• WinFX je .NET 3.0

    S. "Soma" Somasegar, podpredsednik Microsoftovega oddelka Developer Division, je v svojem blogu potrdil, da se bo ogrodje WinFX uradno preimenovalo v .NET Framework 3.0. Novo različico nabora programskih vmesnikov bo Microsoft predvidoma predstavil skupaj z Visto, na voljo pa bo tudi za Windows XP in Windows Server 2003.

    Objavljeno: 12.6.2006
  • Brezbrižni registrarji?

    6 junija, ko je potekel rok za podaljšanje domen .si, se je pri Arnesu v t. i. karanteni znašlo kar 4.422 domen, kar je lastnikom povzročilo izpad spletnih strani in elektronske pošte.

    Objavljeno: 12.6.2006
  • HD-DVD v Evropi pred koncem leta

    Predstavniki interesnega združenja HD-DVD so najavili, da bo nova tehnologija optičnih diskov v prodaji na evropskih trgih v zadnjem četrtletju 2006. Člani združenja, na čelu z japonskim proizvajalcem Toshiba napovedujejo, da bo uvedba tehnologije HD-DVD imela dve ločeni fazi. V prvi naj bi z izdelki HD-DVD ciljali predvsem na navdušence, ki želijo imeti v svoji zbirki tehnologijo video posnetkov z visoko ločljivostjo. Ta hip je na voljo 21 naslovov filmov v visoki ločljivosti na nosilcih HD-DVD, do konca leta pa naj bi jih bilo že 150. Po preteku prvih šestih mesecev naj bi ponudbo dovolj okrepili, da bo zanimiva tudi za širšo javnost. Toshiba napoveduje, da bodo do konca leta 2007 prodali že okoli milijon predvajalnikov HD-DVD, kar bo predstavljalo okoli 4% evropskega trga tovrstnih izdelkov.

    Objavljeno: 11.6.2006
  • Prvi prenosnik z vmensikom HDMI

    V sodelovanju podjetij Asus in ATI je nastal prvi prenosnik, ki premore med drugim tudi video izhod združljiv s standardom HDMI. Prenosnik ima v ta namen vgrajen grafični pospeševalnik ATI Mobility Radeon X1600, ki je združljiv tudi z ATI-jevo tehnologijo Avivo za spremljanje video posnetkov v visoki ločljivosti (HDTV). Prenosnik ima poleg tega vgrajen analogni in digitalni TV sprejemnik in najsodobnejšo Intelovo tehnologijo. Sem sodijo procesorji Intel Core Duo , diski SATA in 15,4 palčni zaslon z visoko ločljivostjo.

    Objavljeno: 11.6.2006
  • Dellove strežniške novosti

    Dell je dan pred svetovno predstavitvijo v Monaku pripravil dogodek, na katerem smo novinarji lahko videli najnovejše strežnike s procesorji Intel Xeon serij 50xx (Dempsey) in 51xx (Woodcrest). Strežniki PowerEdge 1900 (stoječe ohišje), PowerEdge 1950 (višine 1U) in PowEdge 2950 (višine 2U) so prvi na tržišču z omenjeno tehnologijo. Dell predvideva, da ima pred konkurenco na tem področju nekajtedensko prednost.

    Objavljeno: 10.6.2006
  • Shuttle za domači kino

    Podjetje Shuttle, znano po svojih miniaturnih računalnikih XPC je predstavilo nove modele računalnikov, ki so lahko odlična osnova za domači kino. Model XPC M2000 je računalnik v obliki Hi-Fi komponente, ki sodi med zmogljivejše sisteme v tem razredu. Vgrajen je procesor Intel Core Duo s taktom 1,83 GHz, pomnilnik je velik 512 MB, za grafiko pa skrbi kartica Nvidia GeForce 7600 z 256 MB RAM. Tu so še osemkanalna zvočna kartica, gigabitni in brezžični omrežni vmesnik, 250 GB disk SATA2, DVD zapisovalnik in bralnik pametnih kartic. Celota podpira Intelovo specifikacijo, za priključitev na projektorje pa ima komponentni izhod. Komplet dopolnjujejo brezžična tipkovnica s krmilno kroglico in daljinski upravljavec. Cena še ni določena.

    Objavljeno: 10.6.2006
  • Največji e-papir

    LG.Philips je prikazal delujoč prototip doslej največjega elektronskega papirja oziroma upogljivega zaslona s tehnologijo E Ink. Doslej največji elektronski papir meri po diagonali 14,1-palcev in omogoča prikaz slike z ločljivostjo 1280 x 800 pik. Ob tem so povečali tudi število različnih sivin, ki jih zna prikazati zaslon in sicer iz 4 na 16. Hkrati se je izboljšal odzivni čas, ki se je zmanjšal iz 500 na 300 ms. Po sedanjih načrtih naj bi elektronski papir tovrstne velikosti začeli prodajati v letu 2008.

    Objavljeno: 9.6.2006
  • Novosti pri Dellu

    Dell je v Sloveniji z manjšo zakasnitvijo predstavil novo, tretjo generacijo prenosnikov Dell Latitude in mobilnih delovnih postaj Precision. Vanje so vključene številne novosti, ki po besedah regijskih predstavnikov družbe temeljijo na tržnih raziskavah, oziroma potrebah kupcev. Vgrajene inovacije so povzeli z besedami vzdržljivost, povezljivost, varnost in uporabnost.

    Objavljeno: 9.6.2006
  • BS.Player 2.0

    Leta 1999 si je mladenič po imenu Boris Voglar, razočaran, ker primernega video predvajalnika video ni našel, sprogramiral kar svojega. In rodil se je BSplayer. Zaslovel je v trenutku, zlasti v neangleško govorečih državah, saj je imel prvi vgrajeno dovršeno podporo podnapisom.

    Objavljeno: 9.6.2006
  • Script#

    Kot je zadnje čase že običaj, je na svežo Googlovo najavo takoj odgovoril tudi Microsoft. Inovativno in izjemno uporabno orožje spletnih razvijalcev, GWT (Google Web Toolkit) bo dobilo svoj odgovor v Microsoftovem Script#. GWT je nabor orodij, ki omogočajo programerjem v javi, da že razvito kodo enostavno odprejo s spletnim vmesnikom, ki podpira danes nadvse priljubljeni Ajax. Zaradi posebnega prevajalnika je potrebno zgolj ustrezno označiti javansko kodo, GWT pa izdela ustrezne datoteke HTML z vključeno strnjeno kodo javascript, ki omogoča mnogo prijetnejšo uporabniško izkušnjo. Java je z GWT pridobila zmogljiv adut, kar jo spet uvršča drobec nad Microsoftovim ogrodjem .net in jezikom C#.

    Objavljeno: 8.6.2006
  • Sony vstopa v razred DSLR fotoaparatov

    Sony je v začetku junija izpolnil obljube in predstavil svoj prvi digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat z imenom Alpha DSLR-A100. Fotoaparat je nastal v združitvi z oddelkom Konice-Minolte, po tem, ko je ta japonski proizvajalec zapustil trg digitalnih fotoaparatov. Novi model Alpha DSLR-A100 ima zato precej skupnih točk z dosedanjim DSLR fotoaparatom Konica-Minolta 5D. Novi model je digitalni fotoaparat, ki premore tipalo z 10,2 milijoni pik, sistem za stabilizacijo slike Super SteadyShot (zasnovan na Minoltinem Anti-Shake) in poseben sistem za zaščito leč in tipala pred prahom pri menjavi objektivov. Za kupce bo že na začetku na voljo 19 izmenljivih objektivov in dodatkov, ki so združljivi z dosedanjimi Konica-Minolta Maxxum.

    Objavljeno: 8.6.2006
  • Nov operater z omrežjem WiMAX tudi v Sloveniji?

    Avstrijsko podjetje WiMAX Telecom se kot kaže pripravlja za vstop na telekomunikacijski trg v Sloveniji. Podjetje, ki tržni brezžične omrežne povezave na podlagi tehnologije WiMAX ima svoje podružnice v Avstriji, Švici, na Slovaškem in Hrvaškem, aktivno pa sodeluje v postopkih za podelitev nadaljnjih koncesij v Sloveniji, pa tudi v drugih evropskih državah. Trenutno imajo v svojih brezžičnih omrežjih nekaj tisoč uporabnikov, število pa se naglo viša.

    Objavljeno: 8.6.2006
  • Microsoft najavlja novo orodje za poslovno inteligenco

    Microsoft je najavil nov izdelek s področja poslovne inteligence, ki temelji na tehnologijah nedavno kupljenega podjetja ProClarity. Strežnik Microsoft Office PerformancePoint Server 2007 je namenjen podpori za upravljanje z uspešnostjo v velikih in srednje velikih podjetjih. Orodje nudi možnost merjenja, upravljanja in usklajevanja dejavnosti s strategijo podjetja ter s tem omogoča izboljšanje uspešnosti in učinkovitosti. PerformancePoint Server 2007 je sestavni del širše vizije Microsofta na področju poslovnega poročanja, s katero želijo to skupino orodij približati vsakomur v podjetjih.

    Objavljeno: 8.6.2006
  • SiOL po gostilnah visoke ločljivosti

    Naš največji ponudnik dostopa do interneta je napovedoval, da bo preko IP televizije že letos ponudil tudi sliko visoke ločljivosti (HDTV), je končno prikazal kako namerava to izpeljati. Prenašali bodo vse tekme svetovnega prvenstva v HDTV ločljivosti (1080i), a le na javnih mestih. Oddajanje HDTV signala je namreč mogoče zgolj preko nadgrajenega omrežja ADSL 2+, ki ga še ne zagotavljajo po vsej državi, hkrati so komaj uspeli dobiti 200 set top naprav, ki podpirajo HDTV. Tako so skupaj z Gorenjem pripravili akcijo v sklopu katere bodo postavili Gorenjeve plazmatske HDTV televizorje v nekatere izbrane gostilne po vsej državi in jih opremili z ADSL 2+ ter set top napravami za obdobje svetovnega prvenstva v nogometu. Za obdelavo slike, vstavljanje reklam in grafičnih elementov bo poskrbela produkcijska hiša VPK, za komentiranje tekem pa so se dogovorili s TV Slovenijo in Kanalom A. Set top naprave so Sagemove, za kodiranje slike pa uporabljajo kodek MPEG4.

    Objavljeno: 8.6.2006
  • Benq-Siemens predstavil prve telefone

    Združen Benq-Siemens, ki se uvršča med največje proizvajalce mobilnih telefonov se ne namerava zanašati na nekdanjo Siemensovo produktivnost štirih aparatov letno, temveč obljubljajo kar 25 novih naprav vsako leto. Po prevzemu Siemens Mobile pred nekaj meseci je tako Benq-Siemens v Sloveniji predstavil prve tri aparate in pokazal še nekatere, ki bodo na voljo tekom leta.

    Objavljeno: 8.6.2006
  • Nvidia GeForce 7950 GX2

    Nvidia je predstavil novo grafično kartico GeForce 7950 GX2, ki uporablja dva grafična procesorja in je ta hip najzmogljivejši grafični podsistem na trgu. Kartica uporablja dva procesorja GeForce s katerima dosega hitrost procesiranja kar 78,8 GB/s in zmožnost zapolnjevanja 24 milijard texlov na sekundo. V ta namen ima kartica kar 1 GB velik specializirani pomnilnik, ki ga souporabljata oba procesorja, prva tako pa sta na kartici dva DVI izhoda s katerima lahko krmilimo do dva monitorja z ločljivostmi do 2560 x 1600 pik. Cena je zmogljivost primerna, saj bo treba za kartico odšteti vsaj 600 evrov. Komur to ne bo dovolj pri podjetju Nvidia obljubljajo kasnejšo dopolnitev gonilnikov, s katerimi bo mogoče krmiliti do dve kartici združeni prek vodila SLI, s čimer bodo v grafiko "vpreženi" kar štirje grafični procesorji.

    Objavljeno: 7.6.2006
  • 200 GB za prenosnike

    Toshiba je predstavila nov 2,5-palčni disk za prenosne računalnike, ki omogoča hrambo do 200 GB podatkov. Disk z imenom MK2035GSS ima povrh vsega vmesnik SATA-II, hitrost vrtenja 4.200 vrtljajev na minuto in majhne dimenzije, saj je celota tanjša od enega centimetra. Visoko zmogljivost so dosegli z uporabo tehnologije navpičnega zapisovanja na magnetno površino, s čemer lahko dosežejo gostoto kar 178 Gb na kvadratni palec ali 277,1 Mb na kvadratni milimeter. Dosedanji rekord je bil 133 Gb na kvadratni palec, kar so tudi dosegli pri Toshibi. V prodaji bo predvidoma konec jeseni.

    Objavljeno: 7.6.2006
  • Google Spreadsheets

    Google je najavil novo spletno storitev - spletno preglednico Google Spreadsheets, kar analitiki ocenjujejo kot prvi frontalni napad na Microsoft in njegovo pisarniški zbirko Office. Google Spreadsheets je tako kot večina orodij proizvajalca izveden kot spletna storitev, kar pomeni, da ne potrebuje nobene namestitve na uporabnikov računalnik. Program omogoča odpiranje in shranjevanje preglednic v zapisih CSV in XLS (Excel), posebnost pa je to, da lahko posamezno preglednico souporabljamo z drugimi uporabniki in z njimi sodelujemo na istem dokumentu v realnem času.

    Objavljeno: 7.6.2006
  • VMware Virtual Infrastructure 3

    VMware je predstavil dolgo pričakovano tretjo generacijo orodij za virtualizacijo strežniškega okolja v podjetjih. Komplet izdelkov z imenom Virtual Infrastucture 3 temelji na orodju za virtualizacijo strežnikov ESX Server 3, upravljavskem orodju Virtual Center 2 in drugih orodjih. Novi komlet je prva pomembna nadgradnja izdelkov družbe VMware v zadnjih dveh letih in predstavlja nov mejnik na področju konsolidacije strežniškega okolja.

    Objavljeno: 6.6.2006
  • Lahki Lenovo za množice

    Podjetje Lenovo je predstavilo nov prenosnik iz družine za široko rabo Lenovo 3000, ki sodi med lahke prenosnike z 12,1-palčnim zaslonom. Lenovo 3000 V100 tehta le 1,8 kg in premore zaslon širokega tipa (16:9), pri tem pa temelji na dvojedrnem procesorju Intel Core Duo. Prenosnik je sicer nekoliko debelejši od drugih ultra lahkih prenosnikov, vendar ima zato optično enoto (CD-RW/DVD-ROM ali DVD zapisovalnik) vgrajeno v ohišje. Vse različice so opremljene z brezžičnim omrežnim vmesnikom, nekatere pa imajo tudi vmesnik bluetooh, ob tem pa lahko kupci računajo na tri vmesnike USB, vmesnik firewire , bralnik za pet različnih tipov pomnilniških kartic in tudi video kamero z ločljivostjo 1,3 milijona pik. Nekateri modeli premorejo tudi bralnik prstnih odtisov, kar pripomore k večji varnosti. V Sloveniji bo Lenovo 3000 V100 na voljo od junija dalje za ceno od 330.000 tolarjev navzgor.

    Objavljeno: 6.6.2006
  • 10 gigabitov med Ljubljano in Mariborom

    Telekom Slovenije je v uporabo predal novo 10 gigabitno povezavo Ethernet med Mariborom in Ljubljano. Gre za prvo tovrstno povezavo, ki je del projekta izgradnje IP hrbteničnega omrežja začetega jeseni lanskega leta in bo omogočala ethernetni priključek na Telekomov hrbtenico tako rezidenčnim uporabnikom, kot tudi drugim operaterjem. Projekt se bo nadaljeval z nadgradnjo in zagotavljanjem tako zmogljivih povezav z drugimi regijskimi vozlišči na skupno 103 lokacijah. Od tega je na 33 lokacijah predviden dostop tako ADSL, kot tudi Ethernet, na 21 lokacijah zgolj ADSL in 49 lokacij samo Ethernet. To pomeni skupaj 82 lokacij, kjer bo možen Ethernet priklop na hrbtenično IP omrežje Telekoma Slovenije.

    Objavljeno: 6.6.2006
  • Gartnerjeva priporočila IT službam

    Predstavniki analitske družbe Gartner so na tradicionalnem srečanju Syposium/ITxpo prikazali svoj pogled na prihodnost in vlogo služb IT v podjetjih. Gartner meni, da bo rast IT proračunov v prihodnje še naprej razmeroma majhna, reda 3% letno, kar pomeni, da bodo IT službe pod vedno večjimi pritiski pri svojem delovanju. Pri tem je pomembno poudariti, da zgolj zmanjševanje stroškov v okviru organizacij IT ne bo omogočalo pravih rešitev. Prej obratno - direktorji in vodje služb IT bodo morali ustvarjati dodano vrednost hitreje, kot bodo zmanjševali stroške. To bo zahtevalo agilnost v delovanju, ki bo hitrejša od napredka tehnologij.

    Objavljeno: 5.6.2006
  • Kycerin varčen laser velikosti A3

    Kyocera je predstavila laserski tiskalnik FS-6950DN, ki nudi tisk na papir velikosti A3, pri tem pa ima zelo skromne zunanje mere in nizke stroške lastništva. Ločljivost tiska je 1200x1200 točk na palec, hitrost pa 35 strani A4 na minuto oziroma 16 strani A3 na minuto. V osnovni različici nudi tudi obojestransko tiskanje in omrežni vmesnik, vse skupaj za ceno 319.990 tolarjev (dodati je treba še DDV). Osnovni predal ima prostora za 350 listov papirja, kar je moč povečati na 1.350 listov. Hitro delovanje zagotavljata procesor PowerPC 750 s taktom 400 MHz in 64 MB velik pomnilnik. Proizvajalec navaja, da je cena natisnjene strani le 1,55 tolarja (+DDV), kar je manj kot pri večini tekmecev.

    Objavljeno: 5.6.2006
  • Dell in Alienware ciljata na ljubitelje

    Podjetje Dell in njegova od nedavno hčerinska družba Alienware sta predstavili nove namizne računalnike in prenosnike, ki so namenjeni pretežno ljubiteljem računalniških iger in digitalne zabave. Novi namizni računalnik XPS 700 je eden izmed najzmogljivejših računalnikov za domačo rabo ta hip. Opremljen je lahko z dvojedrnimi procesorji Pentium Extreme Edition ali Pentium D Dual Core, osnovna plošča temelji na naboru Nvidia nForce 590 SLI, prostora pa je za tri diske zmogljivosti do 500 GB in skupno do 4 GB pomnilnika DDR2.

    Objavljeno: 5.6.2006
  • Pirati se vračajo

    Kot smo poročali, so švedski kriminalisti zadnji dan maja zasedli prostore podjetja Rex|Port80, ki je gostilo strežnike enega največjih iskalnikov datotek torrent - The Pirate Bay, poleg tega pa še 200 drugih domen.

    Objavljeno: 4.6.2006
  • AMD 4x4

    AMD je predstavil novo arhitekturo za navdušence nad računalniškimi igrami, AMD 4x4. Sestavljata jo dva dvojedrna procesorja in dva grafična procesorja.

    Objavljeno: 4.6.2006
  • Vista in Office 2007 brez XPS

    Windows Vista in Office 2007 bosta pred dokončno izdajo doživela še nekaj sprememb, med drugim tudi zaradi pričakovane tožbe s strani Adoba, ki bi lahko celo vplivala na datum izida obeh izdelkov. Podjetji namreč po več mesecih poganjah nista uspeli zgladiti spora.

    Objavljeno: 3.6.2006
  • Ubuntu 6.06 LTS

    Izšel je Ubuntu 6.06 LTS, ki je nastajal pod razvojnim imenom "Dapper Drake". Različica je nastajala 6 tednov več od sprva predvidenih 6 mescev, saj gre za prvo izdajo Ubuntu Linuxa z dolgoročno podporo (Long Term Support). Tako bodo brezplačni varnostnih popravki in plačljiva tehnična podpora na voljo tri leta za namizne računalnike in 5 let za strežnike.

    Objavljeno: 3.6.2006
  • PC v vtičnici

    Newcastlesko podjetje Jade Integration bo v sredini mesca predstavilo enega najmanjših lahkih odjemalcev. Jack PC bomo priklopili v vtičnico, ki se ji bo natančno prilegal. Kljub svoji majhnosti bo vseboval vso potrebno elektroniko, da bo lahko deloval kot računalnik z nizko oz. srednjenizko porabo električne energije.

    Objavljeno: 3.6.2006
  • Varno plačevanje sistema Activa

    Na tiskovni konferenci so predstavniki bank članic sistema Activa s partnerjema Mastercard in Visa premierno predstavili delovanje najnovejšega varnega načina plačevanja storitev prek spleta. Sistem uporablja Mastercardovo tehnologijo »SecureCode« in Visino »Verified by Visa«. Varnost običajnega spletnega kupovanja, kjer uporabnik v spletni obrazec vpiše le številko kreditne kartice in trimestno varnostno kodo z zadnje strani kartice, je v primeru uporabe nove storitve zvišana tako, da mora uporabnik v obrazec vpisati tudi enkratno kodo, ki jo generira čip na pametnih karticah Activa in se prikaže na posebnem bralniku.

    Objavljeno: 2.6.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji