• Xeon 5100 v Mac Pro

    Apple je potrdil, da bo v zmogljivih namiznih računalnikih, ki še vedno uporabljajo procesorje PowerPC, uporabil dvojedrne Intelove procesorje Xeon. Linija računalnikov PowerMac, ki se utegne preimenovati v Mac Pro, bo tako vsebovala 64-bitne čipe, ki so nastajali pod razvojnim imenom Woodcrest, uradno pa jih je Intel predstavil konec junija z imenom Xeon 5100.

    Objavljeno: 13.7.2006
  • Firefoxov delež raste

    Podjetje OneStat, ki se ukvarja s spletnimi analizami, je predstavilo izsledke najnovejše raziskave. Z brskalniki iz Mozillinega tabora, med katerimi večinski delež odpade na Firefox, naj bi deskalo že 13, z Internet Explorerjem pa 83 odstotkov uporabnikov po svetu. V primerjavi z letošnjim majem je tako Internet Explorer (upoštevajoč IE 7 beta) izgubil dobra dva odstotka uporabnikov, Firefox pa je dober odstotek pridobil.

    Objavljeno: 13.7.2006
  • Rekordna izguba LG.Philipsa

    LG.Philips LCD, vodilni izdelovalec zaslonov s tekočimi kristali na svetu, je predstavil rezultate poslovanja v preteklem četrtletju. V trimesečnem obdobju, ki se je končalo 30. junija, je korejsko-nizozemsko združeno podjetje pridelalo 341 milijonov dolarjev izgube, v enakem obdobju lani pa 43 milijone dolarjev dobička.

    Objavljeno: 12.7.2006
  • Nova kazen Microsoftu

    Evropska komisija bo Microsoft zaradi neizpolnjevanja sankcij, ki mu jih je naložila zaradi zlorabe monopolnega položaja, kaznovala z globo 280 milijonov evrov. Marca 2004 je namreč omenjena ustanova od programskega velikana zahtevala, da konkurenčnim podjetjem zagotovi več podatkov o svoji programski opremi, da bi lahko razvijali kakovostnejše rešitve.

    Objavljeno: 12.7.2006
  • Interaktivni zemljevid Ljubljane

    Prestolnica je dobila interaktivni zemljevid, ki bo obiskovalcem Ljubljane olajšal iskanje znamenitosti, restavracij, hotelov, ulic in drugih točk, ki zanimajo večino turistov. Gre za klasično aplikacijo Web 2.0, ki omogoča preprosto spreminjanje merila in premikanje po zemljevidu z miško, pa tudi iskanje s ključnimi besedami. Glavne značilnosti uporabniškega vmesnika zelo spominjajo na Google Maps, tako da se ga ni težko naučiti.Prestolnica je dobila interaktivni zemljevid, ki bo obiskovalcem Ljubljane olajšal iskanje znamenitosti, restavracij, hotelov, ulic in drugih točk, ki zanimajo večino turistov. Gre za klasično aplikacijo Web 2.0, ki omogoča preprosto spreminjanje merila in premikanje po zemljevidu z miško, pa tudi iskanje s ključnimi besedami. Glavne značilnosti uporabniškega vmesnika zelo spominjajo na Google Maps, tako da se ga ni težko naučiti.

    Objavljeno: 12.7.2006
  • Windows 98 se je upokojil

    Z današnjim dnem je Microsoft prekinil z izvajanjem tehnične podpore za Windows 98. 70 milijon uporabnikov, ki naj bi še vztrajali pri tem operacijskem sistemu, bo tako ostalo brez telefonske podpore in varnostnih popravkov ter bo prisiljenih v prehod na novejše različice Windows ali katere druge operacijske sisteme.

    Objavljeno: 11.7.2006
  • MRAM je tu

    Podjetje Freescale Semiconductor, ki se je pred dvema letoma ločilo od matične Motorole, je začelo z izdelavo novih pomnilniških čipov MRAM. 4-megabitni (256 Kb x 16 b) "magnetni RAM", znan tudi pod imenom MR2A16A, je bil v razvoju celo desetletje. Že prvi demonstracijski primerki izpred dveh let so pritegnili veliko pozornosti, zato najbrž ne bo trajalo dolgo, ko bodo na voljo tudi prvi izdelki z novim tipom pomnilnika.

    Objavljeno: 11.7.2006
  • Lotus Notes za Linux že na poti

    IBM je predstavil programsko zbirko za skupinsko delo Lotus Notes za Linux, ki bo na voljo od 24. julija. Lotus Notes on Linux 7.0.1 temelji na odprtokodnem ogrodju Eclipse, ki bo tudi osnova za naslednji rod Lotus Notesa, z razvojnim imenom Hannover, ki naj bi izšel prihodnje leto.

    Objavljeno: 11.7.2006
  • Firefox 2.0 Beta 1

    Izšla je prva razvojna različica beta Firefoxa 2.0, ki naj bi bil v končni različici na voljo v tretjem kvartalu letošnjega leta. Na strežnikih je že na voljo za prenos in prikaz vseh novosti, ki jih bo prinesel nov rod Firefoxa. Tekom nadaljnjega razvoja bodo razvijalci namreč vso energijo usmerili v odpravo hroščev.

    Objavljeno: 10.7.2006
  • Microsoftovega iPoda ne bo

    Microsoft je zavrnil govorice, ki so v zadnjih dneh začele krožiti po spletu in napovedovati, da naj bi podjetje v času božično-novoletnih praznikov izdalo prenosni predvajalnik glasbe, ki bi tekmoval s priljubljenim iPodom. Predstavniki podjetja zatrjujejo, da gre le za govorice in špekulacije, ter da v tem času ne nameravajo predstaviti nobenega novega izdelka.

    Objavljeno: 10.7.2006
  • ACDSee Photo Editor

    Podjetje ACD Systems, znano po pregledovalnikih ACDSee, se je podalo tudi na področje urejevalnikov digitalnih fotografij. Novi program ACDSee Photo Editor je namenjen manj izkušenim uporabnikom, ki se prvič podajajo na področje digitalne fotografije. V ta namen ima program za večino funkcij vgrajen vodiče, ki uporabnika vodijo skozi posamezne faze opravil. Pri filtrih program pokaže več variacij na temo, uporabnik pa se odloči za učinek, ki mu najbolj ustreza.

    Objavljeno: 9.7.2006
  • Nov evropski zakon za recikliranje baterij

    Evropski parlament je sprejel nov, strožji zakon za ravnanje z baterijami ter akumulatorji, ki predstavljajo enega največjih virov onesnaževanja okolja, zlasti zaradi izredno strupenih snovi v njihovi sestavi. Nov zakon postavlja strožja pravila ravnanja, tako za uporabnike, prodajalce, kot proizvajalce baterij in akumulatorjev. Zakon, ki je bil sprejet, bodo zdaj sprejele članice Evropske Unije, pričakujejo pa, da bodo v večini primerov to opravili v naslednjih 18 mesecih.

    Objavljeno: 9.7.2006
  • Fujitsu Siemens Pocket LOOX N100

    Fujitsu Siemens je predstavil nov tip mobilnega računalnika, ki cilja predvsem na rabo kot navigacijski pripomoček GPS in predvajalnik digitalne glasbe. Podjetje novi model Pocket LOOX N100 sploh ne pozicionira kot ročni računalnik, čeprav temelji na podobni platformi kot drugi mobilni računalniki Pocket LOOX in uporablja operacijski sistem Windows CE 5.0. Vgrajen je procesor Samsung s taktom 300 MHz, pomnilnik je velik 64 MB, 2,8-palčni zaslon pa nudi ločljivost 240 x 320 pik.

    Objavljeno: 8.7.2006
  • Računalnik za vgradnjo v avto

    Domala neznano podjetje Prober Industries iz Hong Konga je predstavilo zanimiv računalnik, ki ga lahko v avto vgradimo na mesto avtoradija. Prober E319 je v osnovi radijski sprejemnik z vgrajenim navigacijskim sistemom GPS, ker pa sloni v celoti na računalniški platformi, zna še precej več kot samo to. Sistem ima dvojno višino po standardu DIN, zato je vgradnja mogoča samo v nekatera vozila, kot so terenski avtomobili.

    Objavljeno: 8.7.2006
  • Casiov mini fotoaparat s podporo za filme DivX

    Casio je predstavil nov miniaturni digitalni fotoaparat Exilim Card EX-S600D, ki poleg visoke ločljivosti in majhnih dimenzij nudi možnost snemanja kakovostnih video posnetkov neposredno v zapis DivX. Novi fotoaparat nudi ločljivost 6 milijonov pik in optiko s 3x zumom, pri čemer so dimenzije celote komaj 90 x 59 x 16 mm s težo 115 gramov. V primerjavi s predhodnikom EX-S600 omogoča vgrajeni kodek DivX občutno večjo kompresijo video posnetkov (do ločljivosti 640 x 480 pik, 30 slik na sekundo) in s tem prihranek prostora na pomnilniški kartici za isto količino podatkov. Sicer pa ima fotoaparat vgrajen 2,2-palčni zaslon LCD, sistem za stabilizacijo slike in napredne funkcije, kot je zmožnost začetka snemanja video posnetkov 5 sekund preden pritisnemo tipko za začetek snemanja. Zanimiva je odločitev, da bo Casio ta fotoaparat prodajal zgolj v Evropi.

    Objavljeno: 7.7.2006
  • Microsoft bo podprl zapis OpenDocument

    Microsoft se je v nasprotju z dosedanjimi stališči odločil, da bo podprl zapis OpenDocument, odprti standard, ki je nastal v okviru organizacije Oasis. Kljub tej najavi Microsoft podporo ne bo vgradil neposredno v novo različico orodij paketa Office, temveč bo podprl razvoj odprtokodnega dodatka, ki ga razvijajo tri mala podjetja iz Francije, Nemčije in Indije.

    Objavljeno: 7.7.2006
  • Intel, Motorola vlagata v omrežja WiMax

    Doslej skoraj neznano storitveno podjetje Clearwire je pridobilo skoraj 900 milijonov dolarjev investicijskih sredstev za izgradnjo omrežja WiMax po večini naseljenega ozemlja v ZDA. Intel je v novo družbo vložil domala 600 milijonov dolarjev, 300 milijonov dolarjev pa so pridobili s prodajo hčerinske družbe NextNet podjetju Motorola, ki pa bo za Clearwire v bodoče dobavljala večino opreme.

    Objavljeno: 7.7.2006
  • Gliffy - spletni klon Visia

    V množici spletnih programov, ki skušajo oponašati ali nadomestiti priljubljene pisarniške programe, se je znašel tudi Gliffy, spletna alternativa Microsoftovemu programu za diagrame Visio. Gliffy je v osnovi brezplačna spletna storitev, ki deluje v spletnem brskalniku in omogoča izdelavo različnih diagramov, kot so diagrami poteka, omrežni diagrami in tlorisi prostorov.

    Objavljeno: 6.7.2006
  • Naraščanje brezžičnih omrežij v podjetjih

    Čeprav brezžična omrežja niso več nova tehnologija, raziskava družbe Gartner kaže na to, da se število implementacij v podjetjih še naprej hitro veča. Med 200 vprašanimi podjetji v Evropi in ZDA je kar 64% vprašanih zatrdilo, da nameravajo v naslednjih 12 mesecih implementirati ali razširiti obstoječo implementacijo brezžičnih omrežij v svojem okolju. Številna podjetja so v fazi, ko uporabo brezžične omrežne opreme širijo iz omejenega okolja (najbolj pogosto sejnih sob in uprav) v širše okolje podjetja.

    Objavljeno: 6.7.2006
  • Microsoftu zopet grozi kazen v EU

    Sodeč po nekateri poročilih kaže, da evropski regulatorji resno razmišljajo o uveljavitvi kazni zaradi kršenja protimonopolnih zakonov v Evropski Uniji in zaradi česar je bil kaznovan leta 2004. Zaradi vnovičnega kršenja naj bi Evropska komisija predlagala kazen, ki bi znašala okoli 2 milijona evrov na dan kršitve, kazen pa naj bi uveljavili retroaktivno od 15. decembra 2005.

    Objavljeno: 6.7.2006
  • HP Labs - desetič

    Zadnje dneve junija so se v pariškem Disneylandu odvile že desete delavnice podjetja Hewlett Packard, t. i. HP Labs.

    Objavljeno: 5.7.2006
  • EMC prevzema družbo RSA Security

    Podjetje EMC nadaljuje s širitvijo svojega portfelja rešitev z nakupom družbe RSA Security, s katerim vstopajo na področje računalniške varnosti. EMC bo za RSA Security odštel 2,1 milijarde dolarjev, kar je lepa vsota glede na to, da je letni promet družbe RSA komaj 375 milijonov dolarjev. EMC si obeta, da bo z nakupom pridobil tehnologije in podkrepil svoj položaj zlasti na področju šifriranja podatkov in upravljanja identitet. Nove rešitve bodo tako uporabili kot dopolnilo k svojim obstoječim izdelkom s področij pomnilniških izdelkov, virtualizacije, upravljanja vsebin in poslovne inteligence. EMC pričakuje, da se bo povpraševanje po storitvah družbe RSA Security v bodoče strmo povečalo, prav tako računajo rast prodaje povezanih rešitev. Po nakupu bo RSA Security deloval v okviru oddelka EMC Information Security Division.

    Objavljeno: 5.7.2006
  • PeopleSoft Enterprise Release 9

    Družba Oracle je objavil novo različico poslovnega informacijskega sistema PeopleSoft Enterrise, ki prinaša nove funkcionalnosti, zlasti pa tesnejšo integracijo z obstoječimi orodji družbe Oracle. Različica 9 prinaša tesno povezljivost s sistemom Oracle Fusion Middleware, kar omogoča preprostejšo povezavo poslovnega informacijskega sistema z drugimi programi v poslovnem okolju. PeopleSoft Enterprise Release 9 tako lahko računa na programe Oracle XML Publisher za objavo podatkov v zapisu XML, Oracle Business Activity monitoring za nadzor pretoka podatkov med različnimi sistemi, Oracle Data Hub za povezavo med programi in Oracle BPEL Process Manager za upravljanje s celotnimi poslovnimi procesi.

    Objavljeno: 5.7.2006
  • Mercator odslej z Aldatinim informacijskim sistemom

    Podjetje Mercator, največji slovenski trgovec, je z družbo Aldato podpisal dogovor o namestitvi programske opreme G.O.L.D. za upravljanje svojih oskrbovalnih verig. Z odločitvijo za G.O.L.D. Mercator bo s pomočjo programskih rešitev G.O.L.D. izboljšal upravljanje prodajnih procesov, procese pri naročanju in nabavi ter upravljanje logistike in načrtovanja prodaje. S paketom G.O.L.D. želijo vzpostaviti rešitev za optimalno integracijo podatkov, nadgradnjo obstoječih funkcionalnosti in standardizacijo poslovnih procesov.

    Objavljeno: 5.7.2006
  • Ponudba zapisovalnikov Blu-ray se širi

    Število zapisovalnikov za optične diske naslednje generacije Blu-ray se hitro širi, nove modele pa so predstavili pri družbah Plextor in Benq. Novi Plextorjev model PX-B900A je na voljo z vmesnikom ATA, omogoča pa zapisovanje na nosilce BD-R in BD-RE s hitrostjo 2x, pri čemer podpira tako eno- kot dvoslojne nosilce (25 oziroma 50 GB). Hkrati podpira tudi zapisovanje na nosilce DVD in CD (8x za +/-R, 6 x DVD-RW, 4x DVD+RW, 5x DVD-RAM, 24x CD-R in 16x CD-RW). Podobno kot Plextor tudi Benq z modelom BW1000 ponuja tri različne laserje za združljivost z nosilci Blu-ray, DVD in CD. Dodatno ima Benq-jev model še tehnologije Precision Tilt Control System (PTCS) za zaščito pred tresljaji ter SolidBurn in Write Right za samodejno optimizacijo pisanja na različne nosilce. Od Plextorja je pri nosilcih DVD celo nekoliko hitrejši (4x DVD+/-R DL, 12x +/-R, 8x +/-RW, 32x CD-R in 24x CD-RW). Cena zapisovalnika bo 700 EUR.

    Objavljeno: 4.7.2006
  • Tablet PC s širokim zaslonom

    Toshiba je predstavila nov tablični prenosni računalnik Tecra M7, ki je prvi tovrstni izdelek z zaslonom občutljivim na dotik v razmerju 16:9. Novi prenosnik predstavlja že šesto generacijo tabličnih računalnikov Toshiba, prvič pa prinaša 14,1-palčni zaslon, ki premore ločljivost 1440 x 900 pik. Na ta način so povečali delovni prostor na zaslonu, obenem pa zadržali nizko težo (pod 2,6 kg) prenosnika, ki ima vgrajen tudi zapisovalnik DVD. Tecro M7 sicer poganja procesor Intel Core Duo T2400, v osnovi ima 1 GB RAM in 100 GB disk, operacijski sistem pa je Windows XP Tablet Edition 2005.

    Objavljeno: 4.7.2006
  • Samsungovi novi fotoaparati

    Samsung je predstavil tri nove digitalne fotoaparate, ki širijo vse bolj bogato ponudbo korejskega velikana na področju digitalne fotografije. Prva novost je model Samsung NV3, ki sodi med ultra lahke modele, ponaša pa se z ločljivostjo 7,2 milijona pik, izdatnimi večpredstavnimi zmožnostmi in posebnostjo - vgrajen je par stereo zvočnikov. Celota namreč deluje tudi kot predvajalnik MP3, pa tudi predvajalnik video posnetkov v zapisu MPEG-4. Samsung je nov model zgradil na podlagi temeljite raziskave pričakovanj kupcev, zato se lahko pohvali s povsem novim in precej enostavnejšim uporabniškim vmesnikom, potrudili pa so se tudi pri oblikovanju. Septembra bo na prodaj za ceno okoli 230 angleških funtov.

    Objavljeno: 4.7.2006
  • Intel prodaja oddelek za mobilne procesorje Marvellu

    Skupina Marvell Technology in podjetje Intel sta objavila podpis dogovora, v okviru katerega bo Intel prodal svoj oddelek za komunikacije in mobilne procesorje (vključno s procesorji XScale) skupini Marvell za 600 milijonov USD, ter naznanila Marvellov prevzem določenih obveznosti. Načrtovana prodaja bo Marvellu omogočila močno prisotnost na rastočem tržnem segmentu za procesorje, ki se uporabljajo v mobilnih telefonih in ročnih računalnikih. Prodaja bo tudi Intelu omogočila usmeritev svojih vlaganj na ključno poslovanje, vključno z zmogljivimi in varčnimi procesorji ter prihajajočimi tehnologijami za mobilno računalništvo, kot so tehnologije Wi-Fi in WiMAX. Transakcija naj bi bila po pričakovanjih zaključena v štirih do petih mesecih.

    Objavljeno: 3.7.2006
  • CA pospešuje avtomatizacijo z ITIL-om

    Podjetje CA je napovedalo novo rešitev CA Service Management Accelerator, ki strankam omogoča učinkoviteje implementirati in avtomatizirati postopke IT storitev temelječe na priporočilih ITIL (IT Infrastructure Library). Z novo rešitvijo, CA Service Management Accelerator, bodo organizacije IT lahko zmanjšale stroške, izboljšale raven storitev in z združitvijo in poenostavitvijo dejavnosti, ki potekajo v ITIL-ovih procesih, tesneje povezala informacijsko tehnologijo in poslovanje podjetij.

    Objavljeno: 3.7.2006
  • Philips HDD6320

    Philips je predstavil nov večpredstavni mobilni predvajalnik GoGear HDD6320, ki omogoča tudi snemanje zvočnih posnetkov. Novi predvajalnik ima enostaven uporabniški vmesnik in disk velikosti 30 GB, kar je dovolj za okoli 15,000 posnetkov v zapisu WMA in 7,500 glasbenih posnetkov v zapisu MP3. Vgrajeni mikrofon s širokim krogom zaznavanja zvoka omogoča hitro snemanje zvočnih zapiskov, ki se posnamejo v zapis WAV in jih je mogoče prenesti v računalnik prek vmesnika USB. GoGear HDD6320 je primeren tudi za hrambo predvajanje fotografij, saj ima vgrajen barvni zaslon LCD, prek video vmesnika pa jih lahko prikazujemo tudi na televizorju. Celota je združljiva s specifikacijo Microsoft PlaysForSure, ki zagotavlja združljivost posnetkov s predvajalnikom. Akumulator, vgrajen v GoGear HDD6320 omogoča preko 15 ur nepretrganega delovanja. S pomočjo zmožnosti za hitro polnjenje dosežete 70 odstotno napolnjenost v samo eni uri.

    Objavljeno: 3.7.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji