• Leto dni Marisse Mayer na čelu Yahooja pozitivno

    Marissa Mayer se je na čelo Yahooja zavihtela pred letom dni. Takrat je bil Yahoo v silno slabi kondiciji, pravzaprav na robu implozije. Yahoo se namreč ne bi spektakularno prekucnil, ampak bi se počasi sesedel sam vase zaradi zaostanka za konkurenco. Leto dni pozneje je situacija precej bolj rožnata.

    Objavljeno: 19.7.2013 06:00
  • Evropska komisija trše prijela Google

    Evropska komisija ni zadovoljna z Googlovim trudom v zvezi z zavezami, ki jih je podjetje podalo aprila, ko so se s Komisijo poravnali v postopku glede obtožb zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu spletnega iskanja. Poravnava je bila tedaj pogojna, saj so morali konkurentje oceniti, da se je situacija izboljšala. Ti ugotavljajo, da se to ni zgodilo, zato Komisija sedaj zahteva strožje spremembe, sicer Googlu grozi kazen v višini 10 odstotkov prometa, kar znaša približno štiri milijarde evrov.

    Objavljeno: 19.7.2013 05:00
  • Pomanjšani HTC One    

    HTCjev zastavonoša, telefon One, bo dobil še svojo mini različico. One Mini bo nosil 4,3 palčni zaslon z ločljivostjo 720p, gostota pik bo torej odličnih 341 pik na palec. Žal bo strojna oprema malenkost manj zmogljiva, procesor je dvo-jedrni Krait 300, pomnilnika RAM je 1 GB, prostora za programe in datoteke pa 16 GB. Žal ne bo imel reže za kartico microSD.

    Objavljeno: 18.7.2013
  • Intel pričakuje več cenejših PCjev

    Intelu letos ne gre ravno dobro – zaslužek je v drugem četrtletju letos padel za slabo tretjino, celotni prihodki so se znižali za 5 odstotkov. Razlog je seveda počasnejša prodaja osebnih računalnikov, za katero naj bi stale tudi mobilne naprave, kjer Intel še nima resnejše vloge.

    Objavljeno: 18.7.2013
  • Microsoftov Outlook za iOS

    Microsoft je pred kratkim objavil pisarniško zbirko Office, namenjeno telefonom iPhone. Zbirka omogoča delo z vsemi datotekami, narejenimi v klasičnih programih Word, Excel, Powerpoint, itd., sedaj pa je na voljo tudi samostojna aplikacija za spletno pošto, imenovana Outlook Web App (OWA). Kljub imenu gre za lokalno aplikacijo, ki poleg funkcij, ki jih že poznamo iz brskalnika, omogoča preglednejše in enostavnejše organiziranje e-pošte, iskanja in organiziranja sestankov.

    Objavljeno: 18.7.2013
  • Apple še naprej tudi s Samsungovimi procesorji

    Pri Applu so pred kratkim podpisali pogodbo, pod katero naj bi njihove procesorje izdelovalo Tajvansko podjetje TSMC. Sedaj pa kaže, da bodo ostali tudi pri Samsungu, vsaj po pisanju južnokorejskem časnika Korea Economics Daily. Konkretno naj bi šlo za čipe A9, ki jih lahko pričakujemo v naslednjih generacijah telefonov iPhone.

    Objavljeno: 18.7.2013
  • Nova različica Google Maps

    Google je na konferenci I/O pred kratkim pokazal novo različico zemljevidov Google Maps, ti pa so od danes naprej na voljo za vse uporabnike. Na strani maps.google.com je na levi strani povezava do novih zemljevidov, katerih največja novost je izboljšani vmesnik.

    Objavljeno: 17.7.2013
  • Na Norveškem drastičen upad piratstva

    Razlog je povsem preprost – vse več je enostavnih, legalnih alternativ. Med leti 2008 in 2012 se je nelegalno kopiranje glasbe znižalo na več kot 80%, kopiranje filmov in televizijskih serij pa se je prepolovilo, vsaj sodeč po raziskavi, opravljeni s strani skupine IPSOS.

    Objavljeno: 17.7.2013
  • Najnevarnejša so družbena omrežja

    Po raziskavah, narejenih pri podjetju Kaspersky Lab, naj bi bila najbolj nevarna področja na spletu prav družbena omrežja, šele za njimi pa spletne strani s pornografsko vsebino. Sledijo spletne trgovine, nato pa forumi in različne klepetalnice.

    Objavljeno: 17.7.2013
  • Apple v pogovorih za nakup razvijalcev Kinect-a

    Sodeč po pisanju Izraelskega časnika Calcalist naj bi se pri Applu zanimali za nakup Izraelskega podjetja Primesense, ki je v preteklosti sodelovalo z Microsoftom pri dodatku Kinect. Gre za 3D bralnik, ki prepozna naše gibe, preko katerih lahko upravljamo igre na Microsoftovih konzolah XBox. Tehnologija 3D skeniranja podjetja Primesense se uporablja v ogromno različnih napravah, seveda si lahko razlagamo, da bi lahko Apple tovrstno tehnologijo vgradil v prihodnje generacije svojih telefonov in tablic.

    Objavljeno: 16.7.2013
  • Pošta Slovenije in Hewlett-Packard podpisala pogodbo o sodelovanju

    Pošta Slovenije je danes na novinarski konferenci s podpisom pogodbe sklenila partnerstvo s podjetjem Hewlett-Packard na področju razvoja, prodaje in trženja informacijskih storitev. Med slednjimi naj bi prednjačile oblačne storitve, žal pa o podrobnostih še niso govorili.

    Objavljeno: 16.7.2013
  • Microsoft naj bi pomagal NSA pri premagovanju lastne zaščite

    Sodeč po pisanju angleškega časnika The Guardian naj bi Microsoft tesno sodeloval z ameriško agencijo NSA, pri tem pa naj bi jim celo pomagali zaobiti Microsoftovo zaščito in šifriranje. V dokumentih, ki jih je v javnost spravil Edward Snowden, naj bi bilo opisano sodelovanje med ameriškimi agencijami in velikimi računalniškimi podjetji (Microsoft, Google, Facebook), a so sledna to sodelovanje vsa po vrsti zanikala, a so pri Microsoftu kasneje povedali, da sodelujejo 'kadar je to pravno obvezujoče'.

    Objavljeno: 16.7.2013
  • Bitka za Dell se nadaljuje

    Že več mesecev se bije srdit boj za prevzem Della, v katerem si nasproti stojita Michael Dell s konzorcijem Silver Like, ki želi Dell prevzeti in z iztisom malih delničarjev iz njega napraviti zasebno podjetje (trenutno že ima 16-odstotni delež v podjetju), ter Carl Icahn s Southeastern Asset Managemet z nasprotno ponudbo. Dellov upravni odbor je maja sicer podprl ponudbo Michaela Della, a Icahn se ne predaja in je ponudbo že večkrat izboljšal.

    Objavljeno: 15.7.2013 07:00
  • Obeta se nam nov način merjenja moči superračunalnikov

    Jack Dongarra, ki je daljnega leta 1979 sestavil algoritem za preverjanje zmogljivosti računalnikov Linpack, je predstavil HPCG (High Performance Conjugated Gradient), ki bo po dolgih letih predvidoma nadomestil Linpack. Slednji se je namreč precej oddaljil od vrst problemov, ki jih moderni superračunalniki rešujejo dandanes, zato njegovi rezultati niso več močno korelirani z dejansko zmogljivostjo superračunalnikov na realnih problemih.

    Objavljeno: 15.7.2013 06:00
  • Dell in iniciativa Start:up Slovenija najavila natečaj

    Danes sta na novinarski konferenci podjetje Dell in iniciativa Start:up Slovenija podpisala pogodbo o sodelovanju, ob tem pa najavila start-up natečaj, namenjen mladim podjetjem. Preko natečaja bodo start-up podjetja lahko prišla do IT opreme podjetja Dell, podjetja pa se lahko s svojim poslovnim načrtom prijavijo med 18. julijem in 14 avgustom.

    Objavljeno: 15.7.2013
  • Mobitel in SiMobil na Hrvaškem z neomejenim mobilnim internetom  

    Z vstopom Hrvaške v EU so se bistveno znižale cene mobilnih storitev, tako telefonije kot prenosa podatkov. Mobitel je tako začel z akcijsko ponudbo, namenjeno obstoječim naročnikom, kjer za deset evrov na mesec ponujajo neomejeni prenos podatkov. Danes pa so praktično enako akcijo začeli še pri SiMobilu, tam je celih deset centov cenejša.

    Objavljeno: 15.7.2013
  • Asusova nova cenovno dostopna tablica

    Vse večjemu številu cenejših Android tablic se pridružuje nova naprava, tokrat iz rok Asusa. Gre za MeMO Pad HD 7, ki cilja na manj zahtevne uporabnike, ki jim je pomembna predvsem cena. Vstopa torej na področje, kjer je zaenkrat najmočnejša konkurenca Googlova naprava Nexus 7.

    Objavljeno: 15.7.2013
  • Najtanjši LCD na svetu

    Korejsko podjetje LG je predstavilo najtanjši LCD zaslon polne ločljivosti na svetu. Gre za mobilni ekran velikosti 5,2 palca in z 2,2 mm debeline. Dovršenost zaokrožuje minimalna obroba (2,3 mm). Zaslon, ki ga morebiti ugledamo že v prihajajočem Optimusu G2, je izdelan z novo tehnologijo Advanced One-Glass Solution, kjer Korejci med steklo in površino, občutljivo za dotik, vstavijo dvojno upogljivo tiskano vezje in z njim porabijo trideset odstotkov manj prostora. Končni rezultat naj bi poleg priročne tankosti prinesel tudi telefone z boljšo vidljivostjo na soncu, nadmočnim svetlobnim kontrastom in svetlostjo.

    Objavljeno: 14.7.2013 05:00
  • Prodaja računalnikov še kar pada

    Peto četrtletje zapovrstjo se je prodaja novih računalnikov znižala, ugotavljajo analitiki v hiši Gartner. V drugem letošnjem četrtletju je bilo prodanih 76 milijonov računalnikov, kar je 10,9 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Glavna konkurenca so tablice, katerih prodaja nezadržno raste.

    Objavljeno: 13.7.2013 11:00
  • Kriza v Franciji omilila protipiratsko politiko

    Francoska ministrica za kulturo je vsled krize in previsokih stroškov nadzora omilila protipiratsko politiko svoje države. Na hladno je postavila sistem treh opozoril, ki naj bi nepoštene državljane v skrajnem primeru kaznoval z začasnim odvzemom spletne povezave. Izvajanje zakona, ki ga je sprejela prejšnja vlada, ni bilo skladno z učinkom. Izdali so 1,6 milijona prvih ter 139.000 drugih opozoril. Devetindvajset oseb je zaradi tretjega prestopka šlo pred sodnika, ta pa je eni izmed njih odredil 15 dni internetne zdržnosti. Namesto dragega preganjanja neposlušnega slehernika bo Francija protipiratske napore poslej usmerila proti spletnim zaslužkarjem, ki ukradene vsebine prodajajo.

    Objavljeno: 13.7.2013 07:00
  • Konec publikacije PCWorld

    Zanimanje za osebne računalnike upada. Prodaja PCjev je zabeležila najdaljši padec v zgodovini, zato ni čudno, da negativne spremembe občutimo tudi spremljevalci industrije. Revija PCWorld bo tako po tridesetih letih prenehala s tiskanjem mesečne izdaje. Ukrep za zdaj zadeva zgolj ameriško različico revije. Njeni ustvarjalci se bodo poslej posvečali le digitalni izdaji, ki izhaja na napravah z operacijskim sistemom iOS in Android.

    Objavljeno: 13.7.2013 05:00
  • Telefon, ki bo rešil Nokio

    Nokia je v ZDA predstavila pametni telefon, ki predstavlja pravo inovacijo na mobilnem področju. Gre za Lumio 1020 s 4,5 palčnim AMOLED zaslonom, dvojedrnim Qualcommovim procesorjem s hitrostjo 1,5 GHz, 2 GB pomnilnika RAM, 32 GB podatkovne shrambe in 2000 mAh baterijo. Za telefon s strojno manj zahtevnim operacijskim sistemom Windows Phone 8 so naštete karakteristike sicer občudovanja vredne, a našteto vseeno ni razlog, da Finci v aparat polagajo vse svoje upe. Prava inovacija se skriva v kameri, ki je sposobna zajema fotografij z velikostjo 41 MP. Nečloveško ločljivost dopolnjujejo še optika Carl Zeiss, ksenonska bliskavica (LED za video posnetke) in f/2.2 zaslonka.

    Objavljeno: 12.7.2013 10:00
  • Ballmer želi revitalizirati Microsoft

    Microsoft je končno razkril, kakšna bo reorganizacija podjetja, ki se je po delih napovedovala že več tednov. Doslej so nam skromno odmerjali nove informacije o zamenjavah na vodilnih mestih, sedaj pa so v Redmondu javnosti razkrili interno sporočilo zaposlenim o reorganizaciji in vse kadrovske spremembe, ki se imajo zgoditi na vodilnih položajih.

    Objavljeno: 12.7.2013 06:00
  • Najboljša slovenska uvrstitev na Imagine Cupu

    Na enajstem svetovnem tekmovanju študentov so se v najprestižnejši kategoriji Inovacije slovenski predstavniki odlično odrezali. Ekipa DORA je z rešitvijo, ki bo zdravstvenim ustanovam pomagala povečati učinkovitost in optimizirati operacijske posege, zasedla drugo mesto, kar je najboljša slovenska uvrstitev doslej. Če ob tem dodamo, da je na finalu tekmovanja sodelovalo 800 študentov iz 71 držav, je dosežek res občudovanja vreden. Fantom, ki prihajajo iz mariborske Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, ob uspehu iskreno čestitamo.

    Objavljeno: 12.7.2013 05:00
  • Googlova navigacija v Sloveniji

    Z zadnjo posodobitvijo Googlovih zemljevidov je omogočena navigacija v Sloveniji. Brezplačne storitve na mobilnem operacijskem sistemu Android je poleg Slovenije deležnih še 16 novih držav. Ker med njimi ni kakšne bližnje, je vključitev Slovenije v tokratni paket bržkone povezana z začetkom Googlovega snemanja slovenskih ulic (Street View). Googlova navigacija drugače ostaja enaka kot doslej, kljub podpori podalpskega življa, pa še vedno ni (spodobnega) slovenskega glasovnega vodenja.

    Objavljeno: 11.7.2013 21:00
  • Android po okusu NSA

    Ameriška varnostna agencija NSA je z nadzornim programom PRISM dvignila precej prahu, zato zanikanja vpletenih niso presenečenje. Google je šel celo tako daleč, da je od sodišča zahteval dovoljenje za razkritje vseh vladnih zahtev, s čimer se je želel oprati krivde. Kljub trudu spletni velikan še zdaleč ni nedolžen. V javnost je pricurljala informacija o sodelovanju agencije pri razvoju mobilnega operacijskega sistema Android. Novico so pri Googlu potrdili, a brez dodatnega komentarja.

    Objavljeno: 11.7.2013 18:00
  • Varno sporočanje s piratskim pridihom

    Po škandalu z ameriškim množičnim vohunjenjem se radi ozremo za programi, ki bi takšno poseganje v zasebnost v prihodnje onemogočili. Oko se nam je tokrat ustavilo na novem projektu soustanovitelja Piratskega zaliva. Peter Sunde zbira denar za mobilno aplikacijo, ki bo omogočala neposredno sporočanje brez možnosti neželenih gostov. Komunikacija znotraj programa Hemlis (švedska beseda za skrivnost) bo namreč zaščitena z močnim šifriranjem. Vlečenje na digitalna ušesa bo praktično nemogoče, vsebini pogovora bojda ne bodo mogli slediti niti razvijalci sami. Hemlis bo v bližnji prihodnosti na voljo za iOS in Android. Več v priloženem video posnetku.

    Objavljeno: 11.7.2013 12:00
  • LGjev prvak

    Čeprav je korejsko podjetje LG kot datum splavitve novega vrhunskega pametnega telefona določilo 7. avgust, je splet napravo z imenom Optimus G2 že obelodanil. Medtem ko se o specifikacijah telefona le ugiba, imel naj bi 5,2 palčni zaslon polne HD ločljivosti, čipovje Snapdragon 800 ter optično stabilizirano 13 MP kamero, je njegov videz že razkrit. Na slikah in pobeglem video posnetku se lepo vidi oblikovanje, ki močno spominja na priljubljeni Nexus 4. Nadaljevanje uspešne zgodbe ponuja minimalno obrobo kakovostnega zaslona, dovršeno izdelavo ter zanimivo postavljena gumba za uravnavanje glasnosti, ki ju najdemo na hrbtni strani, pod lečo fotoaparata.

    Objavljeno: 11.7.2013 07:00
  • BlackBerry: polomili smo ga pri izdaji novih telefonov

    Izvršni direktor kanadskega BlackBerryja Thorsten Heins je na vsakoletni novinarski konferenci, kjer podjetje predstavi svoje dosežke, rezultate in pogled v prihodnost, priznal, da izdaja novih mobilnih telefonov ni bila, kar so si želeli. V slogu, ki nam je v podalpski deželi poznan, je dejal, da potrebujejo zgolj več časa, da se trend obrne. Poprava se prične takoj.

    Objavljeno: 11.7.2013 06:00
  • Apple kriv oviranja konkurence pri prodaji e-knjig

    Ameriško zvezno sodišče je včeraj zvečer razsodilo, da je Apple kriv kršitev protimonopolne zakonodaje, s tem ko je usklajeno deloval z založniki z namenom višati cene e-knjig. Deloval je v navezi s petimi založniki, Apple pa je bil središče tega kroga, brez katerega namere založnikov ne bi uspele.

    Objavljeno: 11.7.2013 05:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji