• Toshiba pripravlja najlažji prenosnik

    Sodeč po pisanju na spletnih forumih pri Toshibi pripravljajo prenosni računalnik, ki bo daleč najlažji in najtanjši v kategoriji izdelkov z običajnimi (13 in več palčnimi) zasloni. Novi prenosnik bo imel tipkovnico običajnih dimenzij in vse značilnosti sodobnega, zmogljivega prenosnika, a bo tehtal komaj kakih 900 gramov, kar je precej manj kot dosedanji prenosniki s podobnimi dimenzijami in težo krepko čez kilogram.

    Objavljeno: 8.5.2010
  • Telekomovi tožniki nimajo sreče

    Potem, ko je napovedan začetek glavne obravnave v tožbi Tuš Telekoma proti Telekom Slovenije lani decembra bil preklican, ker je Telekomov odvetnik v zadnjem trenutku vložil obsežno pripravljalno vlogo nekaj sto strani, je tudi današnji narok na Okrožnem sodišču v Ljubljani bil preklican, tokrat zato, ker se stranki dogovarjata o izvensodni poravnavi. Tuš Telekom je vložil tožbo proti Telekomu v višini 21,5 milijona evrov jeseni 2007, potem ko se Telekom ni hotel izvensodno poravnavi zaradi povzročene škode. Tožbeni zahtevek je Tuš Telekom kasneje dvignil na 28,2 milijona evrov, lansko pomlad pa je Urad za varstvo konkurence na njegovo zahtevo uvedel postopek ugotavljanja Telekomove zlorabe prevladujočega položaja na treh različnih upoštevnih trgih za osem različnih zlorab.

    Objavljeno: 7.5.2010
  • Prilagodljivi zunanji diski

    Seagate je predstavil novo družino zunanjih diskov GoFlex, pri katerih lahko uporabniki izbirajo in nadgrajujejo tipe vmesnikov, s katerimi so priključeni na računalnike. V osnovi so diski opremljeni z vmesnikom USB 2.0, vendar lahko uporabniki ločeno dokupijo ustrezne kable in module, s katerimi so podprti vmesniki USB 3.0, Firewire 800 in eSata.

    Objavljeno: 7.5.2010
  • Trillian za BlackBerrye

    Priljubljeni program za spletni trenutno sporočanje in kramljanje Trillian bo kmalu na voljo tudi za telefone BlackBerry. Program, ki je trenutno še v preizkusni fazi zaprtega tipa, vendar naj bi proizvajalec test kmalu razširil na širšo skupino uporabnikov. Program se v marsičem zgleduje po odjemalcih za osebne računalnike, kjer je Trillian znan predvsem po temu, da podpira hkratno kramljanje prek različnih sistemov za trenutno sporočanje. Uporabniki Blackberryev bodo tako lahko računali na možnost kramljanje prek omrežij Yahoo, Google Talk, Windows Live Messenger, AIM, Facebook, MySpaceIM in Jabber/XMPP. Program bo znal poleg tega sinhronizirati kontakte in slike (ali avatarje) z namiznimi računalniki in telefoni Apple iPhone.

    Objavljeno: 7.5.2010
  • Skype ponuja cenejše telefonske klice, video kramljanje

    Pri podjetju Skype so se odločili, da bodo še bolj spodbudili uporabnike k uporabi plačljivih storitev za klice v običajna telefonska omrežja. V skupno 170 državah sočasno uvajajo novo možnost mesečne naročnine, ki nudi tudi tja do 60% nižje stroške telefonskih pogovorov glede na dosedanjo storitev SkypeOut, pri kateri so uporabniki plačevali le dejansko porabljeni čas.

    Objavljeno: 7.5.2010
  • Iz našega arhiva: Strežnik v dnevni sobi

    Ako denar ni problem, lahko nalogo domačega strežnika lepo prevzame Windows Home Server, v nasprotnem primeru bomo raje posegli po brezplačni alternativi. Na linuxu osnovana rešitev Amahi Home Server je kot Tina Maze. Raznovrsten, hiter, prijazen očem, poln presenečenj in za svoje delovanje ne potrebuje (skoraj) nič denarja.

    Objavljeno: 7.5.2010
  • Televizija 3DTV se predstavi

    Ob sejmu ANGA cable, ki se je končal v nemškem Kölnu in ki je namenjen satelitski in kabelski tehnologiji, je satelitski ponudnik SES Astra iz Luxemburga zagnal poizkusno oddajanje 3DTV kanala na svojem satelitu Astra 1G na orbitalni poziciji 23,5 stopinj vzhodno. 3D vsebine bo po pogodbi dobavljal korejski Samsung, ki se nadeja dobre prodaje svojih 3D televizorjev, predvsem ob prihodnjih športnih dogodkih. Oddajnik, ki ni kodiran, je tako namenjen predvsem trgovcem, ki so že začeli s kampanjo prodaje 3D televizorjev. Za tiste, ki bi radi zadevo sami preizkusili, so podatki oddajnika: frekvenca 11,778 GHz, vertikalna polarizacija, bitna hitrost 27,5 Mbps, modulacija DVB-S2, korekcija napak 9/10.

    Objavljeno: 6.5.2010
  • Prenovljeni videz iskalnika Google

    Google uvaja novo, precej spremenjeno podobo svojega centralnega izdelka - spletnega iskalnika. Čeprav Google iskalnik nenehno izpolnjuje, je tokratna sprememba največja v zadnjih nekaj letih in to predvsem iz stališča grafičnega videza. Precej večji poudarek so odslej dali na iskalne opcije, ki so bile doslej vidne samo z dodatnim klikom pri prikazu rezultatov.

    Objavljeno: 6.5.2010
  • HP množično s procesorji AMD

    Hewlett-Packard je predstavil kar 14 novih prenosnikov, ki temeljijo na novih procesorjih AMD in predvsem platformah VISION in VISION Pro, ki združuje grafične procesorje v samih procesorjih. Z AMDjevimi izdelki so na voljo prenosniki družin Pavilion, Compaq, ProBook in novi najcenejši prenosniki s polno zmogljivostjo , modelih 425 in 625, pri katerih se v ZDA cena prične že pri 549 dolarjih.

    Objavljeno: 6.5.2010
  • Intelov Atom Z6 tudi za telefone

    Intel je uradno predstavil dolgo napovedovani mikroprocesor Atom Z6 in platformo, ki je namenjena za rabo v mobilnih telefonih in tabličnih računalnikih. Projekt z delovnim imenom Moorestown je Intelova vstopnica na trg pametnih telefonov, kjer velikan med proizvajalci procesorjev doslej ni bil prisoten.

    Objavljeno: 6.5.2010
  • Google odpira spletno knjigarno

    Google je na srečanju založnikov v New Yorku potrdil dosedanja ugibanja, da bodo še letos poleti začeli s prodajo digitalnih knjig v novi spletni knjigarni imenovani Google Editions. Google se bo tako neposredno spopadel z velikani na tem področju, kot so Amazon.com, Barnes&Noble in v zadnjih mesecih tudi Apple s svojo storitvijo iBooks.

    Objavljeno: 5.5.2010
  • Apple bo predmet preiskave o monopolnem ravnanju

    Mnogi so slutili, zdaj se bo kot kaže tudi zgodilo. Sporne poslovne poteze in omejitve za neodvisne razvijalce programske opreme za izdelke družbe Apple so spodbudile ameriške zvezne organe v preverjanje zakonitosti delovanja vzpenjajočega se velikana. Apple je pod drobnogled agencij prišel z zadnjo potezo, kjer je razvijalce omejil na točno določena razvojna okolja in platforme, kar je za mnoge omejevanje svobode.

    Objavljeno: 5.5.2010
  • Asus začenja s prodajo EeeKeyboard PCja

    Asus je začel s prodajo zanimivega in neobičajnega osebnega računalnika EeeKeyboard PC, ki celotno elektroniko vsebuje v ohišju tipkovnice, nekako po vzoru osebnih računalnikov iz 80-ih let, kot je recimo Commodore 64. Nekaj desetletij kasneje je seveda elektronika precej bolj zmogljiva in v precejšnji meri inovativna.

    Objavljeno: 5.5.2010
  • 3D televizorji za plitkejše žepe

    Prodaja 3D televizorjev še ni povsem dozorela, pa konkurenca med proizvajalci že prispeva k nižanju cen. LG Electronics je tako v Koreji in na izbranih trgih v Evropi začel s prodajo nove družine televizorjev LX6500, ki nudijo možnost prikaza 3D slike za najnižjo ceno doslej. Novi modeli so na voljo v različicah s 42-, 47- in 55-palčno diagonalo, cene pa se pričnejo že pri 1.830 evrih (2.180 in 3.330 za večja modela). Analitiki pričakujejo, da se bo dejanska maloprodajna cena kmalu še znižala glede na priporočeno ceno proizvajalca. V ceno so vključena tudi 3D očala.

    Objavljeno: 4.5.2010
  • Milijon iPadov v mesecu dni

    Novi Apple iPad še vedno buri duhove med strastnimi zagovorniki in zadržanimi skeptiki, toda priznati je treba, da je v zelo kratkem času postal izjemna prodajna uspešnica. Prvi milijon tablični računalnikov so prodali v zgolj 28 dnevih od predstavitve, pri čemer so jih 450.000 samo na dan predstavitve. Tudi različica s podporo za omrežja 3G, ki je prišla v prodajo konec aprila, je poskrbela, da so jih s prednaročili vred ž na začetku prodali 300.000 kljub temu, da stane kar 130 dolarjev več od modela, ki ima zgolj vmesnik Wi-Fi. Za primerjavo - že tako uspešni Apple iPhone je za prvi milijon prodanih primerkov rabil 74 dni.

    Objavljeno: 4.5.2010
  • Google kupuje 3D namizje

    Google je najavil prevzem družbe Bump Technologies, ki razvija programsko opremo Bumptop za predstavitev uporabnikovega namizja v treh dimenzijah. Dokumenti in programi so v okolju Bumptop predstavljeni v navideznem prostoru, kjer jih lahko združujemo kot karte v svežnju kart. Programski paket deluje v okoljih Windows in Mac OS, v osnovi pa je bil mišljen pretežno za rabo v tabličnih računalnikih. Razvijalec je lani dodal podporo za delovanje na zaslonih s podporo za večkratni dotik, ki ga uporabljajo novejše naprave.

    Objavljeno: 4.5.2010
  • 21-palčni autostereoskopski 3D zaslon

    Čeprav analitiki trdijo, da so televizorji s prikazom 3D brez očal še leta daleč, Toshiba predstavlja autostereoskopski zaslon, ki meri po diagonali kar 21 palcev. Še pred nekaj tedni so proizvajalci prikazovali relativno majhne, najprej 4-, nato 10- palčne zaslone za 3D sliko brez očal, Toshiba pa jih prehitela z zaslonom, ki je povsem primeren za monitorje ali celo manjše televizorje.

    Objavljeno: 3.5.2010
  • Microsoft opušča Courier, HP pa Slate PC

    Glede na velik uspeh, ki ga je dosegel Apple s tabličnim računalnikom iPad, je brez dvoma zelo nenavadna odločitev Microsofta in HPja, da opustita vsaj del dosedanjih načrtov v povezavi s tovrstnimi napravami. Čeprav sta novici, da Microsoft opušča projekt Courier in HP ne bo uporabljal Windows 7 v tabličnih računalnikih Slate PC, skoraj sočasni, kot kaže nista povezani.

    Objavljeno: 3.5.2010
  • Google TV mami Sonya, Samsunga

    Google se bo kmalu pojavil še na enem novem področju - na televizorjih. Sredi maja naj bi skupaj s partnerji, predvsem Intelom in Sonyem, spregovorili o podrobnostih platforme Google TV, ki bo omogočala povsem nov nivo internetne interaktivnosti v dnevni sobi. Viru blizu imenovanih podjetij navajajo, da Google pripravlja posebno različico operacijskega sistema Android z delovnim imenom "Dragonpoint", ki bo optimiziran za velike zaslone, pretežno pregledovanje internetnih vsebin, čeprav lahko pričakujemo tudi združljivost s programi za platformo Android.

    Objavljeno: 3.5.2010
  • Prevarantski protivirusni programi na pohodu

    Pri Googlu so objavili rezultate 13-mesečne študije, ki je analizirala pojavljanje škodljivih kod. Analitike najbolj skrbijo ponudbe "ponarejenih" protivirusnih programov, ki obsegajo že 15 odstotkov spletnih nevarnosti, njihovo število pa se še povečuje.

    Objavljeno: 2.5.2010
  • Windows 7 našel 100 milijonov kupcev

    Vsega pol leta so pri Microsoftu potrebovali, da so našli 100 milijonov kupcev za svoj najnovejši operacijski sistem. Windows 7 je tako postal najhitreje prodajani OS v zgodovini računalništva.

    Objavljeno: 2.5.2010
  • Greenpeace predstavil novo lestvico "zelenih" IT-podjetij

    Pri organizaciji Greenpeace, ki periodično presoja okoljsko prijaznost podjetij, so osvežili svojo lestvico "zelenih IT-jevcev". Na vrhu so se tokrat znašli Cisco, Ericsson in IBM.

    Objavljeno: 1.5.2010
  • Palm končal pri HP-ju

    Kjer je dim, je tudi ogenj. Govorice, ki so napovedovale prodajo podjetja Palm "večji ribi", so se uresničile. Vendar se iz "dima" ni takoj videlo, kdo bo kupec. Po namigovanjih, da bi to lahko bil kitajski Lenovo ali kanadski RIM, je sedaj uradno: Palm se je za 1,2 milijarde USD prodal podjetju HP.

    Objavljeno: 1.5.2010
  • LG Optimus

    LG Mobile je izdelal nov mobilni telefon, grajen na platformi Android. LG Optimus tako ponuja enostavnost uporabe različnih spletnih mobilnih storitev, ki jih ponuja spletni velikan Google, tuje pa mu niso niti multimedijske naloge.

    Objavljeno: 30.4.2010
  • Nintendo po grafiko k S3

    Iz podjetja S3 Graphics so sporočili, da so podpisali licenčno pogodbo s podjetjem Nintendo, s katero japonski igričarski gigant dobiva možnost uporabe tehnologije S3 Texture Compression (S3TC) v svojih izdelkih.

    Objavljeno: 30.4.2010
  • Samsung s tankim 3D-televizorjem

    Korejski in japonski proizvajalci med seboj dobesedno tekmujejo, kdo bo predstavil naprednejši televizor. Ko jim tako zmanjka idej za napredek pri strojnih zmogljivostih, se spravijo na druge elemente. Samsungov novinec na področju 3D-televizorjev je debel manj kot 8 mm!

    Objavljeno: 30.4.2010
  • Tenis bo predvajan v 3D

    Korporacija Panasonic sklenia partnerstvo s Francosko teniško zvezo (Fédération Française de Tennis, FFT) in TV-hišama Orange in Eurosport, ki bosta odprto teniško prvenstvo Francije, Roland Garros, prenašali v živo, v visokokakovostni 3D-sliki. To bo prvi večdnevni športni turnir v Evropi, ki se bo v živo prenašal v 3D.

    Objavljeno: 29.4.2010
  • Nokia N8

    Finci so pokazali svoj najnovejši pametni telefon, Nokio N8, ki intuitivno povezuje uporabnike s kraji in storitvami, ki so jim pomembni. Poleg že obvezne podpore priljubljenim socialnim omrežjem, N8 premore še aplikacije za spremljanje spletnih televizijskih programih na zahtevo in dostopa do številnih drugih aplikacij v trgovini Ovi Store.

    Objavljeno: 29.4.2010
  • Hitrejši SSD-ji šele proti koncu leta

    Proizvajalci diskov SSD se že nevarno približujejo mejnim vrednostim hitrosti prenosov, ki jih ponuja standard SATA. Ta je sicer vmes že doživel nadgradnjo v SATA 6Gbps, vendar je zaenkrat podprt le na manjšemu številu osnovnih plošč.

    Objavljeno: 29.4.2010
  • HP z novim Superdome 2

    Pri HP-ju so v okviru strežniškega programa HP Integrity predstavili novo IKT-omaro, v kateri lahko gostujejo zmogljive strežniške rezine, sistemi hrambe podatkov in/ali telekomunikacijska oprema. Glede na prejšnjo generacijo so našteli prek 100 inovacij, najpomembnejša pa je uporaba standardnih računalniških komponent (predvsem procesorjev, pomnilnika ...) in gradnikov (napajalne rešitve, ventilatorji), s katerimi se občutno znižajo stroški nabave in vzdrževanja sistemov.

    Objavljeno: 28.4.2010
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji