• Metacreations Painter 6

    Podjetje Metacreations je predstavilo novo različico priljubljenega slikarskega programa Painter, ki prinaša nove vrhunske umetniške učinke. Painter 6 sloni na močno izboljšanem jedru in prenovljenem uporabniškem vmesniku, ki je preglednejši, lažji za uporabo, hitrejši, vsebuje pa tudi popolnejšo podporo za sodobne grafične tablice. Z novim pomnilniškim modelom in predpomnilnikom za grafične poteze lahko slikamo hitreje tudi ob uporabi najbolj zapletenih orodij. Osnova je seveda še vedno tehnologija Natural-Media, ki omogoča zvesto posnemanje slikarskih tehnik in orodij, med njimi olja, vodene barve, svinčnike, čopiče in druge.

    Objavljeno: 1.9.1999
  • Computer Associates kupil Platinum Technologies

    Na novinarski konferenci 31. avgusta je slovenska podružnica podjetje Computer Associates International (CAI) sporočila, da je CAI konec julija kupil Platinum Technologies International, kar je doslej njihov največji nakup. Z nakupom so močno obogatili svojo ponudbo, predvsem pa izpopolnili svoje programsko ogrodje za velika podjetja.

    Objavljeno: 1.9.1999
  • Nove priložnosti za internetno telefonijo

    Ponudnik internetne telefonije Net2Phone je v avgustu sklenil dve pomembni pogodbi. Televizijsko omrežje NBC, internetno podjetje Cnet in njuno spletišče Snap.com so postali lastniki še neznanega deleža omenjenega ameriškega ponudnika internetne telefonije, katerega storitve bodo tržili na svojih spletnih straneh. Nekdanji španski telekomunikacijski monopolist Telefonica pa bo oblikoval skupno naložbo s podjetjem IDT Corp., ki je materinsko podjetje ponudnika Net2Phone. Njun namen je oblikovati telefonske in internetne storitve za 30-milijonsko množico špansko govorečih prebivalcev Združenih držav Amerike. Novi posli so podjetju Net2Phone prinesli razcvet na finančnih trgih. Zgolj v zadnjem mesecu se je cena njihovih delnic več kakor podvojila.

    Objavljeno: 31.8.1999
  • Simobilove jesenske novosti

    Ugodnost 040.prijatelji SI.Mobilovim naročnikom omogoča izbiro štirih številk v omrežju 040 ali dveh domačih številk (ene v omrežju 040 in ene v poljubnem omrežju), ki jih bodo klicali 40 % ceneje. 040.prijatelji bodo zaživeli septembra, v istem mesecu pa načrtujejo zanimivo ponudbo za nove naročnike, za katero podrobnosti še niso znane. Zatrjujejo pa, da bo jeseni SI.Mobil predstavil tudi svojo ponudbo vnaprej plačane telefonije. Točen datum še ni znan.

    Objavljeno: 31.8.1999
  • Telefonski imenik 2000

    Telekom Slovenije je 31.8.1999 na novinarski konferenci predstavil novi telefonski imenik v papirni in elektronski različici. Telefonski imenik vsebuje podatke o več kakor 900.000 telefonskih naročnikih Telekoma in Mobitela. (Predstavnica Telekoma je povedala, da so se s Si.mobilom sicer dogovarjali o vključitvi njihovih naročnikov, vendar do dogovora ni prišlo.) Od zadnje izdaje imenika je bilo priključenih okoli 200.000 priključkov, prav toliko drugih podatkov pa je bilo spremenjenih. V imeniku so vsi novi podatki do 21. junija letos. Za spremembe od tega datuma naprej -- menda jih je bilo okoli 15.000 -- je mogoče povprašati na brezplačni številki 080 9888. Telefonski imenik Slovenije 2000 je na voljo v treh različicah -- papirni, na plošči CD-ROM in v internetu. Knjigo za lastno omrežno skupino prejmejo naročniki brezplačno, komplet sedmih knjig pa stane 3000 tolarjev. Plošča, ki izhaja na pol leta, stane 3300 tolarjev. Na njej je 17 novih mestnih zemljevidov, nov pa je tudi orto-foto zemljevid Ljubljane. Tudi profesionalna različica naročnine na spletno iskanje podatkov stane 3300 tolarjev. Neprofesionalna spletna različica, ki najde le 5 ustreznih zapisov, je brezplačna. Zapisi v spletu se posodabljajo na 14 dni. Papirni imenik je izšel v nakladi 1.200.000 izvodov, ploščo pa so natisnili v 10.000 izvodih. Imenik v elektronski obliki (s tem pa tudi tistega v spletu) je tako kakor doslej izdelalo podjetje Adacta, pri oblikovanju pa je tokrat sodelovala Agencija Arih.

    Objavljeno: 31.8.1999
  • Telefonski imenik 2000

    Telekom Slovenije je 31.8.1999 na novinarski konferenci predstavil novi telefonski imenik v papirni in elektronski različici. Telefonski imenik vsebuje podatke o več kakor 900.000 telefonskih naročnikih Telekoma in Mobitela. (Predstavnica Telekoma je povedala, da so se s Si.mobilom sicer dogovarjali o vključitvi njihovih naročnikov, vendar do dogovora ni prišlo.) Od zadnje izdaje imenika je bilo priključenih okoli 200.000 priključkov, prav toliko drugih podatkov pa je bilo spremenjenih. V imeniku so vsi novi podatki do 21. junija letos. Za spremembe od tega datuma naprej -- menda jih je bilo okoli 15.000 -- je mogoče povprašati na brezplačni številki 080 9888.

    Objavljeno: 31.8.1999
  • Raziskava o zadovoljstvu kupcev računalnikov

    Organizacija Technology Business Research je objavilo poročilo o stopnji zadovoljstva kupcev med posameznimi proizvajalci računalnikov. Raziskava je bila opravljena med 362 velikimi ameriškimi podjetji, ki so hkrati tudi veliki kupci računalnikov. Na zelo trdnem prvem mestu je podjetje Dell in sicer v vseh treh kategorijah - delovnih postajah, strežnikih in prenosnikih. Na drugem je Compaq, ki je zelo pridobil v primerjavi s četrtletjem pred tem, predvsem na račun zadovoljnih uporabnikov prenosnikov Armada. Na tretjem mestu je Gateway, ki je, kakor kaže, uspešno razrešil nekdanje težave s tehnično pomočjo. Četrti je IBM, ki je tudi v vzponu. Sledi Toshiba, ki je največ izgubila glede na preteklo obdobje.

    Objavljeno: 29.8.1999
  • Svetla prihodnost kabelskih modemov

    Po podatkih organizacije Kinetic Strategies je v severni Ameriki v uporabi že več kakor milijon kabelskih modemov, od tega več od 70 % v ZDA. Strokovnjaki pa napovedujejo še svetlejšo prihodnost, saj naj bi se ta številka že do konca letošnjega leta povzpela na 1,6 milijona naročnikov. Prenos podatkov prek kabelskega omrežja je na voljo že okrog 32 milijonom gospodinjstev, približno tretjini vseh naročnikov kabelskih priključkov. Raziskava tudi kaže, da ameriški uporabnik za dostop do omrežja prek širokopasovnega omrežja v povprečju plača 40 dolarjev mesečno za neomejen dostop, kar je cenovno bolj ugodno od podatkovnih komunikacij prek telefonskega omrežja.

    Objavljeno: 29.8.1999
  • Netscape Navigator še naprej izgublja tržni delež

    Spletni brskalnik Netscape Navigator, ki je bil še nedavno poglavitno orodje za deskanje po spletu, čedalje bolj izgublja privržence. Po podatkih družbe WebSideStory, ki je naredila raziskavo med podatki, zbranimi v več kakor 114.000 spletnih strežnikih po vsem svetu, Netscape Navigator uporablja le še manj kakor četrtina vseh spletnih obiskovalcev, medtem ko je še marca med enako raziskavo izdelek uporabljala tretjina uporabnikov. Po podatkih iz raziskave je svoje >>sledi<< v omejenih strežnikih pustilo okrog 31 milijonov uporabnikov. Najbolj uporabljeno orodje je Microsoft Internet Explorer 4.x (44,7 %), sledi Internet Explorer 5.x (24,9 %), Netscape Navigator 4.x (22 %), Internet Explorer 3.x (3,6 %), Netscape Navigator (2,3 %) in WebTV (1,4 %).

    Objavljeno: 28.8.1999
  • Vrhunski grafični orodji Alias tudi za Linux

    Alias|Wavefront, proizvajalec animacijskih in oblikovalskih programov v lasti družbe SGI, je napovedal, da bo v operacijski sistem Red Hat Linux 6.0 prenesel svoja orodja za senčenje trirazsežnih scen in predmetov. Alias bo prenesel v Linux orodja Maya Composer Renderer in Maya Batch Renderer, dve izmed vrhunskih orodij za grafiko 3D.

    Objavljeno: 27.8.1999
  • Vnaprej plačana telefonija tudi na Hrvaškem

    Hrvaški operater GSM mobilne telefonije VIP-Net deluje komaj dva meseca, pa je vendarle prvi v sosednji državi uvedel storitev vnaprej plačane telefonije VIP.me. Glavni dobavitelj opreme za novo storitev je zagrebška podružnica Siemensa, pri razvoju projekta, vrednega 10 milijonov evrov, pa je sodelovalo približno 300 strokovnjakov iz 22 evropskih telekomunikacijskih podjetij. Hrvaška ima zelo skromen delež uporabnikov mobilne telefonije, saj ne dosega niti 5 % prebivalstva. Vnaprej plačana telefonija naj bi popestrila hrvaški telekomunikacijski trg in okrepila število uporabnikov GSM telefonije, podobno kot že v številnih evropskih državah. Značilnosti ponudbe VIP.me spodaj primerjamo s ponudbo Mobi domačega operaterja Mobitel.

    Objavljeno: 27.8.1999
  • Videoposnetki s 360-stopinjsko panoramo

    Podjetje iMove je predstavilo sistem iMove Spherical Video System, ki omogoča zajem videoposnetkov s 360-stopinjsko panoramo. Zelo majhna in lahka videokamera omogoča zajem posnetka, ki ga lahko nato končni uporabnik obrača, zumira in se po njem premika. Kamera je postavljena na stojalo, ki je hkrati nosilec za računalnik za obdelovanje videoposnetkov. V prodaji bo od septembra dalje.

    Objavljeno: 27.8.1999
  • Izmenjava patentnih pravic med 3Com in IBM

    3Com in IBM sta sklenila sporazum o medsebojni izmenjavi patentnih pravic za omrežno opremo. Dogovor sta podjetji sklenili, da bi spodbudili hitrejši razvoj omrežnih izdelkov brez nevarnosti in zastojev zaradi težav s patentnimi pravicami. Podjetji si bosta tako sprva izmenjali tehnologije omrežnih kartic, modemov in druge omrežne opreme, predvsem stikal in koncentratorjev.

    Objavljeno: 26.8.1999
  • Compaqov program "staro za novo"

    Proizvajalci računalnikov se trudijo najti nove in nove načine, kako pridobiti kupce. Compaq je v ZDA kupcem računalnikov za domačo rabo Presario ponudil nov program, s katerim jim nudi odkup opreme (trade-in), ne da bi pri tem kupec vrnil stari računalnik. Namesto tega dobi nov računalnik s popustom, ki ustreza vrednosti starega računalnika istega proizvajalca.

    Objavljeno: 26.8.1999
  • Compaq opušča podporo za Windows NT v okolju Alpha

    Družba Compaq Computer je sredi avgusta presenetila številne poznavalce trga za operacijske sisteme, ko je več kakor 100 ljudi v svojih laboratorijih Compaq West v Redmondu, zvezni državi Washintgon, poslala na začasni dopust oziroma "na čakanje". V teh laboratorijih je namreč Compaq prilagajal sistem Windows NT in Windows 2000 za delovanje v strojnem okolju s procesorjem Alpha. S tem je Compaq dejansko ukinil vso podporo za nove sisteme Alpah/NT.

    Objavljeno: 25.8.1999
  • SGI tudi z Intelovimi strežniki in Linuxom

    SGI je predstavil svoj prvi strežnik, zasnovan na Intelovi tehnologiji in procesorjih. Strežnik SGI 1400L temelji na procesorjih Pentium III Xeon (uporablja lahko do štiri), podpira do 4 GB RAM, sedem razširitvenih mest PCI in šest mest za diske, izmenljive med delovanjem, priključene prek vmesnika Ultra2SCSI. Za doplačilo si je mogoče omisliti tudi dodatni napajalnik, strežnik pa je na voljo v navadnem ohišju ali v različici za vgradnjo v priklopno omaro.

    Objavljeno: 25.8.1999
  • EMC kupuje družbo Data General

    Družba EMC, vodilni ponudnik pomnilniških sistemov za računalniške sisteme, je napovedala nakup družbe Data General, s čimer naj bi še bolj utrdili vodilni položaj pri pomnilniških sistemih srednjega razreda. Nakup je za družbo EMC predstavljal enostavno odločitev, saj bodo kljub velikemu znesku (1,1 milijarde dolarjev) obvladovali skoraj 40 % večje tržišče, pa tudi združevanje s strukturo Data Generala bo preprosto. Sedeža obeh družb sta namreč oddaljena le 8 kilometrov. EMC obljublja, da bo večina uslužbencev družbe Data General zadržala svoja delovna mesta. EMC ima 12.000 zaposlenih, Data General pa 5000.

    Objavljeno: 25.8.1999
  • Radio prek telefona

    Število spletnih poslušalcev programa Virgin Radio mesečno presega 350 tisoč, tako da je ta britanska postaja najbolj poslušan evropski radio prek interneta. Lastniki postaje, Ginger Media Group, s švedskim proizvajalcem opreme za mobilno telefonijo Ericsson sodelujejo pri razvoju brezžičnih tehnologij za globalni prenos radijskih postaj. Upajo si napovedati dan, ko bo več ljudi poslušalo radijske programe prek mobilnih telefonov kakor pa prek danes običajnih radijskih sprejemnikov. Polni obseg teh storitev bo možen s tržnim nastopom tretjega rodu (3G) mobilne telefonije čez nekaj let. Prve poskuse v Ericssonovem poskusnem omrežju v Veliki Britaniji že izvajajo. To omrežje temelji na standardu UTMS (Universal Mobile Telecommunications System) in tehnologiji WCDMA, uporabljajo pa ga sedanji in bodoči operaterji, razvijalci opreme, vladne organizacije in drugi.

    Objavljeno: 24.8.1999
  • Sivi trg Iridiumovih delnic

    Operaterju satelitske telefonije gre čedalje slabše. Večina lastnikov ni sprejela ponudbe, da bi del dolgov odpisali v zamenjavo za Iridiumove delnice. Največji delničar Motorola je sicer pristal; v zamenjavo za odpis dogovorjene vsote dolgov bi postali lastniki dodatnih 12 % delnic Iridiuma. Tudi nekaj strateških partnerjev je pristalo na nove naložbe v ocenjeni vrednosti 500 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 24.8.1999
  • GlobalStar pred tržnim zagonom

    V času prireditve Telecom 99 v Ženevi, natančneje 11. oktobra, bo operater satelitske telefonije Globalstar začel tržiti svoje storitve. Začeli bodo v Zahodni Evropi, v naslednjih 6 do 12 mesecih pa povsod po svetu. Njihova tehnologija in tržni pristop se razlikujeta od Iridiuma in verjamejo, da so prav to prednosti, ki jim bodo pomagale, da ne zabredejo v iste težave. V Globalstaru ocenjujejo, da so za Iridiumove težave dodobra zaslužni tudi zapleteni načini obračunavanja, zato bodo nekoliko odstopili od prvotnih načrtov obračunavanja in prodaje ter svojo metodologijo cen še bolj poenostavili. Globalstar zlasti računa na nacionalne operaterje v velikih in redko poseljenih državah (npr. Avstralija, Južnoafriška republika), ki bodo z uvajanjem storitev Globalstar v lastno ponudbo občutno povečali območja pokritosti brez izgradnje omrežja. Izstrelitve satelitov potekajo po načrtu, tako da je že sedaj v orbitah zadostno število satelitov, ki omogočajo zagon storitev Globalstar. Vseh 48 (in 8 rezervnih) nizkoorbitalnih satelitov bo izstreljenih do januarja naslednjega leta.

    Objavljeno: 24.8.1999
  • Življenjsko nevarno

    Iz Hamburga prihaja neobičajen in zaskrbljujoč dokaz o posredni življenjski nevarnosti za uporabnike mobilnih telefonov. V soboto 7. avgusta zvečer je nekemu gostu na vrtu tamkajšnje pivnice večkrat na ves glas zazvonil telefon. Druge je to motilo in so ga prosili, naj telefon izključi ali vsaj utiša. Lastnik telefona tega ni želel storiti in razvil se je hud pretep, v katerem je nesrečnež dobil več udarcev s pivsko steklenico po glavi. Prizadeti je le uspel zbežati, vendar so bile poškodbe zanj usodne. Ranam je podlegel nedaleč od pivnice. Storilec se je sam predal policiji.

    Objavljeno: 24.8.1999
  • Kodak DC 280 in DC 215Z

    Kodak je nedavno predstavil dva nova digitalna fotoaparata, namenjena polprofesionalni in amaterski rabi. Zmogljivejši model nosi oznako DC 280, predstavlja pa Kodakovo novost v razredu digitalnih fotoaparatov, ki imajo zaznavalo oziroma senzor z 2 milijonoma fotoobčutljivih elementov (fotodiod). Ločljivost slik, ki jih zna narediti novinec, je 1760 x 1168 pik. Ima nov objektiv z dvakratnim optičnim in trikratnim digitalnim zumom, 1,8-palčni barvni zaslon, vmesnik USB, bliskavico s štirimi načini delovanja, akumulator NiMH, priložena pa je tudi kartica CompactFlash z zmožnostjo hranjenja 20 MB. Manjši model DC 215Z je naslednik modela DC 210, ki ima drugačno ohišje in nekoliko boljše lastnosti.

    Objavljeno: 24.8.1999
  • Zaslon LCD s "fotografsko" kakovostjo

    NEC je predstavil prototip zaslona LCD z zelo kakovostno sliko, primerljivo s tisto pri navadnih fotografijah. Z novo tehnologijo so uspeli narediti 9,4-palčni zaslon z ločljivostjo 1600 x 1200 pik, kar pomeni 211 pik na palec v primerjavi z današnjimi zasloni, ki zmorejo med 80 in 100 pik na palec. V proizvodnjo bo prišel predvidoma konec naslednjega leta.

    Objavljeno: 24.8.1999
  • Corel Linux

    Corel je med večjimi programerskimi hišami eden izmed najbolj zagrizenih podpornikov Linux. Svojo prisotnost na tem področju so na sejmu LinuxWorld podkrepili s prvim javnim prikazom operacijskega sistema, ki bo nosil ime Corel Linux. Novi operacijski sistem, ki bo v prešel v preskusno obdobje septembra, izšel pa predvidoma do konca letošnjega leta, temelji na različici Debian/GNU Linux in uporabniškem vmesniku KDE. Corel pa je celoti dodal nekaj svojih rešitev, s katerimi naj bi bilo Corel Linux mogoče lažje uporabljati poznavalcem okolja Windows in v omrežjih z računalniki Windows.

    Objavljeno: 23.8.1999
  • 3Dlabs Oxygen GVX 210

    Podjetje 3Dlabs je predstavilo novo vrhunsko grafično kartico Oxygen GVX 210, ki temelji na dveh rastrskih grafičnih procesorjih tretjega rodu Glint R3 in novem geometrijskem procesorju Glint Gamma G2, ki je sposoben procesirati podatke s hitrostjo 5 milijard operacij s plavajočo vejico na sekundo (5 Gflops). Vse skupaj je nameščeno na kartici z vodilom AGP, na kateri je tudi 256-bitno podatkovno vodilo z dostopom do 64 MB sistemskega pomnilnika in podporo za do 256 MB navidezni pomnilnik za teksture. Oxygen GVX 210 zmore zapolnjevati s hitrostjo 460 milijonov pik na sekundo, pri tem pa zna senčiti s hitrostjo 6,3 milijona poligonov na sekundo. Pospeševalnik je namenjen za delo tako z vmesnikom OpenGL kot z DirectX, podpira ukaze procesorja Pentium III, ločljivosti do 2046 x 1536 pik, prikaz slike na dveh zaslonih (slika stereo) in opcijsko digitalni vmesnik za povezavo z monitorji LCD. Cena kartice je 2000 dolarjev.

    Objavljeno: 23.8.1999
  • Reorganizacija pri SGI

    Podjetje SGI je objavilo nov program za reorganizacijo družbe, ki se bo dotaknil vseh oddelkov in v program družbe prinesel nekaj novih smernic. Kot posledica nove strukture družbe naj bi SGI zmanjšal številno delovnih mest (za približno 1500), ter poslovne enote organiziral drugače kakor doslej. SGI je tako ustanovil nov oddelek za delovne postaje Visual Workstation z operacijskim sistemom Windows NT, ki bo skrbel predvsem za proizvodnjo in razvoj. V zvezi s tem programom se SGI meni z doslej neimenovanim podjetjem, ki bo skrbelo za razpečevanje delovnih postaj. Nov je tudi oddelek za širokopasovne internetne sisteme, vendar podrobnosti še niso znane. V tem oddelku pa ne bo rešitev za večpredstavne pretočne rešitve, ki so jih preselili v novo družbo MediaBase, v kateri želijo dolgoročno zadržati le manjšinski delež.

    Objavljeno: 22.8.1999
  • Predvajalnik MP3 tudi pri Philipsu

    Po Toshibi, Sonyju, Grundigu in Thomsonu je tudi Philips napovedal svoj predvajalnik za posnetke MP3. Predvajalnik, ki bo v prodaji v začetku naslednjega leta, bo imel izmenljiv pomnilniški nosilec, na katerega bo mogoče posneti za približno eno uro glasbe. Podpiral bo tudi nov zapis, ki ga razvija organizacija SDMI.

    Objavljeno: 22.8.1999
  • Največji 2,5-palčni disk

    IBM je predstavil doslej največji 2,5-palčni disk za prenosne računalnike. Novi model Travelstar 25GS nudi uporabnikom prenosnih računalnikov prostor za 25 GB podatkov, pa tudi po hitrosti delovanja se močno približuje večjim 3,5-palčnim diskom, saj se vrti s 5400 vrtljaji na minuto. Sočasno z novim diskom so pri IBM-u predstavili tudi 12 in 18 GB modele.

    Objavljeno: 22.8.1999
  • Cenejši in hitrejši grafični procesor S3/Savage4

    S3 je predstavil hitrejšo, a hkrati cenejšo različico grafičnega procesorja Savage4, ki so mu dodali pripono Extreme. Novi procesor bo deloval s hitrostjo 166 MHz, kar bo prineslo za okrog 21 % hitrejše delovanje v primerjavi z dosedanjo različico. Novi procesor naj bi bil uporabljen v karticah s cenami med 100 in 130 dolarjev, med prvimi pa bo nov procesor uporabil Diamond v kartici Stealth III S540 Extreme, ki bo imela 32 MB grafični pomnilnik.

    Objavljeno: 21.8.1999
  • Novell Small Business Suite 5.0

    Novell je predstavil novo različico kompleta Small Business Suite, ki nudi zaključeno rešitev za omrežne potrebe manjših podjetij. Paket Small Business Suite 5.0 je nadgradnja dosedanje različice SBS 4.2, poleg operacijskega sistema Novell Netware 5.0 pa vsebuje še strežnik za elektronsko pošto (GroupWise 5.5), spletni strežnik (Netscape Enterprise Server), strežnik za souporabo modemov (Regula FatPipe) in protivirusni program. Novost je modul Novell Software Distributor, del sistema NDS, ki omogoča preprosto omrežno namestitev poljubnih programskih paketov, na primer Microsoft Office 2000.

    Objavljeno: 21.8.1999
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji