• Sony Ericsson in Nokia predstavila nove barvne telefone

    Medtem ko Japonci že več kot leto dni uporabljajo mobilno omrežje tretje generacije, imamo ostali na voljo zgolj en model mobilnega telefona z barvnim zaslonom, drugega pa naj bi dobili do konca meseca. Barvni zaslon je eden izmed osnovnih pogojev za večpredstavna sporočila MMS, ki naj bi popeljala industrijo mobilne telefonije iz rdečih številk. Vendar očitno šele naslednje leto. Dva izmed vodilnih proizvajalcev mobilnih telefonov, Nokia in Sony Ericsson sta nedavno predstavila nove modele z barvnimi zasloni, vendar bodo ti na voljo šele proti koncu leta.

    Objavljeno: 18.7.2002
  • Odprti kodeki proti MP3 in MPEG-4

    Podjetje On2 Technologies, ki razvija kodeke za stiskanje video zapisa z imenom VP, je objavilo, da so zgodnjo različico svojega kodeka imenovano VP3.2 združili s kodekom Ogg Vorbis, ki je odprta različica standarda MP3 in ponudili razvijalcem kot odprto kodo. To je še en korak On2, ki skuša prepričati kritično maso uporabnikov in razvijalcev v prednosti njihovih tehnologij.

    Objavljeno: 17.7.2002
  • Microsoft Content Management Server 2002

    Microsoft postopoma prenavlja svoje obstoječe strežniške izdelke in jih pripravlja za tesnejšo povezavo z arhitekturo .NET. Julija je tako v javno testiranje prešel strežniški paket Content Management Server 2002, ki je namenjen upravljanju s spletnimi in večpredstavnimi vsebinami. To je hkrati prva velika nadgradnja paketa pod Microsoftovo taktirko, odkar so ga kupili od podjetja NCompas Labs. Program bo v prodajo prišel predvidoma še letošnjo jesen, glavne novosti pa so podpora za XML in spletne storitve skladne za arhitekturo .NET. Razvijalci so tudi poskrbeli za tesnejšo povezavo z drugimi Microsotovimi paketi, zlasti pisarniškim paketom Office XP in razvojnim orodjem Visual Studio.NET. Poleg podpore za ASP.NET je pomembna novost modul Authoring Connector for Office XP, ki omogoča, da uporabniki pisarniških paketov neposredno prispevajo vsebino na spletne strani brez obremenjevanja z videzom. Strežnik zna tudi delovati v navezavi z paketom Microsoft Application Center, kjer vsak opravlja svoj del naloge.

    Objavljeno: 17.7.2002
  • Prihajajo prvi peresniki

    Po tem, ko je Microsoft skoraj dve leti porabil za promocijo prenosnih računalnikov, ki jih upravljamo s peresom, bodo ti kot kaže jeseni končno tudi v prodaji. Čeprav je zamisel o peresnikih stara že vsaj kakih deset let, a se ni nikoli zares prijela, Microsoft verjame, da se bo to spremenilo. V ta namen pripravljajo posebno različico operacijskega sistema Windows XP z imenom Tablet PC Edition, obenem pa stimulirajo partnerje, od katerih so nekateri svoje modele že predstavili.

    Objavljeno: 17.7.2002
  • Konec poti za kartice Smart Media?

    Bitka za prevlado na področju pomnilniških kartic bo kot kaže kmalu imela svojo prvo žrtev. Kartice Smart Media, ki so nastale kot cenejša in tanjša alternativa prvim pomnilniškim karticam Compact Flash, bodo po podatkih iz nekaterih dobro obveščenih virov prepustile prostor novemu tipu izdelkov. Nadomestile jih bodo kartice z oznako XD Picture Card, ki so znatno manjše (približno toliko kot SD Card) in trše, hkrati pa bolj zmogljive. Na voljo bodo v velikostih 128 MB, 256 MB, 512 MB in 1 GB, kasneje pa morda celo v velikosti 4 GB in 8 GB. Kartice bo izdelovala Toshiba, tako kot pri izdelkih Smart Media pa v sami kartici ne bo vgrajen krmilnik, kar obljublja potencialno nižjo ceno od tekmecev.

    Objavljeno: 17.7.2002
  • Odobren tudi 10 gigabitni standard ethernet

    Organizacija IEEE, ki je zadolžena za sprejemanje standardov, med katerimi je najbolj znan ethernet za krajevna omrežja, je sprejel končno različico etherneta s prepustnostjo 10 gigabitov na sekundo. Potrditev standarda imenovanega IEEE 802.3ae tako omogoča izdelavo združljivih omrežnih rešitev, ki bodo podpirale hiter prenos podatkov. Nekatere rešitve so sicer na tržišču že skoraj leto dni, vendar so bile vezane na določene proizvajalce in posledično omejene v združljivosti z drugimi izdelki.

    Objavljeno: 16.7.2002
  • AMD s hitrejšimi mobilnimi procesorji

    Podjetje AMD je prestavilo nov mobilni procesor Athlon XP, ki bo v energijsko varčni različici odslej nosil oznako 1800+. Takt procesorja je sicer 1,53 GHz, predstavlja pa le evolucijo glede ne dosedanji najhitrejši model (Mobile Athlon XP 1700+). Podporo za nove procesorje so že najavili HP, ki bo mobilne Athlone uporabil v novih prenosnikih Pavilion, ter Acer in Sony, ki bosta procesor uporabila prav tako v modelih za domačo rabo.

    Objavljeno: 16.7.2002
  • Microsoft Windows Media Series 9

    Microsoft pospešeno razvija novo generacijo večpredstavnih orodij, ki jih skupno poznamo pod imenom Windows Media. Projekt, ki je bil doslej znan pod imenom Corona, je julija dobil tudi uradno ime in sicer Windows Media Series 9, znan pa je tudi datum začetka javne preizkusne faze izdelka - to je 4. september. Zbirko Windows Media Series 9 sestavljajo nova različica predvajalnika Windows Media Player, novi kodeki za zvok in video, novi kodirniki za izdelavo večpredstavnih vsebin in ob vsem skupaj tudi novi razvojni komplet Windows Media SDK. Nova različica naj bi prinesla pomembne novosti predvsem pri kakovosti in hitrosti prenosa pretočnih vsebin, Microsoft pa z njo najavlja tudi pohod na področje zabavne elektronike. Japonski Pioneer je tako že napovedal hišni audio sistem, ki bo vseboval Microsoftovo najnovejšo tehnologijo. Izdelek z imenom DigitalLibrary bo vseboval pdoporo tako za digitalno glasbo (med drugim posnetke MP3) kot tudi pretočne video zapise.

    Objavljeno: 16.7.2002
  • Canon MV5

    Canon je na trg poslal nove kompaktne kamkorderje z visoko ločljivostjo, ki je primerna tako za zajem video posnetkov kot statičnih slik. K majhnim dimenzijam novih modelov MV5, MV5i in MV5iMC je najbolj prispevala kombinacija novega objektiva z 10-kratnim zumom, tipala CCD tipala z 800.000 svetlobnimi elementi, na novo razvite elektronike in kompaktnega akumulatorja. Nova elektronika drugače obravnava slike, ki so posnete na trak in tiste, ki jih shranimo na pomnilniško kartico, kar zagotavlja boljšo kakovost slike na televizorju oziroma v računalniku. Novi kamkorderji zmorejo na kartice SD Card posneti slike z ločljivostjo 1024 x 768 pik, poleg statičnih slik pa lahko v računalnik prenesemo tudi kratke video posnetke v zapisu M-JPEG. Zanimiva lastnost nove kamere je vgrajeni analogno-digitalni pretvornik video signala, ki omogoča prenos analognih video posnetkov ali drugih virov v računalnik brez potrebe po predhodnem snemanju na kasete DV. Poleg priključka firewire imajo nove kamere tudi vmesnik USB, slike narejen s kamkorderji pa ustrezajo specifikaciji Exif 2.2 za boljšo interpretacijo in tiskanje slik.

    Objavljeno: 16.7.2002
  • Pentium 4 s taktom 2,8 GHz

    Sodeč po virih iz samega podjetja bo Intel še poleti predstavil nove, hitrejše različice procesorjev Pentium 4. Tokrat naj bi prišli na vrsto modeli s takti 2,53 in 2,8 GHz, s čimer se močno približujemo obljubi, s katero naj bi Intel še pred zaključkom tega leta dosegel in morda presegel mejo 3 GHz. Intel bo z predstavitvijo novega modela v resnici nekoliko pohitel v primerjavi z dosedanjimi načrti, saj želi na ta način spodbuditi prodajo svojega osrednjega izdelka, ki zaostaja za načrtovanim. Intel poleg tega načrtuje dodatna znižanja cen za obstoječe modele, s čemer naj bi spodbudili prodajo predvsem pri izdelkih za domačo rabo. Slabše povpraševanje je namreč podjetju v drugem četrtletju pustilo kar nekaj neprodanih zalog, ki se jih zdaj želijo čim prej znebiti.

    Objavljeno: 15.7.2002
  • Sony z miniaturnim fotoaparatom

    Japonski Sony je predstavil digitalni fotoaparat DSC-U10, ki sodi med najmanjše doslej. Novi model meri le 8,6 x 4 x 2,7 cm in tehta 120 gramov (z akumulatorjem in pomnilniško kartico), kar je približno toliko kot mobilni telefoni. Kljub majhnim dimenzijam premore tipalo z 1,3 milijona svetlobnih elementov, kar zagotavlja ločljivost slik 1280 x 960 pik. Poleg slik lahko posname tudi 15 sekund dolg video zapis MPEG-1 z ločljivostjo 160 x 112 pik. Če se zadovoljimo z slikami ločljivosti 640 x 480 pik, jih zmore Sonyev malček posneti pet v zamiku pol sekunde. DSC-U10 slike shranjuje na za Sony že običajnih pomnilniških karticah Memory Stick, za prenos slik v računalnik pa je vgrajen tudi vmesnik USB. Sony DSC-U10 pa je do uporabnikov prijazen tudi glede cene, saj je v ZDA treba odšteti le 210 dolarjev, kar je nadvse ugodna cena.

    Objavljeno: 15.7.2002
  • Corel Ventura 10

    Po daljšem zatišju se je kanadski Corel ponovno oglasil z novim izdelkom, tokrat paketom za namizno založništvo Ventura 10. Corel je novo različico še bolj potisnil v poslovne vode, torej v oblikovanje dokumentov, ki so povezani s poslovnimi procesi. Med glavnimi novostmi je tako zmožnost uvoza podatkov v obliki XML, skupaj z urejevalnikom Corel Xmetal pa postaja celota močno orodje za transformacijo, oblikovanje in objavo podatkov iz najrazličnejših virov.

    Objavljeno: 15.7.2002
  • Macromedia Flash Communication Server MX

    Po prenovi domala celotne palete orodij za izdelavo spletne vsebine, so pri podjetju Macromedia zdaj predstavili še večpredstavni strežnik. Flash Communication Server MX je strežnik, ki podpira in združuje pretočne zvočne ter video zapise, spletne animacije in omogoča sodelovanje v realnem času. Novo orodje predstavlja odlično osnovo za sodobno zasnovane spletne strani, ki združujejo v sebi različne grafično in zvočno bogate vsebine. Poleg prilagodljivosti strežnik nudi tudi podporo za več sočasnih uporabnikov in večsmerno komunikacijo, s čimer odpira povsem nove možnost na področju interaktivne rabe spletnih strani. V ta namen so pri Macromedii razvili poseben protokol RTMP (Real Time Messaging Protocol), ki zagotavlja hitro odzivnost med različnimi uporabniki na strežniku.

    Objavljeno: 15.7.2002
  • Glavne tarče so sedaj podjetja, ne pirati

    Slovenska podružnica organizacije za boj proti nelegalni uporabi poslovne programske opreme BSA je predstavila svoje delo v zadnjem letu in rezultate mednarodnih raziskav o stopnji piratstva pri nas in po svetu.

    Objavljeno: 14.7.2002
  • J#.Net je Microsoftova Java za spletne storitve .Net

    Microsoft je predstavil končno različico programskega jezika J#.Net, ki omogoča izdelavo spletnih programov in storitev v javi podobnem programskem jeziku, a zgolj za Microsoftovo platformo .Net. Kljub dejstvu, da je J#.Net naslednik tako imenovane Microsoftove jave J++, ne omogoča izdelave popolnih javanskih programov. Bistvene izboljšave v končni različici so predvsem na področju priložene dokumentacije in vzorcev programske kode.

    Objavljeno: 14.7.2002
  • Dell Latitude C640

    Dell je predstavil nov prenosnik iz družine Latitude, ki je namenjen predvsem poslovnim uporabnikom. Latitude C640 je zasnovan na procesorju Intel Pentium 4-M s taktom do 2 GHz, zaradi razmeroma skromnih dimenzij pa ima vgrajen 14-palčni zaslon (z ločljivostmi 1024 x 768 pik ali 1400 x 1050 pik). Za Dellove računalnike je novost podpora za brezžične omrežne povezave, kar dopolnjuje dosedanje omrežne in modemske komunikacijske zmožnosti. Ob sistemskem naboru Intel 845MP skrbi za grafiko ATI-jev pospeševalnik Radeon 7500 z 32 MB velikim grafičnim pomnilnikom. Na voljo so diski velikosti od 20 do 40 GB ter različne optične enote, med katerimi tudi kombinirana enota CD-RW/DVD-ROM. Ker ima prenosnik dve modularni razširitven mesti, lahko uporabljamo do dva akumulatorja sočasno, poleg tega pa lahko namesto optične enote dokupimo tdui drugi disk ali pa mesto zaradi manjše teže celote pustimo prazno. Prenosnik bo v prodaji v začetku jeseni z začetno ameriško ceno okoli 1.800 dolarjev.

    Objavljeno: 14.7.2002
  • Prodaja LCD monitorjev vse večja

    Raziskovalni družbi iSuppli in Stanford Resources sta objavili analizo tržišča monitorjev in ugotovili, da monitorji LCD trenutno predstavljajo okrog 25 odstotkov prodaje, do leta 2006 pa naj bi se razmerje obrnilo in bi danes vodilni monitorji s katodno cevjo predstavljali le še okoli četrtino prodanih monitorjev. V lanskem letu so monitorji LCD prinesli 6,2 milijarde dolarjev prihodkov, monitorji s katodno cevjo pa 12,1 milijarde. Slednji naj bi leta 2006 prinesli le še 7 milijard dolarjev prihodkov, monitorji LCD pa kar preko 26 milijard.

    Objavljeno: 13.7.2002
  • Sun z Linuxom in Intelovimi procesorji

    Sun je kupce dolga leta prepričeval, da je komibinacija procesorjev UltraSPARC in operacijskega sistema Solaris za strežnike idealna, saj zagotavlja večjo zmogljivost kot konkurenca. Časi se spreminjajo in Sun bo avgusta na konferenci LinuxWorld predstavil strežnik Cobalt LX50 (z razvojnim imenom Big Bear) z Intelovim procesorjem (Pentium III 1,4 GHz) in operacijskim sistemom Sun Linux. Sun je Linux (različico Red Hatovega Linuxa) do zdaj uporabljal le v omrežnih napravah nedavno kupljenega podjetja Cobalt, novi strežnik pa bo Sunov prvi splošno namenski strežnik z lastnim Linuxom. Še posebej je nenavadna odločitev za Intelove procesorje, saj podjetji nista ravno v dobrih odnosih, glede na to, da poskuša Intel s procesorji Itanium spodnesti Sunovo vodilno vlogo pri vrhunskih 64 bitnih strežnikih.

    Objavljeno: 13.7.2002
  • Nova Kyocera FS- 1900

    Kyocera je svojo ponudbo tiskalnikov za majhne delovne skupine razširila s tiskalnikom hitrosti 18 strani na minuto - modelom FS-1900. Tiskalnik poganja procesor PowerPC 405 s taktom 200 MHz, ki mu omogoča, da prvo stran natisne že v 9 sekundah in pol. Tiskalnik zmore ločljivosti 600 x 600 in 1200 pik na palec, s pomočjo tehnologije KIR2 pa tudi kakovost, ki je primerljiva ločljivosti 2400 pik na palec.

    Objavljeno: 13.7.2002
  • Windows Media Player vse bolj popularen predvajalnik tudi na delovnem mestu

    Podjetje Nielsen/NetRatings je ponovno izvedlo analizo tržišča medijskih predvajalnikov, pri čemer je, predvsem na pobudo Appla uvedlo nov sistem preverjanja tržnih deležev. Tako so se namesto na same predvajalnike osredotočili na njim lastne zapise, torej predvsem na RealMedia (.rm), Windows Media Video (wmv) in Audio (wma) ter QuickTime (.mov).

    Objavljeno: 12.7.2002
  • Še en (varen) Linux

    Splošnim distribucijam Linuxa so se že večkrat poizkušali priključiti tudi specializirani ponudniki z varnostne plati precej bolj okrepljenih različic operacijskih sistemov. Toda zaradi specifičnih dograditev sistema doslej uspeh ni bil tolikšen, kot so ponudniki upali.

    Objavljeno: 12.7.2002
  • iSCSI v težavah

    IBM se je odločil ponovno premisliti svojo strategijo glede protokola iSCSI, ki omogoča prenos podatkovnega protokola SCSI prek omrežij TCP/IP. Po IBMovih besedah bodo prisluhnili tržišču, ki je po preizkusu omrežne naprave NAS 200i ocenilo, da je čas za resnejše naprave, ki bodo podprle ta protokol. Neodvisni opazovalci pa, nasprotno, trdijo, da je IBM pravzaprav sam >>ubil<< 200i, ker se je ta izkazal kot prepočasen in splošno ni dosegal ravni, ki so ga od njega zahtevali kupci.

    Objavljeno: 12.7.2002
  • Programska oprema s podporo vsem nosilcem DVD

    Podjetje Software Architects je napovedalo izid četrte različice programskega paketa WriteDVD! Pro za okolji Windows in MacOS. Program podpira zapisovanje na vse vrste zapisljivih nosilcev DVD, se pravi DVD-R(W), DVD+R(W) in DVD-RAM, podprti pa so tudi nosilci CD-R(W). S tem se izognemo raznim konfliktom med posameznimi programi in gonilniki za zapisovanje optičnih nosilcev, saj je predvsem pri izbrisljivih običjano potrebno naložiti še gonilnik za datotečni sistem, ki pa le redko podpira vse naštete vrste naprav. Na nosilce DVD-RAM in DVD+RW je omogočeno dodajanje in brisanje datotek kar z miško, podobno preprosto pa zapišemo podatke tudi na preostale vrste nosilcev. Za zapisovanje uporablja datotečni gonilnik Total UDF, programu pa so priloženi gonilniki, ki omogočajo branje tako zapisanih nosilcev na drugih računalnikih. Omogočeno je tudi iskanje nepravilnosti na nosilcih pred zapisovanjem in obnavljanje datotek s poškodovanih nosilcev. Cena programskega paketa WriteDVD! Pro je 100 dolarjev.

    Objavljeno: 12.7.2002
  • Apple prevzel Emagic

    Z nakupom nemškega podjetja Emagic, ki je znano predvsem po programski in strojni opremi za profesionalno obdelavo glasbe, nameravajo pri Applu izboljšati svojo ponudbo programske opreme za glasbenike. Med najbolj znane Emagicove rešitve sodi skupina programov Logic za obdelavo digitalne glasbe in MIDI zvokov, modul za povezovanje analognih zvočnih naprav Unitor8 in pretvornika EMI 216 ter 612M, ki pretvarjata Mac-ov stereo zvok v večkanalnega.

    Objavljeno: 11.7.2002
  • SGI še naprej razvija MIPS

    Čeprav je strežniški trg trenutno pozoren predvsem na prihajajoči Itanium 2, proizvajalci drugih procesorjev ne spijo. To velja tudi za SGI, ki nadaljuje lasten razvoj procesorjev MIPS, razvoj pa je začrtan vsaj do leta 2006.

    Objavljeno: 11.7.2002
  • HP PA-RISC 8800

    Kljub temu, da je HP Intelov partner pri razvoju 64-bitnih procesorjev Itanium, se zaenkrat še nima namena odpovedati razvoju lastnih vrhunskih procesorjev RISC, ki jih uporabljajo zmogljivi strežniki z okoljem Unix.

    Objavljeno: 11.7.2002
  • Brezžična omrežja varnejša pred vdiralci

    IBM je predstavil programsko opremo, s pomočjo katere lahko sistemski upravitelji nadzorujejo promet po brezžičnem omrežju in poiščejo morebitne šibke točke, ki so posledica napačnih nastavitev pri postavitvi omrežja. Novo orodje z imenom Distributed Wireless Security Auditor, prav tako omogoča odkrivanje dostopnih točk, ki so jih postavili nepooblaščeni uporabniki. DWSA zaenkrat teče na operacijskem sistemu Linux, v kratkem pa naj bi bila na voljo tudi različica za okolje Windows. Cena programskega paketa še ni znana, na voljo pa bo enkrat v drugi polovici leta.

    Objavljeno: 11.7.2002
  • Skupna cena lastništva ročnih računalnikov visoka

    Podjetje za tržne raziskave Gartner Group je objavilo prvo oceno skupnih stroškov lastništva ročnih računalnikov, ki je pokazala, da so te majhne naprave precej drage za vzdrževanje. Tako naj bi osnovna cena stroškov, ki jih ima podjetje z ročnim računalnikom v enem letu kar 3000 dolarjev. Še več pa morajo po Gartnerjevih ocenah odšteti podjetja, ki nabavijo ročne računalnike z možnostjo brezžičnega povezovanja, saj naj bi njihova letna cena znašala kar 4400 dolarjev. Pri tem pade 60 odstotkov na strojno in programsko opremo ter stroške omrežja, 30 odstotkov za podporo in razvoj programov, 10 odstotkov pa za administracijo in izobraževanje uporabnikov. Čeprav so stroški lastništva namiznih in prenosnih računalnikov tudi nekajkrat večji, pa pri Gartnerju opozarjajo podjetja naj dobro razmislijo, če bodo ročni računalniki njihovim delavcem dejansko omogočili večjo storilnost in zmanjševanje stroškov.

    Objavljeno: 10.7.2002
  • Itanium 2 že v prodaji

    Intel je potrdil predhodne napovedi in v začetku julija pričel prodajati 64-bitni procesor Itanium 2, ki predstavlja drugo generacijo teh izdelkov. Novi procesor je na voljo na začetku v različicah s takti 900 MHz in 1 GHz, Itanium 2 pa ima tudi1,5 MB oziroma 3 MB velik tretjenivojski predpomnilnik. Intel namerava kmalu predstaviti tudi pripadajoče sistemske nabore, zlasti pa si dosti obetajo od nabora Intel E8870, ki bo omogočal izgradnjo sistemov s tja do 16 procesorji. Ta nabor bo med drugim podpiral hitro sistemsko vodilo s hitrostjo 6,4 GB/s in algoritme za zagotavljanje visoke razpoložljivosti in zanesljivosti delovanja celotnega sistema. Številni drugi proizvajalci poleg tega napovedujejo lastne sistemske nabore, ki bodo primerni za različna področja rabe Itaniuma 2 (strežniki, delovne postaje,...). Odivisno od izvedbe in takta procesorja se cene za Itanium 2 gibljejo med 1.338 dolarji in 4.226 dolarji.

    Objavljeno: 10.7.2002
  • Java spet na voljo v Microsoftovih operacijskih sistemih

    Microsoft je objavil, da bo v prvem paketu posodobitev za okolje Windows XP vsebovan tudi navidezni stroj za poganjanje javanskih programov. K temu jih je prisililo podjetje Sun, ki je na sodišču dokazovalo, da je Microsoft s tem, ko podpora javi ni bila sestavni del operacijskega sistema, kršil kar nekaj pogodb med podjetjema. Navidezni stroj je bil doslej na voljo le kot dodatek, ki so si ga lahko uporabniki prenesli s spleta. Bitka med Sunom in Microsoftom pa še ni končana, saj bo v paketu vsebovan javanski navidezni stroj različice 1.1.4, medtem ko Sun zahteva, da Microsoft doda podporo najnovejši različici Jave, 1.4. Navkljub trenutni podpori javi pa je Microsoft napovedal, da bo podporo ohranjal le še do konca leta 2003, čeprav prejšnji dogovor med podjetjema omogoča Microsoftu uporabo javanske tehnologije do leta 2008.

    Objavljeno: 10.7.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji