• IBM minframe z15 za dobo kontejnerjev in hibridnih oblakov

    Beseda mainframe marsikoga spominja na računalniško tehnologijo prejšnjega tisočletja, toda nasledniki računalnikov mainframe so še vedno zelo zaželeni v določenih poslovnih okoljih, čeprav v drugačni vlogi, kot bi si morda prestavljali. Prav zaradi tega IBM, kot glavni ponudnik na tem področju, še vedno razvija tovrstne super računalnike, pravkar pa so predstavili novo generacijo z imenom z15.

    Objavljeno: 16.9.2019 08:00
  • Kako izbrati rešitev za oddaljeno podporo po meri svojega podjetja?

    Ko razmišljate o nakupu programskih orodjih za podjetje, se ne smete zadovoljiti s povprečjem, izbrati morate to, kar vam najbolj ustreza. Kaj torej izbrati?

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 16.9.2019 07:00
  • Finančni gigant JPMorgan ni pripravljen na prehod na Python 3

    Python je eden izmed najpopularnejših programskih jezikov, že leta 2006 se je začelo delo na različici 3.0. Marsikje pa ostaja v uporabi še koda, napisana v različici 2.0, tudi pri finančnem gigantu, banki JPMorgan.

    Objavljeno: 15.9.2019 18:00
  • Google bo v Franciji plačal kazen

    Ameriški spletni gigant bo francoski državi plačal kazen v višini milijarde evrov zaradi izogibanja davkov.

    Objavljeno: 15.9.2019 10:30
  • Na Google Maps našli voznika, pogrešanega 22 let

    Leta 1997 je v Floridi na poti iz nekega nočnega kluba izginil 40 letni moški. Policija je takrat sprožila preiskavo, a neuspešno.

    Objavljeno: 13.9.2019 10:30
  • Huaweijevi prenosniki z Linuxom

    Huawei je na domačem (kitajskem) trgu začel ponujati prenosnike, na katerih je nameščen Deepin Linux. Gre za kitajsko distribucijo, zasnovano na Debianu. Sistem uporablja lastni vmesnik DDE (Deepin Desktop Environment), ki uporablja knjižnice Qt, enako kot priljubljeno namizje KDE.

    Objavljeno: 13.9.2019 10:00
  • Huawei zahodu ponuja tehnologijo 5G

    Direktor Huaweija, Ren Zhengfei, je predlagal prodajo njihove tehnologije 5G kakemu zahodnemu podjetju. S tem bi Američanom dokazali, da je njihova tehnologija 5G varna in da se je ne izkorišča za vohunjenje s strani kitajske države. Pri tem bi potencialnemu kupcu ponudili dostop do obstoječih patentov, licenc, programske opreme, tehničnih načrtov in vsega inženirskega znanja, povezanega s 5G.

    Objavljeno: 12.9.2019 16:00
  • AMD pripravlja programsko opremo za boljše varčevanje procesorjev

    AMD je na področju namiznih procesorjev v zadnjem letu občutno prehitel Intel, tako po številu prodanih procesorjev kot po prihodkih (julija so prodali trikrat toliko procesorjev kot Intel). Odlično se prodajajo tudi novi procesorji iz serije Ryzen 3000, predvsem modela Ryzen 7 3700X in nekoliko cenejši Ryzen 5 3600. Oba smo sicer preizkusili tudi v aktualni številki revije, drugi model si je pri tem prislužil tudi nagrado Zlati Monitor.

    Objavljeno: 12.9.2019 14:25
  • Facebook (lahko) ve tudi za vaše spolne navade

    Ko aplikacijam na telefonu nič hudega sluteči podeljujemo najrazličnejše privilegije za dostop do podatkov, malokrat pomislimo, kje potem ti končajo. Eden večjih ponorov podatkov je Facebook, s katerim se pogovarjajo številne aplikacije, ki na prvi pogled nimajo nobene povezave z velikanom. In tako Facebook ve marsikaj o nas.

    Objavljeno: 12.9.2019 05:00
  • "Razvijanje" nekoliko drugače

    Čeprav smo pri Monitorju navdušeni nad novo tehnologijo, vsake toliko časa najdemo napravo, kjer je res težko razumeti, zakaj bi si jo kdo želel. Tak je tudi novi Polaroidov tiskalnik telefonskih fotografij, ki fotografije razvije na poseben razvijalni papir.

    Objavljeno: 11.9.2019 13:50
  • Je še kaj zanimanja za Applov iPhone?

    Apple je včeraj na svojem rednem letnem dogodku predstavil kar nekaj novih naprav, glavni pa so seveda trije novi telefoni. Za iPhone je letos sicer manj zanimanja kot v prejšnjih letih, predvsem v Evropi je Applov telefonski delež občutno padel.

    Objavljeno: 11.9.2019 10:30
  • Prepogljivi telefon Samsung Galaxy Fold v praksi

    Na pravkar končanem berlinskem sejmu zabavne elektronike IFA smo imeli možnost v roke prijeti Samsungov prepogljivi (preklopni?) telefon Galaxy Fold.

    Objavljeno: 11.9.2019 09:00
  • Ponovno - okužene aplikacije za telefone Android!

    Varnostni raziskovalci so v trgovini Play odkrili aplikacije za telefone Android, ki so okužene z novim trojanskim konjem, imenovanim »Joker«.

    Objavljeno: 10.9.2019 10:20
  • Huawei Mate 30 Pro bo najverjetneje brez Googlovih aplikacij in ga v Evropi sprva ne bo

    Huaweiev glavni izvršni direktor za potrošniške naprave Richard Yu je v pogovoru z novinarji na sejmu IFA med drugim povedal, da novi vrhunski telefon Mate 30 (Pro), ki ga bo podjetje predstavilo 19. septembra v Münchnu, najverjetneje ne bo imel nameščenih Googlovih servisov in aplikacij (Gmail, Google Maps, Chrome, Youtube ...). In da ga bodo zato »najprej začeli prodajati na Kitajskem«.

    Objavljeno: 9.9.2019 18:00
  • Vrnil pametne žarnice, a obdržal nadzor nad njimi

    O pomanjkljivi varnosti "interneta stvari" smo že veliko pisali, a nove prigode še kar prihajajo. Tako je pred časom uporabnik na Twitterju opazil, da lahko na daljavo še vedno krmili Philipsove pametne žarnice, ki jih je pred tem vrnil Amazonu.

    Objavljeno: 9.9.2019 12:05
  • Protimonopolna preiskava Facebooka

    Facebook naj bi po mnenju nekaterih ameriških zveznih držav zatiral konkurenco in povzročal tveganja za uporabnike.

    Objavljeno: 9.9.2019 11:00
  • Jutri bodo predstavljeni novi iPhoni

    Jutri se bo v ameriškem Cupertinu odvijal Applov jesenski dogodek, na katerem naj bi predstavili tudi novo generacijo telefonov iPhone.

    Objavljeno: 9.9.2019 10:35
  • Prelistajte novi Monitor!

    Poletje se počasi zaključuje, pri Monitorju pa smo že v polnem pogonu – na voljo je septembrska številka Monitorja.

    Objavljeno: 9.9.2019 06:00
  • Nova hekerska prevara: posnemanje glasu direktorja

    Razvoj umetne inteligence in globokega učenja odpira nove možnosti tudi za prevarante, ki so z umetno ustvarjenim glasom dejansko že opetnajstili neko britansko podjetje. Uporabili so programsko opremo, ki omogoča poustvaritev glasa neke osebe, in poklicali direktorja britanskega podjetja, ki ima nemške lastnike. Pretvarjali so se, da kliče direktor nemške matice, in Britancem naročili nakazilo 220.000 evrov nekemu tretjemu dobavitelju. Ko je denar prišel do madžarskega dobavitelja, se je hitro izgubil po bankah po celem svetu.

    Objavljeno: 9.9.2019 05:00
  • Tisoči okuženih spletnih strežnikov Linux s šifriranimi datotekami

    V spletu se širi nova različica izsiljevalskega virusa z imenom Lilocked (ali Lilu), ki napada predvsem spletne strežnike z operacijskim sistemom Linux.

    Objavljeno: 8.9.2019 09:30
  • Huawei na sejmu IFA prikazal nov procesor in »nov« telefon P30 Pro

    Kot je v zadnjih letih že običaj, smo na Berlinskem sejmu IFA tudi tokrat videli predstavitev novega Huaweievega sistemskega vezja (»procesorja«) Kirin. Tokrat nosi oznako Kirin 990, podjetje pa se je pohvalilo, da je njegova različica »5G« prvo vezje, ki ima integriran tudi modem 5G.

    Objavljeno: 8.9.2019 09:00
  • Ali nam telefoni res prisluškujejo?

    Verjetno je vsak izmed nas že kdaj posumil, da nam telefoni, ki jih imamo med pogovorom s prijatelji na mizi ali v žepu, skrivoma prisluškujejo. Ker smo »čisto slučajno« dobili servirane oglase za tematike, o katerih smo se nedavno pogovarjali s prijatelji. Najnovejša raziskava je poskušala ugotoviti, ali je na tem kaj resnice.

    Objavljeno: 6.9.2019 12:00
  • Novosti s sejma IFA

    Danes se bo v Berlinu začel sejem IFA, največji evropski sejem zabavne in potrošniške elektronike. Nekaj novinarskih predstavitev je bilo že v sredo, največ pa v četrtek, torej dan pred uradno otvoritvijo sejma.

    Objavljeno: 5.9.2019 17:00
  • Samsung (ponovno) predstavil zložljivi telefon, Galaxy Fold

    Na tehnološkem sejmu IFA v Berlinu je podjetje Samsung predstavilo popravljeno različico zložljivega telefona Galaxy Fold.

    Objavljeno: 5.9.2019 15:00
  • Spletna pošta Yahoo ne deluje, že 5 ur

    Tisti, ki za svojo elektronsko pošto uporabljajo Yahoo, so že nekaj ur na trnih, kajti dostop do nje ne deluje.

    Objavljeno: 5.9.2019 14:00
  • Kaj vse ve o vas – Mastercard!

    Živimo v času, ko nas je strah Googla in mobilnih operaterjev, ki o nas vedo marsikaj – kje se gibljemo, kaj počnemo, kaj kupujemo. Toda tovrstno sledenje ni nič novega, še pred resno digitalno revolucijo se ga je resno lotil drugi največji ponudnik plačilnih kartic na svetu – Mastercard.

    Objavljeno: 5.9.2019 10:30
  • Ameriški preiskovalci stopnjujejo pritisk na Huawei

    Wall Street Journal poroča o preiskavi ameriškega ministrstva za pravosodje (Department of Justice), ki se osredotoča na kar nekaj primerov domnevne kraje intelektualne lastnine s strani podjetja Huawei.

    Objavljeno: 5.9.2019 10:00
  • Ranljivost v Supermicrovih strežnikih

    Raziskovalci iz podjetja Eclypsium so v BMC (baseboard management controller) podjetja SuperMicro odkrili štiri ranljivosti, ki omogočajo dostop do administratorskega dela sistema kar brez gesel. Ker so BMCji v bistvu računalniki v računalnikih (nadzorujejo matične plošče), ki administratorjem omogočajo nadzor in nadgradnjo naprav, ranljivost omogoča popolno podreditev sistema. Podrobnosti so predstavili na konferenci Open Source Firmware v Silicijevi dolini.

    Objavljeno: 5.9.2019 05:00
  • Varnostne luknje za Android po novem več vredne kot za Apple iOS

    Dolga leta je veljalo, da je še ne odkrito varnostno luknjo (t.i. »zero day«) za Applov sistem iOS lažje drago prodati, kot tisto za Android. Vendar se časi spreminjajo – cene za tovrstne luknje za Android danes segajo celo do dveh milijonov dolarjev in več!

    Objavljeno: 4.9.2019 11:00
  • Android 10 je tu!

    Google je včeraj uradno splavil novo različico Androida, najbolj priljubljenega operacijskega sistema na svetu. Da, po številu namestitev in po statistiki obiskanosti spletnih strani je že davno presegel Microsoftov Windows (na naši spletni strani je uporabnikov z Androidom kar 67%!).

    Objavljeno: 4.9.2019 10:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji