• Novi iPodi spet delujejo v Linuxu

    Kot smo poročali včeraj, je Apple z zadnjo posodobitvijo iPodov uvedel tudi preverjanje, ki podpira izmenjavo podatkov predvajalnika samo s programom iTunes, zato uporabniki Linuxa, kjer iTunes ne deluje, niso mogli uporabljati novih modelov.

    Objavljeno: 18.9.2007
  • Nevidno posodabljanje Windows

    Microsoft je v preteklih dneh preko mehanizma Windows Update posodabljal datoteke mnogih uporabnikov operacijskega sistema Windows, ki jih o tem ni obveščal, samodejnih posodobitev pa niti ni bilo potrebno vključiti.

    Objavljeno: 17.9.2007
  • Microsoft spet izgubil

    Prvostopenjsko evropsko sodišče je potrdilo tri leta staro odločitev evropske komisije, da je Microsoft zlorabil prevladujoč položaj na trgu programske opreme, in potrdilo 497 milijonov evrov kazni za programskega giganta.

    Objavljeno: 17.9.2007
  • Novi iPodi niso za Linux

    Večina uporabnikov Applove družine predvajalnikov iPod za sinhronizacijo vsebin z računalnikom uporablja programsko opremo iTunes. Ker ta deluje le v Mac OS X in Windows, uporabniki Linuxa posegajo po alternativah.

    Objavljeno: 17.9.2007
  • Podjetja slabo pripravljena na katastrofe

    Analitska družba Forrester je v raziskavi med 189 podjetji v Evropi in ZDA ugotovila, da so vodje IT v velikih podjetjih preveč samozavestni glede pripravljenosti podatkovnih centrov na morebitne katastrofe. Šest let po terorističnem napadu na Svetovni trgovinski center v New Yorku nekatera podjetja še vedno niso dojela, kako ranljivi so na področju informatike, ki je marsikje ključni dejavnik za uspešno delovanje celotnega podjetja. 27% vprašanih podjetij nima rezervnih lokacij, na katerih bi lahko nadaljevali nudenje IT storitev, kljub temu, da velikost teh podjetij že zdavnaj zahteva tak ukrep.

    Objavljeno: 16.9.2007
  • Yahoo Mash

    Družba Yahoo se pripravlja na objavo novega družabnega (socialnega) omrežnega servisa, s katerim naj bi tekmovali s storitvami, kot so Facebook in MySpace. Novi servis z imenom Yahoo Mash je obenem drugi poskus podjetja, ki s prvim omrežjem imenovanim Yahoo 360 ni pritegnil pozornosti javnosti. V drugem poizkusu ima Mash številne lastnosti tekmecev, kot tudi nekatere nove pristope, ki omogočajo še bolj zanimivo druženje s prijatelji in naključnimi obiskovalci.

    Objavljeno: 16.9.2007
  • Novosti na področju tiska in fotografije iz družbe HP

    Hewlett-Packard je predstavil obilico novih brizgalnih, laserskih in večpredstavnih tiskalnikov, ponudbo novosti pa so dopolnili še z novo kolekcijo digitalnih fotoaparatov. Barvni tiskalnik Colour LaserJet CP 3505, namenjen delovnim skupinam, premore procesor s taktom 450 MHz, pomnilnik velikosti 384 MB, odlikuje pa ga tudi hitrost natisa - do 22 barvnih in črno-belih strani na minuto. Natis prve strani pa je mogoč v le 12,5 sekunde. Pridružuje se mu tudi hiter in kompakten črno-beli tiskalnik HP LaserJet P2014, ki predstavlja cenovno ugodno rešitev za opravljanje zahtevnih pisarniških opravil. Prvo stran natisne v manj kot 8,5 sekunde, v minuti pa lahko natisne do 23 strani.

    Objavljeno: 15.9.2007
  • Virusi so največji varnostni strošek

    Sodeč po raziskavi družbe Gartner, podjetja v Evropi porabijo skoraj polovico sredstev za varnostne rešitve na programski opremi za protivirusno zaščito. Celotna poraba za področje varnosti v Evropi znaša okoli 2,4 milijarde evrov, daleč največ pa je porabljeno prav za protivirusno zaščito. Pri Gartnerju menijo, da je to posledica realnih potreb, kot tudi neke vrste dediščina preteklosti, saj so bili prav virusi prvo področje računalniške varnosti, ki je pritegnilo pozornost javnosti.

    Objavljeno: 15.9.2007
  • Prenovljen kvartet fotoaparatov Pentax

    Japonski Pentax je temeljito prenovil ponudbo kompaktnih digitalnih fotoaparatov. Prva novost je model Optio Z10, ki združuje razmeroma visoko ločljivost in zmogljiv objektiv v majhnem ohišju. Fotoaparat ima vgrajeno tipalo z ločljivostjo 8 milijonov pik ter nov, 7x optični zum brez zunanjih gibljivih delov, kar preprečuje poškodbe pri rokovanju. Nova programska oprema zagotavlja samodejno prepoznavo obrazov v 0,03 sekunde, sistem Digital SR (Shake Reduction) pa pri slabi svetlobi samodejno nastavlja občutljivost do ISO 3200. Optio Z10 ima vgrajen 2,5-palčni zaslon LCD, zanimiva pa je funkcija "Digital Wide", s katero zlahka naredimo širokokoten posnetek (ekviv. 28 mm).

    Objavljeno: 14.9.2007
  • Tretjina projektov presega proračun

    Raziskava, ki jo je sponzorirala družba Computer Associates (CA), je pokazala, da tretjina vseh projektov IT v izvedbi preseže predvidena proračunska sredstva za 10 do 20%. Raziskava med več kot 100 direktorji informatike v velikih korporacijah je pokazal obenem, da okoli četrtina projektov presega predvidena sredstva za 50% ali več.

    Objavljeno: 14.9.2007
  • Canonovi omrežni bralniki za delovne skupine

    Canon je predstavil nova omrežna optična bralnika formata A4, ScanFront 220 in ScanFront 220P, ki sta namenjena hitremu in varnemu optičnemu zajemu dokumentov v pisarniškem okolju. Omrežni bralnik je povezan neposredno z omrežjem v podjetju in za delovanje ne potrebuje dodatne strojne ali programske opreme. Canonov model ScanFront 220 in njegova profesionalna izvedba ScanFront 220P omogočata hitrost branja do 26 strani ali 52 slik na minuto. Uporabnikom omogočata branje in shranjevanje dokumentov v osebne in deljene mape, na strežnike FTP, USB naprave in pošiljanje po e-pošti, lahko tudi sočasno. Poleg tega ScanFrontova funkcija branja za e-pošto omogoča dostop do osebnih in globalnih imenikov s pomočjo protokola LDAP, kar še poveča storilnost znotraj organizacij.

    Objavljeno: 14.9.2007
  • Miniaturni in ekološki namizni Lenovo

    Podjetje Lenovo je predstavilo nov namizni računalnik ThinkCentre A61e, ki je najmanjši in najvarčnejši namizni računalnik proizvajalca doslej. Računalnik je po površini velik kot list papirja A4, v višino meri 7,5 cm, tehta le 3,6 kg. S temi dimenzijami je okoli četrtino manjši od dosedanjega najmanjšega modela, predvsem pa je ekološko bistveno bolj osveščen. Zelo usmerjeni računalnik je za začetek narejen v večjem delu iz recikliranih materialov, pohvalna pa je predvsem skromna poraba, saj porabi le 45 wattov za delovanje. Lenovo navaja, da je poraba dovolj skromna za uporabo z napajanjem prek sončnih celic.

    Objavljeno: 13.9.2007
  • Strežniške rezine za srednja in mala podjetja

    HP je predstavil nove strežniške in pomnilniške izdelke ter storitve, ki so namenjene predvsem zniževanju stroškov IT podpore v srednjih in malih podjetjih. V središču novosti je predvsem kompaktno strežniško ohišje za strežniške rezine HP BladeSystem c3000 ( imenovano tudi "Shorty"), ki je primerno tudi za manjša okolja in oddaljene lokacije. Novo ohišje, ki v višino meri 6U ima prostor za 8 rezin oziroma modulov polovične višine in 4 module polne višine. Na voljo je prostor za en omrežni modul in tri pomnilniške oziroma I/O module.

    Objavljeno: 13.9.2007
  • Projektor idealen za konferenčne sobe

    Toshiba je predstavila nov projektor TDP-EX20U, ki je posebej optimiziran za rabo v konferenčnih sobah, kjer je malo prostora. Glavna odlika novega modela je zmožnost projecirati ustrezno veliko sliko na zelo majhni razdalji od površine za prikazovanje. Sliko z diagonalo 1,5 metra doseže že na oddaljenosti komaj 90 centimetrov. Druga pomembna lastnost projektorja je izredno bogat nabor vmesnikov, ki olajšujejo priključitev projektorja na namizne in stacionarne računalnike. Projektor ima vgrajen tako ožičen kot brezžični (802.11g) omrežni vmesnik, kar olajša rabo in nadzor projektorja ter odpravlja potrebo po neposredni VGA povezavi.

    Objavljeno: 13.9.2007
  • iPhone je odklenjen

    Podjetje iphoneSimFree.com je začelo prodajati programsko opremo, ki v priljubljenih mobilnih telefonih Apple iPhone odstrani zaščito, s katero je mogoče telefone uporabljati samo v omrežju telekomunikacijskega operaterja AT&T. Programska oprema, ki opravi spremembe stane 99 dolarjev, telefon pa odklene na tak način, da ga je mogoče z ustrezno SIM kartico uporabljati kjerkoli po svetu. Sodeč po prvih neodvisnih preizkusih program deluje po pričakovanjih, čeprav avtorji ne jamčijo, da bo deloval vselej oziroma po vseh nadgradnjah osnovne sistemske programske opreme.

    Objavljeno: 12.9.2007
  • Tuš Telekom zahteva odškodnino od Telekoma

    Tuš Telekom, nekdanji Voljatel, zahteva od podjetja Telekom Slovenije odškodnino za poslovno škodo nastalo domnevno zaradi prevladujočega položaja Telekoma na slovenskem trgu in ravnanja v nasprotju z določili zakonodaje na področju telekomunikacij. Tuš Telekom od Telekoma Slovenije zahteva povračilo 21,47 milijona evrov, rok za odgovor pa so postavili na prvi oktober. Ker poznavalci menijo, da je razmeroma malo možnosti za poravnavo, je najbolj verjetni scenarij nadaljevanje spora na sodišču.

    Objavljeno: 12.9.2007
  • T-2 znižuje cene optičnih povezav

    Podjetje T-2 bo z začetkom oktobra pocenilo dostop do interneta prek optičnih povezav, ki so jih v minulem letu postavljali v nekaterih večjih slovenskih mestih prek partnerskih podjetij. Cene postavljajo nov standard na trgu, saj bo T-2 osnovno povezavo s hitrostjo 10/10 Mb/s ponudil za samo 14 evrov mesečno. Povezava 20 Mb/s bo stala 28 evrov, 50 Mb/s, 100 Mb/s pa 100 evrov mesečno. Ponudba se konča pri povezavi 1 Gb/s, ki bo naročnike stala 1000 evrov mesečno, precej manj kot alternativne povezave konkurence. Optične povezave, ki so del ponudbe T-2 so ta hip na voljo v nekaterih delih Kranja, Ljubljane in Kopra. T-2 je v ta namen tudi povečal prepustnost mednarodnih povezav, s čimer bodo lažje zadostili predvidoma večjemu povpraševanju s strani novi naročnikov optičnega omrežja.

    Objavljeno: 12.9.2007
  • AMD predstavlja Barcelono

    AMD je po napovedi končno razkril novo generacijo procesorjev, ki vsebujejo štiri procesna jedra, doslej znanih pod razvojnim imenom Barcelona. Kljub temu, da so na tem področju skoraj eno leto za Intelom, ki podobne izdelke nudi že le čas, tako na področju strežnikov, kot izdelkov za osebne računalnike, pri AMDju upajo, da bodo ponovili zgodbo uspehu prvotnih procesorjev Opteron, ki so zaradi visoke zmogljivosti in nizke cene leta 2003 presenetili trg, zlasti pa glavnega tekmeca, družbo Intel. Štiri leta za tem je Intel zopet v ofenzivi, AMDju pa zadnje čase raziskave pripisujejo padec prodaje, zlasti na dobičkonosnem trgu procesorjev.

    Objavljeno: 11.9.2007
  • VMware najavlja novosti

    Podjetje VMware je na sejmu VMWorld 2007 predstavilo niz novosti, ki virtualizacijo vodijo na nova področja rabe. Prva novost je VMware ESX Server 3i, posebna izvedba dosedanjega strežniškega izdelka ESX 3, ki tehnologijo hipervisorja, majhnega zagonskega programa za virtualne računalnike pelje precej bližje strojni opremi kot doslej. Ponudniki strežniške opreme, kot so IBM, Dell in HP bodo v kratkem tako predstavili strežnike, ki bodo imeli ESX 3i že nameščen, ob prvem zagonu pa bodo upravitelji zagnali neposredno proces nameščanja navideznih računalnikov na novo strojno opremo.

    Objavljeno: 11.9.2007
  • Stagnacija slovenskega trga poslovne programske opreme v letu 2006

    Sodeč po raziskavi opravljeni s strani analitske družbe IDC, je v letu 2006 slovenski trg poslovne programske opreme nekoliko stagniral, kar pripisujejo odloženim investicijam v nove posodobitve, pretežno zaradi osredotočenja podjetij na uvedbo evra. IDC je prvič odkar meri porabo sredstev za poslovno programsko opremo v Sloveniji zabeležil negativno stopnjo rasti trga, saj se je le-ta skrčil za 0,3 odstotka in dosegel vrednost skoraj 36 milijonov ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 11.9.2007
  • Si.mobil vključil UMTS v Ljubljani in Mariboru

    Si.mobil – Vodafone je zagnal svoje omrežje UMTS, ki je v celoti nadgrajeno na HSDPA, 100 baznih postaj zaenkrat dobro pokriva Ljubljano in Maribor, omrežje pa je dosegljivo tudi v Kranju, Kopru, Novi gorici in Novem mestu. S tem je Si.mobil na trg vstopil agresivneje kot Mobitel pred slabimi štirimi leti, saj je naš edini ponudnik UMTS takrat pokrival zgolj Ljubljano in Brnik.

    Objavljeno: 10.9.2007
  • Brezžični prenos HDTV

    Sony je predstavil novo generacijo sprejemnikov in oddajnikov, ki omogočajo brezžični prenos video signala med sobami v stanovanju. Za razliko od številnih podobnih izdelkov, ki so na voljo na trgu, pa novi komplet LF-W1HD omogoča digitalni prenos video signala v počni visoki ločljivosti (1080i). Sony v rešitvi uporablja standardna brezžična omrežja, ki zagotavljajo hitrosti prenosa okoli 54 Mb/s, kar pa je v osnovi še vedno premalo za prenos HD posnetkov. Prav korak naprej so naredili z vgrajenimi procesorji, ki video signal pretvorijo v zapis MPEG-4 AVC in s tem nekoliko zmanjšajo potrebo po še večji pasovni širini. Novi brezžični vmesniki bodo sprva na prodaj na Japonskem, kasneje pa najbrž tudi drugod.

    Objavljeno: 10.9.2007
  • Roxio Easy Media Creator 10

    Podjetje Roxio je predstavilo novo različico priljubljenega paketa za zapisovanje na optične nosilce, ki pa ima vse lastnosti večnamenskega večpredstavnega programa. Nova različica ima prenovljen uporabniški vmesnik, modeliran po zgledu okolja Aero v Windows Visti. Za najnovejši operacijski sistem iz Microsofta so pripravili tudi več programčkov Gadgets, ki nudijo hiter dostop do posameznih funkcij. Med najbolj zanimivimi sta program za zajem internetnih pretočnih zapisov in pretvorbo večpredstavnih vsebin v zapise, ki so združljivi z različnimi tipi mobilnih naprav.

    Objavljeno: 10.9.2007
  • HD VMD - tretji zapis visoke ločljivosti

    V bitko za prevlado na področju optičnih standardov in video zapisov se bo dosedanjim tekmecem Blu-ray in HD DVD kot kaže pridružil še tretji - HD VMD (HD Versatile Multilayer Disc). Manj znano podjetje New Medium Enterprises namerava že v kratkem na trg poslati prve video predvajalnike, ki nudijo možnost prikaza video posnetkov v visoki ločljivosti za bistveno nižjo ceno kot izdelki konkurenčnih standardov. Avtorji obljubljajo predvajalnike, ki bodo stali okoli 150 dolarjev, za razliko od predvajalnikov HD DVD in Blu-ray, katerih povprečna cena se še vedno giblje nad 1.000 dolarji.

    Objavljeno: 10.9.2007
  • GSM praznuje 20 let

    7. septembra je minilo 20 let odkar je 15 proizvajalcev s področja telefonije podpisalo sporazum o izgradnji globalnega omrežja za mobilno telefonijo, ki so ga poimenovali Global System for Mobile Communications ali krajše GSM. Danes storitve GSM po ocenah združenja GSM Association uporablja kar 2,5 milijarde ljudi, storitve pa so na voljo v 218 državah po celem svetu.

    Objavljeno: 9.9.2007
  • Toshiba povečuje gostoto zapisa na diske

    Toshiba je javno predstavila prototip diska, ki uporablja novo tehnologijo za zapisovanje podatkov, za katero ocenjujejo, da je 50% bolj učinkovita od dosedanjih. S pomočjo tehnologije Discrete Track Recording (DTR) so tako uspeli zgraditi 1,8-palčni disk, ki lahko hrani kar 120 GB podatkov, trdijo pa, da je to šele začetek tega, kar tehnologija zmore. Nova tehnologija omogoča tvorbo brazd med podatkovnimi sledmi, ki zmanjšujejo interference med podatkovnimi zapisi.

    Objavljeno: 9.9.2007
  • Vse cenejši projektorji HD

    Epson je predstavil nov projektor z oznako EMP-TW2000, ki se ponaša s polno ločljivostjo 1920 x 1080 pik, pri čemer nudi svetilnost 1.600 lumnov in kontrastno razmerje 50.000:1. Novinec, ki je namenjen pretežno rabi v domačem kinu, ima popoln nabor vmesnikov, med katerimi sta tudi dva vhoda HDMI. Projektor je zmožen predvajati različne vire signalov, vključno z najzahtevnejšo ločljivostjo 1080p, pri čemer se lahko pohvali z zelo verodostojno prikazanimi barvami (Color Reality III), še zlasti pa pravilnim prikazom črne barve (DeepBlack). Cena projektorja postavlja nove mejnike na tem področju, saj bo zanj dovolj že predvidoma 3.000 dolarjev, oziroma 2.150 evrov.

    Objavljeno: 8.9.2007
  • Laser za pravnike

    Lexmark Legal Partner je laserska večnamenska naprava, prirejena zahtevam poslovanja pravniške stroke. Tiskalnik temelji na modelu Lexmark X646dte, ki omogoča tiskanje s hitrostjo do 50 strani na minuto, optično branje, fotokopiranje in faksiranje gradiva. V primerjavi z navadnimi večpredstavnimi napravami ima Legal Partner na upravljalskem zaslonu LCD z imenom eTask, ki je občutljiv na dotik, med drugim tudi dodatne ikone, ki predstavljajo poslovne procese, ustvarjene za izboljšanje učinkovitosti poslovanja odvetniških pisarn.

    Objavljeno: 8.9.2007
  • AMD bo podpiral odprtokodne gonilnike

    Družba AMD je sporočila, da bo v kratek objavila izvorno kodo in vmesnike za grafične kartice družbe ATI, ki so jo prevzeli pred letom dni. Ta odločitev je velik zasuk v politiki proizvajalca, saj je bil ATI doslej bolj ali manj proti odpiranju izvorne kode gonilnikov, s čimer so nato razkrite podrobnosti arhitekture za same procesorje, kar seveda lahko pomeni zmanjšanje konkurenčne prednosti pred tekmeci. AMD je očitno ocenil, da prednosti z boljšo podporo odprtokodne skupnosti in operacijskega sistema Linux odtehtajo tveganja. AMD je tako drugi od treh največjih proizvajalcev, ki se je odločil za ta korak. Lani je podoben korak naredil Intel, medtem ko Nvidia vztraja na lastnih gonilnikih. AMD sicer za svoje kartice nudi gonilnike za Linux, vendar tu nudijo predvsem dobro podporo za 2D grafiko, medtem ko celotna platforma zaostaja z 3D grafiko na platformi Linux. Z odpiranjem kode in celo financiranjem neodvisnih razvijalcev nameravajo ta razkorak zmanjšati ali celo izničiti.

    Objavljeno: 7.9.2007
  • Sony α700

    Sony je predstavil drugega člana družine zrcalno refleksnih fotoaparatov, s katerim naj bi se bolj učinkovito boril proti SLR modelom proizvajalcev Nikon, Olympus, zlasti pa Canon. Novi model α700, ki bo nadomestil dosedanji α100, prinaša tipalo z 12,24 milijoni pik, nov procesor BIONZ, ki omogoča hitrejše delovanje in nekatere nove funkcije, kot je samodejno odpravljanje šuma v posnetkih RAW ter zmožnost neprekinjenega slikanja po 5 slik na sekundo. Ob tem nudi še 11-točkovno samodejno ostritev slike, možnost slikanja v ločljivosti HDTV in neposredni prikaz na televizorjih v visoki ločljivosti s pomočjo vmesnika HDMI, novost pa je tudi funkcija Quick Navigation za takojšen dostop do nastavitev fotoaparata. Sony α700 zmore slikati z občutljivostjo ISO 3200, seveda pa premore tudi rešitev za stabilizacijo slike SteadyShot, ki zdaj zmore blažiti še večje tresljaje kot doslej (do 4 stopinje). Podpira kartice MemoryStick in CompactFlash, pri čemer podpira tudi najnovejše Memory Stick Pro-HG Duo ki zmore hitrost snemanja podatkov 300x (UDMA). Za učinkovitejši prikaz slike ima vgrajen 3-palčni zaslon LCD z ločljivostjo kar 640 x 480 pik.

    Objavljeno: 7.9.2007
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji