• Bolgarija je žrtev velikega hekerske vdora – ukradeni podatki okoli 5 milijonov prebivalcev

    Bolgarska natančneje nacionalna agencije za prihodke (NRA) je sporočila, da je bil konec junija njihov računalniški sistem napaden s strani neznanih hackerjev, ki so pridobili dobili dostop do zelo občutljivih podatkov o skoraj 5 milijonih prebivalcev Bolgarije. Če upoštevamo, da šteje Bolgarija nekaj čez 7 milijonov prebivalcev, lahko zapišemo, da so vpleteni skoraj vsi.

    Objavljeno: 18.7.2019 01:00
  • EU odpira preiskavo družbe Amazon

    Evropska komisija je, še vedno pod taktirko Margrethe Vestager, uradno odprla preiskavo proti podjetju Amazon in njihovimi postopki povezanimi s spletno prodajo. Komisija bo preverila ali Amazon uporablja podatke o prodaji na zakonit način in jih ne zlorablja v boju proti manjšim spletnim ponudnikom. Prav tako bodo raziskali, na podlagi katerih podatkov se Amazon odloča pri izbiri dobavitelja izdelkov, ko se kupec odloči za nakup v njihovi spletni trgovini. Znano je, da Amazon v nekaterih primerih samodejno izbere dejanskega dobavitelja med različnimi, ki ponujajo izdelek po isti ceni.

    Objavljeno: 17.7.2019 13:00
  • Pametne ure Apple Watch odslej uradno tudi v Sloveniji

    Od petka 19. julija bo v Telekomu Slovenije mogoče kupiti Applove priznane pametne ure Apple Watch. V prodaji bosta modela Apple Watch Series 4 in sicer v različici »GPS«, kar pomeni, da za zdaj v prodaji ne bo modelov, ki se lahko neposredno povežejo v internet prek omrežja LTE.

    Objavljeno: 17.7.2019 08:00
  • Sony A7R IV z 61 milijoni pik

    Sony na področju brezzrcalnih fotoaparatov ne želi prepustiti primata tekmecema Canonu in Nikonu, zato bo v septembru predstavil nov model A7R IV, ki bo imel 35 mm tipalo s kar 61 milijoni pik, kar je daleč največ v tem razredu. Tekmeci večinoma nudijo ločljivosti do največ 45 milijonov pik. Fotoaparat brez objektivov bo stal približno 3.500 dolarjev.

    Objavljeno: 17.7.2019 08:00
  • Ameriška vlada se postavlja proti kriptovalutam

    Ameriške oblasti so bile doslej nenavadno tiho glede rabe kriptovalut, vendar se to zdaj odločno spreminja. Predsednik Donald Trump je v minulih dneh v seriji tvitov jasno izrazil svoje dvome, celo nasprotovanje glede uporabe kriptovalut, ki jih je označil kot neregulirano finančno sredstvo, pogosto uporabljeno za nelegalne aktivnosti.

    Objavljeno: 16.7.2019 08:00
  • Evropska navigacija Galileo v okvari že četrti dan

    Evropski sistem za satelitsko navigacijo Galileo je doživel nepričakovan in nenavadno dolg izpad delovanja zaradi tehničnih težav v infrastrukturi na zemlji. Na spletni strani, ki redno objavlja stanje posameznih satelitov v sistemu Galileo je pri večini zapisano, da trenutno ne obratujejo ali pa so v testnem režium.

    Objavljeno: 15.7.2019 14:00
  • Huawei OS se bo v Evropi morda imenoval Harmony

    Kljub temu, da so se odnosi med ZDA in Kitajsko nekoliko otoplili, Huawei pa ima zato začasno dovoljenje za nakup ameriških tehnoloških izdelkov, se kitajski velikan še naprej pripravlja na predstavitev lastnega operacijskega sistema za pametne telefone, morda pa tudi druge kategorije računalniških naprav.

    Objavljeno: 15.7.2019 08:00
  • Prodaja osebnih računalnikov ponovno opazno raste

    Tako družba IDC kot Gartner poročata, da je prodaja osebnih računalnikov, ki vključujejo tako prenosne, kot namizne računalnike, v drugem četrtletju letošnjega leta zrasla precej več od pričakovanj. IDC poroča, da se prodaja povečala kar za 4,7% glede ne enako obdobje leta 2018, kar je po dolgih letih padanja precej nenavaden pojav. Skupno je bilo v prodanjao poslanih 64,9 milijonov osebnih računalnikov.

    Objavljeno: 15.7.2019 01:00
  • Tri komponente za uspešno digitalizacijo v malih in srednjih podjetjih

    Digitalizacija poslovanja ni nič novega, pa vendar so njeni izzivi dnevna tematika pri vodenju podjetij. Še posebej to velja za mala in srednja podjetja, v katerih običajno za ta namen ni dovolj usposobljenega kadra, sredstva pa precej omejena. Spuščanje v projekt na področju digitalizacije se zdi zato precej tvegano početje, ki se lahko časovno zavleče in porabi veliko sredstev za učinek, ki je viden zgolj na papirju.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 15.7.2019
  • Facebook sklenil poravnavo v višini 5 milijard dolarjev zaradi kršitev varovanja zasebnosti

    Po poročilih ameriških medijev je Facebook z ameriško komisijo FTC dosegel poravnavo za zloglasno afero Cambridge Analytica, po kateri bodo plačali kar 5 milijard dolarjev. To je največja kazen, ki jo je FTC kdaj naložil tehnološkemu podjetju.

    Objavljeno: 14.7.2019 01:00
  • Vezalka: Google vnovič poizkuša z družabnim mreženjem

    Po neuspehu družabnega omrežja Google+ se spletni velikan kar nekako ni več loteval aktivnosti na področju družabnega mreženja. Toda vse kaže, da na to temo še niso rekli zadnje besede. Notranji inkubator družbe Google, znan pod imenom Area 120, je razvil nov tip programa za družabno omrežje, ki mu za zdaj pravijo Shoelace (Vezalka).

    Objavljeno: 13.7.2019 14:00
  • Pogovori z Google Assistantom so pricurljali v javnost

    Google je posredno vpleten v nov incident - povezan je s curljanjem posnetkov pogovorov uporabnikov z njihovimi digitalnimi pomočniki Google Assistant. 

    Objavljeno: 12.7.2019 09:00
  • Izsiljevalski virus pustoši po QNAP-ovih NAS-ih

    Niti uporaba Linuxa, za katerega je resda na svetu bistveno manj virusov in nesnage, ni garancija, da bomo imuni na vse oblike izsiljevalskih virusov. V zadnjem času je začel razsajati virus QNAPCrypt/eCh0raix, ki napada QNAP-ove sisteme za skladiščenje podatkov NAS, na katerih teče Linux. Virus napada bodisi z ugibanjem šibkih gesel za dostop prek SSH ali z izrabo znanih ranljivosti.

    Objavljeno: 12.7.2019 05:00
  • Na obzorju je trgovinska vojna med Francijo in ZDA zaradi obdavčitve ameriških tehnoloških družb

    Ameriški predsednik Donald Trump je ukazal preiskavo posledic novega zakona, ki ga bo Francija po vsej verjetnosti sprejela za obdavčitev visokotehnoloških podjetij, za spletne storitve nudene v Franciji. Predlog zakona, ki čaka na potrditev parlamenta, predvideva dodatno obdavčitev v višini 3% vseh prihodkov, ki jih podjetja ustvarijo v tej državi.

    Objavljeno: 11.7.2019 15:00
  • Google Translate podpira slikovno prevajanje v več kot 100 jezikih, tudi v slovenščino

    Google je predstavil novo različico telefonske aplikacije Google Translate, s katero so podprli kar 60 novih jezikov. Med temi je zdaj v polni zasedbi tudi slovenščina. Uporabniki telefonov z Androidom oziroma iOS lahko zatorej preprosto fotografirajo besedilo v enem od podprtih jezikov in sprožijo razpoznavo besedila ter prevod v naš jezik. Seveda velja tudi obratno. Kot vir zdaj lahko izberemo enega od 88 jezikov, prevod pa zna prevajalnik opraviti v več kot 100 jezikov.

    Objavljeno: 11.7.2019 13:00
  • To je (verjetno) novi Samsung Galaxy Note 10

    Skoraj mesec dni pred predvideno uradno predstavitvijo novega Samsungovega največjega telefona Galaxy Note 10 so v splet pricurljale menda dokončne fotografije izdelka, ki so jih sicer pripravljali za medije.

    Objavljeno: 11.7.2019 10:00
  • 25 milijonov telefonov okuženih z zlonamerno kodo v lažnem WhatsAppu

    Strokovnjaki podjetja Check Point so odkrili nov tip zlonamerne kode za operacijski sistem Android, ki na ciljanem sistemu nadomesti legitimno nameščene programe in med njihovem delovanjem prikazuje oglase.

    Objavljeno: 11.7.2019 08:00
  • Amazon in Google sta zakopala bojno sekiro na področju pretočnih storitev

    Po skoraj letu in pol razhajanj in sporov na področju ponujanja storitev za predvajanje pretočnih vsebin na svojih strojnih napravah sta Amazon in Google vendarle našla skupni jezik. S tem bodo kupci na obeh platformah lahko brez omejitev spremljali storitve iz drugega tabora.

    Objavljeno: 10.7.2019 09:00
  • Rudarjenje bitcoina na računalniku, ki je Zemljane pripeljal na Mesec

    Včasih kar malo pozabimo, da so nas v vesolje popeljali računalniki, ki so v primerjavi z današnjimi domačimi napravami videti neverjetno nebogljeni. Na Mesec je Apollo krmilil Apollo Guidance Computer (AGC), ki so ga sestavili, še preden je bil izumljen moderni mikroprocesor. Namesto tega ima 5600 vrat NOR. Ken Shirriff se je zato lotil zanimivega projekta, v katerem je obnovil in zagnal prav takšen Apollov računalnik.

    Objavljeno: 10.7.2019 05:00
  • Pametna ura prihodnosti, ki je lahko tudi telefon ali tablica

    IBM meni, da bomo nekega dne zaslone pametnih naprav zlagali in prepogibali kot kos papirja. Ne samo čez polovico, ampak večkrat in tako po potrebi lahko bistveno povečali površino zaslona. Svojo zamisel so pred temi leti celo podali kot vlogo za pridobitev patenta, ki jim je bil zdaj odobren.

    Objavljeno: 9.7.2019 12:00
  • Programi za Android lahko sledijo telefonu, tudi če uporabnik to prepove

    Raziskava, ki jo je pripravila organizacija International Computer Science Institute razkriva, da zelo veliko število programov za Android zbira in posreduje podatke o lokaciji telefona in drugih osebnih podatkih, kljub temu, da so uporabniki to eksplicitno prepovedali pri namestitvi, prvi uporabi ali kasnejši nastavitvi programa.

    Objavljeno: 9.7.2019 10:00
  • British Airways z 200-milijonsko kaznijo zaradi kršitev GDPR

    Britanska agencija ICO (Information Commissioner's Office), ekvivalent informacijskega pooblaščenca, je najavila, da namerava uveljaviti kazen za letalsko družno British Airways v višini kar 183,89 milijonov funtov oziroma okoli 200 milijonov evrov zaradi kršitev zasebnosti podatkov med lanskoletnim vdorom hekerjev v spletno storitev za rezervacije letalskih vozovnic.

    Objavljeno: 8.7.2019 14:00
  • Applova zmeda s kreditnimi karticami

    Apple je pred kratkim svojo plačilno storitev Apple Pay razširil tudi k nam, a kartice, ki so podprte za Apple Pay, ne delujejo tudi v App Store.

    Objavljeno: 8.7.2019 11:00
  • Ali Apple pripravlja iPad z upogljivim zaslonom?

    Telefoni z upogljivimi zasloni naj bi bile ena večjih tehnoloških atrakcij v letošnjem letu, vendar so prvi izdelki pokazali, da ta tehnologija morda še ni povsem nared. Toda proizvajalci, med katerimi je menda tudi Apple, vseeno pospešeno pripravljajo izdelke, ki bodo podpirali takšno ali drugačno upogibanje zaslonov za lažje prenašanje naprave.

    Objavljeno: 8.7.2019 09:00
  • Mladi razvijalci programske opreme bodo poleti ustvarjali moderne poslovne rešitve

    Študentje in dijaki, ki vidijo svojo prihodnost v poslovni informatiki, so dobili edinstveno priložnost, da uresničijo svojo kreativnost in podjetnost pri razvoju modernih poslovnih informacijskih rešitev.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 8.7.2019 08:00
  • Iz trgovine Play odstranjena goljufiva aplikacija »Samsung firmware update«

    Google je iz svoje trgovine z aplikacijami odstranil aplikacijo, ki je uporabnikom ponujala prenos sistemskih nadgradenj za Samsungove telefone, ob kopici oglasov in – za 35 dolarjev.

    Objavljeno: 6.7.2019
  • Aplikacija za deljenje datotek 4shared je opravljala nakupe brez soglasja uporabnikov

    Portal Techcrunch poroča o aplikaciji za deljenje datotek 4shared, ki so jo raziskovalci podjetja Upstream razkrili, da je uporabnikom »prikazovala« nevidne oglase in v njihovem imenu nepooblaščeno opravlja spletne nakupe. 4shared ima preko 100 milijonov namestitev in je ena izmed najbolj priljubljenih aplikacij v trgovini Play.

    Objavljeno: 5.7.2019 13:00
  • Uporabniki japonske plačilne aplikacije 7Eleven so zaradi hekerskega vdora ob okoli 450.000 evrov

    Japonska podružnica trgovinske verige 7Eleven je v začetku tedna splavila mobilno aplikacijo, s katero je bilo mogoče plačevati v njihovih trgovinah in ki je bila vezana na plačilno kartico uporabnika. Le nekaj dni kasneje so se pojavili prve pritožbe uporabnikov, da jih je sistem bremenil za nakupe, ki jih sami niso opravili.

    Objavljeno: 5.7.2019 10:00
  • Prihajajoče novosti v mobilnem Google Photos

    David Lieb, vodja razvoja Googlove aplikacije Photos je na Twitterju v pogovoru z uporabniki razkril, kakšni so razvojni načrti za ta izredno priljubljen servis, ki je izšel iz propadlega projekta Google+:

    Objavljeno: 4.7.2019 15:00
  • Posebno oblikovano sporočilo iMessage je lahko iPhone tako onesposobilo, da je bil potrebno brisanje

    Raziskovalka Googlovega projekta Zero, Natalie Silvanovich, je sporočila podrobnosti o varnostni luknji, ki jo je odkrila v Applovem operacijskem sistemu iOS in je bila zakrpana z različico 12.3, v maju.

    Objavljeno: 4.7.2019
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji