• IBM Applu: watti niso problem

    Ko je Steve Jobbs naznanil Applov prehod na Intelove procesorje, je izrekel nekaj krepkih na račun procesorjev PowerPC, ki naj bi bili preveč energetsko potratni, da bi jih lahko Apple uporabljal tudi v prihodnosti, predvsem v prenosnih napravah. IBM zdaj očitke ostro zavrača in trdi, da bi lahko izdelali take čipe, da bi ustregli celotni paleti Applovih izdelkov. Razlog, zakaj tega niso naredili že prej pa je ta, da je bil IBM pač zadolžen za PowerMace, iMace in strežnike Xserve, kjer težav s pregrevanjem ni bilo, za prenosnike in manj zmogljive izdelke pa je skrbelo podjetje Freescale Semiconductor.

    Objavljeno: 1.7.2005
  • Nvu 1.0

    Nvu 1.0 (izg. envju) je prva uradna različica odprtokodnega programa za izdelavo spletnih strani, ki je naslednik Mozillinega Composerja. V slogu Firefoxa in Thunderbirda nadaljuje po samostojni poti in prinaša precej novosti. Povsem prenovljen je vmesnik, ki uporablja enake gradnike kot Firefox, zavihki nam omogočajo urejanje več strani naenkrat, nov je Upravitelj strani (Site Manager), Nvu pa omogoča tudi delo s kodo PHP. Njegova velika odlika še vedno ostaja berljivost kode, ki jo ustvari, program pa je na voljo tudi v slovenščini.

    Objavljeno: 30.6.2005
  • Plačljiva izmenjava datotek

    Le nekaj ur po veliki zmagih medijskih gigantov v dolgotrajnem procesu proti izdelovalcem programske opreme za deljenje datotek po metodi enak-z-enakim (P2P) se je rodil hibrid svoje vrste. Mashboxx združuje tehnologijo omrežij P2P z legalnostjo spletnih glasbenih prodajaln, saj zahteva plačilo za izmenjavo datotek. Avtor projekta, Wayne Rosso, je namreč s Sony BMG Music Entertainment sklenil dogovor o prodaji glasbe preko svojega omrežja za 99 centov za skladbo. Nekoliko ironično pa je, da je medijski gigant pokimal tehnologiji, ki jo je še pred nedavnim skušal za vekomaj izkoreniti.

    Objavljeno: 30.6.2005
  • Googlove novosti

    Skorajda ne mine teden, ko ne bi Google predstavil kakšne novosti. Po začetnem uspehu iskalnika s špartanskim vmesnikom in trdno odločitvijo ustvarjalcev, da nikoli ne bo postal portal, podoben konkurenci, so se začeli časi spreminjati. Podjetje je najelo nekaj priznanih kadrov in se okrepilo z nakupi obetavnih podjetij. Google sicer še vedno niso spletne dveri, a poleg iskalnika ponuja najrazličnejše programske rešitve, ki slovijo kot kakovostne, intuitivne in preproste za uporabo. Omenimo npr. storitvi Google News in Gmail ter programa Google Desktop Search in Picasa. A v izložbi se pojavljajo že novi izdelki.

    Objavljeno: 30.6.2005
  • Arnes še enkrat podaljšal rok za registracijo obstoječih domen .si

    Arnes je podaljšal rok za registracijo domen .si za vse, ki so domene registrirali še pri Arnesu in si še niso poiskali pooblaščenega registrarja. Obstoječe domene bodo delovale še do 12. septembra. S tem datumom pa se sprosti tudi omejitev nakupa domen na pravne osebe, saj bodo domene na voljo vsem, tudi fizičnim osebam. Domene, ki do 12. septembra ne bodo podaljšane, pa bodo s tem datumom na voljo vsem, ne samo obstoječim lastnikom.

    Objavljeno: 30.6.2005
  • Microsoft in Toshiba skupaj v boj proti Blu-rayu

    Microsoft in Toshiba bosta povečala sodelovanje na področju tehnologije HD-DVD. Predvajalniki HD-DVD naj bi uporabljali posebno različico operacijskega sistema Windows, Microsoft pa bo razmislil o podpori standardu v eni izmed posodobitev igralne konzole Xbox 360. Toshiba je tako pridobila izjemnega strateškega partnerja v boju proti konkurenčnemu konzorciju Blu-ray, ki ga podpirata predvsem Sony in Apple. Žal pa ta korak ni usmerjen proti združitvi obeh taborov, kar utegne imeti negativne posledice predvsem za potrošnike.

    Objavljeno: 29.6.2005
  • Novi iPodi in Podcasting v iTunes

    Apple je danes prenovil ponudbo kultno priljubljenih iPodov in kot se za ta korak spodobi, je dodal še prenovljeno različico predvajalnika glasbe in glasbene zbirke iTunes 4.9.

    Objavljeno: 29.6.2005
  • AMD toži Intel

    Podjetje AMD je proti večnemu rivalu Intelu vložilo tožbo zaradi zlorabe monopolnega položaja na tržišču mikroprocesorjev arhitekture x86. Odgovorni pri podjetju pojasnjujejo, da je Intel več kot desetletje protizakonito odvračal stranke od sodelovanja z AMD in si tako ustvarjal monopolni položaj. Pri tem poimensko omenjajo 38 podjetij, med drugim Dell, Sony, NEC, Toshibo, HP in celo nekdanji Compaq. V zadnjem obdobju naj bi se ta pritisk močno povečal, kar je posledica uspeha podjetja AMD v zadnjem obdobju, predvsem na področju 64-bitnih sistemov.

    Objavljeno: 29.6.2005
  • Java korak bliže k odprtosti

    Podjetje Sun Microsystems tudi po izdaji OpenSolarisa ni prenehalo razmišljati o odpiranju kode svojih izdelkov. Odslej bo namreč razvijalcem v skladu s Sunovo licenco CDDL na voljo koda srežnika Java System Application Server Platform Edition 9, ki bo dostopna v okviru novega projekta GlassFish. Kmalu bo na podoben način dostopen tudi Sun Java Enterprise Service Bus, že te dni pa lahko pričakujemo tudi brezplačno dostopno Oraclovo razvojno orodje JDeveloper.

    Objavljeno: 28.6.2005
  • Grokster je kriv!

    Ameriško vrhovno sodišče je razsodilo v prid 28-ih vodilnih podjetij in organizacij iz sveta zabavne elektronike v procesu proti izdelovalcu programske opreme Grokster in podjetju StreamCast, ki razvija Morpheus. Kljub porazom na nižjih sodiščih v preteklih letih je tožilcem uspelo prepričati najvišje ameriško sodišče, ki je prišlo do zaključka, da izdelovalci programske opreme za izmenjavo datotek spodbujajo kršitve avtorskih pravic. Primer Grokster je zelo pomemben, saj bo v prihodnosti podlaga za odločitve tudi v ostalih podobnih primerih.

    Objavljeno: 28.6.2005
  • Athlon 64 FX-57 za igričarje

    AMD je predstavil procesor Athlon 64 FX-57 s frekvenco 2,8 GHz in 1 MB drugonivojskega predpomnilnika. Primeren je predvsem za najzahtevnejše igričarje in uporabnike programske opreme za 3D-grafiko. Znana je že tudi cena, ki znaša nekaj več kot 1000 ameriških dolarjev, ni pa še povsem jasno ali je procesor tudi zadnji v seriji FX z enim jedrom. Tako AMD kot tudi Intel se namreč dejavno pripravljata na popoln prehod na dvojedrne procesorje.

    Objavljeno: 28.6.2005
  • Pričenja se konferenca JavaOne 2005

    Konferenca JavaOne, na kateri se enkrat letno zberejo javanski razvijalci z vsega sveta, bo potekala od 27. do 30. junija v San Franciscu. Letošnja konferenca bo v znamenju desetletnice programskega jezika Java, v okviru konference pa bo organiziranih prek 300 predavanj, združenih v osem sklopov. Posebno pozornost bodo organizatorji posvetili razvojnemu orodju in platformi NetBeans, saj bodo predavanja iz tega sklopa na voljo brezplačno.

    Objavljeno: 27.6.2005
  • eBay s spletnimi trgovinami za manjša podjetja

    eBay je predstavil storitev ProStores, namenjeno manjšim podjetjem in posameznikom, ki že prodajajo izdelke preko eBayevih spletnih dražb, ponudbo pa bi želeli dopolniti tudi s spletno trgovino. ProStores bo omogočal postavitev spletne trgovine, ki bo povezana s siceršnjo ponudbo prodajalca v okviru eBayevih storitev, lastnik trgovine pa bo lahko imel lasten spletni naslov in sebi prilagojen izgled trgovine. Med načini plačevanja, ki jih storitev podpira, poleg plačila s kreditno kartico seveda ne manjka tudi servis Paypal, ki je sicer bolj uporabljan za plačevanje na spletnih dražbah. Najcenejši paket (v začetku bodo na voljo štirje) naj bi stal samo 7 dolarjev mesečno, eBay pa bo uporabnikom zaračunaval tudi določen odstotek ob vsaki uspešni prodaji izdelka.

    Objavljeno: 27.6.2005
  • ATIjev procesor R520 bo zamujal

    ATIjev grafični procesor naslednje generacije s kodnim imenom R520 še ni nared. Novi procesor, ki naj bi bil na voljo 26. julija, bo izšel z 2- do 3-mesečno zamudo. Vzrok za zamudo naj bi bile težave pri prehodu na 90-nanometrsko tehnologijo, ki je za proizvajalce grafičnih procesorjev novost, saj so dosedanji procesorji izdelani v 110 ali 130-nanometrski tehnologiji. Zamuda je hud udarec za ATI, saj so na trgu že na voljo grafične kartice z nVidiinim procesorjem GeForce 7800GTX, s katerim naj bi ATIjev novinec neposredno tekmoval.

    Objavljeno: 27.6.2005
  • Samsung stavi na flash pomnilnik

    Samsung napoveduje, da bo v naslednjih letih cena flash pomnilnika dovolj padla, da bodo flash diski v prenosnikih in mobilnih napravah zamenjali klasične diske. Pomnilnik flash ima kar nekaj prednosti pred klasičnimi diski, kot so boljša odpornost na nenadne pospeške in nižjo porabo, vendar pa je cena enako zmogljivih flash diskov v primerjavi z navadnimi precej višja. Pri Samsungu so kljub temu pred kratkim predstavili prototip 16-gigabajtnega flash diska, v prihodnje pa naj bi podjetje čedalje več energije usmerilo v razvoj podobnih izdelkov, saj cene flash pomnilnika strmo padajo.

    Objavljeno: 26.6.2005
  • HPjev novi prenosnik s Turionom

    Hewlett-Packard je predstavil nov prenosnik družine Compaq, model nx6125. Gre za prvi prenosnik te družine (ki je namenjena poslovnim uporabnikom) z AMDjevim procesorjem Turion 64. Osnovna različica bo na voljo za manj kot 1000 dolarjev, opremljena pa bo z 256 MB pomnilnika, 40-gigabajtnim diskom in ATIjevim sistemskim naborom RS200, vse različice prenosnika pa so opremljene tudi z biometričnim čitalcem prstnega odtisa.

    Objavljeno: 26.6.2005
  • 4G z gigabitno hitrostjo

    Japonski operater NTT Docomo je pri preizkušanju mobilnega omrežja četrte generacije na terenu dosegla hitrost prenosa podatkov 1 Gb. Omenjena hitrost je bila v laboratoriju dosežena že pred časom, inženirji pa so sedaj dokazali, da je tako hiter prenos podatkov možen tudi v praksi. Prenos podatkov je zaenkrat možen na razdalji do 400 m od bazne postaje. NTT Docomo načrtuje, da bo omrežje 4G uporabnikom na voljo leta 2010.

    Objavljeno: 26.6.2005
  • Pomnilniški čipi v 80 nm tehnologiji

    Podjetje Elpida je objavilo, da je končalo z razvojem 2 Gb pomnilniških čipov DDR2, ki so izdelani v 80-nanometrski tehnologiji in da bo v kratkem pričela z množično proizvodnjo novih pomnilniških čipov. Pomnilniški moduli z novimi čipi bodo delovali pri taktu 800 MHz, na voljo pa naj bi bili v zadnji četrtini letošnjega leta. Novi pomnilniški čipi delujejo pri isti napetosti kot njihovi 1 Gb predhodniki, za delovanje pa ne porabijo več energije. Elpida načrtuje, da bo z novim postopkom v kratkem prešla tudi na izdelavo 4- in 8-gigabitnih pomnilniških čipov.

    Objavljeno: 25.6.2005
  • Internet Explorer 7 s podporo RSS

    Sedma različica Microsoftovega brskalnika Internet Explorer bo brez programskih dodatkov podpirala RSS (Really Simple Syndication). RSS je standard za objavo vsebine na spletu, ki omogoča, da je uporabnik obveščen o spremembah na spletnih straneh. Microsoft naj bi obstoječ standard podprl v celoti, razvijalci (Microsoft ima ločen oddelek za RSS) pa delajo tudi na novih načinih uporabe RSS in njegovi nadgradnji z lastnimi rešitvami.

    Objavljeno: 25.6.2005
  • Delničarji odobrili združitev Symanteca in Veritasa

    Delničarji Symanteca in Veritasa so z veliko večino odobrili združitev obeh podjetij. Združitev bo tako zaključena 2. julija, združeno podjetje pa bo gigant tako na področju varnosti kot shranjevanja podatkov. Podjetji nameravata s skupnim delom zmanjšati stroške, obenem pa integrirati rešitve obeh podjetij v skupno ponudbo, s čimer bi pridobili prednost pred konkurenco. Analitiki menijo, da je eden vzrokov za združitev tudi Microsoft, ki je že pred časom napovedal, da namerava resneje vstopiti na trg protivirusnih programov in programov za shranjevanje podatkov, združeno podjetje pa naj bi mu lažje konkuriralo.

    Objavljeno: 25.6.2005
  • Prenosnik in tiskalnik za 500 dolarjev

    Acer želi po uspešnem nastopu na trgih Azije in Evrope povečati tržni delež svojih računalnikov, na prvem mestu prenosnikov, tudi v ZDA. V ta namen so že v začetku poletja začeli prodajati komplet, ki je namenjen predvsem šolarjem in predstavlja velik cenovni izziv za tekmece. Acer namreč za 500 dolarjev ponuja prenosnik in brizgalni tiskalnik družbe Canon, medtem ko so še do nedavnega kombinacijo prodajali za ceno precej čez 750 dolarji. Za ta denar kupec dobi prenosnik s 15-palčnim zaslonom LCD, procesorjem AMD Sempron 2800+, 256 MB RAM, 40 GB diskom in brezžičnim omrežnim vmesnikom. Komplet je po popustih na voljo le v nekaterih specializiranih trgovinah. Za zdaj še ni jasno, ali namerava podobno udarno kombinacijo Acer kasneje ponoviti tudi v Evropi.

    Objavljeno: 24.6.2005
  • Superračunalniki gredo za med

    Sodeč po podatkih raziskave, predstavljene na konferenci International Supercomputing Conference, ki se je letos odvijala v Nemčiji, se najzmogljivejši superračunalniki prodajajo tako kot še nikoli doslej. Poleg tega naročniki zahtevajo vse zmogljivejše sisteme, ki hitro rušijo rekorde na tem področju. Najboljši dokaz je podatek, da je polovica od prvih desetih najzmogljivejših sistemov danes povsem drugih od tistih, ki so bili na lestvici novembra. Poleg tega je se je v istem času spodnjih 200 na lestvici najzmogljivejših računalnikov na lestvici Top500 moralo umakniti drugim sistemom.

    Objavljeno: 24.6.2005
  • Prva naprava z vmesnikom UWB

    Podjetje Freescale, ki je nastalo iz oddelka družbe Motorola za procesorje in druga integrirana vezja, je skupaj s kitajskim partnerjem Haier predstavilo prvi izdelek, ki uporablja novo brezžično omrežno tehnologijo UWB (ultra wide band) s visoko hitrostjo prenosa podatkov. Gre za 37-palčni televizor LCD z imenom Haier V6 ter pripadajoči večpredstavni strežnik, ki lahko komunicirata na razdalji okoli 20 metrov s hitrostjo čez 110 Mb/s. Izdelek je bil predstavljen na razvojni konferenci družbe Freescale, že konec leta pa na prodaj na Kitajskem, nato pa drugo leto tudi drugod po svetu. Visoko hitrost prenosa podatkov zagotavlja, da večpredstavni strežnik televizorju lahko posreduje video posnetke v ločljivosti HDTV (1080i), ob tem pa ostaja še nekaj rezerve za druge namene. Antena sprejemnika UWB je povsem integrirana v televizor, ki se na prvi pogled ne razlikuje od drugih naprav.

    Objavljeno: 24.6.2005
  • Linux jedro 2.6.12

    Linus Torvalds je objavil novo posodobitev jedra Linuxa, ki prinaša številne pomembne spremembe in novosti. Ena glavnih sprememb je v podpori za arhitekture Trusted Platform Modules (TPM), ki omogočajo večjo varnost v računalniških sistemih. Novo jedro 2.6.12 prinaša podporo za rešitve družb National Semiconductor in Atmel, med drugim pa so z novimi gonilniki podprti strojni dodatki v prenosnikih IBM/Lenovo. Nova revizija jedra prinaša izboljšave v podpori za IPv6, SELinux, hibernacijo prenosnih računalnikov in gonilnike ter naprave. Nova lastnost imenovana naključno dodeljevanje naslovnega prostora pomaga v boju proti virusom, spremembe pa so tudi v podpori za datotečne sisteme CIFS, JFS in XFS. Novo jedro je obenem prvo, ki je nastalo v okviru novega sistema za vzdrževanje jedra Git, ki ga je Torvalds nekoliko polemično privzel po opustitvi dosedanjega sistema BitKeeper.

    Objavljeno: 23.6.2005
  • Nvidia GeForce 7800 GTX

    Podjetje Nvidia je predstavilo sedmo generacijo grafičnih procesorjev, ki nosi oznako GeForce 7800 GTX. Novi grafični procesor, ki je nastajal pod kodnim imenom G70, ima 302 milijonov tranzistorjev (proti 222 milijonov pri GeForce 6800) in dosega grafično zmogljivost 10,32 gigatexlov na sekundo. Procesor je izdelan v 11-nm tehnologiji TSMC, deluje pa s taktom jedra 430 MHz. Pomnilniško vodilo deluje s taktom 1,2 GHz, uporabljen pa je pomnilnik GDDR3 v velikostih do 256 MB. Prenovili so jedro za senčenje, ki osi zdaj oznako Cine FX 4.0, za glajenje slik pa je uporabljen IntelliSample 4.0.

    Objavljeno: 23.6.2005
  • Microsoft zaključil prevzem družbe Sybari

    Microsoft je zaključil prevzem podjetja Sybari Software, razkril pa je tudi novo strategijo na področju izdelkov tega proizvajalca varnostnih rešitev. Sybari bo deloval kot samostojna Microsoftova podružnica, glavna sprememba pa je v temu, da bo odslej ponujal le izdelke namenjene platformi Microsoft Windows. To pa pomeni, da bo podjetje opustilo prodajo in nadaljnji razvoj protivirusnih in protivohunskih programov za okolja Unix in Linux. Še naprej pa nameravajo podpirati izdelke drugih proizvajalcev na okolju Windows, kot je recimo program Antigen za Lotus Notes/Domino. V Microsoftovem svetu se nameravajo osredotočiti na zaščito strežnikov Exchange Server, SharePoint Portal Server ter rešitev za trenutno sporočanje.

    Objavljeno: 23.6.2005
  • Microsoft Office Communicator 2005

    Microsoft pripravlja novo orodje za trenutno sporočanje v poslovnem okolju, ki bo objavljeno v okviru skupine pisarniških orodij Office System. Microsoft Office Communicator 2005 bo odjemalec za že predstavljeni strežniški izdelek Live Communciations Server, ki omogoča trenutno sporočanje, video in zvočne konference ter nekatere druge funkcionalnosti s področja skupinskega dela. Orodje bo imelo tudi vmesnik na telefonske sisteme, ob uporabi združljive infrastrukture pa bo mogoče posredovati običajne telefonske klice odjemalcu na računalniku in obratno. Uporabniki lahko računajo tudi na prenos video slike in zvoka, kar je dodatna možnost ob osnovnem trenutnem sporočanju v obliki sporočil. Za poslovno rabo bo zelo dragocena možnost samodejno določanje prisotnosti sogovornikov, s čimer bo lažje izbirati način komunikacije, ki je v danem trenutku primerna.

    Objavljeno: 22.6.2005
  • Salesforce.com cilja na področja izven CRM

    Podjetje Salesforce.com, znano po svojem spletnem servisu, ki omogoča uporabnikom programsko podporo za upravljanje odnosov s strankami (CRM), je predstavilo novo četrtletno različico Salesforce.com Summer '05, s katero uvaja številne novosti in širi ambicije podjetja izven dosedanjega področja delovanja. Glavna novost nove različice spletnega servisa je sistem Multiforce 1.0, integrirano okolje in platforma, na kateri lahko uporabniki poganjajo različne programe z enakim uporabniškim vmesnikom, podatkovnim in varnostnim modelom. Salesforce.com svoje orodje Muktiforce sicer imenuje kar operacijski sistem, vendar je to nekoliko zavajajoča trditev, saj ne gre za programsko opremo, ki se namešča na uporabnikov računalnik in ne upravlja strojno opremo prek gonilnikov, tako kot klasični operacijski sistemi.

    Objavljeno: 22.6.2005
  • Laserski tiskalnik za 100 dolarjev

    Dell je predstavil laserski tiskalnik Laser Printer 1100, ki je v ZDA na voljo za ceno 100 dolarjev, kar je domala dvakrat manj od najbližjih tekmecev. Dell je ob tem agresiven tudi pri ceni za potrošni material, saj je treba za barvilo, ki zadostuje za okoli 2000 natisnjenih strani, potrebno odšteti le 65 dolarjev, kar je približno za tretjino manj, kot pri tekmecih. Analitiki menijo, da bo Dellova poteza gotovo povzročila novo cenovno vojno na tem segmentu in morda celo nekoliko povečala prodajo laserskih tiskalnikov glede na cenejše brizgalne tiskalnike. Laserji so sicer danes v manjšini, saj kupci po celem svetu kupijo približno štirikrat več brizgalnikov kot laserjev. Dell Laser Printer 1100 sicer zmore natisniti 15 črno-belih strani na minuto ob ločljivosti 600 pik na palec, s tem pa je namenjen predvsem osebni rabi in rabi v manjših delovnih skupinah.

    Objavljeno: 22.6.2005
  • SAP krepi ekipo s prebežniki tekmecev

    Podjetje SAP je vse bolj dejavno na trgu delovne sile, s čemer si želijo zagotoviti ustrezne kadre za bodoče bitke na področju programske opreme za poslovne informacijske sisteme. Nedavno so tako poskrbeli za manjše presenečenje, ko so objavili, da so v njihove vrste prišli številni doslej vodilni ljudje iz vrst tekmecev, kot so Oracle, Siebel, Peoplesoft in BEA. Prihod svežih kadrov je povzročil tudi rahlo reorganizacijo, čeprav ožja uprava ostaja na svojih mestih. Analitiki so menja, da lahko s tem korakom pričakujemo agresivnejšo politiko podjetja, zlasti pri nastopu na nastajajočih trgih poslovne programske opreme, zlasti povezanih z internetnimi rešitvami.

    Objavljeno: 21.6.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji