• Microsoftovi protivirusniki so imeli varnostno luknjo

    Microsoft je sporočil, da so odkrili in tudi že odpravili varnost luknjo, ki je omogočala, da bi napadalec na računalnikih uporabnikov njihovih programov lahko zagnal zunanje programe v kontekstu uporabnika LocalUser. Kar pomeni, da bi v celoti prevzel nadzor nad računalnikom. Kar je najbolj zanimivo, je dejstvo, da so programi z luknjo – programi, ki naj bi skrbeli za obrambo računalnika pred tovrstnimi programi.

    Objavljeno: 9.5.2017 11:00
  • Bo kitajski kvantni računalnik prehitel vse ostale?

    Skupina znanstvenikov iz univerze Hefei v vzhodnokitajski provinci Anhui je uspela razviti kvantni računalnik, ki temelji na zamisli bozonskega vzorčnega stroja, kjer uporabljajo fotone kot gradnike za računanje. Čeprav gre šele za prve korake, so kitajski znanstveniki prepričani, da lahko že v nekaj letih presežejo zmožnosti vseh doslej znanih superračunalnikov.

    Objavljeno: 8.5.2017 01:00
  • HoloLens v operacijski dvorani

    Microsoft je ob predstavitvi platforme za povečano resničnost HoloLens med drugim omenil, da bo tehnologija imela pomembno vlogo v zdravstvu. Podjetje Scopis, ki je deluje v ZDA in v Nemčiji, to potrjuje s svojo platformo Scopis Holographic Navigation Platform.

    Objavljeno: 8.5.2017 01:00
  • Amazon Echo z zaslonom

    Amazon očitno namerava graditi nove priložnosti na krilih uspeha, ki jih doživlja pametni zvočnik z vgrajeno pomočnico Amazon Echo. Na spletu se pojavile prve slike nenavadne naprave, ki združuje 7-palčni zaslon na dotik z zvočnikom in seveda pomočnico Alexa. Vir novice je tisti, ki je pravilno pred nekaj tedni najavil tudi kamero Echo Look, več dni pred uradno razgrnitvijo javnosti.

    Objavljeno: 8.5.2017 01:00
  • Aplikacija Gmail bo opozarjala na »phishing«

    V istem tednu, ko je imel težave z lažno aplikacijo, ki je uporabnike Google Drive pozivala naj ji dovolijo dostop do dokumentov, je Google najavil novost v aplikaciji Gmail za Android. Po novem bo aplikacija preverjala vse povezave v sporočilih in uporabnika opozarjala, če morda sodijo med sumljive. V tem primeru bo uporabnika opozorila, naj nanje ne klika, oz. naj se jim izogne. Podobnega varovanja smo že dalj časa deležni v Chromu za osebne računalnike - uporaba enake tehnologije v poštni aplikaciji bo vsekakor enako koristna.

    Objavljeno: 7.5.2017
  • Apple največji med »zapestnicami«

    Analitsko podjetje Stategy Analytics poroča, da je Apple v prvem četrtletju 2017 postal največji prodajalec t.i. naprav »wearables«, se pravi pametnih/športnih zapestnic in pametnih ur. Nedvomno na račun ur Apple Watch. Na lestvici so uspeli prehiteti dva do sedaj največja – Fitbit in kitajski Xiaomi (ta trži zapestnice Mi Band).

    Objavljeno: 6.5.2017 08:00
  • (Tudi) Hofer s svojo mobilno telefonijo

    Skorajda smo že vajeni, da mobilne pakete in/ali naročnine prodaja že vsak »ki ima pet minut časa«. Navsezadnje imamo potrošniki poleg treh velikih (Telekom, A1/Simobil, Telemach) na voljo še T2 z nekaj svojega omrežja, potem pa še Izimobil, Spar mobil, Petrol (Hip mobil) in Mega M (Me2), ki so t.i. NVMO ponudniki. Ponudniki torej, ki nimajo lastnega omrežja, ampak ga najemajo od enega izmed »velikih«. Tak je bil pred časom še Debitel, ki pa si ga je kasneje pripojil Telekom, podobni pogovori pa menda potekajo tudi z Izimobilom. In omeniti moramo še nizkocenovno blagovno znamko Bob, ki je v lasti Simobila, pardon, A1.

    Objavljeno: 6.5.2017 08:00
  • Kemijski inštitut bo postal del SLING-a

    Slovenska iniciativa za nacionalni grid ali krajše SLING bo dobila novega partnerja, ki bo postal Kemijski inštitut. SLING je mreža superračunalnikov v Sloveniji, v katero so povezane računske kapacitete na Inštitutu Jožef Štefan, ARNES-u, Univerzi v Novi Gorici, v Arcturju in Agenciji za okolje. SLING slovenskim raziskovalcem omogoča, da izkoriščajo proste računalniške kapacitete za izvajanje izračunov.

    Objavljeno: 4.5.2017 18:00
  • Facebook raste, vendar ima tudi težave

    Pri facebooku so včeraj objavili četrtletne rezultate, iz katerih je razvidno, da družabne strani, ki jih ima v lasti podjetje, še vedno nezadržno rastejo. Facebook sam ima že 1,9 milijarde uporabnikov, ki ga uporabljajo vsaj enkrat na mesec, uporabnikov WhatsUpa je 1,2 milijarde (mimogrede, ta servis je včeraj za nekaj ur pokleknil, po celem svetu), ravno tako uporabnikov Facebook Messengerja. Uporabnikov Instagrama je 700 milijonov.

    Objavljeno: 4.5.2017 13:00
  • Microsoftov nov prenosnik in novi – Windows.

    Microsoft že dalj časa dokazuje, da obvladuje tudi strojno opremo, tako kot že dalj časa dokazuje, da je ne zna prodajati globalno, po celem svetu. Tako lahko o strojnih novostih iz te v osnovi programske hiše le beremo in si ogledujemo spletne video posnetke. Ali pa seveda skočimo na kako tujo spletno trgovino in si omenjene strojne izdelke, včasih z malce goljufije glede našega kraja bivanja, tudi priskrbimo.

    Objavljeno: 4.5.2017
  • Naprave s prednaloženim »piratskim Kodijem« so nezakonite

    V aprilskem Monitorju smo pisali o Exodusu, dodatku za medijski predvajalnik Kodi, s pomočjo katerega je mogoč ogled bolj ali manj katerekoli video vsebine, tudi plačljive. V pretočni obliki je namreč mogoče neposredno dostopati do najnovejših filmov in TV serij, seveda zastonj.

    Objavljeno: 3.5.2017 10:00
  • Kitajska piše svojo Wikipedijo

    Kitajske oblasti so se odločile, da bodo razvile lastno internetno enciklopedijo, ki bo seveda v kitajščini, a bo po obsegu in širini tekmovala z Wikipedijo. V ta namen so najeli 20.000 ljudi, ki bodo ustvarili enciklopedijo z vsaj 300.000 prispevki, ki bodo dolgi vsaj 1000 besed. Mimogrede, Wikipedija ima več kot pet milijonov prispevkov.

    Objavljeno: 2.5.2017 05:00
  • Intel zakrpal varnost luknjo v sistemih vPro

    Intel je sporočil, da so zakrpali varnostno luknjo v servisih Active Management Technology, Intel Small Business Technology in Intel Standard Manageability, ki so v uporabi v računalnikih z oznako  vPro. Taki računalniki imajo posebno strojno opremo, ki omogoča oddaljen nadzor in upravljanje na daljavo, kot kaže, pa so vse od leta 2008 vsebovali napako, zaradi katere bi napadalec lahko prevzel nadzor nad omrežjem takih računalnikov. Napako torej vsebujejo vsi sistemi od procesorjev Nehalem do najnovejših Kaby Lake.

    Objavljeno: 2.5.2017
  • Turčija blokirala dostop do Wikipedije

    Turčija je zaradi domnevnih namigovanj o sodelovanju vlade s terorističnimi organizacijami prepovedala dostop do spletne enciklopedije Wikipedija.

    Objavljeno: 30.4.2017 08:00
  • Apple ustavil plačila Qualcommu

    Apple meni, da Qualcomm za uporabo patentirane tehnologije zaračunava preveč, zato je do nadaljnjega ustavil vsa plačila z dotičnega naslova.

    Objavljeno: 29.4.2017 10:00
  • Razneslo pametno zapestnico

    Večkrat smo že pisali o pametnih telefonih, ki so eksplodirali, nazadnje celo v Ljubljani. Redko pa smo pomislili, da se enako lahko zgodi tudi drugim pametnim napravam, ki imajo litij-ionske baterije. Kaj če imamo takšno napravo privezano nase, denimo pametno zapestnico?

    Objavljeno: 29.4.2017 10:00
  • Med žrtvami goljufije tudi Google in Facebook

    Fortune poroča, da sta Google in Facebook med žrtvami ribarjenja z elektronsko pošto, ki je spletnemu goljufu Evaldasu Rimasauskasu prineslo več kot sto milijonov ameriških dolarjev dobička ter zajetno obtožnico.

    Objavljeno: 29.4.2017 09:00
  • Acerjeva pametna ura za športnike

    Acer je predstavil pametno uro, ki se od tekmecev izdvaja z neprekinjenim merjenjem srčnega utripa in konstantnim preverjanjem pripravljenosti posameznika.

    Objavljeno: 28.4.2017 11:00
  • Pipistrel razvija Uberjev leteči taksi

    Na srečanju Uber Elevate Summit v Dallasu so pri največjem taksistu na svetu napovedali širitev na nebo. Med podjetji, ki razvijajo Uberjev leteči taksi je tudi slovenski Pipistrel.

    Objavljeno: 27.4.2017 12:00
  • IBM Watson bo lovil nepoštenosti na borzi

    IBM-ov superračunalnik Watson je pozornost javnosti pritegnil leta 2012, ko je osvojil kviz Jeopardy. Od tedaj ni lenaril, temveč se je lotil kopice novih projektov. Najnovejši med njimi bo analiza borznih transakcij, med katerimi bo iskal nezakonite.

    Objavljeno: 27.4.2017 05:00
  • MonitorTV

    Naše kratke video prispevke objavljamo že kar dolgo let, na hitro pa smo sestavili še kratek napovednik oziroma predstavitev.

    Objavljeno: 26.4.2017 12:00
  • Umetna inteligenca piše filme, ljudje igrajo

    Lani smo pisali o pravem kratkem filmu, ki je nastal v celoti po predlogi umetne inteligence. Nadaljevanje Sunspringa se imenuje It's No Game in ga je ponovno napisala umetna inteligenca. V njem igra David Hasselhoff.

    Objavljeno: 26.4.2017 05:00
  • mBills se širi

    Pri podjetju mBills, avtorjih istoimenske slovenske mobilne denarnice, ki smo jo pred časom že pohvalili, so z ministrstvom za javno upravo dosegli dogovor, da bo z le to mogoče plačevati tudi na portalu eUprava.

    Objavljeno: 26.4.2017
  • Ko Windows proglasijo za virus

    Protivirusni paket Webroot je z najnovejšim paketom virusnih podpisov nekatere sistemske datoteke operacijskega sistema Windows začel obravnavati kot virus. Zato jih je postavil v karanteno, posledica pa so »milijoni« neuporabnih računalnikov, na katerih se Windows ne poženejo več, poroča ZDNet.

    Objavljeno: 25.4.2017 12:00
  • IBM še vedno pada

    Ni še dolgo, kar je kazalo, da bo IBM, ta tehnološki velikan, ob povprečni letni rasti kmalu postalo prvo podjetje, ki bo doseglo prihodke v vrednosti enega trilijona dolarjev. Bil je vsaj dvakrat večji od kateregakoli drugega tehnološkega podjetja. Leta 2011 je bilo na svojem vrhuncu, promet pa je dosegel 106,9 milijard dolarjev (res pa je, da ga je z 108,3 milijarde že prehitel Apple). Hej, že leta 1998 je bilo prometa za 81,67 milijarde, takrat, ko je Google šele nastal.

    Objavljeno: 25.4.2017
  • Prodaja PCjev v Evropi raste

    Podjetje IDC v najnovejšem poročilu »Personal Computing Device Tracker for Europe« ugotavlja, da se je v Evropi prodaja osebnih računalnikov v prvem četrtletju dvignila za kar 11,7 odstotka. 17.400.000 računalnikov (in prenosnikov) sicer pomeni 1,6 odstotno zvišanje prodaje glede na isto četrtletje leta 2016. Če na zvišanje gledamo na tak način, seveda ni tako visoko, vendar je vsak »ne padec« po dolgem obdobju nižanja prodaje dobrodošel.

    Objavljeno: 24.4.2017 09:00
  • Uporaba mobilnega telefona povzročila tumor...

    ... meni italijansko sodišče.

    Objavljeno: 23.4.2017 13:00
  • Prihaja Microsoftov oblačni operacijski sistem

    Na spletišču Windows Central so objavili pobegli dokument, ki razkriva, da Microsoft pripravlja oblačni operacijski sistem Windows 10 Cloud.

    Objavljeno: 23.4.2017 10:00
  • Brezplačno učenje tujih jezikov z naročnino

    Priljubljena, doslej popolnoma brezplačna mobilna storitev učenja številnih tujih jezikov Duolingo uvaja naročnino. Duolingo plus, ki stane deset ameriških dolarjev na mesec, odstrani oglase in omogoči učenje brez spletne povezave.

    Objavljeno: 22.4.2017 10:00
  • Heker naj bi uničil več kot dva milijona naprav

    V pogovoru za spletišče BleepingComputer je avtor zlonamernega programa BrickerBot prevzel odgovornost za uničenje več kot dveh milijonov na splet povezanih naprav IoT.

    Objavljeno: 22.4.2017 08:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji