• Prva generacija ur z Android Wear ne bo deležna verzije 2.0

    Operacijski sistem Android Wear še ni dopolnil dveh let, a že izbira med napravami, ki bodo deležne najnovejših posodobitev. Po LGju, ki je opozoril lastnike ure G Watch naj jeseni ne pričakujejo nadgradnje Android Wear 2.0, je podobno opozorilo izdala še Motorola. Uporabniki s prvo uro Moto 360 tako ne bomo deležni tipkovnice, razširjenih lebdečih pripomočkov in drugih dobrot, ki jih prinaša jesenska posodobitev. Čeprav je starejša strojna oprema primerljiva z današnjo, lahko podobno usodo pričakujejo tudi lastniki Samsungove Gear Live in ASUSove ZenWatch.

    Objavljeno: 12.6.2016 09:00
  • Moto Z in Z Force naprodaj tudi v Sloveniji

    Motorola je predstavila dva nova telefona, razširljiva z dodatki nalik LGjevemu G5. Prvi se imenuje Moto Z. Ima 5,5 palčni AMOLED zaslon z ločljivostjo QHD, procesor Snapdragon 820 z grafično enoto Adreno 530, 4 GB pomnilnika RAM, 13 MP kamero z optičnim stabilizatorjem slike ter laserskim ostrenjem, 2600 mAh baterijo in Androidom 6.0.1 Marshmellow. Telefon je brez 3,5 mm vhoda, kar pomeni, da bomo za priklop starejših slušalk potrebovali USB Type-C adapter. Močnejši model Z Force je izboljšan z zaslonom ShatterShield, ki preprečuje poškodbe ob padcu na tla, 21 MP kamero ter zmogljivejšo kamero (21 MP).

    Objavljeno: 11.6.2016 02:00
  • Kaspersky Lab pripomogel k največji aretaciji kiber kriminalcev v Rusiji

    Strokovnjaki protivirusnega podjetja Kaspersky Lab in ene največjih ruskih bank Sberbank so pripomogli k aretaciji petdesetih ljudi, povezanih s krajo več kot 40 milijonov evrov. Gre za največjo aretacijo kiber kriminalcev v Rusiji doslej. Kriminalna združba je od leta 2011 s trojanskim konjem Lurk prevzela nadzor nad računalniki v več ruskih podjetjih in finančnih institucijah ter prek spletnega bančništva pridno nabirala plen.

    Objavljeno: 11.6.2016 01:00
  • Lenovo pleše Tango

    Lenovo je predstavil prvi Tango telefon za slehernika na svetu. Gre za Googlovo platformo zaznavanja okolice in lokacije brez uporabe GPSa in zunanjih signalov, ki je bila doslej na voljo le razvijalcem. Lenovo Phab 2 Pro je opremljen z dvojno kamero in dodatnimi tipali, ki zaznavajo okolico v treh dimenzijah, z globino ter predmeti v bližini. Tehnologija med drugim omogoča z obogateno resničnostjo oplemenitene oglede muzejev ter navidezno opremljanje doma. Sicer je Phab 2 Pro 6,4 palcev velik telefon z operacijskim sistemom Android 6.0 Marshmallow, ločljivostjo 2560 x 1440 slikovnih pik, osemjedrnim procesorjem Snapdragon 652, 4 GB pomnilnika RAM, zvokom Dolby Atmos ter 4050 mAh baterijo. Telefon bo za pol tisočaka ameriških dolarjev na voljo septembra.

    Objavljeno: 10.6.2016 09:00
  • Umetna inteligenca napisala film

    Sunspring je kratek desetminutni znanstvenofantastičen film o treh ljudeh, ki živijo v prihodnosti na nekakšni vesoljski postaji in se zapletejo v nekakšen čuden ljubezenski trikotnik. V filmu H nosi zlat telovnik, H2 se ukvarja z računalniki, C pa »gre do lobanje«, karkoli že to pomeni. Precej nenavaden, mestoma nesmiseln film. Ki ga je napisala umetna inteligenca, zato si ga le poglejte.

    Objavljeno: 10.6.2016 07:00
  • Apple bo prodajal sončno energijo

    Apple je ustanovil podjetje Apple Energy LLC, ki se bo ukvarjalo s prodajo viška elektrike iz sončnih elektrarn v Cupertinu in Nevadi. Apple za zdaj proizvede zgolj 93 odstotkov elektrike, ki jo potrebuje, a se na področju namerava v prihodnosti precej razširiti. V prvi vrsti so načrti za polnilne postaje prihajajočih Applovih vozil. Apple Energy LCC bo vsled majhnosti podjetja elektriko lahko prodajal po običajni tržni ceni tako večjim ponudnikom kot tudi končnim uporabnikom. Kdo bo deležen jabolčnega viška energije, bo znano že avgusta, ko novoustanovljeno podjetje namerava pričeti z distribucijo.

    Objavljeno: 10.6.2016 06:00
  • 32 milijonov (ukradenih) uporabniških računov s Twitterja naprodaj

    Spletna stran LeakedSource je na spletnem dnevniku objavila novico o dvaintridesetih milijonih prijavnih podatkov družabnega omrežja Twitter, ki se prodajajo na temni strani interneta. Bazo ukradenih uporabniških računov so objavili tudi v lastnem iskalniku. Podatki naj bi bili zbrani prek lukenj in s pomočjo vohunske kode v spletnih brskalnikih Firefox in Chrome. Večina prizadetih uporabnikov prihaja s področja Rusije. Pri LeakedSource so naključno preverili 15 uporabniških računov iz baze in ugotovili, da se objavljene prijavne informacije ujemajo z dejanskimi. Družabno omrežje Twitter zagotavlja, da do vdora pri njih ni prišlo. V sodelovanju z LeakedSource pripravljajo rešitev za zaščito prizadetih uporabnikov. Četudi se morda izkaže, da objavljene informacije niso prave, uporabnikom priporočajo, da nemudoma zamenjajo geslo.

    Objavljeno: 9.6.2016 13:00
  • Google bo razvijalcem namenil več denarja

    Spletni časnik Recode poroča, da bo Google po zgledu Appla v prihodnosti razvijalcem namenil več denarja od prodaje mobilnih aplikacij. Kot v Cupertinu bodo tudi pri spletnem velikanu odstotek dobička zvišali iz 70 na 85. Sprememba zadeva predvsem ponudnike mobilnih storitev, na katere se uporabniki naročajo prek tržnice Google Play. Za razliko od Appla, ki večji kos pogače ponuja zgolj v primeru celoletne naročnine, pri Googlu med naročniki ne bodo delali razlik. Bržkone si pri Googlu na račun prijaznosti pri obračunavanju obetajo še večjo podporo predvajalniku Chromecast, kjer so naročnine pretežni del posla.

    Objavljeno: 9.6.2016 09:00
  • Ameriška mornarica moti GPS signal

    Ameriška zvezna agencija za letalstvo FAA (Federal Aviation Administration) je opozorila pilote na območju zahodne obale ZDA naj bodo pozorni na delovanje naprav za nadzor leta, saj bodo 9., 21., 23., 28. In 30. junija izvajali testiranje motenj GPS signala. Testiranje bo potekalo šest ur dnevno, od 9.30 do 15.30, večinoma na področju Kalifornije. Največ motenj bo prisotnih na večji nadmorski višini, a bodo spremembe opazne tudi v nižinah. Gizmondo poroča, da bo središče izvajanja testov puščava Mojave, natančneje ameriška baza China Lake, ki jo ima ameriška mornarica predvsem za razvoj in testiranje novega orožja. Kaj natančno testirajo z napovedanimi testi, seveda niso razkrili.

    Objavljeno: 9.6.2016 08:00
  • Singapur bo javnim uslužbencem ugasnil internet

    Singapurska vlada se je odločila, da bodo vsem svojim uslužbencem v državni upravi prihodnje leto onemogočili dostop do interneta na delovnem mestu. Najavljena sprememba politike je že povzročila val nejevere in ogorčenja, a za zdaj sprememb ni na vidiku.

    Objavljeno: 9.6.2016 05:00
  • Vsak deseti Android z najnovejšim sistemom

    Operacijski sistem Android 6.0 Marshmallow je dosegel nov mejnik. Nameščen je na deset odstotkov vseh naprav z Googlovim operacijskim sistemom. Čeprav se številka ne zdi ravno velika, moramo vedeti, da je marca odstotek znašal zgolj 2,3. Porast zadnjega Androida napajajo predvsem menjave tri ali več let starih telefonov. Med uporabniki Androida se je najbolj zmanjšalo število tistih, ki še vedno uporabljajo Jelly Bean in KitKat. Veliko jih je prepričala nova garda vrhunskih telefonov, med najbolj priljubljenimi so Samsungov Galaxy S7, HTC 10, LG G5 in prenovljena linija Sonyjevih telefonov Xperia. Najpogostejša različica Androida z dobrimi petintridesetimi odstotki ostaja Lollipop (5.0).

    Objavljeno: 8.6.2016 08:00
  • Hekerji napadli Zuckerberga

    Mark Zuckerberg, vodja družabnega omrežja Facebook je dejaven tudi na konkurenčnih storitvah. Njegovi uporabniški računi na Twitterju, LinkedInu, Pinterestu in Instagramu so bili nedavno tarča napada hekerjev. Na njih so objavili nekaj sporočil v dokaz ranljivosti njegovih računov. Vsi dokazi so medtem že odstranjeni. Napadi so bili bržčas posledica velike kraje LinkedIn računov iz leta 2012. Med 100 milijoni ranljivimi računi je očitno bil tudi Zuckerbergov. Z njim so hekerji imeli tlakovano pot do drugih podobnih storitev. Zuckerberg uradne izjave o napadih ni podal, so pa pri družabnem omrežju Facebook zagotovili, da je njihova storitev ob napadu ostala neomadeževana.

    Objavljeno: 7.6.2016 10:00
  • Huawei pripravlja novega Nexusa

    Pred dobre pol leta je Huawei izdelal svoj prvi Nexus telefon. Model z oznako 6P je malce kasneje prišel tudi v Slovenijo, kjer smo ga toplo sprejeli. Kdo bo letos proizvajalec, ki bo izdelal letošnje Googlove telefone, ni znano. Direktorica južnoafriške veje kitajskega podjetja, Charlene Munilall je v intervjuju za Gear Burn dejala, da enega Nexusa pripravljajo oni. Ali gre za naslednika telefona Nexus 6P ali morda za tablico, ki bi nasledila Googlovo Pixel C, ni hotela izdati. Ker smo še mesece oddaljeni od potencialne uradne predstavitve novih Nexus naprav, upamo, da se vda kateri od vpletenih. Za zdaj vsi molčijo.

    Objavljeno: 7.6.2016 08:00
  • Pametna zobna ščetka s kamero

    Električne zobne ščetke so od ročnih dokazano boljša izbira za vzdrževanje ustne higiene. Kljub njihovi sposobnosti čiščenja se vseeno zgodi, da zgrešimo del zobovja. Tovrstnih napak pametna zobna ščetka Prophix ne dovoli. Izdelek podjetja Onvi ima namreč vgrajeno tudi kamero, ki z živo sliko na povezanem pametnem telefonu skrbi za učinkovitost jutranje ali večerne seanse. Kamera na ščetki Prophix je zmožna snemanja 1080p filmov ter zajemanja 10 MP fotografij. Izdelke hranimo bodisi v lastnem arhivu bodisi jih pošljemo izbranemu zobozdravniku. Pametno ščetkanje zob ne bo poceni, Prophix v prednaročilu stane 300 ameriških dolarjev. V redni prodaji bo še stotaka dražji.

    Objavljeno: 6.6.2016 07:00
  • Samsung Gear Fit2

    Nova generacija Samsungove zapestnice prinaša manjši, a precej širši zaslon, dodatna tipala in nove funkcionalnosti. Za boljšo preglednost in udobnejše rokovanje so tokrat vgradili 1,55-palčni barvni zaslon Super AMOLED, ki nudi ločljivost 432 x 216 pik (predhodnik 432 x 128 pik). Zapestnico poganja Samsungov dvojedrni procesor s taktom 1 GHz in 512 MB RAM. Uporabljen je operacijski sistem Tizen.

    Objavljeno: 5.6.2016 01:00
  • Googlovi samovozeči avtomobili so se naučili trobiti

    Googlovi pametni avtomobili so prevozili že več milijonov kilometrov in v tem času povzročili eno samo prometno nesrečo, in še to z neznatno škodo, a do danes niso znali – trobiti. Izkaže se, da je računalnike bistveno teže naučiti pravilne uporabe troblje kakor vožnje v koloni ali prehitevanja.

    Objavljeno: 4.6.2016 05:00
  • Tony Fadell zapušča Google

    Tony Fadell, ki je zaslovel kot avtor znamenitega predvajalnika Apple iPod in kasneje pametnega termostat Nest, dokončno zapušča Google. Kot je sam zapisal v blogu, »je napočil čas, da zapusti gnezdo« (Nest).

    Objavljeno: 4.6.2016 01:00
  • ReachIt for Cortana

    Napovedi strokovnjakov, da bodo digitalne pomočnice kmalu začele dobivati dodatke in programe s strani tretjih proizvajalcev, začenjajo dajati prve rezultate. Lenovo je tako javno objavil dodatek za Microsoftovo pomočnico Cortana, s katerim lahko iščemo in pregledujemo datoteke na lokalnih diskih ali v oblaku zgolj z uporabo naravnega jezika.

    Objavljeno: 4.6.2016 01:00
  • AMD išče poti do stare slave

    AMD je na sejmu Computex postregel z nizom novosti, s katerimi išče nove kupce v tržnih nišah, kjer tekmeci niso tako močni. Najprej so na oder postavili nove mobilne procesorje APU z delovnimi imeni Stoney Bridge in Bristol Bridge. Z njimi ciljajo predvsem na trg prenosnih računalnikov, hibridov in tablic, odlikuje pa jih manjša porabe energije (35 in 15 Wattov). AMD se hvali, da nudijo novi procesorji 53% večjo grafično zmogljivost kot predhodna generacija in so za polovico zmogljivejši od Intelovih mobilnih procesorjev Skylake.

    Objavljeno: 4.6.2016 01:00
  • Facebook DeepText za razumevanje pogovorov

    Facebook je razkril še eno tehnologijo s področja strojnega učenja, s katero nameravajo bolje razumeti, o čem se pogovarjajo uporabniki v družabnih omrežjih in klepetalnicah. DeepText je nova programska rešitev, ki sloni na metodah strojnega učenja, sposobna pa je prebirati več tisoč besedil na sekundo.

    Objavljeno: 3.6.2016 01:00
  • Windows Holographic

    Microsoft je na sejmu Computex razkril svoje nadaljnje načrte na področju navidezne, ali kot sami pravijo raje pravijo, »mešane« (mixed) resničnosti. Programsko okolje za prikazovalnik HoloLens, ki temelji na ogrodju Windows 10 Mobile, so ločili od same naprave in ga poimenovali Windows Holographic, še bolj pomembna pa je namera, da bodo platformo ponudili tudi partnerskim proizvajalcem strojne opreme.

    Objavljeno: 2.6.2016 01:00
  • Samsung odsvetuje nadgradnjo na Windows 10

    Po pisanju portal The Register tehnična pomoč podjetja Samsung kupcem starejših izdelkov korejskega velikana odsvetuje nadgradnjo na Windows 10. Težave naj bi bile z gonilniki za veliko število Samsungovih naprav, ki i preprosto ne delujejo pravilno v okolju Windows 10.

    Objavljeno: 2.6.2016 01:00
  • Dell Inspiron 2-v-1

    Podjetje Dell je na sejmu Computex predstavilo cel niz novih prenosnikov, ki imajo kot skupno značilnost vrtljiv zaslon na dotik, s katerim se po potrebi spremenijo v priložnostni tablični računalnik. Hibridni računalniki Inspiron tipa 2-v-1 prinašajo najnovejše Intelove procesorje, razlikujejo pa se po velikostih zaslonov in uporabljenimi materiali.

    Objavljeno: 1.6.2016 01:00
  • Internetni velikani proti sovražnemu govoru

    Na pobudo Evropske komisije za pravosodje so velikani računalniške industrije, med katerimi najdemo Microsoft, YouTube (Google), Twitter in Facebook, obljubili, da bodo iz svojih storitev za javno pogovarjanje, kot so družabna omrežja, umaknili vsakršno sled sovražnega govora v roku 24 ur od prijave.

    Objavljeno: 1.6.2016 01:00
  • Video: napredni avtomobilski žarometi

    V zadnjih dneh smo preizkusili štiri različne avtomobile, konkretno nas je zanimalo, kako se odnesejo novodobni žarometi, ki vključujejo vse več pameti. Pri tem smo posneli tudi kratek predstavitveni video, več pa lahko pričakujete v Monitorju, ki bo že jutri na prodajnih policah.

    Objavljeno: 31.5.2016 08:00
  • Intel Core i7-6950X Extreme

    Intel je na sejmu Computex tudi uradno predstavil svoj najzmogljivejši procesor doslej. Model Core i7-6950X Extreme ima vgrajenih kar 10 jeder, ki delujejo pri taktu 3GHz (po potrebi krajši čas tudi do 3,5 GHz). Procesor ima vgrajen 25 MB velik predpomnilnik in najnovejšo tehnologijo Intel Turbo Boost 3.0 za večjo prepustnost.

    Objavljeno: 31.5.2016 01:00
  • Asusove novosti na Computexu

    Asus je kot že vrsto let doslej na svojem domačem sejmu prikazal vrsto zanimivih novosti. Pred računalniškimi in telefonskimi novostmi velja izpostaviti simpatičnega robota Zenbo, s katerim želi Asus narediti preboj in robote pripeljati v domače okolje.

    Objavljeno: 31.5.2016 01:00
  • Google prodaja Boston Dynamics japonski Toyoti

    Po pisanju portala Business Insider naj bi se Google in Toyota praktično že dogovorila o prevzemu Googlovega znamenitega hčerinskega robotskega podjetja Boston Dynamics. Po trditvah dobro obveščenih oseb naj bi bil dogovor o prodaji kmalu popisan, cena pa ostaja skrivnost.

    Objavljeno: 30.5.2016 01:00
  • Računalniki v nahrbtniku

    Ko govorimo o trenutno najbolj vročih prikazovalnikih navidezne resničnosti ta hip, kot sta Oclulus Rift in HTC Vive, se malo navdušencev zaveda ene izmed resnih omejitev, ki kvari uporabniško izkušnjo. Prikazovalniki morajo biti na računalnike priključeni prek hitre kabelske povezave. Brezžične tehnologije ta hip ne pridejo v poštev.

    Objavljeno: 30.5.2016 01:00
  • Procesorji ARM za dobo navidezne resničnosti

    Podjetje ARM bo v letu 2017 predstavilo novo, precej zmogljivejšo generacijo procesorjev z mislijo predvsem na podporo navidezni resničnosti. Ker želijo, da bi mobilne naprave postale enakopravni vir gradiva za navidezno resničnost, bodo novi procesorji Cortex-A73 in grafični procesor Mali-G71 naredili precej večji zmogljivostni skok, kot smo bili vajeni pri menjavi generacij izdelkov v preteklih letih.

    Objavljeno: 30.5.2016 01:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji