• Izšel je novi Monitor

    Tokrat smo poslušali glasbo, saj smo preizkusili kup manjših, prenosnih zvočnikov. Ti ponujajo presenetljivo dober zvok glede na razmeroma majhna ohišja, uporabljajo se v navezi s pametnimi telefoni in tablicami, seveda brezžično.

    Objavljeno: 27.5.2014 08:00
  • Samsung patent za pomoč telovadbi

    Sodeč po nedavno potrjenemu patentu družbe Samsung, bodo nekega dne naprave, ki jih lahko nadenemo, v celoti nadzirali našo telovadbo in počutje. Korejski velikan je prijavil koncept oblačila, ki ima tipala na različnih delih telesa in s tem omogoča natančno spremljanje gibanja pri vadbi. Pri jogi bi denimo na ta način lahko izmerili trenutno pozo in jo primerjali z idealno, kar povečuje učinek vadbe. Mobilna naprava, povezana s tipali pa bo znala opozoriti, kdaj vaje delamo pravilno in kdaj ne.

    Objavljeno: 27.5.2014 01:00
  • Apple z rešitvami za pametna stanovanja

    Po Googlu, ki je to zimo kupil družbo Nest, se kot kaže zdaj tudi Apple podaja na področje rešitev za pametna stanovanja. Sodeč po pisanju časopisa Financial Times naj bi Apple svoje načrte prvič razgrnil na konferenci WWDC v prvem tednu junija.

    Objavljeno: 27.5.2014 01:00
  • Do Meseca nekaj deset megabitov

    Septembra je NASA začela pripravljati misijo LADEE, v okviru katere so napovedali testiranje novega načina zagotavljanja internetne povezave na Mesecu, ki bo mnogo hitrejša od trenutne. LADEE je že vmes treščil na površje, a je projekt vseeno odlično uspel in obeta izjemne vesoljske komunikacije pohitritve.

    Objavljeno: 26.5.2014 05:00
  • YouTube Creator bo zbiral prispevke

    Google pripravlja izboljšave spletne storitve YouTube in novo mobilno aplikacijo, katerih bodo še posebej veseli ustvarjalci večpredstavnih vsebin. Po tem, ko so pred časom izdatno spremenili sistem komentiranja video posnetkov in ga tesno povezali s pogovori Google+, zdaj razširjajo nabor možnosti tudi k zbiranju finančnih prispevkov.

    Objavljeno: 26.5.2014 01:00
  • Cenejši Windows 8.1

    Microsoft je najavil novo izvedbo operacijskega sistema Windows 8.1 with Bing, ki bo še cenejša od običajne različice Oken. Namenjena je proizvajalcem strojne opreme (OEM), skupaj z njimi pa naj bi na ta način ponudili cenejše osebne računalnike in prenosnike kot doslej.

    Objavljeno: 26.5.2014 01:00
  • Apple želi prepoved Samsungovih izdelkov

    Po razsodbi ameriškega sodišča v patentnem sporu med Applom in Samsungom, ko je podjetje iz Cupertina končno dobilo prisojeno odškodnino in smo mislili, da je tako imenovana vojna pametnih telefonov končana, se stvari znova zapletajo. Applu se zdi višina odškodnine, dobili so slabih 120 milijonov dolarjev, sporna, saj so zahtevali 2,2 milijarde ter po lastnih besedah zaradi Korejcev utrpeli precej več škode, kot jim je bilo priznane. V ta namen zahtevajo ponovno sojenje, več denarja in prepoved prodaje nekaterih Samsungovih izdelkov. Večinoma gre za starejše telefone, med katerimi prednjačita prvi dve Beležnici (Galaxy Note I in II), Samsungov zadnji Nexus (Galaxy Nexus) ter zastavonoši druge in tretje generacije korejskih telefonov (Galaxy S II in III).

    Objavljeno: 25.5.2014 09:00
  • Nove Samsungove ure

    Samsung za poletje pripravlja osveženo linijo pametnih ur Gear. Kljub relativnemu neuspehu predhodnic Korejci nadaljujejo s svojo vizijo. Nova pametna ura za delovanje ne bo potrebovala naveze s telefonom. Nosljiva naprava, ki bo na trgu v prihodnjih nekaj mesecih, bo imela lastno kartico SIM, kamero, GPS ter merilec srčnega utripa. Brez naveze s pametnim telefonom bo sposobna klicanja in pošiljanja sporočil, česar trenutni modeli na trgu niso sposobni. Natančen datum izida ni znan, največji proizvajalec telefonov na svetu je trenutno globoko v pogovorih s ponudniki mobilne telefonije v Evropi, Ameriki in Južni Koreji. Beseda bržkone teče o mednarodni splavitvi zanimive naprave, ki utegne na hitro rastočem trgu pustiti trajen pečat.

    Objavljeno: 24.5.2014 14:00
  • Tablica s prostorskimi tipali

    Google pripravlja tablico s prostorskimi tipali, ki naj bi se kmalu pridružila projektu Tango, o katerem smo pred časom že pisali (v priloženi novici). Prvih 4000 naprav bo proizvedeno prihodnji mesec. Tablice bodo bržkone namenjene zgolj razvijalcem, ki bodo znali izkoristiti priloženi hrbtni kameri, napredno programsko opremo za zajemanje (3D) slike ter infrardeča tipala za zaznavanje okolice. S tablico sposobno hitrega dojemanja predmetov in prostora okoli sebe bodo razvijalci lahko naredili marsikaj, na pamet nam na primer pade izdelava 3D načrta prostora, v katerem smo. Tako strojna, kot programska oprema pri projektu Tango bosta pomemben del Googlovega arzenala v boju za čim večji kos virtualne pogače, za katero se tepejo vsi veliki, z družabnim omrežjem Facebook (Oculus VR) na čelu.

    Objavljeno: 24.5.2014 05:00
  • Netflix na pohodu

    Ameriški spletni servis Netflix načrtuje razširjeni pohod nad Evropo. Še letos ga bodo poleg Angležev, Ircev in Skandinavcev, ki v video vsebinah že uživajo, ugledali v Nemčiji, Franciji, Švici, Belgiji, Luksemburgu ter sosednji Avstriji. Podjetje, ki ponuja preprost dostop do kakovostnih nadaljevank in filmov tako tuje kot tudi lastne produkcije, je doslej prepričalo že 48 milijonov ljudi. V Sloveniji ga lahko na pol uradno, a povsem mirne vesti, gledamo s pomočjo nasvetov v priloženem članku.

    Objavljeno: 23.5.2014 07:00
  • Google je najvrednejša blagovna znamka na svetu

    Bitka med Googlom in Applom se bije na več koncih. Od sodišč, patentnih uradov, do trgovin in spletnih forumov. Medtem ko je na mnogih bojiščih trenutno stanje težko oceniti, se je na enem področju izkristalizirala Googlova prednost. Mišljenje javnosti, da Apple počiva na lovorikah, je botrovalo presenečenju v zadnji raziskavi podjetja Millward Brown, kjer je Google prevzel vodstvo kot najvrednejša blagovna znamka na svetu, naslov, ki si ga je Apple lastil zadnja tri leta. Vrednost po lestvici BrandZ je podjetju iz Cupertina namreč padla za dvajset odstotkov, medtem ko je spletnemu velikanu narastla za štirideset. Google naj bi bil trenutno vreden 159 milijard ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 22.5.2014 07:00
  • Kitajska prepovedala Windows 8

    Kitajska vlada je prepovedala uporabo operacijskega sistema Windows 8 na službenih računalnikih v javni upravi. Čeprav je prepoved del uredbe o uporabi energijsko varčnih naprav, naj bi odločitvi botrovala bojazen o (ne)varnosti Microsoftovega operacijskega sistema. Brez uradne podpore starejših različic, predvsem Windows XP, ki je na Kitajskem še vedno množično v uporabi, si Peking ne upa več staviti na izdelke iz Redmonda. Obenem si želijo, da bi izdatneje zaživele lokalne različice Linuxa, predvsem Kylin ter StartOS. Pri Microsoftu so bili nad novico neprijetno presenečeni. Še naprej bodo podpirali obstoječe sisteme z Windows 7 ter skušali ovreči kitajske dvome.

    Objavljeno: 22.5.2014 05:00
  • Zamenjajte geslo na eBayu!

    Zlikovci so vdrli na največjo spletno dražbo na svetu, spletišče eBay. Vsled neljubega dogodka priporočamo vsem uporabnikom, da si takoj zamenjajo geslo. Pri trgovcu zagotavljajo, da se pri nečednem dejanju nepridipravi niso polastili niti centa, vendar obenem priznavajo, da istega ne morejo trditi za uporabniške račune. Delnice eBaya so na borzi občutno izgubile na vrednosti.

    Objavljeno: 22.5.2014 01:00
  • Mobilna Urbana

    Ob petletnici enotne mestne kartice Urbana so pri Mestni občini Ljubljana predstavili namensko mobilno aplikacijo, ki bo uporabo kartice v prihodnosti še olajšala. Program v testni fazi je trenutno na voljo za prvih 1000 registriranih uporabnikov s telefonom Android 4.1 ali več, ki so opremljeni s tehnologijo NFC. Slednja je nuja, saj mobilna Urbana omogoča brezkontaktno plačevanje avtobusa, parkirnine, vzpenjače ter najem kolesa. Med dodatnimi zmožnostmi aplikacije najdemo še brezplačno prestopanje v obdobju devetdesetih minut, možnost plačila potovanja za več potnikov hkrati, polnjenje računa kartice, izpis stanja, pregled zgodovine uporabe, urnik prihodov avtobusov in druge potovalne informacije. Testni uporabniki bodo v zahvalo za svoje storitve prejeli poltretji evro dobroimetja. Jeseni bo aplikacija na voljo sleherniku.

    Objavljeno: 21.5.2014 08:00
  • Microsoftova tablica številka 3

    Microsoft je predstavil novo tablico Surface Pro 3. Naprava ima dvanajst palcev velik zaslon z razmerjem stranic 3:2. Najtanjši PC s procesorjem Core na svetu je debel zgolj dobrih devet milimetrov, tehta pa 800 gramov. Med druge pridobitve prištevamo glasnejše zvočnike (45 %) ter izboljšano tipkovnico / ovitek s precej večjo sledilno ploščico. Surface Pro 3 še vedno podpira vnos s pisalom in se ponaša z vgrajenim stojalom, ki z novim 150-stopinjskim kotom omogoča še lažje tipkanje po zaslonski površini. Cena za najcenejši model s procesorjem Core i3, 4 GB pomnilnika RAM in 64 GB podatkovne shrambe znaša 800 ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 21.5.2014 06:00
  • Google odpira denarnico za prevzeme

    Podjetje, ki je po vrednosti svoje blagovne znamke ravnokar na prvem mestu prehitelo Apple, v prihodnje načrtuje za 20 do 30 milijard prevzemov neameriških podjetij in njihovih tehnologij.

    Objavljeno: 21.5.2014
  • Prvi bankomat za bitcoine v Sloveniji

    V Ljubljani smo dobili prvi slovenski avtomat, ki omogoča nakup bitcoinov. Podjetje Bitnik je v preddverju Hostla Tresor na Čopovi ulici v Ljubljani postavilo avtomat, kjer lahko z gotovino kupimo bitcoine.

    Objavljeno: 20.5.2014 13:00
  • Rdio v Sloveniji

    Priljubljeni glasbeni servis Rdio je naposled na voljo tudi v Sloveniji. Poleg naše domovine se prihoda dvajsetih milijonov različnih pesmi veselijo med drugim tudi na Hrvaškem, Slovaškem, Cipru in v Grčiji. Več kot 440 milijonov potencialno novih uporabnikov bo na namizju ali z mobilno napravo pesmi poslušalo posamezno, v navezi s pripadajočim albumom ali v obliki prilagojene radijske postaje. Storitev je v preizkus ponujena brezplačno, nakar je za glasbene užitke treba seči v žep. Najnižja cena mesečne naročnine znaša tri evre in pol.

    Objavljeno: 20.5.2014 08:00
  • Poroka Chromebooka z Androidom

    Spletni gigant Google je pridobil pravice do patenta, ki nakazuje, da se v prihodnosti lahko nadejamo poroke operacijskih sistemov Chrome OS in Android. Gre za posebno obliko prenosnika Chromebook, podobno navezi Motorolinega telefona Atrix ter priklopne postaje LapDock, ki naj bi za razliko od predhodnika ne omogočala zgolj preslikave slike z manjše naprave na večjo, ampak bi predstavljala polnokrvno kombinacijo namiznega ter mobilnega operacijskega sistema. Vedno bolj priljubljeni prenosniki Chromebook bi z močjo in Androidovo neodvisnostjo od interneta pridobili ogromno.

    Objavljeno: 20.5.2014 07:00
  • Aretirali skoraj sto uporabnikov trojanskega konja in njegove pisce

    Policije v 16 državah so izvedle več kot 300 hišnih preiskav in aretirale 97 ljudi, ki so povezani s popularnim trojanskim konjem BlackShades RAT. Zasegli so tudi več domen, prek katerih so upravljali trojanskega konja, so sporočili iz Europola.

    Objavljeno: 20.5.2014 06:00
  • YouTube bo prenašal igranje iger

    Časnik Variety poroča, da video spletišče YouTube kupuje servis za prenašanje igranja iger Twitch. Čeprav je posel še v povojih, je v javnost pricurljala cena, ki se giblje okoli milijarde ameriških dolarjev. Nakup bo otipljivo povečal obiskanost Googlovega video spletišča, saj YouTube kljub lastni tehnologiji predvajanja v živo, pri ljubiteljih tovrstnih aktivnosti ni tako priljubljen kot Twitch, ki se nahaja v osrčju vseh večjih igričarskih servisov, od Uplaya do konzolnih PS4 ter Xbox One. Milijon aktivnih ustvarjalcev video vsebin, 45 milijonov obiskovalcev ter 13 milijard minut videa mesečno so številke, ki so bržkone prepričale vodilne pri Googlu v nakup.

    Objavljeno: 19.5.2014 08:00
  • Zemljevidi za kolesarje

    Google je zemljevidom Maps potihoma dodal priročno zmožnost za kolesarje. Ljubitelji pedal bodo pri načrtovanju poti s kolesom poslej izbirali tudi na podlagi podatkov o višinski razliki ter vzponih, na katere bi po poti naleteli. Dobrodošli podatki za kolesarje so za zdaj na voljo zgolj v štirinajstih državah in le na namizni različici aplikacije Google Maps. Ob uradni objavi novosti se lahko bržkone nadejamo podpore mobilnim napravam, kjer bo dotična zmožnost resnično zasijala. V Sloveniji tovrstnega maziljenja kolesarskih podplatov (še) ni, zato moramo, ako želimo Googlovo usmerjanje preizkusiti tudi iz neudobnega in trdega sedeža med dvema kolesoma, po srečo v sosednjo Avstrijo.

    Objavljeno: 19.5.2014 05:00
  • Apple in Google sklenila premirje v patentni vojni

    Ameriška velikana Apple in Google sta v skupni objavi povedala, da bosta sodelovala na »nekaterih področjih patentnih reform« in da bosta opustila tožbe, ki sta jih vložila en proti drugem. To velja tudi za druga podjetja, ki uporabljajo Googlovo platformo Android (denimo Samsung). Kaj več sicer še ni znano, le to, da podjetji ne bosta licencirali tehnologij med seboj. Upamo, da bo to korak k izboljšanju področja programskih patentov, in da bo to vodilo v boljši razvoj.

    Objavljeno: 18.5.2014 11:00
  • Google pripravlja orodje za tiste, ki se želijo odstraniti iz iskalnika

    Po tem, ko je sodišče Evropske Unije potrdilo t.i. pravico biti pozabljen, naj bi po besedah nemškega komisarja za zaščito podatkov pri Googlu pripravljali orodje, s katerim bomo lahko zaprosili za odstranitev iz rezultatov iskalnika. Google sicer že ponuja možnost izbrisa nekaterih osebnih podatkov (številk EMŠO, podpisov, itd), a bo novo orodje ta postopek olajšal. Pri tem bo vgrajen tudi mehanizem za preverjanje pristnosti zahtevka.

    Objavljeno: 18.5.2014 10:00
  • Microsoft tesno sodeloval z NSA in FBI

    Novinar Glenn Greenwald je lani na podlagi dokumentov, ki jih je priskrbel Edward Snowden trdil, da so pri Microsoftu pomagali ameriškim vladnim agencijam pri premagovanju zaščite za lažji nadzor nekaterih spletnih storitev (Outlook.com, Skype, Onedrive). Sedaj pa je objavil še nekaj dokumentov, ki naj bi tej trditvi dodali še nekaj teže. Objava dokumentov, ki so na voljo na njegovi spletni strani, sicer sovpada z objavo Greenwaldove knjige na temo tajnega zbiranja podatkov. Pri Microsoftu so sicer lani povedali, da sodelujejo z agencijami v okviru ameriških zakonov.

    Objavljeno: 17.5.2014 16:00
  • Google Play dobiva podporo za PayPal

    Na blogu, namenjenemu razvijalcem aplikacij za operacijski sistem Android, so objavili, da je trgovina Google Play dobila podporo za plačevanje preko sistema PayPal. To je zaenkrat omogočeno v dvanajstih državah, žal Slovenije ni med njimi. Dodali so tudi 13 novih držav, od koder lahko razvijalci nalagajo svoje aplikacije v trgovino Play, spet pa nismo med njimi. Novosti so seveda dobrodošle, upamo, da bodo kmalu prišle tudi do nas.

    Objavljeno: 17.5.2014 11:00
  • Prihaja Galaxy S5 Prime?

    Čeprav pri Samsungu trdijo, da naj ne bi pripravljali zmogljivejše različice telefona Galaxy S5, pa po spletu kroži vse več govoric o nasprotnem. Zadnja je prišla zaradi vloge za Bluetooth certifikat za napravo SM-G906L, kar naj bi bila kodna oznaka za zmogljivejši telefon, ki naj bi bil znan kot Galaxy S5 Prime. Po govoricah sodeč naj bi naprava prišla junija, nosila naj bi zaslon velikosti 5,2 palca in ločljivosti 1440 × 2560, vgrajen pa naj bi bil procesorski nabor Snapdragon 805.

    Objavljeno: 17.5.2014 09:00
  • V Brežicah tekmovanje Microsoft Hackaton

    Danes se bo v Brežicah pod okriljem Microsoft Slovenija začelo tekmovanje za razvijalce aplikacij Hackaton. Tekmovanje bo trajalo do 18. maja, gre pa za del svetovnega tekmovanja, ki istočasno poteka v 28 državah po svetu. Brežice so pri tem ene izmed 13 mest v Evropi, ki gostijo tekmovanje.

    Objavljeno: 16.5.2014 11:00
  • Slovenski Koofr z novim uspehom – tokrat na Hrvaškem

    Pred nedavnim smo objavili novico, da so pri slovenskem ponudniku oblačne shrambe Koofru vzpostavili poslovno sodelovanje z največji romunskim telekomunikacijskim podjetjem, RCS & RDS. Sedaj pa jim je uspel še preboj na Hrvaški trg, saj so sklenili poslovno sodelovanje z Hrvatski telekom d.d., ta velja za vodilnega ponudnika telekomunikacijskih storitev v državi. Predstavili so storitev Cloud Storage, namenjeno poslovnim uporabnikom, ta temelji na tehnologiji podjetja Koofr.

    Objavljeno: 16.5.2014 10:00
  • Estonske elektronske volitve naj ne bi bile dovolj varne

    Po besedah neodvisnih raziskovalcev naj bi bil Estonski sistem elektronskega glasovanja, ki ga nameravajo uporabljati tudi za volitve v evropski parlament, premalo varen. Pravijo, da bi lahko prišlo do ponarejanja rezultatov, bodisi s strani tujih interesov, ali pa kandidatov, ki bi lahko najeli hekerje. Varnostne pomanjkljivosti so zaznali med lokalnimi volitvami oktobra lani. Med drugim so uradniki prenašali programsko opremo preko nezaščitenih spletnih povezav, uporabljali kode PIN in gesla pred kamerami in nameščali programsko opremo na nezaščitene računalnike.

    Objavljeno: 16.5.2014 09:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji