• Microsoftu ne gre najbolje, pravi Ballmer

    Steve Ballmer je na internem srečanju s svojimi zaposlenimi priznal, da ima podjetje kljub zelo dobrim finančnim kazalcem kar nekaj težav, ki jih poskuša rešiti. Slišati je bilo, da je podjetje izdelalo »nekaj« preveč tablic Surface RT (podjetje je v finančnem poročilu zapisalo kar 900 milijonov dolarjev izgube na račun »zalog«), ki jih sedaj poskušajo prodati po znižani ceni, vendar hkrati tudi to, da je v končnem razvoju tudi že naslednik tablice, ki jo bo namesto procesorja Tegra 3 najverjetneje poganjal Qualcommov veliko hitrejši procesor Snapdragon 800 (če smemo vskočiti z lastnimi modrostmi – hitrost nikoli ni bila težava tablice Surface…).

    Objavljeno: 27.7.2013 10:00
  • Samsung dvakrat večji

    Po zadnjih podatkih podjetja IDC Samsung trenutno proda dvakrat več pametnih telefonov kot njegov najbližji zasledovalec, Apple. Vendar se je obema podjetjema tržni delež nekoliko zamanjšal, saj se na tržišče, ki je letos spet zraslo za 50%, prebijajo manjši ponudniki. Samsung trenutno drži 30,4, Apple pa 13,1% odstotni delež, sledi Lenovo, nato LG in kitajski ZTE.

    Objavljeno: 26.7.2013 12:00
  • Retro je in

    Kot kaže, je še zadnji izmed večjih proizvajalcev fotoaparatov podlegel maniji retro videza. Fotoaparat Lumix GX7 (7??), naslednik pred dvema letoma predstavljenega modela GX1 (ki smo ga preizkusili tudi v Monitorju), naj bi bil, glede na fotografije, si so pricurljale v internet, videti kot stari analogni fotoaparati. Oz. naj bi bil do neke mere podoben Fujievi seriji X (model XF1 imamo pri Monitorju ravnokar na preizkusu). Stran 4/3rumors špekulira, da bo novi Lumix imel premični elektronski okular, 16- ali 18-megapikno tipalo, premični 3-palčni zaslon in Wifi, podložen z NFCjem.

    Objavljeno: 26.7.2013 11:00
  • Največja kraja kreditnih kartic do sedaj

    Ameriški tožilci so sprožili postopek proti petim hekerjem iz Rusije in Ukrajine, ki naj bi bili odgovorni za največji primer kraje številk kreditnih kartic do sedaj. Z vdori v sisteme velikih korporacij naj bi pridobili podatke o preko 160 milijonov kreditnih kartic in jih preprodali po ceni 15 do 50 dolarjev na kartico. Pridobljene podatke so »končni« uporabniki, druge kriminalne združbe, uporabili za tiskanje novih kartic, s katerimi so dvigovali denar na bankomatih oz. kupovali dobrine.

    Objavljeno: 26.7.2013 10:00
  • Yahoojev odkup delnic: ni vsaka svinjarija nezakonita

    Yahoo bo odkupil za 1,16 milijarde dolarjev svojih delnic, so sporočili. Tega pa ne bodo počeli na borzi, ko lahko delnice po tržni ceni načeloma prodajo vsi delničarji, ampak bodo odkupili 40 milijonov lotov delnic od Third Pointa. Gre za enega največjih investitorjev, sicer hedge sklad, ki ima trenutno v lasti šest odstotkov podjetja, po odkupu pa mu bosta ostala slaba dva odstotka. Zgodba pa je bistveno zanimivejša.

    Objavljeno: 26.7.2013 07:00
  • OpenOffice se ne da

    OpenOffice, najbolj priljubljena odprtokodna alternativa plačljivi Microsoftovi pisarni (poleg drugega ovinka, paketa Libre Office) je preskočila v še eno večjo različico – Apache Software Foundation je predstavil različico 4.0. Ključna novost je stranski del zaslona, ki je popolnjen z kontekstnimi nastavitvami (t.i. sidebar) in ki je v programsko kodo prišel iz IBMovega paketa Lotus Symphony. Slednji je leta 2007 nastal kot odcep takratnega OpenOfficea, nakar ga je IBM leta 2012 »vrnil nazaj«. Za Sidebar obstaja tudi programsko ogrodje, ki programerjem omogoča njegovo nadgradnjo.

    Objavljeno: 25.7.2013 14:00
  • Preskakovanje oglasov menda ne krši avtorskih pravic

    Ameriško prizivno sodišče je zavrnilo tožbo televizijske družbe Fox, ki je tožila podjetje Dish, katerega ključna ponudba je diskovni snemalnik in njegovi zmogljivosti PrimeTime Anytime and AutoHop. Na kratko – snemalnik avtomatsko snema ves program štirih največjih ameriških televizijskih mrež (ABC, CBS, NBC in Fox) in uporabniku omogoča avtomatsko preskakovanje oglasnih blokov.

    Objavljeno: 25.7.2013 11:00
  • Ali pisanje vstaja od mrtvih?

    Gotovo ste se že kdaj zasačili ob dejstvu, da vam gre pisanje (saj veste, tisto staromodno, na papir) vedno slabše? Je že tako, da danes v večini poklicev vedno več le tipkamo in vedno manj pišemo. Da o težavah, ki jih imamo pri branju tako posiljenega pisanja, niti ne govorimo. Zlobneži že napovedujejo, da bo pisanje le še nekaj, kar se bomo v otroštvu naučili v šoli, nato pa postopoma pozabili…

    Objavljeno: 25.7.2013 10:50
  • Android, potencialno virusno leglo

    V začetku meseca so raziskovalci podjetja Bluebox zapisali, da so v bolj ali manj vseh različicah operacijskega sistema Android zaznali varnostno luknjo »Master Key vulnerability«, ki hekerjem omogoča, da legalnim aplikacijam »prilepijo« trojanca, s katerim lahko nato počnejo vse, kar danes trojanci pač počnejo (oddaljen nadzor telefona, pošiljanje SMSov na plačljive številke, itd.). Danes varnostno podjetje Symantec poroča, da so našli že kar nekaj legalnih aplikacij na nekem kitajskem »marketu«, ki so okužene na ta način.

    Objavljeno: 25.7.2013 10:00
  • XLAB z zmago na Nasinem tekmovanju

    Slovensko podjetje XLAB je konec junija na Nasinem tekmovanju za izboljšave sistema World Wind osvojilo prvo mesto. Gre za tekmovanje World Wind Europa Challenge 2013, ki je potekalo v sklopu delavnice, namenjene razvoju platforme World Wind.

    Objavljeno: 25.7.2013
  • Googlove novosti: Android 4.3, Nexus 7 in Q

    Včeraj je Google na svoji tiskovni konferenci predstavil tri pomembne novosti, ki jih lahko pričakujemo vsak hip. To so nova verzija Android 4.3 ter Nexus 7 in Q.

    Objavljeno: 25.7.2013
  • Izkoristimo svoje telefone!

    Se spominjate časov, ko smo s svojimi računalniki v (njihovem) prostem času prek projekta SETI@Home iskali življenje v vesolju? Tudi v Monitorjevem laboratoriju so naših prvi gigaherčni AMD procesorji vse noči besno preračunavali podatkovne pakete.

    Objavljeno: 24.7.2013 11:15
  • Flipboard tudi v brskalniku         

    Flipboard, »časopis«, ki si ga sestavimo sami in je vzletel hkrati s prvim iPadom, se vrača k svojim koreninam. Avtorji aplikacije pravijo, da so pred leti v resnici hoteli narediti »bralno« spletno stran, vendar so zaradi govoric o prihajajočem iPadu stavili raje na aplikacijo zanj. Pravilno, kot kaže. Danes se obračajo (tudi) nazaj – Flipboard je po novem na voljo tudi kot spletna aplikacija/stran HTML5.  Uporabniška izkušnja je podobno »listalna« kot na tablicah, če imate zaslon na dotik, pa sploh.

    Objavljeno: 24.7.2013 11:00
  • 8 jeder je »kul«

    Če je videti, da se »jedrna« vojna v PC osebnih računalnikih počasi ustavlja in je danes le redko kje videti računalnik z več kot štirimi jedri (6-jedrni so redkost, 12-jedrni PC strežniki pa v resnici ne sodijo med PCje), se v telefonih in tablicah šele zares začenja.

    Objavljeno: 24.7.2013 10:45
  • Čas za evropski oblak?

    Diski v računalnikih so vse večji in vse cenejši, vendar so diski »v internetu« oz. »v oblaku« še cenejši, največkrat kar zastonj. Uporabniki jih uporabljamo kot varnostno rešitev, za rezervne kopije in kot priročno razširitev domačega diskovnega prostora, ki je povrh vsega še povsod dosegljiv. »Oblak« ima svoje prednosti, pa tudi slabosti – za podatke, ki so v njem v resnici nikoli ne moremo biti povsem prepričani, ali so res samo še naši. Odpadniki, kot je Kim DotCom nas prepričujejo, da so podatki na njegovem servisu Mega avtomatsko šifrirani, drugi, največji ponudniki (Google, Microsoft, Amazon, Apple) se tudi s prepričevanjem ne trudijo več. Preprosto priznavajo, da podatki na njihovih diskih ležijo v nešifrirani obliki, ali pa vsaj v taki obliki, da jih lahko po potrebi takoj odšifrirajo (zadnje tako priznanje je prišlo s strani Microsofta za njihov poštni sistem Outlook.com). Odšifrirajo jih seveda le za potrebe oblasti, v skladu z zakonom. Ameriških oblasti, ki, kot nakazuje zadnja afera z obveščevalcem Snowdenom, vohljajo kar tako, preventivno in (skorajda) vsepovprek.

    Objavljeno: 24.7.2013 09:00
  • Apple bolje od pričakovanj in slabše kot lani

    Včeraj popoldne je Apple objavil težko pričakovane poslovne rezultate za preteklo četrtletje (uradno gre za tretje četrtletje, ker Applovo fiskalno leto ne ustreza koledarskemu, kar je v navadi v številnih tujih podjetjih). Delničarji so si lahko oddahnili, saj je podjetje ustvarilo več dobička od pričakovanj. Delnica podjetja je zato po zaprtju uradnega trga (v after-hours) pridobila skoraj štiri odstotke vrednosti.

    Objavljeno: 24.7.2013 05:00
  • Windows 8.1 in oblak

    Windows 8.1, naslednik zaenkrat ne preveč uspešnega operacijskega sistema Windows 8, bo predvidoma dokončno na voljo nekje do konca leta, že od konca junija pa lahko radovedneži preizkusijo »pregledno« različico. V vmesnem času bo Microsoftov oddelek za PR ustrezno predstavljal novosti in spremembe, ki jih bomo deležni - včeraj so se razpisali o tesnejši povezavi z oblačnim datotečnim servisom Skydrive.

    Objavljeno: 23.7.2013 13:00
  • Intel v varčnih strežnikih

     Intel je (še vedno) nesporni kralj procesorjev za osebne računalnike in strežnike, počasi se prebija tudi s procesorji za pametne telefone in tablice (prvi resen preboj naj bi bila Samsungova 8- in 10,1-palčna tablica Galaxy Tab 3, ki bo temeljila na procesorjih Atom). Hkrati pa skrbi za tržišče, ki se še ni razvilo, vendar se morda bo – tržišče »mikro strežnikov«, torej strežnikov v strežniških farmah, kjer je ključna nizka poraba električne energije.

    Objavljeno: 23.7.2013 12:00
  • Canonical zbira denar za pametni telefon Ubuntu Edge

    Canonical je začel zbirati sredstva za izdelavo pametnega telefona, na katerem bo tekel Ubuntu. S skupinskim financiranjem (crowdfunding) želijo zbrati 32 milijonov dolarjev. Ubuntu Edge, kot se bo telefon imenoval, bo na voljo maja prihodnje leto.

    Objavljeno: 23.7.2013 06:00
  • Vdor v SIM-kartice!

    Nemški raziskovalec in kriptoanalitik Karsten Nohl je pred prihajajočo konferenco Black Hat razkril, da je uspel zlomiti zaščito SIM-kartic. Ranljive niso vse kartice, ampak približno osmina, kar pa ni nikakršna tolažba. Če je vaša kartica ranljiva, lahko napadalec izdela pridobi ustrezne podatke za izdelavo njene kopije, s čimer vas lahko naroči na plačljive SMS ali vam kako drugače škoduje, ne da bi vi to sploh vedeli.

    Objavljeno: 23.7.2013
  • Microsoftove težave na borzi in pri poslovanju

    Microsoftova delnica je v petek doživela strahovit padec. V primerjavi z dnem pred tem je njen tečaj padel za več kot 10 odstotkov. Ostale delnice tehnološkega sektorja večjih težav niso imele. Nad Microsoftom pa so vlagatelji skoraj družno obupali. V Redmondu so objavili poslovne rezultate in v zadnjem četrtletju so pridelali precej manj dobička od pričakovanj. Investitorji niso navdušeni.

    Objavljeno: 22.7.2013 07:00
  • Firefox OS in ostali: zmeda pri številčenju verzij

    Mozilla je najavila, da bo njihov mobilni operacijski sistem, ki je prispel ta mesec, Firefox OS, uporabljal prenovljen način štetja različic. Izhajale bodo vsakih šest tednov, vsaka tretja oziroma četrtletna pa bo prinesla nove funkcionalnosti. Revolucija, evolucija ali topla voda? En korak v evoluciji, a to pot dobrodošel korak nazaj.

    Objavljeno: 22.7.2013 06:00
  • »Viri« napovedujejo… 

    Tudi eminentne publikacije, kot je Wall Street Journal, ne morejo brez špekulacij o novih izdelkih iz Applovih laboratorijev. Tokrat, na podlagi informacij iz verige Applovih dobaviteljev, špekulirajo o tem, da se pripravlja 12,9-palčni iPad in skoraj 5-palčni iPhone. In seveda cenejši, plastični iPhone. Podobno je pred mesecem dni špekuliral tudi Reuters (!), ki je omenjal iPhone velikosti 4,7 in celo 5,7-palcev.

    Objavljeno: 22.7.2013
  • Velika Britanija proti pornografiji

    Ministrski predsednik Velike Britanije, David Cameron, bo v današnjem govoru predstavil ukrepe za omejevanje dostopa do spletne pornografije. Internetni ponudniki bodo morali vsem novim naročnikom vklopiti filter, ki bo preprečeval dostop do pornografije, milijone obstoječih uporabnikov pa bodo njihovi internetni ponudniki morali povprašati, ali si želijo vklopa takega filtra. Uporabniki, ki ne bodo izbrali nobene izmed možnosti (»hočem« ali »nočem«), bodo filter dobili avtomatsko. Cameron bo ukrepe branil s tezo, da dostop do spletne pornografije »razjeda otroštvo«.

    Objavljeno: 22.7.2013
  • Proti kraji telefonov

    Razvoj mobilne telefonije v zadnjih letih je povzročil, da v razvitem svetu danes že skorajda vsak v žepu nosi napravo, ki je dovolj draga/vredna, da se jo nepridipravom splača ukrasti. Ne čudi torej, da je kraja telefonov eden izmed vidikov kriminalitete, ki je v stalnem porastu. V New Yorku je kar 40% vseh ropov v resnici ropov mobilnih telefonov; pojav je tako pogost, da ga je policija v žargonu poimenovala kar »obiranje jabolk« (najbolj iskani in hkrati najbolj razširjeni telefoni so pač Applovi iPhoni). Tudi v Londonu kraja telefonov vztrajno narašča, po zadnjih podatkih je ukradenih kar 10.000 telefonov na mesec, kar je 75% vseh osebnih ropov.

    Objavljeno: 22.7.2013
  • Internet dobil štiri nove vrhovne domene

    Svetovni nadzornik in upravnik vrhovnih internetnih domen ICANN je na konferenci v Durbanu, ki je potekala ta teden, predstavil tri nove generične vrhovne domene. Prvikrat v zgodovini se dogaja, da smo dobili štiri nelatinične domene.

    Objavljeno: 20.7.2013 07:00
  • Svetovni rekord v hitrosti podatkov po optiki

    Francoska telekomunikacijska multinacionalka Alcatel-Lucent je dosegla nov svetovni rekord v hitrosti prenosa podatkov po optičnem vlaknu. Po optičnem kablu dolžine 7200 kilometrov (z repetitorji vsakih 100 kilometrov), kar je primerljivo z medkontinentalnimi razdaljami, so podatke prenesli s hitrostjo 31 terabitov na sekundo.

    Objavljeno: 20.7.2013 06:00
  • Pri AMDju optimistični

    Pri vodstvu podjetja AMD so pred dnevi predstavili poslovne rezultate, ki so sicer slabi (dobrih 70 milijonov dolarjev izgub v prejšnjem četrtletju), a pravijo, da se naj bi v kratkem izboljšali. Te izgube so manjše, kot so bile izgube v prejšnjih treh četrtinah leta, za naslednje četrtletje že napovedujejo pozitivno stanje.

    Objavljeno: 20.7.2013
  • Telekom tudi s satelitskim dostopom do spleta

    Od danes naprej ponuja Telekom Slovenije širokopasovni spletni dostop tudi preko satelita. Storitev je namenjena vsem, ki živijo na območjih, kjer sicer ni možnosti drugih oblik povezovanja v splet. Gre torej za podeželje, ker ni ne možnosti zemeljskih povezav (kabel ali optika), niti ni signala za mobilna omrežja tretje ali četrte generacije.

    Objavljeno: 19.7.2013
  • Tudi v Sloveniji premiki pri e-knjigah     

    O e-knjigah, seveda pa tudi e-bralnikih in aplikacijah za različne mobilne naprave, smo pri Monitorju že ogromno pisali, a večinoma je šlo za tuje produkte, stanje v Sloveniji pa smo vedno označili za razmeroma slabo. Očitno pa se tudi pri nas očitno prebujajo elektronske knjige.

    Objavljeno: 19.7.2013
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji