• Bo Acer prehitel Dell po prodaji računalnikov?

    Občutno manjša prodaja osebnih računalnikov močno tepe posamezne proizvajalce. Kot ugotavljajo analitiki, bi lahko doživeli tudi spremembe med vodilnimi podjetji na tem področju. Dell, ki je moral prvo mesto pred kratkim prepustiti HP-ju, bi lahko letos zdrsnil še nižje. Veliko bo odvisno od Acerja, ki že pogleduje proti številki 2 v svetovnem merilu.

    Objavljeno: 3.5.2009
  • Novi PSP prihaja jeseni

    Govorice o novi ročni igralni konzoli Sony PlayStation Portable so vse glasnejše. Konzola, ki je dolgo uživala ugled najboljšega igričarskega pripomočka, ki ga lahko spravimo v žep, je s prihodom izdelkov kot sta Nintedno DSi ter Apple iPhone izgubila precej potencialnih uporabnikov. Pri Sonyu zato že snujejo novo generacijo ročne konzole, ki naj bi nosila ime PSP Go!, pokazali pa naj bi jo junija na igričarskem sejmu E3.

    Objavljeno: 3.5.2009
  • Internetu pojenja sapa

    Ko je leta 1991 angleški znanstvenik Tim Berners-Lee napisal skupek kode, ki je zasebno računalniško omrežje spremenila v spletno medmrežje, se je zdelo, da ima internet neomejene vire. Manj kot dve desetletji kasneje pa lahko že opažamo, da tudi internet dosega svoje omejitve, ne le zaradi števila IP-naslovov, ki se pod protokolom IPv4 nezadržno bližajo koncu, temveč tudi v sami pasovni širini, saj povpraševanje že dohiteva ponudbo, ko jo bo dokončno preseglo, pa bomo priča upočasnitvam.

    Objavljeno: 2.5.2009
  • Se nam obeta standard za 3D-očala?

    Steroskopska 3D-očala so eno najbolj obetajočih področij, vendar njihov razvoj zavirajo kompleksne in zvečine lastniške tehnologije posameznih proizvajalcev. Temu želi združenje zabavne elektronike (Consumer Electronics Association (CEA)) narediti konec in določiti skupni standard ali več njih, tako da bi uporabniki lahko v prihodnje imeli na voljo več tovrstnih naprav.

    Objavljeno: 2.5.2009
  • Telekomunikacije v Sloveniji - bilanca 2008

    Agencija za pošto in elektronske komunikacije (APEK) je 6. aprila objavila letno poročilo za preteklo leto, ki ga bomo v tej in naslednji številki uporabili kot povod za pregled nekaterih trendov pri razvoju telekomunikacijskih trgov v Sloveniji, ki že kažejo, kakšen trg elektronskih komunikacij bomo imeli v prihodnjih letih. Deset dni prej, 27. marca, je tudi nacionalni operater telekomunikacij objavil svoje letno poročilo, z nestrpnostjo pa lahko pričakujemo letna poročila preostalih igralcev na telekomunikacijskih trgih, ki bodo znana v prvi polovici maja. Ko boste brali te novice, bomo že vedeli, ali so upniki Sinfonike, ki je v postopku prisilne poravnave, glasovali za poravnavo ali za stečaj. Iz finančnih podatkov drugih igralcev pa bo razvidno, kdo utegne biti naslednji kandidat za enako dilemo.

    Objavljeno: 1.5.2009
  • AMD-jevih 40

    1. maj ni le svetovni praznik dela, temveč tudi dan, ki pri AMD-ju obeležuje rojstni dan. Letos podjetje praznuje okrogel jubilej, saj je dopolnilo 40 let. Leta 1969 so ga na ta dan ustanovili Jerry Sanders ter sedem soustanoviteljev. Družba je v tem času zrasla v jasno številko dve na procesorskem trgu, z nakupom kanadskega podjetja ATI Technologies pa postali eden stebrov na področju grafičnih kartic.

    Objavljeno: 1.5.2009
  • Protivirusnik iz oblaka

    Panda Security je prvi ponudnik varnostnih rešitev, ki je ponudil tudi protivirusnik, ki temelji na konceptu računalništva iz oblaka (ang. cloud computing). Panda Cloud Antivirus, kot se novotarija imenuje, je brezplačen varnostni program, namenjen predvsem zaščiti manj zmogljivih računalnikov ter prenosnikov, kakršni so na primer netbooki. Program v realnem času ponuja omejeno lokalno skeniranje računalnika ter skeniranje iz oblaka, na napravi pa je naložen le lahki odjemalec.

    Objavljeno: 1.5.2009
  • Nova ranljivost v Adobe Acrobat in Readerju

    Pred par tedni je med računalničarji, ki za odpiranje datotek v zapisu PDF uporabljajo brezplačni program Adobe Acrobat ali Reader, krožil strah pred lep čas nepokrpano varnostno luknjo. Komaj so izdali popravek zanjo, že se je pojavila nova.

    Objavljeno: 30.4.2009
  • Dell Studio 19

    Delovni prostor je dandanašnji že obravnavan kot pomemben strošek podjetja, zato se nekatera med njimi že ubadajo z iskanjem vse manjših, a nič manj zmogljivih računalniških rešitev. Ideje o vsaditvi komponent računalnika na hrbtišče računalniškega zaslona niso nove, je pa njihova implementacija v praksi z vsakim novim modelov bolj elegantna.

    Objavljeno: 30.4.2009
  • HP-ji za profesionalce?

    Pri HP-ju imajo novo družino prenosnih računalnikov, krstili so jo kot ProBook. Uradno so nove notesnike namenili poslovnim uporabnikom, ki si želijo bolj tradicionalnega oblikovanja, vendar brez varčevanja pri zmogljivostih ali uporabnosti. Na voljo bodo 14-, 15.6- ter 17.3-palčni modeli.

    Objavljeno: 30.4.2009
  • 500 gigabajtov na plošček

    Ameriško podjetje General Electric se je pohvalilo s pomembnim prebojem na področju shranjevanja podatkov. Na klasični plošček premera 12 cm naj bi uspeli shraniti vsebino okoli stotih DVD-jev, oziroma dobrih 500 GB podatkov.

    Objavljeno: 29.4.2009
  • Drugi obliž za Office 2007

    Microsoft je najavil splošno dostopnost drugega servisnega paketa za svoj pisarniški paket Office 2007. SP2 prinaša številne izboljšave na področjih varnosti, zanesljivosti, zmogljivosti in združljivosti. Med najpomembnejšimi izboljšavami je razširjena podpora za dokumentne formate, ki sedaj vključuje formate ODF, PDF in XPS. Z drugim servisnim paketom lahko uporabniki svoje datoteke shranjujejo v 18 različnih formatih zapisa.

    Objavljeno: 29.4.2009
  • Izšel je Ubuntu 9.04

    Podjetje Canonical je objavilo novo različico operacijskega sistema Linux Ubuntu 9.04, ki so jo razvijali pod delovnim imenom "Jaunty Jackalope". Nova različica prinaša številne novosti, ki so zanimive predvsem za uporabnike prenosnih računalnikov, sicer pa je nova različica namenjena tudi namiznim računalnikom in strežnikom. Optimizacija sistema je omogočila precej hitrejši zagon (po navedbah tudi samo okoli 25 sekund), boljši in hitrejši zagon računalnikov iz hibernacije in mirovanja ter lažji preklop med omrežji Wi-Fi in 3G.

    Objavljeno: 28.4.2009
  • Prvi Samsung z Androidom

    Število telefonov s platformo Android se množi, med ponudnike pa se je vpisal tudi Samsung z modelom I7500. Gre za model, ki premore 3,2-palčni zaslon občutljiv na dotik, ki je zgrajen na tehnologiji AMOLED in nudi ločljivost 320 x 480 pik. Telefon ima vgrajene vmesnike WiFi, bluetooth in GPS, osnovni pomnilnik je velik 8 GB, s karticami SDHC pa ga lahko razširimo še za 32 GB. Vgrajen je digitalni fotoaparat z ločljivostjo 5 milijonov pik, seveda pa podpira tudi sodobne mobilne tehnologije, v prvi vrsti HSDPA in hitrosti prenosa podatkov do 7,2 Mb/s. Zajetni akumulator omogoča dolgo delovanje, kljub temu pa so pri Samsungu ohranili razmeroma tanko ohišje - le 11,9 mm. Seveda so v telefon vgrajeni vsi programi platforme Android, kot so spletni brskalnik, odjemalci Gmail in Google Talk, program Google Maps in drugi. Samsung I7500 bo v Evropi na voljo junija.

    Objavljeno: 28.4.2009
  • Na vrsti je Bluetooth 3.0

    Združenje Bluetooth Special Interest Group (SIG) je uradno predstavilo tretjo generacijo vmesnika bluetooth, ki je še vedno primarni vmesnik za povezavo med mobilnimi telefoni in perifernimi napravami zanje. Največja novost pri novem standardu je velik skok pri hitrosti prenosa podatkov. Bluetooth 3.0 prinaša največjo hitrost med 22 in 26 Mb/s, kar je precej več kot sedanjih približno 3 Mb/s, kolikor je podpiral standard bluetooth 2.0. Večjo hitrost so dosegli z uporabo protokola 802.11, torej enakega kot pri omrežnih vmesnikih Wi-Fi, ki ga izrabljajo predvsem tedaj, ko je potrebno prenašati večje količine podatkov.

    Objavljeno: 28.4.2009
  • Windows 7 po meri uporabnikov Windows XP

    Pri Microsoftu očitno dobro spremljajo sprejetje svojih novejših operacijskih sistemov, ki jim namiguje, da na desetine milijonov uporabnikov več kot dobro shaja z operacijskim sistemom Window XP in jih menjava za novejšo različico ne zanima. V Redmondu jih bodo poskušali prepričati v nasprotno z implementacijo »načina Windows XP« v svežo sedmico.

    Objavljeno: 28.4.2009
  • Android OS že na milijon mobilnikih

    Pri Googlu so že pred pol leta s svojim mobilnim operacijskim sistemom Android imeli smele načrte, ko so ga predstavili v navezi z mobilnikom T-Mobile G1. Omenjeni mobilni operater je sporočil, da je od oktobra 2008 do danes že prodal milijon mobilnikov G1.

    Objavljeno: 28.4.2009
  • Uporabniki sprejeli spremembno pravil portala Facebook

    Uporabniki portala Facebook so pred dvema mesecema dni zagnali vik in krik, ko so njegovi snovalci spremenili pogoje uporabe storitev, predvsem dela o uporabi podatkov. Zato so odgovorni na Facebooku omogočili glasovanje o sprejetju ali zavrnitvi sprememb.

    Objavljeno: 28.4.2009
  • Symbian S60 preseljen na platformo Intel Atom

    Združenje Symbian Foundation si je zadalo nalogo izdelati kar se da zmogljiv odprtokodni operacijski sistem, kar jim je z rešitvijo S60 tudi uspelo. Njihovi programerji pa so v zadnjem času opravili veliko delo in S60 uspešno predelali, da deluje tudi na varčni platformi Intel Atom. To pa napoveduje, da bodo mobilni telefoni in dlančniki v kratkem deležni občutnih pohitritev.

    Objavljeno: 27.4.2009
  • Trojanec za računalnike Apple Mac

    Uporabniki računalnikov Apple so se do neadvnega le posmehovali uporabnikom PC-računalnikov, ko je bilo govora o virusih in drugih škodljivih kodah. Za Apple, ki je v preteklosti veljal za močno manjšinski operacijski sistem, je veljalo, da ni zanimiv za hekerje in druge napadalce, zato ti uporabniki zvečine tudi nimajo nameščenih varnostnih programov. Prav to dejstvo so napadalci izkoristili ...

    Objavljeno: 27.4.2009
  • Cene zabavne elektronike: nekateri gor, drugi dol

    Spletni primerjalnik cen Ceneje.si je objavil podatke o gibanju cen za obdobje od marca 2008 do marca 2009 v Sloveniji. Obravnavali so izdelke zabavne elektronike in gospodinjskih aparatov in ugotovili nekaj zanimivih trendov.

    Objavljeno: 26.4.2009
  • AMD pokazal 12-jedrnika

    Pri AMD-ju so si te dni zopet priborili nekaj pozornosti medijev, saj so sprva napovedali, da bodo že maja začeli prodajati šestjedrnike, nato pa razkrili tudi delujoče 12-jedrne procesorje iz družine Opteron. Opteroni 6000, ki nastajajo pod kodnim imenom Magny-Cours, naj bi bil izdelovalcem strežnikov na voljo prihodnjo pomlad.

    Objavljeno: 26.4.2009
  • Bliskovito hitri diski SSD

    Podjetje OCZ Technology je nazadnje le uspelo udejanjiti svojo idejo implementacije diska SSD z vmesnikom PCI Express X4, ki so jo kazali že na sejmu CeBIT. Na ta način so elegantno zaobšli omejitve vmesnika SATA2 in dosegli visoke hitrosti pretoka podatkov.

    Objavljeno: 26.4.2009
  • Apple znižal število prodajalcev v trgovinah

    Pri Applu so v letošnjem prvem trimesečju znižali število prodajalcev v svojih trgovinah. Brez službe je ostalo 1.600 od prvotnih 15.600 prodajalcev, so se pa preostali očitno toliko bolj potrudili pri prodaji, saj je ta celo za odtenek narasla.

    Objavljeno: 25.4.2009
  • Zakrpana velika luknja v brskalniku Google Chrome

    Pri Googlu so sporočili, da so v svojem brskalniku Chrome zakrpali večjo varnostno luknjo, ki so jo 8. aprila letos odkrili raziskovalci iz skupine IBM Rational Application Security Research. Kot pravijo, se brskalnik sam posodobi na najnovejšo različico (v tem primeru 1.0.154.59), spremembe pa obveljajo šele po ponovnem zagonu.

    Objavljeno: 25.4.2009
  • Vse gre navzdol, tudi Microsoftova prodaja

    Da časi tudi za IT-industrijo niso rožnati, kaže Microsoftova napoved poslovnega izida. Programski gigant iz Redmonda namreč še nikoli prej v zgodovini ni objavil padca prometa v posameznem poslovnem letu glede na predhodno leto. Sedaj se bo zgodilo tudi to.

    Objavljeno: 24.4.2009
  • Prvo srečanje IPv6 v Sloveniji

    V ljubljanskem Tehnološkem parku je na pobudo Arnesa in go6.si, potekalo prvo Srečanje IPv6 v Sloveniji. Strokovnega srečanja so se udeležili vsi, ki so ključni za vpeljavo IPv6 v Sloveniji; od internetnih operaterjev, ponudnikov vsebin in opreme, univerz, inštitutov in državnih ustanov. Srečanja se je udeležilo nekaj več kot 60 udeležencev.

    Objavljeno: 24.4.2009
  • Video priponke so passe

    Produkcija domačih video posnetkov je vsak dan lažja. Naprave, ki omogočajo snemanje video vsebin, so vse cenejše, njihova obdelava pa vedno lažja. Pogosto hranjenje ustvarjenih posnetkov zgolj za domačo rabo ni dovolj. Želimo jih objaviti na svojem blogu, posredovati prijateljem ali celo javno objaviti na dverih, kjer bi jih lahko videlo veliko število ljudi. To omogočajo spletna mesta za objavo video posnetkov, ki jih je skoraj vsak dan več. V osnovi vsa ponujajo podobne storitve, seveda pa so med njimi tudi razlike.

    Objavljeno: 23.4.2009
  • Bo Readius ugledal luč sveta?

    Readius, eden najtežje pričakovanih žepnih bralnikov e-vsebin, še vedno trepeta o svoji usodi. Podjetje Polymer Vision, ki je odgovorno za njegov nastanek, se namreč sooča s pomanjkanjem interesa potencialnih investitorjev, katerih finančna podpora bi omogočila masovno proizvodnjo izdelka.

    Objavljeno: 23.4.2009
  • Bluetooth 3.0 poletel do 24 Mbit/s

    Tehnologija Bluetooth je vedno veljala za zelo praktično, vendar nekoliko počasno. V svoji tretji različici, ozr. 3.0 pa naj bi se hitrost prenosa podatkov občutno popravila, saj naj bi naprave zmogle dosegati hitrosti do 24 Mbit/s.

    Objavljeno: 23.4.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji