• Lexmark pripravil univerzalen tiskalniški gonilnik

    Lexmark je pripravil univerzalen gonilnik za svoje tiskalnike in večopravilne naprave. Lexmark Universal Print Driver (UPD) je na voljo za več kot 60 različnih modelov tiskalnikov ameriškega proizvajalca, deluje pa v različnih programskih okoljih.

    Objavljeno: 15.9.2009
  • Canon in HP s skupnim nastopom na tiskalniškem področju

    Podjetji Canon in HP sta sklenili strateško zavezništvo, s katerim bosta poslovnim subjektom ponudili vrhunske tiskalniške rešitev in pomagali optimizirati delovne procese ter tokove in tako doseči pomenljivo znižanje stroškov tiskanja. HP se je tudi obvezal, da bo strankam v primeru nedoseganja izračunanih prihrankov povrnil razliko.

    Objavljeno: 15.9.2009
  • Novi Blu-ray laser bi lahko prinesel 100 GB ploščke

    Pri Sharpu so se pohvalili, da so razvili nov modrožarkovni laser, s katerim je moč brati več ko le dve plasti na medijih Blu-ray. Izjemno močan laser (500 mW) naj bi po zagotovili inženirjev uspešno bral podatke tudi s treje in četrte plasti, kar pomeni, da si v prihodnje lahko obetamo optične nosilce kapacitete 75 ter 100 GB.

    Objavljeno: 14.9.2009
  • Kitajski Taobao želi postati naslednji eBay

    Kitajska različica spletišča za spletne dražbe po vzoru eBay sliši na ime Taobao in si želi prodreti na zahod. Zato se lastniki spletišča pospešeno ukvarjajo s pridobivanjem vse večjega števila tujih izdelkov, ki bi bili naprodaj na Taobao.com in naj bi po njihovih načrtih pritegnili okoli milijardo ugodnih nakupov željnih spletnih deskarjev s celega sveta.

    Objavljeno: 14.9.2009
  • Vitkejši Facebook

    Avtorji najbolj priljubljenega socialnega omrežja so odločili za shujševalno kuro in nastal je Facebook Lite, nov uporabniški vmesnik, ki je preprostejši, bolj preglede in se hitreje nalaga. Namenjen je vsem tistim, ki imajo počasnejše internetne povezave, pa tudi tistim uporabnikom mobilnih naprav, ki nimajo že prilagojenega odjemalca. Za razliko od običajnega uporabniškega vmesnika so zdaj na voljo le osnovne funkcije, kot so zid, info, prijatelji, fotografije in video posnetki. Najbolj opazna je odsotnost domala vseh dodatnih aplikacij, saj je Facebook Lite mogoče razširiti le s peščico dodatkov od samega Facebooka. Za zdaj je vitkejša različica na voljo le za uporabnike ZDA in Indije, kasneje pa bodo razširili krog uporabnikov.

    Objavljeno: 13.9.2009
  • SAPIR: večpredstavni iskalnik prihodnosti

    IBM je s skupino evropskih raziskovalnih organizacij razvil nov, boljši način iskanja po večpredstavnih vsebinah, ki se ne zanaša na opisne atribute slik in video posnetkov, temveč uporablja posebne algoritme za analizo vsebine. Tehnologija, ki so jo poimenovali SAPIR (Search in Audio-Visual Content Using Peer-to-Peer Information Retrieval) zna iz posameznih fotografij in video posnetkov izluščiti informacije o barvi, položaju objektov, obliki in zvoku (pri videu). Na podlagi teh atributov zna nato uporabniku prikazati podobne večpredstavne vsebine, ki so shranjene v bazi podatkov, kasneje morda tudi na celotnem internetu.

    Objavljeno: 13.9.2009
  • Motorola Dext

    Podjetje Motorola se je z novim mobilnim telefonom Dext vpisalo na seznam tistih, ki podpirajo operacijski sistem Google Android. Dext (ali Cliq, kot se imenuje v ZDA) je hkrati prvi telefon s Motorolino kombinacijo tehnologije in storitev Motoblur, ki skuša množico informacij iz različnih virov združiti in prikazati na enem mestu. Motoblur namreč zna samodejno sinhronizirati imenik, elektronsko pošto, sporočila SMS, fotografije in novice iz socialnih omrežij na uporabnikov domačo spletno stran na telefonu, pri tem pa podpira različne vire, kot so Facebook, Twitter, MySpace, LastFM in Gmail.

    Objavljeno: 12.9.2009
  • IEEE 802.11n končno ratificiran

    Mednarodna organizacija IEEE je po sedmih letih končno ratificirala dokončno različico brezžičnega omrežnega standarda 802.11n, ki omogoča brezžične hitrosti 300 Mb/s in več. V dolgem razvojnem obdobju je nastal ducat začasnih različic, ki so po eni strani dvigale izhodiščno želeno hitrost 100 Mb/s, po drugi pa povzročile veliko potrebnih testiranj in preizkusov za zagotavljanje združljivosti med izdelki različnih proizvajalcev.

    Objavljeno: 12.9.2009
  • AMD začenja novo ofenzivo

    Pri družbi AMD očitno niso zadovoljni s svojim tržnim deležem, zato pripravljajo niz novih izdelkov, tehnologij in izboljšav, s katerimi želijo odščipniti kupce Intelu. Med novostmi je najbrž najbolj zanimiva nova tehnologija Eyefinity, ki bo omogočila priključitev do šestih monitorjev na eno samo grafično kartico. Eyefinity bo omogočal pripravo razmeroma poceni video zidov v različnih navpičnih in vodoravnih konfiguracijah zaslonov, vgrajen pa bo v novo generacijo procesorjev Radeon, ki bo predstavljena v kratkem in bo skušala ujeti val, ki ga bo ustvaril začetek prodaje okolja Windows 7 in splovitve grafičnega vmesnika DirectX 11.

    Objavljeno: 11.9.2009
  • Super računalniki iz domače garaže

    Asus je predstavil matično ploščo P7P55 WS SuperComputer, s katero lahko doma sestavimo računalnik, ki je po zmogljivosti primerljiv z manjšimi super računalniki. Posebnost leži v podpori za številne grafične kartice med sabo povezane prek vodil SLI ali CorssFireX, predvsem pa podpori za tja do tri kartice Nvidia Tesla in dodatno grafično kartico Nvidia Quadro. Po ocenah Asusa lahko s polno opremljenim računalnikom dosežemo procesno zmogljivost, ki je tudi do 250-krat večja od tega, kar zmore osnovni procesor Intel.

    Objavljeno: 11.9.2009
  • Evropski sistem obveščanja o nesrečah eCall postaja realnost

    Evropski proizvajalci in ponudniki mobilnih telefonskih storitev združeni v GSMA so podpisali sodelovanje v evropskem projektu eCall, s katerim naj bi zgradili sistem za samodejno obveščanje o avtomobilskih nesrečah po vseh državah EU in nato celotni Evropi. S tem je projekt, ki bo s hitrejšim ukrepanjem in obveščanjem najverjetneje rešil precej življenj, korak bližje uresničitvi.

    Objavljeno: 11.9.2009
  • Objavljeno: 10.9.2009
  • Padec prodaje v regiji Adriatik

    V današnjih časih najbrž ni treba biti znanstvenik ali prerok, da bi uspešno napovedali padec prodaje osebnih računalnikov. To potrjuje tudi raziskava družbe IDC, ki je ocenila trge Slovenije, Hrvaške in Srbije, čemur pravijo regija Adriatik. V vseh treh državah je v prvi polovici 2009 prodaja padla kar za 19,5%, pri čemer se je ponekod pri posameznih izdelkih praktično prepolovila glede na enako obdobje 2008.

    Objavljeno: 10.9.2009
  • Palm Pixi

    Palm je predstavil manjši, lažji in cenejši mobilni telefon od še vedno vročega modela Palm Pre. Novinec z imenom Palm Pixi meri 11,1 x 5,5 x 1 cm s čimer je najtanjši med sodobnimi Palmi, pa tudi najlažji, saj tehta manj kot 100 gramov. Centralni del zavzema 2,6-palčni zaslon z ločljivostjo 320 x 400 pik, ki je manjši kot pri modelu Palm Pre, vendar z razlogom. Tipkovnica namreč ni drsna in zložljiva, kot pri Preju, temveč fiksno postavljena pod zaslon.

    Objavljeno: 10.9.2009
  • Jesenska kolekcija iPodov

    Apple je na dogodku imenovanem "Rock and Roll" predstavil novosti v družini mobilnih predvajalnikov Apple iPod, poleg tega pa so predstavili tudi prenovljeno različico programske opreme in spletne trgovine iTunes. Glavna novost je pravzaprav novi iPod Nano, ki je ob skoraj nespremenjeni zunanjosti dobil video kamero za snemanje video posnetkov in fotografij. Vgrajen ima tudi mikrofon in zvočnike, prvič pa je vgrajen tudi radijski sprejemnik. Malce spremenjen je zaslon, ki je zdaj 2,2 palčni, nove so barvne kombinacije ohišja. Za 8 GB model bo potrebno odšteti 149 dolarjev, za 16 GB pa 179 dolarjev.

    Objavljeno: 9.9.2009
  • Ko fotografija postane Fotografija

    Lastnikom vrhunskih brizgalnih tiskalnikov se bo tole pisanje verjetno zdelo nekaj samoumevnega. Če si že lastijo drag tiskalnik, gotovo ne varčujejo pri papirju in barvah. Ali pač? Kakorkoli, sam spadam v neko drugo kategorijo, med tiste, ki si tak tiskalnik občasno sposodijo in hočejo potem s čim manjšim stroškom stiskati največ kar se le da. Ker imam srečo, da si služim kruh pri računalniški reviji kjer se vršijo raznorazni preizkusi, sem v stiku s takšnimi aparaturami kar pogosto. Ponavadi predstavlja strošek le nakup črnil, papir različnih kakovosti pa se nam itak valja vsepovsod.

    Objavljeno: 9.9.2009
  • Kako nas moti splet

    Danes sem med rednim jutranjim surfanjem (nekako se je treba zbuditi ogreti za delo) naletel na krasno shemo »motilnih« pripomočkov. David McCandless je razvrstil internetne aplikacije (in nekaj strojne opreme) po »nivoju motenja« – višje so stvari, bolj so pomembne.

    Objavljeno: 9.9.2009
  • Netgear Digital Entertainer Live

    Netgear je predstavil nov, manjši in cenejši večpredstavni predvajalnik/podaljšek, ki bolj kot predhodni modeli stavi na predvajanje vsebin prek interneta. Novi Digital Entertainer Live (EVA2000) nima vgrajenega diska, zato pa zna predvajati video, zvočne in slikovne posnetke, ki so shranjeni na domačem računalniku, zunanjih pomnilniških napravah ali internetu. Premore omrežni vmesnik in dva vmesnika USB, za zmanjšanje celotne cene pa je brezžični vmesnik na voljo le za doplačilo. Seveda ne manjka izhod HDMI, povezovati pa se zna z DLNA in uPnP napravami.

    Objavljeno: 9.9.2009
  • Cenejši računalniki z novimi procesorji Intel Core i

    Intel je uradno predstavil nove procesorje, ki so nastajali pod delovnim imenom Lynnfield, ki napovedujejo prihod cenejših računalnikov in vstopnih strežnikov, ne da bi pri temu bistveno žrtvovali zmogljivost. Intel je tako predstavil novo družino procesorjev Intel Core i5, dva nova modela iz obstoječe družine Core i7 in nove strežniške procesorje Xeon 3400.

    Objavljeno: 9.9.2009
  • Največji zaslon občutljiv na dotik na svetu

    Novi Hard Rock Cafe v Las Vegasu se lahko pohvali z največjim zaslonom z visoko ločljivostjo, ki je hkrati občutljiv na dotik in omogoča interaktivno delo enega ali več uporabnikov sočasno. Zaslon, ali bolje rečeno kar interaktivna stena, nudi sliko z diagonalo skoraj 5,5 metrov, za kar skrbijo trije projektorji z ločljivostjo HD (1920 x 1080), skupno torej skoraj 6.000 pik v vodoravni smeri. Projekcija poteka z zadnje strani zaslona, ki je opremljen s posebnimi senzorji za zaznavo dotika. Zaslon lahko uporablja do šest uporabnikov hkrati, pri katerem lahko vsak dobi po potrebi tudi "zasebni" prostor na zaslonu in s posebno tehnologijo celo "zasebni" oziroma izoliran zvok, ki ne moti drugih.

    Objavljeno: 9.9.2009
  • Loewe postavlja referenco

    Nemški proizvajalec Loewe je že od nekoč znan po izdelkih, ki združujejo kakovostno tehnologijo z modernim oblikovanjem, tokrat pa so svojo vlogo potrdili z večpredstavnim kompletom za hišni kino Reference. Center pozornosti je brez dvoma 52-palčni televizor LCD s polno ločljivostjo HD in frekvenco osveževanja 200 Hz, ki ima ohišje debelo le 6 cm, a zaradi spretnega oblikovanja zgleda še tanjše. Poleg samega zaslona je v televizor vgrajene še kup druge elektronike. Tu je denimo 500 GB velik disk, ki služi kot snemalnik za televizijske programe (tudi HD) ter kot shramba za večpredstavne datoteke. Vgrajen je tudi predvajalnik CD/DVD, radijski sprejemnik in ojačevalnik zvoka. Večpredstavne vsebine lahko predvajamo prek dveh vrat USB, internetne vsebine pa tudi prek omrežna vmesnika ethernet. Celoti se odlično podajo ultra tanki zvočniki, pika na i pa je daljinec Loewe Assist Media, ki premore 2,4-palčni zaslon OLED.

    Objavljeno: 8.9.2009
  • Asus pripravlja bralnik za e-kjnige?

    Sodeč po pisanju londonskega dnevnika Times naj bi Asus še v letošnjem letu predstavil prve bralnike za elektronske knjige, ki bodo umeščeni v priljubljeno blagovno znamko Asus Eee. Sodeč po podatkih, ki pa niso uradni, naj bi bila predvajalnika Eee Reader kar dva. Dražja različica bo morda imel kar dva zaslona, najbrž LCD, zagotovo pa v barvah, ki bosta omogočala prikaz do dveh strani knjige sočasno, združena pa bosta s pregibnim tečajem kot pri običajnih prenosnikih, s čimer naj bi oponašali odprto papirnato knjigo.

    Objavljeno: 8.9.2009
  • Frankencamera - odprtokodni fotoaparat

    Na ameriški univerzi Stanford so prikazali prototip digitalnega fotoaparata, ki ga krmili odprta koda. Projekt z imenom Frankencamera želi na področju digitalne fotografije narediti to, kar je denimo Linux naredil za operacijske sisteme na osebnih računalnikih. Avtorji, ki jih vodi profesor Marc Levoy, želijo z odpiranjem kode fotoaparata spodbuditi razvoj novih idej in zamisli na področju fotografije, kar je zdaj v celoti prepuščeno proizvajalcem fotografskih fotoaparatov. Spretni programerji bodo tako imeli možnosti nadzora nad krmiljenjem in izboljšavami vseh funkcij fotoaparata, kot so zajem, osvetlitev, ostritev in drugo. Napovedujejo, da bi fotoaparati lahko dobili nove funkcije, kot je na primer tehnika zajema in sestavljanja slik z različnimi parametri HDR v samem fotoaparatu. Na Stanfordu so zelo optimistični in trdijo, da utegne biti komercialna različica projekta Frankencamera nared že čez leto.

    Objavljeno: 8.9.2009
  • Standardizacija oblakov

    S tem ko se računalniške storitve in programi selijo v internetni oblak se porajajo vprašanja, kako upravljati in med sabo povezovati ali seliti rešitve iz enega okolja v drugo. Ta in druga vprašanja naj bi odgovoril novi odprtokodni projekt Deltacloud, katerega glavni zagovornik je Red Hat, cilj pa je izdelati programski vmesnik, orodja in najboljšo prakso, ki bo omogočala povezavo in prenos iz enega okolja v drugo. Deltacloud bo ponujal programski vmesnik REST API, ki bo omogočal pregled statusa, upravljati strežnike in jih seliti iz okolja v okolje, ne glede na platformo, ki je v ozadju. V prvi fazi naj bi Deltacloud podprl okolja Amazon EC2, Red Hat RHEV-M in VMware ESX, kasneje pa tudi storitve RackSpace in druge.

    Objavljeno: 7.9.2009
  • Prenosniki z zasloni OLED

    Čeprav dolgo pričakovana zaslonska tehnologija OLED še ni resnično zaživela med televizorji, proizvajalci že napovedujejo, da jo bodo kmalu uporabili v prenosnih računalnikih. Zasloni OLED so v primerjavi s klasičnimi zasloni LCD precej tanjši, nudijo boljše kontrastno razmerje in večji zorni kot, zato so pravzaprav idealni za prenosnike. Žal so obenem tudi med 50% in 80% dražji od ekvivalentnih zaslonov LCD. Kljub temu se je Samsung odločil, da bo proti koncu naslednjega leta ponudil prenosnike s tovrstno tehnologijo, javnosti pa so za pokušino predstavili futuristični prototip, ki ponazarja smernice, ki jih želijo ubrati. Dobro obveščeni znajo povedati, da zaslone OLED pripravljajo za prenosnike tudi pri Sonyu in družbi Lenovo, brez dvoma pa tudi nekateri drugi. Analitska družba Gartner sicer meni, da bodo zasloni OLED postali standardni del prenosnih računalnikov v naslednjih petih letih, tako da lahko čez čas pričakujemo pravo poplavo novosti.

    Objavljeno: 7.9.2009
  • Canon EOS 7D

    Canon je okrepil svojo ponudbo digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov z novim modelom EOS 7D. Gre za model, ki združuje najboljše lastnosti in zadnje smernice za zahtevno amatersko in že skoraj profesionalno rabo. EOS 7D nudi tipalo z ločljivostjo 18 milijonov pik, največ novosti pa je pravzaprav na področju snemanja video posnetkov. Snemati zna namreč v polni HD ločljivosti (1920 x 1080 pik) in načinu 24p (po želji tudi 30p), ki je priljubljen v filmskem svetu. Izbiramo lahko med načini snemanja 4:3 in 16:9, poleg vgrajenega mikrofona pa lahko na fotoaparat priključimo tudi zunanjega.

    Objavljeno: 7.9.2009
  • Creative Zen X-Fi2

    Creative Labs je še izboljšal svoj večpredstavni predvajalnik z novim modelom Zen X-Fi2. V primerjavi s predhodnikom ima zdaj 3-palčni zaslon, ki je občutljiv na dotik, s čimer so odpravili potrebo po namenskih tipkah za krmiljenje uporabniškega vmesnika. Novost je tudi TV izhod, ki pride še posebej do izraza zaradi bogatega nabora zapisov, ki jih podpira predvajalnik. Pri glasbi so podprti MP3, WMA, AAC in Flac, na strani video zapisov pa WMV, MPEG-4, DivX in Xvid. Poleg tega ima predvajalnik vgrajen radijski sprejemnik, prikazuje lahko slike, prek računalnika pa lahko sinhroniziramo tudi prikaz novic RSS.

    Objavljeno: 6.9.2009
  • Shuttle vse-v-enem z zaslonom na dotik

    Shuttle je začel s prodajo zanimivega računalnika vgrajenega v monitor, ki temelji na operacijskem sistemu Linux. Največji del računalnika Shuttle X500V je njegov 15,6-palčni zaslon (ločljivost 1366 x 768 pik), ki je občutljiv na dotik, tako da lahko grafični vmesnik krmilimo s prsti. Celota je debela komaj 3,6 cm in sodi med najtanjše namizne računalnike na trgu. Osnova je podobna netbookom, saj je vgrajen procesor Intel Atom 330 z dvojnim jedrom in taktom 1,6 GHz, v osnovi ima 1 GB RAM in 160 GB disk. V ohišje so vgrajeni še video kamera z ločljivostjo 1,3 milijonov pik, bralnik kartic, mikrofon in par zvočnikov. Vgrajen je tudi vmesnik Wi-Fi (802.11n), celota pa je dovolj lahka, da jo vgradimo na posebno držalo oziroma nosilec za zid. X500V ima nameščen operacijski sistem openSUSE Linux 11.1, dodan pa je poseben program za preprosto dodajanje odprtokodnih paketov za specifične potrebe uporabnikov. V Evropi bo zanj potrebno odšteti 444 evrov.

    Objavljeno: 6.9.2009
  • Nova čokolada

    LG Electronics je predstavil četrtega člana družine mobilnih telefonov Black Label Series z vzdevkom Chocolate. Gre za model BL40, ki se ponaša z zelo velikim zaslonom občutljivim na dotik, ki meri po diagonali kar 4 palce in nudi sliko v razmerju 21:9 ter ločljivostjo 800 x 345 pik. Zaslon je dovolj velik, da omogoča v vodoravnem položaju prikaz dveh aplikacij sočasno, na primer elektronske pošte in spletnega brskalnika. Velik zaslon brez dvoma nakazuje, da je telefon tudi izrazito večpredstavno usmerjen, saj med drugim omogoča predvajanje filmov v zapisih H.264 in DivX. Poleg tega je še predvajalnik glasbe, digitalni fotoaparat z ločljivostjo 5 milijonov pik, radijski sprejemnik in internetni terminal s podporo za 3G, Wi-Fi in bluetoothom. Podatke lahko hrani v 78 Mb velikem internem pomnilniku ali na karticah SD/SDHC velikosti do 32 GB. Premore tudi sprejemnik GPS in izhod za prikaz slike na televizorju.

    Objavljeno: 5.9.2009
  • Corel Digital Studio 2010

    Corel je predstavil novo različico programskega paketa za urejanje in predvajanje večpredstavnih vsebin Corel Digital Studio 2010, ki je namenjen pretežno domači rabi. Gre za programski paket, ki združuje najboljša orodja same družbe Corel in prevzetega podjetja Ulead. Vsebuje urejevalnik fotografij, urejevalnik video posnetkov, predvajalnik video posnetkov in snemalnik za posnetke DVD. Ponaša se z zelo preprostim uporabniškim vmesnikom, kjer so najbolj pogoste funkcije vidno izpostavljene. Kljub temu omogoča učinkovito delo z vsemi tipi večpredstavnih vsebin, tudi video posnetki v visoki ločljivosti.

    Objavljeno: 5.9.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji