• Najmanjši Windows Server 2008

    Microsoft je razširil družino strežnikov Windows Server 2008 z doslej najmanjšo in najcenejšo različico, ki je namenjena malim podjetjem s tja do 15 uporabniki. Windows Server 2008 Foundation za razliko od paketa Small Business Server 2008 vsebuje samo operacijski sistem (večji pa tudi poštni strežnik in druga orodja), nabor vgrajenih orodij pa ostaja podoben kot pri večjih izvedbah operacijskega sistema iz družine. Ima pa dve omejitvi - ne vsebuje orodij za virtualizacijo, pomnilnik pa je omejen na 8 GB. Novi strežnik je namenjen v pretežni meri za prodajo skupaj z malimi strojnimi strežniki (torej kot OEM izdelek), ki jih ponujajo Microsoftovi partnerji. Pričakovati je, da bodo tovrstni strežniki skupaj z omenjenim operacijskim sistemom stali precej manj kot 1.000 dolakrjev.

    Objavljeno: 2.4.2009
  • Siol ponovno v napad

    Telekom je včeraj predstavil nekaj novosti, ki so jih že danes deležni uporabniki SiOLa.

    Objavljeno: 1.4.2009
  • HP razmišlja o Androidu

    Namigovanja, da utegneta platforma in operacijski sistem Google Android pristati po telefonih tudi na področju mini prenosnikov oziroma netbookov, kot kaže niso iz trte zvita. Po ugotovitvah nemških razvijalcev, da je Android možno prenesti na prenosne računalnike in govoricah, da tovrstne izdelke načrtujejo pri Asusu, so v časopisu Wall Street Journal objavili novico, da o Androidu razmišljajo tudi pri Hewlett-Packardu. Predstavniki podjetja so kasneje potrdili, da zadevo preučujejo za rabo na nekaterih prenosnikih, vendar dokončna odločitev še ni sprejeta.

    Objavljeno: 1.4.2009
  • Sony znižuje cene za Playstation ... 2

    Sony je najavil, da bo na vseh trgih znižal ceno svojih igralnih konzol Playstation 2. Po novem bodo konzole predhodne generacije stale 100 evrov oziroma v ZDA 100 dolarjev (po trenutnem tečaju le okoli 74 evrov), kar je za okoli 30% manj kot doslej. Glede na govorice pred objavo so sicer uporabniki pričakovali znižanje cen za trenutno generacijo igralnih konzol Playstation 3, ki se še vedno prodajajo po ceni okoli 400 dolarjev oziroma evrov, če seveda niso vmes posebne akcije. Prodaja te konzole prav zaradi visoke cene šepa za načrti.

    Objavljeno: 1.4.2009
  • Prevodi v robotščino

    Google je svoji zbirki orodij za strojno prevajanje med različnimi jeziki dodal zanimivost - prevod v jezik priljubljenega robota R2D2 iz znamenite filmske sage Vojne zvezd. Prevajalnik sprejme besedila v vseh jezikih in jih samodejno pretvori v zvočni zapis, ki ga že ob prvih zvokih samodejno razpozna domala vsak ljubitelj omenjenih filmov. Če pa pri roki nimate kakega drugega robota, ki razume R2D2, se boste morali zadovoljiti s tem, kateri prevod zveni najbolj prijetno.

    Objavljeno: 1.4.2009
  • Zeleni izziv

    Verjetno niste vedeli, da IT povzroči toliko globalnih izpustov CO2, kot ves letalski promet. V Ljubljani bo 14. 5. 2009 potekala 1. slovenska konferenca o poslovnih priložnostih in dobrih praksah, ki so vezane na okoljsko učinkovit IT. Konferenco skupaj organizirata Umanotera, slovenska fundacija za trajnostni razvoj in Monitorjeva poslovna priloga Sistem.

    Objavljeno: 31.3.2009
  • Novo - blog.monitor.si

    Spletni strani dodajamo pomembno novost, podstran blog.monitor.si.

    Objavljeno: 31.3.2009
  • Nvidia prenavlja družino Quadro

    Nvidia je prenovila družino grafičnih procesorjev in kartic za profesionalno rabo Quadro, ki precej dviguje zmogljivosti grafične obdelave podatkov na delovnih postajah. Nova družina izdelkov Quadro vsebuje sedem modelov, ki segajo od modela NVS 295 s ceno 130 dolarjev, do vrhunske kartice Quadro FX 5800, za katero bo potrebno odšteti kar 3.100 dolarjev. Slednja ima kar 4 GB velik pomnilnik in podporo za ultra visoke ločljivosti. Nvidia je skupaj z novimi procesorji in karticami predstavil tudi novo tehnologijo Nvidia SLI Multi-OS, ki omogoča uporabo polne grafične zmogljivosti v delovnih postajah z virtualnimi operacijskimi sistemi. S tem je mogoče na enem računalniku poganjati več operacijskih sistemov sočasno, brez da bi se pri tem odpovedali grafičnim zmogljivostim, ki jih nudijo grafični procesorji.

    Objavljeno: 31.3.2009
  • Se PirateBay seli na Facebook?

    Iznajdljivost izmenjevalcev datotek ne prozna ovir. Po sodnih in javnih pregonih priljubljenega iskalnika Torrent povezav Pirate Bay, so avtorji servisa objavili novo zmožnost, ki uporabnikom omogoča objavo povezav v Facebooku. Uporabniki iskalnika lahko z enim klikom objavijo torrent povezavo na svojih straneh, ki nato lahko potuje dalje po ustaljenih poteh, kot so novice in spletno kramljanje.

    Objavljeno: 31.3.2009
  • OnLive - revolucija v igrah

    Po približno sedmih letih razvoja je malo znano podjetje OnLive iz Kalifornije na konferenci Game Developers Conference končno prikazalo platformo, ki jo mnogi označujejo kot revolucijo na področju računalniških iger. OnLive je pravzaprav spletni servis, kjer se celotno procesiranje izvaja v oddaljenih podatkovnih centrih, igralec pa na svoji konzoli ali televizorju vidi samo video, ki se v pretočnem načinu prenaša prek interneta. Seveda je poskrbljeno, da se v podatkovni center prenašajo ukazi posredovani iz igralne palice, tipkovnice ali druge vhodne naprave.

    Objavljeno: 31.3.2009
  • Skype podpira SIP

    Avtorji priljubljenega internetnega telefonskega programa Skype so kot kaže sprevideli, da se je bolje držati standardov. Najavili so namreč nov dodatek in storitev Skype For SIP, ki omogoča vzpostavite klicev z običajnimi internetnimi telefoni prek protokola Session Initiation Protocol (SIP), standarda, ki ga uporabljajo domala vsi ostali ponudniki storitev. Skype je doslej za osnovno storitev uporabljal svoj protokol, ki ni bil združljiv z drugimi telefonskimi sistemi.

    Objavljeno: 30.3.2009
  • Prihaja mp3HD

    Podjetje Thomson je predstavilo evolucijo priljubljenega zvočnega zapisa mp3, ki obljublja vrhunsko kakovost zvoka zaradi uporabe algoritma za kompresijo podatkov brez izgub. Nov zapis imenovan mp3HD omogoča enako kakovost zvoka kot zvočni zapisi brez kompresije (recimo WAV), pri čemer porabi precej manj prostora kot originali. V odvisnosti od tipa zvočnega posnetka algoritem zagotavlja bitno prepustnost med 500 in 900 Kb/s. Tipične skladbe dolžine 4 minute bodo tako na pomnilniških nosilcih zavzemale med 14 MB (zvočne knjige) in 26 MB (pop, rock,...).

    Objavljeno: 30.3.2009
  • Windows Touch

    Microsoft je na ameriški konferenci za razvijalce začel promovirati tehnologijo Windows Touch, s katero bo naslednja različica operacijskega sistema podpirala upravljanje grafičnih elementov z večkratnim dotikom po zaslonu. Čeprav so podporo za krmiljenje uporabniškega vmesnika pri Microsoftu najavili že na začetku razvojne poti okolja Windows 7, so šele zdaj spregovorili o podrobnostih, hkrati pa vključili domala celoten potencial v zadnje razvojne različice nastajajočega operacijskega sistema.

    Objavljeno: 30.3.2009
  • Tekmovanje srednješolcev v programiranju

    V soboto, 28. marca, se je na Inštitutu Jožefa Stefana odvijalo četrto tekmovanje IJS v znanju računalništva. Na tekmovanju, ki je namenjeno srednješolcem, so se tekmovalci pomerili v treh težavnostnih skupinah. Udeležba je bila višja od lanske, saj se je v prvi (najlažji) skupini pomerilo kar 62 tekmovalcev, v drugi 17, v tretji pa 25. V vsaki skupini je bilo podeljenih šest nagrad. Naloge, rešitve, pa tudi seznam nagrajencev si lahko ogledate na spletni strani tekmovanja.

    Objavljeno: 29.3.2009
  • GeForce GTX 275 na poti

    Prva polovica aprila bo postregla s pestrim dogajanjem v svetu grafičnih kartic. Pri AMD-ju bodo splavili Radeona HD 4890, kar je neke vrste javna skrivnost, za protiutež pa bo poskrbela tudi Nvidia, ki naj bi le par dni zatem izdala svoje protiorožje, imenovano GeForce GTX 275.

    Objavljeno: 29.3.2009
  • Service Pack 2 za Visto pripravljen

    Najnovejši paket popravkov za operacijski sistem Microsoft Windows Vista, imenovan Service Pack 2 ali krajše SP2, je skorajda nared. Microsoft ga je namreč že poslal najtesnejšim beta preizkuševalcem v oceno, preden ga dokončno pošlje proizvajalcem računalnikov, da novo različico začno nalagati na svoje sisteme.

    Objavljeno: 29.3.2009
  • Nvidia razvija novo tiskovino za dvoprocesorske grafične rešitve

    V industriji grafičnih kartic so vse glasnejše govorice, da pri Nvidii pripravljajo nov dizajn tiskovine za svojega paradnega konja, GeForce GTX 295. Ta dvoprocesorska grafična rešitev trenutno uporablja dve tiskovini, v prihodnje pa naj bi inženirji vse zložili le na eno in to ob nespremenjenih zunanjih merah.

    Objavljeno: 28.3.2009
  • Majhno, manjše: Em-ITX

    Pri podjetju VIA Technologies so se v zadnjih letih specializirali za gradnjo majhin in varčnih platform s procesorji x86. V kratkem bodo pokazali tudi svojo zadnjo novost, ki sliši na ime VIA EITX-3000. Gre za ploščo formata Em-ITX, ki je namenjena najtanjšim napravam in računalniškim sistemom brez aktivnega hlajenja (beri: ventilatorjev). Da gre za trpežno rešitev priča tudi omemba temeperaturnega delovnega področja, ki znaša med -10 in 70 stopinj Celzija.

    Objavljeno: 28.3.2009
  • Digitalni spomini

    V preteklih letih se je na trgu fotoaparatov dogajala prava revolucija, predvsem z vedno bolj dostopnimi in vedno boljšimi digitalnimi fotoaparati. Že kmalu po razmahu digitalne fotografije so, večinoma neznani azijski izdelovalci, ponudili kupcem tudi elektronske različice okvirjev za slike. A šele v zadnjem letu ali dveh so na ta trg vstopili velikani računalniške in zabavne industrije, s čimer je segment doživel pravi razcvet. Prav zaradi tega smo se odločili za prvi večji preizkus elektronskih slikovnih okvirjev.

    Objavljeno: 27.3.2009
  • Cenejše mobilno gostovanje na vidiku

    Želje uporabnikov mobilne telefonije po nižjih tarifah v drugih državah bodo kot kaže naposled le uslišane. Evropski parlament je namreč uspel doseči neformalni dogovor o ureditvi cen storitev gostovanja (t. i. roaminga).

    Objavljeno: 27.3.2009
  • Virtualni poleti v Planici

    Pri podjetju Xlab vedo, da se železo kuje dokler je vroče. Za svoje 3D vizualizacijsko orodje Gaea+ so se domislili izjemno inovativnega predstavitvenega pristopa. Zajeli so skoke vseh tekmovalcev preteklega vikenda v Planici in jih ponudili na ogled kot virtualne skoke.

    Objavljeno: 27.3.2009
  • Canon EOS 500D

    Pri Canonu so predstavil fotoaparat EOS 500D namenjen srednje zahtevnim fotografom. Poleg zmogljivega tipala proizvajalec stavi predvsem na funkcijo zajema videa v visoki ločljivosti (Full HD) ter relativno kompaktno in lahko ohišje zrcalno-refleksnega fotoaparata.

    Objavljeno: 27.3.2009
  • Arhiv Republike Slovenije podelil prvi akreditaciji

    Podjetji Avtenta.si in Pošta Slovenije sta kot prvi v Sloveniji prejeli akreditacijo Arhiva Republike Slovenije za storitev e-hrambe digitalnega gradiva. Uradno akreditacijo Arhiva RS za storitev e-hrambe dokumentarnega in arhivskega gradiva v digitalni obliki so omenjenima podjetjema podelili na konferenci Tehnični in vsebinski problemi klasičnega in elektronskega arhiviranja, ki med 25. in 27. marcem 2009 poteka v Radencih.

    Objavljeno: 26.3.2009
  • Poštna naveza: prenosniki ThinkPad in pametni mobilniki Blackberry

    Podjetji Lenovo ter Research in Motion bosta združila moči in svojim uporabnikom ponudila še boljše komunikacijske storitve, ki bodo po godu predvsem najbolj mobilnim uporabnikom. Novost, imenovana Lenovo Constant Connect, je namenjena poslovnežem in drugim odvisnežem, ki morajo biti nenehno povezani s svojimi e-poštnimi predali.

    Objavljeno: 26.3.2009
  • Prestolnica: obdavčiti optične kable

    Mestna občina Ljubljana se pripravlja na uvedbo nove dajatve, ki bo, tako vsaj napoveduje župan Ljubljane Zoran Janković, obdavčila aktivna optična vlakna, ki tečejo po njenem zemljišču. Sodeč po osnutku odloka, o katerega uvedbi se bo odločalo v prihodnjih dneh, bodo morali operaterji, ki izkoriščajo optične vodnike na mestnem zemljišču in po mestnih kanalih, za vsak meter aktivne povezave odšteti dva centa na mesec.

    Objavljeno: 26.3.2009
  • Lexmark z rešitvijo za slepe in slabovidne

    Pri Lexmarku so razvili novo aplikacijo, imenovano Lexmark Accessiblity Solution, ki je namenjena slepim in slabovidnim uporabnikom. Ti lahko s pomočjo svojega računalnika odslej bistveno lažje upravljajo z večino možnostmi, ki jih nudijo sodobni multifunkcijski tiskalniki. Lexmarkova programska oprema namreč omogoča popolno integracijo z vsemi priznanimi svetovnimi računalniškimi programi, ki slepim in slabovidnim omogočajo delo z računalnikom.

    Objavljeno: 25.3.2009
  • Mar pri Applu pripravljajo netbook?

    Tržišče lahkih prenosnih računalnikov je dobesedno zasuto s ponudbo netbookov. Čeprav so pri Applu še pred časom zatrjevali, da ne znajo narediti poceni netbooka, so vse glasnejše prav takšne govorice. Pri tem naj bi imeli pomoč proizvajalca LG Electronics, s katerim skupaj razvijajo nove zaslone OLED za mobilne naprave, večje modele teh zaslonov pa bi morebiti lahko uporabili tudi pri netbookih.

    Objavljeno: 25.3.2009
  • Garmin z navigacijo za avtomobiliste in pešce

    Pri Garminu so napovedali izid dveh večnamenskih navigacijskih naprav nüvi 1200 in nüvi 1300. Navigatorjev se ponašata s tankim dizajnom, ki ponuja izboljšave za navigiranje v in izven avtomobila. Sta tudi prva Garmina, ki ponujata pešcem navigiranje preko dodatnih “CityXplorer” kart. Te so dostopne za priljubljene (beri: bolj obljudene) turistične destinacije v ZDA in Evropi.

    Objavljeno: 25.3.2009
  • Prihodnje leto izdelanih že 70 milijonov brezžičnih naprav

    Razvoj brezžičnih rešitev je v zadnjih letih doživel pravi razcvet, še večjega pa bi, če ga ne bi oviralo počasno sprejemanje standardov na tem področju. Kljub temu analitiki podjetja ABI Research napovedujejo, da bodo že prihodnje leto vsi proizvajalci skupaj uspeli izdelati kar 70 milijonov brezžičnih naprav.

    Objavljeno: 24.3.2009
  • E-poštna prevara z "domačo" vsebino

    Kot poroča F-Secure, je večje število Slovencev v zadnjih dneh po elektronski pošti prejelo lažna obvestila o eksploziji na lokalni tržnici. Lažna spletna stran izgleda kot novica tiskovne agencije Reuters in je sprogramirana tako, da za lokacijo eksplozije prikaže lokacijo uporabnika, pridobljeno s pomočjo storitve GeoIP.

    Objavljeno: 24.3.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji