• Microsoftovi načrti

    Microsoft je tako kot vsako leto organiziral interni sestanek za zaposlene, na katerem je prikazal in spregovoril o izdelkih, ki jih bomo v prodaji srečali šele čez leto ali dve. Zanimivo je, da je letni sestanek še vedno odprt za vse zaposlene, tako da se tipično zgodi, da infrmacije (načrtno?) prilezejo tudi v javnost.

    Objavljeno: 28.9.2013 01:00
  • Ebay za PayPal kupil Braintree

    PayPalov lastnik Ebay je včeraj napovedal prevzem podjetja Braintree, ki se ukvarja z mobilnimi transakcijami. Za podjetje bodo odšteli 800 milijonov dolarjev, ki jih bodo poravnali izključno v denarju, brez kakršnihkoli delnic, opcij ali drugih finančnih instrumentov. S tem bodo dobili sveže znanje in 180 novih zaposlenih, imeli pa bodo enega resnega konkurenta manj.

    Objavljeno: 27.9.2013 06:00
  • Kopiranje umetniških slik s 3D tiskalnikom

    Videti je, da vzpon 3D tiskalnikov med prvimi navdušenci zbuja številne nove zamisli. Nizozemski raziskovalec Tim Zaman je tako razvil tehniko kopiranja umetniških slik s pomočjo 3D bralnika in 3D tiskalnika. Rezultat so kopije umetniških del, pri katerih niso ohranjene samo barve, temveč tudi relief in nanosi barv, kot na originalu.

    Objavljeno: 27.9.2013 01:00
  • Samsung z upognjenim zaslonom

    Samsung bo kot kaže držal obljubo z letošnjega sejma CES in oktobra v prodajo poslal prvi telefon z upognjenim zaslonom. To jim omogoča sodobna tehnologija zaslonov OLED, ki je dovolj tanka in prožna, da lahko zaslon upognemo ali napnemo čez oblino.

    Objavljeno: 27.9.2013 01:00
  • Ginger – predstavitve v mobilnih časih

    Ginger je delovno ime projekta, pod katerim nastaja nova spletna storitev in rešitev z ambicijo, da bi postala »novi PowerPoint« v časih mobilnih naprav. Spletna storitev, ki so jo doslej videli le povabljenci, združuje na enem mestu možnost priprave klasičnih predstavitev, animacij in posebnih učinkov, vse skupaj pa močno je povezano z družabnimi omrežji in z možnostjo priprave na tablicah in drugih mobilnih napravah

    Objavljeno: 26.9.2013 01:00
  • Amazonove nove tablice

    Amazon je prenovil ponudbo tablic Kindle Fire s povsem novima modeloma Kindle Fire HDX in osveženo, predvsem pa cenejšo različico tablice Kindle Fire HD. V navezavi na novosti so predstavili novo različico operacijskega sistema Fire OS 3.0 »Origami«, ki prinaša novosti za domačo, prvič pa tudi podporo za poslovno rabo. Za nameček so tu še zanimivi dodatki za nove tablice.

    Objavljeno: 26.9.2013 01:00
  • Pretentali prstne odtise na novem iPhonu

    Ena izmed najočitnejših novosti, ki jih je prinesel novi iPhone 5S, je bralnik prstnih odtisov. Apple ga je izkoristil tako, da ga je mogoče uporabiti kot ključ za zaklep in odklep telefona. To je sprožilo mnogo pomislekov, o katerih smo nekaj malega že pisali. Ni pa dolgo trajalo, pa so zaščito že uspeli pretentati.

    Objavljeno: 25.9.2013 06:00
  • Osvežitev za Apple iMac

    Apple je nekoliko presenetljivo in brez kakih posebnih napovedi prenovil družino osebnih računalnikov iMac, kjer je največja novost četrta generacija Intelovih procesorjev s štirimi jedri, sicer znani po delovnem imenu Haswell.

    Objavljeno: 25.9.2013 01:00
  • SteamOS, operacijski sistem za pretočne igre

    Podjetje Valve, priznan proizvajalec iger, distributer in ponudnik portala za pretočni dostop do obširnega kataloga iger, je naredil pomemben korak v napovedanem boju proti igralnim konzolam v domači dnevni sobi. Napovedali so namreč svoj lasten operacijski sistem SteamOS, ki je povsem osredotočen na igranje iger.

    Objavljeno: 25.9.2013 01:00
  • Nova številka Monitorja

    Mesec je naokoli, z njim pa tudi Monitor. V novi številki, ki je že na voljo, si lahko preberete  velik preizkus poslovnih projektorjev. Na preizkus smo dobili kar veliko modelov različnih znamk, ki se med seboj razlikujejo tako po kakovosti in funkcijah, kot tudi po ceni.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 24.9.2013 08:00
  • Microsoft prenavlja tablice Surface

    Microsoft je uradno predstavil drugo generacijo tabličnih računalnikov Surface, s čimer so želeli potrditi svojo dolgoročno usmeritev na področje strojne opreme. Novosti sta pravzaprav dve: Surface 2 temelji tako kot doslej na platformi ARM in uporablja okolje Windows 8.1 RT, medtem ko Surface Pro 2 temelji na najnovejših procesorjih Intel Haswell in okolju Windows 8.1.

    Objavljeno: 24.9.2013 01:00
  • BlackBerry dosegel dogovor o prodaji

    Kot kaže, je nekoč znamenito podjetje BlackBerry našlo kupca, ki ga je na neki način pripravljen popeljati v boljše čase. Finančna družba Fairfax Financial Holdings namerava za podjetje v težavah odšteti 4,7 milijarde dolarjev. Do začetka novembra naj bi potekal skrbni pregled družbe, medtem pa ima BlackBerry pravico najti boljšega ponudnika.

    Objavljeno: 24.9.2013 01:00
  • 3D tiskalnik za 85 evrov

    Mlado kanadsko startup podjetje je v spletnem inkubatorju Kickstarter povzročilo novo navdušenje s projektom 3D tiskalnika Peachy Printer, ki bo stal vlagatelje le 116 dolarjev (85 evrov). Čeprav je opisana tehnika delovanja nepreverjena in zelo nenavadna, je projekt pridobil v dobrih dveh dneh več kot 168.000 dolarjev, več kot pričakovanih 50.000, kolikor bi bilo dovolj za začetek.

    Objavljeno: 23.9.2013 01:00
  • Nvidia Tegra Note

    Nvidia je razkrila svojo novo referenčno tablico z imenom Tegra Note. V nasprotju s pričakovanji javnosti izdelek ne bodo tržili pod lastno blagovno znamko, temveč bodo v različnih regijah v ta namen uporabili strateške partnerje z že uveljavljenimi prodajnimi kanali.

    Objavljeno: 23.9.2013 01:00
  • RSA opozorila na stranska vrata v šifrirnem algoritmu NSA

    RSA je v elektronskem sporočilu svojim strankam odsvetovala uporabo enega izmed šifrirnih algoritmov, ki ga kot privzetega ponuja njena programska oprema (RSA BSAFE Toolkits in RSA Data Protection Manager), ker obstoji resna nevarnost, da je ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA) vanj vstavila stranska vrata za prisluškovanje. RSA, ki jo poznamo predvsem po mehanizmu SecurID za dvostopenjsko zagotavljanje pristnosti, je prvo podjetje, ki je javno odsvetovalo uporabo šifriranega algoritma, ki sta ga razvila NSA in ameriški NIST (Nacionalni inštitut za standarde in tehnologijo). Pri tem je bila RSA toliko previdna, da ni neposredno obtožila NSA, ampak so zapisali, da so razlog nedavni pomisleki glede varnosti algoritma. Informacije, ki jih je zbral New York Times, kažejo, da gre za Dual EC DRBG.

    Objavljeno: 22.9.2013 13:00
  • Strah pred prstnimi odtisi

    Bralnik prstnih odtisov, ki ga ima novi iPhone 5s, je že takoj po splavitvi sprožil množico varnostnih pomislekov. Skorajda bi si upali staviti, da bo, ko bo na voljo tudi pri nas, tudi Nataša Pirc Musar imela kaj povedati na to temo. Nenazadnje ima pooblaščenec zelo stroga navodila že za prstne odtise, ki jih pobirajo elektronske ključavnice v nekaterih podjetjih.

    Objavljeno: 22.9.2013
  • Apple iOS7, nekaj napak(ic)

    Ko nek program (ali operacijski sistem) v roke hkrati dobi nekaj milijonov ljudi, je to zagotovo eden najboljših »beta testov« oz. iskanja morebitnih napak. To se je izkazalo tudi v primeru novega Appleovega mobilnega operacijskega sistema iOS7, kjer sta nekaj dni po predstavitvi že odkriti dve varnostni napaki. Mi pa smo odkrili še tretjo, ki sicer ni varnostna.

    Objavljeno: 21.9.2013
  • Krožna pot se je izplačala

    Ko je Microsoftov šef poslovne divizije Stephen Elop konec leta 2010 prešel v Nokio in postal prvi »neFinski« direktor tega (takrat) mobilnega giganta, je s tem prehodom zaslužil 6,2 milijona dolarjev. Nato je že prvo leto dobil 1,46 milijona dolarjev plače in še nekaj opcijski delnic za povrh.

    Objavljeno: 20.9.2013 13:00
  • Novi QuickOffice za tablice in telefone

    Le nekaj po tistem, ko se je Microsoft končno odločil (nekaj let prepozno), da bo svoj paket Office prepisal tudi za pametne telefone in tablice (preizkus si boste lahko prebrali v novem Monitorju, ki izide v torek), je svojo skodelico pristavil tudi Google.

    Objavljeno: 20.9.2013 12:00
  • Notranjost iPhone 5s

    Mojstri pri iFixIT so znani po tem, da vse najnovejše mobilne igrače razstavijo na prafaktorje, velikokrat še preden jih običajni kupci sploh dobijo v roke. Pravijo, da zato,da lahko ocenijo, kako enostavno se da naprava popraviti, v resnici pa, saj vemo, zato, da potolažijo firbec tistih, ki ne premoremo toliko tehničnega znanja (in posebnega orodja), da bi se tega lotili sami ;)

    Objavljeno: 20.9.2013 08:00
  • BlackBerry v težavah

    BlackBerryjeva zvezda že nekaj časa zahaja, kar pa je podjetje opazilo nekoliko prepozno. Od lanskega leta smo tako priče številnim kriznim ukrepom na različnih področjih, ki se jim sedaj pridružuje še množično odpuščanje. BlackBerry bo odpustil skorajda polovico zaposlenih, saj si je izvršni direktor Thorsten Heins lani zadal cilj privarčevati milijardo dolarjev.

    Objavljeno: 20.9.2013 06:00
  • iOS 7 na starem iPhone 4?

    Sodeč po pisanju spletne strani Arstehnica naj bi novi iOS 7, ki prinaša povsem novi videz napravam iOS in ogromno novih funkcionalnosti, opazno upočasnil delovanje najstarejše še podprte naprave, iPhone 4. Pri njihovem neposrednem preizkusu so časi odpiranja programov v primerjavi z iOS 6.1.3 občutno daljši. Safari se, denimo, zažene v 2,05 sekundah (namesto 1,13 v iOS 6), elektronska pošta v 1,5 sekundah (namesto eni sekundi), aplikacija za telefoniranje pa v 2,37 sekundah namesto v 0,67 (!). Tudi hladni zagon je počasnejši, saj traja z novim sistemom 45 sekund namesto 31 pri starem. Je pa zato nekoliko hitrejši brskalnik, ki se pri vseh preizkusih bolje odnese v novi različici. Mi bomo vsekakor pri starejših napravah ostali na iOS 6.

    Objavljeno: 19.9.2013 13:00
  • 3D skeniranje z iPadom

    Podjetje Occipital je na spletni strani Kickstarter že dobilo dovolj denarja, da začnejo z izdelavo tipala, ki bo omogočalo skeniranje v treh dimenzijah z Applovo tablico iPad. Gre za tipalo, imenovano Structure Sensor, uporablja pa podobno tehnologijo kot Microsoftov dodatek Kinect (za XBox).

    Objavljeno: 19.9.2013 12:00
  • Nikonov nov korak pod vodo

    Podvodni fotoaparati niso nič novega, v Monitorju smo jih že večkrat preizkušali, v svojem programu jih imajo vsi večji proizvajalci fotoaparatov. Ponavadi so to kompaktni fotoaparati s povprečnimi zmogljivostmi, ki so namenjeni priobalnemu potapljanju, ponavadi do globine okoli 10-20 metrov. So torej fotografsko precej slabši od kombinacije fotoaparat/podvodno ohišje, saj lahko s slednjo sestavimo vrhunski fotoaparat DSLR, ki fotografira in snema tudi 40 in več metrov globoko (in seveda še veliko več, če se odločimo za profesionalna ohišja).

    Objavljeno: 19.9.2013
  • IBM vlaga milijardo v odprto kodo

    IBM-ov podpredsednik Brad McCredie je včeraj na LinuxConu v New Orleansu najavil, da bo podjetje v odprto kodo vložilo milijardo dolarjev. V naslednjih štirih do petih letih bodo s tem denarjem podprli Linux in sorodno odprtokodno programsko opremo za uporabo na strežnikih Power.

    Objavljeno: 18.9.2013 06:00
  • Čas je za HDMI ključke!

    Majhni ključki, ki jih vtaknemo v televizorjevo vtičnico HDMI so z nami že kar nekaj časa, nenazadnje smo enemu izmed njih tudi pri Monitorju podelili nagrado Zlati Monitor. Majhne napravice, ki jih večinoma poganja kar Android, zmorejo predvajati spletne video vsebine (Youtube…) in vsebine, ki jih najdejo v lokalnem omrežju (MKV…), ki mora biti dostopno prek Wifi. Nadzorujemo jih navadno kar z daljincem, nanje pa lahko nameščamo programe iz trgovine Play. Cena? Okoli 100 evrov.

    Objavljeno: 18.9.2013
  • V modi so petke

    Sedaj, ko sta luč sveta ugledali novi jabolčni petki, iPhone 5s in 5c, je čas, da začnemo špekulirati o Googlovi petki – o Nexusu 5 (če bo sploh tako imenovan). Nexus 4 je bil namreč pravkar umaknjen iz ameriške trgovine Play, kot je razumeti signale iz Googla pa bo tudi v drugih delih sveta naprodaj le dokler ne bodo pošle zaloge.

    Objavljeno: 17.9.2013 12:00
  • Piratstvo menda zares ni zlo

     Po dolgih letih demoniziranja (da o izklapljanju interneta in celo šestmestnih dolarskih kaznih niti ne govorimo) tistih, ki občasno obiskujejo ThePirateBay ali Partis se morda časi vendarle spreminjajo. Slišali smo že režiserja Davida Petrarca, ki meni, da piratstvo njegovi kultni seriji Game of Thrones nikakor ne škodi.

    Objavljeno: 17.9.2013
  • Ko imeti dober izdelek ni dovolj

    Podjetje HTC, je nekoč, pod imenom Qtec, nastalo kot edini partner za Microsoftov operacijski sistem za pametne telefone. In postalo zelo uspešno, ko so se odločili za spremembo strategije in prehod na telefone z Androidom (čeprav še vedno izdelujejo tudi modele za Microsoft Windows 8).

    Objavljeno: 16.9.2013 11:00
  • Letošnji Mobile Pwn2Own bo v Tokiu, na mizi 300.000 dolarjev

    Hewlett-Packard je sporočil, da bo tudi letos organiziral mobilno verzijo vsakoletnega dogodka Pwn2Own, na kateri bodo skupaj s sopokrovitelji razdelili za 300.000 dolarjev nagrad za vse prijavljene ranljivosti v mobilnih napravah. Tekmovanje bo potekalo 13. in 14. novembra v Tokiu.

    Objavljeno: 16.9.2013 06:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji