• Pebble zelo resno s pametnimi urami

    Podjetje Pebble je pionir na področju pametnih ur, nastalo je s pomočjo Kickstarterja že v času, ko se o Applovih pametnih urah še niti šušljati ni začelo (da, še vedno se le šušlja). Danes pametne ure prodaja že marsikdo, tudi velikani kot je Samsung (pa tudi manjši padalci, katerih izdelek bomo preizkusili v naslednjem Monitorju), vendar se Pebble ne da.

    Objavljeno: 19.8.2014 08:15
  • Microsoft v boj s Chromebooki

    Poročali smo že, da se, vsaj v tujini, v zadnjem času presenetljivo dobro prodajajo najcenejši možni prenosniki, na katerih teče zastonjski Googlov ChromeOS. Chromebooki so bili v lanskem božičnem obdobju celo najbolj prodajani prenosniki sploh. Zlobneži so sicer namigovali, da uporabniki na ta način pridejo do zelo poceni strojne opreme, na katero potem naložijo (piratska) Okna, vendar lahko o tem le špekuliramo.

    Objavljeno: 19.8.2014 08:00
  • München dokončno obupal nad Linuxom?

    Mesto München, ki je leta 2004 sprejelo odločitev, da bo na računalnikih mestne uprave odtlej tekel le Linux in ne več Microsoftov Windows in Office, je, kot kaže, po desetih letih vendarle obupalo nad projektom. Poročilo navaja, da bo mestni svet ustanovil ekspertno skupino, ki bo dokončno odločila, ali naj se mesto Linuxu na osebnih računalnikih dokončno odpove. Še več, namestnik župana, Josef Schmid, je izjavil, da odločitvi o prehodu na Microsoftvova orodja ne bi nasprotoval.

    Objavljeno: 19.8.2014 07:00
  • Lenovo sme kupiti strežniški del IBM

    Kitajsko podjetje Lenovo je dobilo še zadnja dovoljenja, da odkupi IBM-ov strežniški del. Čakali so še na blagoslov ameriškega varuha konkurence, ki je v petek dal svojo privoljenje.

    Objavljeno: 18.8.2014
  • Samsung napovedal svoj prvi 20nm procesor

    Pri Samsungu so napovedali splavitev čipa Exynos 5430 (gre za t.i. »system on a chip« oziroma SoC), njihov prvi tovrstni čip, narejen v 20 nano-metrski tehnologiji. Čip bo imel štiri jedra Cortex A15, katerih takt bo 1,8 GHz, zraven pa še štiri jedra A7 s taktom 1,3 GHz. Za prikaz grafike bo v uporabi ARMov procesor Mali T628MP6. Zaradi nove izdelave bo procesor hitrejši od predhodnikov, hkrati bo uporabil še manj energije, prvič ga bodo uporabili v telefonu Galaxy Alpha, ki ga pričakujemo v roku enega meseca.

    Objavljeno: 15.8.2014 13:00
  • Angleška nogometna liga želi blokirati posnetke

    Angleška nogometna liga (English Premier League) razvija programsko opremo, s katero bi lahko pregledovali družabna omrežja in iz njih poskusili odstraniti nogometne animacije GIF. Pravijo, da se zavedajo, da so ti posnetki popularni, ampak da gre kljub temu za ilegalno početje. Jasno je v ozadju denar, saj medijske hiše za pravico do prenosov letno plačujejo več milijonov funotv.

    Objavljeno: 15.8.2014 09:00
  • NSA odgovorna za odklop Sirije od spleta

    V pogovoru za Wired je Edward Snowden med drugim povedal tudi zgodbo o tem, kako so pri NSA leta 2012 po nesreči spravili Sirijo s svetovnega spleta. Takrat je že divjala državljanska vojna, hekerji NSA pa so nameravali na enega izmed osrednjih usmerjevalnikov pri največjem sirskem telekomunikacijskem ponudniku namestiti vohunsko kodo. S tem bi ameriška agencija dobila možnost vohunjenja za spletnim prometom večjega dela Sirije.

    Objavljeno: 14.8.2014 15:00
  • HP in Google sta se pogovarjala o poslovnem Nexusu

    Sodeč po pisanju spletne strani The Information sta se Google in HP pogovarjala o možnosti, da bi skupaj naredili napravo Nexus, namenjeno poslovnim uporabnikom. Pri tem bi priredili tudi storitev Google Now za uporabo v velikih poslovnih okoljih. Pri HPju so imeli v mislih napravo z močnim strojnim šifriranjem, pri Googlu naj bi bili manj navdušeni. Ti pogovori naj ne bi obrodili sadov, spomnimo pa, da sta Apple in IBM pred kratkim napovedala podobno sodelovanje.

    Objavljeno: 14.8.2014 11:00
  • Vdor v Twitter račun ruskega premiera Medvedeva?

    Hekerji redno poizkušajo priti do uporabniških računov na različnih spletnih straneh, videti je, da je nekomu to uspelo pri Twitter računu ruskega predsednika vlade, Dmitrya Medvedeva. Ta je objavil tvit, da odstopa in da mu je žal za poteze vlade. Prišli so še drugi tviti, kritični do ruske vlade, sedaj so že vsi izbrisani. V teh primerih gre velikokrat za pomanjkljivo geslo, oziroma uporabo enakega gesla na različnih (marsikdaj tudi manj varnih) spletnih straneh.

    Objavljeno: 14.8.2014 09:00
  • Google sodeluje pri novi podmorski povezavi

    Pri Monitorju smo pred časom pisali o zapletenem sistemu podmorskih kablov, ki prepletajo svet. Teh je za dobrih 800.000 kilometrov, zaradi vse večjih zahtev po hitrih spletnih povezavah pa se načrtujejo vedno novi. Eden izmed takih je novi kabel, pri katerem sodeluje tudi Google, povezoval bo Japonsko z ZDA, hitrost pretoka podatkov pa bo okoli 60 terabajtov na sekundo. Na projektu sodeluje več podjetji, relacija je ena izmed najdaljših, hitrost pa najvišja doslej.

    Objavljeno: 13.8.2014 11:00
  • PlayStation TV prihaja v Evropo

    Sonyjeva naprava za predvajanje večpredstavnostnih vsebin, PlayStation TV, je na japonskem na voljo že od lanskega leta, bo v kratkem prišla tudi v Evropo. Če to pomeni tudi slovenijo sicer še ne vemo, sredi oktobra bo na voljo v ZDA, mesec zatem pa jo lahko pričakujemo v Angliji in drugod po Evropi, cena se naj bi gibala okoli 100 evrov.

    Objavljeno: 13.8.2014 09:00
  • USB, obrni se!

    Bliža se konec težav, ki jih povzročajo USB-priključki, saj nov standard prinaša poenotenje in predvsem obrnljivost.

    Objavljeno: 13.8.2014 05:00
  • Po zlorabi spletne banke bo NLB morala vrniti denar

    Po štirih in pol letih pravnega spora je višje sodišče v Ljubljani potrdilo sodbo, po kateri mora NLB potrošniku vrniti 5000 evrov, ukradenih z zlorabo spletne banke. Konkretno je šlo leta 2009 (ko je bilo potrošniku ukradenih 5150 evrov) za spletno ribarjenje oziroma lažno spletno stran, na kateri je komitent NLBja vnesel svoje identifikacijske podatke, ki so jih tako pridobili nepridipravi.

    Objavljeno: 12.8.2014 17:00
  • Microsoft razvija tehnologijo za samodejno stabilizacijo videa

    Razvijalci pri Microsoftu razvijajo tehnologijo za samodejno stabilizacijo in hkratno pohitritev videa. Ciljajo predvsem na uporabnike akcijskih kamer, denimo GoPro, pri katerih je veliko tresljajev. Programska oprema analizira video in pri večjih skokih doda nove sličice, s čimer občutno omehča navidezno stresen posnetek. Računajo, da bodo tehnologijo vgradili v aplikacijo za Windows.

    Objavljeno: 12.8.2014 13:00
  • Nvidia napovedala 64-bitni procesor (za Android)

    Pri podjetju Nvidia so na svojem blogu napovedali procesor Tegra K1 »Denver«, ki bo prvi 64-bitni procesor, namenjen sistemu Android.  32-bitno različico Tegre so predstavili pred osmimi meseci, podrobnosti o novi, 64-bitni različici, pa bodo predstavili na tehnični konferenci Hot Chips.

    Objavljeno: 12.8.2014 11:00
  • Varni Blackphone je vseeno ranljiv

    Poleti je stekla prodaja telefona Blackphone, namenjenega vsem, ki želijo največjo možno stopnjo varnosti. Telefon poganja prirejena različica operacijskega sistema Android, na njem je nameščenih kar nekaj različnih aplikacij za zasebnost in varnost, predvsem aplikacije za šifrirano komunikacijo (klici, kratka sporočila, itd).  

    Objavljeno: 12.8.2014 10:00
  • Prvi satelit z visoko ločljivostjo bo izstreljen čez nekaj dni

    Pred časom smo pisali o tem, da so v ZDA nekoliko sprostili pravila o ločljivosti posnetkov, ki jih lahko javno dostopamo preko storitev, kot sta Google Earth in Google Maps. Doslej je veljala omejitev, da se na fotografijah naj ne bi razločilo predmeta, velikega pod 50 cm, po novem pa je ta mera znižana na 31 cm. Prvi satelit, ki je sposoben fotografirati pri tej ločljivosti, je imenovan WorldView-3 in bo izstreljen v nekaj dneh, za njim stoji podjetje DigitalGlobe.

    Objavljeno: 11.8.2014 11:00
  • Naprave USB naj bi predstavljale kritično varnostno ranljivost

    Nemška strokovnjaka za računalniško varnost, Karsten Nohl in Jakob Lell, pravita, da lahko naprave, ki jih priklapljamo preko vmesnika USB, okužijo računalnike z zlonamernimi programi brez vednosti uporabnika. Da so lahko USB ključki nevarni je seveda že znano, zaradi nove ranljivosti pa so lahko nevarne prav vse naprave, ki jih priklapljamo na USB.

    Objavljeno: 11.8.2014 09:00
  • Microsoft odpušča ljudi na nenavaden način

    Že prejšnji mesec je Microsoft napovedal veliko odpuščanje zaposlenih v oddelku telefonov Nokia. Reorganizacija nedavno prevzetega finskega posla ni prizanesla niti tovarni v Pekingu, kjer bo brez dela ostalo 4.700 ljudi. Sekira je že začela sekati, a na precej nenavaden način. Vodstvo želi zaposlene prepričati, da bi sami dali odpoved. Poleg odpravnine jim ponujajo telefon Nokia Lumia 630. Na voljo je tristo telefonov na dan, po sistemu, kdor prej pride, prej melje. Namesto pričakovanega navdušenja je poteza izzvala nemalo ogorčenja. Snovalci strategije so začudeni, mediji pa jim v šali svetujemo, da naj poskusijo z vrhunsko Lumio 1520, namesto povprečnega aparata, ki je povzročil celo proteste v nesrečni tovarni na Kitajskem.

    Objavljeno: 10.8.2014 09:00
  • Wi-Fi v Rusiji z osebno izkaznico

    Javne brezžične točke v Rusiji bodo v bližnji prihodnosti zahtevale prijavo s polnim imenom in številko osebnega dokumenta. Njihovi operaterji bodo pridobljene informacije dolžni hraniti šest mesecev in jih na zahtevo posredovati pristojnim organom. Z uredbo, ki jo je kot prva pričela izvajati ruska Pošta, želijo Rusi zagotoviti izvajanje vedno strožjih internetnih zakonov. V informacijski vojni z ZDA, kot potezam pravijo mediji, je njihova vlada že sprejela nekaj rigoroznih zakonov, med katerimi je vsekakor najodmevnejši odlok, ki ruskim državljanom prepoveduje shranjevanje podatkov izven fizičnih meja domovine. Ker mnoge spletne storitve, med njimi sta tudi Facebook in Twitter, strežnikov v Rusiji nimajo, bi zakon lahko v prihodnosti pomenil prepoved njihove uporabe.

    Objavljeno: 10.8.2014 05:00
  • Ekvador pripravlja svoj bitcoin

    Ekvador bo postal prva država, ki bo izdala lastno digitalno valuto, ki je osnovana na zgledu bitcoina, medtem ko so slednjega prepovedali.

    Objavljeno: 9.8.2014 05:00
  • Kdo gleda naše datoteke?

    Googlova oblačna shramba Drive je med drugim znana po izdatni podpori sodelovanju, zato ne čudi, da se na njej sčasoma nabere kar precej dokumentov, do katerih ne dostopamo zgolj sami. Ker se po letu ali dveh res ne moremo spomniti ali so občutljive informacije še vedno na voljo čudaku, ki je pred časom prestopil h konkurenci, nam priskoči na pomoč spletna aplikacija WhoHasAccess.

    Objavljeno: 9.8.2014 01:00
  • Prva mednarodna Bitcoin konferenca v Sloveniji

    Od enajstega do dvanajstega septembra bo v ljubljanskem hotelu Slon potekala prva mednarodna Bitcoin konferenca v Sloveniji. Pet let po pojavu decentralizirane kriptografske valute, ki omogoča hitre transakcije z zanemarljivimi transakcijskimi stroški, bodo v Slovenijo prispeli strokovnjaki s celega sveta in predavali o prihodnosti Bitcoina ter poslovnih priložnostih, ki jih alternativna denarna enota ponuja. Osrednji cilj konference je izobraževanje uporabnikov, saj valuta še vedno vzbuja precejšnje nezaupanje med širšo publiko. Krivico bodo med drugim skušali popraviti s predstavitvijo uspešnih poslovnih praks v Bitcoin ekonomiji.

    Objavljeno: 8.8.2014 05:00
  • Rusi ukradli čez milijardo gesel

    Strokovnjaki podjetja Hold Security so odkrili največjo krajo uporabniških imen ter gesel doslej. Z vdorom v slabe pol milijona spletišč naj bi ruski hekerji pridobili več kot milijardo prijavnih podatkov in pol milijarde elektronskih naslovov. Ukradenih podatkov niso prodali, temveč jih s pridom izkoriščajo za izvajanje nečednih storitev, na primer pošiljanje neželene pošte. Pri podjetju Hold prizadetih spletišč ne želijo razkriti, so pa posameznike o vdorih že obvestili, medtem ko pripravljajo tudi spletno orodje, s katerim bomo uporabniki sami preverili, če smo med nesrečneži v ruskem primežu.

    Objavljeno: 8.8.2014 01:00
  • Kitajska prepovedala Applove izdelke

    Kitajska je prepovedala uporabo Applovih izdelkov v javnih službah. Po poročanju tiskovne agencije Bloomberg naj bi kitajska vlada že izdala navodila, po katerih se bodo v prihodnje ravnale različne nabavne službe. Zaradi varnostnih pomislekov v njih prepovedujejo naročanje računalnikov, tablic in telefonov podjetja Apple. Poteza je zadnja v vrsti naporov, ki stremijo k odcepitvi Kitajske od prevelikega ameriškega vpliva. Apple se je tako pridružil drugim velikanom, med katerimi sta tudi okenski mojster Microsoft ter varnostnik Symantec.

    Objavljeno: 7.8.2014 05:00
  • Brezplačna rešitev za žrtve izsiljevalskega virusa

    Pol milijona žrtev virusa CryptoLocker ima razlog za veselje. Podatke, ki jim jih je izsiljevalska nadloga zašifrirala, lahko dobijo nazaj, ne da bi plačali zahtevanih 400 evrov. Strokovnjaki v podjetjih FireEye in Fox IT so ustvarili spletišče, kjer lahko posameznik z okuženim računalom in zaklenjenimi podatki dobi ključ, s katerim si odklene ukradene datoteke povsem zastonj. Čarovnijo jim omogoča kopija baze podatkov vseh žrtev, ki so jo v mednarodni akciji pod vodstvom ameriških US-CERT in FBI zasegli policisti in strokovnjaki različnih varnostnih podjetij.

    Objavljeno: 6.8.2014 18:00
  • Pametno premirje

    Samsung in Apple sta se dogovorila, da umakneta vse patentne tožbe, uperjene drug proti drugemu. Gre za spore izven meja Združenih držav Amerike. Med sodišča, ki bodo v prihodnje imela bistveno manj dela, sodijo ustanove v Italiji, Franciji, Nemčiji, Nizozemski, Veliki Britaniji, Avstraliji, Japonski in Južni Koreji. Utopično bi bilo pričakovati, da bosta smrtna sovražnika kar naenkrat postala najboljša prijatelja, zato ne čudi, da se bodo poleg vseh začetih postopkov znotraj meja ZDA nadaljevali tudi vsi licenčni spori med velikanoma.

    Objavljeno: 6.8.2014 09:00
  • Poceni dotikanje

    Podjetje Ractiv (prej Haptix) je pričelo s prodajo naprave Touch+. Gre za s pomočjo inkubatorja Kickstarter financirano napravo, ki izbrani površini doda občutljivost za dotik. Možnosti so (skoraj) neomejene, Touch+ lahko pripnemo na zaslon prenosnika in akcijsko igro igramo zgolj s prstnimi gestami na tipkovnici, ali pa jo postavimo na mizo in po njej rišemo v Photoshopu. Deluje tako z operacijskim sistemom Windows kot z računali Mac. Napravo s parom kamer, ki čarovnijo omogočata, prodajajo za 75 ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 6.8.2014 07:00
  • Pedofili, Google vas gleda!

    Pozornost tehnološke javnosti je vzbudila aretacija domnevnega pedofila, ki so ga ameriške oblasti prijele na podlagi samodejne prijave s strani Google. Googlovi algoritmi so v poštnem predalu 41-letnega Johna Skillerna iz Houstona zaznali otroško pornografijo. Pri Googlu so prijavo nato posredovali ameriškemu centru za pogrešane in zlorabljene otroke NCMEC, ta pa naprej policiji. Sledila je aretacija. V ameriškem tehnološkem velikanu med tem pojasnjujejo, da njihovi algoritmi zaznavajo le otroško pornografijo, ne pa tudi drugih primerov nezakonitega ravnanja. VEČ>>

    Objavljeno: 5.8.2014 13:00
  • Detel 5 po trinajstih letih izgubil 210 milijonsko tožbo

    Nesojeni mobilni operater Detel 5 iz druge polovice devetdesetih let prejšnjega stoletja je prejel sodbo Višjega sodišča v Ljubljani, ki je v celoti zavrnilo njegov tožbeni zahtevek, s katerim je Detel 5 zahteval odškodnino za svoj neuresničeni projekt mobilne telefonije. Detel 5 je tako rekoč sočasno z Mobitelom in Digitelom začel postavljati omrežje digitalne mobilne telefonije, za kar je od Urada Republike Slovenije za telekomunikacije tudi pridobil ustrezna dovoljenja za postavitev baznih postaj, vendar mu je potem takratno Ministrstvo za promet in zveze dovoljenja brez razloga odvzelo.

    Objavljeno: 5.8.2014 12:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji