• 8-gigaherčni Celeron

    Nikar se prehitro ne veselite, saj ne gre za primerek iz serijske proizvodnje. Dvema Beligijcema je namreč z nekaj tekočega dušika, veliko znanja ter še več sreče uspelo Celerona 352 pripraviti do delovanja na 8116 MHz. Procesor, ki tovarniško nastavljen tiktaka pri 3,2 GHz, je pokazal precej novih mišic.

    Objavljeno: 26.5.2009
  • Lenovo IdeaPad S12

    V svetu netbookov se pripravlja plaz novih izdelkov, ki bodo temeljili na Nvidiini platformi Ion. Eden prvih na trgu je Lenovo IdeaPad S12, najboljša lastnost tega mini prenosnika pa je gladko predvajanje video vsebin polne visoke ločljivosti (1080p).

    Objavljeno: 26.5.2009
  • Zelena NT Konferenca se je začela

    Z uvodnimi predavanji znanih predavateljev se je pričela tradicionalna NT Konferenca 2009. Letos je na njej prisotnih več kot 1900 udeležencev (kar je manj od lanskoletne prireditve) iz 650 podjetij. Vsej tej množici slušateljev bo v štirih dneh - zadnji, četrti, pokonferenčni dan je namenjen IT strokovnjakom in razvijalcem - na voljo 130 predavanj in 12 delavnic. Osrednja pozornost letošnje konference je namenjena storitvam v "oblaku", saj se z Windows Azure tudi Microsoft podaja na že precej konkurenčno področje tovrstnih storitev.

    Objavljeno: 25.5.2009
  • Pentax K-7

    Pri Pentaxu so povili nov D-SLR aparat, preprosto poimenovan K-7. Novi Pentax sodi med najzmogljivejše primerke tega proizvajalca, obenem pa ohranja preprostost upravljanja. Tako kot veleva zadnja moda v svetu digitalne fotografije pa zna K-7 zajemati tudi HD-video.

    Objavljeno: 25.5.2009
  • Acer predstavil nov domači strežnik

    Domača omrežja postajajo vse bolj priljubljena, tega pa se zavedajo tudi proizvajalci, ki pridno nizajo nove rešitve. Po zatišju na področju omrežnih usmerjevalnikov se je pozornost preusmerila na domače strežnike, torej škatle z vsebinami domačih uporabnikov.

    Objavljeno: 25.5.2009
  • Microsoft oglobljen za 200 milijonov zelencev

    Zaradi kršitve odprokodnega patenta podjetja i4i, povezanega z vsebinami in standardom XML, je sodišče v ZDA korporacijo Microsoft oglobilo za 200 milijonov ameriških dolarjev. Pri Microsoftu so na odločitev zveznega sodišča v Teksasu že napovedali pritožbo na višjem sodišču...

    Objavljeno: 24.5.2009
  • YouTube preizkuša video oglase

    Spletišče YouTube je daleč najbolj obiskano spletno mesto z video vsebinami. Ker veliko vsebine prispevajo prav uporabniki, je le-ta nepredvidljiva – tako glede kakovosti kot tudi glede vsebine. YouTube se je zato obrnil tudi na profesionalne ponudnike video vsebin, torej različne TV-postaje, s katerimi naj bi preizkusil tudi poslovni model video oglaševanja pred samim predvajanjem video posnetka.

    Objavljeno: 24.5.2009
  • Hitachi kupil WD-jev proizvodni obrat

    Hitachi Global Storage Technologies (Hitachi GST) je od podjetja Western Digital (WD) kupil proizvodni obrat za izdelavo aluminijevih substratov, uporabljanih pri proizvodnji klasičnih, torej magnetnih diskov. Hitachi potrebuje dodatne zmogljivosti, pri WD-ju pa režejo stroške.

    Objavljeno: 24.5.2009
  • Z dodatno opremo do boljše prodaje diskov SSD

    Pri Kingstonu so se domislili novega tržnega prijema, ki naj bi spodbudil povpraševanje po diskih SSD. V novem pakiranju naj bi kupec diskov SSDNow M-series prejel še programsko opremo Acronis TrueImage za hitro in preprosto kloniranje vsebine diskov, zunanje ohišje z USB-priklopom, prilagojevalnik iz 2,5'' na 3,5'' za uporabo v osebnih računalnikih ter različne SATA- ter napajalne priključke.

    Objavljeno: 23.5.2009
  • Posodobljeni Google Chrome še pridobil na hitrosti

    Včasih je veljalo, da je Opera eden najmanjših in najhitrejših spletnih brskalnikov. Nato je lanskega septembra Google predstavil svoj izdelek, poimenovan Chrome, in dodobra pomešal štrene ostalim proizvajalcem spletnih brskalnikov.

    Objavljeno: 23.5.2009
  • DDR3-pomnilnik pri 2.533 MHz

    Corsair že dolgo časa slavi po pripravi računalniških komponent po meri računalniških entuziastov, navijalcev, če želite. Seveda morajo svoje znanje vedno znova dokazovati in upravičevati tudi v praksi. Tokrat jim je uspel prav poseben podvig, saj so svoj pomnilnik pripravili do delovanja pri 2.533 MHz, kar je tudi trenutni svetovni rekord v tej kategoriji.

    Objavljeno: 22.5.2009
  • Štirijedrni Itaniumi prestavljeni na naslednje leto

    Štirijedrnih strežniških procesorjev Intel Itanium se res drži smola. Družina procesorjev bo namreč kaj kmalu dosegla rekord v številu prestavitev datumov prodaje. Že pred leti jih je Intel napovedoval za leto 2006, nato pa se je datum predstavitve vse bolj zamikal.

    Objavljeno: 22.5.2009
  • Mozillin reaktivni nahrbtnik

    Iz laboratorijev projekta Mozilla je prišla zanimiva novica o novem "super dodatku", poimenovanem Jetpack. Mozilla Labs Jetpack, kot glasi njegovo polno ime, je trenutno v globokem preizkušanju in na voljo le najpogumnejšim kot alfa različica 0.1. Omogoča lažji razvoj novih dodatkov v čistem javascriptu in povezanih spletnih tehnologijah (HTML in CSS), ki jih sicer za izgradnjo dodatkov že uporabljamo, vendar je bilo do zdaj potrebno različne naprednejše zmožnosti dodajati tudi preko zapletenih opisnih datotek (RDF) in neredko tudi s pomočjo dodatnih binarnih gradnikov, kar je zahtevalo poseben razvoj in predvsem nezaželeno vnovično zaganjanje brskalnika po vsaki spremembi nameščenih dodatkov.

    Objavljeno: 21.5.2009
  • Netbooki dosegli 20 odstotkov trga prenosnih računalnikov

    Čeprav so še nedavno v očeh proizvajalcev prenosnih računalnikov netbooki veljali za trenuten prodajni hit, pa je počasi vsem dobro jasno, da postajajo eden izmed strebrov ponudbe in prihodkov. Njihov tržni delež namreč že obsega petino trga prenosnih računalnikov, bo pa še rastel, saj se kljub slabšim gospodarskim pogojem dobro prodajajo.

    Objavljeno: 21.5.2009
  • AMD se pripravlja na splavitev nove mobilne platforme

    Sejem Computex Taipei 2009 se nazadržno bliža, za predsejemsko vročico pa so že poskrbeli pri AMD-ju, kjer so medijem potiho dali vedeti, da bodo v začetku junija predstavili svojo novo mobilno platformo, zaenkrat znano pod delovnim imenom Tigris.

    Objavljeno: 21.5.2009
  • NEC pripravil prvi USB 3.0 krmilnik

    Hitrost prenosa podatkov med napravami postaja vse pomembnejša. Eden najbolj priljubljenih vmesnikov za računalniško izmenjavo podatkov, USB 2.0, bo v prihodnje dobil naslednika, USB 3.0. Da so nam 10-krat hitrejši prenosi podatkov tokrat že resnično blizu, je poskrbel NEC s pripravo prvega krmilnika USB 3.0, namenjenega osebnim računalnikom (beri: osnovnim ploščam), kartica ExpressCard ter različnim razširitvenim napravam.

    Objavljeno: 20.5.2009
  • Količina podatkov v internetu je enormna

    Po zadnjih ocenah analitikov se količina podatkov, ki so na voljo na svetovnem medmrežju hitro približuje vrednosti 500 milijard gigabajtov. Internet je torej resnično velik. Če bi ga (no, njegovo vsebino) natisnili na papir, bi lahko s takšnim kupom desetkrat zapolnili razdaljo med Zemljo in planetom Pluton.

    Objavljeno: 20.5.2009
  • Oblaki prihodnosti

    V internet se seli vse več storitev in tudi razvijalci programske opreme ga lahko uporabijo na vse bolj zanimive načine. Vrsta podjetij je v minulih letih predstavila lastne pobude za razvoj programja v Oblaku.

    Objavljeno: 19.5.2009
  • Sony z izgubo, težjo od milijarde dolarjev

    Korporacija Sony je po 14 letih poslovanja na zeleni veji v preteklem poslovnem letu pridelala izgubo. In to kakšno - celih 1,26 milijarde ameriških dolarjev. Slabe poslovne rezultate so sicer napovedali, bolj kot preteklost pa podjetje skrbi prihodnost, saj odgovorni nimajo jasnih načrtov, kako se izvleči iz težav, v katerih so se znašli.

    Objavljeno: 19.5.2009
  • Prvi primerki Office 2010 že na spletu

    Čeprav se je v zadnjih mesecih vsa pozornost bolj ali manj vrtela okoli novih delovnih različic operacijskega sistema Windows 7, je sedaj na sceno stopil še drug Microsoftov izdelek. Na internet sta, proti Microsoftovi volji, seveda, pricurljali 32- in 64-bitna različica Office 2010 Technical Preview.

    Objavljeno: 19.5.2009
  • Tajvanski proizvajalci zopet povečali proizvodnjo pomnilnika

    Po tem, ko so zadnji mesec z umetnimi zajezitvami največji proizvajalci pomnilnika uspeli nekoliko dvigniti njegove cene, so zdaj napovedali povečanje obsega proizvodnje. S tem naj bi se kar najbolje pripravili na povišano povpraševanje, ki ga pričakujejo letošnjo jesen.

    Objavljeno: 18.5.2009
  • Nvidijin GT300 že na delu

    Pri Nvidiji so očitno zelo pohiteli s pripravo njihovega novega grafičnega jedra, ki bo poganjalo številne izdelke. Grafični procesor, znan pod kodnima imenoma GT300 (za javnost) in NV70 (za interno uporabo), naj bi že doživel svojo prvo tovarniško revizijo A1 in je sedaj v postopku preizkušanja. Če se sredica izkaže za neproblematično, bi lahko nove kartice uzrli že konec poletja, sicer pa jeseni.

    Objavljeno: 18.5.2009
  • Wolfram Alpha odpira vrata

    Družba Wolfram Research je držala obljubo in javno odprla vrata novega spletnega iskalnika Wolfram Alpha, ki prikazuje rezultate precej drugače kot dosedanja konkurenca, vključno s priljubljenim spletiščem Google. Za razliko od drugih iskalnikov, ki rezultate prikazujejo kot povezave na spletne strani, na katerih so najbolj verjetno informacije, ki jih iščemo, Wolfram Alpha zna natančno odgovoriti na zastavljena vprašanja. Če ga denimo vprašamo, kako daleč je Ljubljana od Pariza, bo za odgovor podal razdaljo v kilometrih in predviden čas leta z letalom. Odlično se odreže tudi pri najrazličnejših pretvorbah in razlagah pojmov, na nek način podobno kot spletne enciklopedije.

    Objavljeno: 17.5.2009
  • Gyy, prvi sončni prenosnik

    Zamisel o prenosnih računalnikih, ki bi delovali na sončno energijo je že precej stara, toda sestavni deli so bili doslej energijsko preveč požrešni, da bi bilo to praktično izvedljivo. Kot kaže se to spreminja in pri mladem španskem podjetju iUnika menijo, da imajo zmagovalno rešitev. Junija bodo tako v Evropi začeli s prodajo netbooka z imenom Gyy, ki bo lahko deloval praktično brez postanka, pri tem pa bo energijo dobival tako iz sončnih celic vgrajenih na pokrov zaslona kot vgrajenega akumulatorja, ki bo hranil zbrano energijo.

    Objavljeno: 16.5.2009
  • Prve kamere in projektorji z ultra visoko ločljivostjo

    Japonski JVC je prvi na svetu z izdelki, ki lahko snemajo in predvajajo video posnetke z višjo ločljivostjo, kot je današnji standard HDTV. Prva novost je video kamera, ki omogoča predstavitev video posnetkov z ločljivostjo 3.840 x 2.160 pik pri 60 slikah na sekundo (progresivni prikaz slike). Zapis, ki je podoben specifikaciji 4K2K (4.096 x 2.160 pik) in za sliko porabi 8,29 milijonov pik, kar je štirikrat več kot pri današnjem HDTVju (1.920 x 1080 pik, 2,07 milijonov pik). Prva video kamera ima tipalo iz enega samega elementa CMOS in je razmeroma majhna in lahka (okoli 3 kg), vendar zato, ker je priključena na zunanjo procesno enoto, ki je lahko oddaljena največ 100 metrov. Razlog je v tem, da med kamero in procesno enoto poteka podatkovni pretok s prepustnostjo kar 10 Gb/s. V prodaji bo že letos.

    Objavljeno: 16.5.2009
  • E-knjige: Evropa izziva Ameriko

    Medtem, ko je pozornost ljubiteljev knjig v zadnjem času precej osredotočena na še sveže bralnike Amazon Kindle 2 in Kindle DX, se na trgu pojavljajo prvi resni tekmeci. V segment, ki mu danes že domala vsi analitiki napovedujejo svetlo prihodnost, se je z zelo verodostojno ponudbo vključilo mlado angleško podjetje Interead, ki bo konec maja pričelo s prodajo lastnega bralnika, kot tudi ponudbo elektronskih knjig v lastni spletni trgovini.

    Objavljeno: 15.5.2009
  • Toshiba s 512 GB SSD

    Analitiki so pred časom trdili, da bodo pomnilniške enote SSD po zmogljivosti presegle klasične diske in kot kaže, to zdaj postaja resničnost. Toshiba je na Japonskem predstavila prvi prenosnik, ki ima vgrajen kar 512 GB veliko pomnilniško enoto SSD. Tamkajšnji model Dynabook SS RX2 je sicer eleganten mini prenosnik s 12,1-palčnim zaslonom, procesorjem Intel Core2 Duo SU9400 (1,4 GHz), 3 GB RAM in celo vgrajeno enoto DVD. Da bi privarčevali pri teži, a hkrati zagotovili tudi hitro delovanje so se odločili za enoto SSD, ki poleg obilice prostora nudi tudi hitrost branja 230 MB/s in pisanja 180 MB/s, kar je okoli osem krat hitreje kot pri tipičnih 2,5-palčnih diskih. Cena glede vgrajene sestavne dele niti ne zveni tako pretirano - preračunano v dolarje okoli 3.080 dolarjev.

    Objavljeno: 15.5.2009
  • Rast prodaje v Sloveniji

    Rezultati raziskave, ki jo je opravila družba IDC kažejo, da je kljub negotovim gospodarskim razmeram prodaja osebnih računalnikov v prvem četrtletju letošnjega leta porasla. Količina prodanih izdelkov se je povečala za 7,9% glede na prvo četrtletje 2008, zato pa je bila precej bolj skromna rast v vrednosti prodanih izdelkov, kjer so ponudniki iztržili le 1,2% več kot lani, merjeno v USD.

    Objavljeno: 15.5.2009
  • EU kaznuje Intel

    Evropska komisija je kaznovala družbo Intel z milijardno kaznijo zaradi monopolnega obnašanja in onemogočanja tekmecev, v prvi vrsti podjetja AMD, glede možnosti svobodnega konkuriranja na trgu procesorjev. Intel bo zaradi tega moral plačati rekordno kazen v višini 1,06 milijarde evrov (okoli 1,45 milijarde dolarjev), kar je doslej največja kazen izrečena proizvajalcu računalniške opreme in storitev v Evropi. Kazen je trikrat večja kot dosedanja največja sankcija, izrečena proti Microsoftu leta 2004, v kateri so prav tako zaradi monopolnega ravnanja morali plačati 497 milijonov evrov.

    Objavljeno: 14.5.2009
  • Video kodirnik za na pot

    Podjetje Leadtek, znano po svojih grafičnih karticah za osebne računalnike, je kot prvo predstavilo strojni pospeševalnik kodiranja video posnetkov na temelju nabora čipov SpursEngine, torej procesorske zasnove Cell družbe Toshiba. Cilj zunanje naprave WinFast HPVC1100 je omogočiti zlasti uporabnikom prenosnih računalnikov kakovostno in predvsem hitro kodiranje video posnetkov, predvsem tistih v visoki ločljivosti ter zapisih MPEG in AVC/H.264. Nabor SpursEngine je namreč sposoben kodiranja video posnetkov znatno hitreje, kot to danes lahko opravimo v programski opremi ali s strojno podporo zmogljivih grafičnih kartic. Sama zunanja naprava ima 128 MB pomnilnika in režo PCI Express, cena pa bo določena ob začetku prodaje.

    Objavljeno: 14.5.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji