• Varnostna napaka Heartbleed je dobila »krivca«

    Dogajanja okoli napake v odprtokodni knjižnici OpenSSL, poimenovane Heartbleed, o kateri smo že poročali, nikakor ne pojenjajo. Podjetja kot po tekočem traku svoje uporabnike obveščajo, da naj za vsak primer zamenjajo gesla, saj obstaja možnost, da jim jih je nekdo v zadnjih dveh letih prestregel, pa tega niti ne vedo/vemo. Gre namreč za napako, ki je v »zaklenjeni« komunikaciji HTTPS (v brskalniku označeno s ključavnico)  omogočala pridobitev neposrednega dostopa do pomnilnika na strežniku, s tem pa dostop do šifirnega ključa za sejo oz. celo zasebnega ključa strežnika. Taka pridobitev seveda ni bila zabeležena v dnevniških zapisih strežnika. Mimogrede, kot je videti zaenkrat, slovenske banke nimajo omenjene napake, tudi zaradi tega, ker uporabljajo Microsoftov strežnik IIS, ki ne uporablja knjižnice OpenSSL. Uporabljata ga Apache in nginx.

    Objavljeno: 13.4.2014
  • Dropbox in politika

    Hkrati z novostmi, o katerih smo že poročali, no, dan kasneje, je podjetje Dropbox predstavilo tudi novega člana upravnega odbora podjetja. To je Condolezza Rice, bivša zunanja ministrica ZDA v času predsednika Busha mlajšega.

    Objavljeno: 12.4.2014 08:00
  • 4K je (skoraj) tu

    Zdi se, da ni dolgo kar smo se pogovarjali o videu visoke ločljivosti in ga primerjali  s težavo jajce/kokoš. Na prodaj je bilo nekaj televizorjev ločljivosti FullHD (1080p, oz. 1920 × 1080 pik), na voljo pa je bilo zelo malo vsebin, ki bi jih predvajali na njih.

    Objavljeno: 11.4.2014 13:00
  • Je bilo ozadje Windows XP narejeno s Photoshopom?

    Ne, s Fujijevim fotografskim filmom, ki pretirano poudari barve. Vsaj tako izvemo v spodnjem intervjuju z avtorjem fotografije, ki je bila posneta v dolini Napa, severno od San Francisca. Charles O'Rear jo je neko petkovo popoldne posnel (z analognim) fotoaparatom Mamiya RZ67, postala pa je zagotovo ena najbolj gledanih fotografij vseh časov. Večina uporabnikov jo je verjetno kaj kmalu zamenjala s svojim ozadjem, pa vendar, avtor pravi, da jo je v televizijskih prispevkih videl tudi že v Beli hiši in ruskem Kremlju.

    Objavljeno: 11.4.2014 10:00
  • Izžrebali smo 50 nagrad

    Z žrebom, ki smo ga v prostorih Mladine d.d., založnika revije Monitor, opravili v torek, 24. marca, smo med tiste, ki so izpolnili našo spletno anketo, razdelili 50 praktičnih nagrad:

    Objavljeno: 11.4.2014 08:00
  • NTK 2014

    Več kot sto domačih in tujih predavateljev, dobrih tisoč udeležencev se je že devetnajstič zbralo na največji domači IT prireditvi. Kot vedno, smo bili izčrpno poučeni izčrpno o trendih in novih rešitvah, zlasti o bolj intuitivni in enostavni uporabi naprav in storitev.

    Objavljeno: 11.4.2014
  • Oblačne shrambe se razvijajo

    Časi, ko so podjetja ustanavljala svoje odvečne diskovne zmogljivosti v svojih računalniških centrih uporabnikom kar tako (in zastonj) ponujala uporabnikom, se, izgleda počasi končujejo. Tržišče postaja bolj zahtevno, uporabniki prav tako.

    Objavljeno: 10.4.2014 11:00
  • Baterija, ki se napolni v minuti

    Izraelsko podjetje StoreDot je na Microsoftovi konferenci Think Next prikazalo baterijo in polnilec, ki omogočata ekspresno hitro polnjenje. Prazen mobilni telefon Samsung S4 so v pičlih 26 sekundah napolnili do zgornje meje.

    Objavljeno: 10.4.2014 05:00
  • Kupovanje aplikacij prek operaterja

    Simobil je postal prvi operater pri nas, ki je (prek avstrijskega lastnika Telekom Austria Group) vstopil v Microsoftov program Mobile Operator Billing, ki omogoča nakup mobilnih aplikacij kar v povezavi z mesečnim računom, ki ga uporabniki dobijo na dom.

    Objavljeno: 9.4.2014 12:00
  • Šifriran telefon

    Špansko podjetje GeeksPhone in Silent Circle, podjetje, ki so ga ustanovili avtorji šifirnega programa PGP, za letošnji junij napovedujeta splavitev telefona Blackphone. Telefon je bil napovedan že na letošnjem kongresu MWC in naj bi omogočal bistveno večjo varnost komuniciranja kot jo omogočajo današnji telefoni.

    Objavljeno: 9.4.2014 08:00
  • Evropska direktiva o hrambi prometnih podatkov neustavna

    Sodišče EU je včeraj odpravilo evropsko direktivo o hrambi telekomunikacijskih prometnih podatkov, ker predstavlja nesorazmeren poseg v neodtujljivo človekovo pravico do zasebnosti in zaščite osebnih podatkov. Direktiva 2006/24/EC je s tem prenehala veljati in šteje, kakor da nikoli ni bila veljavna.

    Objavljeno: 9.4.2014 06:00
  • Evropa hoče zaprt internet, ZDA besne

    Ameriška agencija za trgovino (USTR) je konec minulega tedna izdala poročilo o spoštovanju trgovinskih sporazumov na področju telekomunikacij, v katerem je pošteno okrcala Evropo zaradi njenih želja po lastnem internetu. ZDA poudarjajo, da bi lahko kakršnikoli ukrepi v tej smeri povzročili neupravičeno izključevanje tujih ponudnikov storitev.

    Objavljeno: 9.4.2014 05:00
  • Tudi OpenSSL ni brez napak

    Raziskovalci Googla in varnostnega podjetja Codenomicon so v knjižnici OpenSSL odkrili napako, ki je bila neodkrita več kot dve leti in ki je nepooblaščenim osebam omogočala prisluškovanju prometu, ki naj bi bil sicer zaščiten. Ker se OpenSSL uporablja tudi v spletnih strežnikih Apache in Nginx, lahko rečemo, da je trenutno ranljivih več kot polovica spletnih strežnikov v svetu.

    Objavljeno: 8.4.2014 14:00
  • V 10 dneh do 40.000 dolarjev

    Spletna stran Android police je razkrila aplikacijo za Android, ki je za nekaj časa postala celo najbolje prodajana plačljiva aplikacija na tržnici Play in ki – ne dela popolnoma nič.

    Objavljeno: 8.4.2014
  • Jutri bo umrl Windows XP, a ne dokončno

    V torek je dan, ko bo Windows XP sklenil svojo dolgo in nadvse uspešno 13-letno pot. A to ne pomeni, da se Windows XP dokončno poslavlja, saj bodo nekateri veliki institucionalni uporabniki proti plačilu še vedno ostali na Windows XP.

    Objavljeno: 7.4.2014 15:00
  • Video: Samsung Galaxy S5 in Galaxy Gear 2 Neo

    Kratka predstavitev Samsungovega novega telefona Galaxy S5 in pametne ure Galaxy Gear 2 Neo.

    Objavljeno: 7.4.2014 12:00
  • Yahoo bi se šel TV

    Yahoo, ki je bil včasih le spletni iskalnik, zadnjih nekaj let nikakor ne najde več svojega pravega cilja, zato se poskuša v marsičem. Nova direktorica Marissa Mayer (no, to je že od leta 2012) se pripravlja celo na vstop ponudnikov TV vsebin. Nekatera poročila kažejo, da se podjetje pripravlja na naročilo štirih TV serij, ki naj bi bile konkurenca vsebinam, kot jih danes ponuja Netflix. Šlo naj bi za polurne komedije, sestavljene iz desetih delov, denarni vložek za vsako epiozdo pa naj bi znašal med 700.000 in kar nekaj milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 7.4.2014 10:00
  • IBM-ov mainframe sreča Abrahama

    Nova era sodobnega računalništva se je začela v hotelu New Englander, v Greenwichu v Connecticutu. Tam so se v začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja zbrali najboljši IBM-ovi inženirji in strnili glave iščoč idejo, kako zgraditi računalnik naslednje generacije.

    Objavljeno: 7.4.2014
  • Nova Alpha, A7s

    Sony je na Las vegaškem sejmu NAB napovedal nov fotoaparat iz serije Alpha, model A7s. Gre za fotoaparat s tipalom polne ločljivosti 35 mm »full frame«, ki je namenjen predvsem video snemalcem. Naslednik fotoaparatov A7 in A7r namreč podpira snemanje v ločljivosti 4K in sicer kar pri največji občutljivosti ISO 409.600. To je vrednost, ki jo dosegajo tudi vrhunski Nikonovi profesionalni modeli D4S in četudi bo pri teh vrednostih ISO rezultat najverjetneje precej zrnat, je zelo verjetno, da se bo dalo s kamero snemati v precejšnjem mraku.

    Objavljeno: 7.4.2014
  • Telefon s sončnim polnilnikom

    TAG Heuer, eden izmed proizvajalcev najbolj imenitnih ur na svetu se občasno podaja tudi na področje vrhunskih mobilnih telefonov. Ko govorimo o najnovejšem modelu z imenom Meridiist Infinite je bolje govoriti o prestižnih materialih kot o tehnologiji, z eno izjemo.

    Objavljeno: 6.4.2014 01:00
  • Nokia z novimi modeli Lumia

    Nokia je Microsoftovo predstavitve operacijskega sistema Windows Phone 8.1 pospremila z osveženimi modeli najbolj privlačne družine mobilnikov Lumia. Novi vrhunski model nosi ime Lumia 930, pri čemer ponuja štirijedrni procesor Snapdragon 800 s taktom 2,2 GHz, 5-palčni zaslon z ločljivostjo HD, predvsem pa digitalni fotoaparat z ločljivostjo kar 20 milijonov pik in optiko Carl Zeiss.

    Objavljeno: 6.4.2014 01:00
  • Googlov projekt Loon v polnem teku

     Baloni, ki naj bi skrbeli za internetno povezavo na nedostopnih predelih našega planeta, poskusno že letijo, eden od njih je nedavno svet obkrožil v 22 dneh. »Na začetku so ga nekaj časa vetrovi vrtinčili po Pacifiku, nato ga je odneslo proti Čilu in Argentini, od koder se je počasi vrnil na izhodiščno točko v okolici Avstralije in Nove Zelandije,« so na blogu zapisali člani ekipe GoogleX, ki dela na projektu. GoogleX je sicer Googlovo raziskovalno hčerinsko podjetje, znano tudi po razvoju očal Google Glass in avtomobilov brez voznika.

    Objavljeno: 6.4.2014
  • TomTom Runner Cardio

    Pametne ure vseh tipov so eno najbolj »vročih« področij zabavne elektronike ta hip. Ne samo, da se z njimi ukvarjajo tradicionalni proizvajalci ur, temveč vse bolj tudi proizvajalci računalnikov, mobilnih naprav in druge elektronike, celo navigacijskih naprav.

    Objavljeno: 5.4.2014 01:00
  • Blamaža za Google in Nest

    Googlova hčerinska družba Nest, ki ponuja internetno povezane termostate in druga tipala za domačo rabo, je nepričakovano umaknila iz prodaje protipožarni alarm Protect, po tem, ko so ugotovili večjo pomanjkljivost v naprednem načinu delovanja.

    Objavljeno: 5.4.2014 01:00
  • Ta pravi Office za zaslone na dotik

    Microsoft je na konferenci Build znova na hitro javnosti prikazal nekaj slik prihajajoče različice oziroma nadgradnje pisarniškega paketa Office. Sedanja različica 2013 za osebne računalnike PC ima sicer nekatere elemente vmesnika Modern (Metro), toda še zdaleč to ni »ta pravi« vmesnik za sodobne računalnike z zasloni na dotik.

    Objavljeno: 4.4.2014 01:00
  • EU: čez poldrugo leto konec mobilnega gostovanja

    Danes se je zelo približal dan, ko bodo klici v vseh državah EU pri istem operaterju stali enako. Evropski parlament je z 534 glasovi za in 25 proti sprejel reformo telekomunikacijske zakonodaje, ki ukinja mobilno gostovanje in prinaša nevtralnost interneta.

    Objavljeno: 3.4.2014 18:00
  • Microsoft Build: izboljšave na vseh Okenskih platformah

    Microsoft je razvojno konferenco Build izkoristil za predstavitev celega niza novosti na domala vseh svojih platformah. Uradno so predstavili operacijski sistem Windows Phone 8.1, ki nadgrajuje uporabniško izkušnjo na Microsoftovih telefonih. Poleg številnih izboljšav v uporabniškem vmesniku so dodali center za sporočila (po vzoru tekmecev), največja novost pa je zagotovo pomočnica Cortana, ki ima podobno, a še večjo vlogo kot Apple Siri in Google Now na konkurenčnih platformah.

    Objavljeno: 3.4.2014 01:00
  • Fire TV – Amazonova video in igralna konzola

    Napovedi, ki so krožile že lep čas, so se izkazale za točne: Amazon je namreč predstavil svoj nov adut, večpredstavni pretočni predvajalnik, ki je hkrati tudi igralna konzola. Z njo se nameravajo spopasti s številnimi izdelki s področja zabavne elektronike, med drugimi pa tudi igralnimi konzolami PlayStation, Xbox in Wii.

    Objavljeno: 3.4.2014 01:00
  • Samsung Galaxy Tab 4

    Samsung je uradno predstavil novo, že četrto generacijo tabličnih računalnikov Galaxy Tab. Hkrati so predstavili vse tri velikostne različice, ki še naprej nudijo zaslon z diagonalami 7, 8 in 10,1 palcev. Oblikovno se kar precej razlikujejo od tretje generacije in so primerljivi z zmogljivejšimi modeli Galaxy Tab Pro. To pomeni, da imajo tanjše robove in so ve celoti opazno lažji.

    Objavljeno: 2.4.2014 01:00
  • Kako Dropbox preprečuje širjenje zaščitenih vsebin

    V javnost je prišla informacija, da priljubljeni spletni pomnilnik Dropbox kot kaže že nekaj časa premore avtomatiziran sistem za preprečevanje razpečevanja gradiva, ki je avtorsko zaščiteno, kot so filmi, glasba in digitalne knjige. Ker gre za občutljivo vprašanje interesov založnikov proti interesom uporabnikov Dropboxa, pa tudi za vprašanje pravice do zasebnosti, kjer bi uporabniki lahko izgubili zaupanje do ponudnika in same storitve, so avtorji ravnali sila previdno ter prišli do rešitve, ki najbrž lahko zadovolji obe strani.

    Objavljeno: 2.4.2014 01:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji