• Neslišno vodno hlajenje

    Slovensko podjetje PaPo je predstavilo sistem vodnega hlajenja, ki ga v primerjavi s konkurenco odlikuje povsem tiho delovanje. Osnova sistema Ice Project One je pasivni radiator, ki ga ni treba hladiti z ventilatorji, tako da je edini vir hrupa v celotnem sistemu hlajenja vodna črpalka, ki jo prav tako odlikuje tiho delovanje. Sistem obsega radiator, rezervoar z vgrajeno črpalko in vodni blok za procesor (podprti so tako Intelovi kot AMDjevi procesorji), zanj pa je potrebno v najcenejši različici odšteti 34.680 tolarjev.

    Objavljeno: 10.11.2004
  • 189 milijard dolarjev za programsko opremo

    Sodeč po tržni raziskavi družbe IDC, naj bi bil trg programske opreme v letošnjem letu vreden 189 milijard dolarjev, kar je 6,2% več kot lani. Seveda pa porazdelitev prodaje še zdaleč ni enakomerna po celem svetu in med različnimi proizvajalci. Sodeč po IDC predstavlja prodaja programske opreme v severni Ameriki skoraj polovico vsega trga, čeprav se drugi trgi počasi krepijo. Prav tako le pet podjetij - Microsoft, IBM, Oracle, SAP in Computer Associates - nadzoruje domala tretjino vseh prihodkov iz naslova programske opreme. IDC je mnenja, da bo trg tudi v prihodnjih letih rasel s stopnjo čez 6%, vendar so po drugi strani zlasti časi s še višjo rastjo kot kaže dokončno mimo. V bodoče napovedujejo največjo rast izdelkom in proizvajalcem, ki programsko opremo ponujajo kot storitve.

    Objavljeno: 10.11.2004
  • ATI Radeon Xpress 200

    ATI je predstavil nove sistemske nabore, ki podpirajo procesorje AMD in razširitveno vodilo PCI Xpress. Novi nabor Radon Xpress 200, doslej znan pod oznakami RS480 in RX480, podpira procesorje Athlon 64 in Sempron, na to področje pa prinaša tudi podporo za vodilo PCI Express, ki da doslej AMD ni neposredno podpiral. Nabor ima vgrajen tudi grafični pospeševalnik zadnje s podporo za vmesnike DirectX 9 in senčilnike (ogljišč in pik) 2.0 z dvemi precenimi cevovodi. Zraven je zagotovljena podpora za tja do osem vmesnikov USB 2.0, štiri priključke Serial ATA s podporo za polja RAID 0 in 1, za grafični pomnilnik pa uporablja sistemski pomnilnik in tehnologijo HyperMemory. Kot dodatek ATI ponuja čip Theatre 550 TV, ki lahko računalnik spremeni v priložnostni HD videorekorder. Nov nabor je že v prodaji.

    Objavljeno: 10.11.2004
  • IBM ponuja super računalnike v redni prodaji

    IBM se je odločil, da bo svoje super računalnike Blue Gene uvrstil v svojo redno ponudbo izdelkov. Sistem, ki je nastal kot eksperiment in je namenjen točno določeni stranki, bo dobil zdaj komercialno različico. Sistemi Blue Gene temeljijo na gruči malih strežnikov, ki pa uporabljajo posebej prilagojene procesorje IBM Power za doseganje maksimalnega izkoristka pri zapletenih izračunih. Z novim različico so celo postavili nov zmogljivostni rekord - 70.7 teraflopsov, s čimer so prehiteli japonski NEC Earth Simulator. Sistemi Blue Gene bodo na voljo za ceno od 1,5 milijona dolarjev dalje, vendar analitiki pričakujejo, da bodo produkcijski sistemi stali znatno več. Na voljo bodo sistemi z 1 do 64 ohišji, v vsakega pa gre tja do 1024 dvoprocesorskih sistemov.

    Objavljeno: 10.11.2004
  • McAfee Internet Security Suite 2005

    McAfee je združil v celoto različna orodja, ki tvorijo skupaj temeljito zaščito pred internetnimi nevarnostmi. Paket MIS 2005 vsebuje protivirusno orodje VirusScan, požarni zid Personal Firewall Plus, orodje za boj proti vohunskim programom SpamKiller in dodatno orodje za varovanje zasebnosti Privacy Service. Progami ščitijo tako pred neposrednimi vdori, nevarnimi spletnimi stranmi, elektronsko pošto in celo nevarnostmi prek orodij za trenutno sporočanje. Nova različica učinkoviteje pregleduje velike datoteke, precej sprememb pa je bil deležen program za boj proti vohunskim programom. Vsa orodja v kompletu so povsem združljiva s kompletom popravkov SP2 za Windows XP, za celoto pa je treba v ZDA odšteti 70 dolarjev.

    Objavljeno: 10.11.2004
  • Španski super računalnik iz strežniških rezin

    IBM in špansko ministrstvo za izobraževanje in znanost sta predstavil nov super računalnik MareNostrum, ki se uvršča med deset najzmogljivejših sistemov na svetu. Novi računalniški sistem, ki so ga poimenovali MareNostrum je najzmogljivejši v Evropi ta hip, zmore pa procesirati okoli 40 TFlopsov. Obenem je posebnost tudi to, da je sistem v celoti zgrajen iz strežniških rezin in računalniških sistemov IBM eServer BladeCenter. Uporabljene so rezine BladeCenter JS20, ki uporabljajo procesorje Power, na njih pa deluje operacijski sistem Linux povezan v velikansko gručo, ki je temelj sistema MareNostrum.

    Objavljeno: 9.11.2004
  • Novell vstopa v boj za računalniška namizja

    Novell je predstavil novo različico Linuxa, ki je nastala zlasti na podlagi tehnologij pridobljenih z nakupom družb SuSE in Ximian. Novell Linux Desktop 9 poleg tega oznanja vnovičen poskus proizvajalca, da se spopade z Microsoftom za uporabnike osebnih računalnikov, kjer je že bil pred leti s pisarniškimi programi WordPerefect, vendar pri tem ni bil dovolj uspešen.

    Objavljeno: 9.11.2004
  • Nove različice procesorjev Itanium 2

    Intel je pričakovano predstavil nove, zmogljivejše procesorje Itanium 2 MP, ki imajo odslej kar 9 MB velik predpomnilnik. Z novimi procesorji, ki delujejo s taktom največ 1,6 GHz, želi Intel uspešneje tekmovati z zmogljivimi 64-bitnimi procesorji in strežniki družb Sun in IBM.

    Objavljeno: 9.11.2004
  • Microsoft dosegel poravnavo

    Microsoft je dosegel pomembno izvensodno poravnavo z družbo Novell glede monopolnih obtožb na področju operacijskih sistemov. V zameno za umik tožbe glede operacijskega sistema NetWare in umik iz tabora, ki je Evropski Uniji nudil podporo v sodnem procesu proti Microsoftu, bo Novell dobil 536 milijonov dolarjev odškodnine. Podjetje je namreč pred časom zahtevalo odškodnino za izpad dohodka, kot posledica ravnanja Microsofta v prejšnjem desetletju na področju strežniških operacijskih sistemov.

    Objavljeno: 9.11.2004
  • Firefox 1.0 že na voljo

    Mozilla Foundation je danes predstavila prvo dokončno različico spletnega brskalnika Firefox. Brskalnik je že s svojimi razvojnimi različicami pridobil kar opazen tržni delež, saj si je zadnjo razvojno različico preneslo več kot osem milijonov uporabnikov. Ob izidu je Firefox 1.0 na voljo za okolja Windows, Linux in MacOS, uporabniški vmesnik pa je zaenkrat preveden v 15 jezikov, med drugim tudi v slovenščino. Na voljo je brezplačno na Mozillini spletni strani.

    Objavljeno: 9.11.2004
  • CA Wireless Site Management 4.0

    Podjetje Computer Associates je pričelo s prodajo novega orodja za učinkovit nadzor brezžičnih omrežij. Programski paket Wireless Site Management 4.0 (WSM) je bil prvič najavljen maja, omogoča pa nadzor brezžičnih komunikacij na različnih nivojih. Ena od pomembnih nalog orodja je iskanje nedovoljenih dostopnih točk in odjemalcev, ki skušajo udreti v brezžično omrežje. WSM nenehno preverja in skuša opraviti identifikacijo brezžičnih naprav, ki so v omrežju, s pomočjo sistema GPS pa pomaga celo določiti položaj posameznih naprav v prostoru.

    Objavljeno: 8.11.2004
  • Microsoft pripravlja Office 12

    Microsoft želi v programe v prihodnji različici paketa Office tesneje povezati s svojimi strežniškimi izdelki in poslovnimi informacijskimi sistemi. Na ta način naj bi spodbudili zlasti prodajo strežniških izdelkov, saj se pri Microsoftu zavedajo, da zgolj z dodajanjem novih funkcionalnosti ne morejo dosegati želenih prihodkov. Office 12, kot ga za zdaj imenujejo v Microsoftu, bo nared nekje od konca leta 2005 do konca leta 2006, kot kaže pa še pred izidom operacijskega sistema Windows Longhorn. Na ta način bo Microsoft kot kaže spoštoval svoja zagotovila o prenovi paketa Office na dva do tri leta, na kar jih vežejo tudi različne pogodbe s strankami (na primer Software Assurance).

    Objavljeno: 8.11.2004
  • Novi barvni laserji Lexmark

    Lexmark je predstavil novo generacijo barvnih laserskih tiskalnikov, ki nudijo še večjo hitrost in ločljivost tiska. Tiskalnika Lexmark C760, C762 in večnamenska naprava X762e imajo enako zasnovo, ki omogoča barvni tisk v enem prehodu, hitrost do 25 strani na minuto in tisk v ločljivosti do 4800 pik na palec v načinu CQ (Color Quality). Tiskalniki podpirajo tudi barvno kalibracijo Pantone , ki zagotovi, da so barve na zaslonu enake natisnjenim. Vsi vključujejo tudi tehnologijo ColorCare, ki podpira številne načine varčevanja z barvilom, med drugim tudi možnost, s katero dovolimo barvno tiskanje le določenim uporabnikom. Posebnost nove družine tiskalnikov je zmožnost tiska na skoraj do meter dolge transparente in napise. Večnamenski tiskalnik Lexmark X762e združuje funkcije tiskanja, fotokopiranja optičnega branja ter faksiranja.

    Objavljeno: 8.11.2004
  • BEA podpira arhitekturo SOA

    Podjetje BEA je predstavilo novo programsko ogrodje, ki omogoča podjetjem izgradnjo storitveno usmerjenih programov (Service Orineted Architectire, SOA) za učinkovitejšo rabo v podjetjih ter povezovanje med podjetij. Novo ogrodje je del strategije Liquid Computing, ki ga je BEA predstavila že pomladi, za temelj pa bo uporabilo platformo WebLogic, ki bo dograjeno z moduli izbranih partnerjev, kot so SAP, Business Objects, Documentum in Siebel. Poslovne komponente bodo pokrivale pet ključnih področij, kot so storitve za kupce, storitve za zaposlene, izvedbene storitve (logistika), trgovanje in podpora radijski identifikaciji podatkov.

    Objavljeno: 8.11.2004
  • Počasnejša rast prodaje polprevodnikov

    Združenje World Semiconductor Trade Statistics (WSTS) je precej znižalo napoved rasti prodaje polprevodniških izdelkov za leto 2005, kar je predvsem posledica manjšega povpraševanje od pričakovanj. Po sedanjih ocenah, naj bi v letu 2004 rast prodaje elektronskih vezij dosegla zelo obetavnih 28,5%, toda natančnejša analiza je pokazala, da se trgovcem močno kopičijo zaloge, kar se bo najbrž odrazilo v manjšem povpraševanju prihodnje leto. WSTC je zato sicer že itak konzervativno napoved iz junija, kjer so napovedali rast 8,5%, dodatno znižalo in zdaj znaša komaj 1,2%. Proizvajalci so predvsem razočarani nad prodajo nekaterih vročih izdelkov s področja zabavne elektronike, kot so videorekordeji DVD in televizorji LCD, ki se kljub vsemu ne prodajajo tako kot pričakovano.

    Objavljeno: 7.11.2004
  • Procesorji ARM brez takta

    Angleško razvojno podjetje ARM in Philipsova hčerinska družba Handshake Solutions sta najavila prve procesorje ARM, ki bodo delovali brez takta. Na ta način (asinhrono delovanje) bodo porabili bistveno manj energije, v mirovanju skorja nič, pa vendar bodo v vsakem trenutku pripravljeni za izvajanje ukazov. Nova rešitev bo uporabna za energijsko najbolj kritične naprave, kot so pametne kartice in prenosne elektronske naprave. Asinhroni procesorji sicer obstajajo že lep čas, toda doslej nihče tovrstne rešitve ni uporabil v 32-bitnem jedru, kakršno je ARM. Dosedanji poskusi so namreč bili neuspešni, saj so izdelki naleteli na težave pri delovanju z običajnimi pomnilniki, težje pa jih je tudi programirati. ARM in Handshake sta našla rešitev tudi za te težave, zato bo procesor na voljo že v začetku 2005.

    Objavljeno: 7.11.2004
  • Nokia napoveduje umiritev rasti

    Nokia ocenjuje, da bo rast prodaje mobilnih telefonov v letu 2005 okoli 10%, kar je precej manj od letošnje rasti, ki bo približno 30%. Kljub temu nameravajo v prihodnjem letu predstaviti še več novih modelov kot letos, skupno okoli 40 (letos okoli 35). S tem naj bi celo povečali tržni delež, ki danes znaša okoli 30%, ciljajo pa na mejo 40%. Največjo prodajo si obetajo na hitro razvijajočih trgih, kot je na primer Kitajska, pa tudi v Evropi, kjer računajo predvsem na kupce, ki obstoječe telefone menjajo s sodobnejšimi, opremljenimi z digitalnimi fotoaparati. Zanimivo pa je, da namerava Nokia dobiček večati tudi z manjšim vlaganjem v razvoj - iz dosedanjih 13% čistega prihodka bodo vlagali v bodoče le okoli 9-10%.

    Objavljeno: 7.11.2004
  • PalmOne se ogreva za Microsoft, Linux

    Ročni računalniki podjetja PalmOne so doslej temeljili na operacijskem sistemu PalmOS, vendar se lahko v prihodnje spremeni. Podjetje je potrdilo, da v svojih razvojnih oddelkih preizkušajo tudi alternativne operacijske sisteme, med katerimi sta v ospredju Microsoft Windows CE oziroma platforma PocketPC in Linux. V podjetju sicer ne še ne želijo govoriti o načrtih za komercialno rabo, toda analitiki menijo, da je možnost izdelkov z drugimi operacijskimi sistemi povsem verjetna.

    Objavljeno: 6.11.2004
  • Kartica SIM s 128 MB

    Samsung je predstavil kartico SIM za mobilne telefone, ki ima vgrajen pomnilnik velikosti kar 128 MB. Današnje kartice za mobilne telefone imajo tipično okoli 1 MB pomnilnika, Samsungova novost pa bi omogočila povsem nove možnosti za rabo telefonov in hranjenje podatkov, brez da bi morali v telefone vgrajevati dodatne reže za pomnilniške kartice. Poleg velikega pomnilnika so na kartico vgrajeni 32-bitni procesor ARM, pospeševalnik za javanske programe ter strojna podpora za algoritme triple-DES, AES in PKI.

    Objavljeno: 6.11.2004
  • AMD raste počasi, a zanesljivo

    Tržni delež družbe AMD pri prodaji mikroprocesorjev se je v letu dni povečal za skoraj odstotek. Če so pri AMDju še v začetku leta imeli slabih 15% trga, rezultati v drugi polovici leta kažejo na delež 15,8%, ob dobri prodaji v prednovoletnem obdobju pa bi se lahko približali 16%, menijo pri družbi Mercury Research. Glavnemu tekmecu Intelu je medtem tržni delež padel iz 83,3% na 81,9%, zanimivo pa je tržni delež ostalim ponudnikom (Via, Transmeta) narasel iz 2% na 2,3%. V raziskavi niso upoštevani procesorji PowerPC, ki pognajajo računalnike Apple, ti pa imajo približno 2,5% trga osebnih računalnikov po svetu. AMD je uspel povečati tržni delež zlasti zaradi dobre prodaje mobilnih in strežniških procesorjev ter uspešne strategije za prehod na 64-bitno računalništvo.

    Objavljeno: 6.11.2004
  • QuarkXPress 6.5

    Podjetje Quark je objavilo novo različico programskega paketa za profesionalno namizno založništvo QuarkXPress 6.5. Nova različica vsebuje novosti, ki so nastale predvsem na pobudo uporabnikov. Prva novost je dodatek QuarkVista, ki omogoča urejanje fotografij neposredno v programu QuarkXPress. Poleg običajnih opravil, kot je sprememba barv, svetlobe in kontrasta, modul omogoča tudi izvajanje posebnih učinkov in filtrov, brez da bi spreminjal originale. QuarkXPress 6.5 prinaša tudi popolno podporo za datoteke Adobe Photoshop (PSD), vključno s prenosom informacij o slojih in drugih elementih fotografije.

    Objavljeno: 5.11.2004
  • Novi tiskalniki iz Xeroxa

    Xerox je predstavil niz novih laserskih tiskalnikov in večfunkcijskih naprav, ki so namenjene predvsem posameznikom in manjšim delovnim skupinam. Najmanjša novost je tiskalnik Phaser 3150, ki je z ameriško ceno okoli 350 dolarjev namenjen predvsem osebni rabi. Kljub temu nudi hitrost tiska s hitrostjo 22 strani na minuto, kar zagotavljata procesor s taktom 166 MHz in 32 MB velik pomnilnik.

    Objavljeno: 5.11.2004
  • HP napada Cisco s cenejšimi stikali

    Hewlett-Packard je predstavil novo družino zmogljivih gigabitnih stikal, s katerimi namerava tekmovati predvsem z vodilnim na tem področju, družbo Cisco. Nova stikala ProCurve Switch 3400cl so po konfiguraciji podobni Ciscovi družini 3750, po besedah predstavnikov družbe HP pa stanejo le okoli petino cene Ciscovih stikal. Vsa stikala imajo gigabitna vrata in dodatne vmesnike s hitrostjo 10 Gb/s za povezavo med stikali. Osnovni model s 24 vrati stane v ZDA okoli 3.760 dolarjev, z dvemi bakrenimi 10 Gb/s vrati cena naraste na 5.560 dolarjev, z optičnimi moduli pa na 10.500 dolarjev. Cisco 3750-16TD, ki ima 16 vrat v podobnih izvedbah stane od 20.000 do 24.000 dolarjev, odvisno od vmesnika.

    Objavljeno: 5.11.2004
  • Adobe tudi na Linuxu?

    Podjetje Adobe, ki je eden od glavnih ponudnikov grafičnih in večpredstavnih programov za okolja Windows in MacOS, se kot kaže pripravlja tudi za nastop na področju odprte kode in Linuxa. Podjetje je tudi vstopilo v konzorcij Open Source Development Labs, ki ga vodi Linus Trovalds, kjer nameravajo tvorno sodelovati pri razvoju operacijskega sistema. Za zdaj pa ne želijo komentirati, s katerimi izdelki nameravajo nastopati na Linuxu, čeprav so potrdili, da iščejo strokovnjake s področja razvoja in trženja za Linux. Analitiki menijo, da Adobe najbrž v prvi fazi na Linuxu ne bo ponudil izdelkov, kot sta grafična programa Photoshop ter Illustrator, več možnost pa pripisujejo odprtokodnim izdelkom s podporo za zapis Adobe Acrobat (PDF).

    Objavljeno: 5.11.2004
  • Intelovi procesorji tudi v zabavni elektroniki?

    Intel je razgrnil svoje načrte za vstop tehnologije IA-32, torej sedanjih procesorjev Pentium, tudi na področje zabavne elektronike. Intel bo za to področje razvil posebne izvedbe procesorjev IA-32, ki bodo primerni za širok nabor naprav, kot so internetni sprejemniki in digitalni videorekorderji. V ta namen so odprli celo novo divizijo za zabavno elektroniko v okviru svojega oddelka za računalniške odjemalce, za zdaj pa se še niso odločili za imenovanje novih procesorjev.

    Objavljeno: 4.11.2004
  • Mešanec med telefonom in ročnim računalnikom iz Nokie

    Nokia je predstavila niz novih mobilnih telefonov, med katerimi je tudi model 7710, mešanec med običajnim telefonom in ročnim računalnikom. Za razliko od obstoječih pametnih telefonov proizvajalca, kot je Nokia Communicator, ima novi model 7710 zaslon občutljiv na dotik in pisalo za izbiro in pisanje po njemu, namesto klasične pa zaslonsko tipkovnico. Telefon ima vgrajen tudi digitalni fotoaparat z ločljivostjo milijon pik in 2x digitalnim zumom ter radijski sprejemnik. Vgrajeni so programi za osebno organizacijo podatkov, odjemalec za elektronsko pošto, spletni brskalnik, predvajalnik digitalne glasbe in video posnetkov, program za risanje, VPN odjemalec, bralnik elektronskih knjig ter posebno orodje za prispevanje vsebine v spletne bloge.

    Objavljeno: 4.11.2004
  • Symantec LiveState Recovery

    Symantec je predstavil nov izdelek za varovanje in povrnitev podatkov na diskih z imenom Symantec LiveState Recovery. Izdelek temelji na dosedanjem izdelku Symantec (nekoč PowerQuest) V2i Protector, omogoča pa izvajanje diskovnih slik v realnem času, s čimer lahko povrnemo predhodno stanje podatkov na disku brez potrebe nalaganju podatkov iz varnostnih kopij. Na voljo so trije izdelki, Symantec LiveState Recovery Advanced Server 3.0, Symantec LiveState Recovery Standard Server 3.0 in Symantec LiveState Recovery Desktop 3.0, razlikujejo pa se po načinu rabe. Prva dva sta namenjena strežnikom, zadnji pa omogoča izdelavo diskovnih slik na odjemalcih, med drugim tudi prenosnikih.

    Objavljeno: 4.11.2004
  • Gartner ITxpo jesen 2004

    Gartner je na konferenci ITxpo spregovoril o svojih pogledih na prihodnost uporabe IT tehnologije, zlasti v luči vse večjih in hitrejših sprememb poslovanja podjetij. Analitiki družbe Gartner menijo, da morajo proizvajalci poslovnih informacijskih sistemov spremeniti svojo ponudbo in izdelke razgraditi na manjše sestavne dele, ki jih bo mogoče predvsem hitreje implementirati. Podjetja namreč danes nimajo več časa, da bi čakala na rezultate uvajanja velikih in kompleksnih informacijskih sistemov, saj se pogosto zgodi, da se celo že med samo implementacijo spremeni strategija podjetja, s tem pa tudi cilj informacijske prenove.

    Objavljeno: 4.11.2004
  • Končni naskok na PeopleSoft

    Oracle je objavil novo, po lastnih trditvah zadnjo ponudbo za prevzem družbe PeopleSoft. Ponudbo za posamezno delnico so zvišali iz dosedanjih 21 na 24 dolarjev, kar skupno nanese okoli 9,2 milijarde dolarjev. Po besedah predstavnikov družbe Oracle je ponudba veljavna do 19. novembra, sicer bodo odstopili od svoje namere za sovražni prevzem enega od treh največjih ponudnikov programske opreme za poslovne informacijske sisteme.

    Objavljeno: 3.11.2004
  • Zmogljivejši Pentium 4 Extreme Edition

    Intel je predstavil svoj najzmogljivejši procesor iz družine Pentium 4, ki ima kot glavno novost hitrejše sistemsko vodilo. Novi Pentium 4 Extreme Edition podpira tako sistemsko vodilo s taktom 1066 MHz, kar je več kot pri sedanji generaciji, ki je podpirala vodilo pri 800 MHz. Novi procesor, ki deluje s taktom 3,46 GHz, se od običajnih Pentiumov 4 razlikuje tudi po dvakrat večjem tretjenivojskim predpomnilnikom, ki je velik v tem primeru kar 2 MB. Intel je za podporo novemu procesorju sočasno predstavil tudi sistemski nabor 925XE Express, ki podpira hitrejše sistemsko vodilo, pa tudi razširitvene vmesnike PCI Express. Novost pa ni prav poceni, saj bo treba za najzmogljivejši Pentium 4 odšteti kar 1.000 dolarjev, v primerjavi z najzmogljivejšim "navadnim" Pentiumom 4, ki stane 417 dolarjev.

    Objavljeno: 3.11.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji