• Jubilejni Canon IXUS 1000 HS

    Canon je 10. obletnico fotoaparatov IXUS proslavil z modelom IXUS 1000 HS, ki prinaša možnost snemanja video posnetkov v ločljivosti 1080p v izdelku z zelo kompaktnim ohišjem. Tipalo zmore 10 milijonov pik, elektroniko pa nadzira procesor DIGIC 4. Za majhne dimenzije je 10-kratni optični zum zelo lep dosežek.

    Objavljeno: 21.8.2010
  • 40 programov za Windows je ranljivih z novo napako

    Iskalci napak v programski opremi nikoli ne počivajo, a tokrat zaznana ranljivost mariborskega podjetja Acros ni kar tako. Najnovejša napaka v programski opremi ima velik vpliv, saj je zaradi nje ranljivih več kot 40 programov za okolje Windows, vključno z lupino v samem operacijskem sistemu.

    Objavljeno: 21.8.2010
  • Intel prevzema družbo McAfee

    Intel je povsem presenetil javnost in najavil, da namerava prevzeti eno vodilnih podjetij na področju varnosti, družbo McAfee. Neverjetno visoka se zdi predvsem prevzemna cena, kar 7,68 milijarde dolarjev ali 60% nad ceno delnic družbe McAfee dan pred najavo. Sploh če upoštevamo, da je družba McAfee v lanskem letu ustvarila le 2 milijardi dolarjev prihodkov in komaj 173 milijonov dolarjev dobička. Za primerjavo, Intel je v istem obdobju ustvaril 35 milijard dolarjev prihodkov in 4,4 milijarde dolarjev dobička.

    Objavljeno: 20.8.2010
  • Facebook predstavlja Places

    Facebook je predstavil novo storitev, ki uporabnikom družabnega omrežja omogoča vpogled, kje se nahajajo prijatelji kot tudi delitev mesta svojega nahajanja z drugimi. Places, kot se imenuje novost, je prvi korak družbe Facebook na področju lokacijskih spletnih storitev, ki so jih nekateri tekmeci, kot so Foursquare in Gowalla, pa tudi Google (s storitvijo Latitude) ponujali že nekaj časa. Storitev bo sprva na voljo uporabnikom v ZDA, na začetku pa bodo podprli storitev pri lastnikih telefonov Apple iPhone. Kasneje bodo storitev razširili tudi na ostanek sveta in druge telefone s sprejemniki GPS.

    Objavljeno: 20.8.2010
  • Nikonov novi vstopni DSLR

    Nikon je na današnji novinarski konferenci predstavil novi digitalni SLR aparat, ki cilja na vstopni del trga. Gre za model D3100, ki nadomesti dosedanjega D3000. Aparat je do začetnikov v svetu DSLR fotografije še bolj prijazen kot njegov predhodnik, saj ima dodan digitalni pomočnik, ki uporabniku obrazloži različne funkcije in pomaga pri izbiri najboljših nastavitev.

    Objavljeno: 19.8.2010
  • Picasa 3.8 prinaša Face Movie

    Google je objavil novo različico programa za upravljanje fotografij na osebnih računalnikih Picasa 3.8, ki prinaša kup zanimivih novosti. Najbolj spektakularna je nova funkcija Face Movie, pri kateri Picasa ustvari diaprojekcijo fotografij, ki so poravnane tako, da je obraz izbrane osebe (celota temelji na že predhodno predstavljeni tehnologiji razpoznave obrazov) vselej na istem mestu, položaj fotografije pa se temu prilagaja. Učinek je ta, da je oseba na ta način precej bolj izpostavljena, celota pa prijetnejša za spremljanje.

    Objavljeno: 19.8.2010
  • Toshibin posebnež Libretto W100 že v prodaji

    Toshiba je nekoliko presenetljivo hitro po predstavitvi prvih prototipov začela s prodajo netbooka Libretto W100, ki je posebnež v tem, da ima namesto klasične tipkovnice vgrajen drugi zaslon, tokrat občutljiv na dotik. Uporabljamo, ga lahko kot zaslonsko tipkovnico, programsko pa tudi za prikaz drugih vsebin. V ZDA je že na voljo za dokaj zajetno ceno 1.100 dolarjev, za kar kupci dobijo Prenosnik s procesorjem Pentium U5400, 2 GB RAM, 64 GB enoto SSD, okoljem Windows 7 in seveda dvojnim 7-palčnim zaslonom. Konec poletja lahko računalnik pričakujemo tudi na izbranih trgih v Evropi.

    Objavljeno: 19.8.2010
  • Najtanjši SSD na svetu

    Podjetje Sandisk je ustvarilo pomnilniško enoto SSD velikosti 64 GB, ki ima dimenzije kot majhna poštna znamka in tehta toliko kot papirna sponka, tako da jo proizvajalci lahko kar spojijo na osnovno ploščo ter s tem pridobijo dragocen prostor v malih mobilnih napravah. Sandisk novi napravi pravi kar Integrated SSD (iSSD) na voljo pa bo v različicah od 4 do 64 GB. Enota premore vmesnik SATA in hitrosti prenosa podatkov 160 MB/s pri branju ter 100 MB/s pri pisanju podatkov.

    Objavljeno: 19.8.2010
  • Nokia predstavlja X3

    Nokia je predstavila nov mobilni telefon X3, ki prvič prinaša kombinacijo zaslona občutljivega na dotik in klasične numerične tipkovnice za telefonske klice in tipkanje sporočil. Pri Nokii temu sistemu pravijo "Touch and Type", kupcem pa prinaša v majhnem ohišju najboljše od obeh alternativ za upravljanje telefonov. Večji zaslon s preglednimi ikonami in meniji dopolnjujejo najbolj uporabljane tipke, kot sta tipki za pošiljanje in za končanje klica ter namenski tipki za glasbo in za sporočila SMS

    Objavljeno: 18.8.2010
  • PlayStation z večjimi diski

    V večni bitki z Microsoftom in Nintendom je Sony potegnil novo potezo, ki bi prepričala kupce za izbor njihove igralne konzole. Nova različica konzole PlayStation 3 Slim, ki prihaja v prodajo te dni, prinaša 160 GB velik disk in sicer za ceno 299 evrov. Še zmogljivejši pa bo model s 320 GB diskom, ki bo v prodaji skupaj z krmilno napravo Move za skupno 349 evrov, od sredine septembra dalje.

    Objavljeno: 18.8.2010
  • 7-palčni iPad že v proizvodnji?

    Sodeč po pisanju tajvanskega časopisa Digitimes naj bi Apple svojim partnerjem na Tajvanu že dal naročilo za začetek proizvodnje sestavnih delov za novo različico tabličnega računalnika iPad, tokrat s 7-palčnim zaslonom. Prvotni iPad ima 9,7-palčni zaslon, ki pa ga proizvajalci težko zagotovijo v količinah, ki jih pričakuje trg.

    Objavljeno: 18.8.2010
  • Fujifilm ima nov 3D fotoaparat

    Fujifilm je bil prvi, ki je korajžno na trg spravil prvi 3D fotoaparat, zdaj pa so že pripravili njegovega naslednika. FinePix W3 je nekoliko presenetljivo zelo podoben dosedanjemu modelu W1, ki s tehnične plati ni bil vrhunski dosežek in je bil delež številnih kritik.

    Objavljeno: 17.8.2010
  • E Ink pripravlja barvne zaslone za bralnike knjig

    Podjetje E Ink je držalo besedo in sredi poletja nekaterim partnerjem ponudilo v preizkus prve zaslone z elektronskim črnilom, ki omogočajo prikaz slike v barvah. Zasloni podjetja E Ink so temelj sodobnih uspešnih bralnikov elektronskih knjig, kot so Amazon Kindle in Sony Reader.

    Objavljeno: 17.8.2010
  • Nikonov novi fotoaparat-projektor

    Nikon je predstavil naslednika svoje največjega posebneža, modela Coolpix S1000pj, ki je kot prvi na trgu v fotoaparatu vseboval tudi projektor z osvetlitvijo LED. Novi model Coolpix S1100pj prinaša izboljšave na domala vseh področjih. Svetilnost projektorja so tako povečali za 40% in zdaj s 14 lumni omogoča prikaz slike z diagonalo 1,2 metra na razdalji do 2,4 metra od aparata. Za lažje upravljanje projektorja so tudi premestili tipko za vklop in fokusiranje projektorja na zgornji del aparata. Povrh vsega lahko zdaj s fotoaparatom projeciramo tudi sliko iz računalnika, ki ga na S1100pj priključimo prek vmesnika USB.

    Objavljeno: 17.8.2010
  • Septembra novi Monitor

    Poletnih počitnic je konec, tako da pri Monitorju že preizkušamo/ustvarjamo/postavljamo in nenazadnje snemamo vsebino nove številke, ki bo izšla zadnjega avgusta.

    Objavljeno: 16.8.2010
  • Voice Actions za govorjene ukaze

    Google je predstavil nova orodja za mobilno platformo Android, s katerimi lahko telefonom diktiramo celotne stavke, ne samo posamezne ukaze. Komplet orodij Voice Actions gradi na dosedanjih možnostih razpoznave govora in dodaja možnost sočasne razpoznave ukazov in besedila, ki je parameter za te ukaze.

    Objavljeno: 16.8.2010
  • WD Elements Play

    Western Digital je končno združil svoj uspešni večpredstavni predvajalnik WD TV s tistim, po čemer so najbolj znani - diski. WD Elements Play združuje že poznane lastnosti predvajalnikov WD TV Live z 1 TB ali 2 TB velikim vgrajenim diskom, na katerem lahko shranjujemo večpredstavno gradivo.

    Objavljeno: 16.8.2010
  • MetaMirror - prihodnost interaktivne televizije?

    Strokovnjaki že lep čas napovedujejo združitev interneta in televizije, vendar pri irskem podjetju Notion menijo, da je še boljša kombinacija sočasna uporaba televizorja in mobilne naprave, na kateri se v realnem času izpisujejo koristni ali zanimivi podatki v zvezi z oddajo, ki jo spremljamo.

    Objavljeno: 16.8.2010
  • Protestniki pred Googlom

    Potem ko se se na spletu in v uglednih časnikih, kot sta Wall Street Journal in The New York Times, pojavila poročila, da naj bi se Google in Verizon pogovarjala o hitrejšem nalaganju nekaterih storitev, če bi bili avtorji pripravljeni za to plačati, sta podjetji naleteli na hud odpor.

    Objavljeno: 15.8.2010
  • Afera Oracle proti Googlu dobiva nove razsežnosti

    Potem ko je Oracle vložil tožbo zoper Google zaradi domnevne zlorabe sedmih javanskh patentov in kršenja avtorskih pravic pri razvoju mobilnega operacijskega sistema Android in virtualizacijske programske opreme Dalvik, se je na dogajanje odzval Google.

    Objavljeno: 14.8.2010
  • jQuery Mobile

    V času hitrega razvoja mobilne telefonije je tudi spletni razvoj za prenosne naprave doživel velik razcvet. O tem priča tudi zadnja večja odločitev snovalcev najbolj razširjene knjižnice za razvoj v JavaScriptu, ki so predstavili jQuery Mobile.

    Objavljeno: 14.8.2010
  • Oracle ubil OpenSolaris

    Potem ko je Oracle sprožil pravni postopek zoper Google glede uporabe Jave v odprti mobilni platformi Android, je še enkrat udatil proti odprtokodni skupnosti, saj je uradno ukinil odprtokodni operacijski sistem OpenSolaris.

    Objavljeno: 13.8.2010
  • T-2 proti Telekomu Slovenije še s pomočjo UVK

    anes je Telekom Slovenije na svojih spletnih straneh objavil novico, da je Urad za varstvo konkurence sprejel sklep o uvedbi postopka proti Telekomu Slovenije zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja na medoperaterskem trgu razvezanega dostopa do krajevne zanke in podzanke (po 9. členu Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence). Verjetnost, da se je zloraba zgodila, izhaja iz dokazov, ki jih je uradu predložil konkurenčni operater T-2 v svojem zahtevku za uvedbo postopka proti Telekomu Slovenije. T-2 uporablja Telekomov razvezan dostop do krajevne zanke za zagotavljanje storitev širokopasovnega dostopa do interneta končnim uporabnikom (xDSL), pri čemer naj bi Telekom neupravičeno zavračal njegove poizvedbe za razvezavo krajevne zanke in v nerazumnih rokih odpravljal tehnične napake. S temi dejanji naj bi Telekom operaterju T-2 določal nepoštene in neenake pogoje, s čemer naj bi T-2 postavljal v konkurenčno slabši položaj. V drugih postopkih je že bilo nesporno ugotovljeno, da Telekom Slovenije na svoji infrastrukturi ne sme izvajati diskriminacije med strankami, pa četudi je ena od teh strank njegovo lastno podjetje ali poslovna enota (SIOL).

    Objavljeno: 13.8.2010
  • Iz našega bloga: Digitalno onesnaženje

    Zadnje čase se igram z Androidnimi telefoni in moram reči, da sem navdušen nad tem koliko programov je zanje na voljo. Kot v starih časih, ko smo se z odkrivanjem novih programov igrali z Okni ;)

    Objavljeno: 13.8.2010
  • Oracle nad Google zaradi Androida

    Oracle je vložil tožbo zoper Google, v kateri izdelovalca največjega spletnega iskalnik obtožuje zlorabe patentov pri uporabi tehnologije Java v mobilnem operacijskem sistemu Android.

    Objavljeno: 13.8.2010
  • Izšla tretja beta Firefoxa 4

    Izšla je že tretja razvojna različica Firefoxa 4, ki prinaša dve pomembni novosti: podporo na dotik občutljivim zaslonom v Windows 7 in nov način predstavitve vrednosti v JavaScriptu.

    Objavljeno: 12.8.2010
  • Prihaja PlayStation Phone?

    Sony Ericsson sicer ni znan kot velik podpornik paltforme Android, vendar naj bi bil po zaenkrat še napotrjenih podatkih v sklepni fazi načrtovanja pametnega telefona s prihajajočim operacijskim sistemom Android 3.0 (Gingerbread), ki bo hkrati tudi prenosna igralna konzola.

    Objavljeno: 12.8.2010
  • Manjša prenova Gmaila in Chroma

    Google je deloma prenovil uporabniški vmesnik spletnega orodja za delo z elektronsko pošto Gmail, ki zdaj omogoča lažje delo s stiki in daje večji pomen opravilom.

    Objavljeno: 11.8.2010
  • Prvi virus za Android je tu

    Kaspersky Lab je odkril prvega trojanskega konja za Googlovo mobilno platformo Android, ki so mu nadeli ime Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a in se širi preko sporočil SMS.

    Objavljeno: 11.8.2010
  • Vseh knjig je 130 milijonov

    Google se je lotil zanimivega problema - štetja vseh knjih. V naporni in poglobljeni analizi je prišel do ocene, da je vseh različnih knjig na svetu 129.864.880.

    Objavljeno: 10.8.2010
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji