• Ali SAP-ov šef odhaja?

    Govorice o predčasni upokojitvi sopredsednika uprave in glavnega izvršilnega direktorja nemške družbe SAP Hassa Plattnerja so različno odmevale med analitiki. Pri podjetju IDC menijo, da bi drugi predsednik uprave Henning Kagermann lahko povsem suvereno prevzel samostojno vodenje softverskega giganta. Analitiki pri raziskovalni družbi Forrester Research pa niso tega mnenja in Kagermanna opisujejo kot premalo vizionarskega. V SAP-u trdijo, da so govorice o Plattnerjevem odhodu iz trte izvite, oba predsednika uprave pa bosta tudi predavala na septembrski konferenci Sapphire v Lizboni. Sicer pa je Plattner edini od petih nekdanjih IBM-ovcev, ki so leta 1972 ustanovili SAP, ki še dela v SAP-u. V intervjuju ob koncu lanskega leta je napovedal, da naj bi preteklo še približno 10 let, ko bo začel bolj razmišljati o golfu in manj o službi.

    Objavljeno: 18.8.2002
  • Passport kritiziran z vseh strani

    Microsoftov sistem za spletno avtentikacijo Passport je doživel prvi plaz kritik sredi lanskega leta, do konca poletja pa se je seznam obtožb še podaljšal. Tožniki so opozarjali, da Passport zbira preveč osebnih podatkov, izvaja nepošteno in zavajajočo prakso, poleg tega pa ne zagotavlja ustrezne varnosti in zasebnosti podatkov. Z večino obtožb se je strinjala tudi Ameriška trgovinska komisija (FTC), zato je Microsoft pristal na poravnavo in se obvezal k številnim popravkom Passporta. Začeli so z izjavo o zasebnosti podatkov, ki bo odslej bolj natančna. Nepoštena in zavajajoča praksa se nanaša na Okna XP, ki so pri namestitvi silila uporabnike k vstopu v Passport. S prvimi popravki (Windows XP Service Pack 1) so to napako že odpravili. Odločitev FTC-ja v zvezi z Microsoftovim Passportom pa bo verjetno močno odmevala v internetni praksi, saj tudi drugi elektronski trgovci zbirajo različne osebne podatke preko interneta. Potrošniške organizacije pozdravljajo ureditev tega področja, internetna podjetja pa se bodo verjetno kmalu soočila z novimi, visokimi zahtevami v zvezi z varnostnimi standardi.

    Objavljeno: 18.8.2002
  • Stroj za izdelavo 65 nanometrskih vezij

    Običajno poročamo, da izdelovalci integriranih vezij načrtujejo vedno bolj gosta in natančna vezja. Toda to počnejo s stroji, ki jih izdelujejo druga podjetja, med največjimi pa je Applied Materials.

    Objavljeno: 18.8.2002
  • Kamera, fotoaparat ali računalnik?

    Video kamere, ki imajo možnost fotografiranja že dalj časa niso več novost, vendar so bile z njimi narejene fotografije bolj ali manj neuporabne za resno uporabo. Sony je na tem področju naredil korak (ali dva) naprej. Kamera DCR-IP220K ima vgrajen tipalo CDD ločljivosti 2 milijona pik, kar pomeni, da lahko vgrajeni >>fotoaparat<< izdeluje fotografije ločljivosti 1600 x 1200 pik. Video shranjuje na kasete MicroMV, fotografije pa na kartice Memory Stick. Ima 10-kratni optični zum in 2,5 palčni zaslon LCD. Vgrajen je celo vmesnik Bluetooth, kamera pa zna sprejemati in pošiljati celo elektronsko pošto, saj >>razume<< protokole SMTP in POP3.

    Objavljeno: 18.8.2002
  • Strožja pravila glede brezžičnih naprav v Pentagonu

    Zaposleni v večini ustanovah ameriške vojske poslej v službo ne bodo smeli nositi mobilnih telefonov in pozivnikov, prav tako pa bodo povsod prepovedana brezžična omrežja, saj so preiskave pokazale, da tovrstne naprave znatno slabšajo varnost. Pentagonov direktor za informacijske tehnologije je tako napovedal prepoved vseh brezžičnih naprav v večini prostorov vojaških ustanov, medtem ko svetovalec predsednika Busha za elektronsko varnost celo poziva k bojkotu brezžičnih omrežij, dokler ne bo dovolj poskrbljeno za varnost.

    Objavljeno: 17.8.2002
  • Vse večja podpora Linuxu

    IBM in HP sta v zadnjem času uspela sisteme z Linuxom prodati tudi zelo uglednim strankam. Za Linux so se namreč odločili pri Deutsche Telekom in Air New Zealand. Prvi je zamenjal 25 Sunovih strežnikov z enim samim IBM-ovim velikim računalnikom serije Z, ki bo omogočal delovanje elektronske pošte in internih spletnih strani. Novozelandska letalska družba pa bo z vpeljavo programske opreme z odprto kodo Bynari zamenjala 4.000 Microsoftovih sistemov za elektronsko pošto Exchange. To sta le dva od večjih uspehov Linuxa v zadnjem času, ki počasi postaja realnost za vsa velika računalniška podjetja, razen seveda za Microsoft. Zadnji od velikih, ki se je pridružil Linuxovemu taboru je bil Sun. HP podpira Linux že od prej, z združitvjo s Compaqom, pa je podporo razšili še na področje strežnikov. HP je že pred časom napovedal razvoj gonilnikov za Linux za njihove tiskalnike, v ta namen pa je ustanovil novo razvojno skupino.

    Objavljeno: 17.8.2002
  • Intel kupil licence za PowerVR MBX

    Grafično 3D vezje PowerVR je bilo pred leti znano predvsem po tem, da je poganjala Segino igralno konzolo Dreamcast. To, da je Sega opustila Dremcast, za razvijalca, podjetje Imagination Technologies, nikakor ni bila dobra novica. Zato je Intelovo zanimanje za tehnologijo prišlo ob pravem času.

    Objavljeno: 17.8.2002
  • Intelov Banias s premalo GHz?

    Transmetini procesorji Crusoe se v prenosnikih niso najbolj prijeli, vendar pa je dejstvo, da so prebudili Intel, ki se v zadnjem času trudi izdelati kar najbolj varčne procesorje. Hitrost ni vse, pri prenosnih računalnikih je trajanje akumulatorja enako, če ne še bolj, pomembno.

    Objavljeno: 16.8.2002
  • NTT DoCoMo z računalnikom Pocket PC 2002

    Največji japonski mobilni operater NTT DoCoMo bo septembra pričel tržiti ročni računalnik z operacijskim sistemom PocketPC 2002, ki bo prirejen za delovanje v vseh njihovih omrežjih, vključno z omrežjem tretje generacije FOMA. Musea, kot se bo naprava imenovala, bo imela 3,5 palčni barvni zaslon in bo pripravljena za uporabo NTT DoCoMojeve nove storitve M-stage visual, ki bo omogočala spremljanje filmov, novic in športnih prenosov v pretočnem zapisu.

    Objavljeno: 16.8.2002
  • HP povečujem moč svojih strežnikov

    Podjetje HP je predstavilo hitrejše procesorje PA-8700+, s taktom 875 MHz. Novi procesorji bodo zamenjali dosedanje s taktom 750 MHz, uporabljali jih bodo v večprocesorskih strežnikih, ki so namenjeni operacijskemu sistemu HP-UX. Prvi se bodo lahko pohvalili z novimi procesorji visoko zmogljivi strežniki HP Superdome. Cene strežnikov z novimi procesorji se bodo gibale od 36.000 dolarjev za enoprocesorske strežnike, do 527.000 dolarjev za 16-procesorske strežnike, odvisno od velikosti pomnilnika.

    Objavljeno: 16.8.2002
  • PCI-X 2.0 in PCI Express razvijalcem

    Združenje PCI SIG je objavilo specifikacije dveh novih standardov s področja PCI. Na voljo je protokolski del vodila PCI-X 2.0 in skoraj dokončna različica električnega dela istega standarda. Na voljo je tudi končna različica standarda PCI-Express.

    Objavljeno: 16.8.2002
  • Apple in Microsoft: podpora za bluetooth v operacijskih sistemih

    Brezžična tehnologija kratkega dosega bo po predvidevanjih doživela pomemben korak naprej, saj bo podprta v naslednjih različicah operacijskih sistemov Mac OS X in Windows. Tako Mac OS X 10.2 (ki je tik pred izidom) kot Windows XP bosta podpirala tehnologijo bluetooth. S tovrstno vgrajeno podporo bi po predvidevanjih analitikov tehnologija bluetooth utegnila dobiti odločilni zamah za večjo prisotnost na tržišču. Ker so različni proizvajalci vsak nekoliko drugače uporabili specifikacije modrega zoba, so uporabniki trčili na težave pri povezljivosti naprav bluetooth. Dokaj verjetno pa se bodo proizvajalci pri uvajanju novih naprav raje oprijeli smernic, kot jih bosta predpisala oba proizvajalca operacijskih sistemov. To bi moralo opogumiti kupce, saj je vgrajena podpora novim tehnologijam na ravni operacijskega sistema ponavadi zanesljivejša.

    Objavljeno: 15.8.2002
  • MS Exchange ima novega tekmeca

    Manj znano podjetje Stalker Software, je objavilo novo različico svojega proizvoda CommuniGate Pro. Gre za poštni strežnik, ki podpira dva najbolj znana poštna protokola POP3 in IMAP. Strežnik lahko namestimo na vse strežniške operacijske sisteme , kot tudi na Linux, Windows in MacOS X. V novi različici bo dodan še vmesnik MAPI, ki bo omogočal polno združljivost z odjemalcem MS Outlook ter ostalimi programi, ki uporabljajo omenjeni vmesnik. V strežnik bodo do konca leta vgradili še popolnoma enako strukturo koledarja, kot je pri strežniku MS Exchange, kar bo omogočalo neposredno izmenjavo in usklajevanje podatkov med dvema različnima strežnikoma. Po besedah analitikov podjetja Gartner gre za tehnično dovršeno a cenejšo različico poštnega strežnika, ki lahko v bodoče konkurira tudi samemu strežniku Exchange.

    Objavljeno: 15.8.2002
  • T-Mobile bo prodajal Dangerjev pametni telefon Hiptop

    Ameriška podružnica nemškega telekomunikacijskega operaterja Deutsche Telekom, T-Mobile USA, nedavno še VoiceStream Wireless, bo kot prvi operater pričel prodajati pametni telefon Hiptop. Gre za izdelek podjetja Danger, ki so ga ustanovili nekdanji zaposleni iz Appla, Philipsa in WebTV, ena izmed glavnih odlik pa je nizka cena, saj bo predvidoma na voljo za manj kot 200 dolarjev. Hiptop je pametni telefon z alfanumerično tipkovnico in velikim sivinskim zaslonom, ki temelji na lastnem operacijskem sistemu, z močno podporo za javanske programe. Prirejen je za omrežja GSM s podporo za paketni prenos podatkov GPRS, vendar pri Dangerju pripravljajo tudi različice za ostala omrežja. T-Mobile bo Hiptop tržil kot T-Mobile Sidekick, glede na to, da imajo največje omrežje GPRS v ZDA, pa nameravajo poudariti predvsem podatkovne storitve, ki jih naprava omogoča, denimo dostop do spleta in elektronske pošte ter neposredno sporočanje.

    Objavljeno: 15.8.2002
  • Cisco z večjim dobičkom od pričakovanj

    Cisco Systems je objavil poslovne rezultate za zadnje četrtletje finančnega leta in prikazal nekoliko nižje prihodke od pričakovanj analitikov, a nekoliko višji dobiček. Medtem ko so analitiki predvidevali, da bo Ciscov dobiček 4,89 milijarde dolarjev, je podjetje doseglo le 4,82 milijarde, vendar so ob tem ustvarili milijardo dolarjev dobička, oziroma 14 centov po delnici, medtem ko so jim analitiki napovedovali 12 centov po delnici. Glede na lansko leto so se Ciscovi prihodki povečali za pol milijarde, dobiček pa iz lanskih sedmih milijonov na milijardo dolarjev. Vzrok za nizek lanski dobiček je predvsem v stroških povezanih s prevzemi nekaterih podjetij, tudi letos pa so pri CIscu odpisali 28 milijonov dolarjev izgube za raziskave.

    Objavljeno: 15.8.2002
  • McAfee.com Security Center tudi v programih za izmenjavo datotek

    Proizvajalec programov za zaščito McAfee bo pričel ponujati svojo spletno storitev McAfee.com Security Center tudi v programih za izmenjavo datotek (P2P). Storitev omogoča vpogled v stanje na področju virusov in zabeležene okužbe po vsem svetu, hkrati pa opozarja uporabnika na morebitne nevarnosti, ki so se ravno pojavile. Seveda pa omogoča tudi preprost nakup programske opreme za varnost, ki jo ponuja McAfee preko svoje spletne strani.

    Objavljeno: 14.8.2002
  • Gorivne celice za napajanje ročnih računalnikov

    Tehnologija gorivnih celic za uporabo v avtomobilih se sicer razvija razmeroma počasi, toda v podjetju MTI Micro so uspeli razviti delovni prototip napajalnika za prenosne elektronske naprave v velikosti kupčka kart. Napajalnik bo omogočal napravam kot so ročni računalniki in mobilni telefoni delovati tudi do deset krat dlje kot z navadnimi akumulatorji, vendar pa tehnologija omogoča zgolj polnjenje akumulatorja, ne pa tudi poganjanja naprav, saj, podobno kot motor z notranjim izgorevanjem, potrebuje električni naboj, da požene delovanje. Pri MTI Micro načrtujejo začetek izdelave tovrstnih napajalnikov za leto 2004.

    Objavljeno: 14.8.2002
  • Še en tip pomnilniških kartic

    Ravno ko so poznavalci začeli upati, da se je tržišče pomnilniških kartic začelo umirjati in se usmerjati proti doslej najmanjšim karticam SD/MMC, je na trg prišel še en novinec - kartica xD (eXtreme Digital). xD sta razvili podjetji Olympus in Fujifilm in ga namenili kot dolgoročni nadomestek za kartice Smartmedia. Slednje so danes najbolj uporabljan pomnilniški medij za fotoaparate, saj s fotoaparati Olympus in Fuji obvladujejo kar 40% tržišča. Vseeno pa njihove velikosti ne naraščajo dovolj hitro, poleg tega pa so zaradi tankega ohišja občutljive in se lahko hitro zlomijo.

    Objavljeno: 14.8.2002
  • Windows 2000 SP3

    Po nekaj razvojnih težavah je Microsoft vendarle dokončal tretji paket popravkov za Windows 2000. Po besedah odgovornih gre za skupek že obstoječih popravkov, ki pa vsebuje tudi nekaj novih, ki so nastali kot posledica Microsoftove večje usmeritve v varnost v zadnjih mesecih.

    Objavljeno: 14.8.2002
  • Intel pridobil proti AMD-ju

    Podjetje Mercury Research, ki sledi gibanjem v prodaji procesorjev za osebne in prenosne računalnike ter Microsoftove igralnike Xbox, je objavilo rezultate svoje raziskave za drugo četrtletje. Celotna prodaja procesorjev je upadla za 10 odstotkov, vendar se je pri tem Intelov tržni delež zvišal za dva odstotka na 82,8, medtem ko je AMD-jev padel za 2,6 odstotka na 15,6 odstotka. Oba manjša proizvajalca, Transmeta in Via, sta zabeležila nekoliko večjo prodajo kot v prejšnjem četrtletju, vendar imata oba le majhen delež.

    Objavljeno: 13.8.2002
  • Nov Symantecov paket za varnost

    Proizvajalec programske opreme za računalniško varnost Symantec je pripravil nov paket orodij, ki je namenjen dodatni zaščiti računalnikov, povezanih v omrežje. Symantec Client Security združuje protivirusni program, požarni zid in program za ugotavljanje vdora. Pri tem so vsi trije programi tesno povezani, tako da protivirusni program ob zaznavi virusa opozori požarni zid naj preklopi na višji nivo zaščite in prepreči okuženi datoteki dostop do drugih datotek na računalniku in v omrežju, program za ugotavljanje vdora v sistem pa lahko ob zaznavi vdora opozori požarni zid, naj prekine povezavo, ki je uporabljana za vdor.

    Objavljeno: 13.8.2002
  • Brizgalnik namesto ventilatorja

    Hlajenje današnjih mikroprocesorjev in drugih elektronskih vezij postaja vedno večji problem, saj procesorji z vedno višjimi frekvencami proizvajajo vse več toplotne energije, ki se izgublja v prostor.

    Objavljeno: 13.8.2002
  • ATI končno v vodstvu

    Kanadsko podjetje ATI Technologies, se je končno, čeprav verjetno ne za dolgo, spet zavihtelo na prestol proizvajalca najhitrejšega grafičnega vezja. Vezje z razvojnim imenom RT300 je luč sveta ugledalo pod imenom Radeon 9700, prvi preizkusi pa kažejo, da je veliko hitrejše kot do sedaj najhitrejši izdelek tekmeca nVidia Geforce 4 Ti4600.

    Objavljeno: 13.8.2002
  • Združevanje v pakete

    Da je mogoče paketov z več programi prodati več kot samostojnih programov, je že pred leti dokazal Microsoft s svojim paketom Office. V zadnjem času je tako združevanje v pakete spet priljubljeno, eden najaktivnejših na tem področju pa je Symantec.

    Objavljeno: 13.8.2002
  • Solidna prodaja prenosnih računalnikov

    Medtem ko prodaja na celotnem računalniškem trgu nazaduje, se prenosni računalniki še vedno držijo nad vodo, poročajo družbe Dataquest. V drugem trimesečju je bila prodaja prenosnih računalnikov za dobrih šest odstotkov boljša kot v enakem lanskem obdobju, po vsem svetu pa je bilo prodanih skoraj sedem milijonov kosov. Med proizvajalci je bil na prvem mestu Dell z 1,03 milijona prenosnih računalnikov, tesno pa mu je sledil združeni HP z 1,01 milijona kosov. Dell je zabeležil 10-odstotno rast, HP-jev delež pa je padel za 0,4 odstotka. Toshiba je bila z 885 tisoč kosi na tretjem mestu, uspel pa ji je tudi največji četrtletni skok (11,4 odstotka). Prodaja prenosnih računalnikov na Japonskem je sicer padla za enajst odstotkov, zato pa se je Toshiba dobro odrezala na zahodnoevropskem in ameriškem trgu. Največji tržni delež pri prodaji prenosnih računalnikov v drugem trimesečju (40 odstotkov) so imeli lokalni proizvajalci brez blagovnih znamk, ki so prodali 2,75 milijona kosov ali sedem odstotkov več kot lani. Največji trg za prenosne računalnike so ZDA, sledita pa Zahodna Evropa in Japonska.

    Objavljeno: 12.8.2002
  • Večkratna zaščita pred virusi

    Posamezno orodje za zaščito pred virusi ne more zaobjeti široko paleto virusov, ki se lahko skrivajo v vsej raznolikosti datotek, je spoznalo pet neodvisnih laboratorijev, ki jih je najelo podjetje GFI. Pri testiranju so odkrili različne (resda manjše) pomanjkljivosti pri vseh najbolj popularnih protivirusnih programih (Trend Micro, Symantec, McAfee, Norman,...). Po mnenju predstavnikov GFI lahko s kombinacijo dveh ali treh hkratnih protivirusnih programov bistveno povečamo varnost. Tako podjetje GFI ponuja lastno orodje za večkratno zaščito MailSecurity za Exchange/SMTP. Dvomljivci pa dodajajo, da to ne bo pomagalo pri novo nastalih črvih, ki se izjemno hitro širijo, kot je na primer Nimda. Pri teh pomaga le čim hitrejša posodobitev programov.

    Objavljeno: 12.8.2002
  • Prodaja digitalnih fotoaparatov v ZDA raste

    V prvi polovici leta je bilo v ZDA prodanih 3,5 milijona digitalnih fotoaparatov, kar je 50 odstotkov več kot v istem obdobju lani, ugotavlja raziskava IDC. Po številu prodanih izdelkov še zmerom vodi Sony, ki si lasti četrtino tržišča, sledi Olympus s 16 odstotki, Canon z 12 odstotki ter Kodak in Fuji s po 11 odstotki.

    Objavljeno: 12.8.2002
  • Super-računalnik v enem vezju

    Inženirji podjetij IBM, Sony in Toshiba so skupaj razvili nov tip procesorja imenovan Celica (Cell). Novi procesor, ki ga opisujejo kot "super računalnik v enem vezju", naj bi bil razmeroma v kratkem pripravljen za proizvodnjo - morda že pred koncem leta 2004. Vezje naj bi bilo namenjeno tako večpredstavnim izdelkom, kot je na primer igralna konzola PlayStation 3 družbe Sony, posamezne rešitve pa bodo vsebovane v bodočih procesorjih za strežnike, ki jih bodo izdelovali pri IBM.

    Objavljeno: 12.8.2002
  • Več vlaganj v IT leta 2003

    Rezultati ankete so pokazali, da direktorji oddelkov za informatiko pričakujejo večja vlaganja v informacijsko tehnologijo šele v letu 2003. Po njihovem mnenju naj bi se proračuni za IT v naslednjih 12 mesecih povečali za 5,5 odstotka, največ denarja pa naj bi vložili v e-poslovanje in varnost. V anketi je sodelovalo 282 vodilnih ljudi iz različnih panog (tehnološke storitve, industrija, finance, zdravstveno varstvo, državna in lokalna uprava), skoraj vsi pa so bili iz Severne Amerike. Skoraj petina anketirancev je bila iz podjetij z več kot pet tisoč zaposlenih.

    Objavljeno: 11.8.2002
  • Ricochetovo omrežje ponovno deluje

    Ameriško podjetje Ricochet, ki je zgradilo brezžična omrežja za dostop do interneta po 21 ameriških mestih, nato pa pred letom dni propadlo, je ponovno pričelo delovati. Nov lastnik Aerie Networks je pričel tržiti omrežje v Denverju, kmalu pa naj bi ponovno pričelo delovati v New Yorku. Tam so omrežje začasno vklopili po 11. septembru, saj je bilo zaradi terorističnega napada uničene veliko druge infrastrukture. Ricochetoovo omrežje je vgrajeno v ulične svetilke, za dostop do interneta pa uporabljajo lastno tehnologijo in ne popularen brezžični ethernet WiFi. Hitrost prenosa podatkov naj bi bila 176 kb/s, kar je sicer bistveno manj kot WiFi, ampak nekoliko več kot obljublja tretja generacija mobilne telefonije.

    Objavljeno: 11.8.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji