• Googlov internetni pospeševalnik

    Google je javnosti predstavil nov programski dodatek Google Web Accelerator (GWA), ki uporabnikom spletnih brskalnikov omogoča hitrejše nalaganje in dostop do spletnih strani. Program, ki je še v zavojni fazi, deluje v okolju Windows in z brskalniki Microsoft Internet Explorer ter Mozilla Firefox. Program deluje prek strežnikov družbe Google, ki delujejo kot veliki predpomnilniki za hitrejšo dostavo spletnih strani, uporablja pa tudi lokalni predpomnilnik v uporabnikovem računalniku, pri čemer zna nalagati le tiste dele spletnih strani, ki so se spremenili.

    Objavljeno: 6.5.2005
  • Delovna postaja za najzahtevnejše

    Mlado podjetje Orion Multisystem je predstavilo delovno postajo DS-96, ki ima lahko vgrajenih kar do 96 procesorjev in tja do 192 GB RAM. Za dosego take zmogljivosti je podjetje Orion poseglo po konceptu računalniških gruč, le da so povezave med več gradniki v tem primeru narejeni znotraj enega računalnika. Zgradba računalnika je namensko razvita temelji pa na procesorskih ploščah, ki vsebujejo po štiri procesorje Transmeta Efficeon. Ker je takih plošč v računalniku do 32, je skupna gostota v delovni postajo 96 procesorjev, ohišje pa je še vedno dovolj majhno, da ga lahko spravimo pod pisarniško mizo.

    Objavljeno: 6.5.2005
  • PalmOne z diskom

    Spletna trgovina Amazon.com je pomotoma objavila podatke o novem ročnem računalniku družbe PalmOne, ki bo med drugim vseboval Hitachijev disk Microdrive. Novi model, ki bo nosil ime LifeDrive Mobile Manager, bo v prodaji poleti za ceno okoli 500 dolarjev, temeljil pa bo na procesorju Intel XScale s taktom 416 MHz, zaslonu z ločljivostjo 320 x 480 pik in disku velikosti 4 GB. Operacijski sistem bo PalmSource Garnet, ki bo imel nekaj dodatnih funkcij za delo s fotografijami in večpredstavnimi datotekami, slednje bo prispevala družba RealNetworks (povezava na glasbeno trgovino Rhapsody). Druge tehnične podrobnosti še niso znane, čeprav je zelo verjetno, da bo ročni računalnik vseboval tako vmesnik bluetooth kot Wi-Fi ter vgrajen digitalni fotoaparat.

    Objavljeno: 6.5.2005
  • Oraclov projekt Fusion

    Oracle pripravlja nov komplet posredniških sistemov in orodij, ki bo omogočal povezovanje med različnimi poslovnimi informacijskimi sistemi. Glavni cilj projekta, ki nosi razvojno ime Fusion je preprosto in konsistentno povezovanje informacijskih rešitev, ki so jih pridobili z nakupi družb PeopleSoft, J.D. Edwards in nedavno Retek. Orodja kot temelj uporabljajo spletne storitve, storitveno usmerjeno arhitekturo (SOA), poslovno podatkovno vodilo Enterprise Service Bus in orodje Oracle BPEL Process Manager za modeliranje in nadzor celotnega procesa. Fusion je tudi Oraclov odgovor na SAP-jevo arhitekturo in rešitve s skupnim imenom Netweaver, kjer so prav tako usmerjeni k lažjemu povezovanju različnih informacijskih sistemov. Rezultate projekta lahko pričakujemo konec letošnjega leta.

    Objavljeno: 5.5.2005
  • IBM odpušča

    IBM namerava odpustiti med 10.000 in 13.000 zaposlenih po celem svetu, večino pa v Evropi. Odločitev prihaja le nekaj dni po poročilih poslovanja v prvem četrtletju letošnjega leta, kjer so zlasti na stari celini dosegli slabe poslovne rezultate. IBM bo zaradi tega spremenil strukturo organizacije v Evropi, ki se bo dotaknila vse nivojev, predvsem pa želijo strniti in skrčiti upravljanje. Dodatne kadrovske viške pričakujejo v storitvenem oddelku IBM Global Services (IGS), kjer želijo skrčiti število centrov po svetu. Podrobnosti za posamezne države še niso znane, IBM pa je že začel pogovore s sindikalnimi predstavniki. Podjetje ocenjujejo, da ga bo korak stal med 1,3 in 1,7 milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 5.5.2005
  • Bluetooth bo združljiv z UWB

    Združenje Bluetooth Special Interest Group (SIG), ki bdi nad brezžičnim standardom kratkega dometa, je sprožilo iniciativo za zagotovitev združljivosti vmesnika s prihajajočo tehnologijo širokpasovnih brezžičnih povezav UWB (ultrawide band). Slednja naj bi v osnovnem načinu delovanja omogočala prenos podatkov s hitrostjo 100 do 200 Mb/s na razdalji med 3 do 6 metrov. Naprave z vmesnikom bluetooth bodo tako lahko komunicirale z vmesniki UWB, seveda na največji skupni hitrosti. Bluetooth SIG pa poudarja, da UWB ni zamenjava za obstoječi standard, temveč dopolnitev in razširitev, v bodoče pa bodo razmislili tudi o zagotoviti združljivosti z drugimi nastajajočimi brezžičnimi standardi.

    Objavljeno: 5.5.2005
  • Cisco z novo strežniško napravo za celovito varnost

    Cisco je na konferenci Interop predstavil novo varnostno napravo, ki v sebi združuje požarni zid, protivirusni strežnik oziroma prehod in VPN koncentrator. Izdelek z imenom Adaptive Security Appliance (ASA) 5500 namerava poenostaviti upravljanje z različnimi vidiki varnosti v podjetjih, kot so avtorizacija in avtentikacija dostopa, razmejitev med notranjim omrežjem in internetom, protivirusna zaščita, orodje za boj proti nezaželeni pošti, vohunskim programom in napadom na omrežja.

    Objavljeno: 4.5.2005
  • HP in EMC sta zakopala bojno sekiro

    Podjetji Hewlett-Packard in EMC dosegli poravnavo v sodnem sporu v zvezi s kršenjem patentov. Podjetji sta k pogovorom pristopili februarja, ko je zvezno sodišče odločilo, da je HP kršil več EMCjevih patentov s področja shranjevanja podatkov. HP bo tako EMCju tako plačal 325 milijonov dolarjev v naslednjih petih letih, dolg pa lahko poravna tudi z nakupom EMCjevih izdelkov v enakem znesku. Podjetji sta podpisali tudi več sporazumov o navzkrižnem licenciranju izdelkov za obdobje naslednjih pet let, po besedah predstavnikov obeh korporacij pa naj bi podjetji v prihodnje tesneje sodelovali.

    Objavljeno: 4.5.2005
  • Ndiyo - tanki odjemalec za 180 dolarjev

    Skupina razvijalcev razvija nov neprofitni projekt tankega odjemalca, ki bi lahko računalništvo znatno pocenil in približal tudi najmanj razvitim državam. Projekt Ndiyo (kar pomeni "da" v jeziku Swahili) predvideva uporabo poenostavljenih tankih odjemalcev, ki bodo ceno na odjemalca znatno znižali v primerjavi z dosedanjimi terminalskimi rešitvami. Avtorji so se projekta lotili tako s strojne, kot programske plati. Odjemalec je tako postal zelo majhna škatlica (12 x 8 x 2 cm), ki ima vgradni procesor, omrežni vmesnik, VGA vmesnik z 2 MB RAM, krmilnik za tipkovnico in miško. V naslednji različici naj bi dodali še vmesnike USB in zvočno kartico.

    Objavljeno: 4.5.2005
  • Apple tudi z novimi iMaci

    Po prenovi računalnikov Power Mac je Apple predstavil tudi nove modele iz družine računalnikov iMac. Novi modeli imajo hitrejše procesorje, zmogljivejše grafične pospeševalnike, glavna novost pa je vsekakor nov operacijski sistem MacOS X Tiger, ki prinaša obilico novosti. Novi modeli imajo vgrajen procesor ATI Radeon 9600 s 128 MB RAM, gigabitni omrežni vmesnik in brezžična vmesnika 802.11g ter bluetooth. Osnovni model ponuja za ceno (velja za ZDA) 1.300 dolarjev procesor s taktom 1,8 GHz, 512 MB RAM, 160 GB disk, CD-RW/DVD enoto in 17-palčni zaslon LCD. Za 200 dolarjev več dobimo še DVD zapisovalnik SuperDrive (s podporo za 8x in dvoslojno pisanje) ter procesor s taktom 2 GHz. Najzmogljivejši model stane 1.800 dolarjev, premore pa 250 GB disk in 20-palčni zaslon LCD.

    Objavljeno: 4.5.2005
  • Veritas prenavlja rešitve za arhiviranje in varnostne kopije

    Podjetje Veritas je na letni konferenci Veritas Vision predstavilo nove različice programov NetBackup za varnostne kopije in Enterprise Vault za arhiviranje elektronske pošte. NetBackup 6.0 prinaša novo, centralizirano in bolje organizirano konzolo za izvajanje vseh funkcij od izdelave varnostnih kopij, vračanja podatkov, do poročanja in poteka. Nadzor paketa zdaj lahko poteka povsem prek spletnega brskalnika, NetBackup pa podpira sočasno arhiviranje iz različnih operacijskih sistemov (Windows, Linux, Unix,...). Programski paket med drugim podpira arhiviranje podatkov iz širokega nabora pomnilniških sistemov (strežniki, NAS, SAN), tudi v navezavi z diskovnimi slikami (snapshots), poleg tega pa zna arhivirati podatkovne baze različnih znanih programskih strežnikov (podatkovni strežniki, strežniki elektronske pošte).

    Objavljeno: 3.5.2005
  • Macromedia Breeze 5.0

    Podjetje Macromedia je predstavilo novo različico programskega paketa Breeze za spletne konference, ki v celoti temelji na arhitekturi Macromedia Flash. Uporabniki, ki imajo naložen Flash, za uporabo novega konferenčnega paketa Breeze 5.0 ne potrebujejo nameščanja dodate programske opreme, kar lahko močno olajša dostop do konferenčnih funkcij na različnih lokacijah. Programski paket zna odslej bolje sodelovati z drugimi programi, zlasti pisarniškimi paketi, omogoča pa popolno prilagoditev uporabniškega okolja, vključno z velikostjo videokonferenčnih oken. Kot dodatek so razvijalci dodali tudi možnost vzpostavitve internetnih telefonskih klicev (VoIP) različnih ponudnikov. Macromedia z novim izdelkom cilja predvsem na podjetja, ki potrebujejo večpredstavne videokonferenčne povezave in na izobraževalne ustanove, kjer je Breeze lahko dragocen pripomoček za učenje na daljavo. Da bi pritegnili čim več kupcev, so pripravili tudi nov, bolj prilagodljiv cenik izdelkov in storitev.

    Objavljeno: 3.5.2005
  • Svetovna konferenca OpenOffice.org v Kopru

    Koper bo kot kaže gostil mednarodno konferenco OOoCon 2005, kjer se bodo zbrali uporabniki in razvijalci priljubljenega odprtokodnega pisarniškega programa OpenOffice.org. Koper je kandidiral za srečanje v tekmi s francoskim Lyonom, po koncu glasovanja uporabnikov konec aprila pa je zasedel prvo mesto. Tudi s plati organizacije gre za mednarodni projekt, saj bodo gostitelji skupini za slovensko in italijansko lokalizacijo. Datum še ni povsem določen, vendar bo dogodek kot kaže prirejen v prvem tednu oktobra.

    Objavljeno: 3.5.2005
  • HP stavi na 2,5-palčne diske

    Hewlett-Packard je prvi izmed velikih proizvajalcev, ki se pospešeno usmerja na rabo 2,5-palčnih diskov v svojih strežniških in pomnilniških izdelkih. V ta namen so okrepili partnerstvo z družbami Seagate, Hitachi in Fujitsu, ki bodo dobavitelji diskov zmogljvosti 36 in 73 GB, ki se vrtijo s hitrostjo 10.000 vrtljajev na minuto. Tovrstni diski porabijo manj energije in znatno manj prostora, zato so cenovno učinkovitejših od običajnih 3,5-palčnih diskov.

    Objavljeno: 2.5.2005
  • Intel in ATI v vodstvu

    Družba Jon Peddie Research je objavila podatke o prodaji grafičnih pospeševalnikov, kjer na posameznih segmentih in v celoti kraljujeta Intel in ATI. Intel je še povečal vodstvo zlasti zaradi dobre prodaje grafičnih pospeševalnikov združenih v sistemska vezja, kjer so v letu dni povečali prodajo kar za 148,3%. Zaradi tega so v celoti pristali na prvem mestu s 40,2% trga, ve lepi prednosti pred družbo ATI, ki obvladuje 27,6% trga. Na tretjem mestu je nVidia s 17,9% trga, sledijo pa Via Technlogy, SiS, Matrox, XGI in 3DLabs. Med pospeševalniki za grafične kartice vodi ATI s 51,4%, nVidia pa ima 46,8% trga.

    Objavljeno: 2.5.2005
  • Črna skrinjica za Okna

    Microsoft bo v naslednji različici operacijskega sistema Windows uvedel nov modul za spremljanje delovanja, ki bo še najbolj podoben črni skrinjici na letalih. Cilj programa, ki bo temeljil na današnjem Dr.Watsonu bo predvsem lažja diagnostika težav, ki so privedle do napake delovanja ali celo okvare računalnika. Novo orodje bo posredovalo upraviteljem precej bolj obsežne, a hkrati bolje urejene informacije o stanju računalnika v trenutku napake. Med drugim naj bi nov modul posredoval informacije o delujočih programih na sistemu, odprtih dokumentih in na zahtevo celo vsebino dokumentov oziroma podatkov, ki so bili v rabi v času napake. Uporabniki pa kljub temu lahko v varnostnih nastavitvah operacijskega sistema izbrali, katere podatke naj posredujejo Okna upraviteljem oziroma samemu Microsoftu.

    Objavljeno: 2.5.2005
  • Symbian vodi med pametnimi telefoni

    Sodeč po analitski družbi Canalys je Symbian v prvem četrtletju precej povečal tržni delež na področju pametnih telefonov. V primerjavi z enakim obdobjem leta 2004 so tržni delež povečali iz 40,5 na kar 61,4%, medtem ko sta glavna tekmeca Microsoft in Palm zgubila. Microsoft je tako upadel iz 23,1% na 18,3%, Palm pa je pristal pri komaj 10,5% trga. Canalys sicer navaja, da se je trg v letu dni domala podvojil, saj so proizvajalci v prvih teh mesecih prodali že 10,7 milijonov pametnih telefonov proti 5,9 milijonov v lanskem letu. Med proizvajalci je na trdnem prvem mestu Nokia, ki ima čez polovico trga.

    Objavljeno: 1.5.2005
  • Sony pripravlja računalnik za glasbenike

    Sony je na sejmu Musikmesse 2005 predstavil prototip osebnega računalnika VAIO, ki je še posebej zanimiv za profesionalne in amaterske glasbenike, pa tudi ljubitelje zvoka. Novi Sound Reality by VAIO PC bo tako podpiral tehnologijo Direct Stream Digital (DSD), ki je med drugim osnova za glasbene nosilce z visoko ločljivostjo SA-CD. Sonyev računalnik bo v ta namen vseboval strojni DSP procesor, ki bo pri procesiranju posnetkov DSD razbremenil glavni računalnikov procesor. Računalnik bo podpiral tudi specifikacijo Steinberg ASIO 2.1, za večstezno snemanje in predvajanje posnetkov. Povrh vsega ima računalnik vgajen zapisovalnik po standardu Blu-ray, ki omogoča hrambo 25 GB podatkov na nosilec. Po trditvah predstavnikov Sonya bo Sound Reality by VAIO PC nared do konca leta 2005.

    Objavljeno: 1.5.2005
  • Prve slike konzole Xbox 360

    Le nekaj dni pred uradno predstavitvijo na sejmu E3 in prek televizijskega omrežja MTV, so se na spletu pojavil kot kaže prve fotografije nove Microsoftove igralne konzole Xbox 360 (doslej znane kot Xbox 2). Slike pričajo o temu, da je nova konzola manjša in elegantnejša kot prva generacija teh naprav, pričakujemo pa lahko še niz drugih novosti. Čeprav tehnične podrobnosti še niso povsem znane, je moč pričakovati možnost nadgrajevanja z dodatnimi pomnilniškimi karticami, za doplačilo pa bo mogoče priključiti zunanji disk. Vse bolj resno se omenja tudi možnost, da bo Xbox 360 imel brezžične igralne krmilnike.

    Objavljeno: 1.5.2005
  • RealNetworks z novo glasbeno prodajalno

    Na deseto obletnico ustanovitve družbe so pri podjetju RealNetworks razgrnili novo različico spletne glasbene prodajalne in programa Rhapsody, s katerim nameravajo tekmovati z obstoječimi servisi, kot so Apple iTunes, Microsoft MSN in Napster. Novi Rhapsody je na voljo v treh različicah: Rahpsody 25, Rahpsody Unlimited in Rhapsody To Go. V vseh treh različicah imajo uporabniki na voljo knjižnico z več kot milijonom različnih pesmi vseh večjih glasbenih založb, vsak mesec pa lahko uporabniki brezplačno poslušajo do 25 različnih pesmi v visoki zvočni kakovosti. Posamezne pesmi lahko kupimo in jih celo souporabljamo z drugimi uporabniki.

    Objavljeno: 30.4.2005
  • Sony PSP v Evropi šele septembra

    Sony bo igralno konzolo PlayStation Portable (PSP) zaradi velikega povpraševanja v ZDA in na Japonskem na staro celino pripeljal šele v začetku jeseni. Sony PSP, ki poleg iger zmore predvajati tudi video in glasbene posnetke, bo v Evropi stal 250 evrov, obetajo pa si podoben uspeh, kot na prej omenjenih trgih. Sony je od začetka leta prodal že 1,5 milijona prenosnih igralnih konzol, povpraševanje pa je še naprej veliko večje od ponudbe, zato so se morali odločiti že drugič prestaviti objavo v Evropi.

    Objavljeno: 30.4.2005
  • Dell bo ponujal tudi pametne telefone

    Sodeč po virih blizu podjetja naj bi Dell v prihodnjem letu predstavil prve hibridne naprave, ki združujejo mobilne računalnike in telefone. Podrobnosti za zdaj še niso znane, Dell pa medna načrtuje cel niz različnih modelov. Ti bodo hkrati zamenjava za dosedanje ročne računalnike Axim, ki bodo postopoma umaknjeni iz proizvodnje. Model Axim X30 naj bi tako prenehali proizvajati že letos poleti, Axim X50 pa bo v prodaji vsaj še leto dni. Dell bo tudi uporabil naslednjo različico okolja Windows Mobile "Magneto", ki bo na voljo še v letošnjem letu.

    Objavljeno: 30.4.2005
  • SAP Sapphire '05

    SAP je na letni uporabniški konferenci v Kopenhagnu spregovoril o novosti na področju poslovnih informacijskih sistemov ter o sodelovanju z drugimi programskimi velikani. Na tem področju je odmevna zlasti novica, da bo SAP poglobil sodelovanje z družbo Microsoft, podjetji pa bosta skupaj še tesneje kot doslej povezali izdelke družbe SAP in orodja iz družine Microsoft Office. V ta namen poteka projekt z delovnim imenom Mendocino, v okviru katerega bodo nastala nova orodja za tesnejše povezovanje omenjenih programov.

    Objavljeno: 29.4.2005
  • Microsoftovi poslovni rezultati

    Microsoft je v prvem četrtletju letošnjega leta prodal za 9,62 milijarde dolarjev programske opreme, kar je okoli 5% bolje kot v enakem obdobju iz leta 2004, vendar skoraj milijardo dolarjev manj od zadnjega četrtletja lanskega leta. Čeprav Microsoft ni povsem izpolnil pričakovanja analitikov, so dobiček domala podvojili v primerjavi z lanskim letom, saj so lani v tem času namenili velik znesek za sodne poravnave, česar je letos precej manj. Delničarji bodo lahko računali na izplačila iz naslova dobička, ki znaša 2,56 milijarde dolarjev. Microsoft je še posebej šla od rok prodaja strežniških programov, kjer je obseg zrasel za 12%, prav tako pa so se dobro prodajalne igralne konzole Xbox.

    Objavljeno: 29.4.2005
  • IBM pripravlja tablični prenosnik

    Sodeč po poročilu ameriške agencije za komunikacije, ki podeljuje dovoljenja za rabo elektronske opreme, bo IBM v kratkem predstavil svoj prvi tablični računalnik skladen z priporočili TabletPC. Čeprav so podatki o računalniku skopi, bo kot kaže IBMova tablica zasnovana na dosedanjem prenosniku ThinkPad X41, ki so mu nadomestili zaslon s takim, ki se ga da zavrteti in povezniti čez tipkovnico. Zaslon je seveda občutljiv na dotik, krmilimo pa ga s priloženim peresom. Prenosnik bo imel tudi bogat nabor komunikacijskih vmesnikov, med katerima vmesnika Wi-Fi in bluetooth. Cena računalnika še ni znana, najbrž pa bo višja od tiste pri dosedanjem modelu X41, ki v ZDA stane okoli 2.200 dolarjev.

    Objavljeno: 29.4.2005
  • Ricoh Caplio GX8

    Japonski Ricoh je predstavil nov digitalni fotoaparat Caplio GX8, ki ponuja največjo ločljivost v najmanjšem ohišju ta hip. Caplio GX8 ima namreč vgrajeno tipalo z 8,2 milijona pik, ob tem pa meri le 11,4 x 5,8 x 2,9 cm in tehta 260 gramov (z akumulatorjem). Vgrajena optika nudi trikratni zum, med naprednimi funkcijami pa izstopata prikaz histograma barvne slike v realnem času ter možnost samodejnega zaporednega slikanja fotografij s tremi različnimi nastavitvami osvetlitve, kjer uporabnik lahko nato izbere najboljši rezultat. Caplio GX8 shranjuje slike na nosilce SD, v Evropi pa bo stal približno 450 evrov.

    Objavljeno: 28.4.2005
  • Apple prenavlja Power Mace

    Apple je osvežil ponudbo računalnikov Power Mac z novimi zmogljivejšimi modeli. Novi Power Maci G5 imajo po novem 128-bitno vodilo do sistemskega pomnilnika, ki je lahko zdaj velik do 8 GB, podpirajo pa pomnilnike DDR s taktom 400 GHz. Izboljšali so tudi grafični podsistem, ki ima lahko kartice s tja do 256 MB pomnilnika. Najzmogljivejši model ima dva procesorja PowerPC G5 s taktom 2,7 GHz, od katerih ima vsak dostop do lastnega sistemskega vodila s taktom 1,35 GHz, s čimer so znatno povečali prepustnost prenosa podatkov. V različici z 250 GB diskom je največji model na voljo v ZDA za znesek 3.000 dolarjev. Apple je obenem pocenil LCD monitorje Cinema Display, ki stanejo zdaj 800 dolarjev (20-palčni), 1.500 dolarjev (23-palčni) oziroma 3.000 dolarjev (30-palčni).

    Objavljeno: 28.4.2005
  • Nove večpredstavne Nokie

    Nokia je predstavila novo družino mobilnih telefonov s skupno oznako N, za katero je značilna oblica večpredstavnih funkcij. Med trojico je najbrž najbolj zanimiv model Nokia N91, ki je prvi izdelek finskega proizvajalca z vgrajenim diskom. Telefon ima namreč vgrajen magnetni disk velikosti 4 GB, na katerega je mogoče shraniti med drugim oblico fotografij ter tja do 3.000 skladb, saj telefon služi obenem kot tudi predvajalnik za glasbo v zapisih MP3, WMA, M4A in AAC. Se tem pa spisek zanimivosti v tem modlu še ni konec. Vgrajen so digitalni fotoaparat z ločljivostjo 2 milijona pik, odjemalec za elektronsko pošto ter programska oprema za posredovanje video posnetkov drugim uporabnikom. Telefon je zelo bogat z komunikacijskim funkcijami, saj med drugim podpira omrežja WCDMA in WLAN, vmesnik bluetooth in USB 2.0 za prenos podatkov (zlasti glasbe) iz osebnih računalnikov.

    Objavljeno: 28.4.2005
  • Novi večfunkcijski Lexmarki

    Podjetje Lexmark je predstavilo dva nova večfunkcijska brizgalnika, ki bosta skušala tudi ljubitelje digitalne fotografije. Nova modela X3350 in X4350 podpirata tehnologijo PictBridge za neposredno tiskanje iz digitalnih fotoaparatov, obenem pa omogočata tudi optično branje, fotokopiranje in druge funkcije tovrstnih naprav. Modela se razlikujeta predvsem v podatku, da ima večji model X4350 vgrajen barvni zaslon LCD, na katerem je poleg statusnih informacij mogoče pregledovati digitalne fotografije, ki jih nameravamo natisniti.

    Objavljeno: 27.4.2005
  • Domena .eu v začetku naslednjega leta

    Evropska komisija je sporočila, da bo nova korenska domena s končnico .eu nared za rabo v začetku leta 2006. Organizacija ICANN, ki bdi nad internetnimi domenami je namreč privolila, da novo domeno v kratkem vključi v svoj register, s čemer se lahko pričnejo tehnične priprave za začetek rabe. Evropska Unija je v ta namen ustanovila poseben konzorcij EURid, ki bo zadolžen za podeljevanje koncesij akreditiranim registrarjem, ob tem pa poudarjajo, da naj interesenti nikar ne nasedajo ponudbam za "predregistracijo", kar lahko pripelje do zmede in celo zlorab. EU torej priporoča precej drugačen in bolj pošten proces, kot je bil nedavno opravljen v Sloveniji, kjer se je predregistracija uporabljala kot osnovni način priprave. EU tudi navaja, da nova domena .eu ni zamenjava za nacionalne domene posameznih držav, pač pa daje podjetjem in organizacijam možnost nastopa prek enotnega evropskega naslova.

    Objavljeno: 27.4.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji