• Nekaj več o Yonahu

    Intel je postregel z nekaj več podatki o prihajajočem mobilnem procesorju, ki bo v letu 2006 zamenjal sedanji Pentium M. Gre za prvi dvojedrni mobilni procesor in hkrati za prvi procesor, ki bo izdelan v 65 nm tehnologiji.

    Objavljeno: 3.6.2005
  • Sun kupuje StorageTek

    Sun Microsystems se je odločil za nakup podjetja StorageTek, specializiranega za podatkovne sisteme. Vrednost posla je 4,1 milijarde dolarjev in Sun ga bo poravnal iz svoje zaloge 7,4 milijarde dolarjev, ki jih ima v gotovini.

    Objavljeno: 3.6.2005
  • Razvezava lokalne zanke samo SiOLu?

    Podjetje Voljatel, eden od internetnih ponudnikov, ki meri tudi na fiksno telefonijo, se je s tiskovnim sporočilom odzval na novosti na področju komunikacij.

    Objavljeno: 3.6.2005
  • Skype omogoča tudi videotelefonijo

    Špansko podjetje Dialcom je predstavilo brezplačen dodatek za program za IP telefonijo Skype z imenom Spontania, ki omogoča, da Skype uporabljamo tudi kot program za videotelefonijo. Podjetje namerava dodatek prilagoditi tudi ostalim programom za IP telefonijo, zaenkrat pa je na voljo le za Skype. Spontania pri povezavi uporablja 128-bitno kodiranje SSL, tako da so pogovori varni pred nepooblaščenimi uporabniki. Program zaenkrat še ne omogoča videokonferenc, saj podpira samo povezavo dveh uporabnikov, avtorji pa obljubljajo, da bodo v prihodnje zmožnosti programa nadgradili tudi z videokonferenčnimi zmogljivostmi.

    Objavljeno: 2.6.2005
  • Red Hat s strežnikom za upravljanje s pravicami

    Red Hat, največji distributer Linuxa, bo svojo družino strežnikov še pred koncem junija okrepil za nov izdelek - Red Hat Directory Server. Gre za strežniško programsko opremo, namenjeno upravljanju z uporabniki in njihovimi pravicami v omrežju. Osnova za novi strežnik je Netscape Directory Server, ki ga je Red Hat kupil v paketu z ostalimi strežniškimi izdelki tega proizvajalca.

    Objavljeno: 2.6.2005
  • Gigabyte s 4 GB RAM diskom

    Gigabyte je predstavil razširitveno kartico PCI, na katero lahko namestimo do štiri pomnilniške module DDR, kartico pa povežemo še z vmesnikom Serial ATA, tako da jo sistem vidi kot navaden IDE pogon, seveda s hitrostjo delovanja, ki smo je vajeni pri pomnilniku. Na kartici je še akumulator, ki poskrbi za to, da vsebina pomnilnika ostane nedotaknjena tudi po tem, ko ugasnemo računalnik.

    Objavljeno: 2.6.2005
  • 64-bitni Celeroni bodo v kratkem na voljo

    Intel je že pričel s proizvodnjo procesorjev Celeron, ki podpirajo 64-bitno razširitev nabora ukazov EM64T. Procesorji z oznakami 326, 331, 336, 341, 346, 351 in 355 bodo delovali s takti od 2,53 do 3,33 GHz, takt vodila pa bo 533 MHz. Procesorji, izdelani v 90-nanometrski tehnologiji, bodo opremljeni z 256 KB drugostopenjskega predpomnilnika in t.i. Execute Disable bitom. Namenjeni bodo ploščam s podnožjem LGA775, zaenkrat pa še ni znano, ali bodo, podobno kot zmogljivejši Pentiumi 4, opremljeni s tehnologijo Enhanced Speed Step, ki zmanjša takt procesorja v primeru, ko ta ni do konca izkoriščen in s tem hkrati zmanjša tudi porabo in segrevanje.

    Objavljeno: 2.6.2005
  • Telekom Slovenije pridobil večinski delež v Avtenti.si

    Telekom Slovenije je danes kupil 75-odstotni lastniški delež v družbi za sistemske integracije Avtenta.si. Dosedanja lastnica Avtente.si Avtotehna bo v družbi obdržala 25-odstotni lastniški delež, so sporočili iz Telekoma.

    Objavljeno: 1.6.2005
  • Pričel se je sejem Computex

    V Taipeiju na Tajvanu se je začel 25. sejem Computex. Na največjem IT dogodku v Aziji bo letos svoje izdelke in storitve predstavljalo 1288 razstavljavcev, kar je nekoliko manj kot lani, organizatorji pa poleg domačih obiskovalcev pričakujejo okoli 30.000 obiskovalcev iz tujine, kar je 15% več kot lani.

    Objavljeno: 1.6.2005
  • Intel z Mac Mini klonom

    Intel in AOpen sta na sejmu Computex predstavila konceptni računalnik, ki na videz zelo spominja na Applov Mac Mini. AOpen bo ohišje z osnovno ploščo, na katero namestimo procesor Pentium M, kmalu ponudil kot okleščen ("barebone") računalnik v okviru družine izdelkov XC Cube.

    Objavljeno: 1.6.2005
  • Kodiranje za GSM telefone

    Podjetje SecureGSM je predstavilo programsko opremo SecureGSM za kodiranje pogovorov po GSM telefonih. Kodirni program uporablja algoritem AES s trojnim 256-bitnim ključem, tako da je zaščitene pogovore z današnjimi računalniki zaenkrat še nemogoče odkodirati brez ključa. Program teče na telefonih s sistemom Windows Mobile Phone Edition, zahteva pa procesor ARM s taktom najmanj 200 MHz in 8 MB pomnilnika. Cena SecureGSM je 190 dolarjev, za uporabo programa pa mora biti ta seveda nameščen na obeh telefonih, ki sodelujeta v pogovoru.

    Objavljeno: 1.6.2005
  • Sedma generacija GeForceov na voljo 22. junija

    nVidia bo nov grafični procesor z razvojnim imenom G70 predvidoma predstavila 22. junija. GeForce 7800, kot se bo procesor imenoval, bo izdelan v 110-nanometrski tehnologiji. Na voljo bo v treh različicah: GeForce 7800, 7800 GT in 7800 GTX. Model GTX naj ne bi bil zamenjava za dosedanje kartice z oznako Ultra, saj naj bi 7800 Ultra nVidia predstavila naknadno, verjetno pa bo ta različica procesorja izdelana v 90-nanometrski tehnologiji.

    Objavljeno: 31.5.2005
  • Via s procesorjem za prenosnike

    Podjetje Via Technologies je predstavilo procesor C7, namenjen poceni prenosnikom. Podjetje je z novim procesorjem naredilo precejšen korak naprej v primerjavi z dosedanjimi procesorji G3, saj naj bi prenosniki s C7 po zmogljivosti brez težav tekmovali s prenosniki nižjega cenovnega razreda, zgrajenimi na procesorjih podjetij Intel in AMD.

    Objavljeno: 31.5.2005
  • Tudi ATI s povezavo dveh grafičnih kartic

    ATI je predstavil tehnologijo Crossfire, ki¸, podobno kakor nVidiina tehnologija SLI, omogoča povezavo dveh grafičnih kartic v celoto. Crossfire, za razliko od nVidiinega SLIja, kartic ne poveže znotraj računalnika, ampak s posebnim kablom na zunanji strani. Sistem dveh kartic bo sestavljala ena kartica različice Crossfire in ena običajna ATIjeva kartica Radeon, obe seveda na vodilu PCI Express. ATI je skupaj s Crossfire karticami predstavil tudi nov sistemski nabor XPress 200 Crossfire, ki omogoča uporabo nove tehnologije. Prednost ATIjeve rešitve z zunanjim kablom je v tem, da lahko uporabniki za povezavo dveh kartic uporabijo že obstoječe ATIjeve grafične kartice, ki v osnovi niso bile namenjene tovrstnemu povezovanju. Prve osnovne plošče z novim naborom in grafične kartice Crossfire lahko na policah trgovin pričakujemo v začetku julija.

    Objavljeno: 31.5.2005
  • Internet Explorer 7 samo za Windows XP

    Microsoft je objavil, da bo sedma različica brskalnika Internet Explorer na voljo samo za operacijski sistem Windows XP, medtem ko starejše različice Windows ne bodo podprte. Donedavna je veljalo, da bo novi IE na voljo tudi za Windows 2000, Microsoft pa je tovrstne govorice ovrgel z obrazložitvijo, da bo novi brskalnik uporabljal varnostne tehnologije, ki so sestavni del drugega servisnega paketa za Windows XP in v starejših različicah sistema niso na voljo.

    Objavljeno: 31.5.2005
  • Vega vložila tožbo proti državi

    Western Wireless International je danes vložil dve tožbi, proti Republiki Sloveniji in proti Mobitelu, v katerih zahtevajo odškodnino v višini 48,8 milijarde tolarjev. WWI tožbo utemeljuje s tem, da je za slabe poslovne rezultate podjetja in nizek delež uporabnikov Vege kriva država, ki zaradi lastniškega deleža v Telekomu Slovenije in s tem v Mobitelu ni poskrbela za vzpostavitev normalne konkurence na trgu mobilnih komunikacij. Največja omejitev naj bi bila visoka cena klicev med omrežji, ki onemogoča pretočnost uporabnikov med operaterji in ki jih Mobitel umetno vzdržuje na tako visokem nivoju prav iz tega razloga. Obe tožbi sta podprti z ekspertizami priznanih slovenskih ekonomistov z Ekonomske fakultete v Ljubljani, Ekonomsko-poslovne fakultete v Mariboru in Ekonomskega inštituta Pravne fakultete (EIPF), kakor tudi priznanih pravnikov s Pravne fakultete v Ljubljani.

    Objavljeno: 30.5.2005
  • V kratkem sprememba licence GPL?

    Eben Moglen, pravni svetovalec fundacije Free Software Foundation, je v okviru konference LinuxWorld napovedal, da si lahko spremenjeno različico licenčne pogodbe GPL obetamo že v kratkem. Obstoječa licenca GPL namreč zaradi programskih patentov uporabnikom in razvijalcem odprtokodnih rešitev ne omogoča dovolj pravne varnosti, saj je zadnje večje spremembe doživela leta 1991. Prvi osnutek GNU General Public License 3 naj bi bil tako že v kratkem na voljo strokovni javnosti, spremembe pa se posvečajo predvsem patentni zakonodaji in bolj rjasni razlagi pravic in dolžnosti uporabnikov proste programske opreme.

    Objavljeno: 30.5.2005
  • Hevreka je zaprla svoja vrata

    Sejem Hevreka, ki je zamenjal sejme Infos, Teleinfos in Sodobna elektronika kot osrednji sejemski dogodek s področja elektrotehnike in informatike pri nas, je zaprl svoja vrata. Na 4000 m2 površine se je predstavilo več kot 160 razstavljavcev iz Slovenije in tujine, ob sejemskem delu pa je bilo na voljo tudi 50 predstavitev in predavanj. Pograjati moramo dokaj slab odziv podjetij s področja informatike in telekomunikacij, saj je manjkalo kar nekaj velikih imen. S področja telekomunikacij so se tako predstavila le podjetja skupine Telekom, manjkali pa so ostali mobilni operaterji in ponudniki VoIP telefonije ter dostopa do spleta. Tudi računalniška podjetja so se sejma udeležila v omejenem številu, motila pa je odsotnost nekaterih največjih, kot sta IBM in HP.

    Objavljeno: 30.5.2005
  • HP in Microsoft s sistemom NIS

    Hewlett-Packard in Microsoft sta v HPjevem Invent Centru pri Ženevi predstavila rešitev za National Identity System (NIS). Gre za celosten sistem, ki omogoča zajem osebnih in biometričnih podatkov o posamezniku, njihovo shranjevanje in tudi izdelavo osebnih dokumentov, bodisi pametnih kartic bodisi s čipom opremljenih potnih listov. Sistem je v prvi vrsti namenjen evropskim državam, pri HPju pa pričakujejo, da bodo z njim dosegli precejšen uspeh, saj računajo, da bo večina zahodnih držav v kratkem sledila zgledu ZDA in zahtevala osebne dokumente z biometričnimi podatki za osebe, ki vstopajo v državo.

    Objavljeno: 30.5.2005
  • Hitachi še vedno stavi na plazmo

    Tehnologija LCD, ki danes omogoča izdelavo že zelo velikih zaslonov, vse bolj izpodriva plazemsko tehnologijo, ki je bila še do nedavnega edina primerna za izdelavo velikih prikazovalnikov in predvsem televizorjev. Posledica so drastično nižje cene in še posebej marže, ki so jih deležni izdelovalci plazemskih zaslonov.

    Objavljeno: 30.5.2005
  • Siol tudi s telefonijo

    Cena takega paketa je nekoliko nižja kot jo plačujejo uporabniki ADSL in IP televizije s Telekomovim telefonskim priključkom.

    Objavljeno: 28.5.2005
  • Gigabyte kar s štirimi grafičnimi karticami

    Podobno rešitev pripravlja tudi ATI - njihova rešitev trenutno nosi razvojno ime Crossfire in bo predstavljena na letošnjem Computexu. Menda bo lahko teoretično podpirala do 32 grafičnih kartic.

    Objavljeno: 28.5.2005
  • Netware se poslavlja hitreje kot je bilo predvideno

    Novell je že pred leti pravilno predvidel da bo njihov zaprti sistem Netware zašel v težave in to kljub temu, da je bil to včasih skorajda edini omrežni sistem za osebne računalnike. Usmeril se je v odprto kodo oz. Linux, ki je sedaj osnova za njihov imeniški sistem. Zadnji finančni podatki kažejo da sistem Netware "umira" hitreje kot je bilo pričakovano in kot bi si Novell želel.

    Objavljeno: 28.5.2005
  • AMD razgrnil svoj način virtualizacije

    AMD je prve obrise svoje virtualizacijske tehnologije (z razvojnim imenom Pacifica) prikazal v marcu, sedaj pa je tehnologija predstavljena v celoti. V veliki meri je podobna Intelovi virtualizacijski tehnologiji Vanderpool, vseeno pa med njima obstajajo razlike, ki jih bodo proizvajalci virtualizacijskih paketov (VMWare, XenSource in Microsoft) moral iupoštevati in se jim prilagajati.

    Objavljeno: 28.5.2005
  • Intel predstavil Pentium D

    Intel je uradno predstavil svoj drugi dvojedrni procesor, Pentium D. Prvi tovrstni procesor je Pentium XE, ki je bil predstavljen v aprilu, Pentium D pa je le njegova podrazličica. Od precej dražjega predhodnika se razlikuje le v tem, da nima vgrajene podpore za večnitnost (Hyperthreading), kar pomeni da ga operacijski sistem ne vidi kot štiriprocesorskega, ampak le kot pravi dvoprocesorski sistem.

    Objavljeno: 27.5.2005
  • HP in Dell z največjo rastjo med strežniki

    Zadnje analize podjetja Gartner kažejo, da med strežniki trenutno najbolje kaže podjetjema HP in Dell, ki povečujeta svoj tržni delež, medtem ko se le ta IBMu in Sun znižuje. IBM je vseeno še vedno največji igralec in zavzema 29,8% tržišča, HPjev delež znaša 28,1%, Dell pa je na tretjem mestu z 10,8%. Sun, ki je bil do sedaj na tretjem mestu je s 4,2% padcem prihodka in tržnim deležem 9,5% na četrtem mestu. Slednji je izgubil tudi prvo mesto med strežniki Unix, kjer sta ga prehitela tako IBM kot Hewlett-Packard. Med PC strežniki (s procesorji Xeon in opteron) je najuspešnejši Hewlett-packard.

    Objavljeno: 27.5.2005
  • Netscape 8 pokvari Internet Explorer

    Nekoč skorajda edini spletni brskalnik ima v svoji zadnji različici težave z zanesljivostjo. V tednu dni, kar je na voljo, je bila odkrita že druga napaka. Uporabniki, ki so ga namestili, so s tem "pokvarili" svoj Internet Explorer, ki po novem ne prikazuje več strani XML, kot so npr. novice v formatu RSS. Tako AOL kot Microsoft sta napako potrdila in uporabnikom, ki jih to moti svetujeta odnamestitev in dodaten popravek v registru.

    Objavljeno: 27.5.2005
  • Nokia predstavlja tablični računalnik

    Nokia je predstavila svoj prvi tablični računalnik z oznako Nokia 770, ki temelji na Linuxu in je namenjen pretežno dostopu do interneta na poti. Nokia 770 je prvi izdelek finskega podjetja, ki temelji na Linuxu in hkrati prva mobilna naprava, ki nima vgrajenega mobilnega telefona. Na internet se priključuje bodisi prek omrežja Wi-Fi ali mobilnega telefona z vmesnikom bluetooth. Vgrajen 4-palčni zaslon (razmerje 16:9, ločljivost 800 x 480 pik), ki je občutljiv na dotik, napravo pa krmilimo s peresom in zaslonsko tipkovnico. Vgrajenih je več odprtokodnih programov, poleg brskalnika in programa za elektronsko pošto pa so tu še internetni radijski sprejemnik, bralnik RSS, pregledovalnik slik in niz raznih drugih večpredstavnih predvajalnikov. Nokia je razvila tudi poseben programski vmesnik in platformo z imenom Maemo, ki bo omogočala izdelavo namenskih programov za prenosni računalnik. V Evropi bo naprodaj jeseni za ceno okoli 350 evrov.

    Objavljeno: 26.5.2005
  • Archos AV 700

    Podjetje Archos je predstavilo nov prenosni večpredstavni predvajalnik, ki je najzmogljivejši iz dosedanje palete proizvajalčevih izdelkov. Predvajalnik AV 700 ima vgrajen 7-palčni zaslon LCD širokega formata (16:9), filme, glasbo, slike in druge datoteke pa hrani na kar 100 GB velikem disku. Poleg predvajanja omogoča neposredno snemanje video posnetkov prek vgrajenega video vhoda, s čimer postaja tudi prenosni digitalni video rekorder. V osnovni opremi so priklopna postaja za povezavo na TV sprejemnik in vire TV programov (VCR, satelitski, kabelski sprejemnik), daljinski upravljavec, na voljo pa so tudi razni dodatki. Cena predvajalnika, ki bo v prodaji že junija, znaša 800 dolarjev, v različici s 40 GB diskom pa bo treba odšteti 200 dolarjev manj.

    Objavljeno: 26.5.2005
  • Revolucionarne optične leče

    Raziskovalci na kanadski fakulteti Laval so izumili nov tip optičnih leč, ki so petkrat tanjše od lista papirja, obenem pa omogočajo optično povečavo brez uporabe mehanskih mehanizmov. Glavna prednost pred sedanjimi metodami digitalnih zumov v mobilnih napravah je ta, da znajo nove optične leče prilagajati fokusno točko in s tem omogočajo izdelavo bolj kvalitetnih fotografij brez popačenj. Doslej so v laboratoriju uspeli fokus premikati v območju od 1,6 do 8 metrov. Nove leče uporabljajo posebno foto-občutljivo snov v celicah s tekočimi kristali, s čimer naj bi obenem tudi poenostavili proizvodnjo tovrstnih leč. Tovrstna snov pri ekspoziciji na svetlobo tvori stabilne polimere, njihova gostota pa se spreminja v odvisnosti od količine svetlobe in časa osvetlitve. Izumitelji si obetajo, da bodo nove leče nekega dne vgrajevali v male prenosne naprave, predvsem mobilne telefone.

    Objavljeno: 26.5.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji