• Nvidia GeForce 7800GT

    Nvidia je izdalal oskubljeno različico ta hip verjetno najboljše grafične kartice, GeForce 7800GTX. Obe kartici temeljita na čipu G70, a so šibkejši različici za 30 MHz znižali frekvenco, tako da tiktaka pri 400 MHz. GeForce 7800GT ima tudi 7 senčilnikov oglišč (GTX 8) in 20 senčilnikov pik (GTX 24). Kartica je po prvih preizkusih le malo manj zmogljiva od močnejše sestre, njena veleprodajna cena pa je 449 dolarjev, kar je celih 100 dolarjev manj od serije GTX.

    Objavljeno: 12.8.2005
  • Opera Mini

    Norveška Opera je predstavila nov brskalnik, primerne predvsem za mobilne telefone nižjega cenovnega razreda. Skandinavci trdijo, da je brskalnik hiter in preprost za uporabo ter da ga lahko uporabimo v telefonih, ki običajno niso sposobni poganjati spletnih brskalnikov. Spletna stran se najprej pošlje na oddaljen strežnik, ta pa mobilniku odpošlje okrnjeno različico spletne strani. V skupino ciljnih naprav tako sodi večina mobilnikov na tržišču, ki podpirajo protokol WAP. Brskalnik zaseda le 60 kB prostora v pomnilniku in je na voljo za brezplačen prenos.

    Objavljeno: 11.8.2005
  • Podrobnosti o zaščiti medijev Blu-ray

    Kot je bilo pričakovano, se je skupina Blu-ray Disc Association odločila za enak način upravljanja z digitalnimi pravicami, kot konkurenčna skupnost, ki razvija medij HD-DVD. Za zaščito avtorskih pravic z uporabo varne distribucije podatkov in onemogočanjem nezakonite distribucije podatkov bo poskrbel sistem Advanced Access Content System. Če že do združitve projektov ne more priti, pa si bosta obe tehnologiji očitno enaki vsaj v metodi zaščite pred kopiranjem.

    Objavljeno: 11.8.2005
  • Slovenski študentje med najboljšimi na svetu

    Na svetovnem finalu tekmovanja Imagine Cup, ki ga že tretje leto zapored organizira Microsoft, se je ekipa slovenskih študentov s svojo rešitvijo EthnoCon prebila med šest najboljših na svetu. Zmaga je odšla v Rusijo, Imagine cup pa se prihodnje leto seli v Indijo.

    Objavljeno: 11.8.2005
  • Sporazum Microsofta in "kralja smetja"

    Microsoft je dosegel izvensodno poravnavo s Scottom Richterjem, ki ga je podjetje obtožilo pošiljanja neželene elektronske pošte (spama) in mu celo dodelilo nadimek "kralj smetja". Microsoft je sporočil, da mu bosta Richter in njegovo podjetje OptInRealBig.com Llc. v skaldu s sporazumom plačala 7 milijonov dolarjev odškodnine. Tožba se je začela ob koncu leta 2003, ko je softverski gigant Richterja ovadil, češ da je poslal ali pomagal poslati več milijard oglaševalskih elektronskih sporočil.

    Objavljeno: 10.8.2005
  • Podcast iz vesolja

    Applova nova tehnologija distribucije zvoka je doživela topel sprejem med uporabniki in ponudniki vsebin, kar dokazuje tudi 6000 prosto dostopnih oddaj. Posebno zanimanje pa je vzbudilo kratko sporočilo, ki ga je posnel Steve Robinson, član posadke Nasinega Discoveryja, tik preden se je le ta vrnil na zemljo in ga oddal kot podcast. Če gre pri tem dogodku Applu le za čast ali prestiž, pa so lahko pri Applu še kako veseli nad uspehom glasbene prodajalne iTunes na Japonskem, saj so v štirih dneh prodali kar milijon skladb.

    Objavljeno: 10.8.2005
  • Številne kraje identitet

    Izdelovalec varnostne programske opreme Sunbelt Software je odkril veliko krajo identitet, ki zadeva kar 50 bank. Na odkritje so naleteli čisto slučajno, ko so proučevali vohunski program CoolWebSearch. Zbiranje osebnih podatkov iz tisočev računalnikov po vsem svetu poteka tako, da uporabniki preko pojavnih oken (pop-up) vnašajo svoje podatke. Na ta način je možen dostop npr. do uporabniških imen, gesel, številk kreditnih kartic ter drugih podatkov uporabnikov, ki se zbirajo na nekem strežniku v ZDA. Zadevo že preiskuje tudi FBI.

    Objavljeno: 10.8.2005
  • Nvidia dvakrat v Dellovem XPS 600

    Izdelovalec grafičnih procesorjev Nvidia bo za vsak Dellov računalnik XPS 600 pripravil po dve grafični kartici. Novi PC bo namreč namenjen navdušencem za računalniške igre in bo v dveh vodilih PCI-Express x16 vseboval dve kartici z grafičnim procesorjem GeForce 7800 GTX. Kartici bosta delovali tako, kot da bi bili ena, kar omogoča Nvidiina slavna tehnologija SLI. Uporabniki bodo tako lahko igrali 3D igre in predvajali DVDje pri zelo visoki ločljivosti.

    Objavljeno: 9.8.2005
  • IBM s konceptualnim iskanjem

    Medtem ko so spletni iskalniki, ki temeljijo na ključnih besedah, sprožili revolucijo pri iskanju podatkov na spletu, želi IBM predvsem delavcem v pisarnah olajšati iskanje podatkov znotraj posameznih organizacij na nekoliko drugačen način. IBM bo ostalim razvijalcem odprto ponudil svojo arhitekturo za upravljanje z nestrukturiranimi informacijami, ki z analizo besedila znotraj dokumentov in drugih datotek izlušči pomen, povezave in dejstva. IBM ponuja tudi orodje WebSphere OmniFind za iskanje datotek različnih formatov in jezikov znotraj baz podatkov, elektronske pošte, glasbe, slik in videoposnetkov.

    Objavljeno: 9.8.2005
  • Macromedia Studio 8

    Macromedia je uradno izdala Studio 8, novo generacijo zbirke orodij in aplikacij za spletne oblikovalce, grafične umetnike in video profesionalce. Temeljna novost je tesnejša povezanost sestavnih delov zbirke, ki je namenjena razvoju in vzdrževanju interaktivnih spletnih aplikacij in vsebin. Zbirko sestavljajo Dreamweaver 8, Flash Professional 8, Fireworks 8, Contribute 3 in Flash Paper 2. Cena Stuida 8 je 999 ameriških dolarjev, za nadgradnjo iz katerega koli prejšnjega Studia pa jih je potrebno odšteti 399.

    Objavljeno: 9.8.2005
  • IBM podvojil hitrost čipov

    IBM je objavil četrto generacijo čipov, zasnovanih na silicijevo-germanijevi tehnologiji. Polprevodniki, imenovani 8HP in 8WL, so kar dvakrat hitrejši od predhodnikov, saj delujejo s frekvenco 200 MHz. Tehnologija, ki jo včasih označujejo tudi kot SiGe, lahko poveča zmogljivost in zmanjša porabo energije v mobilnih telefonih in drugih prenosnih napravah. Slabost v primerjavi starejšo tehnologijo, kjer je bil uporabljen le silicij, pa je cena.

    Objavljeno: 8.8.2005
  • NEC z organskimi baterijami

    Japonski NEC se ukvarja z razvojem napolnljivih baterij za osebne računalnike in druge prenosne in gospodinjske naprave, ki bi omogočile delovanje tudi ob izpadu električnega toka. Prednost baterij, ki jih izdelovalec označuje z ORB (organska radikalna baterija), je prijaznost okolju, saj so sestavljene iz organskih materialov. Prav tako baterija ponuja tudi večjo zmogljivost, zato je uporabna tudi za osebne računalnike, da ob izpadu električnega toka ustvarijo varnostne kopije. Na tržišču naj bi se pojavile v dveh do treh letih.

    Objavljeno: 8.8.2005
  • Cisco se spogleduje z Nokio

    Sodeč po poročilih nekega neimenovanega vira naj bi Cisco razmišljal o prevzemu finske Nokie. Največji svetovni izdelovalec internetne opreme je znan po prevzemih perspektivnih tehnoloških podjetij, s prevzemom največjega izdelovalca mobilnih telefonov pa želi pridobiti tehnologijo za izgradnjo brezžične infrastrukture. Vrednost Cisca je okoli 123, Nokie pa okoli 73 milijard ameriških dolarjev, podjetji pa zaenkrat še ne dajeta izjav.

    Objavljeno: 8.8.2005
  • Prva Wikimania

    Od četrtega do osmega avgusta v nemškem Frankfurtu na Majni poteka Wikimania, prva mednarodna konferenca razvijalcev, piscev in uporabnikov proste enciklopedije Wikipedije. Wikipedisti, kot ustvarjalci sami sebe imenujejo, so pripravili številne delavnice in predavanja, na katerih bodo iz različnih vidikov obdelali fenomen Wikipedije. Wikimanie se udeležuje tudi štiričlanska slovenska ekipa, ki vsak dan poroča o dogajanju na konferenci.

    Objavljeno: 7.8.2005
  • ADSL brez ISDN septembra

    Nekaj dni po Telekomovi podražitvi klicnega dostopa do interneta (minuta zdaj stane 3 SIT) in SiOLovih paketov širokopasovnega dostopa ADSL (najcenejši paket stane 6600 SIT mesečno), je Telekom Slovenije sporočil precej bolj veselo novico. Od 5. septembra na prej bo namreč končno možen nakup ADSL brez predhodnega nakupa ISDN. Tako naj bi do konca leta število uporabnikov ADSL občutno naraslo, prav tako pa naj bi se izboljšal dialog med Telekomom in drugimi ponudniki interneta in telefonije pri nas.

    Objavljeno: 7.8.2005
  • Voljatelove novosti

    Voljatel je s 1. avgustom začel ponujati pakete ADSL in kabelskega dostopa do interneta, povezanih s storitvijo VOLJA IP telefonija. Potem, ko so podpisali vse pogodbe o medomrežnem povezovanju z ostalimi operaterji, so pri Voljatelu že začeli s priklapljanjem prvih naročnikov.

    Objavljeno: 7.8.2005
  • PS3 morda šele leta 2007

    Analitiki Wedbush Morgan Securities napovedujajo, da bo Sony, če mu bodo razmere na trgu le dovoljevale, predstavitev konzole PlayStation 3 poskušal pomakniti v leto 2007. To pomeni, da prodaja PlayStation 2 tudi po prihodu Xboxa 360 ne bi pretirano padla, kar naj bi Sony dosegel z novim znižanjem cen konzol. Sony namreč potrebuje čim več časa za razvoj iger za novo platformo, pa tudi za izpopolnitev same konzole.

    Objavljeno: 6.8.2005
  • 70 milijonov blogov

    Zadnja leta se je na spletu izoblikoval nov tip spletnih strani, imenovan blog. Gre za nekakšne dnevnike, ki so za razliko od klasičnih na voljo vsej javnosti. Postali so izjemno priljubljeni, tudi kot dodatno sredstvo za širjenje informacij, ki potujejo mimo medijskega izbora. Po zadnjih ocenah naj bi njihovo število preseglo 70 milijonov, največ pa jih je v ZDA, Južni Koreji in na Kitajskem.

    Objavljeno: 6.8.2005
  • Prvi virusi za Windows Vista

    Le teden dni po objavi prve razvojne različice beta naslednje generacije Microsoftovega operacijskega sistema so se pojavili prvi virusi, ki ga ogrožajo. 5 virusov napada novo ukazno vrstico Monad, ki je podobno zmogljiva kot Unixove ukazne vrstice. Microsoft se sicer še ni odločil ali jo bo vključil v končno različico sistema, bo pa zagotovo postala del strežnike Exchange 12, ki izide v drugi polovici prihodnjega leta. Virusi zaenkrat ne ogrožajo samega sistema, ampak napadajo druge ukazne vrstice. Domnevni avtor naj bi prihajal iz Avstrije.

    Objavljeno: 6.8.2005
  • iTunes tudi na Japonskem

    Apple je svojo glasbeno trgovino iTunes končno odprl tudi na Japonskem, ki predstavlja drugo največje tržišče glasbenih albumov na svetu. Cena posamezne skladbe bo 150 jenov. Otvoril jo je Applov predsednik uprave, Steve Jobs, ki je povedal, da je iTunes tako na voljo v 20 državah in obvladuje 85 odstotkov svetovnega glasbenega trga. Apple upa, da bo zdaj na Japonskem narasla prodaja iPodov, ki podjetju prinašajo več denarja.

    Objavljeno: 5.8.2005
  • Novell "odpira" SuSE

    Viri blizu Novella poročajo, da naj bi podjetje že prihodnji teden na konferenci LinuxWorld v San Franciscu naznanilo projekt odprtokodne skupnosti OpenSuSE, ki bo skrbel za nadaljnji razvoj distribucije SuSE Linux Professional. To dokazuje tudi domena opensuse.org, ki je že zasedena. Korak je praktično identičen Red Hatovemu odprtju Fedore, ki se je izkazal za zelo uspešnega.

    Objavljeno: 5.8.2005
  • Yahoo! išče tudi glasbo

    Iskalnik Yahoo! je dobil novo razsežnost, saj lahko z njim odslej iščete tudi zvočne posnetke, ki se nahajajo na internetu. Tovrstno iskanje že nekaj časa ponujajo nekateri konkurenti, npr. Lycoris in AltaVista, vendar Yahoo trdi, da ima najboljšo rešitev. Rezultati iskanja ponujajo neposredno povezavo na strani za prenos in/ali nakup glasbe, posebna stran pa pripada tudi glasbenim izvajalcem, kjer lahko preberemo še njihove novice ter si ogledamo slike in videoposnetke.

    Objavljeno: 5.8.2005
  • Microsoftov uslužbenec ne sme h Googlu

    Pred nekaj tedni je v javnost prišla novica o prestopu Kai-Fu Leeja iz Microsofta h Googlu, ki jo je zaznamovala tožba Microsofta tako proti nekdanjemu podpredsedniku svojega oddelka za interaktivne storitve kot tudi proti Googlu. Razlog naj bi bila pogodba, ki jo je nekdanji Microsoftov uslužbenec podpisal s tem podjetjem in mu je preprečevala prestop h konkurenci.

    Objavljeno: 4.8.2005
  • Prodaja PDA blizu rekorda

    Potem ko se je že zdelo, da bodo dlančnike za vedno izpodrinili pametni telefoni, se je njihova prodaja spet močno pozpela. Gartner poroča, da je bilo v zadnjih treh mesecih prodanih 3,6 milijona naprav, kar je 32 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

    Objavljeno: 4.8.2005
  • Mozilla Corporation

    Mozilla Foundation, ki ji je najdaljši met uspel z brskalnikom Firefox, je danes ustanovila profitno podružnico Mozilla Corporation. Firefox po mnenju nekaterih analitiko uporablja že 10 odstotkov uporabnikov, s spleta pa je bil prenešen več kot 77 milijonov krat.

    Objavljeno: 4.8.2005
  • Apple končno z več gumbi

    Po napovedanem prehodu na Intelove procesorje se je Apple še drugič odpovedal enemu izmed svojih zaščitnih znakov - miški z eno tipko, ki naj bi bila bolj prijazna do uporabnikov. Nova "mogočna" miška (Mighty Mouse) je njeno pravo nasprotje, saj poleg dveh osnovnih tipk premore še svojevrsten kolešček in dve stranski tipki.

    Objavljeno: 3.8.2005
  • Fox podprl Blu-ray

    Sanje o enotnem formatu DVDja prihodnje generacije postajajo čedalje bolj utopične. Sony in Toshiba želita zdaj vsak v svoj tabor zvabiti čim večje število filmskih studiov. Najnovejša Sonyjeva pridobitev je Twentieth Century Fox, tako da je zdaj največjih šest studiev s področja zabavne elektronike enakomerno razdeljenih na oba tabora. Blu-ray sta podprla še Sony Pictures in Walt Disney Pictures and Television, HD-DVD pa Warner Home Video (z New Line and HBO), Paramount Home Entertainment in Universal Studios Home Entertainment.

    Objavljeno: 3.8.2005
  • Windows Advantage zlomljen v 24 urah

    Pred dnevi je Microsoft predstavil svoj sistem, ki onemogoča namestitev popravkov na piratskih različicah operacijskega sistema Windows. A v manj kot 24 urah je bil sistem razbit s preprostim kosom kode v javascriptu, s katero uporabniki zaobidejo namestitev programa Windows Genuine Advantage 1.0. Microsoft se je takoj odzval in priznal napako, prav tako pa tudi pripravil novo rešitev, ki je omenjena koda ne prebije.

    Objavljeno: 3.8.2005
  • AMD Athlon 64 X2

    Advanced Micro Devices je predstavil dvojedrno različico procesorja AMD Athlon 64 3800+. Nov izdelek v AMDjevi liniji dvojedrnih namiznih procesorjev je prvi dvojedrni čip, ocenjen z oznako, ki je enaka oznaki enojedrnega procesorja. 3800+ X2 bo stal 354 dolarjev, kar je 25 več kot stane brat z enim jedrom in nekoliko manj kot stane AMDjev najhitrejši procesor z enim jedrom, AMD Athlon 64 4000+.

    Objavljeno: 2.8.2005
  • HP opušča prodajo iPodov

    HP se je odločil prekiniti sodelovanje z Applom pri prodaji priljubljenih predvajalnikov iPod. Po menjavi v vodstvu so ugotovili, da prodaja iPodov ne sodi v njihov koncept zabavne elektronike.

    Objavljeno: 2.8.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji