• SiOL in preveč denarja

    Priznam, alergičen sem. Alergičen na podjetje, ki je že od nekdaj v državni lasti in je še do nedavnega (z državnim blagoslovom!) tako pometalo s konkurenco, da je bilo kar hudo. Govorim seveda o Telekomu, oz. bolj natančno o SiOLu.

    Objavljeno: 4.9.2009
  • Japonci proti Intelu

    Japonska vlada se je odločila, da bo podprla in financirala doslej enega najbolj ambicioznih projektov na področju mikroelektronike - razvoj novega super procesorja, ki bo morda predstavljal temelj bodočih japonskih izdelkov s področja elektronike in računalništva. V ta namen so ustanovili združenje proizvajalcev, med katerimi so Fujitsu, Toshiba, Panasonic, Renesas Technology, NEC, Hitachi in Canon, ki bodo k projektu prispevali na različne načine. Cilj je do leta 2012 razviti procesor, ki bo zmogljivejši od vsega, kar je danes na trgu, hkrati pa tudi bistveno bolj energetsko učinkovit in prilagodljiv za rabo v različnih napravah. Avtorji projekta pravzaprav niti ne skrivajo, da bodo z novostjo izzvali Intela kot glavnega ponudnika tovrstnih izdelkov na svetu.

    Objavljeno: 4.9.2009
  • Večpredstavna internetna tablica iz Toshibe

    V času, ko javnost nestrpno pričakuje ali bo Apple vendarle predstavil svoj prvi tablični računalnik ali večji večpredstavni predvajalnik, je javnost s tovrstno napravo presenetila japonska Toshiba. Na sejmu IFA v Berlinu so predstavili zanimiv večpredstavni predvajalnik JournE, ki med drugim podpira dostop in prikaz internetnih vsebin. Mali predvajalnik je zasnovan na procesorju Arm in operacijskem sistemu Windows CE 6.0, nanj pa so postavili lasten uporabniški vmesnik in video kodeke, tako da JournE lahko predvaja video posnetke DivX, WMV in celo H.264. Povrh vsega ima vgrajen HDMI izhod in lahko na televizorju ali projektorju prikazuje video v visoki ločljivosti.

    Objavljeno: 4.9.2009
  • 3D prihaja v dnevne sobe

    Kot kaže, bomo že v naslednjem letu doživeli poplavo izdelkov, ki bodo prinesli 3D video v domače dnevne sobe. Sony je tako uradno napovedal, da bo leta 2010 začel prodajati LCD televizorje Bravia, ki bodo omogočali prikaz 3D filmov in drugih posnetkov s pomočjo posebnih polarizacijskih očal. Toda strategija se ne bo ustavila tam. Sony naj bi 3D prikaz in pripadajočo tehnologijo v naslednjem letu vgradil v računalnike VAIO, igralno konzolo PlayStation 3 in predvajalnike Blu-ray. Neuradno je moč zvedeti, da se bo to nadaljevalo z digitalnimi fotoaparati in video kamerami.

    Objavljeno: 3.9.2009
  • Sony Ericsson Xperia X2

    Sony Ericsson je predstavil drugo generacijo telefona Xperia X2, ki temelji na operacijskem sistemu Windows Mobile, tokrat v povsem novi različici 6.5. Telefon ima tako kot predhodnik drsno alfanumerično tipkovnico in 3,2-palčni zaslon LCD širokega tipa z ločljivostjo 800 x 480 pik, ki je občutljiv na dotik. Na njem so implementirali specifičen in na videz prijeten 3D grafični uporabniški vmesnik, ki vsebuje funkcijo SlideView za hiter dostop do vgrajenih programov in dodatnih internetnih aplikacij. V osnovi je v menuju na začetku 14 panelov oz. aplikacij, prostora pa je še za 16 uporabniško določljivih, med katere lahko umestimo spletne storitve, kot so Skype, Mytopia, Google, CNN, Windows Live in razne igre.

    Objavljeno: 3.9.2009
  • Panasonicovi načrti

    Japonski velikan Panasonic je sredi poletja v Portugalski Lizboni organiziral svoj seminar na temo optike, kjer so predstavili njihove načrte pri digitalnih fotoaparatih ter video kamerah. Seveda so se najprej pohvalili s solidnimi poslovnimi rezultati, kljub recesiji so izboljšali svoj tržni položaj v Evropi (na področju digitalnih fotoaparatov ter video kamer).

    Objavljeno: 3.9.2009
  • Samsung WB5000

    Samsung je predstavil nov digitalni fotoaparat WB5000, ki sodi v zgornji srednji razred in se ponaša z izjemno obsežnim optičnim zumom. Novinec, ki ima tipalo z 12,5 milijoni pik zmore kar 24-kratni (26-624 mm) optični zum, seveda podprt z učinkovitim algoritmom za stabilizacijo slike. Vgrajeni so tudi drugi algoritmi za zaznavanje predmetov, kot so zaznava obrazov (so 20), zaznava nasmehov, poseben način za samoportret in tako dalje. WB5000 shranjuje fotografije v zapisih JPEG in RAW, tako kot mnogi konkurenti pa podpira snemanje video posnetkov v visoki ločljivosti (720p, zapis H.264). V ZDA bo zanj potrebno odšteti 399 dolarjev.

    Objavljeno: 2.9.2009
  • Skype zamenjuje lastnika

    eBay je za 1,9 milijarde dolarjev prodal večinski delež družbe Skype, avtorja priljubljene storitve za internetno telefonijo. Kupci so skupina kapitalskih investicijskih družb, med katerimi izstopa družba Andreessen Horowitz, kjer je eden od ustanoviteljev Marc Andreessen, sicer znan kot eden od soustvarjalcev in prvotnih lastnikov družbe Netscape. Ebay se ni povsem umaknil iz družbe Skype, saj je v podjetju ohranil 35% delež, kar skupaj s kupnino pomeni tržno vrednost okoli 2,75 milijarde dolarjev. To je nekoliko več, kot 2,6 milijarde dolarjev, kolikor je eBay odštel za Skype leta 2005.

    Objavljeno: 2.9.2009
  • Dokončana Opera

    Norveško podjetje Opera je objavilo končno različico desete generacije istoimenskega spletnega brskalnika. Nova Opera je hitrejša, porabi manj sistemskih sredstev in prinaša osvežen uporabniški vmesnik. Najbolj zanimiva je nova funkcija Opera Turbo, ki izboljšuje hitrost nalaganja spletnih strani zlasti pri internetnih povezavah z nizko prepustnostjo. V ozadju je napredna tehnologija za kompresijo podatkov, ki zmanjšuje količino prometa. Sicer pa avtorji trdijo, da je Opera 10 tudi brez funkcije Turbo skoraj 40% hitrejša kot dosedanja različica 9.6, zasluga pa gre predvsem novemu jedru Opera Presto 2.2.

    Objavljeno: 2.9.2009
  • Z Monitorjem do digitalnega fotoaparata Nikon COOLPIX L19

    Glavna nagrada za novega naročnika revije Monitor!

    Objavljeno: 1.9.2009
  • IBM seli namizja v oblak

    IBM bo oktobra začel ponujati novo storitev v oblaku, ki bo nadomeščala delovno okolje na osebnih računalnikih v podjetjih. Storitev Smart Business Desktop Cloud bo podjetjem omogočala najem navideznih strojev kot delovnega okolja v oblaku, s tem pa večjo zanesljivost delovanja in predvsem nižje stroške lastništva ter upravljanja. Nova storitev je zasnovana na skupini tehnologij različnih proizvajalcev, kot so Vmware (strežniki ESX za gostovanje navideznih strojev), Citrix (HDX connection broker) in orodja za upravitelje družbe Desktone. Navidezne računalnike bo IBM gostoval v svojih podatkovnih centrih v Nemčiji in ZDA, uporabniki pa bodo za dostop potrebovali zgolj lahkega odjemalca (preferenčni so izdelki družbe Wyse) ali navaden računalnik s spletnim brskalnikom in javo.

    Objavljeno: 1.9.2009
  • Cenejši Olympus E-600

    Olympus je predstavil cenejši model še zmeraj razmeroma novega zrcalno-refleksnega fotoaparata E-620. Novi E-600 ima večino stvari skupnih z večjim modelom E-620, kot so standard Four-Thirds, tipalo z 12,3 milijoni pik in podoben nabor funkcij. Manjši model, ki bo stal manj kot 600 dolarjev, nima osvetljenih tipk, manjka nekaj naprednih programskih filtrov in nekaj načinov oziroma nastavitev za osvetlitev. Kupec bo tako dobil zmogljiv fotoaparat z 2,7-palčnim zaslonom LCD s prikazom žive slike, sistem za stabilizacijo slike in zaščito pred prahom pri izmenjavi objektivov, zmožnost slikanja štirih slik na sekundo in podporo za kartice xD. V osnovni ceni je vključen tudi objektiv 4-42mm f3.5/5.6.

    Objavljeno: 1.9.2009
  • Netbooki kot sveže žemljice

    Prodaja lahkih prenosnikov, ki jim pravimo netbooki, je v drugem četrtletju kljub gospodarski krizi strmo narasla. Sodeč po raziskavi družbe DisplaySearch je rast prodaje netbookov bila kar dvakrat večja v primerjavi z navadnimi prenosniki, če primerjamo četrtletja med seboj. Netbooki so rasli s stopnjo 40%, prenosniki pa "le" 22%. Še bolj impresivni so podatki, če pogledamo primerjavo na letni osnovi. Danes netbooki predstavljajo rahlo več kot 22,2% vseh prodanih izdelkov, med tem, ko so pred letom dni tvorili komaj dobrih 5% trga.

    Objavljeno: 1.9.2009
  • Robotek na sončni strani Alp

    Nedavno je tudi v naše kraje prispel Android. Gre seveda za zdaj že razvpit alternativni, odprtokodni operacijski sistem za mobilne telefone, ki je brez posebnih omejitev na voljo praktično komur koli za praktično kateri koli namen. Njegova najbolj pomembna lastnost je nekoliko skrita običajnim uporabnikom, vendar je ključna za njegov dolgoročni uspeh. Android je namreč naprava, ki je od vseh mobilnih programskih podlag, ki sem jih imel priložnost spoznati, daleč najbolj prijazna do razvijalcev. Dokaz za to je kopica aplikacij, ki so se pojavile v Androidovem kratkem življenju.

    Objavljeno: 31.8.2009
  • Skupina Telekom Slovenije nazaduje

    Prejšnji teden je Telekom Slovenije objavil (nerevidirano) poročilo o poslovanju Telekoma Slovenije in celotne Skupine Telekom Slovenije za prvo polletje 2009. V skupini je trenutno vkjučenih petnajst družb, od tega sedem v tujini (Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Albanija, Nizozemska, Gibraltar). Ob tem je bila tudi druga seja novega nadzornega sveta Telekoma Slovenije pod vodstvom predsednika Tomaža Berginca, nekdanjega direktorja SIOLa.

    Objavljeno: 31.8.2009
  • Avtor objavlja kodo trojanca za Skype

    Ne zgodi se prav pogosto, da bi avtorji računalniških virusov objavili kodo s ciljem, da bi proizvajalci protivirusnih programov lažje razvili zaščito pred njimi. Švicar Ruben Unteregger je storil prav to za program, ki počne še posebej zanimivo vohunsko nalogo - prisluškuje lahko zvočnim pogovorom prek omrežja Skype. Prvotni program, razvit že pred nekaj leti, se kot trojanec namesti na osebni računalnik in snema zvočni zapis še prede ga Skype uspe kodirati in poslati prek omrežja.

    Objavljeno: 31.8.2009
  • Sharp ustvarja novo kategorijo

    Sharp je na Japonskem predstavil nov miniaturni osebni računalnik PC-Z1, oziroma kot mu pravijo omrežni popotnik ali "NetWalker", ki zapolnjuje vrzel med lahkimi netbooki in mobilnimi telefoni. Sharp PC-Z1 je zasnovan na procesorjih Arm (Freescale) in uporablja operacijski sistem Ubuntu Linux, celota pa nudi zmogljivost tipično za osebne računalnike.

    Objavljeno: 31.8.2009
  • TV serije prek interneta gleda na milijone ljudi

    Nedavna raziskava, ki jo je opravila družba Big Champagne, razkriva, da vse več uporabnikov prek interneta pretaka epizode priljubljenih TV nanizank - večinoma na nelegalen način, prek omrežja BitTorrent. Iz raziskave je moč razbrati tudi zelo zanimive podatke, katere serije so najbolj priljubljene, koliko je tovrstnih oboževalcev/uporabnikov in kakšne so navade v posamezni regiji. Absolutni rekorder so epizode priljubljene nanizanke Heros, ki jih je letos prek interneta pregledalo že kar 55 milijonov ljudi. Le korak zadaj je serija Lost, ki jo je gledalo po ocenah 51 milijonov ljudi. Sledijo "24", Prison Break, House, Fringe, Desperate Housewives, Grey's Anatomy, Gossip Girl in Smallville.

    Objavljeno: 30.8.2009
  • Walkman z zvočniki

    Kaj narediti, če želimo glasbo in sliko na vsakem koraku, vendar ne maramo slušalk? Sony v ta namen ponuja novi lično oblikovan večpredstavni predvajalnik Walkman S Series, ki kljub skromnim dimenzijam ponuja kar nekaj tehničnih zanimivosti, predvsem pa par zvočnikov, ki omogočajo kvalitetno poslušanje zvoka. Vgrajen je 2,4-palčni zaslon, na voljo pa je v različicah z 8 GB in 16 GB pomnilnika. Poleg glasbe zna predvajati tudi video posnetke v zapisih AVC (H.264), MPEG-4 in VMW. Z enim polnjenjem akumulatorja lahko poslušamo glasbo 42 ur oziroma gledamo filme 6,5 ur. Če uporabimo tudi zvočnike, se čas reducira na 17 oziroma 5 ur. Predvajati zna fotografije, omogoča pa tudi snemanje zvoka. Cene se v ZDa gibljejo med 110 in 130 dolarji.

    Objavljeno: 30.8.2009
  • Asus Eee - vse v enem

    Asus je povečal družino računalnikov Eee PC z nove modeli namiznih izdelkov, ki združujejo vse sestavne dele v monitorju, tokrat takem, občutljivem na dotik. Asus EeeTop ET20/22 so računalniki z 20 oziroma 22-palčnimi monitorji LCD, ki temeljijo na dveh povsem različnih platformah. Na spodnjem koncu najdemo izdelke s temeljem na procesorjih Intel Atom in sistemskim naborom Nvidia Ion, najzmogljivejši model pa poganjajo procesorji Intel Core Duo in grafična kartica ATI Radeon HD3570. Kljub temu, da jih lahko uporabljamo v različne namene, so najbolj usmerjeni v večpredstavnost, saj imajo vgrajene zvočnike s prostorskim zvokom SRS Premium Sound ter HDMI vhod za priključitev zunanjih video naprav. Najzmogljivejši model je lahko opremljen z enoto Blu-ray za spremljanje filmov v visoki ločljivosti. Na vrhu zaslona je vgrajena tudi video kamera za spletne konference in domače video posnetke. Priložena je programska oprema Total Media Center, ki je optimizirana za uporabo z dotikom na zaslon, to pa podpira še nekaj ostalih priloženih programov.

    Objavljeno: 29.8.2009
  • IBM slika anatomijo molekul

    Znanstvenikom IBM-ovega raziskovalnega centra v Zurichu je uspelo slikati "anatomijo", pravzaprav kemično strukturo posamezne molekule, kar je pomemben korak k praktični rabi nanotehnologije. S posebnimi mikroskopi so tako uspeli videti strukturo posamezne molekule, torej njeno sestavo iz posameznih atomov. Dosežek je pomemben predvsem za učinkovito izdelavo prototipov na atomskem nivoju, kar bi lahko v bodočnosti prinesli nove tehnike izgradnje elektronskih vezij, kjer bi bili elementi in povezave veliki le toliko, kot posamezni atomi. Celotna molekula, ki so jo obravnavali je dolga le okoli 14 nanometrov, pri čemer je razdalja med sosednjimi atomi komaj 0,14 nanometrov, kar je približno milijon-krat manj kot je veliko zrno peska. Na slikah so denimo jasno razvidne šesterokotne oblike ogljika, možno je celo razbrati posamezne atome vodika. IBM že vrsto let veliko vlaga v razvoj vseh potrebnih elementov za praktično rabo nanotehnologije, ki bo po napovedih nov mejnik na področju elektronike in s tem tudi računalništva.

    Objavljeno: 29.8.2009
  • Cenejši tudi Xbox 360

    Po Sonyevi predstavitvi posodobljene igralne konzole PlayStation 3 Slim je Microsoft hitro odreagiral in znižal cene svojim konzolam Xbox 360. Po novem bo v ZDA za model Xbox 360 Elite potrebno v ZDA odšteti 299 dolarjev, 100 manj kot pri dosedanji ceni, cena osnovnega modela Xbox 360 Arcade brez vgrajenega diska pa bo 199 dolarjev. Pocenili so tudi model Xbox 360 Pro, ki bo stal 249 namesto 299 dolarjev, vendar hhkrati najavili, da bo ta model šel ven iz ponudbe, ko bodo prodali obstoječo zalogo. Cene v Evropi bodo najbrž enake, le da bo znak dolar zamenjan z znakom evro. Vsebinsko bodo novi modeli praktično enaki kot dosedanji, se pravi s s120 GB diskom v modelu Elite in z 256MB pomnilnika pri modelu Arcade. Razlike so le malenkostne, denimo umik kabla HDMI pri najzmogljivejši različici. Zanimiva je trditev Microsofta, da je bilo znižanje cen planirano že mesece v naprej in je bolj posledica promocije pred novoletno sezono kot pa neposreden odgovor na znižanje pri Sonyu.

    Objavljeno: 28.8.2009
  • Sony povečuje družino fotoaparatov SLR

    Sony je predstavil tri nove zrcalno-refleksne fotoaparate iz družine Alpha, ki se uvrščajo v srednji in višji razred ponudbe. Nova modela DSLR-A500 in DSLR-A550 nudita tipali CMOS z ločljivostmi 12,3 oziroma 14,2 milijonov pik, podpirata prikaz žive slike na zaslonu LCD in nudita učinkovit algoritem za boj proti digitalnemu šumu, kar priča tudi občutljivost ISO 12.800. Za procesiranje skrbi procesor Bionz, ki med drugim v tovrstne fotoaparate prvič prinaša podporo za samodejno pripravo posnetkov HDR (High Dynamic Range), zgrajenih iz več posameznih fotografij kadra posnetih z različnimi nastavitvami. Zaradi hitrega procesorja za izdelavo posnetkov HDR menda ne potrebujemo stojala. Tu je še algoritem za razpoznavo obrazov in celo funkcij, ki sproži posnetek šele, ko se oseba pred aparatom nasmeje. Z napredno stabilizacijo slike model A550 zmore slikati tudi do 7 slik na sekundo. Fotografije se shranjujejo na karticah SD/SDHC ali Memory Stick Duo/Pro. V kompletu z lečami bo v ZDA potrebno za A500 odšteti 850 dolarjev, za A550 pa 1.050 dolarjev.

    Objavljeno: 28.8.2009
  • Nokia prvič z Linuxom

    Nokia je razkrila svoj prvi mobilni telefon, model N900, še bolje rečno internetni terminal ali hibrid med telefonom in mini računalnikom, ki temelji na operacijskem sistemu Linux. Gre za lastno distribucijo, ki so jo poimenovali Maemo OS in ki prinaša nov uporabniški vmesnik, vendar v celoti uporabniško izkušnjo, ki je bližja osebnim računalnik različico, kot mobilnim telefonom. Da gre za nekaj več kot telefon razkrivajo drsna alfanumerična tipkovnica, predvsem pa tehnične lastnosti telefona. Temelji namreč na procesorju Arm Cortex-A8, ima grafični pospeševalnik združljiv s standardom OpenGL ES 2.0, premore kar 1 GB delovnega pomnilnika in 32 GB pomnilniškega prostora za podatke, ki ga lahko razširimo še s karticami SD do skupno 48 GB.

    Objavljeno: 28.8.2009
  • Sony predstavlja najzmogljivejši bralnik e-knjig

    Vse kaže, da postajajo elektronski bralniki digitalnih knjig ena najbolj vročih naprav ta hip. Sony je tako v manj kot mesecu dnu predstavil že tretji, tokrat najzmogljivejši, bralnik z imenom Sony Reader Daily Edition, s katerim jasno ciljajo na glavnega tekmeca - Amazon Kindle. Bralnik ima večji, 7-palčni zaslon občutljiv na dotik, predvsem pa prvič pri Sonyu vgrajen vmesnik za omrežje 3G, kjer so združili moči z telekomunikacijskim podjetjem AT&T. Uporabniki bodo namreč lahko prek brezžičnega omrežja prenašali digitalne vsebine brez kakega posebnega osnovnega stroška ali naročniškega razmerja na omrežne storitve. Cena komunikacije bo sestavni del same elektronske knjige ali časopisa. To seveda za zdaj velja le za ZDA.

    Objavljeno: 27.8.2009
  • Končna bitka proti sledilcem torrentov?

    Jesen bo kot kaže za podpornike iskalcev bittorrent povezav polna sprememb. Po tem, ko so na švedskem skušali, v prvem poizkusu sicer neuspešno, zapreti dostop do priljubljenega iskalnika The Pirate Bay, se zdaj povečuje pritisk tudi na avtorje drugih iskalnikov. Na Nizozemskem je tako sodišče razsodilo, da mora prav tako priljubljeni iskalnik Mininova.org v treh mesecih umakniti vse povezave na sporne vsebine, sicer bodo avtorji morali za vsako kršitev (povezavo) plačati kazen v višini kar 1.000 evrov. Glede na to, da imajo iskalniki na milijone povezav, je grožnja več kot očitna. Mininova sicer že nekaj časa razvija filter za preprečevanje dostopa do avtorsko zaščitenih vsebin, vendar podrobnosti za zdaj še niso jasne.

    Objavljeno: 27.8.2009
  • Fujitsu nudi večjo mobilne varnosti

    Fujitsu je na Japonskem predstavil novo tehnologijo Clearsure, ki omogoča brisanje diskov na daljavo v primeru, če tatovi ukradejo prenosni računalnik. Nova tehnologija je prvenec doživela v novem prenosniku Lifebook FMV-S8390, ki bo sprva na voljo le na Japonskem. Clearsure deluje tako, da prek mobilnega omrežja PHS (različica mobilnega podatkovnega omrežja na Japonskem) pošlje ukaze računalniku. Čim je ta v dosegu mobilnega omrežja, ki pokriva 99,4% japonskega prebivalstva, ob prejemu varno posredovanega ukaza zbriše disk, zanimivo, tudi če računalnik ni vključen. Možni so tudi drugi ukazi, kot je denimo preprečitev zagona računalnika. Prenosnik sicer uporablja tudi druge tehnike za varovanje podatkov, kot so šifriranje podatkov na disku, vendar Clearsure naredi še korak naprej in odstrani ključe za dešifriranje podatkov v računalniku.

    Objavljeno: 27.8.2009
  • Najcenejša Nokia z zaslonom na dotik

    Nokia je predstavila nov mobilni telefon z oznako 5230, ki je hkrati najcenejši izdelek tega proizvajalca z zaslonom občutljivim na dotik. Za telefon bo potrebno v redni prodaji odšteti 149 evrov, oziroma še manj, če bodo njegov nakup subvencionirali operaterji telefonije. Nokia 5230 ima med drugim 3,2-palčni zaslon LCD, vgrajen sprejemnik GPS in podporo za omrežja HSDPA s hitrostjo do 3,6 Mb/s. Telefon bo imel vgrajene odjemalce in dostop do storitev Ovi, trgovine Ovi Store in priljubljenih socialnih omrežij, kot je Facebook. V prodaji bo tudi različica z dostopom do spletnega servisa Comes With Music (neomejen dostop do glasbe), ki pa bo za 110 evrov dražja. Nokia cilja z novim modelom predvsem na kupce, ki bi se sicer odločili za Apple iPhone, ki pa ima kar precej višjo ceno.

    Objavljeno: 26.8.2009
  • Monitor TV sedaj tudi na strani YouTube

    Pri reviji Monitor imamo že od leta 2007 tudi oddajo MonitorTV. Dosedaj smo jo dodali na vsak naš DVD, na voljo pa je tudi na naši spletni strani. Sedaj pa smo začeli še lastni kanal na priljubljeni strani YouTube. Do kanala lahko pridete na tej povezavi.

    Objavljeno: 26.8.2009
  • Nova številka Monitorja že v prodaji

    Poletnih počitnic je skoraj konec, s tem pa smo tudi pri Monitorju spet v polnem zagonu. Tako je že izšla nova, septembrska, številka revije. Tokrat smo si na veliko ogledali programe za odpravo ene največjih nadlog digitalnega življenja – nezaželene pošte oziroma spam-a. Preizkusili smo najbolj priljubljene programe za Windows (tako za strežnike kot za namizne računalnike) in za Linux.

    Objavljeno: 26.8.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji