• Robotska zmaga

    Robotsko nadzorovani Volkswagen Tuareg je zmagal na najnovejši dirki robotsko upravljanih vozil, ki se je odvijala v ameriški puščavi Mojave. Vozilo z imenom "Stanley" so zgradili v ameriški univerzi Stanford, dirko pa je končalo v šestih urah in 53 minutah, v katerih je prevozilo skoraj 212 kilometrov dolgo progo brez pomoči ljudi (povprečna hitrost nekaj manj kot 31 km/h). Stanfordska ekipa si je tako izborila 2 milijona dolarjev vredno nagrado, ki jo je podarila ameriška obrambna agencija DARPA za prvo robotsko vozilo, ki bo premagalo omejeno razdaljo. V dveh letih, kolikor je minilo od prve dirke, doslej namreč ni nobenemu vozilu uspelo zaključiti tekmovanja v predpisanem času desetih ur. Tekmovanje sta sicer v predpisanem času zaključila še dva prototipa, Sandstrom in H1ghlander (oba univerza Carnegie Mellon), na cilj pa je prišlo še četrto vozilo Terra Max, vendar po preteku desetih ur. Ostali tekmeci niso prišli do cilja. Agencija DARPA želi s tekmovanjem pospešiti razvoj učinkovitih algoritmov za samodejno upravljanje vozil, kar naj bi kasneje uporabili v vojaške namene.

    Objavljeno: 10.10.2005
  • Novi Dellovi laserji

    Dell pospešeno nadgrajuje svojo ponudbo laserskih tiskalnikov, tokrat z novo družino Dell Laser Printer 1710, ki je namenjena osebni rabi oziroma manjšim delovnim skupinam. Novi laserji natisnejo 27 črno-belih strani na minuto ob ločljivosti 1200 pik na palec. Osnovni model 1710 stane v ZDA le 200 dolarjev, za ta denar pa ponuja vzporedni in USB vmesnik ter spodobnost natisniti okoli 15.000 strani na mesec. Za 300 dolarjev je mogoče kupiti model 1710n, ki ima omrežni vmesnik, dodatnih 16 MB pomnilnika in podporo za PostScript. Na voljo so različni dodatki, med katerimi dodatnimi predali, brezžični omrežni vmesnik in celo dodatni 160 GB velik disk.

    Objavljeno: 10.10.2005
  • IBM umika patentne očitke SCO

    SCO Group je bolj kot po kakovostni programski opremi znan po tožbi, ki jo je napovedal proti uporabnikom Linuxa in jo kasneje vložil proti največjemu podjetju, ki podpira prost operacijski sistem, IBM-u. Slednji naj bi po mnenju SCO določene dele kode Unixa pretihotapil v Linux, kjer so ostali še danes. IBM je na tožbo, vloženo že marca 2003, odgovoril s svojo tožbo proti SCO, v kateri podjetju med drugim očita zlorabo IBM-ovih programskih patentov. A zdaj se je gigant odločil očitke o zlorabi patentov umakniti iz tožbe. Razlogov za takšno odločitev je po navedbah predstavnikov IBM-a več, predvsem pa bi radi pohitrili proces. Dodajajo še, da bi bil potencialni izplen relativno majhen.

    Objavljeno: 9.10.2005
  • Microsoftova varnost za poslovna okolja

    Microsoft se pripravlja na izdajo preizkusne različice varnostne programske opreme za poslovna okolja, ki bo na voljo ob koncu letošnjega in v začetku prihodnjega leta. Nova programa se bosta imenovala Client Protection in Antigen, spopadla pa se bosta z internetnimi virusi, vohunskimi programi in e-slamo. Vsebovala bosta tehnologijo, ki si jo je Microsoft pridobil s prevzemom več varnostnih podjetij, med drugim izdelovalcev antivirusnih programov GeCAD in Sybari Software. Že nekaj časa sta na voljo različici beta Microsoftovih orodij za zaščito pred virusi in pred vohunskimi programi, s celostno ponudbo varnostnih rešitev pa se podjetje iz Redmonda podaja v neposreden boj proti Symantecu, McAfeeju in drugim konkurentom.

    Objavljeno: 9.10.2005
  • Google Reader

    Še pred nekaj tedni je bil morda kdo mnenja, da se Google izogiba čedalje bolj priljubljene odprtokodne tehnologije RSS, saj je podporo tehnologiji na straneh Google News omogočil šele pred kratkim. S predstavitvijo svojega spletnega bralnika virov, Google Readerja, pa je dvomljivce prepričal, da temu ni tako. Storitev je seveda zaenkrat dostopna v razvojni stopnji beta, vendar po prvih preizkusih sodeč deluje čisto spodobno, kar je sicer značilno tudi za ostale Googlove beta-rešitve. Osnova bralnika je poseben iskalnik, s katerim poiščemo želene vire in se prijavimo nanje. V levem meniju se potem izpišejo naslovi novic iz teh virov, ki se v celoti prikažejo v osrednjem oknu. Vire RSS lahko uvrščamo v različne kategorije, novice pa si lahko označimo z zvezdicami.

    Objavljeno: 8.10.2005
  • Mandriva Linux 2006

    Članom kluba Mandriva je že na voljo Mandriva Linux 2006, ki je sad dela treh distributerjev - Mandrive, Connective in Lycorisa. Privzeto namizno okolje je KDE 3.4, vključen pa je tudi GNOME, a le predzadnja različica 2.10. Poleg posodobljenih različic standardne programske opreme se lahko nova različica pohvali z manjšim zagonskim časom, novim upravljalcem paketov Smart, namiznim iskalnikom KAT, ki išče tudi metapodatke in vsebino datotek, ter z interaktivnim požarnim zidom, ki omogoča izpis informacij o napadih na računalnik v realnem času. Mandriva Linux je prva distribucija z uradno podporo za tehnologijo Intel Centrino, po zaslugi vrlih prostovoljcev pa tudi prevedena v slovenski jezik. Predviden uradni datum izdaje tudi za ne-člane je 25. oktober.

    Objavljeno: 8.10.2005
  • Autodesk prevzema Alias

    Autodesk, ki je širši javnosti poznan po programski opremi za računalniško podprto načrtovanje AutoCAD, je napovedal prevzem podjetja Alias, znanega predvsem kot izdelovalca programske opreme za 3D-oblikovanje Maya. Vsota, ki jo bo plačal Autodesk, med razvijalci računalniških iger znan tudi kot ustvarjalec 3ds Maxa in Character Studia, znaša 182 milijonov ameriških dolarjev. Prevzem torontskega podjetja, ki med drugim izdeluje tudi MotionBuilder, naj bi se predvidoma končal v štirih do šestih mesecih, do takrat pa bosta obe podjetji delovali ločeno in neodvisno drugo od drugega.

    Objavljeno: 8.10.2005
  • Igre za Xbox predstavljene

    Od 22. novembra naprej bo v ZDA in v Kanadi naprodaj nova igralna konzola Xbox 360. Navdušenci nad računalniškimi igrami pa poleg kozole nestrpno pričakujejo tudi nove igre, ki bodo na voljo od prihoda konzole naprej in prav te je v Amsterdamu obelodanil Microsoft. Podjetje Rare, ki si ga lasti Microsoft, bo ponudilo akcijsko igro Kameo: Elements of Power in težko pričakovano streljačino Perfect Dark Zero, Blizzard Creations pa igro Project Gotham Racing 3. Največji izdelovalec iger, Electronic Arts, bo do prihoda nove konzole pripravil kar 5 novih iger, in sicer Need for Speed Most Wanted, FIFA 06: Road to FIFA World Cup, NBA Live 06, Tiger Woods PGA Tour 06 in Madden NFL 06.

    Objavljeno: 7.10.2005
  • Google združuje Local in Maps

    Le redko kdaj se zgodi, da bi Google zmanjšal število storitev, ki jih ponuja, pa tudi izdelki le redko zapuščajo razvojno stopnjo beta. A tokrat se je zgodilo oboje hkrati. Google sicer ni ukinil nobene storitve, je pa združil Google Local in Google Maps v skupno storitev, imenovano kar Google Local. Slednji je s tem korakom tudi prešel iz beta-ciklusa. Ko odpremo stran združene storitve, se poleg iskalnega polja izriše tudi zemljevid, ki v skladu z iskalnimi kriteriji izrisuje zadetke iskanja.

    Objavljeno: 7.10.2005
  • iPod v vlogi kompasa

    Te dni je Apple novinarjem razposlal vabilo na svoj torkov dogodek, ki ga je začinil s pomenljivo mislijo: "Še ena stvar ...", napisano pred odrsko zaveso. Seveda se na spletu pojavlja že cela množica ugibanj, katero novost naj bi Apple predstavil, večina pa je mnenja, da bo predstavljen iPod z možnostjo predvajanja videoposnetkov.

    Objavljeno: 6.10.2005
  • Knjižnica po Yahoojevo

    Yahoo in Univerza v Kaliforniji sta s skupino podjetij in organizacij ustanovila Open Content Alliance (OCA), ki bo digitaliziral knjige in druge materiale knjižnic, arhivov in založb. Med drugim so člani projekta tudi Adobe, HP Labs, Evropski arhiv, Internetni arhiv, Narodni arhiv združenega kraljestva, O'Reilly Media in Univerza v Torontu. Zavezništvo pomeni neposreden odgovor na Google Print, ki je v bil v preteklih tednih deležen številnih kritik zaradi zlorab avtorskih pravic. OCA bo zato za razliko od Googla ponudil le vsebine v skupni lasti in tiste, ki mu jih bodo podarili lastniki avtorskih pravic.

    Objavljeno: 6.10.2005
  • Zavezvništvo Suna in Googla

    Podjetji Sun Microsystems in Google sta sklenili zavezništvo, katerega podrobnosti še niso povsem razkrite. Znano je, da bo Sun proti plačilu programskemu paketu Java prilagal Google Toolbar, zakupil pa bodo tudi nekaj Googlovega oglasnega prostora. Google se je med drugim zaobljubil, da bo raziskal možnosti za širjenje in izboljševanje odprtokodne pisarniške zbirke OpenOffice.org in Jave, poleg tega pa bo kupil tudi nekaj Sunove strojne in programske opreme. Analitiki se že sprašujejo, ali kani Google s promocijo OpenOffice.org zamajati temelje Offica, ki Microsoftu prinaša 40% vsega dobička.

    Objavljeno: 6.10.2005
  • Epson z drugačno strategijo

    Na današnji tiskovni konferenci, ki jo je priredil slovenski distributer Avtera, je g. Renato Vincenci iz italijanskega Epsona (zadolžen za mednarodne trge) dokaj natančno pojasnil tržne usmeritve in priložnosti tega japonskega podjetja, ki je najbolj znano po (brizgalnih) tiskalnikih.

    Objavljeno: 5.10.2005
  • HP bo prilagal Netscape

    Kmalu po novem letu bo Hewlett-Packard začel na vse svoje namizne računalnike in prenosnike nameščati brskalnik Netscape. Po koncu vojne brskalnikov v prejšnjem desetletju je to za Netscape prvi dogovor s katerim izmed glavnih ponudnikov osebnih računalnikov, nanaša pa se le na računalnike, ki se bodo prodajali v ZDA in v Kanadi. Zanimivo je, da se je podjetje tržišča lotilo ravno na (sporen) način, s katerim ga je Internet Explorer dokončno dotolkel. Res pa je, da ima uporabnik v tem primeru še vedno možnost izbire, medtem ko je v bil po Microsoftovi strategiji (brskalnik kot del operacijskega sistema) omejen samo na en izdelek.

    Objavljeno: 5.10.2005
  • Olympus s 3-palčnim zaslonom

    Olympusov digitalni fotoaparat SP-700 se poleg tipala z ločljivostjo 6 milijonov pik lahko pohvali tudi z največjim LCD zaslonom v konkurenci, katerega diagonala meri kar 7,6 centimetrov. Velikost zaslona je omogočila tudi novo funkcijo Primerjaj & Slikaj, pri kateri zaslon v enem delu prikazuje nekaj prejšnjih posnetkov, v drugem pa kompozicijo za novo sliko. Objektiv zmore 3-kratno optično povečavo, SP-700 pa med drugim ponuja še 24 tematskih načinov, snemanje filmov z zvokom v velikosti VGA in histogram. Na voljo je v modri in srebrni barvi, na trgovskih policah pa se bo pojavil v času božiča.

    Objavljeno: 5.10.2005
  • Novi Dellovi računalniki

    Podjetje Dell je na trg poslalo tri nove namizne računalnike Dimension 9150, Dimension 5150 in Dimension 1100, namenjene domači rabi in majhnim podjetjem.

    Objavljeno: 5.10.2005
  • Symbolov laserski čitalec LS4208

    Špica International je svojo ponudbo ročnih čitalcev črtne kode obogatila z vrhunskim Symbolovim laserskim čitalcem LS4208, ki uporabnikom ponuja vrsto novih lastnosti za izboljšanje storilnosti v trgovski, zdravstveni in skladiščni industriji. Symbol je pred kratkim po podatkih analitskega podjetja Venture Development prevzel vodilni svetovni tržni delež na področju ročnih čitalcev črtne kode. Laserski čitalec LS4208 predstavlja naslednjo generacijo najbolje prodajanih ročnih naprav serije LS4000, ki so jih prodali več kot 1,9 milijona.

    Objavljeno: 4.10.2005
  • S&T Hermes Plus za nov sistem cestninjenja

    S&T Hermes Plus je s podjetji Agencia Griva, Skupina Pick&Place in NeonSeven podpisal pismo o nameri za razvoj pilotnega projekta novega sistema cestninjenja. Gre za strateško sodelovanje na področju razvoja rešitve za vseevropski cestninski sistem, S&T Hermes Plus pa je nosilec projekta ter bo izvedel sistemsko integracijo in razvil aplikativno programsko opremo za osrednji krmilni center. NeonSeven bo razvil napravo, nameščena bo v vsako vozilo (on board unit), ki bo prilagojena zahtevam avtomobilske industrije in evropskim normam. Cestninjenje s popolno zaščito osebnih podatkov bo omogočeno z uporabo kombinacije sodobnih komunikacijskih tehnologij, prostorska lokalizacija pa bo zagotovljena s kombinacijo mobilnih ter satelitskih tehnologij. Skupina Pick & Place se bo prav tako posvetila razvoju in izdelavi naprave za novo obliko cestninjenja, ki bo nameščena v vozilu. Pri projektu bo sodelovalo tudi podjetje Agencia Griva, ki je sicer eden od začetnikov razvoja satelitskega cestninjenja.

    Objavljeno: 4.10.2005
  • Office 12 bo podpiral PDF

    Microsoft je na letnem srečanju strokovnjakov Microsoft Most Valued Professionals (MVP) najavil podporo formatu PDF v naslednji različici zbirke Microsoft Office z razvojnim imenom Office 12. Shranjevanje datotek PDF bodo (z izjemo Outlooka) podpirali vsi člani zbirke Office, torej Word, PowerPoint, Excel, Access, InfoPath, Publisher in Visio. Predstavnik Microsofta je sporočil, da so se za podporo Adobovemu zapisu odločili, ker je bil izvoz v PDF druga najpogostejša zahteva uporabnikov zbirke. Microsoftova podpora PDF je nekoliko presenetljiva, saj bo podjetje s prihodom Windows Viste predstavilo konkurenčni zapis Metro. Odločitev za podporo odprtemu zapisu pa bi bila lahko tudi posledica namere zvezne države Massachusetts, ki se je pred tedni namesto za Microsoftov zapis odločila za OpenDocument in PDF.

    Objavljeno: 4.10.2005
  • Mednarodna poslovna Linux in odprtokodna konferenca 2005

    V četrtek in petek je v portoroških hotelih Morje potekala že četrta mednarodna poslovna konferenca, posvečena uporabi Linuxa in odprte ter proste kode, tokrat pod novim imenom IBLOC. Konferenco je zaznamovala mednarodna udeležba, žal pa tudi nekoliko manjše zanimanje, ki ga je nedvomno mogoče pripisati tudi sočasnemu odvijanju mednarodne konference OpenOffice.org, ki je potekala istočasno le lučaj stran, v Kopru.

    Objavljeno: 3.10.2005
  • Microsoft izgubil z Eolasom

    Univerza v Kaliforniji in podjetje Eolas sta končala dolgotrajno patetno pravdo z Microsoftom. Ameriški patentni urad je ponovno potrdil odločitev, da Microsoft z brskalnikom Internet Explorer zlorablja patent '906. Ta opisuje način uporabe zunanjih aplikacij v brskalnikih. Večina brskalnikov, med njimi tudi Microsoftov, uporablja t. i. vstavke (plug-ins), ki skrbijo za prikaz specifičnih vsebin v samem brskalniku. Pogost primer so vstavki za Flash, Javo in predvajanje filmov v brskalniku. Zanimivo pa je, da univerza in Eolas ne razmišljata o tožbi proti podjetjem in organizacijam, ki razvijajo druge brskalnike.

    Objavljeno: 3.10.2005
  • Sony z IP nadzornimi kamerami

    Sony želi tudi v segmentu profesionalnih IP kamer pri nas postati vodilni ponudnik rešitev za tehnično varovanje in video nadzor. Za dosego tega cilja so se povezali s podjetjem Mobicom, ki se je v našem prostoru že izkazalo z uspešnimi rešitvami. V spektru Sony IP-kamer je mogoče najti vse od najmanjših, ki omogočajo diskretno vgradnjo v prostore, pa do robustnih kamer za video nadzor, ki bodo kljubovale vsem vremenskim pogojem in tudi posegom nepridipravov. Sistem varovanja seveda ni popoln brez ustrezne programske opreme, zato podjetje Sony ponuja celostne rešitve z izborom programske opreme za video nadzor, sledenje gibanju oseb, zapis video posnetkov v digitalni obliki, alarmiranje in prenos posnetkov znotraj omrežja ali preko svetovnega spleta.

    Objavljeno: 3.10.2005
  • Logitech prenavlja večpredstavno ponudbo

    Logitech je predstavil celo paleto novih izdelkov iz področja večpredstavnosti.

    Objavljeno: 3.10.2005
  • Symantecove novosti za 2006

    Symantec je predstavil nove različice orodij za zaščito pred internetnimi in drugimi nevarnostmi. Med novimi izdelki so protivirusni paket Norton Antivirus 2006, požarni zid Norton Personal Firewall 2006 ter komplet Norton Internet Security 2006, ki združuje prej omenjene programe v celoto. Prvi stane v ZDA 40 dolarjev, drugi 50 dolarjev, komplet pa je na voljo za ceno 70 dolarjev. Norton AntiSpam za boj proti nezaželeni pošti zdaj ni več na voljo kot samostojen izdelek, temveč je na voljo le kot del paketa Internet Security Suite. V vseh paketih je vključen dostop do posodobitev za obdobje enega leta. Glavna novost v programih je nov centralni modul Norton Protection Center, ki uporabniku na enem mestu podaja stanje varnosti v računalniškem sistemu, ne glede za katero področje gre (virusi, vohunski programi, vdori). Norton Internet Security 2006 prinaša tudi novo orodje Security Inspector, s katerim lahko pregledamo stanje varnosti v računalniškem sistemu, vključno z nastavitvami najbolj ranljivih programov, kot so na primer spletni brskalniki, nepotrebni servisi v okolju Windows in šibka nastavitev gesel.

    Objavljeno: 2.10.2005
  • T-2 - nov ponudnik telekomunikacijskih storitev

    Z začetkom oktobra je začelo v Sloveniji delovati novo telekomunikacijsko podjetje T-2, ki namerava s svojo ponudbo močno pretresti trg telefonije in internetnega dostopa. Ponudba podjetja temelji na popolni razvezavi lokalne zanke, tehnična podlaga pa je tehnologija VDSL. Podjetje ponuja precej višje hitrosti dostopa do interneta, kot to nudi tehnologija ADSL, prav tako pa nudijo telefonske storitve in dostop do televizijskih programov prek internetne povezave. Ponudba tako v celoti oponaša tisto, kar nudita Telekom in SiOL, že na samem začetku pa so storitve na voljo v številnih mestih po celi Sloveniji (spisek je na voljo na spletnih straneh družbe T-2).

    Objavljeno: 2.10.2005
  • Prenosnik za 100 dolarjev vse bližji

    Nicholas Negroponte, soustanovitelji laboratorija Media Lab pri univerzi MIT v Bostonu je razkril podrobnosti o kontroverznem prenosnem računalniku, ki naj bi stal le 100 dolarjev in je prvenstveno namenjene državam v razvoju. Ko je Negroponte svoje načrte prvič razgrnil letos januarja na svetovnem ekonomskem forumu v Davosu, so mnogi menili, da gre zgolj za plemenito zamisel, ki ni uresničljiva. Na univerzi MIT pa so zagrizli v razvoj, tako da so zdaj že znane nekatere tehnične podrobnosti in celo prve fotografije prototipa.

    Objavljeno: 1.10.2005
  • NEC ima najtanjši telefon

    Japonski NEC je predstavil mobilni telefon NEC L1, ki se lahko pohvali, da je najtanjši izdelek školjkaste oblike. Telefon meri 90,8 x 47,9 x 11,9 mm in to tedaj, ko je zložen, tehta pa 94 gramov. S tem so prehiteli najresnejše tekmece, kot je Motorola RAZR. Telefon deluje v omrežjih GSM 900/1800/1900, premore dva zaslona (zunanji tipa OLED), digitalni fotoaparat z ločljivostjo 1,3 milijona pik, vmesnik bluetooth in podporo za predvajanje posnetkov MP3. Vgrajen je protokol PictBridge za neposredno tiskanje na združljive tiskalnike, da se ga pa razširiti z dodatnimi programi, saj temelji na ogrodju Java MIDP 2.0. Cena še ni določena.

    Objavljeno: 1.10.2005
  • Skype 1.4

    Podjetje Skype, ki ga je nedavno kupila družba eBay, je objavilo novo različico priljubljenega programa za internetno telefonijo, ki prinaša številne zanimive nove funkcije. Med vsemi izstopa možnost brezplačne prevezave telefonskega klica drugemu uporabniku programa Skype. Podjetje proti plačilu omogoča tudi prevezavo internetnih klicev na tja do tri ožičene ali mobilne telefonske številke, cena pa je odvisna od države. Odjemalec Skype odslej omogoča tudi personalizacijo programa z možnostjo definiranja lastnih zvokov za zvonenje in druge funkcije sistema, spreminjamo pa lahko tudi slike v programu. Pomembna novost je tudi tesnejša povezava med programi Skype in Microsoftovim paketom Outlook. Uporabniki lahko tako računajo na možnost sinhronizacije kontaktov v Outlooku z imenikom, ki ga uporablja Sykpe. Predstavniki podjetja so ob predstavitvi tudi namignili, da utegne družba v bodoče ponuditi tudi programsko opremo in storitve video telefonije.

    Objavljeno: 30.9.2005
  • IBM krepi strežnike za mala podjetja

    IBM je predstavil nove modele strežnikov za mala podjetja, ki imajo številne lastnosti večjih modelov z Intelovo arhitekturo. Nove modele strežnikov x100, x206 in x306 bo mogoče kmalu naročiti z novimi procesorji Intelo Xeon z dvojimi jedri, kar bo omogočalo večjo procesno moč brez bistveno večjega denarnega vložka. Posamezne modele bo poleg tega mogoče naročiti s številnimi tehnološkimi novostmi s področja zmogljivosti in varnosti, kot so krmilnik ServerRAID 8e, vroče zamenljivi diski z vmesnikom Serial Attached SCSI (SAS) in redundančnimi napajalniki, ki jih bo mogoče zamenjati med samim delovanjem strežnika. Vstopne cene novih modelov so zanimive, saj bo v ZDA x206 mogoče kupiti že za 700 dolarjev, x306 pa za okoli 1.100 dolarjev. Novost je najmanjši strežnik v IBMovem programu, namenjen za najbolj osnovne naloge, kupiti pa ga bo mogoče že za samo 600 dolarjev.

    Objavljeno: 30.9.2005
  • Prihaja MySQL 5.0

    Podjetje MySQL AB je oznanilo, da so objavili prvega kandidata za produkcijo (RC1) nove različice podatkovnega strežnika MySQL 5.0.0. Gre za najbolj ambiciozen projekt podjetja, ki je nastajal čez tri leta, z njim pa se avtorji nameravajo spopadati z največjimi uveljavljenimi strežniki, kot so tisti podjetij Oracle, Microsoft in IBM. Nov izdelek temelji na funkcionalnostih ANSI SQL, mnoge od katerih sploh ne obstajajo v drugih izdelkih na trgu. Med novostmi so pogledi, ki so samo za branje ali pa taki, ki se samodejno posodabljajo, podpor za hranjene procedure in funkcije, prožilci dogodkov na nivoju podatkovnih vrstic, ter druge pomembne lastnosti.

    Objavljeno: 30.9.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji