• Ali bo EMS (vsaj začasen) naslednik SMS-a?

    Kratka sporočila SMS ne dobivajo samo enega novega naslednika, temveč kar tri. Združenje proizvajalcev mobilne opreme 3GPP (3rd Generation Partnership Project), ki je ustvarilo standarde kot je GSM in znotraj njega tudi SMS, je določilo pravila novega standarda MMS (Multimedia Messaging Standard), ki bo omogočal dodajanje večpredstavnostnih lastnosti, kot sta zvok in video v sama kratka sporočila, poleg tega pa bodo ta podpirala tudi datotečne priloge, podobno kot elektronska pošta. Prvi aparati s podporo za MMS bodo na voljo naslednje leto, vendar je vprašanje, če bodo omrežja omogočal prenose tako velikih datotek v zmernem času. Do sedaj je to tudi edini dorečen standard.

    Objavljeno: 17.6.2001
  • Dell predstavil prvo delovno postajo s procesorjem Itanium

    Dell, eden vodilnih proizvajalcev delovnih postaj je na ameriško tržišče poslal delovno postajo Precision Workstation 730, ki temelji na Intelovem 64-bitnem procesorju Itanium. Nova delovna postaja je namenjena zahtevnim uporabnikom, ki nameravajo preiti na 64-bitno arhitekturo procesorjev, saj nov procesor omogoča izjemno veliko število operacij s plavajočo vejico, odlikuje pa ga tudi 2 MB velik predpomnilnik.

    Objavljeno: 17.6.2001
  • Allied Telesyn nudi tudi brezžične omrežne vmesnike

    Podjetje Allied Telesyn nadaljuje s hitrim predstavljanjem novosti na področju omrežnih izdelkov. Pred kratkim so najavil novo brezžično omrežno rešitev, ki med drugim zagotavlja visoko stopnjo varnosti pri prenosu podatkov z vgrajenim 128-bitnim šifriranjem podatkovnega prometa. Brezžična priklopna postaja AT-WL2411 Access Point in kartica AT-WR2411 PC Card sta skladni s standardom 802.11b, vsebujeta pa podporo za 40- in 128-bitno šifriranjem po sistemu WEP ( Wired Equivalent Privacy), brez pribitka pri prenosu podatkov. Allied Teleysn na področje brezžičnih omrežnih izdelkov prihaja tudi z precej ugodno ceno - priklopna postaja AT-WL2411 in AT-WR2411 sta na voljo po priporočenih cenah 184.233 SIT oziroma 43.183 SIT.

    Objavljeno: 16.6.2001
  • Pet tisoč prenosnikov HPC

    Podjetje HPC, ki je kot prvo v Sloveniji začelo z obsežno prodajo prenosnih računalnikov pod lastno tržno znamko HPC Note, je nedavno praznovalo prodajo sistema s serijsko številko 5000. Za Hermes Plus in njegovo hčerinsko podjetje HPC je pomembno, da so v letu 2000 prodali največ prenosnih računalnikov na Slovenskem tržišču in ustvarili največji, skoraj 25 odstotni tržni delež. S svojimi prenosniki so prodrli tudi na nekatera tuja tržišča, kljub vpadu prodaje osebnih računalnikov po celem svetu, pa tudi v Sloveniji, za letošnje leto pričakujejo, da se bo prodaja prenosnikov še celo povečala.

    Objavljeno: 16.6.2001
  • Toshiba predstavila 512 MB pomnilniško kartico CompactFlash

    Toshiba je predstavila pomnilniško kartico Compact Flash z zmogljivostjo kar 512 MB. Kartica THNCF512MAA omogoča branje s hitrostjo 5,4 MB/s in pisanje s hitrostjo 3,2 MB/s ter dopolnjuje Toshibino ponudbo pomnilniških kartic SecureDigital, SmartMedia in CompactFlash. Toshiba bo kartice tržila pod lastno blagovno znamko in jih dobavljala drugim proizvajalcev OEM po ceni 500 dolarjev.

    Objavljeno: 16.6.2001
  • Nokia pripravlja prodor Jave v telefonih

    Na konferenci JavaOne, ki je potekala v San Franciscu je Nokiin predsednik uprave Pekka Ala-Pietilä predstavil načrte podjetja o dodajanju podpore za javo v večino mobilnih telefonov do leta 2002. V Evropi je Nokia ravno poslala na tržišče novo različico Communicatorja (Nokia 9220), ki ga poganja Symbianov operacijski sistem EPOC in je prvi njihov mobilni telefon s podporo za javo. V začetku 2002 bo na tržišče prišel njegov naslednik Nokia 9290, kasneje v istem letu pa bodo pričeli dodajati J2ME (Java 2 Micro Edition) tudi manjšim telefonom, ki bodo prvenstveno namenjeni pogovorom. Z dodano podporo za javo vidijo pri Nokii začetek odpiranja tržišča novih mobilnih storitev. Po pričakovanju podjetja naj bi nove funkcije mobilnih telefonov in storitve, ki jih bo omogočila java, pripomogle k temu, da bo leta 2002 število mobilnih telefonov preseglo število osebnih računalnikov.

    Objavljeno: 16.6.2001
  • Sodelovanje Microsofta in Handspringa

    Kljub temu, da sta Handspring in Microsoft na področju ročnih računalnikov tekmeca, to ni bila ovira za sklenitev novega dogovora o sodelovanju. Po njem bo Microsoftov spletni servis MSN Mobile poskrbel za spletno vsebino prilagojeno za rabo z spletnim brskalnikom vgrajenim v Handspringove ročne računalnike. Podjetji sta tudi povedali, da razmišljajo tudi o sodelovanju na drugih področjih, med katerimi pri storitvah zgrajenih na podlagi Microsoftove platforme .Net.

    Objavljeno: 16.6.2001
  • Težave tudi za proizvajalce ročnih računalnikov

    Visok tržni delež še ni jamstvo, da je s prodajo vse v redu. To so najbolj občutili pri družbi Palm, ki je nekoliko presenetljivo objavila precej slabše poslovne rezultate od napovedanih. Drugo četrtletje so zaključili s prihodkom med 140 in 160 milijoni dolarjev, kar je znatno manj od 300 do 315 milijonov dolarjev po prvotnih napovedih. Poleg slabih razmer za prodajo računalniške opreme v ZDA je na slabe rezultate odločilno vplivala zamuda s predstavitvijo in začetkom prodaje novih sistemov Palm m500/m505. Zaradi vsega tega pri Palmu pričakujejo izgubo v višini med 170 in 190 milijoni dolarjev, kar je slabše od pričakovanih 80 do 85 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 15.6.2001
  • Gambit Trade z rešitvami za svetovni trg

    Slovensko podjetje Gambit Trade, ki že vrsto let sodeluje s podjetjem Eastman Software, enim vodilnih ponudnikov rešitev s področja upravljanja z znanjem, je s to družbi sklenilo dogovor o skupnem trženju Gambitovih orodij za programski paket FrontOffice 2001. Tako je nastala zbirka orodij Eastman Utilities, ki omogočajo dodatne funkcionalnosti paketu FrontOffice 2001. Orodja obsegajo komponente za nadzor procesov po uporabnikih, nadzor procesov po korakih procesa, zmogljiv iskalnik za navzkrižno iskanje, vstavljanje podprocesov v druge procese, ustvarjanje novih dokumentov iz podprocesov ter nadzor nad pravicami za delo z določenimi vrstami dokumentov.

    Objavljeno: 15.6.2001
  • Internetna spoved ne velja!

    Internet je odlično orodje za evangelizacijo in religiozne razprave, meni visok predstavnik rimskokatoliške cerkve, ne more pa postati spovednica in nadomestiti živega stika med vernikom in spovedovalcem. Internet omogoča cerkvi, da širi božjo besedo po vsem svetu, toda spovedovanje in prejetje odpustka za grehe je se lahko zgodi le na posvečenem kraju in v neposrednem stiku med grešnikom in njegovim spovednikom. Omenjeni dokument svari pred neenakopravno razdelitvijo dostopa do sodobnih tehnologij med revne in bogate države sveta, ter svari pred zlorabami interneta za širjenje negativnih vplivov, kot so pornografija, kršenje zasebnosti in odvisnost od računalnikov, ki jim podlega veliko mladih.

    Objavljeno: 14.6.2001
  • Vse manjša prodaja računalnikov

    Ameriški proizvajalci in prodajalci bodo letos na trg poslali kar 3,1 milijona enot računalnikov manj (6,3 odstotke) kot v enakem obdobju lani, se glasi popravljena napoved tržnega raziskovalca tega področja, podjetja IDC. Zaradi vse bolj zaostrenih pogojev poslovanja na ameriškem in svetovnih trgih računalništva so se celo najbolj črnoglede napovedi izkazala za optimistične. Prodaja osebnih računalnikov na ameriškem trgu pa naj bi padla celo za 17,3 odstotka, pešanju te veje gospodarstva pa za zdaj še ni videti konca.

    Objavljeno: 14.6.2001
  • Uporabniki iPaqov so bolj zahtevni

    Naj se sliši še tako nenavadno, toda uporabniki ročnih računalnikov Compaq iPaq kot vse kaže uporabljajo svoje pripomočke bolj intenzivno, kot lastniki drugih žepnih računalnikov, zlasti pri dostopu do interneta. Po raziskavi največjega ameriškega ponudnika brezžičnega dostopa do interneta in informacij, družbe Omnisky, lastniki iPaqov porabijo precej več časa kot uporabniki Palovih sistemov Palm V in Palm VII ter HPjevih sistemov Jornada. Zato so se tudi odločili za ne preveč popularen ukrep. Ker je Omniskyev servis na voljo le za pavšalno naročnino, bodo lastnikom iPaov zaračunali kar 20 dolarjev več kot drugim (60 namesto 40 dolarjev).

    Objavljeno: 14.6.2001
  • Microsoftov Strežnik Exchange 2000 "pušča"

    Microsoftovi tehnologi so uporabnike strežnika Exchange 2000 opozorili, da je spletni program za posredovanje elektronske pošte, Outlook Web Acces, ranljiv za nepooblaščene vdore. Zoper nadlogo je z njihove spletne strani že mogoče brezplačno presneti popravke. Outlook Web Acces omogoča uporabnikom dostop do elektronskega predala preko spleta in ne le preko istoimenskega programa v domačem računalniku.

    Objavljeno: 14.6.2001
  • Nova generacija strežnikov Sun Fire

    Sun Microsystems je nedavno predstavil novo generacijo računalniških strežnikov srednjega in višjega razreda z imenom Sun Fire. Kmalu za svetovno predstavitvijo je bila, v začetku junija, podobna predstavitev v Ljubljani, v organizaciji podjetja Marand, ki je pooblaščeni distributer in prodajalec Sunove računalniške opreme v Sloveniji.

    Objavljeno: 14.6.2001
  • Microsoft na sodišče zaradi zlorabe patenta

    Ameriški telekomunikacijski gigant AT&T je na okrožnem sodišču za južni New Yorku vložilo tožbo zoper podjetje Microsoft, češ da je v program za zapis in posredovanje govora TrueSpeech nepooblaščeno vgradil tehnološko znanje, ki je bilo razvito za tožeče podjetje in patentirano leta 1984. Program TrueSpeech je vgrajen v mnoge Microsoftove programske sklope, kot so Windows 95, Windows 2000 in Windows ME. Odvetniki tožeče stranke tudi trdijo, da je ista tehnologija bila uporabljena tudi za Microsoftov program NetMeeting za videokonference in prenos glasu preko spleta. Predstavniki podjetja AT&T so povedali, da so toženo podjetje že leta 1999 obvestili o kršitvi patentne zakonodaje in mu ponudili možnost licenciranja, vendar se Microsoft na ponudbo ni odzval.

    Objavljeno: 13.6.2001
  • Nove Acer-jeve optične enote

    Acer je pred kratkim podobno kot nekateri drugi proizvajalci predstavil novo generacijo pomnilniških enot z optičnimi nosilci. Prva novost je enota CD-ROM 656A, ki deluje s hitrostjo kar 56x, s čimer je med najhitrejšimi na trgu. Novost je tudi DVD-ROM enota Acer SDV 8032EP, ki je izjemno tanka, namenjena pretežno za prenosne računalnike, odlikuje pa jo hitrost 8x za nosilce DVD in 32x za CD-ROM. Največja novost pa je zunanja, prenosna enota CD-RW s tehnologijo "Seamless Link" za preprečevanje napak pri zapisovanju CD-jev. Enota z oznako 6424U, poleg hitrosti (6x zapisovanje, 4x prepisovanje in 24x branje) vsebuje tudi bogat nabor vmesnikov, saj jo lahko namestimo preko vmesnika USB priključka, vmesnika FireWire ali kartice PC Card.

    Objavljeno: 13.6.2001
  • Baan ustanovil novo enoto za rešitve za procesno industrijo

    Podjetje Baan je ustanovilo novo poslovno enoto Baan Process Solutions, ki bo osredotočena predvsem na zahteve poslovnih programskih rešitev za serijsko in hibridno procesno industrijo. Nova enota združuje sredstva treh obstoječih skupin, usmerjenih v rešitve za procesno industrijo - Baan Dimensions, Baan IV Process in Protean/PRS iz Wonderware Solutions poslovne enote. Baan Process Solutions bo predstavljal dopolnitev Baan-ove družine izdelkov iBaan, ki predstavljajo rešitve za delovanje prek Interneta, omogočal pa bo tesnejšo integracijo poslovanja ter popoln nadzor skozi celotno dobavno verigo. Nova poslovna enota bo imela največje število strank iz procesne industrije, s preko 1000 podjetij, ki uporabljajo rešitve Baan Process Solutions in ostale rešitve na več kot 1800 lokacijah po svetu.

    Objavljeno: 13.6.2001
  • Aster zaključil prenovo programske opreme na Finskem

    Konec meseca maja je ljubljansko podjetje Aster uspešno zaključilo izvedbo projekta nadgradnje programske opreme v podjetju Tradeka, enem izmed največjih podjetij za vodenje hipermarketov na Finskem. Strokovnjaki podjetja Aster so za podjetje Tradeka izvedli migracijo programske opreme G.O.L.D na novo različico. Izvedba projekta je bila nujna za pripravo na uvedbo skupne evropske valute. Opravljen je bil prenos skoraj 800-tih form in procedur, posnetek stanja in preizkušanje, ponovno načrtovanje nekaterih postopkov, kontrolnih in rezervnih orodij za nadgradnjo ter vse začetne procedure. Projekt je bil izveden v dveh mesecih in pol, najbolj kritičen pa je bil sam zagon, saj se je zgodil v eni sami noči, na edini dan, ko je Tradeka zaprla svoje trgovine.

    Objavljeno: 13.6.2001
  • Toshibin Allegreto M81 z resolucijo 4,2 milijona svetlobnih elementov

    Boj za vrh med proizvajalci digitalnih fotoaparatov je neusmiljen. Toshiba bo sredi julija pričela prodajati svoj prvi digitalni fotoaparat s več kot 4 milijoni svetlobnih elementov. Fotoaparat ima 2,4 kratni optični in 2,2 kratni digitalnim zum. Aparat je preko USB priključka mogoče povezati z domačim računalnikom, ali ga priključiti na televizor preko vgrajenega izhoda. Kot vse več digitalnih fotoaparatov lahko namreč tudi z novim Toshibinim izdelkom snemamo krajše video posnetke. Aparat shrani do 83 posnetkov na kartico Smart Media velikosti 128 MB v visoki ločljivosti ali 249 posnetkov z znižano ločljivostjo. Tudi cena novega aparata utegne biti mikavna, saj naj bi v prosti prodaji stal približno 585 dolarjev.

    Objavljeno: 13.6.2001
  • Tržni delež Palma se zmanjšuje

    Compaq je v zadnjem četrtletju doživel neverjeten skok v prodaji svojih ročnih računalnikov iPaq PocketPC. Prodajala se je v Evropi povečala kar za 10-krat, saj so končno na tržišče poslali dovolj veliko količino izdelkov, po katerih je še vedno povpraševanje večje od ponudbe. Ponekod, recimo na Japonskem je na vsak narejen izdelek v določenem trenutku čakalo kar 25 potencialnih kupcev, kar je povzročalo tudi precej jeze. To naj bi sedaj odpravili, saj je Compaq skupaj s partnerjem, ki dela te uspešne modele dokončal dodatne proizvodne zmogljivosti, s katerimi naj bi odpravili čakalno dobo. Compaq je tako v zadnjem četrtletju bil najuspešnejši med proizvajalci ročnih računalnikov, saj je bila rast prodaje drugje precej nižja. Casio je zabeležil rast v višini 172%, HP okoli 107%, Palm pa >>le<< 60%. Bolje od samega Palma se je odrezal njihov OEM partner IBM, ki je zabeležil rast 97,8%. Toda vsem ne gre tako dobro, saj je Psionu prodaja celo upadla, čeprav le za slabih 5%. Njihov tržni delež se je z nekdanjih 20% znižal na samo 9%, prehitel pa jih je tudi novinec Handsping.

    Objavljeno: 13.6.2001
  • Macromedia predstavila ColdFusion Server 5

    Podjetje Macromedia je predstavilo novo različico strežnika ColdFusion Server 5, ki ga je pridobila ob združitvi z Allairom v začetku leta. Gre za prvo nadgradnjo po več kot letu in pol, vendar je ta precej korenita. Po Macromediinih načrtih je strežnik šele prvi korak pri uveljavljanju nove generacije programov za načrtovanje spletnih aplikacij ColdFusion, saj bosta kmalu sledila tudi ColdFusion Studio 5 in Dreamweaver UltraDev 5.

    Objavljeno: 12.6.2001
  • Hackerji napadli spletno stran o varnosti

    Evropska komisija je pred nekaj tedni predstavila spletno stran SaferInternet.org, ki naj bi promovirala varnejši internet. Strani so se lotili računalniški hackerji in odkrili dve varnostni luknji. Ena luknja se je pojavila na strežniku, hackerji pa so se preko nje predstavljali kot administratorji. Druga varnostna luknja je omogočila vdiralcem ogled seznama elektronskih naslovov. Strežnik, na katerem je postavljena stran SaferInternet.org, uporablja Microsoftovo programsko opremo Internet Information Server. Sicer pa je Evropska komisija zastavila stran SaferInternet.org kot del široke kampanje, s katero bi ljudi in podjetja prepričali o varni uporabi interneta.

    Objavljeno: 12.6.2001
  • Napster še korak bližje legalnemu delovanju

    Najbolj razvpiti spletni sistem za izmenjavo glasbe Napster je podpisal licenčno pogodbo s podjetjem MusicNet, ki preko interneta razpošilja glasbo treh od petih največjih glasbenih založb na svetu. MusicNet je skupno podjetje glasbenih založb AOL Time Warner, Bertelsmann in EMI. Kljub pospešenemu legaliziranju svojih storitev pa Napster še vedno ni prepričal glasbenih založb Sony in Universal, tako da se sojenje proti Napsterju zaradi nepooblaščenega razmnoževanja glasbe nadaljuje. Napster bo s pomočjo MusicNeta v tretjem četrtletju predstavil dvojni naročniški servis. V osnovnem paketu bo naročnikom na voljo glasba manj znanih avtorjev in neodvisnih založb, v dodatnem paketu pa tudi glasba največjih založb. Naročnina zaenkrat še ni znana.

    Objavljeno: 12.6.2001
  • Roxio in EMI razvijata storitev, ki bo omogočala plačljivo snemanje glasbe

    Izdelovalec programske opreme za snemanje na nosilce CD-R Roxio in ena največjih glasbenih založb EMI sta se zavezala, da bosta razvila storitev, ki bo omogočala plačljivo in legalno nalaganje glasbe iz interneta in snemanje na nosilce CD-R. Po pogodbi bo Roxio zagotovil potrebno tehnologijo in distribucijske kanale, EMI pa je vložil neimenovano, a bojda znatno vsoto v Roxio.

    Objavljeno: 12.6.2001
  • Bluetooth za prenosnike

    Podjetje 3Com je predstavilo brezžično kartico PC Card, ki s pomočjo standarda Bluetooth omogoča povezavo prenosnika s tiskalnikom, prenosnim telefonom in drugimi napravami, ki so opremljeni s standardom Bluetooth. Kartica stane 150 dolarjev. Računalniška industrija veliko stavi na standard Bluetooth, ki ga razvijajo že vrsto let, vendar zaenkrat še ni dosegel pravega komercialnega uspeha.

    Objavljeno: 12.6.2001
  • Si.Mobil pričel tržiti storitev GPRS

    Da Slovenija sodi med najrazvitejše evropske države na področju mobilne telefonije, je doslej v glavnem skrbel največji operater Mobitel, saj njegovo omrežje uporablja približno polovica vseh državljanov. Vendar pa tudi Si.Mobil, ki obvladuje zmerom večji tržni delež ne spi. Prvi v Sloveniji in med prvimi v Evropi so pričeli ponujati storitev paketnega prenosa podatkov GPRS. Storitev bo na voljo od 15. junija, kar je precej pred Mobitelom, ki namerava GPRS ponuditi šele enkrat v drugi polovici leta.

    Objavljeno: 11.6.2001
  • Huda konkurenca pri strežnikih

    Po mnenju ameriškega svetovalnega podjetja za informacijske tehnologije Illuminata so preostali meseci letošnjega leta najprimernejši čas za nakup strežnikov, ki temeljijo na Intelovi arhitekturi. Slabo stanje gospodarstva, predvsem t.i. nove ekonomije je privedlo do hude konkurence med štirimi največjimi proizvajalci tovrstnih strežnikov.

    Objavljeno: 11.6.2001
  • Nova različica SuSE Linuxa z dodano varnostjo in podporo za večpredstavnost

    Nemško podjetje SuSE je na tržišče poslalo novo različico lastne distribucije Linuxa SuSE Linux 7.2, ki temelji na jedru 2.4.4 in namizju KDE 2.1.2. Dodane so mnoge večpredstavne >>olepšave<< sistema, kot je podpora za dodatke v Netscape Navigatorju, zapise Flash, RealAudio in RealVideo, dodali pa so tudi predvajalnik MP3, klaviaturo MIDI in program za urejanje glasbe. Izboljšana je tudi varnost z osebnim požarnim zidom AMaViS, ki hkrati preverja elektronsko pošto za viruse in datotečni strežnik Samba 2.2, ki podpira Microsoftove datotečne sisteme, kar bistveno olajša povezovanje računalnikov. Različica SuSE Linuxa 7.2 za domače uporabnike stane 30 dolarjev, profesionalna različica pa 70 dolarjev.

    Objavljeno: 11.6.2001
  • 3Com zmanjšuje napovedi

    Ameriški izdelovalec omrežne opreme 3Com je ob koncu zadnjega finančnega četrtletja, ki se je končalo 1. junija, zmanjšal napovedi o višini prihodka. Po prvotnih napovedih naj bi v četrtletju zaslužili 575 milijonov dolarjev, zdaj pa so te ocene znižali za 18 do 22 odstotkov na 450 do 475 milijonov dolarjev. Glavni vzrok za slabšo prodajo je v manjšem obsegu prodaje omrežne opreme. V 3Comu so se tudi odločili, da ne bodo več izdelovali potrošniških modemov DSL in priključkov za kabelski internet, še naprej pa bodo izdelovali DSL usmerjevalnike in modeme za poslovno rabo.

    Objavljeno: 11.6.2001
  • Novi iMaci že julija?

    iMac, računalnik, ki je kazal, da bo pomagal Applu ponovno prevzeti pomemben tržni delež pri domačih uporabnikih, postaja zastarel. Čeprav pri Applu vsakih nekaj mesecev dodajo pomnilnik, boljšo grafično kartico ali hitrejši procesor, pa osnovno težava iMaca predstavlja za sedanje razmere majhen, 15 palčni zaslon. Vendar, kot kaže, se bo tudi to spremenilo. Novičarska skupina Appleinsider je objavila, da bo Apple predstavil novo različico iMaca na julijskem sejmu MacWorld Expo v New Yorku. Bistveno vprašanje, ki se poraja pri večini navdušencev nad Macintoshi pa je tehnologija zaslona novega iMaca. Ni še povsem jasno ali naj bi šlo za običajen 17-palčni monitor, ki bi sicer zasedel precej prostora, ali pa se bodo pri Applu odločili uporabiti dražji 15,1 palčni zaslon LCD, ki so ga vključili v prenosnik PowerBook G4.

    Objavljeno: 8.6.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji