina uporabnikov še preizkuša odprtokodne zbirke podatkov, a jih bodo zlasti zaradi nizke cene začeli uporabljati v praksi v naslednjih nekaj letih. Do resne uporabe manjkajo podjetja, ki bi nudila podporo in vzdrževanje. Med najbolj obetavne zbirke raziskava uvršča MySQL in PostgreSQL, uporabniki, ki ju že uporabljajo, pa so navdušeni nad preprostostjo uporabe, dobro odzivnostjo, stabilnostjo in preprostostjo vzdrževanja. Poglavitna pomanjkljivost obstoječih odprtokodnih zbirk podatkov je slaba prilagodljivost velikim količinam podatkov.

    Objavljeno: 29.3.2004
  • Boljši časi za IT svetovanje

    Anketa investicijske družbe Credit Suisse First Boston, v kateri je sodelovalo sto direktorjev IT oddelkov, je pokazala, da 46% anketirancev pričakuje večjo porabo sredstev na področju svetovanja in sistemske integracije (lani 36%). Rezultati ankete so prišli v času optimističnih napovedi za porabo opreme in storitev IT, saj je družba Gartner že v februarju napovedala 30-odstotno rast na področju zunanjega izvajanja storitev (outsourcing) v letošnjem letu. Polovica anketirancev pričakuje, da se cene svetovalnih storitev letos ne bodo zviševale, razen na bolj strokovnih področjih.

    Objavljeno: 29.3.2004
  • Oracle zadovoljen z rezultati

    K skupnemu prihodku (2,5 milijarde dolarjev) in neto dobičku (635 milijonov dolarjev) družbe Oracle v tretjem trimesečju so precej prispevali tudi številni posli za zunanje izvajanje storitev (outsourcing). Na tem področju delujejo v glavnem preko produkta E-Business Suite, ki vključuje številna orodja ERP. Največji del trimesečnega prihodka so ustvarili z nadgradnjo programskih licenc in podporo (1,18 milijarde), prodaja novih licenc jim je navrgla dodatnih 847 milijonov dolarjev, v trimesečju pa so ustvarili 16-odstotno rast prodaje podatkovnih zbirk.

    Objavljeno: 29.3.2004
  • Krmilniki za oblikovalce in inženirje

    3Dconnexion, hčerinsko podjetje družbe Logitech, prodira na trgu s svojimi krmilniki Motion Controller SpaceMouse, SpaceBall, SpaceTraveller za prenosnike in CadMan za inženirje, ki so namenjeni rabi kot druga miška v sistemu.

    Objavljeno: 29.3.2004
  • Opera bo spregovorila

    Naslednja različica brskalnika Opera bo vsebovala tehnologijo za razpoznavo in sintezo govora, s čimer naj bi omogočala enostavnejše sprehajanje po internetu. Brskalnik, ki bo nared čez nekaj mesecev, bo vseboval v ta namen tehnologijo IBM Embedded ViaVoice, kljub temu pa bo na internetu še naprej na voljo tudi kot brezplačna (čeprav z oglasi sponzorirana) različica. Avtorji pričakujejo, da bo brskalnik zanimiv tako na tradicionalnih računalnikih, kot tudi specializiranih sistemih, kjer je interakcija z govorom še posebej zaželena. Primer je uporaba brskalnika v avtomobilu, kjer lahko voznik z brskalnikom komunicira povsem z uporabo govora.

    Objavljeno: 28.3.2004
  • Novell opušča ime NetWare

    Novell bo konec leta opustil tržno znamko NetWare, čeprav bo operacijski sistem še vedno živel pod imenom Open Enterprise Server. S tem korakom želi Novell dokončno presekati povezave s preteklostjo in okrepiti svojo usmeritev v Linux. Čeprav so podrobnosti o novem operacijskem sistemu še zelo malo znane, je jasno, da bo Open Enterprise Server vseboval tako jedro nesojenega sistema NetWare 7.0, kot tudi SuSE Linuxa Enterprise Serverja 9. Slednji bo še naprej na voljo tudi kot samostojen izdelek. Open Enterprise Server pa bo predstavljal združitev dveh tehnoloških smeri, saj bo zagotavljal združljivost z obstoječimi programi za NetWare. Novell je tudi zagotovil, da bodo to funkcionalnost podpirali še vrsto let, s čimer želijo zagotoviti mehko pot za prehod uporabnikov na Linux.

    Objavljeno: 28.3.2004
  • Microsoft razkriva podrobnosti o Avalonu

    Microsoft je ob predstavitvi prev razvojen različice razvojnega paketa Visual Studio 2005 spregovoril tudi o projektu Avalon, predstavitveni tehnologiji, ki bo sestavni del uporabniškega vmesnika v operacijskemu sistemu Windows Longhorn. Visual Studio 2005 bo namreč prvo orodje, ki bo omogočalo izdelavo programov združljivih z novim konceptom uporabniških vmesnikov. Bistvena novost je opisni jezik XAML, s katerim bo mogoče zgraditi uporabniških vmesnik iz spletnih storitev, pa tudi dosedanjih okenskih obrazcev (Windows Forms). Prav podpora za oba predstavitvena modela bo zagotovila združljivost in prilagodljivost, ki doslej ni bila možna. XAML bo tako zasnovane gradnike povezoval z ogrodjem .NET Framework, kar pomeni, da bo mogoče uporabiti obstoječe razvojne jezike in orodja.

    Objavljeno: 28.3.2004
  • AcerPower F1 v Evropi

    Tajvanski proizvajalec računalnikov in opreme, ki je v lanskem letu dosegel kar 74-odstotno rast prodaje v Evropi bo na tem trgu pričel ponujati mini PC-je AcerPower F1. Računalniki bodo temeljili na Intelovih procesorjih Pentium 4 z večnitnostjo in Celeronih, namenjeni pa bodo predvsem srednjim in majhnim podjetjem.

    Objavljeno: 27.3.2004
  • Zdrava rast na trgu PC

    Družba IDC napoveduje, da bo rast prodaje osebnih računalnikov v letih 2004-2005 nad 11% (merjeno v številu kosov), kar bo za malenkost manj kot v letu 2003. Po letu 2005 (do leta 2008) pa naj bi bila rast okrog 8-odstotna. Vrednostna rast prodaje naj bi bila v naslednjih dveh letih 5-, v obdobju 2005-2008 pa 3-odstotna. Letos naj bi našlo kupce dobrih 172 milijonov enot, od tega 58,5 milijona v ZDA. Podjetja po vsem svetu naj bi kupila 110, končni uporabniki pa 62 milijonov osebnih računalnikov. Največje zanimanje na tem trgu bo še naprej usmerjeno k prenosnim računalnikom in brezžični tehnologiji - tako naj bi bila rast prodaje prenosnikov v ZDA v naslednjih dveh letih kar 30-odstotna.

    Objavljeno: 27.3.2004
  • Internetni dostop v letalih

    Po uspešnem preizkusnem obdobju bodo spomladi številni letalski prevozniki uvedli dostop do interneta za potnike v svojih letalih. Boeing je v sodelovanju z družbo Connexion, ki skrbi za satelitsko komunikacijo, že objavil cene - na letih daljših od šest ur (tipično čezocenski) bo neomejen dostop do interneta stal 30 dolarjev, na poletih od 3 do 6 ur pa 20 dolarjev. Predviden je tudi časovno merjen dostop, za katerega bo treba odšteti 10 dolarjev za 30 minut in 20 centov za vsako nadaljnjo minuto.

    Objavljeno: 27.3.2004
  • MySQL popustil pri licenciranju programskih knjižnic

    Izdelovalec odprtokodne zbirke podatkov MySQL se je odločil, da bo ponovno dovolil doslej prepovedano vključitev programskih knjižnic zbirke podatkov MySQL v programsko orodje PHP. Z vključitvijo knjižnic za MySQL v orodje PHP lahko uporabniki zelo hitro in preprosto izdelajo dinamične spletne strani, zato se oba izdelka pogosto uporabljata skupaj in sta med drugim oba sestavna dela operacijskega sistema Red Hat. V podjetju MySQL pripravljajo tudi druge pomembne novosti, saj nenehno izboljšujejo svojo zbirko podatkov. Kmalu bo na voljo izdelek MySQL, ki bo deloval v gručah in bo nudil zamenljivost zbirk podatkov med seboj v primeru katastrofe.

    Objavljeno: 26.3.2004
  • SAS pomaga podjetjem nadzirati raven informacijskih storitev

    Podjetja bodo s pomočjo novega izdelka podjetja SAS lahko bolje nadzirala učinkovitost storitev na področju informacijskih tehnologij. Izdelek z imenom IT Service Level Management bo pomagal upravnikom izračunati poslovno vrednost in izboljšati raven storitev v obliki zbiranja podatkov v zvezi s parametri delovanja vseh sestavnih delov informacijskih rešitev, rezultat zbiranja pa je možnost pregledov različnih poročil. Tovrstne izdelke so doslej sicer bolj prodajali izdelovalci sistemske programske opreme, zdaj pa se med ponudnike vedno bolj uvrščajo podjetja iz področja poslovne inteligence, saj so ta osredotočena tudi na zbiranje metrik in analizo zbranih podatkov.

    Objavljeno: 26.3.2004
  • IBM uspešen s procesorji

    Po podatkih družbe za raziskave IC Insights za leto 2003 je največjo rast med proizvajalci procesorjev dosegel IBM, in sicer za neverjetnih 160 odstotkov. S tem je še vedno na četrtem mestu, za Intelom, ki obvladuje 80 odstotkov trga, AMDjem in Motorolo. Največ je k IBMovem skoku pripomogel Apple, ki uporablja IBMove procesorje PowerPC 970 (oziroma po Applovo G5). Tudi ostali proizvajalci so beležili rast prodaje, in sicer Intel in AMD po 15 odstotkov, Motorola pa 4. Intelovi prihodki iz prodaje procesorjev so znašali 21,85 milijarde dolarjev, AMDjevi, 1,96 milijarde, Motorola je zaslužila 840 milijonov, IBM pa 520.

    Objavljeno: 26.3.2004
  • Trend Micro ponuja varnostno programsko opremo za usmerjevalnike

    Trend Micro je predstavil varnostne rešitve namenjene za uporabo v domačih omrežjih in manjših podjetjih. V takih okoljih je običajno večje število računalnikov nenehno priključenih v internet preko usmerjevalnika, vendar pa za razliko od velikih podjetjih, ta omrežja nimajo administratorjev, ki bi skrbeli za varnost vseh računalnikov. Ti računalniki so zato izpostavljeni napadom hekerjev, še bolj pa virusom, neželeni elektronski pošti, trojanskim konjem in podobnim nevšečnostim, ki jih je sicer mogoče odpraviti s programsko opremo, a to zahteva precej dela in usklajevanja med različnimi računalniki.

    Objavljeno: 26.3.2004
  • Pošta Slovenije predstavila nove elektronske storitve

    Pošta Slovenije je predstavila storitve pod skupnim imenom moja.posta.si, ki so namenjene najširšemu krogu uporabnikov, tudi gospodinjstvom za plačevanje položnic.

    Objavljeno: 26.3.2004
  • Sony prvi s pravo e-knjigo

    Sony bo aprila na Japonskem začel s prodajo prve elektronske knjige zasnovane na tehnologiji digitalnega črnila (E Ink). Elektronska knjiga z imenom Librie je v bistvu prikazovalnih digitalnih dokumentov, ki uporablja tehnologijo razvito s strani družb Philips in E Ink. Za razliko od zaslonov LCD Librie uporablja posebne mikrokapsule med dvema plastema stekla, ki se usmerjajo glede na električni naboj. Na ta način je dosežen vtis površine, ki zelo spominja na tiskane papirnate knjige. Tovrstna naprava ne potrebuje zadenjske osvetlitve, zato je lahko tanka in pri delu porabi znatno manj energije.

    Objavljeno: 25.3.2004
  • Microsoft prenavlja okolje Windows Mobile 2003

    Microsoft je na razvojni konferenci v San Franciscu prikazal niz novosti za področje mobilne računalništva, med drugim novo različico operacijskega sistema z imenom Windows Mobile 2003 Second Edition. Med najpomembnejšimi novostmi so podpora za zaslone z višjo ločljivostjo (do 480 x 640 pik), možnost preprostega preklopa zaslona med pokončnim in vodoravnim prikazom podatkov, operacijski sistem pa zdaj podpira tudi kvadratne zaslone po vzoru računalnikov Palm. Na ta način lahko proizvajalci naredijo kombinirane naprave, ki imajo vgrajene miniaturne tipkovnice, pa zato niso nič večji. Te novosti bodo uporabne tudi za proizvajalce mobilnih telefonov, kot je novi Motorola MPx s školjkasto obliko, ki omogoča enostavno prenosljivost.

    Objavljeno: 25.3.2004
  • Oracle pripravlja Collaboration Suite 3.0

    Oracle namerava z novo različico paketa za elektronsko pošto in skupinsko delo Collaboration Suite 3.0 močneje tekmovati z izdelki družb Microsoft in IBM. Med pomembnimi novostmi so podpora za trenutno sporočanje, Oracle pa si precej obeta s tesno povezljivostjo med tem paketom in programi za poslovne informacijske sisteme, zlasti tistimi družbe Oracle. Nova različica bo še naprej imela močan temelj v dejstvu, da hramba podatkov sloni na preizkušeni podatkovni zbirki Oracle, podjetje pa tudi trdi, da je izdelek cenejši od tekmecev. Nova različica sicer rahlo zamuja za prvotnimi načrti, vendar je bo Oracle objavil že v prvi polovico letošnjega leta. Analitiki kljub vsemu opozarjajo, da mora Oracle za uspeh narediti večji preboj kot doslej, ponuditi več kot tekmeci tudi na področju funkcionalnosti. V lanskem letu so prodali paket vsega 500 strankam, na svetovnem merilu pa to predstavlja komaj 0,75% trga tovrstnih strežnikov.

    Objavljeno: 25.3.2004
  • Omrežja SAN postajajo vse hitrejša

    Proizvajalci pomnilniških sistemov načrtujejo hitrejše optične povezave Fibre Channel, s čimer naj bi bili kos vse večji količini in pretoku podatkov. Leto 2004 naj bi dokončno uveljavilo vmesnike s prepustnostjo 4 Gb/s, ki bodo povrh vsega ohranili ceno okoli 1.000 dolarjev na vrata, kar je približno toliko kot današnji vmesniki in stkala s hitrostjo 2 Gb/s. Lani je združenje proizvajalcev FCIA (Fibre Channel Industry Association) sprejela tudi smernice za bistveno hitrejši standard pri hitrosti 10 Gb/s. Prvi izdelki bodo nared že v letošnjem letu, toda po vsemu sodeč bo cena zelo visoka, kar petkrat več kot dosedanji vmesniki pri 2 Gb/s (skupno torej 5.000 dolarjev na vrata). Proizvajalci so zato že začeli razmišljati o še enem vmesnem koraku, hitrosti prenosa 8 Gb/s, ki pa le inkrementalna izboljšava današnjega standarda pri 4 Gb/s, s tem pa znatno cenejša. Čeprav naj bi tovrstne izdelke ponudili šele čez tri leta, pa analitiki menijo, da dotlej cene zmogljivejših 10 Gb/s naprav ne bodo toliko padle, da bi ogrozile morebitne 8 Gb/s izdelke. Med tem pa uporabniki opozarjajo, da višanje hitrosti na nivoju omrežij SAN ni dovolj, saj je treba poskrbeti tudi za ustrezno prepustnost vodil v strežnikih, ki bodo pri višjih hitrostih zagotovo postala ozka grla.

    Objavljeno: 25.3.2004
  • Hitrejši procesorji Xscale

    Kot kažejo prvi prototipi novih ročnih računalnikov na sejmu CeBit, bo Intel kmalu predstavil hitrejše različice procesorjev Xscale. Intelov tajvanski partner Asustek je tako predstavil ročni računalnik PocketPC z imenom MyPal A730, ki deluje s procesorjem pri taktu 520 MHz, kar je znatno več od doslej največjega takta 400 MHz. Ročni računalnik ima poleg tega vgrajena vmesnika 802.11b in bluetooth ter 64 do 128 MB RAM. Asustek je sočasno prikazal tudi mobilni telefon MyPal 810, ki ustreza platformi Microsoft Smartphone, tudi tu pa lahko pričakujemo hitrejše delovanje z uporabo procesorja s taktom 520 MHz. Sicer pa MyPal 810 vsebuje velik zaslon z ločljivostjo 240 x 320 pik, podporo za kartice SD, digitalni fotoaparat z ločljivostjo 1,3 milijonov pik in podporo za GPRS. Pri Asusteku napovedujejo začetek prodaje v drugi polovici letošnjega leta.

    Objavljeno: 24.3.2004
  • Pomoč za varnostne kopije

    Novo podjetje SysDM je predstavil izviren programski paket, ki je namenjen lažjemu ugotavljanju napak v varnostnih kopijah sistemov. Zamisel o programu izhaja iz dejstva, da vsebuje skoraj polovica vseh varnostnih kopij različne napake, ki jih je težko opaziti oziroma so opažene prepozno, ko jih potrebujemo za povrnitev podatkov. Programski paket WysDM for Backups omogoča pregledovanje in analizo različnih parametrov, ki jih pridobiva iz omrežja, programov, pomnilniških sistemov in programov za izdelave varnostnih kopij. Tako zna detektirati napake v opravljenih varnostnih kopijah, zapolnjene pomnilniške sisteme, prevelike obremenitve strežnikov in omrežnih povezav, napačne omrežne povezave in druge napake. Poleg tega program omogoča analizo in predvidevanje potencialnih napak na podlagi zgodovinskih podatkov. Sistem podpira omrežja do približno 1000 strežnikov in pomnilniških sistemov, stane pa od 9.000 dolarjev dalje.

    Objavljeno: 24.3.2004
  • D-link za ekstremne pogoje

    Podjetje D-link je predstavila brezžično omrežno dostopno točko (access point), ki je namenjena zunanji uporabi in podpira tudi ekstreme vremenske razmere. Dostopna točka AirPrimer DWL-2700AP podpira standard 802.11g, omogoča pa povezave v razdaljah do 600 metrov. Varnost je zagotovljena s podporo za standarde WPA, AES in avtentikacijo 802.11i. Kar dostopno točko razlikuje od drugih izdelkov je odpornost na težke vremenske razmere. Trdno ohišje je med drugim odporno na vlago, strele in ekstremno nizke temperature (tudi pod 20 stopinj Celzija), saj celota vsebuje celo svoj lasten grelec za izjemne primere. Povrh vsega celota podpira standard 802.3af oziroma Power over Ethernet, ki omogoča napajanje naprave kar prek omrežnega kabla. Naprava pozna štiri načine delovanja, med drugim zna delovati tudi kot brezžični most za premostitev večjih razdalj. Naprodaj je za 1.500 dolarjev.

    Objavljeno: 24.3.2004
  • Rekordna kazen za Microsoft

    Evropska Unija je izdala odredbo, po kateri bo moral Microsoft plačati 613 milijonov dolarjev kazni zaradi monopolnega ravnanja, poleg tega tudi spremeniti okolje Windows.Ta odredba je doslej najvišja kazen v Evropski Uniji, sprejeli pa so jo po tem, ko so pogajanja za poravnavo med komisarjem Mariom Montijem in direktorjem Microsofta Steveom Ballmerjem zašla v slepo ulico.

    Objavljeno: 24.3.2004
  • Novell z novostmi za Linux in Windows

    Novell je na konferenci za uporabnike Brainshare predstavil nove izdelke, ki so namenjeni tako okoljem Windows, kot Linux. Za uporabnike Linuxa je nadvse pomembna novost paket za elektronsko pošto in skupinsko delo GroupWise 6.5, ki je na voljo odslej tudi za ta operacijski sistem. Programski paket tako kot v okolju Windows podpira elektronsko pošto, trenutno sporočanje, koledarje, upravljanje s kontakti in souporabo dokumentov. Kljub objavi paketa GroupWise za Linux pa Novell še naprej razvija tudi drugi poštni odjemalec v lastni ponudbi, Ximian Evolution, ki ga je pridobil z nakupom podjetja Ximian. Nova različica je napovedana za drugo polovico letošnjega leta, kmalu pa bodo objavili dodatek, ki bo programu dodal zmožnosti trenutnega sporočanja s programom Gaim.

    Objavljeno: 23.3.2004
  • Novosti iz hiše Kyocera Mita

    Japonski proizvajalec tisklanikov Kyocera Mita je predstavila tri nove laserske tiskalnike namenjene poslovni rabi, ki se lahko pohvalijo z visoko hitrostjo in nizkmi stroški tiska. Modeli FS-1920, FS-3820N in FS-3830N ponujajo hitrost tiskanja od 28 do 33 strani na minuto pri ločljivosti 1200 pik na palec. Prilagodljivost uporabe je zagotovljena z modularnostjo, ki omogoča namestitev številnih dodatnih zmožnosti, kot so različni podajalniki papirja, enota za obojestransko tiskanje, podajalnik kuvert, poštni sortirnik in razni omrežni priključki. Tako kot dosedanji modeli družbe Kyocera Mita, tudi ti novinci uporabljajo tehnologijo Ecosys za najnižje stroške tiskanja v njihovem velikostnem razredu. Cene se gibljejo od 204 do 336 tisoč tolarjev, cena izpisa na stran pa od 1,88 do 2,25 tolarja.

    Objavljeno: 23.3.2004
  • Novi NAS družbe Dell

    Dell je predstavil nov pomnilniški sistem PowerVault 745N, ki je namenjen manjšim do srednje velikim podjetjem za centralno hrambo dokumentov in drugih datotek. Osnova je krmilni modul višine 1U, ki temelji na strežniku s procesorji Celeron oziroma Pentium 4 s takti do 3,2 GHz, celota pa poganja namenski operacijski sistem Windows Storage Server 2003. Ker je v tako majhnem ohišju malo prostora za diskovne razširitve, do pri Dellu predvideli uporabo zunanjih diskovnih razširitev prek vmesnika SCSI. Skupno je mogoče tako PowerVault 745N razširiti kar do 4 TB, kar bi moralo zadostovati za večino namenov rabe. Sistem NAS ima tudi previdno možnost samodejnega izvajanja varnostnih kopij na tračne enote, podprta pa je programska oprema družb Vertias in Yosemite. V ZDA je osnovni model s 160 GB prostora na voljo za zelo nizko ceno, le 1.800 dolarjev.

    Objavljeno: 23.3.2004
  • Linksys pospešuje brezžične povezave

    Podjetje Linksys je predstavilo niz novih brezžičnih omrežnih izdelkov, ki nudijo višjo hitrost prenosa v okviru obstoječih standardov ter izboljšano varnost. Pri Linksysu trdijo, da njihova tehnologija SpeedBooster, ki temelji na tehnologiji Afterburner družbe Broadcomm, zagotavlja od 35% do 70% večjo dejansko prepustnost ob uporabi standardnih izdelkov 802.11b in g. Ključ za večjo hitrost prenosa je optimizirana komunikacija na fizičnem nivoju, ki zmanjšuje pribitek zaradi odpravljanja napak ter drugih servisnih informacij. Linksys trdi, da je prepustnost poveča za 20% tudi v primerih, ko je v omrežju le ena tovrstna naprava.

    Objavljeno: 22.3.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji