• Združenje HomePlug Powerline Alliance

    Skupina proizvajalcev omrežne opreme je ustanovila novo interesno skupino, ki bo razvila in podpirala nov standard za omrežno povezavo prek obstoječe hišne električne napeljave. Združenje HomePlug Powerline Alliance želi izdelati sistem, ki bo z nižjo ceno in lažjo uporabo (ožičenje ni potrebno) tekmoval z drugimi standardi, kot so HomePNA (povezave prek telefonske parice) in HomeRF (brezžične povezave). Specifikacija naj bi omogočala komunikacije s hitrostjo okrog 10 Mb/s.

    Objavljeno: 3.7.2000
  • Computex 2000

    Prvi teden junija se je na Tajvanu odvijal Computex, največji računalniški sejem v tem delu sveta, na katerem sodelujejo predvsem proizvajalci z Daljnega vzhoda, vse bolj pa tudi ameriški proizvajalci, ki imajo na tem kitajskem otoku pomembne partnerje in investicije. Computex je bil tako kakor vsako leto namenjen predvsem prodajalcem računalniške opreme in partnerjem OEM, manj pa uporabnikom. Kljub temu je sejem pomembno srečanje, na katerem je mogoče videti precej novosti, prototipov in pomembnih dogovorov, ki bodo vplivali na nadaljnji razvoj ponudbe računalniške opreme.

    Objavljeno: 3.7.2000
  • Nove grafične kartice FireGL

    FireGL Professional Graphics, oddelek družbe S3, je predstavil nove modele grafičnih kartic, namenjenih profesionalni rabi za računalniško podprto načrtovanje (CAD), modeliranje in animacije. Novosti nosita oznako FireGL 2 in FireGL 3, obe pa temeljita na novem grafičnem procesorju IBM RZ 1000 z 256-bitnim modulom za rasterizacijo in 256-bitnim vmesnikom do pomnilnika DDR SDRAM. S tem so podvojili prepustnost. Nov je tudi procesor za geometrijsko obdelavo IBM GT 1000, postavljen na ločeno podatkovno vodilo, ki je zmožen opraviti čez 30 gigaflopov na sekundo, hkrati pa lahko opravlja izračune za 16 virov podatkov. Ločitev rastrskega od geometrijskega procesorja in njihovih podatkovnih vodil pomaga predvsem k večjemu pretoku podatkov, tako ni zastojev v cevovodih za ukaze3D kakor pri drugih izdelkih.

    Objavljeno: 2.7.2000
  • Intel in brezžična omrežja

    Vse več proizvajalcev ponuja izdelke za brezžično omrežno povezavo prek protokola IEEE 802.11b. Med zadnjimi je tudi družba Intel, ki bo v kratkem začela prodajati kartico PC Card in bazno postajo, namenjeno za rabo v pisarniškem okolju. Sistem bo omogočal prenos podatkov s hitrostjo 11 Mb/s, zaradi razmeroma šibkega oddajnika pa je delovni krog le 25 metrov od oddajnika. Cena kartice je 200 dolarjev, bazna postaja pa stane 1000 dolarjev. Intel je že doslej prodajal brezžični vmesnik, vendar za rabo doma, ki je in ustrezal standardu HomeRF (1,6 Mb/s).

    Objavljeno: 2.7.2000
  • Prvi diski z vmesnikom ATA/100

    Medtem ko proizvajalci procesorjev izdelujejo vse hitrejše modele, se jim proizvajalci diskov skušajo prilagoditi s hitrejšimi vmesniki za prenos podatkov med diski in pomnilnikom. Kljub obstoju še hitrejših vmesnikov (UtraSCSI/160, FC-AL, Firewire, USB 2.0) bo za širšo javnost najpomembnejši brez dvoma standard ATA/100, ki dosedanjim diskom s tehnologijo EIDE prinaša kanal s propustnostjo 100 MB/s. Vmesnik, ki je bil napovedan pred nekaj meseci, bo kmalu prišel tudi v prakso, saj so Intel in drugi proizvajalci že napovedali nabore s podporo za ATA/100.

    Objavljeno: 2.7.2000
  • IBM ThinkPad i

    Podjetje IBM je predstavilo novi rod prenosnikov za osebno rabo in rabo doma z imenom ThinkPad i Series. V primerjavi z dosedanjimi modeli so novinci precej lažji (le 2,72 kg) in cenejši, saj osnovni model v ZDA stane manj od 1200 dolarjev (doslej 1500 dolarjev), kar je na isti ravni kakor pri navadnih osebnih računalnikih. Novi modeli so tudi bogato opremljeni. Osnovni model je opremljen s hitrim procesorjem Intel Celeron, 6 GB diskom, 32 MB pomnilnikom, 12,1-palčnim barvnim zaslonom HPA (pasivna matrika), modemom s hitrostjo 56 kb/s in dvema vmesnikoma USB.

    Objavljeno: 1.7.2000
  • Evropa hoče digitalne račune

    Evropska komisija pričakuje, da bo smernica o elektronskem izstavljanju računov za obračun davka na dodano vrednost sprejeta v vseh državah članicah v začetku naslednjega leta. Podjetja so zelo naklonjena določilom teh smernic, davčne uprave pa previdno pričakujejo njihovo sprejetje. Razlika v trenutnem stanju na tem področju med državami članicami je dokaj velika (skandinavske države krepko prehitevajo sredozemske), toda evropska komisija ne vidi razlogov, da se sistem ne bi uveljavil v vseh državah v napovedanem roku.

    Objavljeno: 1.7.2000
  • Nov grafični pospeševalnik STMicroelectronicsa

    Podjetje STMicroelectronics je predstavilo nov grafični pospeševalnik z imenom KYRO 3D. Ta temelji na tehnologiji PowerVR Series 3, ki so jo razvili pri podjetju Imagination Technologies. KYRO 3D podpira mehčanje robov na celotni sceni, 32-bitno interno barvno predstavitev, osemplastno uporabo tekstur in realistično predstavitev površin (bump mapping). Poleg pospeševanja 3D dosega veliko ločljivost pri grafiki 2D, podpira pospeševanje videoposnetkov in odkodiranje posnetkov MPEG-2. V prodaji bo v začetku jeseni, cene kartic z 32 MB RAM pa bodo znašale okrog 200 dolarjev.

    Objavljeno: 1.7.2000
  • Novi kabelski modemi 3Com

    3Com je predstavil nove modele kabelskih modemov, med katerimi je najbolj zanimiv HomeConnect Cable Modem External USB, ki omogoča priključitev na računalnik kar prek vmesnika USB. Doslej je bilo za povezavo treba uporabiti omrežni vmesnik Ethernet, kar je dražje in bolj zapleteno za končne uporabnike.

    Objavljeno: 1.7.2000
  • Sistemski nabor SiS za procesorje Athlon

    Podjetje SiS je predstavilo prvi sistemski nabor za procesorje AMD Athlon z grafičnim pospeševalnikom. SiS 730S ima še podporo za 133 MHz sistemsko vodilo, vmesnik AGP 4x, dva vmesnika ATA/100, podporo za šest priključkov USB, odkodirnik za posnetke DVD in 128-bitni grafični pospeševalnik s podporo za do 64 MB grafični pomnilnik (del sistemskega), izhod na televizor in podporo za prikaz slike na dveh zaslonih sočasno. Vgrajeni so še modem s hitrostjo 56 kb/s, omrežna kartica 10/100 Mb/s in podpora za hišna omrežja HomePNA s hitrostmi med 1 in 10 Mb/s. Vse skupaj za 39 dolarjev.

    Objavljeno: 30.6.2000
  • Novi strežniki Compaq

    Med proizvajalci strežnikov poteka hud boj zlasti pri izdelkih, namenjenih za spletno strežbo. Veliki in uspešni spletni ponudniki so namreč tudi veliki kupci strežnikov, v takih okoljih pa je nadvse pomembno, koliko prostora je na razpolago, in kako enostavno je vzdrževati tovrstne sisteme.

    Objavljeno: 30.6.2000
  • IBM Power4

    IBM je na konferenci SP World 2000 prvič spregovoril o naslednjem rodu procesorjev Power in PowerPC, ki poganjajo najrazličnejše sisteme, med drugimi pa tudi IBM-ove sisteme RS/6000 in AS/400. Novi procesor Power4, ki bo dokončan šele v drugi polovici leta 2001, bo sprva dosegal hitrosti okrog 1 GHz, vendar je to šele začetek poti za izdelek. Tako kakor današnji najsodobnejši procesorji bo novi Power4 narejen v 0,18-mikronski arhitekturi z bakrenimi povezavami, ki omogočajo hitrejši pretok podatkov. IBM pa bo v novih modelih prvič uporabil novo tehnologijo sistema na procesorju, s katerim bo mogoče postaviti dva procesorja na isto vezje velikosti 2,5 × 2,5 cm.

    Objavljeno: 30.6.2000
  • Microsoftova strategija .net (dot-net)

    Microsoft je napovedal strategijo .net (dot-net), ki je po njihovih besedah najbolj ambiciozen projekt za operacijskim sistemom Windows. Gre za uvajanje novih internetnih storitev, ki bodo končnim uporabnikom na voljo v osebnih računalnikih, televizijskih sprejemnikih, mobilnih telefonih in drugih napravah. Strategijo .net so prej imenovali Next Generation Windows Services, združuje pa vsa Microsoftova prizadevanja na področju dlančnikov, internetne vsebine, spletne televizije ter digitalne glasbe in literature.

    Objavljeno: 30.6.2000
  • Oracle je vohunil okoli Microsofta

    Videti je, da se afere okoli Microsoftovega sodnega procesa nikakor ne poležejo. V zadnjem zapletu pa predmet ni sam Microsoft, temveč njegov veliki tekmec Oracle. Vse kaže, da je družba Oracle najela zasebno detektivsko agencijo, ki je nato vohunila okoli treh združenj, ki so podprla Microsoftova stališča na zdaj že slavnem sodnem procesu proti Microsoftu. Oracle namreč trdi, da združenja Association for Competitive Technology (ACT, združenje za konkurenčno tehnologijo), Independent Institute (neodvisni inštitut) in National Taxpayers Union (narodno združenje davkoplačevalcev) v resnici niso neodvisna, temveč jih je financiral Microsoft, da bi vplivala na javno mnenje. Oracle trdi, da ima za to trditev vse potrebne dokaze. Obtožena združenja obtožbe odločno zanikajo.

    Objavljeno: 29.6.2000
  • Adobe Type Manager Deluxe 4.1

    Podjetje Adobe je predstavilo novo različico urejevalnika in organizatorja pisav za okolje Windows. Type Manager Deluxe 4.1 je prva različica tega programa, ki podpira pisave OpenType. To je nov standard, ki sta ga skupaj razvila Adobe in Microsoft. Podporo za pisave OpenType tako vsebuje novi operacijski sistem Windows 2000, novi program pa deluje tudi v tem okolju.

    Objavljeno: 29.6.2000
  • Legalni programski odkodirnik DVD

    Podjetje Intervideo, avtor znanega odkodirnika za plošče DVD v okolju Windows 2000, je objavil razvojno različico programa LinDVD, prvega (legalnega) programskega odkodirnika za filme DVD za okolje Linux. Doslej so morali uporabniki Linuxa za gledanje filmov uporabljati odkodirni program DeCSS, ki pa je med drugim potreboval zaščito, zaradi česar so avtor in nekateri podporniki pristali na sodišču.

    Objavljeno: 29.6.2000
  • Nasprotovanja združitvi WorldComa in Sprinta

    Drugi največji ameriški telekomunikacijski operater WorldCom načrtuje nakup tretjega največjega ameriškega telekomunikacijskega operaterja Sprint, toda uradni odzivi so vse prej kakor ugodni. Ameriške oblasti so sprožile sodni spor glede nakupa, vrednega 120 milijard dolarjev, saj je ta po njihovem mnenju najresnejša grožnja prostega telekomunikacijskega trga odkar je bil pred 25 leti razbit monopol nekdanjega velikana AT&T.

    Objavljeno: 29.6.2000
  • Novosti podjetja Via

    Podjetje Via Technologies se po nakupih velikih nekaterih podjetij in izdelkov (Cyrix, IDT/Centaur, grafični oddelek družbe S3) pripravlja na napad tekmecev, podjetij AMD in Intel. V zadnjih tednih so predstavili kopico novosti, s katerimi želijo predvsem načeti tržni delež pri izdelkih za široke množice, ki predstavljajo tudi največji del tržišča.

    Objavljeno: 29.6.2000
  • Primopredaja v Telekomu preložena

    Odmevna primopredaja poslov med dosedanjim predsednikom uprave Telekoma Slovenije Petrom Tevžom in njegovim naslednikom Marjanom Podobnikom se ni zgodila 27. junija kot je bilo sprva načrtovano. Novi predsednik uprave želi pred prevzemom dolžnosti opraviti temeljiti pregled poslovanja v Telekomu in morda tudi v hčerinskih podjetjih Mobitel in SiOL. S tem naj bi gospod Podobnik želel razčistiti, ali je v nekaterih primerih šlo za škodljive odločitve in pogodbe, za nesmotrno porabo sredstev podjetja v večinski lasti države ali za zlorabo položaja. Nova uprava sicer že deluje in si prizadeva izpolniti naloge, ki so si jih zastavili ob imenovanju.

    Objavljeno: 28.6.2000
  • Sunova razvojna konferenca JavaOne

    Podjetje Sun poznamo kot proizvajalca zmogljivih strežnikov, v zadnjih letih pa predvsem kot avtorja in glavnega pobudnika jave. Prav programski jezik in okolje java sta bila glavna tema Sunove razvojne konference JavaOne, na kateri so napovedali nekaj pomembnih novosti. Sun namreč želi javo spraviti na čim več platform in s tem povečati možnosti za uspeh. Na konferenci so skupaj s podjetjem Apple oznanili, da bo ta proizvajalec paket Java 2 Standard Edition (J2SE) ponujal zraven vsakega novega operacijskega sistema, ki ga bo razvil za računalnike Macintosh, začenši z različico MacOS X, ki bo na voljo proti koncu leta.

    Objavljeno: 28.6.2000
  • Naslednik Willametta na obzorju?

    Intel še ni predstavil novih procesorjev z delovnim imenom Willamette, ko med poučenimi že krožijo govorice o njegovem nasledniku. To bo še vedno 32-bitni procesor, torej s približno enako arhitekturo kakor današnji Pentium III, kar pomeni, da Willamette ne bo zadnji tovrstni primerek. Naslednik, ki nastaja pod delovnim imenom Tulloch, bo deloval precej hitreje -- pri 1,6 GHz in 1,7 GHz.

    Objavljeno: 28.6.2000
  • Telefon na poti

    Združenje GSM Association je objavilo, da je bilo februarja 2000 opravljenih več kakor 540 milijonov klicev v drugih omrežjih (roaming). To je kar 40 % več kakor avgusta lani. Statistike kažejo, da največ klicev v tujih omrežjih opravijo Nemci, največ klicev pa tuji uporabniki opravijo v francoskih omrežjih.

    Objavljeno: 28.6.2000
  • Prvi digitalni videorekorder za PC-je

    Podjetje MGI Software je skupaj z družbo iCompression predstavilo prvi digitalni videorekorder za osebne računalnike PC. Izdelek, ki je za zdaj še prototip, je narejen v obliki zunanje naprave z vgrajenim televizijskim sprejemnikom, ki jo na računalnik priključimo prek vmesnika USB, ali v obliki kartice PCI. Z vezjem za kodiranje posnetkov v zapis MPEG-2, ki ga je prispeval iCompression, in programske opreme MGI Pure DIVA, je mogoče sočasno snemati TV-signal in sliko prikazati na zunanjem televizorju ali računalnikovem monitorju.

    Objavljeno: 28.6.2000
  • Preložena predstavitev procesorja Timna

    Intel se je odločil, da bo preložil predstavitev procesorja z vgrajenim grafičnim pospeševalnikom, znanim pod delovnim imenom Timna, na začetek naslednjega leta. Razlog tiči menda v težavah, ki jih ima proizvajalec pri izvedbi podpore za pomnilnike SDRAM v družini procesorjev in naborov, sprva narejenih za pomnilnike Rambus.

    Objavljeno: 27.6.2000
  • D1 -- prvo omrežje na svetu z GPRS

    T-Mobil, operater telefonije GSM nemškega Telekoma in upravitelj omrežja D1, je uradno objavil začetek delovanja storitev GPRS. Čeprav so ob tem sporočilu naznanili, da so prvi operater na svetu, ki je uvedel novo tehnologijo za prenos podatkov, je uporaba prvih nekaj tednov omejena le na preizkusne storitve, saj bodo v polnem obsegu začeli tržiti šele septembra.

    Objavljeno: 27.6.2000
  • Automotive Multimedia Interface Consortium

    Vodilni proizvajalci avtomobilov se dogovarjajo o skupnem standardu, s katerim bi bilo mogoče v vozilih uporabljati različne elektronske in računalniško podprte naprave. Združenje z imenom Automotive Multimedia Interface Consortium (AMIC) načrtuje specifikacijo, s katero bo mogoče izmenjevati podatke med različnim napravami, kot so navigacijski sistemi, digitalni radijski sprejemniki, brezžični telefoni in avtomobilski računalniki. Novi standard naj bi med drugim določil vodilo in protokol, s katerim bi lahko prenašali tudi najbolj zahtevne podatke, kot so videoposnetki.

    Objavljeno: 27.6.2000
  • Microsoft TechEd -- Orlando 2000

    Microsoft je razvojni konferenci TechEd v Orlandu na Floridi spregovoril o številnih novostih, ki nas čakajo v prihodnjih mesecih. Tu je najprej novi rod strežniških programov, med katerimi je tudi nov komplet programov, ki bo nosil oznako BackOffice 2000. Novi komplet bo tako kakor doslej združeval več samostojnih izdelkov, ki bodo še naprej na voljo tudi posamično, toda njihova prva moč je v tesni združljivosti na vseh ravneh. BackOffice Server 2000 je komplet, ki je namenjen predvsem majhnim in srednje velikim podjetjem, vseboval pa bo operacijski sistem Windows 2000 Server, poštni strežnik Exchange 2000 Sever, podatkovni strežnik SQL Server 2000, nadzorniški strežnik System Management Server (SMS) 2.0, strežnik za povezavo z velikimi računalniki Host Integration Server 2000 in novi strežniški izdelek Internet Security and Acceleration (ISA) Server 2000.

    Objavljeno: 27.6.2000
  • Novi AMD-jevi procesorji Thunderbird in Duron

    AMD je v začetku junija predstavil dva nova procesorja, ki izhajata iz doslej zelo uspešnega modela Athlon. Prva novost je procesor z dosedanjim delovnim imenom Thunderbird, po zmogljivosti pa se bo umestil nekoliko nad sedanji Athlon. Glavna razlika v primerjavi s predhodnikom je 256 KB drugostopenjski predpomnilnik, ki je nameščen na procesorju in zato omogoča še hitrejše delovanje kakor pri modelih Athlon. Novi Athlon bo na voljo v šestih različicah od 750 MHz do 1 GHz. Procesor bo na voljo v izvedbah za režo (Slot A) in novo podnožje (Socket A). Cene se bodo gibale med 319 in 990 dolarji.

    Objavljeno: 26.6.2000
  • Hitrejša računalniška vezja

    Na kanadskem inštitutu Canadian Institute for Advanced Research (CIAR) so predstavili rezultate raziskave, ki bi lahko v prihodnosti prinesla računalniška vezja z bistveno hitrejšim delovanjem kakor pri izdelkih za današnjo tehnologijo. Raziskovalci so uspeli narediti snov, ki bi lahko bila temelj za bodoča vezja, v katerih signali ne bi potekali prek elektronov, temveč fotonov (svetlobe). Z novim spoznanjem naj bi električne povezave zamenjali s pretokom svetlobe, ki bi opravljala enako vlogo kakor elektroni v današnjih polprevodniških elementih. Raziskava je sicer šele na začetkih, toda po mnenju avtorjev bi se s tem dosežkom hitrosti povečali za faktor 1000 ali več.

    Objavljeno: 26.6.2000
  • Tri domača dovoljenja za mobilno telefonijo tretjega rodu

    Slovensko Ministrstvo za promet in zveze je napovedalo razpis treh dovoljenj za mobilno telefonijo tretjega rodu. Državni sekretar Miro Rozman je izjavil, da bo razpis udejanjen že v poletnih mesecih, tako kot v razvitih evropskih državah, kar bo razvilo trg mobilne telefonije in internetnih storitev.

    Objavljeno: 26.6.2000
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji