• Novosti Hewlett-Packard za jesen

    HP je predstavil kopico novosti na področju digitalnih fotoaparatov, tiskalnikov, prenosnikov, televizorjev in glasbenih predvajalnikov, s katerimi želi povečati tržni delež na področju zabavne elektronike in domače rabe. V jesen HP prvič vstopa s ponudbo plazmskih in LCD televizorjev, sprva seveda predvsem v ZDA. Velikosti zaslonov televizorjev segajo do 40 (LCD) oziroma 42 (plazma) palcev, številni pa so pripravljeni za sprejem slike v visoki ločljivosti (HDTV).

    Objavljeno: 30.8.2004
  • Microsoft vnovič spreminja Longhorn

    Ker želijo, da bi bila naslednja različica operacijskega sistema Windows "Longhorn" na voljo v letu 2006, so se pri Microsoftu dokončno odločili okrniti prvotne načrte glede vključenih tehnologij. Longhorn naj bi vseboval tri pomembne elemente: povsem nov datotečni sistem WinFS, nov grafični uporabniški vmesnik Avalon in spletno infrastrukturo Indigo, ki bo omogočala izvajanje spletnih storitev neposredno v operacijskem sistemu.

    Objavljeno: 30.8.2004
  • Ethernet se draži

    Analitska družba Dell'Oro Group, ki spremlja področje omrežnih tehnologij je sporočila, da so omrežni izdelki Ethernet po dolgih letih začeli zopet dražiti. Cene na posamezna vrata Ethernet so v zadnjem obdobju dvignile na 96 dolarjev, kljub temu, da se danes proda več stikal in drugih naprav, kot kadarkoli v preteklosti. Povprečna cena pri izdelkih s Fast Ethernetom znaša okoli 50 dolarjev, za gigabitna stikala pa je treba v povprečju odšteti 200 dolarjev. Podatki veljajo seveda za poslovno opremo Ethernet, kjer pa kupec dobi več kot nekoč, saj večina novih izdelkov nudi dodatne funkcionalnosti, kot so napajanje prek omrežnega kabla (PoE) in podpora za nivoje Layer-3/Layer-4.

    Objavljeno: 30.8.2004
  • Sony z zapisovalniki DVD 16x

    Sony je predstavil že sedmo generacijo zapisovalnikov DVD, ti pa znajo sedaj zapisovati z višjimi hitrostmi kot doslej. Tako kot doslej nudi Sony dva modela - DRU-710A je notranja izvedba, DRX-710UL pa je zunanja izvedba zapisovalnika, ki se na računalnik priključuje prek vmesnikov firewire ali USB 2.0. Zapisovalnika sicer podpira hitrosti 16x (DVD+R), 8x (DVD-R), 4x (DVD+/-RW), 48x (CD-R) in 24x (CD-RW), poleg tega pa omogočata snemanje na dvoslojne diske DVD+R DL (8,5 GB).

    Objavljeno: 29.8.2004
  • Preprostejši zasloni na dotik

    Samsung je razvil novo tehnologijo zaslonov LCD, ki imajo vgrajeno membrano občutljivi na dotik v samem zaslonu. Na ta način naj bi naredili tanjše in cenejše zaslone z možnostjo krmiljenja uporabniških vmesnikov, ki bodo najbrž tudi cenejši. Doslej so bili zasloni občutljivi na dotik narejeni iz več slojev, membrana pa je bila poveznjena čez zaslon LCD, kar je prispevalo k večji debelini celote, pa tudi slabši vidnosti slike na zaslonu. Samsung bo tehnologijo sprva najbrž uporabil v mobilnih napravah in ne namiznih izdelkih.

    Objavljeno: 29.8.2004
  • Fujitsu Siemens Pocket Loox 700

    Po predstavitvi podobnega modela na Japonskem je tudi evropski Fujitsu Siemens predstavil nov ročni računalnik Pocket Loox 700. Modela sta pravzaprav dva (Loox 710 in 720), oba pa imata podobno zasnovo zgrajeno okoli operacijskega sistema Windows Mobile 2003 Second Edition.

    Objavljeno: 29.8.2004
  • Memory Stick tudi z 2 GB

    Sony je razširil ponudbo svojih pomnilniških kartice Memory Stick Pro z modelom, ki omogoča hrambo 2 GB podatkov. Nova kartica je primerna za naprave z visoko hitrostjo prenosa, kot so fotoaparati, saj omogoča hitrosti zapisovanja do 10 MB/s. Povečali pa so tudi zmogljivost malih kartic Memory Stick Duo, ki so zdaj na voljo v velikosti 1 GB. Manjša stane 350 dolarjev, za 2 GB različico Pro pa bo treba odšteti 700 dolarjev.

    Objavljeno: 28.8.2004
  • Plastična vezja

    Raziskave v ameriškem laboratoriju Brookhaven napovedujejo možnost nastanka elektronskih vezij, ki bi za povezave uporabljali plastične polimere namesto silicija. Raziskovalci preučujejo, kako je električni naboj lahko hranjen v polimerni molekuli, iz tega pa bi lahko morda naredili molekularno plastično >>žico<<. Za razliko od silicija elektroni v plastični snovi potrebujejo pomoč za premikanje, zato so uporabili posebne laserje LEAF (Laser-Electron Accelerator Facility). Če bodo raziskave uspele, bi to lahko odprlo pot do lažjih in cenejših prevodnikov. Zaradi svojih značilnosti bi bila tehnologija še posebej primerna za učinkovitejše sončne celince, s tem pa cenejši vir električne energije.

    Objavljeno: 28.8.2004
  • Zadovoljstvo uporabnikov

    Ameriška univerza Ann Arbor iz Michigana je opravila raziskavo o zadovoljstvu uporabnikov, v kateri so ugotovili, da ugled proizvajalcev računalniških izdelkov narašča. V primerjavi s preteklimi raziskavami so bile ocene v povprečju 2,8% višje in dosegle povprečje 74 (na lestvici od 0 do 100). Najbolj so zadovoljni uporabniki izdelkov Apple, ki so podjetju podali oceno 81. Na drugem mestu je Dell z oceno 79, najhitrejšo rast zadovoljstva pa so dosegli pri družbi Gateway. Uporabniki so nekoliko razočarani z izdelki tržnih znamk HP in Compaq, ki so si prislužili ocene 71 in 69, kar je pod povprečjem.

    Objavljeno: 28.8.2004
  • Cisco in Microsoft za boljši CRM

    Cisco in Microsoft sta razvila nov programski modul, ki omogoča tesno povezovanje rešitev za internetno telefonijo s Microsoftovim paketom za upravljanje s strankami. Cisco je vmesnik Communications Connector razvil skupaj s partnerjem, omogoča pa tesno povezovanje telefonskih klicev s podatki, ki so hranjeni v paketu Microsoft CRM. Klic lahko tako omogoči samodejno povezavo s podatki o klicatelju, hkrati pa odpre zgodovino o komunikaciji in poslovanju, tako da je uporabnik paketa CRM v trenutku pripravljen z vsemi informacijami in orodji. Partnerja sprva ciljata predvsem na mala in srednje velika podjetja, sodelovanje na tem področju pa nameravata še razširiti.

    Objavljeno: 27.8.2004
  • Nižje cene Pentiumov 4

    Intel je znižal cene procesorjem Pentiumov 4, posamezni modeli pa so se pocenili kar za tretjino. Gre za redno sezonsko znižanje cen, v okviru katerega pa se je denimo modelu Pentium 4 560 s taktom 3,6 GHz cena znižala iz 637 na 417 dolarjev. Najcenejši Pentium 4 530 s taktom 3 GHz stane zdaj 178 dolarjev. Hkrati so znižali cene tudi mobilnim procesorjem Pentium 4 (12% do 20% cenejši), modelom Celeron (od 7% do 12% manj) ter zmogljivim strežniškim procesorjem Itanium, ki se v nekaterih modelih že spogledujejo s ceno manj zmogljivih procesorjev Xeon.

    Objavljeno: 27.8.2004
  • iPass tudi v letalih

    Podjetje iPass, ki nudi storitve internetnega dostopa v številnih državah sveta, je razširilo svojo ponudbo tudi na letalske proge. V dogovoru s podjetjem Boeing bodo svojim kupcem nudili na letalih opremljenih s povezavami Connexion brezžični (Wi-Fi) dostop do internetnih storitev prek istega uporabniškega vmesnika, kot pri ostalih brezžičnih in klasičnih ožičenih internetnih storitvah. iPass nudi tudi brezžični dostop na letališčih, kjer imajo že okoli 120 dostopnih točk v 21 državah.

    Objavljeno: 27.8.2004
  • VoIP prodira domov in v mala podjetja

    Podjetji Linksys in Netgear sta predstavili novo omrežne izdelke, ki omogočajo preprosto uporabo storitev internetne telefonije doma in v malih podjetjih. V sodelovanju s ponudnikom internetnih in telekomunikacijskih storitev sta proizvajalca pripravila izdelke, ki omogoča preprosto priključitev navadnih telefonov za opravljanje klicev prek interneta.

    Objavljeno: 27.8.2004
  • Pentax Optio X in Optio S5i

    Pentax je predstavil nov digitalni fotoaparat Optio X z vrtljivimi lečami in kompaktnimi merami. Optio X po zasnovi in obliki spominja na prvotne fotoaparate Nikon iz družine 900, ki so znani po telesu iz dveh delov. Levi del z objektivom se namreč glede na desno polovico vrti okoli osi (180 stopinj nazaj in 90 stopinj navzdol) in omogoča lažjo pri prilagoditev položaja pri slikanju. Kljub zmogljivi zasnovi so pri Pentaxu uspeli ohraniti debelino le 18 mm, kar je najmanj med modeli Optio. Sicer pa je Optio X fotoaparat s petimi milijoni pik in 3x optičnim zumom.

    Objavljeno: 26.8.2004
  • Razvojno okolje za Macromedia Flex

    Podjetje Macromedia je predstavilo novo razvojno okolje za program Macromedia Flex, ki omogoča učinkovit razvoj uporabniških vmesnikov za spletne programe. Macromedia Flex Builder je integrirano razvojno okolje (IDE), s katerim je mogoče hitreje razviti vmesnike, dodati kodo, odpravljati napake in objavljati rezultate dela na spletu. Za razvoj rešitev s paketom Flex okolje podpira jezike MXML in ActionScript, še posebej pa so pri podjetju ponosni na učinkovit rahroščevalnik. Program Flex, ki je bil prvič predstavljen marca, je sicer doživel kar lepo odziv javnosti, zlasti med velikimi uporabniki, ki ga uporabljajo za predstavitveni vmesnik spletnih poslovnih programov. Licence za Flex Builder so priložene predstavitvenemu strežniku Flex Presentation Server.

    Objavljeno: 26.8.2004
  • Intel podpira tudi 802.11a

    Intel bo kmalu začel s prodajo novih podpornih čipov za brezžična omrežja, ki podpirajo vse tri priljubljene standarde. Intel je doslej namreč podpiral le omrežja s standardu 802.11b in 802.11g, ki delujejo v frekvenčnem območju 2,4 GHz, novost pa podpira tudi 802.11a v frekvenčnem območju 5 GHz. Čeprav novi čip ne prinaša višje hitrosti delovanja (54 Mb/s, enako kot 802.11g) je pomembna univerzalna združljivost s praktično vsemi dostopnimi točkami, ne glede na standard.

    Objavljeno: 26.8.2004
  • Tudi 3Com z brezžičnimi stikali

    3Com bo v nadaljevanju leta predstavil nove brezžične omrežne izdelke, ki so zasnovani na tehnologiji družbe Trapeze Networks. Najpomembnejša novost je brezžično stikalo in pripadajoči upravljavski program, ki bodo uporabnikom omogočali centralno upravljanje uporabnikov in prometa v brezžičnem omrežju, hkrati pa poenostavili skrb za varnost v omrežju. 3Com bo sprva izdelke Trapeze Networks prodajala pod lastnim imenom, kasneje pa bodo poskrbeli za širšo združljivost z lastno omrežno in brezžično opremo. 3Com s tem sledi smernicam, ki so jih ubrala druga podjetja na tem področju, omogočajo pa lažjo centralno administracijo in večjo stopnjevano prilagodljivost brezžičnih omrežij.

    Objavljeno: 26.8.2004
  • Cisco krepi IP telefonijo

    Podjetje Cisco je za 200 milijonov dolarjev kupilo družbo P-Cuve, ki proizvaja programsko opremo za upravljanje, nadziranje in obračunavanje omrežnih storitev, kot so IP telefonije, pa tudi sistemi za video na zahtevo in omrežne igre. Programska oprema svojo nalogo opravlja z analizo TCP/IP paketov, s katerimi identificira uporabnike, klasificira tip storitve, s tem pa omogoča obračunavanje storitev brez velikih in dragih nadgradenj oziroma sprememb v infrastrukturi. Cisco bo programsko opremo združil s svojim usmerjevalnikom Cisco 10000 Edge Services Router, vendar bodo še naprej podpirali tudi dosedanje izdelke in namenske naprave, ki jih je prodajal P-Cube.

    Objavljeno: 25.8.2004
  • Microsoft samodejno posodablja imenike

    Microsoftov japonski oddelek bo kmalu predstavil nov programski dodatek z imenom InterConnect 2004, ki bo omogočal samodejno posodabljanje podatkov o osebah v imeniku Outlooka. Program bo sprejemal podatke o kontaktih prek elektronske pošte v obliki datotek HTML, obenem pa si bo zapomnil, kdo je podatke poslal ter kasneje tem osebam omogočil, da samodejno posodobijo svoje podatke v uporabnikovem imeniku. Na ta način se izognejo potrebi, da uporabnik lastnoročno popravlja podatke, hkrati pa zagotavljajo vedno ažurne podatke. Če bo program na Japonskem uspešen, bo Microsoft izdelek prevedel tudi v druge jezike.

    Objavljeno: 25.8.2004
  • IAnywhere za lažjo sinhronizacijo

    Podjetje IAnywhere je predstavilo novo orodje, s katerim je mogoče zagotoviti učinkovito periodično sinhronizacijo med mobilnimi napravami in zalednimi sistemi. Podjetje, ki je v lasti družbe Sybase, je predstavilo sporočilni izdelek QAnywhere, ki omogoča sinhronizacijo podatkov v napravah, ki so le občasno priključene na strežnike oziroma primerno omrežno infrastrukturo. Čeprav je danes mogoče razmeroma preprosto zagotoviti sinhronizacijo na zahtevo, orodja niso najbolj primerna za večkratno naključno sinhronizacijo, ki deluje v zaledju in skrbi, da so podatki čim bolj ažurni, tako na mobilni napravi, kot strežnikih.

    Objavljeno: 25.8.2004
  • PowerPC G4 z dvojnim jedrom

    Podjetje Freescale pripravlja novo različico procesorjev PowerPC G4, ki bodo vsebovali dvojno jedro. S tem korakom naj bi zagotovili višjo zmogljivost procesorjev za prenosne računalnike, še preden bo nared mobilna različica zmogljivejših procesorjev PowerPC G5. Po nekaterih podatkih naj bi procesor deloval tudi s takti višjimi od 2 GHz. Freescale s tem sledi vse večji usmeritvi v uporabo več procesorskih jeder, ki ji sledita tudi AMD in Intel.

    Objavljeno: 25.8.2004
  • HP pripravlja cenejše rešitve EVA

    Po zgledu glavnih tekmecev so tudi pri družbi Hewlett-Packard predstavili pomnilniški sistem EVA, ki je namenjen širokemu spektru uporabnikov. Novi EVA 3000 Starte Kit je mogoče razširiti do 16 TB, omogoča pa prenos podatkov prek omrežja Fibre Channel s hitrostjo 2 Gb/s. S kompletom naj bi spodbudili predvsem mala in srednja podjetja, v njemu pa je mogoče dobiti dva vmesnik FC s hitrostjo 2 Gb/s, 1 TB prostora na diskih, celoti pa je priložen nadzorniški paket HP OpenView Storage Operations Manager 1.2. Sistem deluje z okolji HP-UX, Windows, Linux, Solartis in AIX, začetna cena pa je 42.000 dolarjev.

    Objavljeno: 24.8.2004
  • Nosilci Blu-ray za večjo interaktivnost

    Zagovorniki tehnologije Blu-ray skupaj s Hollywoodom pripravljajo precej bolj bogato vsebino kot jo srečamo pri današnjih nosilcih DVD. Vsebine naj bi bile predvsem bolj interaktivne, poleg tega pa bodo ponudniki dopolnjevali vsebine prek interneta. Ker bodo enote Blu-ray že v osnovi omogočale tako branje kot zapisovanje, strategi v Hollywoodu načrtujejo spletne trgovine, igre in reklame za nove filme, ki jih bodo uporabniki srečali ob filmih v visoki ločljivosti na nosilcih Blu-ray. Ker bodo imeli predvajalniki večinoma povezavo tudi do interneta, bodo ponudniki vsebine dopolnjevali in spreminjali skozi čas, s tem pa tudi povečali zanimivost vsebin na diskih. Kot je že znano, bodo nosilci Blu-ray nudili od 23 do 27 GB na disk, kar je dovolj prostora za številne interaktivne vsebine poleg filmov, ki bodo primarno na njih.

    Objavljeno: 24.8.2004
  • Ricoh Caplio RZ1 in R1

    Ricoh je predstavil nove modele digitalnih fotoaparatov Caplio. Modela Caplio RZ1 in R1 imata oba tipala s štirimi milijoni pik, razlikujeta pa se predvsem po vgrajeni optiki. RZ1 ima 3x optični zum, R1 pa kar 4,8x zum. V primerjavi s predhodniki so načrtovalci uspeli še nekoliko zmanjšati dimenzije, s čimer so dosegli debelino le 2,5 cm. Model RZ1 je poleg tega omogoča namestitev vložkov različnih barv, s čimer lahko poživimo in prilagodimo ohišje različnim okusom. Za Caplio RZ1 bo treba odšteti 226 dolarjev, R1 pa bo stal 300 dolarjev.

    Objavljeno: 24.8.2004
  • KDE 3.3 že nared

    Avtorji grafičnega okolja KDE za Linux so objavili novo veliko različico z oznako 3.3. Novi KDE 3.3 prinaša nove programe in izboljšave, predvsem pa je bilo dosti napora vloženega v izboljšanje povezljivosti med različnimi moduli in programi v okviru okolja. Novosti so Kolourpaint, ki nadomešča dosedanji slikarski program KPaint, KSpell 2, nova različica črkovalnika in novi KThemeManager, ki upravlja s podobami okolja. Program Kontakt je odslej integriran s paketom Kolab za skupinsko sodelovanje, Konqueror pa zdaj nudi precej več možnosti na področju trenutnega sporočanja. KDE je privzeti grafični vmesnik v številnih različicah Linuxa, med drugim SuSE (Novell), Mandrake, TurboLinux, Linspire in Xandros.

    Objavljeno: 24.8.2004
  • Fujitsu Siemens Primergy BX600

    Fujitsu Siemens je naslednji proizvajalec strežnikov, ki je predstavil štriprocesorske rezine. Nove rezine Primergy BX600 gredo ob bok dosedanjim dvoprocesorskim rezinam BX300, podjetjem pa nudijo večjo zmogljivost in prilagodljivost glede na manjše in tradicionalne vgradne strežnike. Zaradi kompaktne zasnove je mogoče v strežniško omaro vgraditi do 30 štiriprocesorskih rezin, kar je največ med tovrstnimi sistemi. Kljub majhnim dimenzijam pa ima vsaka rezina lahko lastne diske SCSI, kar načrtovalcem sistemov daje več možnosti za namestitev programske opreme, za visoko zmogljivost pa jamčijo zmogljivi procesorji Intel Xeon MP. Od avgusta so rezine na voljo v prodaji, za strežniško ohišje in dve štiriprocesorski rezini pa je treba odšteti okoli 23.000 evrov.

    Objavljeno: 23.8.2004
  • PostgreSQL tudi za Okna

    Avtorji odprtokodne podatkovne zbirke PostgreSQL so najavili da bo naslednja različica 8.0 na voljo tudi za operacijski sistem Windows. Doslej je bil izdelek prirejen le za Linux in Unix, vendar je priljubljenost baze avtorje prepričala v prenos na Microsoftovo okolje. Veliko povpraševanje je predvsem med uporabniki, ki podatke hranijo za hobi, zato se odločajo za odprtokodne rešitve. Avtorji pričakujejo, da bi čez čas skoraj polovica vseh namestitev lahko delovala v okolju Windows.

    Objavljeno: 23.8.2004
  • Sybase PowerBuilder 10.0

    Podjetje Sybase je predstavilo novo različico razvojnega orodja PowerBuilder, ki prinaša predvsem novosti za lažjo pripravo spletnih rešitev in storitev. Novi PowerBuilder omogoča razvoj programov, ki so združljivi tako s platformo J2EE, kot tudi Microsoft .NET. Poleg tega vsebuje novo razvojno okolje Sybase PowerBuilder Integratred Development Environemnt, ki omogoča hitrejšo izdelavo (RAD) podatkovno vodenih programov za različne platforme.

    Objavljeno: 23.8.2004
  • Gartner zmanjšuje napoved za računalnike

    Pri analitski družbi Gartner so sredi avgusta zmanjšali napoved za letošnjo prodajo računalnikov po celem svetu. Po sedanji oceni naj bi se prodaja povečala glede na leto 2003 za 12,6%, kar je skoraj za odstotek manj kot sprva napovedano (rast 13,4%). V celoti naj bi proizvajalci letos prodali 185 milijonov računalnikov PC, razlog za zmanjšanje pa je zlasti v manjšem povpraševanju od načrtovanega med ameriškimi podjetji in potrošniki. Prodaja je globalno zaostala za napovedmi zlasti v drugem letošnjem četrtletju, kljub temu, da je prodaja v Evropi in v Aziji celo presegla pričakovanja.

    Objavljeno: 23.8.2004
  • CA kupuje PestPatrol

    Podjetje Computer Associates je kupilo družbo PestPatrol, ki izdeluje istoimenski program za boj proti vohunskim programom (spyware). Nov izdelek bodo dodali kompletu eTrust Threat Management, ki predstavlja zaokroženo celoto orodij za boj proti internetnim nevarnostim. Korak jasno nakazuje, da bodo proizvajalci protivirusnih programov in požarnih zidov kmalu k svojim orodjem dodali tudi tovrstne programe za boj proti vohunskim programom in vsiljivim reklamam, kar postaja vse večja nadloga širom sveta.

    Objavljeno: 22.8.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji