• Končan natečaj Canon Fan Foto

    Češki amaterski fotograf Jan Kostal je dobitnik nagrade spletnega natečaja Canon Fan Foto. Njegovo fotografijo, poimenovano »Blatno igrišče, Bangladeš«, je izbrala komisija strokovnjakov podjetij Canon in Getty Images, vodilnega svetovnega ustvarjalca in distributerja fotografij, filmov ter večpredstavnih izdelkov. Ocenjevali so perspektivo, vsebino in splošno kompozicijo.

    Objavljeno: 8.7.2008
  • Gama System E-Arhiv prejel akreditacijo Arhiva Republike Slovenije

    Družba Gama System je sporočila, da je dokumentni elektronski arhiv Gama System E-Arhiv, ki skupaj z dokumentnim sistemom Gama System eDocs tvori dokumentno linijo, pridobil akreditacijo Arhiva Republike Slovenije. Gre za prvi primer akreditacije v Sloveniji razvite programske opreme, ki specifično podpira dolgoročno in trajno hrambo ter elektronsko hrambo dokumentov.

    Objavljeno: 7.7.2008
  • Varčni Via Nano bo zamudil

    Uporabniki naj bi se že v maju ali juniju razveselili novih izjemno varčnih procesorjev Via Nano, a je žal proizvajalec njihov datum prodaje zopet premaknil – tokrat na konec poletja. Natančen datum prodaje še ni določen, kar daje vedeti, da se Via Technologies ubada z zaenkrat še neznanimi težavami.

    Objavljeno: 7.7.2008
  • Obeta se nam prevlada zaslonov formata 16 : 9

    Širokozaslonski monitorji z razmerjem stranic 16 : 10 danes že prednjačijo po prodajnih številkah, vendar naj bi kaj kmalu prepustili prodajne police modelom z razmerjem stranic 16 : 9. Tako vsaj kaže raziskava podjetja DisplaySearch, v katero so bili vključeni vsi večji proizvajalci zaslonov.

    Objavljeno: 7.7.2008
  • Rentgenu prijazne torbe za prenosnike

    Zadnja leta je potovanje z letali za lastnike elektronskih naprav, predvsem prenosnih računalnikov, postalo časovno potratno opravilo. Lastniki prenosnikov so namreč na letališčih deležni temeljitega pregleda le-teh, ki neredko traja dlje od pregleda same osebe. Vsekakor gre za postopek, ki se ga da poenostaviti, v to smer pa ciljajo tudi nove rešitve podjetij Targus ter Pathfinder. Omenjeni družbi sta namreč pripravili posebne torbe za prenosnike, ki bosta omogočali rentgensko skeniranje vsebine brez da bi slednjo morali zložiti iz torbe.

    Objavljeno: 6.7.2008
  • Ognjena lisica s svetovnim rekordom

    Kot so že pred izidom napovedali, so snovalci spletnega brskalnika Firefox ob njegovi tretji različici postavili svetovni rekord v dolvleki datotek v enem dnevu. Guinnesova knjiga rekordov je sedaj uradno bogatejša za nov vnos, saj je podvig uspel v celoti. V prvih 24 urah je s spletnih strežnikov Firefox 3 preneslo kar 8.002.530 uporabnikov, kar pomeni, da je sedaj letvica postavljena dovolj visoko, a nikakor ne dvomimo, da jo bodo v prihodnosti poskušali še preseči.

    Objavljeno: 6.7.2008
  • Intel dol, AMD gor

    Zadnja poročila analitičnega podjetja iSuppli kažejo, da se trendi na procesorskem trgu počasi le obračajo v prid AMD-ju. Podjetje, ki je v zadnjem letu izgubilo več odstotkov tržnega deleža se očitno pobira. Intel je namreč v prvih treh mesecih letos izgubil 0,7 odstotka trga, AMD pa ga je pridobil 2,2 odstotka. A razmerja v velikosti, količinah, prometu ter prihodkih še vedno ostajajo trdno na Intelovi strani.

    Objavljeno: 5.7.2008
  • Prodaja računalnikov še vedno raste

    Neugodni ekonomski pogoji širom sveta očitno nimajo večjega vpliva na prodajo namiznih računalnikov. Le-ta je namreč po raziskavah podjetja iSuppli v prvem četrtletju letošnjega leta dosegla zavidljivih 69,9 milijona enot, kar je 12,1-odstotno povečanje glede na primerljivo lansko obdobje. Prvi trije proizvajalci so obdržali svoja mesta.

    Objavljeno: 5.7.2008
  • Telekom "pomemben" tudi pri zakupljenih vodih

    Agencija za pošto in elektronske komunikacije je ta teden objavila odločbo, s katero je Telekom Slovenije d.d. določila za operaterja s pomembno tržno močjo (OPTM) na trgu št. 6: "Dostopovni deli zakupljenih vodov ne glede na tehnologijo, ki zagotavlja zakupljeno ali dodeljeno zmogljivost (medoperaterski trg)". Telekom mora v prihodnje ugoditi vsem razumnim zahtevam za operaterski dostop do zakupljenih vodov in etherneta in se mora s konkurenčnimi operaterji pogajati v dobri veri (brez "fige v žepu"). Telekom mora torej enakopravno obravnavati vse konkurenčne operaterje in ne sme zlorabljati prevladujočega položaja v lastno korist oziroma v korist svojih partnerskih družb. Agencija je Telekomu na tem trgu naložila še obveznost cenovnega nadzora in stroškovnega računovodstva ter obveznost ločitve računovodskih evidenc. Telekom bo do konca tega leta moral bistveno znižati cene dostopovnih delov zakupljenih vodov in jih uskladiti s Priporočili Komisije od 29. 3. 2005 o cenah v Evropski uniji.

    Objavljeno: 4.7.2008
  • Microsoft kupil podjetje MobiComp

    Microsoftov operacijski Windows Mobile bije trd boj s konkurenčnima izdelkoma družb Apple ter Symbian. Da bi še dodatno izboljšali uporabniško izkušnjo v bodočih različicah svojega OS, so pri Microsoftu v zadnjem času opravili zanimiv nakup. Med najnovejšimi pridobitvami giganta iz Redmonda se je tako znašla portugalska družba MobiComp.

    Objavljeno: 4.7.2008
  • ASUS z novo ofenzivo EEE PC-jev

    Pri ASUS-u so se očitno močno prestrašili vstopa konkurenčnih proizvajalcev v svet ultraprenosnih notesnikov. Nove rešitve podjetij Dell, HP ter MSI so spodbudile ASUS-ove inženirje k popolni ofenzivi z novimi modeli. Začnimo tokratni pregled s krajšo osvežitvijo dogajanja.

    Objavljeno: 4.7.2008
  • Sonyeve težave s posodobitvijo za PlayStation 3

    Včerajšnje veselje ob objavi nove strojne kode (ang. firmware) za igralne konzole PlayStation 3 je bilo kratkotrajno, saj jo je zaradi težav uporabnikov Sony umaknil že po nekaj urah. Različica 2.40, ki je omenjeni konzoli prinesla nekaj uporabnih novosti kot sta dostop do multimedijskih datotek med igranjem iger (seveda če igra to omogoča), kjer seveda prednjači sestavljanje seznamov predvajanja skladb, ter nov sistem pokalnega tekmovanja (podoben tistemu iz Xbox 360, kjer se imenuje Achievements).

    Objavljeno: 3.7.2008
  • AMD predstavil tri nove štirijedrnike

    AMD ima novega paradnega konja, ki sliši na ime Phenom X4 9950 Black Edition. Gre za najhitrejši Phenom procesor ta hip, saj njegova štiri jedra delujejo s taktom 2,6 GHz, pri tem pa ne porabijo več kot 140 W energije. Oznaka Black Edition daje vedeti, da ima procesor odklenjen množilnik in kot tak še nekaj navijalskega potenciala. Nova sta tudi procesorja AMD Phenom X4 9350e ter Phenom X4 9150e, ki se odlikujeta z energijsko varčnostjo.

    Objavljeno: 3.7.2008
  • Predstavitev znamke Zenec in njihove multimedijske naprave

    Pri nas še nekoliko manj poznana znamka Zenec, katero je novinarjem podrobneje predstavilo podjetje Eurovision d.o.o. iz Ljubljane, je na trg lansirala novo multimedijsko napravo za vgradnjo v avtomobile, ZR-MC2000. Napravo, poleg 6,5-palčnega zaslona občutljivega na dotik, odlikuje predvsem oblika, ki je posebej prilagojena za določen model avtomobila.

    Objavljeno: 3.7.2008
  • Nikon predstavil novi profesionalni DSLR aparat

    Novi aparat nosi oznako D700 in se po zmogljivostih uvršča med D3 ter D300. Gre za le drugi Nikonov digitalni SLR aparat katerega tipalo je enake velikosti kot pri tradicionalnem filmu – torej 35 mm oziroma Leica format (pri Nikonu to imenujejo FX format). Tipalo je enako kot pri njihovem prvem tovrstnem aparatu, modelu D3. Tudi tu aparat zazna objektiv manjšega formata DX (ki ga uporabljajo cenejši DSLR aparati in pomeni povečavo goriščnice za faktor 1,5) in ustrezno prilagodi vse nastavitve (predvsem ločljivost). Ohišje je približno take velikosti kot pri D300, tako da so združili vse prednosti velikega tipala s prednostmi ki jih prinaša manjše (in hkrati lažje ter cenejše) ohišje. Aparat je tako mišljen kot konkurenca Canonovem EOSu 5D, ki pa naj bi še letos dobil naslednika.

    Objavljeno: 2.7.2008
  • Lenovo IdeaCentre K210

    Podjetje Lenovo nadaljuje s širitvijo ponudbe osebnih računalnikov za domačo rabo s predstavitvijo novega namiznega računalnika IdeaCentre K210. Nov računalnik je zelo zmogljiv, saj temelji na procesorju Intel Core 2 Quad, premore 3 GB RAM, osnova grafična kartica pa je Intel GMA X3100, odlikujejo pa ga tudi nekatere posebnosti. Računalnik ima denimo v opcijskem zaslonu vgrajeno video kamero, s programsko opremo VeriFace pa omogoča razpoznavo obraza uporabnika za prijavo v sistem. V osnovo konfiguracijo so vključeni še kombinirana optična enota Blu-ray/HD-DVD in posebna tipkovnica, ki preprečuje rast bakterij in zbiranje umazanije. Ljubitelji iger lahko dokupijo niz grafičnih kartic za 3D grafiko, na voljo pa je tudi podpora za prostorski zvok. Lenovo namerava kupce prepričati tudi z zelo agresivnimi cenami. Osnovna konfiguracija z zgornjimi lastnostmi stane namreč preračunano le 240 evrov, 19-palčni monitor bo stal 143 evrov, za 22-palčnega pa bo potrebno odšteti 180 evrov. Začetek prodaje je v ZDA, vendar namerava Lenovo računalnike IdeaCentre s časom prodajati globalno.

    Objavljeno: 1.7.2008
  • Datalab na borzi

    Kot napovedano je podjetje Datalab kot prvo slovensko IT podjetje začelo kotirati na Ljubljanski borzi. Začetna ponudba delnice družbe znaša 93,9 evra, prvi dan poslovanja pa je lastništvo zamenjalo okoli 100 delnic. Začetno povpraševanje je bilo morda vseeno nekoliko manjše, kot je bilo sprva pričakovano, vendar lastniki napovedujejo hitro rast vrednosti. Datalab (na borzi pod oznako DATR) sicer namerava do marca 2009 prodati okoli 11.750 delnic podjetja, kar predstavlja četrtino celotnega deleža družbe. Podjetje ima 92 zaposlenih in okoli 14.000 uporabnikov informacijskega sistema Pantheon, svoja predstavništva pa imajo na Hrvaškem, v Srbiji, Črni Gori, Makedoniji, Kosovu, Bolgariji in Romuniji.

    Objavljeno: 1.7.2008
  • Rast uporabe Macov v podjetjih

    Nedavna raziskava, ki jo je izvedlo podjetje Yankee Group, je razkrila, da skoraj 80% ameriških podjetij v poslovnem procesu uporablja tudi računalnike in rešitve podjetja Apple. Rezultat je presenetljiv predvsem zato, kjer je podobna raziskava izpred veh let pokazala, da je v Apple prisoten v le okoli 47% podjetij. Še pred časom je imel Apple okoli 1-2% tržni delež na področju poslovnih računalnikov, zdaj pa je delež narasel na 8-10%. Večinoma sicer gre za manjše namestitve, saj je raziskava pokazala, da ima le dobra petina vprašanih v uporabi več kot 50 računalnikov Mac. Kljub temu je raziskava pokazala, da je kar nekaj podjetij z več tisoč računalniki Apple v produkcijskem okolju. Med razlogi za tolikšno zanimanje v podjetjih je presenetljivo tudi možnost virtualizacije drugih operacijskih sistemov. Med vprašanimi skoraj tretjina uporablja na računalnikih Apple tudi druge operacijske sisteme, pretežno Microsoftov Windows XP. Raziskava je potrdila napovedi družbe Gartner, ki družbi Apple pripisuje najhitrejšo rast v naslednjih treh letih.

    Objavljeno: 1.7.2008
  • Nova pravila za spletne domene

    Organizacija ICANN, ki bdi nad mednarodnim sistemom internetnih domen, je na rednem srečanju napovedala spremembo pravil za uvajanje novih krovni internetnih domen, ki obeta v prihodnosti prihod številnih novih krovnih domen, prvič tudi v drugih jezikih poleg angleškega. Nove smernice, ki bodo prišle predvidoma v veljavo naslednje leto, bodo precej poenostavile postopek za registracijo novih krovnih internetnih domen, poleg obstoječih, kot so .com, .net, .org in ostale. V preteklosti je bilo na to temo že precej pobud iz različnih strani, vendar je organizacija ugodila predlogom le redkih. Analitiki zdaj napovedujejo, da bodo nova pravila najbrž spodbudila nastanek bistveno drugačnih internetnih naslovov, kot je bil doslej možno.

    Objavljeno: 30.6.2008
  • Firefox 3.1 že julija

    Le teden dni po predstavitvi tretje generacije spletnega brskalnika Firefox so v organizaciji Mozilla začeli zaključevati s seznamom izboljšav za različico 3.1. Nova različica, ki bo v alfa izvedbi morda na voljo že letošnjega julija, v beto pa naj bi prešla avgusta, bo predvidoma nared do konca leta, najkasneje pa do začetka 2009. Pri Mozilli trdijo, da bo hitra objava delno tudi rezultat dosedanjega dela na različici 3.0, saj so nekatere funkcije, ki so praktično že skoraj končane, namerno izpustili iz objave, saj želijo predvsem temeljitejše testiranje. Na spisku izboljšav je še nekoliko izboljšan sistem za vodenje zaznamkov, predvsem pa bo Firefox 3.1 vseboval prenovljeno jedro Gecko 1.9.1, ki bo omogočalo hitrejše in zanesljivejše delovanje.

    Objavljeno: 30.6.2008
  • Nokie z osebnim slogom

    Nokia je predstavila novo družino mobilnih telefonov, pri kateri je glavni poudarek na personalizaciji različnim okusom in življenjskim slogom. Telefone Nokia Supernova 7610, 7510 in 7130 zaznamuje mešanica živih barv in živahne oblike, kar dosežejo z izmenljivimi pokrovčki, ciljajo pa predvsem na uporabnike, ki jim je zelo pomemben dizajn. Najzmogljivejši model ima vgrajen fotoaparat s 3,2 milijoni pik, dvojno bliksvaico LED in 8-kratnim digitalnim zumom. Seveda ne manjkajo predvajalnik MP3, radijski sprejemnik, telefon pa premore tudi TV izhod za neposredni prikaz video vsebin na zunanjem zaslonu ali televizorju. Manjša modela imata nekaj funkcij manj, vsi pa imajo vgrajen spletni brskalnik in podporo za priljubljene spletne servise. Cene se gibljejo od 120 do 225 evrov.

    Objavljeno: 30.6.2008
  • Objavljeno: 29.6.2008
  • Objavljeno: 29.6.2008
  • Tudi Intel ostaja na Windows XP

    Čeprav se novi Microsoftov operacijski sistem prodaja že kar nekaj časa je večina velikih podjetji še vedno trdo zasidranih na starejših Windows XP. Sedaj so tudi pri Intelu (vsaj neuradno) oznanili, da še ne potrebujejo menjave na novi sistem. Vir, ki je sicer anonimen, je časopisu New York Times povedal da Intel ni našel dovolj pomembnega razloga za prehod na Visto. Odločitev naj bi padla po daljši analizi stroškov ter morebitnih prednosti oziroma slabosti prehoda.

    Objavljeno: 28.6.2008
  • Objavljeno: 28.6.2008
  • All-In-Wonder grafične kartice se vračajo

    AMD/ATI se vrača v svet hibridnih zmogljivih grafičnih kartic z vgrajenim TV-sprejemnikom. Še več, po tem, ko so leta 2006 ukinili serijo omenjenih kartic, sedaj na trg dajejo revolucionarno rešitev. Novi ATI All-In-Wonder HD namreč obljublja igričarske zmogljivosti najnovejših kartic Radeon, združene z zajemom analognih in visokoločljivih vsebin TV vsebih (HDTV).

    Objavljeno: 28.6.2008
  • Objavljeno: 27.6.2008
  • Tudi Yahoo z oblakom

    Globalno omreženi velikani kot sta Google in Amazon so že pred časom ugotovili, da je njihove računalniške/strežniške zmogljivosti mogoče uporabiti tudi v druge namene, in ne samo za streženje spletnih strani, za kar so bili prvotno zasnovani. T.i. oblaki (cloud) tako postajajo naslednja magična beseda, okoli katere se začenja vrteti (računalniški) svet.

    Objavljeno: 27.6.2008
  • Siol TV na voljo v MPEG-2 in MPEG-4

    Nedavno je Telekom Slovenije objavil, da svojim uporabnikom po vsej Sloveniji že nekaj časa ponuja SiOL TV v dveh tehnikah kodiranja videosignala. Ob obstoječem standardu MPEG-2 se lahko SiOLovi naročniki sedaj odločijo tudi za novejši standard MPEG-4, ki zaradi učinkovitejšega stiskanja video signala za delovanje potrebuje manj pasovne širine kot MPEG-2. Na ta način lahko SiOL ponudi internetno televizijo tudi uporabnikom, ki se zaradi premajhne zmogljivosti Telekomovega širokopasovnega omrežja do sedaj niso mogli naročiti na storitev internetne televizije, medtem ko bodo drugi, ki internetno televizijo že sprejemajo, lahko sedaj spremljali tudi dva ali več televizijskih programov hkrati.

    Objavljeno: 26.6.2008
  • Nokia kupila Symbian in odpira kodo

    Nokia bo za 264 milijonov evrov kupila približno 52 odstotkov podjetja Symbian, ki ga je pred desetimi leti ustanovila skupaj z Ericssonom, Motorolo in Psionom z namenom razvoja istoimenskega operacijskega sistema za mobilne naprave. Tako bo postala 100 odstotni lastnik podjetja, ki s Symbian OS obvladuje dve tretjini trga operacijskih sistemov na pametnih telefonih.

    Objavljeno: 25.6.2008
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji