• Polletno poročilo o razvoju trga elektronskih komunikacij

    Prejšnji teden je Agencija za elektronske komunikacije in pošto objavila poročilo o razvoju trga elektronskih komunikacij za drugo četrtletje 2008. Pričakovani trendi v zmanjševanju oziroma povečevanju deležev različnih trgov oziroma različnih tehnologij se nadaljujejo. Na trgu mobilne telefonije se počasi zmanjšuje delež Mobitela in Debitela (62,0 % oziroma 5,2 %) in narašča delež Simobila (26,8 %). Delež Izimobila se ne spreminja (2,5 %), medtem ko vztrajno raste delež Tušmobila (3,4 %). T-2 je šele vstopil na trg mobilne telefonije in je njegov delež zanemarljiv.

    Objavljeno: 22.9.2008
  • Avstrijski "oddajniki in zveze" se predstavijo

    Podjetje ORS (Österreichische Rundfunksender GmbH & Co KG), katerega solastnik je avstrijska državna televizija ORF, se je v petek predstavilo v hotelu Lev na tiskovni konferenci. Gre za podobno organizacijo, kot so Oddajniki in zveze Televizije Slovenija. ORS je bil eden od treh ponudnikov za izgradnjo drugega, komercialnega multipleksa digitalne prizemeljske televizije DVB-T ("multipleks B"), ki so se do 1. septembra prijavili na razpis Agencije za elektornske komunikacije in pošto, katerega rezultati bodo objavljeni 15. oktobra. Razen ORS sta se prijavila še luksemburški BCE (RTL), skupaj s podjetjem Teletech iz Maribora in norveški Telenor, skupaj s podjetjem Telesis iz Gornje Radgone.

    Objavljeno: 22.9.2008
  • 1000 slik na sekundo

    Casio je po nadvse zaželenem modelu EX-F1 predstavil že drugi digitalni fotoaparat, ki se lahko pohvali s funkcijami za zajem fotografij z zelo veliko hitrostjo. Novinec z oznako Exilim EX-FH20 je fotoaparat s tipalom, ki zmore zajeti 9,1 milijona pik in ima 20x optični zum. Kar ga močno razlikuje tekmecev je sposobnost zajema 40 zaporednih slik z ločljivostjo 7,1 milijona pik v eni sekundi. Za to, da ne bi izgubili pomembne podrobnosti, nudi celo poseben "prerecord" način, v katerem lahko zajame 40 fotografij, preden uporabnik dejansko pritisne na sprožilec.

    Objavljeno: 22.9.2008
  • Zunanji diski z ekološko osveščenostjo

    Podjetje Buffalo Technology je predstavilo novo družino zunanjih diskov LinkStation, ki se lahko med prvimi tovrstnimi izdelki pohvalijo s funkcijami za varčevanje z energijo. Ko je disk priključen neposredno na računalnik (ne pa tudi prek omrežja), lahko uporabnik nastavi samodejno izključitev diska, kadar ni povpraševanja po podatkih.

    Objavljeno: 22.9.2008
  • Visoka ločljivost v žepu

    Archos je predstavil nove večpredstavne predvajalnike Archos 5 in Archos 7, ki znajo med drugimi zanimivimi funkcijami predvajati tudi video posnetke v visoki ločljivosti 720p. Večfunkcijski prevajalniki, ki jim Archos pravi tudi "internet media tablet", imajo 4,8 oziroma 7-palčni zaslon z visoko ločljivostjo, vmesnik Wi-Fi in celo sprejemnik za telefonsko omrežno tehnologijo HSDPA. S tem je več kot sposoben internetni računalnik, saj ima vgrajen spletni brskalnik Opera, odjemalec za elektronsko pošto in celo bralnik datotek PDF.

    Objavljeno: 22.9.2008
  • Logitech Pure-Fi Anytime

    V spalnici imamo ponavadi še najmanj električnih naprav. V tem dejstvu vidi Logitech izjemno priložnost, predvsem na glasbenem področju. Če si lastite iPod predvajalnik ali iPhone telefon, vam novi zvočniški sistem Pure-Fi Anytime nudi paleto ustreznih funkcionalnosti za predvajanje glasbe.

    Objavljeno: 21.9.2008
  • Robot z obliko vesoljske ladje

    Konec meseca na prodajne police ameriških trgovin prihaja težko pričakovana igračka. Gre za robota Rovio, ki ga proizvaja družba WowWee. Da novi tehnološki igrački ne bi delali krivice, moramo zapisati, da so si jo snovalci zamislili tudi kot nekakšen hišni varnostni sistem, saj s pomočjo spletne kamere zajema video v ločljivosti 640 x 480 točk in ga v MPEG4-zapisu oddaja preko brezžične povezave na določeno ciljno destinacijo. Pri izogibanju oviram je Roviu v pomoč senzor z infrardečo svetlobo. Zahvaljujoč drzni obliki in obljubljeni nizki ceni tristotih ameriških zelencev, se bo bržkone prodajal kot vroče žemljice.

    Objavljeno: 21.9.2008
  • Shuttle D10

    Shuttlovih škatlic ni potrebno posebej predstavljati. Nekoč eden opaznejših proizvajalcev osnovnih plošč je z začetkom globalizacije zase poiskal novo tržno nišo in praktično ustvaril t. i. barebone računalnike, katerih koncept pridno nadgrajuje. Zadnja novotarija nosi oznako D10 in prinaša v ohišje vgrajen LCD-zaslon.

    Objavljeno: 21.9.2008
  • Lenovo vstopa na trg srežnikov za SMB-podjetja

    Lenovo vstopa na strežniški trg s petimi ThinkServer strežniki za mala in srednja podjetja. Strežniki so sestavljeni tako, da omogočajo uporabniku takojšnjo uporabo ter so zaradi svoje trpežnosti in visokih zmogljivosti še posebej primerni za podjetja, ki nimajo ustreznih IT-oddelkov in strokovnjakov za vzdrževanje strežniškega okolja.

    Objavljeno: 20.9.2008
  • EOS 5D Mark II zajema video polne ločljivosti

    Canonov najnovejši digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat polnega formata EOS 5D Mark II z ločljivostjo 21,1 milijona točkami se ne znajde dobro le pri fotografijah, temveč mu gre dobro od rok tudi zajemanje video posnetkov. Te snema v visoki ločljivosti 1.920 x 1.080 točk (Full HD).

    Objavljeno: 20.9.2008
  • Dvojedrni Intel Atom

    Intelu zadnje čase pobegne vse preveč informacij. Čeprav še ni bil uradno najavljen, je s pomočjo neprevidnega proizvajalca računalnikov Abaco vseeno pricurljala prva vest o dvojedrnem Intel Atomu. Varčnež bo nosil oznako Intel Atom N330 in bo deloval s taktom 2x 1,6 GHz.

    Objavljeno: 19.9.2008
  • Apple razvija ARM-procesor za bodoče iPhone

    Pri Applu so že neštetokrat javnost presenetili z inovativnimi rešitvami. Roko na srce so se inovacije kazale bolj na področju dizajna, kot vse kaže pa bo bodoči iPhone deležen tudi nekaterih večjih tehničnih sprememb. Inženirji namreč zanj razvijajo nov lasten procesor zasnove ARM, ki bi nadomestil sedanje rešitve, ki prihajajo iz Samsungovih tovarn.

    Objavljeno: 19.9.2008
  • ASUS prepustil del proizvodnje bivšim konkurentom

    Potem ko je Asustek, katerega del je tudi blagovna znamka računalnikov ASUS, svoje proizvodne operacije dodelil hčerinski družbi, je bilo le še vprašanje časa, kdo bo zapolnil vrzel v proizvodnji. Novi ASUS izdelki bodo kot vse kaže prihajali tudi iz tovarn nekdanjih rivalov.

    Objavljeno: 19.9.2008
  • Preprost brezžični alarmni sistem

    Digital Security Controls (DSC), vodilno kanadsko podjetje s področja varnostnih sistemov, je za evropski trg pripravilo svojo prvo brezžično alarmno centralo WS9045, ki v enen ohišju združuje centralo in programabilno tipkovnico. Funkcionalnosti nove brezžične centrale so enake žičnim centralam, prednosti hitre montaže brez potrebe po podometnem ožičenju pa bodo cenili predvsem tisti, ki se odločajo na naknadno vgradnjo alarmnega sistema. Največja oddaljenost brezžičnih modulov je omejena na 350 metrov.

    Objavljeno: 18.9.2008
  • Superračunalnik za 25.000 dolarjev

    Microsoft in Cray sta združila moči in pripravila t. i. superračunalnik za množice. Cray CX1, kot se daleč najcenejši superračunalnik imenuje, poganja operacijski sistem Windows HPC Server 2008. Njegovi stvaritelji so že izdali ceno: najcenejša različica bo na voljo za vsega 25.000 dolarjev, naročiti pa jo bo mogoče tudi preko večjih spletnih trgovin, denimo amazon.com.

    Objavljeno: 18.9.2008
  • Miniaturni PC s simbolično porabo

    Podjetje CompuLab je pripravilo enega najvarčnejših osebnih računalnikov na svetu. Fit-PC Slim, kot se škatlica skromnih mer (11 x 10 x 3 cm) imenuje, primarno poganja Linux operacijski sistem (na voljo je tudi različica z Okni XP), med delovanjem pa porabi vsega 4 do 6 W energije.

    Objavljeno: 18.9.2008
  • HP bo odpuščal

    HP je po enem večjih nakupov, v katerem je v zameno za 13,9 milijarde ameriških dolarjev pod svojo streho spravil podjetje Electronic Data Systems (EDS), predstavil še temnejšo plat medalje. V naslednjih treh letih namerava odpustiti 24.600 zaposlenih, kar je skoraj 8 odstotkov vseh zaposlenih v omenjeni korporaciji.

    Objavljeno: 17.9.2008
  • Vsestranski Logitech Z-5

    Logitech na področju računalniških zvočnikov ni novinec, prav nasprotno, podjetje je v zadnjih letih predstavilo precej rešitev, ki so ga postavile v sam vrh proizvajalcev tovrstne opreme. Logitechovi inženirji pa še naprej pridno inovirajo in tako bomo konec meseca deležni novega stereo sistema Z-5. Njegova posebnost je oddajanje zvoka v vse smeri.

    Objavljeno: 17.9.2008
  • 10 novih barvnih Canonov

    Canon je predstavil kar 7 novosti iz serije tiskalnikov PIXMA, ki bodo na voljo v prihodnjih mesecih. Novih bo sedem večfunkcijskih naprav in trije novi foto tiskalniki. Vsi odražajo Canonovo skrb razvijati tehnologije, ki vsakomur omogočajo izpisovanje fotografij in dokumentov visoke kakovosti.

    Objavljeno: 17.9.2008
  • Zenecov navigacijsko-multimedijski sistem uradno predstavljen slovenski javnosti

    Šestega in sedmega septembra je v okviru prireditve Auto Motor Show Ljubljana podjetje Eurovision predstavilo blagovno znamko Zenec in njihov sistem e>go. Gre za kombiniran sistem navigacije in multimedije, ki ga vgradimo neposredno v armaturno ploščo vozila namesto že namščenega avtoradija.

    Objavljeno: 16.9.2008
  • Najmanjši projektor na svetu

    Podjetje 3M bo oktobra začelo s prodajo projektorja s tehnologijo LED, ki je dovolj majhen, da ga prenašamo v žepu. Malček z dimenzijami 11,5 x 5 x 2,2 cm in težo 152 gramov vsebuje akumulator, ki mu zagotavlja neprekinjeno delovanje približno eno uro. Kljub skromnim dimenzijam je s projektorjem 3M MPro 110 mogoče prikazovati sliko velikosti do 1,27 metra po diagonali. Ločljivost prikazane slike je 640 x 480 pik, vgrajena vmesnika VGA in video vhod pa zagotavljata, da lahko projektor priključimo na niz različnih naprav. Delovanje je skoraj neslišno, saj mini projektor pri delovanju ne potrebuje ventilatorja za hlajenje. V Evropi bo zanj potrebno odšteti med 350 in 400 evri.

    Objavljeno: 16.9.2008
  • World Cyber Games 2008 drugič v Sloveniji

    World Cyber Games, največji svetovni festival računalniških iger ter tehnologije, se letos zopet vrača v Slovenijo: najboljši slovenski igričarji se bodo lahko na tekmovanju v štirih uradnih igrah pomerili v soboto, 20. septembra, v zabaviščnem centru Arena Vodafone live! nasproti Koloseja v Ljubljani.

    Objavljeno: 16.9.2008
  • Nov svetovni rekord v brezžičnem prenosu podatkov

    Sodelovanje japonskih in italijanskih znanstevnikov je obrodilo nov svetovni rekord. Rekordna znamka v brezžičnem prenosu podatkov med dvema stavbama se tako glasi 1,28 terabitov na sekundo ali 1.280 gigabitov na sekundo, če je ta količina lažje predstavljiva.

    Objavljeno: 16.9.2008
  • Napster menjal lastnika za 121 milijonov zelencev

    Podjetje Napster je daleč od svoje nekdanje slave, saj že nekaj zaporednih četrtletij ni zabeležilo pozitivnega poslovnega rezultata. Vrednost delnice je vztrajno padala, dokler ni postala privlačna za morebitnega vlagatelja. Ta se je naposled le našel.

    Objavljeno: 16.9.2008
  • Najdi.si prenovljen

    Spletni iskalnik Najdi.si, najbolj obiskana slovenska spletna stran, je bila deležna prenove. Največja novost je polepšan prikaz rezultatov iskanj, ki ponuja uporabniku še več vsebin, videov, slik in novic na enem mestu.

    Objavljeno: 15.9.2008
  • Kitajski štirijedrnik bo nared prihodnje leto

    V svetu procesorjev x86 se je zadnje desetletje poskusila peščica podjetij, a so prav vsa izginila iz svetovnega tehnološkega zemljevida. Kljub temu skupina kitajskih znanstvenikov verjame, da lahko izdelajo procesor, konkurenčen sodobnim rešitvam iz tabora podjetij AMD ter Intel. Kitajski štirijedrnik, znan pod imenom Godson 3, naj bi luč sveta ugledal prihodnje leto.

    Objavljeno: 15.9.2008
  • Sony odkupil NEC-ov delež v družbi Optiarc

    Podjetji Sony in NEC sta se sporazumeli o spremembi lastništva do nedavnega skupnega podjetja Optiarc, ki se je ukvarja s proizvodnjo optičnih pogonov. Optiarc je s prenosom 45-odstotnega deleža NEC pod Sonyevo okrilje postal podjetje z enim samim lastnikom – korporacijo Sony.

    Objavljeno: 15.9.2008
  • 50 let obstoja integriranih vezij

    Pri Texas Instrumentsu so z otvoritvijo novega laboratorija Kilby Labs proslavili petdeseto obletnico izuma integriranega vezja, osnove današnjih elektronskih naprav. S tem osvetlili tudi življenjsko delo izumitelja, sicer Nobelovega nagrajenca, Jacka Kilbya, ki je med drugim zaslužen tudi za razvoj prvega kalkulatorja na svetu, s katerim je tudi postalo slavno podjetje Texas Instruments.

    Objavljeno: 14.9.2008
  • 500 GB za prenosnike

    Western Digital je predstavil nove 2,5-palčne diske namenjene prenosnim računalnikom, med katerimi je tudi model Scorpio Blue z zmogljivostjo 500 GB. Novi disk se lahko pohvali tudi z rekordno gostoto zapisa v tem velikostnem razredu, saj na eno ploščo lahko shrani kar 250 GB podatkov. S hitrostjo vrtenja 5.400 vrtljajev na minuto in tehnologijo WhisperDrive so dosegli zelo tiho delovanje, tehnologija optimizacije delovanja bralno-pisalnega mehanizma pa omogoča manjšo porabo energije. Kot se spodobi za disk namenjen prenosnikom in drugim malim prenosnim napravam, ima Scorpio Blue vgrajen sistem ShockGuard, ki preprečuje mehanske okvare pri manjših padcih. Novi diski z vmesnikom SATA II (3 Gb/s) so na voljo v različicah s 400 in 500 GB, cena pa znaša med 190 in 220 dolarji.

    Objavljeno: 13.9.2008
  • Najmanjši DSLR na svetu

    Panasonic je predstavil nov zrcalno-refleksni fotoaparat Lumix DMC-G1, ki je najmanjši in najlažji izdelek te vrste na svetu. Novinec je kar za 27% manjši od dosedanjega najmanjšega Panasonicovega modela DMC-L10, tehta pa komaj 385 gramov. Zaradi tega pri Panasonicu ciljajo predvsem na tiste, ki si želijo SLR model, vendar niso pripravljeni žrtvovati udobja pri prenašanju in rabi, ki je značilne za kompaktne fotoaparate. Med temi naj bi bile zlasti predstavnice nežnejšega spola.

    Objavljeno: 13.9.2008
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji