• Intel ima omrežje s hitrostjo 50 Gb/s

    Intelov prototip ultrahitrega optičnega podatkovnega sistema dosega hitrosti do 50 Gb/s, v prihodnosti pa se menda lahko nadejamo celo hitrosti preko 1 Tb/s. Ključ do tako visoke hitrosti so silicijevi čipi z integriranimi laserji in detektorji, kajti trenutni sistemi uporabljajo od čipa ločene komponente za ustvarjanje in zaznavanje svetlobe.

    Objavljeno: 29.7.2010
  • 3D kamere so postale dostopne

    Panasonic je predstavil prvi dostopni videokameri, ki omogočata zajem posnetkov v treh razsežnostih. Gre za prvi tovrstni napravi za domače uporabnike, ki ju ponuja kateri izmed uveljavljenih izdelovalcev snemalnih naprav.

    Objavljeno: 28.7.2010
  • Kindlov je zmanjkalo

    Cenejša različica elektronskega bralnika knjig Kindle, ki je na voljo za 189 dolarjev, je tako priljubljena, da je je že zmanjkalo na tržnih policah, Amazon pa kupcem sporoča, da ga lahko naročijo, na dostavo pa bo potrebno do nadaljnjega počakati.

    Objavljeno: 28.7.2010
  • Apple predstavil novo strojno opremo

    Apple je včeraj predstavil kopico nove strojne opreme, med katerimi najdemo hitrejše namizne računalnike iMac, zmogljivejše delovne postaje Mac Pros, večji zaslon Cinema Display, zunanjo sledilno ploščico Magic Trackpad in celo polnilnik za baterije.

    Objavljeno: 28.7.2010
  • Kraljeva družina na Flickrju

    Potem ko se je kraljica Elizabeta II. oz. cela britanska kraljeva družina že pred leti začela aktivno pojavljati na YouTubu s svojim kanalom, lani pa tudi na Twitterju, so v Buckinghamski palači naredili nov korak na poti dokazovanja, da so tehnološko osveščeni.

    Objavljeno: 27.7.2010
  • "Jailbreak" je legalen!

    Apple je z iPhonom nedvomno korenito pretresel trg pametnih telefonov, tako zaradi nekaterih genialnih podrobnosti same naprave, kot tudi zaradi spornega zaprtega ekosistema programske opreme, nad katerim ima popoln nadzor zgolj podjetje samo.

    Objavljeno: 27.7.2010
  • HP bo uporabil webOS na telefonih in tablicah

    Potem ko je Hewlett-Packard aprila kupil Palm, je sprva zanikal aktiven vstop na trg pametnih mobilnih telefonov z operacijskim sistemom webOS, izvršni direktor Mark Hurd pa je celo zatrdil, da so nekoč uspešno podjetje kupili izključno zaradi intelektualne lastnine.

    Objavljeno: 27.7.2010
  • Nov paket slovarjev za OpenOffice.org

    Ekipa, ki skrbi za lokalizacijo pisarniškega paketa OpenOffice.org, se ne okvarja zgolj s prevajanjem uporabniškega vmesnika zbirke programov, ampak med drugim skrbi tudi za priložene slovarje.

    Objavljeno: 26.7.2010
  • Bodo pirati ponudniki internetnih storitev?

    Dva člana politične stranke Piratpartiet razmišljata, da bi stranka postala ponudnik internetnih storitev in na ta način svoja načela in ideale neposredno uveljavljala v praksi.

    Objavljeno: 26.7.2010
  • Poletna številka Monitorja še vedno v prodaji

    Poletno oranžno obarvana številka Monitorja, ki prinaša vse na temo GPS, je še vedno v prodaji. V njej si lahko preberete preizkus aktualnih avtomobilskih navigatorjev GPS, kot dodatek smo jim primaknili še športne ure s sprejmniki GPS, za povrh pa smo preizkusili še raznorazno GPS programsko opremo za telefone iPhone in Android.

    Objavljeno: 26.7.2010
  • Amiga praznuje 25 let

    Pretekli teden, natančneje 23. julija, je minilo 25 let odkar je bil v New Yorku predstavljen eden izmed najbolj kultnih računalnikov sploh - Commodorejeva Amiga.

    Objavljeno: 26.7.2010
  • Tresoče baterije

    Kot kaže se nam v bližnji prihodnosti obeta možnost, da se bodo naprave oskrbovale s potrebno energijo kar s tresljaji, ki jih ustvarjamo med prenašanjem. Japonski proizvajalec Brother je namreč prikazal prototipe posebnih akumulatorjev, ki iz tresljajev ustvarijo dovolj električne energije za napajanje malih naprav. V demonstraciji so na ta način napajali daljinski upravljavec, daljinsko stikalo in celo malo svetilko z diodo LED.

    Objavljeno: 25.7.2010
  • Indijska tablica za manj kot 27 evrov?

    Indijci zopet skušajo presenetiti svet z najavo lastnega tabličnega računalnika, ki bo imel neverjetno nizko ceno - preračunano manj kot 27 evrov. Prototip tabličnega računalnika je predstavil celo indijski minister za kadrovski razvoj Kapil Sibal, saj za projektom s kapitalom stoji indijska vlada. Razvoj so prepustili univerzam v Madrasu in Bombaju, pri tem pa se več kot očitno zgledujejo na podoben projekt, ki je prinesel netbooke OLPC s pomočjo univerze MIT v ZDA.

    Objavljeno: 25.7.2010
  • Microsoft še naprej zelo uspešen

    Kljub temu da je računalniški velikan iz Redmonda v zadnjem času medijsko nekoliko zasenčen zaradi velike prodornosti družbe Apple, še vedno zelo dobro posluje. Zadnje četrtletje so tako zaključili z zaslužkom 4,52 milijarde dolarjev, kar je kar 48% bolje od enakega obdobja lani in v absolutnem znesku še vedno krepko več kot je zabeležil Apple (3,25 milijarde v istem obdobju). Celoten promet je zanaša 16,04 milijarde dolarjev, kje mu je Apple precej bolj za petami.

    Objavljeno: 24.7.2010
  • Poletne novosti iz Fujifilma

    Sredina poletja je kljub vročini kot kaže odličen čas za predstavitev novih digitalnih fotoaparatov. Pri Fujifilmu so na prodajne police sočasno postavili kar pet novosti. Model F300EXR predstavlja morda najbolj zanimiv del ponudbe, saj združuje lastnosti kompaktnih in celo zrcalno-refleksnih modelov. V dokaj majhnem ohišju srečamo tipalo z 12 milijoni pik in optiko s 15x zumom (24-360 mm). Pohvali se lahko z zelo hitrim samodejnim ostrenjem, ki je posledica uporabe hibrida algoritmov - Contrast AF (kompaktni aparati) in Phase Dectection AF (značilen za modele DSLR). Tu so še podpora za video posnetke 720p, zaslon s 460 tisoč točkami, občutljivost ISO 12.800, algoritem za zaznavo obrazov, način za izdelavo 360-stopinjskih panoramskih posnetkov, vmesnik HDMI in algoritem za stabilizacijo slike. Vse skupaj za okoli 330 evrov.

    Objavljeno: 24.7.2010
  • YouTube optimiziran za glasbene video posnetke

    Google je vnovič posodobil svoj video servis YouTube z novo zmožnostjo, ki je namenjena predvsem ljubiteljem glasbe in video posnetkov. Medtem, ko je YouTube že doslej vseboval množico video posnetkov glasbenikov (od tega večino piratskih) so se zdaj tega področja lotili bolj sistematično in predvsem na povsem legalen način.

    Objavljeno: 23.7.2010
  • Panasonicove fotografske novosti

    Panasonic je predstavil pet novih izboljšanih modelov digitalnih fotoaparatov, s katerimi naj bi zadovoljil tako tiste s plitkejšimi žepi, kot navdušence z željo po video posnetkih v visoki ločljivosti. Najzmogljivejša novost je Lumix DMC-FZ100, ki ponuja 24-kratni optični zum in zmožnost snemanja video posnetkov v ločljivosti 1080p. Sicer premore tipalo s 14,1 milijoni pik, hitrost slikanja 11 slik na sekundo ali celo 60 na sekundo, če se zadovoljimo pri ločljivosti 3,5 milijonov pik. Prodajali ga bodo za 499 evrov.

    Objavljeno: 23.7.2010
  • Toshibinih 25 let

    Od predstavitve prvega Toshibinega prenosnega računalnika mineva že 25. Ob tej priložnosti smo se udeležili predstavitve treh novih prenosnih računalnikov in sicer Portege R700, Libretto W100 ter AC100.

    Objavljeno: 23.7.2010
  • Panasonic - 3D video kamera tudi za potrošnike

    Zadnje dni julija bo Panasonic predstavil drugo video kamero s podporo za snemanje video posnetkov v treh dimenzijah, tokrat pa bo namenjena širšim množicam. Naj se spomnimo, da je Panasonic v začetku leta že predstavil polprofesionalni izdelek z zajetno ceno 21.000 dolarjev, ki je najbrž doslej primamila le redke. Video kamera, ki bi bila v dometu današnjih potrošniških izdelkov pa bi zagotovo močno spodbudila interes javnosti za nakup 3D televizorjev. Nekateri analitiki menijo, da je možnost domačega snemanja v 3D morda še bolj odločujoč dejavnik kot zgolj spremljanje 3D filmov in morda TV sporeda. Panasonic za zdaj seveda še molči o tehničnih podatkih in ceni, obljubljajo pa izdelek, ki bo "v rangu današnjih video kamer", menda tudi po dimenzijah.

    Objavljeno: 22.7.2010
  • Facebook uporablja že pol milijarde ljudi

    V tednu, ko proizvajalci računalniške opreme tolčejo rekord za rekordom, je Facebook dosegel že skoraj neverjeten mejnik - spletno družabno omrežje ima že več kot 500 milijonov uporabnikov. Rast števila članov pa se kar noče ustaviti. Facebook je še manj kot pred letom in pol imel manj kot 200 milijonov uporabnikov, pa je že tedaj to bila videti strašljivo velika številka.

    Objavljeno: 22.7.2010
  • FBI in slovenska policija razkrili hackersko združbo

    Vse kaže, da lovke ene največjih hackerskih združb na svetu segajo tudi v Sloveniji. Na policiji so namreč potrdili, da so opravili obsežno akcijo, v kateri so zasegli veliko količino računalniške opreme in opravili več hišnih preiskav, neuradno pa naj bi iskali dokaze proti avtorjem enega najbolj razširjenih virusov na svetu. Dogodek je v javnosti spodbudil veliko zanimanja, saj so v akciji menda sodelovali tudi predstavniki ameriške zvezne policije FBI, ki so slovenske kolege prosili za pomoč.

    Objavljeno: 22.7.2010
  • 3DTV s preprosto nadgradnjo

    V junijski številki Monitorja smo ugotavljali, da se običajni televizorji in novi modeli televizorjev 3D razlikujejo le po programski opremi, ki omogoča izmenično prikazovanje slik za levo in desno oko ob sinhronizaciji z aktivnimi preklopnimi očali. Teoretično za prehod v 3D zadostuje le nadgradnja programske opreme in infrardeči oddajnik za aktivna očala.

    Objavljeno: 21.7.2010
  • Zgodovinsko četrtletje za Apple

    Medtem ko večina ostalih proizvajalcev šele okreva po lanskoletnem padcu povpraševanja zaradi gospodarske krize, pri družbi Apple beležijo najboljše rezultate v svoji razmeroma dolgi zgodovini. Apple je namreč v letošnjem drugem četrtletju zabeležil promet kar 15,7 milijard dolarjev, neverjetnih 88% več kot v enakem obdobju. Čisti dobiček znaša 3,25 milijarde dolarjev, oboje pa je bolje, kot so napovedovali sami in ocenjevali borzni strokovnjaki.

    Objavljeno: 21.7.2010
  • Prenovljeno iskanje slik

    Google je temeljito prenovil iskalnik po slikovnem gradivu na spletu, Google Image Search, ki ga v dosedanji obliki poznamo že vse od leta 2001. Iskalnik zna zdaj na eni strani prikazati kar okoli 1.000 fotografij, pri čemer so te postavljene v ospredje brez podpisov z dodatnimi informacijami. Slednje so dosegljive, če se z miško nekoliko ustavimo na posamezni sliki, ki je nato prikazana v hitrem oknu in to v večji ločljivosti in s številnimi dodatnimi informacijami (vir, ločljivost).

    Objavljeno: 21.7.2010
  • Microsoft Kinect in Xbox 360 4GB

    Microsoft je postavil ceno in datum za začetek prodaje svoje revolucionarne periferije Kinect, ki omogoča krmiljenje igralne konzole Xbox 360 zgolj s premikanjem telesa. Microsoft bo Kinect prodajal v kompletu z igro Kinect Adventures in sicer za ceno 150 dolarjev (v evropi najbrž za enako cifro, a v evrih). Kinect lahko pričakujemo novembra.

    Objavljeno: 21.7.2010
  • Kindle prehitel papirnate knjige

    Prišli smo do trenutka, ko elektronika prehiteva papir. Iz Amazona so sporočili, da so v zadnjih treh mesecih prodali več knjig v elektronski obliki kot tistih v papirnati. Statistike kažejo da so v treh mesecih prodali 143 elektronskih knjig na vsak 100 papirnatih. Če se ozremo samo na zadnji mesec, od kar je Amazon znižal ceno bralnikom Kindle, se je prodalo 180 elektronskih knjig na 100 papirnatih. Amazon sicer trdi, da se Kindle, kljub naraščajoči konkurenci še vedno odlično prodaja, v prvem polletju pa so prodali kar trikrat več bralnikov kot v enakem obdobju lani.

    Objavljeno: 20.7.2010
  • Apple iPad nažira e-knjige, igralne konzole

    Prve raziskave kažejo, da tablični računalnik iPad prodira na področja, kjer ga doslej morda nismo pričakovali. Raziskava družbe Resolve Market Resaearch tako kaže, da med tistimi, ki že imajo iPada ali ga nameravajo kupiti, kar 60% vprašanih v napravi vidi imenitno igralno konzolo. Kar 38% je takih, ki zaradi tega ne bodo kupili namenske igralne konzole.

    Objavljeno: 20.7.2010
  • Seagate GoFlex Home

    Seagate je predstavil novo družino zunanjih omrežnih diskov, ki prinaša kar nekaj zanimivih inovacij. Osnova je omrežni disk (NAS) v velikostih 1 TB ali 2 TB, ki seveda podpira večino protokolov in storitev, kot je souporaba datotek v hišnem omrežju DLNA. Sam disk je mogoče zelo enostavno zamenjati ali nadgraditi, za kar ni potrebno orodje. Na voljo so tudi dodatna vrata USB, na katere lahko priključimo dodatni disk, če pa nanj priključimo tiskalnik, bo ta viden v omrežju tudi drugim uporabnikom.

    Objavljeno: 20.7.2010
  • Iz našega bloga: Višinski profili na Google Maps

    Oni dan sem se spravil načrtovat kolesarski izlet. Uporabil sem kar Google Maps, ker me bo pot izjemoma vodila po cestah (običajno se raje vozim po poteh, ki so vrisane le v najbolj natančne zemljevide). Pot sem imel pripravljeno v minuti ali še prej – GMaps je res kul. Potem pa me je začel zanimati še višinski profil. Saj veste – koliko bom plezal v hrib in kakšni spusti bodo na poti. Tega pa GMaps, vsaj zaenkrat, še ne obvlada. Kaj hočemo … uporabil sem Googlov iskalnik in našel spletno rešitev takoj na prvi strani. (Da ne bo konkurenca užaljena – tudi Bing je pravi zadetek postavil na prvo stran rezultatov.)

    Objavljeno: 19.7.2010
  • Odlična prodaja računalnikov se nadaljuje

    Kljub temu, da po svetu še vedno čutimo posledice gospodarske krize, se zaupanje potrošnikov kot kaže hitro vrača. Veliki proizvajalci in analitske družbe kar po vrsti poročajo o rekordnih rezultatih, če ne drugega vsaj glede na pretekli dve leti. Intel je denimo v drugem četrtletju zabeležil največjo rast prodaje izdelkov v celotni svoji zgodovini! V primerjavi s prejšnjim četrtletjem se je dvignila za 445 milijonov dolarjev in kar za 3,3 milijarde (!) dolarjev glede na enako obdobje 2009. Ob upoštevanju celotnega prometa 10,8 milijard dolarjev je to res presenetljiv podatek. Trdijo, da je največja rast bila na izdelkih za prenosnike, sledijo pa strežniki.

    Objavljeno: 19.7.2010
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji