• Google skrbi za podatke tudi za nami

    Google je prvi ponudnik spletnih storitev, ki zagotavlja nadzorovano obravnavo podatkov po smrti uporabnika. Nedavno so predstavili spremno storitev imenovano Inactive Account Manager (IAM) s katero lahko uporabnik sam definira politiko, kaj se bo zgodilo s podatki, po tem ko sam ne bo mogel več imeti dostopa do njih.

    Objavljeno: 14.4.2013 01:00
  • Raspberry Pi še naprej preseneča

    Pravljica o uspehu praktično doma narejenega računalnika Raspberry Pi se nadaljuje. Prodajne številke so presegle tudi najbolj optimistična pričakovanja avtorjev, skupaj pa so jih naredili že več kot milijon. Zaradi velikega povpraševanja so proizvodnjo iz Kitajske preselili v angleški Wales, v tamkajšnji proizvodni obrat podjetja Sony.

    Objavljeno: 13.4.2013 01:00
  • Prihaja 7-palčni Surface

    Kljub temu, da se tablični računalniki Surface prodajajo precej pod pričakovanji, pri Microsoftu očitno ne mislijo odvreči puške v koruzo. Prek časopisa Wall Stree Journal je prišla v javnost informacija, da podjetje iz Redmonda pripravlja manjšo, lažjo in morda cenejšo različico tablice, ki bo imela 7-palčni zaslon.

    Objavljeno: 13.4.2013 01:00
  • Pohitritev za USB in Thunderbolt

    Poglavitna vmesnika za priključitev perifernih enot na računalnike in druge naprave, USB in Thunderbolt, bosta v naslednjem letu podvojila hitrost delovanja. Prvi se je zganil Intel, ki je napovedal drugo generacijo vmesnikov Thunderbolt (delovno ime Falcon Ridge), s katero bo mogoče podatke prenašati pri hitrostih do 20 Gb/s. Dovolj, da bo mogoče prek tovrstne povezave prenašati tudi najbolj zahtevne video posnetke v ločljivosti 4K. Vmesnik bo združljiv z dosedanjimi napravami in opremo, prve primerke pa lahko pričakujemo konec tega ali v začetku drugega leta.

    Objavljeno: 12.4.2013 01:00
  • Porazna prodaja računalnikov PC

    Prodaja osebnih računalnikov PC je v prvem četrtletju leta 2013 padla za rekordnih 11,2%. Tako vsaj po poročilu družbe Gartner, IDC je še bolj črnogled in poroča, da je prodaja padla kar za 13,9%. Prvič po letu 2009 se je prodaja spustila pod nivo 80 milijonov prodanih enot (Gartner: 79,2 milijonov, IDC: 76,3 milijonov).

    Objavljeno: 12.4.2013 01:00
  • Mega Galaxy Mega

    Ugibanja o novih, še večjih pametnih telefonih iz družine izdelkov Samsung Galaxy so se izkazala za pravilna. Korejsko podjetje je uradno predstavilo nov model, ki nič kaj skromno nosi ime Galaxy Mega. Na voljo bo v različicah s 6,3 in 5,8-palčnim zaslonom. Večji ima ločljivost 720p, manjši pa skromnih 960 x 540 pik, saj zanj načrtujejo posebej ugodno ceno.

    Objavljeno: 12.4.2013 01:00
  • Apple in Yahoo

    Sodeč po pisanju časopisa Wall Street Journal naj bi se Apple in Yahoo pogovarjala o možnostih tesnejša sodelovanja. Apple kot kaže išče možnosti, da bi nadomestil Google in njegove storitve v svojih izdelkih, zlasti napravah z operacijskim sistemom iOS.

    Objavljeno: 11.4.2013 01:00
  • MS Office za iOS in Android šele v 2014?

    Iz Microsoftovih razvojnih skupin je pricurljala v javnost informacija o razvojnem urniku naslednjih različic pisarniškega paketa Office, ki potrjuje, da Microsoft dejansko razvija različice za mobilne naprave z operacijskimi sistemi Apple iOS in Google Android.

    Objavljeno: 11.4.2013 01:00
  • Dropbox za poslovno rabo

    Spletni pomnilnik Dropbox je naredil pomemben korak v smeri, da bi postal zanimiv za uporabo v podjetjih. Najavili so namreč novo storitev Dropbox for Business, ki omogoča prijavo in avtentikacijo uporabnikov prek tako imenovane enotne prijave (Single Sign On, SSO). Novost omogoča poslovnim uporabnikom, da se prijavijo v Dropbox kar s pomočjo domenskega uporabniškega računa v podjetju, torej zgolj ob prijavi v osebni poslovni računalnik.

    Objavljeno: 11.4.2013 01:00
  • Dolby za 3D brez očal

    Dolby in Philips sta združila moči in predstavila nov standard za dostavo in predvajanje video posnetkov 3D, ki ne zahtevajo posebnih očal. Novi zapis Dolby 3D dodaja video posnetkom vse potrebne dodatne informacije za pravilni prikaz na tako imenovanih autostereoskopskih zaslonih, v prvi vrsti prihodnji generaciji televizorjev, ki bodo omogočali tak ogled 3D vsebin.

    Objavljeno: 10.4.2013 01:00
  • Nova preiskava proti Googlu

    Google je deležen nove preiskave poslovne prakse v Evropski uniji, tokrat zaradi svojega početja na področju operacijskega sistema Android. Formalno pritožbo je vložila skupina podjetij z imenom FairSearch, v kateri so Microsoft, Nokia, Oracle in drugi.

    Objavljeno: 10.4.2013 01:00
  • Panasonic Lumix DMC-GF6

    Panasonic ima nov brezzrcalni digitalni fotoaparat vstopnega razreda, ki se kot prvi ponaša med drugim tudi z vmesnikom NFC. Lumix DMC-GF6 ima tipalo s 16 milijoni pik, izmenljive objektive, pri čemer je zum krmiljen z ročico ob sprožilcu, podobno kot pri kompaktnih potrošniških fotoaparatih. Zanimivo, da lahko ročici programsko spremenimo namembnost in z njo po potrebi krmilimo osvetlitev.

    Objavljeno: 10.4.2013 01:00
  • Manjša nadgradnja spletne strani

    Ob izidu zadnje številke Monitorja smo predstavili tudi prenovljeno spletno stran. Kot nas je kaj kmalu opozorilo kar nekaj bralcev, ji je za leto 2013 manjkalo nekaj pomembnega - prilagoditev prikazu na mobilnih napravah, telefonih in tablicah. Popravljamo napako - stran je postala 'odzivna', oziroma, kot se temu reče v angleščini, 'responsive'. Spletna stran se prilagodi glede na ločljivost zaslona, na kateri jo gledamo. Ločljivost računalnika, telefona, tablice. Vodoravna ali pokončna.

    Objavljeno: 10.4.2013
  • Samsung načrtuje še večje Galaxye

    Neutrudni korejski velikan zopet načrtuje nove modele mobilnih telefonov iz družine Galaxy. Po tem ko so predstavili letošnjo najbrž najbolj pomembno novost, vrhunski model Galaxy S 4, zdaj ciljajo na telefone s še večjimi diagonalami zaslonov. Komur se zdi, da dosedanji model Galaxy Note nudi premalo prostora na zaslonu, se bo morda zdel zanimiv nov model, ki bo imel kar 6,3-palčni zaslon, s čimer bo mejil na tablice (tam se zasloni začnejo že pri sedmih palcih).

    Objavljeno: 9.4.2013 01:00
  • Sony verjame v 4K za množice

    Sony je na sejmu NAB v Las Vegasu presenetil javnost in predstavil cel kup novosti s področja video tehnologije Ultra HD (4K). Kdor misli, da bodo izdelki s tovrstno tehnologijo sprva pregrešno dragi, se nekoliko moti. Prvi televizorji z velikimi diagonalami in ultra visoko ločljivostjo resda stanejo okoli 25.000 dolarjev (84 placev), toda Sony namerava to hitro in drastično spremeniti.

    Objavljeno: 9.4.2013 01:00
  • Google kupuje WhatsApp?

    Google je kot kaže dobil apetit za prevzem podjetja WhatsApp, bolj znanega po istoimenski storitvi in programih za trenutno sporočanje. WhatsApp je trenutno ena najbolj vročih aplikacij, s katero uporabniki nadomeščajo tehnologijo in stroške povezane s kratkimi sporočili SMS. Na nekaterih trgih, kot so Španija, Nizozemska, Nemčija in Brazilija imajo kar 80% penetracijo med uporabniki mobilnih telefonov. Skupno imajo menda že več kot 300 milijonov uporabnikov.

    Objavljeno: 9.4.2013 01:00
  • Pismo bralca - kateri monitor?

    Živijo. Izbiram nov računalnik, ki bo primarno namenjen montaži videa. Zanj bom kupil tudi nova zaslona, zato sem kupil zadnjo številko vaše revije, kjer primerjate »dobre monitorje«. Članek mi je dal misliti, škoda da poleg opisov niste navedli malo več splošnih smernic po katerih bi se moral ravnati neuki nakupovalec.

    Objavljeno: 9.4.2013
  • Apple iTV in pripomočki

    Ena večjih ugank v zadnjih mesecih je vprašanje, ali in kdaj bo Apple predstavil svoj prvi televizor. Po tem, ko se je pred časom govorilo, da je prihod televizorja, ki mu za zdaj pravijo iTV, predstavljen na naslednje leto, mnogi poznavalci in analitiki zopet navajajo, da je izid zagotovo v letu 2013.

    Objavljeno: 8.4.2013 01:00
  • Video: Omrežja LTE/4G

    Tudi v Sloveniji že imamo mobilna omrežja četrte generacije. Ta omrežja ponujata tako Mobitel kot SiMobil, pri obeh pa se omrežja še razvijajo.

    Objavljeno: 8.4.2013
  • Apple pripravlja svoj ulični pogled

    Kljub začetni polomiji ima Apple še vedno velike ambicije na področju digitalnih zemljevidov. Nedavno vloženi zahtevek v patentni urad tako nakazuje, da Apple pripravlja svojo različico uličnega pogleda po vzoru priljubljene storitve Google Street View.

    Objavljeno: 7.4.2013 01:00
  • Specimo svoje pohištvo!

    V časih, ko smo na robu nove revolucije tiskanja predmetov s 3D tiskalniki, se pojavljajo tudi nove ideje, kako iz majhne osnove narediti velike in uporabne predmete. Belgijski oblikovalec Carl de Smet eksperimentira z zanimivo zamislijo, kako s pomočjo toplote in elektrike širiti volumen posebnih penastih umetnih mas, s katerimi bi lahko nekajkrat povečali prvotni predmet in ga povrh vsega postavili v prvotno obliko, ki si jo je zamislil oblikovalec oziroma proizvajalec.

    Objavljeno: 7.4.2013 01:00
  • 2 milijardi minut na dan

    Microsoft je objavil nekaj zanimivih statističnih podatkov o uporabo omrežja Skype. Uporaba internetnih pogovorov prek omrežja še vedno hitro narašča in je nedavno presegla nivo neverjetnih 2 milijard pogovornih minut oziroma 33 milijonov ur v enem dnevu. Še drugače povedano – uporabniki dnevno »zapravijo« 38 stoletij za kramljanje v omrežju.

    Objavljeno: 6.4.2013 01:00
  • Pomnilniški standard prihodnosti

    Sodobne računalniške naprave, tudi mobilne, vsebujejo čedalje zmogljivejše procesorje z več jedri, ki pa povzročajo ozka grla pri dostopu do podatkov v pomnilniku. Ta hip zato poteka več razvojnih projektov, ki nameravajo pomnilniško tehnologijo popeljali v prihodnost. Eden najbolj obetavnih je standard Hybrid Memory Cube (HMC), za katerim stoji združenje pomembnih proizvajalcev, kot so IBM, HP, Micron, ARM, Samsung in še skoraj sto drugih.

    Objavljeno: 6.4.2013 01:00
  • Video: Philips Mini HiFi

    Na preizkus smo dobili Philipsov predvajalnik, na katerega lahko priključimo dve napravi (iPod, iPhone, tudi drugi predvajalniki .mp3).

    Objavljeno: 6.4.2013
  • 32 let kasneje

    Bill Gates in Paul Allen sta se srečala na istem mestu in obkrožena z enakimi računalniki, kot davnega leta 1981. Obletnico, pa tudi dokaz, da sta še vedno v prijateljskih odnosih, sta praznovala v muzeju Living Computer Museum, ki ga je Allen ustanovil v Seattlu s ciljem, da ohranil zgodovinsko sled pionirskih časov računalništva.

    Objavljeno: 5.4.2013 01:00
  • Google Chrome menja jedro

    Google je najavil, da bo v prihodnje za svoj brskalnik Chrome in odprtokodni Chromium uporabljal lastno programsko jedro, ki so mu dali ime Blink. Kot je znano, je Google brskalnik doslej gradil na osnovi odprtokodnega programskega jedra WebKit, ki je enak tudi za nekatere druge brskalniki, kot sta na primer Safari in Opera.

    Objavljeno: 5.4.2013 01:00
  • Facebook Home

    Kljub namigom, da namerava Facebook predstaviti svoj prvi telefon, se je po uradni predstavitvi izkazalo, da je novost nekoliko drugačna. Facebook Home je namreč »le« družina novih programov in predvsem nov začetni zaslon ter ovojnica (skin) za mobilne telefone na temelju operacijskega sistema Google Android.

    Objavljeno: 5.4.2013 01:00
  • Video: TVman Pocket

    Kratka predstavitev malega DVB-T predvajalnika, preko katerega lahko gledamo televizijske kanale na napravah Android in računalnikih.

    Objavljeno: 5.4.2013
  • Amazon Cloud Drive sinhronizira računalnike

    Amazon je spletni pomnilniški storitvi Cloud Drive končno dodal funkcionalnost sinhronizacije podatkov z osebnimi računalniki, ki je že dolgo časa udarna lastnost pri domala vseh največjih tekmecih. Naboru mobilnih naprav, seveda na čelu z družino tablic Kindle, je tako dodal odjemalce za okolja Windows in Mac OS X.

    Objavljeno: 4.4.2013 01:00
  • Razprodaja tablic in hibridov Windows 8

    Kadar ti nikakor drugače ne gre, znižaj ceno. To je eno od osnovnih pravil trgovanja. Prav za tak rešilni ukrep se je odločil Microsoft, da bi spodbudil prodajo računalnikov z okoljem Windows 8, v prvi vrsti tablic in hibridov. Proizvajalcem je ponudil bistveno nižje cene licenc in s tem omogočil precejšnje popuste glede na prvotno postavljene cene.

    Objavljeno: 4.4.2013 01:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji