• Microsoft se odpira za ODF

    Microsoft je pripravil manjše presenečenje z objavo, da bodo v naslednjem kompletu popravkov razširili podporo za zapise paketa Office. V nasprotju z dosedanjimi prizadevanju za lasten zapis OOXML, ki so ga predložili tudi kot standard ISO, bodo v Service Packu 2 za Office 2007 podprli tudi zapis ODF, ki je sicer steber konkurenčnemu izdelku openOffice.org. Sočasno se je tudi izvedelo, da Microsoft ne bo implementiral polne podpore za OOXML vsaj do izida naslednje različice Officaa (delovni ime 14), ki ga pričakujemo nekako dve leti. Po sedanjih napovedih naj bi bil drugi komplet popravkov za Office na voljo v začetku leta 2009. Po nekaterih podatkih naj bi Microsoft omogočil, da bo na željo uporabnika zapis ODF privzeti zapis v programih, kot je Word. Uporabniki sicer lahko že danes uživajo podporo za ODF v najnovejši zbirki Office, vendar to ni zasluga Microsofta temveč dodatek drugih avtorjev. Zagovorniki odprtih standardov kljub najavi še vedno dvomijo v odpiranje Microsofta na področju podatkovnih zapisov.

    Objavljeno: 23.5.2008
  • One Laptop Per Child - druga generacija

    Neprofitna organizacija OLPC s profesorjem Nicholas Negropontejem na čelu je predstavila načrte za drugo generacijo prenosnih računalnikov namenjenih zlasti otrokom v nerazvitih državah. Novi prenosnik ki so mu dali ime XO-2 je še bolj ambiciozen projekt kot prvi poizkus, saj avtorji želijo doseči prodajno ceno komaj 75 dolarjev. Prvi prenosnik XO-1 naj bi po prvotnih načrtih stal 100 dolarjev, vendar so proizvodni stroški končno ceno popeljali bližje meji 200 dolarjev.

    Objavljeno: 22.5.2008
  • Osebni TelePresence

    Podjetje Cisco je po dokaj uspešnem začetku trženja vrhunskega vidokonferenčnega sistema TelePresence, ki je namenjen povezavi konferenčnih sob, predstavil tudi različico sistema, ki je namenjena osebni rabi. Obenem so predstavili novo različico rešitve za sestankovanje večjih skupin. Cisco TelePresence je vrhunska tehnologija za sodelovanje, ki temelji na kakovostnem zvoku in video posnetkih v visoki ločljivosti, skupaj z interaktivnimi orodji pa prinaša poglobljeno doživetje sestankov. Cisco TelePresence pomaga podjetjem skrajšati prodajne in razvojne cikle, saj izboljša učinkovitost delovanja in podpira poslovne prakse z odgovornostjo za okolje.

    Objavljeno: 22.5.2008
  • Microsoft želi Yahoojev iskalnik

    Čeprav Microsoft in Yahoo še vedno ne dajeta uradnih izjav glede vsebine in sklepov novega kroga pogajanj o sodelovanju, neimenovani vir blizu družbe Yahoo navaja, da Microsoft predlaga odkup spletnega iskalnika družbe Yahoo in nakup manjšinskega deleža v podjetju, ki so ga skušali v celoti odkupiti za okoli 47,5 milijard dolarjev. Če bo v pogajanjih sprejet Microsoftov predlog, bomo najbrž priča tesnemu sodelovanju med obema družbama, ki bosta ostali lastniško bolj ali manj neodvisni. Microsoft bi z nakupom iskalnika pridobil glede na glavnega tekmeca, družbo Google, čeprav bi skupno imeli okoli 30% tržnega deleža, kar je domala dvakrat manj od Googla, ki ima po ocenah okoli 60% vseh iskalnih poizvedb, vsaj kar se tiče ZDA.

    Objavljeno: 21.5.2008
  • Opera Mini 4.1

    Norveško podjetje Opera Software je objavilo novo različico spletnega brskalnika za mobilne telefone Opera Mini 4.1, ki je pri delovanju skoraj 50% hitrejša od dosedanje. V praksi se to precej pozna pri nalaganju spletnih strani na pametnih telefonih, ki pri bolj nekoliko bolj kompleksnih vsebinah rabijo več deset sekund za pripravo in prikaz. Nova različica na mobilne telefone prinaša možnost hrambe in ogleda spletnih strani tudi tedaj, ko ni priključen na internet (offline). Iz namiznih brskalnikov je prišla funkcija samodejnega zaključevanja URL naslovov na podlagi zgodovine preteklih obiskov, prav tako pa je zdaj omogočeno hitro iskanje ključnih besed na spletnih straneh. Za prenos slik, glasbe in drugih elementov na mobilni telefon s strani je zdaj dovolj preprosti klik na zaslon, pri čemer ni potrebno zapuščati programa za predvajanje in rabo. S tem se Opera Mini uvršča med najbolj zmogljive brskalnike za mobilne telefone, deluje pa ne več kot 800 različnih modelih, pri čemer jih ima danes že okoli 60 brskalnik nameščen kot privzeti program že ob nakupu telefona.

    Objavljeno: 21.5.2008
  • Napster odpira novo glasbeno trgovino

    Podjetje Napster, nekoč znano kot najbolj priljubljeni spletni program za izmenjavo datotek (P2P), je odprl novo spletno trgovino za prodajo glasbe, ki se lahko pohvali z največjo ponudbo skladb, ki niso zaščitene z algoritmom DRM. V ponudbi imajo čez 6 milijonov skladb velikih in neodvisnih založb, za katere imajo dovoljenje za prodajo kupcem po celem svetu. Podobno kot Apple Napster za posamezno skladbo računa 99 ameriških centov (po sedanji menjavi okoli 63 evro centov), prenos pa je mogoč na poljubno ciljno napravo, od mobilnih telefonov do osebnih računalnikov. Apple ima sicer precej večjo spletno trgovino, vendar so vse njihove skladbe zaščitene z algoritmom za zaščito avtorskih pravic (DRM), kar ponekod otežuje rabo, predvsem pa prosto kopiranje gradiva. Apple ima po ocenah skoraj 70% trga spletne prodaje glasbe in je nedavno postal največji prodajalec glasbe v ZDA na sploh. Napster že nekaj časa ponuja glasbo proti plačilu, sedanja poteza pa je velik zasuk glede na sedanjo strategijo, kjer so strankam ponujali neomejen dostop do gradiva v zameno za mesečni pavšal.

    Objavljeno: 21.5.2008
  • Telekom predstavil razvojni laboratorij – BrihtaLab

    Pri Telekomu Slovenije novinarjem predstavili konec aprila odprt razvojno-testni laboratorij, ki je namenjen inovacijam in izboljšavam, tesno pa je povezan s spletnem portalu Brihta, po katerem je dobil tudi ime. Portal je zaživel lani jeseni, po besedah Telekoma pa so zaposleni vložili preko petdeset predlogov, slaba petina naj bi bila že realizirana oziroma v zadnji fazi testiranja. V laboratoriju BrihtaLab je šest redno zaposlenih s področja ITja.

    Objavljeno: 20.5.2008
  • Itanium s štirimi jedri

    Intel skupaj s partnerskimi podjetji na namerava opustiti razvoj ne ravno uspešne platforme Itanium in za začetek leta 2009 napoveduje nov model, ki bo imel štiri jedra. 64-bitni procesor Itanium z imenom Tukwila bo izdelan v 65-nm tehnologiji in bo na začetku deloval s takti do 2 GHz. Pri Intelu bodo poleg tega povečali količino vgrajenega predpomnilnika iz sedanjih 24 na 30 MB. Obenem bo novi procesor imel vgrajen krmilnik za pomnilnik in podporo za povezave QuickPath, ki bodo pohitrile prenos podatkov znotraj procesorja. Podobno tehnologijo naj bi dobil tudi prihajajoči procesor Nahelm, ki pa temelji na priljubljeni x86 arhitekturi.

    Objavljeno: 20.5.2008
  • Samsung prvi s prenosnikom OLED

    Samsung bo kot vse kaže prvi proizvajalec, ki bo zaslonsko tehnologijo OLED vgradil v prenosni računalnik za redno prodajo. Na sejmu SID 2008 (Society for Information Display) v Los Angelesu so prikazali prototip prenosnika, ki se ponaša z 12,1-palčnim zaslonom AMOLED (active matrix organic light-emitting diode), ki zmore prikazati ločljivost 1280 x 768 pik. Glavne prednosti novega zaslona so majhna debelina, zelo žive barve, bistveno boljši kontrast (20-krat večji kot pri zaslonih LCD) in majhna poraba energije (ne potrebuje zadenjske osvetlitve), kar se odlično poda razredu ultra lahkih modelov. Da gre za prototip, priča tudi futuristična tipkovnica brez gibljivih tipk, saj jih nadomešča na dotik občutljiva površina. Končni izdelek bo po vsej verjetnost imel drugačno tipkovnico. Pravi prenosnik z zaslonom OLED lahko pričakujemo v prodaji predvidoma še letos.

    Objavljeno: 20.5.2008
  • Microsoft in Yahoo ponovno za mizo

    Po tem, ko je Microsoft uradno odstopil od ponudbe za prevzem družbe Yahoo in je bilo videti, da je pogovorov konec, sta se partnerja ponovno usedla za pogajalsko mizo. Predstavniki obeh podjetij so potrdili nove razgovore, ki pa temeljijo na drugačnih temeljih kot doslej. Microsoft v novem poizkusu nima namere prevzeti celotne družbe, trenutno pa tečejo pogovori o alternativnih možnostih povezovanja, ki bi bile sprejemljive za obe strani.

    Objavljeno: 19.5.2008
  • Adobe Flash Player 10 Beta

    Adobe je objavil prvo javno razvojno različico programa Flash Player 10, ki obljublja še bolj dinamične in slikovite večpredstavne učinke na spletnih straneh. Adobe Flash Player 10 prinaša možnost uporabe lastno razvitih učinkov in filtrov, 3D rotacijo in transformacijo predmetov, vključno z video posnetki ter precej bolj prilagodljivo prikazovanje besedil, kjer imajo oblikovalci natančen nadzor nad pisavami in prikazom. Vse te novosti pa ne prinašajo počasnejšega delovanja, saj zna odslej Flash Player izrabljati sredstva grafičnih procesorjev v posameznem računalniku. Pri video posnetkih zna Flash Player samodejno prilagajati kakovost posnetkov trenutnemu stanju komunikacijske povezave, kar zagotavlja predvajanje domala brez prekinitev. Poleg samega predvajalnika je Adobe pripravil tudi orodje Adobe Pixel Bender, s katerim lahko pripravimo lastne učinke in filtre za Flash vsebine.

    Objavljeno: 19.5.2008
  • Google Translate z novimi jeziki

    Google je obogatil spletno storitev za samodejni prevod besedil s podporo za deset dodatnih jezikov. Poleg dosedanjih trinajst jezikov zna zdaj Google Translate prevajati v in iz bolgarskega, hrvaškega, češkega, danskega, finskega, norveškega, poljskega, romunskega, švedskega in hindujskega jezika. Poleg tega je Google v prevajalni sistem prvič dodal možnost samodejne razpoznave jezika, ki ga želi uporabnik prevesti. Po trditvah predstavnikov podjetja se samodejna detekcija izkaže bolje predvsem pri nekoliko daljših besedilih.

    Objavljeno: 19.5.2008
  • Asusove varne osnovne plošče

    Asus je predstavil novo družino osnovnih plošč za osebne računalnike, pri katerih sta v ospredju fizična in podatkovna varnost. Nova družina Asus P5Q namreč vsebuje posebno zaščito pred statično elektriko, zaščito pred velikimi tokovi, dodatno pa tudi varno hrambo podatkov s šifriranjem podatkov na različnih nosilcih, kot tudi enostavno orodje za varnostne kopije.

    Objavljeno: 19.5.2008
  • Mobitelove novosti

    Podjetji Skupine Telekom Slovenije, Mobitel in Avtento.si, sta začeli skupno nastopati na trgu pri ponujanju storitev za varno poslovanje. Poslovnim uporabnikom, kasneje pa tudi drugim, ponujata štiri različne pakete za varno shranjevanje in kopiranje podatkov v posebni varni sobi, upravljan poštni strežnik z dostopom do elektronske komunikacije ter najem virtualnih in fizičnih strežnikov. Cene mesečnih naročnin se gibljejo od 10,90 do 69,90 evrov.

    Objavljeno: 18.5.2008
  • Wii Fit

    Wii Fit bo očitno nov hit iz Nintendovih logov, saj so prodajne številke upravičile vsa pričakovanja. Igralcu ponuja širok izbor vadb, za večjo zanimivost pa je na voljo tudi posebna podlaga, ki zaznava gibanje. Nova igra za konzolo Wii je bila sicer na Japonskem na voljo že konec lanskega leta, pred tedni se je pojavila v Evropi, zdaj pa je na voljo še v ZDA in Avstraliji.

    Objavljeno: 18.5.2008
  • Apple ukinja ekskluzivo za iPhone

    Apple se je odločil prekiniti z neobičajno politiko pri prodaji mobilnih telefonov, ki je omogočala prodajo iPhona pri samo enem mobilnem operaterju v državi. Potem ko je v zadnjem času oznanil prodajo priljubljenega mobilnega telefona še v nekaterih državah, zdaj po ugotovitvah Piper Jaffrayja trg potencialnih kupcev obsega že 575 milijonov ljudi.

    Objavljeno: 17.5.2008
  • Windows XP na OLPC

    Po nekaj mesecih ugibanj je Microsoft potrdil namige, da bo v prihodnje ponujal Windows XP tudi za poceni prenosnik za otroke tretjega sveta OLPC XO. Preizkusna doba se bo začela že junija, uporabniki pa bodo lahko izbirali med prenosnikom s sedanjim operacijskim sistemom (Linux), z Windows XP ali pa bodo imeli nameščena kar oba. V drugem primeru bo potrebno osnovni ceni 200 dolarjev prišteti 3, v tretjem pa 7 dolarjev.

    Objavljeno: 17.5.2008
  • Debian z resno varnostno luknjo

    V distribuciji Linuxa Debian je bila odkrita varnostna luknja v generatorju naključnih števil za paket OpenSSL. Do napake je prišlo pri izdelavi paketa za Debian, zato so prizadete vse distribucije, ki temeljijo na njem, med drugim precej bolj razširjeni Ubuntu ter MEPIS, Damn Small Linux, Xandros, Knoppix in Linspire.

    Objavljeno: 16.5.2008
  • Projektorja z WUXGA

    ProjectionDesign je predstavil projektorja F10 WUXGA in F30 WUXGA, ki (kot že ime pove) zmoreta predvajati sliko v široki ločljivosti 1920 x 1200 pik (razmerje 16:10). Za projiciranje slike uporabljata tehnologijo Digital Light Processing (DLP) podjetja Texas Instruments, njuna standardna ločljivost pa ustreza ločljivosti namiznih zaslonov z diagonalo 24 palcev, ki so vse bolj razširjeni, in je bolj primerna za prikaz slike iz računalnikov kot npr. 1080p.

    Objavljeno: 16.5.2008
  • Fedora 9 je tu

    Izšel je Fedora 9 - nova različica distribucije Linuxa, ki se je pred petimi leti izvila iz razvoja Red Hat Linuxa, le-ta pa se je do danes povsem preusmeril v razvoj programskih rešitev za podjetja. Fedora 9 prinaša namizna okolja GNOME 2.22, KDE 4.0.3 in Xfce 4.2.2, brskalnik Firefox 3.0 beta 5 in jedro Linux 2.6.25.

    Objavljeno: 16.5.2008
  • NT konferenca zapira svoja vrata – v zmagovalni skupini Imagine Cup tudi sodelavec Monitorja

    Z zaključnim predavanjem, se danes, 14. maja, NT konferenca 2008 zaključuje. Množica slušateljev je lahko v teh treh dneh slišala mnogo novega, se družila ter uživala v pomladnem portoroškem soncu.

    Objavljeno: 15.5.2008
  • Poplava operaterjev s pomembno tržno močjo

    Agencija za pošto in elektronske komunikacije (APEK) je včeraj objavila odločbe, s katerimi je konec prejšnjega meseca kar osem operaterjev razglasila za operaterje s pomembno tržno močjo (OPTM) na upoštevnem trgu št. 3 »Zaključevanje klicev v javnem telefonskem omrežju na fiksni lokaciji«. Razen Telekoma Slovenije, za katerega bi pričakovali, da je operater s pomebno tržno močjo na tako rekoč vseh upoštevnih trgih, je APEK za OPTM razglasila tudi vse alternativne operaterje, ki nastopajo na trgu št. 3. To so operaterji, ki ponujajo telefonske storitve prek lastnega internetnega omrežja (VOIP): Amis, In.life, Ljubljanski kabel, Sinfonika, T-2, Tuš Telekom in UPC Telemach. Do sedaj je na tem trgu bil en sam OPTM, Telekom Slovenije, na podlagi odločbe APEK iz decembra 2005.

    Objavljeno: 15.5.2008
  • Prenovljen Google Maps

    Google je obogatil svojo priljubljeno kartografsko storitev Maps, ki odslej omogoča tudi dodajanje povezav na članke v Wikipediji in fotografije z geografskimi podatki, ki jih hrani spletna storitev Panoramio. Tako si lahko odslej uporabniki ogledajo tudi profesionalne in umetniške fotografije znamenitosti, ki so sicer slabo vidne iz tlorisa ali uličnega pogleda (Street View).

    Objavljeno: 15.5.2008
  • BlackBerry Bold

    Podjetje Research in Motion je predstavilo nov mobilni telefon BlackBerry Bold, ki je prva naprava kanadskega izdelovalca priljubljenih pametnih naprav, ki podpira omrežja tretje generacije. Poleg hitrega prenosa podatkov s tehnologijo HSDPA pa Bold združuje tudi mnoge druge zmogljivosti, ki so bile doslej na voljo ločeno v posameznih modelih BlackBerryjev.

    Objavljeno: 15.5.2008
  • Sony z izgubo

    Sony je presenetljivo sporočil, da je v minulem poslovnem četrtletju, ki je potekalo od januarja do marca, zabeležil izgubo, in sicer je le-ta znašala 45 milijonov dolarjev. V preteklosti je za to obdobje napovedoval dobiček v višini 260 milijonov dolarjev, čeprav je tudi v enakem obdobju lani zabeležil kar milijardo dolarjev izgube.

    Objavljeno: 14.5.2008
  • HP objavil poslovne rezultate

    HP je objavil poslovne rezultate za drugo računovodsko četrtletje leta 2008, v katerem je ustvaril 28,3 milijarde ameriških dolarjev prihodkov (v enakem obdobju lani 25,5 milijarde). Zaslužek na delnico po metodologiji GAAP je znašal 0,80 dolarjev (lani 0,65). Za tretje četrtletje HP ocenjuje, da bodo prihodki dosegli med 27,3 in 27,4 milijarde dolarjev, zaslužek na delnico po metodologiji GAAP pa med 0,76 in 0,77 dolarjev.

    Objavljeno: 14.5.2008
  • XP cenejši na cenejših računalnikih

    Microsoft je znižal ceno starejše različice operacijskega sistema Windows za nizkocenovne prenosne računalnike, tako da očitno še dolgo ne bo konca nadvse uspešne komercialne poti Windows XP. Pocenitev velja samo za ultralahke prenosne računalnike, ki dosegajo vnaprej predpisane specifikacije.

    Objavljeno: 14.5.2008
  • MySpace dobil bitko s spamerji

    Sodišče je ugodilo tožbi družabnega omrežja MySpace, ki ga je le-to zaradi pošiljanja neželenih sporočil sprožilo proti Sanfordu Wallacu in Walterju Rinesu. Nobeden izmed dvojice se namreč ni pojavil na sodišču, zato jo je sodišče spoznalo za kriva. Sodba je verjetno največja med vsemi, ki so se doslej nanašale na pošiljanje neželene elektronske pošte, saj znaša kazen okoli 150 milijonov evrov.

    Objavljeno: 13.5.2008
  • HP kupil EDS

    Hewlett-Packard je kupil podjetje Electronic Data Systems (EDS) za 13,9 milijarde dolarjev, kar je njegov največji prevzem po letu 2002, ko je prevzel družbo Compaq za 19 milijard dolarjev. EDS je podjetje iz Teksasa, ki se ukvarja z razvojem informacijskih rešitev, HP pa je ena izmed njegovih največjih strank.

    Objavljeno: 13.5.2008
  • Začela se je NT konferenca 2008

    Že trinajstič zaporedoma je danes, 12. maja 2008, odprl vrata največji IT dogodek pri nas. NT konferenca 2008 združuje prek 2200 udeležencev iz več kot 700 podjetij, več kot 110 predavanj in 44 sponzorjev prireditve. Udeleženci so deležni kar nekaj organizacijskih sprememb. Najbolj vidna bo razočarala predvsem tehnično usmerjene obiskovalce, ki so prišli po konkretne informacije. Prvi dan je bil namreč tako imenovani "keynote" dan, v katerem so se poleg uvodnega nagovora direktorja Mateja Potokarja ter Gartnerjevega analitika, zvrstila še tehnični keynote z - rednim obiskovalcem že poznanim - Rafalom Lukawiecki ter poslovno predavanje prof. dr. Andreja Vizjaka, direktorja svetovalnega podjetja A.T. Kearny.

    Objavljeno: 13.5.2008
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji