• Prenova laserjev Dell

    Podjetje Dell je prenovili ponudbo laserskih tiskalnikov in predstavilo lastno orodje za nadzor tiska prek omrežja. Prva novost je barvni laser Dell Laser Printer 3010cn, ki nudi hitrost tiska 25 črno-belih strani na minuto, v ZDA pa stane le 380 dolarjev. Za večje delovne skupine je namenjen model 5110cn, ki zmore tiskati do 35 barvnih in 40 črno-belih strani na minuto, osnovni model pa stane 1.000 dolarjev. Nova sta tudi omrežna črno-bela laserja 5210n in 5310n, ki zmoreta tisk s hitrostjo do 50 strani minuto, novo ponudbo pa zaokrožuje večfunkcijska laserska naprava 1815dn s ceno 430 dolarjev. Dell je obenem predstavil novo programsko opremo OpenManage Printer Manager, ki omogoča omrežni nadzor tiskalnikov, med drugim pa vsebuje podporo za funkcijo ColorTrack, s katero lahko upravitelji omejijo količino barvnega tiska posameznim uporabnikom.

    Objavljeno: 23.5.2006
  • NT konferenca 2006

    V časih, ko so vse bolj v ospredju novi poslovni in tehnološki pristopi, kot je storitveno usmerjeno računalništvo, se Microsoft z NT konferenco 2006 nekoliko presenetljivo vrača nazaj k svojim koreninam. Med tem, ko se druge prireditve v IT sektorju skušajo profilirati bolj ali manj kot poslovni dogodki, je Microsoft ubral korajžno, a dobro preračunano pot in svoj osrednji dogodek v Sloveniji jasno označil kot tehnično srečanje. Srečanje, kjer so v ospredju tehnologija in izdelki, kot v "dobrih starih časih". Na prvi pogled gre za korak nazaj, saj si je Microsoft v zadnjih letih močno prizadeval, da bi celoto transformiral bolj s poslovnimi vsebinami. Toda od baze, torej tistih, ki maja že nekako zvesto prihajajo vsako leto v Portorož, so dobili jasno sporočilo - dajte nam več tehnične vsebine, manj poslovne.

    Objavljeno: 23.5.2006
  • Hibridni disk iz Samsunga

    Samsung napoveduje nov tip pomnilniške naprave, ki bo vsebovala tako magnetni disk kot pomnilnik Flash RAM. Take hibridne naprave so namenjene predvsem mobilnim napravam, saj naj bi odločno prispevale k zmanjšanju porabe energije, pa tudi hitrejšemu zagonu računalnikov. Samsung trdi, da lahko na ta način podaljšajo trajanje delovanja vsaj za pol ure, magnetni disk pa bi bil aktiven le tedaj, ko je potrebno prenesti podatke v medpomnilnik Flash. Disk bodo tržili pod blagovno znamko ReadyDrive, celota pa bo združljiva tudi z Microsoftovo tehnologijo ReadyBoost, ki lahko pomnilnik Flash uporablja tudi kot za začasni navidezni pomnilnik računalnika, kar bo uporabljeno v bodočem operacijskem sistemu Windows Vista. Prvi sistemi s hibridnimi diski bodo novi tablični računalniki Q1 in Q30, ki temeljijo na platformi Microsoft Origami.

    Objavljeno: 23.5.2006
  • Elektronsko podaljšanje prometnega dovoljenja

    Od 21. maja je na voljo portal elektronskih storitev javne uprave E-storitve, ki prebivalcem omogoča pridobivanje informacij o vlogah, s katerimi komunicirajo z javno upravo, njihovo izpolnjevanje in oddajanje ustreznim ustanovam ter morebitno plačevanje.

    Objavljeno: 22.5.2006
  • Sapphire 2006

    SAP je na uporabniški konferenci Sapphire 2006 v Orlandu na Floridi uradno objavil novo različico poslovnega informacijskega sistema MySAP ERP 2005. Gre za prvo različico, ki je zgrajena na novi arhitekturi Enterprise Services Architecture (ESA) in ogrodju NetWeaver, s katero SAP vstopa na področje storitveno usmerjene arhitekture (SOA). Hkrati z objavo, so predstavili tudi prve spletne storitve (kmalu jih bo čez 500), ki podatke sistemov SAP ponujajo drugim aplikacijam in podsistemom. Nova različica ima tudi okrepljeno podporo za nove poslovne procese s specifičnih poslovnih področjih kot tudi nova analitična orodja, ki so del osnovnega sistema.

    Objavljeno: 22.5.2006
  • Svetovni rekord pri hrambi na trak

    IBM je v sodelovanju z družbo Fuji Photo Film prikazal prototip tračne enote, ki lahko shrani na kvadratni palec traku kar 6,67 milijard bitov, kar je 15-krat več kot današnja najzmogljivejša tehnologija na tem področju. IBM-ov raziskovalni center Almaden v Kaliforniji je razvil skupaj z japonskim partnerjem poseben dvoslojni nanos magnetnega materiala, ki omogoča precej višjo gostoto zapisa kot doslej. Hkrati s tem so izboljšali tudi bralno-pisalne glave (GMR, podobna tehnologija kot pri glavah magnetnih diskov), ki lahko zapisujejo sledi debele le desetino prostora uporabljanega doslej. Svoje je prispeval tudi razvojni oddelek iz Zuricha, ki je razvil nov algoritem za kodiranje, ki omogoča natančnejše prebiranje podatkov.

    Objavljeno: 22.5.2006
  • PDA s 30 GB diskom

    Domala neznano korejsko podjetje Tinnos je prvo, ki predstavilo ročni računalnik z okoljem Windows Mobile 5.0, ki se lahko pohvali kar s 30 GB velikim diskom. Ročni računalnik ima poleg tega 4,3-palčni zaslon v razmerju 16:9, celota pa služi tudi kot predvajalnik za digitalne video posnetke v zapisih WMV in DivX. Vgrajen je tudi digitalni fotoaparat z ločljivostjo 2 milijona pik, eno polnjenje akumulatorja pa zadostuje za vsaj tri ure nemotene rabe, torej pri največji obremenitvi - predvajanju video posnetkov. Celota meri 13,1 x 7,6 x 2,2 mm in tehta 200 gramov, proizvajalec pa bo ročni računalnik sprva prodajal le na domačem in japonskem trgu.

    Objavljeno: 22.5.2006
  • 30 posnetkov v sekundi

    Micron Technology bo prihodnje leto ponudil silicijev čip za kompaktne digitalne fotoaparate z ločljivostjo 8 megapik. Uporabniki bodo lahko v eni sami sekundi posneli 10 fotografij pri najvišji ločljivosti, oz. 30 fotografij na sekundo pri ločljivosti dveh megapik. Čip bo omogočal tudi zajem videa visoke ločljivosti v formatu 720p.

    Objavljeno: 21.5.2006
  • Symantec toži Microsoft

    Symantec je vložil tožbo proti Microsoftu, v kateri programskega velikana obtožuje uporabe svoje lastne patentirane tehnologije v prihajajočih operacijskih sistemih Windows Vista in Longhorn Server.

    Objavljeno: 21.5.2006
  • Dell z Opteroni

    Velik Intelov zaveznik Dell se je s podjetjem Advanced Micro Devices dogovoril o uporabi procesorjev Opteron v svojih večprocesorskih strežnikih. Dell je očitno popustil pritiskom AMD in rezultatom primerjav, ki so Opteronom redno dajali prednost pred Intelovimi Xeoni. Prvi tovrstni izdelki naj bili na voljo še letos.

    Objavljeno: 20.5.2006
  • Novi mobilni telefoni

    V teh dneh so kar tri podjetja predstavila nove mobilne telefone, in sicer Nokia, BenQ-Siemens in Sony Ericsson.

    Objavljeno: 20.5.2006
  • Lotus Notes z ustvarjalnimi aplikacijami

    IBM je na konferenci Deutsche Notes User Group (DNUG) predstavil razvojno različico programske opreme Lotus Notes. Nova izdaja paketa za skupinsko delo, ki bo jeseni dostopna v obliki javne razvojne različice beta, bo vsebovala tudi ustvarjalna orodja. Tako bodo prvič del paketa tudi urejevalnik besedil, urejevalnik preglednic in orodje za delo z interaktivnimi predstavitvami.

    Objavljeno: 19.5.2006
  • Sistemske zahteve Viste

    Microsoft je objavil spletno stran "Get Ready", s katero bodoče uporabnike operacijskega sistema Vista obvešča, kakšno strojno opremo bodo potrebovali za uporabo novega Windowsa. Pravzaprav sta na voljo dva programa: "Vista-capable" za manj zmogljive računalnike in "Premium Ready", ki bo izkoristil tudi naprednejše zmogljivosti naslednika Windows XP.

    Objavljeno: 19.5.2006
  • Seagate prevzema Maxtor

    Seagate Technology in Maxtor Corporation sta na skupni tiskovni konferenci sporočila, da so se delničarji obeh podjetij uspeli dogovoriti o prevzemu Maxtorja s strani Seagata. Ker so regulatorji trga soglasje k prevzemu podali že pred tem, bo transakcija najbrž končana v teh dneh, delnice Maxtorja pa bodo že pred prihodnjim ponedeljkom izginile iz borze New York Stock Exchange (NYSE). Delničarji Maxtorja bodo v zameno za delnice prejeli po 0,37 delnice Seagata.

    Objavljeno: 19.5.2006
  • Pomladne novosti iz HP

    HP je predstavil razširjeno in osveženo ponudbo svojih prenosnih računalnikov. Novost je tudi dlančnik hw6900 v družini iPAQ.

    Objavljeno: 18.5.2006
  • WMP 11 "ušel"

    Windows Media Player 11, ki bo na voljo ob prihodu novega operacijskega sistema Windows Vista, je v obdobju internega preskusnega obdobja pobegnil razvijalcem oz. preskuševalcem in se že širi po internetu. WMP 11, ki ga je kot nadgradnjo moč namestiti tudi v okolju Windows XP, je po prvih kritikah sodeč odličen izdelek, saj se pohvale in visoke ocene vrstijo ena za drugo.

    Objavljeno: 18.5.2006
  • Googlov GWT

    Google je predstavil orodja za izdelavo spletnih uporabniških vmesnikov, poimenovana GWT (Google Web Toolkit, seveda je trenutno na voljo kot preizkusna različica), ki razvijalcem omogoča izkoriščanje asinhrone izmenjave podatkov med stežnikom in odjemalcem (priljubljeno poimenovane "Ajax"), brez da bi se morali ukvarjati s specifičnim kodiranjem v javascriptu za najrazličnejše brskalnike, ki tak način komunikacije podpirajo. Programiranje za GWT namreč poteka kar v javi, poseben prevajalnik, ki je del Googlovih orodij, pa jo predela v javascript in HTML, primeren za rabo v najrazličnejših brskalnikih.

    Objavljeno: 18.5.2006
  • Sonyjev Origami

    Sony Electronics bo julija na trgovske police postavil mini tablični računalniki Ultra mobile PC (UMPC). Nov član družine, ki se je nekoč imenovala Origami, bo Vaio UX Micro PC, ki bo tehtal manj kot pol kilograma, stal pa okoli 1800 dolarjev, kar je precej več od za naprave Origami sprva napovedanih 500 dolarjev.

    Objavljeno: 18.5.2006
  • Dvojedrni Turion

    AMD je predstavil prvi dvojedrni 64-bitni procesor za prenosnike, Turion 64 X2. Advanced Micro Devices napoveduje, da bodo Hewlett-Packard, Gateway, Acer in drugi njihovi partnerji prve izdelke z novimi procesorji predstavili v prihodnjih nekaj tednih.

    Objavljeno: 18.5.2006
  • CodePlex

    Po zgledu številnih spletišč za sodelovanje razvijalcev (SourceForge, java.net...), je nedavno tudi Microsoft predstavil svojo rešitev za sodelovanje razvijalcev, poimenovano CodePlex. Trenutno še v fazi preizkušanja že ponuja brezplačno registracijo in sodelovanje v različnih skupinah, ki razvijajo rešitve pod različnimi odprtokodnimi dovoljenji, kot so npr. GPL, BSD ali Microsoftova lastna pobuda Shared Source.

    Objavljeno: 17.5.2006
  • Apple MacBook

    Apple Computer je predstavil dolgo pričakovan prenosnik MacBook s procesorjem Intel Core Duo in s svetlečim 13-palčnim zaslonom z razmerjem slike 16:10. Po ocenah izdelovalca naj bi bil 5-krat hitrejši od iBooka in 4-krat hitrejši od 12-palčnega PowerBooka, ki se s tem dejanjem počasi umikata s tržišča.

    Objavljeno: 17.5.2006
  • Java EE 5

    Sun Microsystems je na konferenci JavaOne predstavil Java Platform 5, Enterprise Edition. Predstavniki podjetja trdijo, da gre za najpomembnejšo posodobitev Jave EE v zadnjih šestih letih, predvsem po zaslugi nove različice Enterprise JavaBeans.

    Objavljeno: 17.5.2006
  • Vaio z Blu-ray

    Sony bo julija na trgovske police postavil prenosnik z enoto Blu-ray. Nov Vaio bo imel 17-palčni zaslon, procesor Intel Core Duo T2500, 200 GB trdega diska, TV-tuner, grafično kartico Geforce Go 7600 GT, tehtal pa bo 3,8 kg.

    Objavljeno: 17.5.2006
  • Test Web Designerja

    Microsoft je predstavil brezplačno razvojno različico orodja Expression Web Designer za razvoj sletnih mest. Družina Expression je tako poleg že predstavljenih Interactive Designerja in Graphic Designerja dobila še tretjega člana. Vse izdaje so t. i. "community technology preview", končne različice pa lahko pričakujemo v začetku leta 2006, kmalu po prihodu Viste.

    Objavljeno: 16.5.2006
  • Prodajalna URGE

    Spletna prodajalna glasbe priljubljene glasbene TV-hiše MTV je po dolgih mesecih napovedovanja in razvoja končno pred vrati. Storitev URGE je za MTV razvil Microsoft, ki se tako tudi sam vsaj posredno podaja v boj s storitvama iTunes in Napster ter drugimi. Obenem bo softverski velikan storitev na veliko promoviral v prihajajoči različici Windows Media Playerja.

    Objavljeno: 16.5.2006
  • Palm Treo 700p

    Palm je predstavil pametni telefon Treo 700p, ki je prva naprava z operacijskim sistemom Palm OS za hitra mobilna omrežja EV-DO, ki omogočajo prenose podatkov s hitrostjo med 400 in 700 Kb/s. 700p vsebuje 128 MB pomnilnika, od katerega je za uporabnike na voljo 60 MB.

    Objavljeno: 16.5.2006
  • Kitajska Wikipedija

    Vodilni kitajski spletni iskalnik Baidu je začel ponujati na Wikipediji zasnovano spletno enciklopedijo, ki jo soustvarjajo uporabniki. Baidupedia, kot se nova storitev imenuje, je močno samocenzurirana, da ne bi napadala kitajske vlade, ki že od lanskega leta onemogoča uporabo prave Wikipedije, ki je bila na Kitajskem zelo priljubljena.

    Objavljeno: 15.5.2006
  • Wii zasenčil PS3

    Minuli teden je potekal tradicionalni sejem industrije računalniških iger E3, ki je bil težko pričakovan predvsem zaradi prve javne demonstracije igralne konzole PlayStation 3. Sodeč po prvih odzivih po prireditvi pa je precej boljši vtis pustila prihajajoča Nintendova konzola Wii (izg. "ui") in njena igralna palica s podporo zaznavanju gibanja.

    Objavljeno: 15.5.2006
  • Nokia 770 z Google Talk

    Nokia bo v svojem tabličnem računalniku ponudila Googlov odjemalec za neposredno sporočanje. Google Talk bo nadgrajeno Nokio 770 opremljal predvidoma že od jutri naprej, Google pa si od pogodbe obeta prodor tudi na področje mobilnih komunikacij. Na Linuxu temelječa naprava, ki se v internet povezuje preko omrežja Wi-Fi in nima vgrajenega mobilnega telefona, s pomočjo novega orodja pa bo omogočala tudi glasovno komunikacijo VoIP.

    Objavljeno: 15.5.2006
  • Stilski zvočniki za iPode

    Podjetje JBL je predstavilo nov zvočniški komplet JBL Radial, ki spremeni predvajalnik Apple iPod v večpredstavni center. V nenavadno oblikovanem ohišju z okroglo odprtino v sredini, kjer je ležišče za predvajalnik iPod, se nahaja ojačevalnik in štirje zvočniki s skupno močjo 60 W RMS, na voljo pa je tudi izhod za priključek na televizor, na katerem lahko predvajamo video posnetke na iPodu. Zvočnike in iPoda krmilimo prek priloženega daljinca, celoto pa je moč priključiti tudi na računalnik za sinhronizacijo in prenos datotek. JBL Radial bo mogoče kupiti od junija za ceno okoli 300 dolarjev.

    Objavljeno: 14.5.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji