• Večji Chromebook

    Na prodajne police v Veliki Britaniji je prišel Chromebook podjetja HP. Dobra novica? HP Pavillion 14 je cenejši, kot so sprva napovedovali. Prenosnik z Googlovim operacijskim sistemom Chrome OS, 14 palčnim zaslonom 1366 × 768 ločljivosti, 1,1 GHz hitrim Intelovim Celeronom 847, dvema paroma gigabajtov pomnilnika ter 16 GB diska brez vrtljivih delov je z davkom vred ocenjen na slabih 250 funtov.

    Objavljeno: 25.4.2013 05:00
  • Polnjenje telefona s kolesom

    Na inkubatorju Kickstarter je vzklila zanimiva ideja. Atom je projekt Adama Latzkeja, ki je začetno iskrico z izleta po Belgiji v letu in pol preoblikoval v všečen izdelek. Gre za majhno, enostavno, odporno napravico, ki se na kolo priključi na način dinama, le da je izdelek podjetja Siva Cycle učinkovitejši, saj izkoristi kar 80 odstotkov proizvedene energije, medtem ko jo običajni dinamo vsaj deset manj. Obenem je tudi pametnejši, ker zna surovo energijo pretvoriti v enakomeren tok, primeren za polnjenje mobilnih pripomočkov, ne glede na to, kako hitro se peljemo.

    Objavljeno: 24.4.2013 10:00
  • ARM cveti

    Ni skrivnost, da prodaja PCjev pada. Več kot jasno je tudi, da imajo zaradi krize proizvajalci, povezani z računalniško industrijo, velike težave. Ko objavijo slabše rezultate takšni velikani, kot je Intel, je jasno, da se razmerja na trgu korenito spreminjajo.

    Objavljeno: 24.4.2013 07:00
  • Prvi telefoni s Firefoxom razprodani

    Španski GeeksPhone je začel s prodajo telefonov z operacijskim sistemom Firefox OS. Gre za razvijalska modela Keon in Peak, ki sta s svojo ceno (dobrih 100 in 150 evrov) pritegnila množico interesentov. V nekaj urah so namreč razprodali oba. Spletna trgovina je trenutno nedosegljiva, na njej nas pričaka obvestilo o nepričakovanem navalu kupcev in obljuba, da bo v kratkem nazaj z novo zalogo vročih telefonov. Enega bomo skušali kupiti tudi sami.

    Objavljeno: 24.4.2013 05:00
  • Brezplačni telefonski pogovori na območju bivše Jugoslavije

    Podjetje Telemach se je pridružilo skupini United Group, kjer bo skupaj s kabelskima operaterjema iz Srbije (SBB) in Bosne (Telemach B&H), satelitsko platformo Total TV in petnajstimi manjšimi podjetji, od prvega maja naprej nudilo brezplačne telefonske pogovore med Slovenijo, Srbijo ter Bosno in Hercegovino. Prva od mnogih ugodnosti bo na voljo tako zasebnim kot poslovnim uporabnikom.

    Objavljeno: 23.4.2013 17:00
  • Nizozemci prepovedali HTC One

    Nizozemsko sodišče v Amsterdamu je ugodilo prošnji Nokie in začasno prepovedalo prodajo HTCjevega telefona One, ker ima trenutno najzmogljivejši Android na trgu vgrajena mikrofona, ki sta plod dela finskih razvijalcev. Godljo naj bi zakuhal skupni dobavitelj ST Electronics, s katerim so Finci sodelovali pri izdelavi Lumie 720. Šlo naj bi za kršitev pogodbe o zaupnosti informacij, saj so se komponente, ki naj bi jih po navodilih Nokie izključno zanjo izdelovali pri ST Electronics, znašle tudi v tajvanskem telefonu številka Ena.

    Objavljeno: 23.4.2013 07:00
  • Google kaznovan

    Nemci so oglobili podjetje Google s 145 tisoč evri. Povod za kazen je bilo nezakonito pridobivanje podatkov z nezaščitenih brezžičnih omrežij med letoma 2008 in 2010, ko je spletni velikan prvenstveno zbiral podatke za servis Street View. Nemški informacijski pooblaščenec je dejanje označil za enega največjih posegov v zasebnost v zgodovini. Google je za kršitev dobil skoraj največjo možno denarno kazen, ki je po evropski zakonodaji trenutno omejena s 150 tisoč evri. Kljub temu, da pri gigantu trdijo, da so bili podatki, med katerimi niso manjkala niti osebna elektronska sporočila, fotografije ter razna gesla, pridobljeni nezavedno, se na odločitev ne nameravajo pritožiti. Sporne podatke so izbrisali.

    Objavljeno: 23.4.2013 05:00
  • Novi Monitor   

    V novi številki Monitorja smo se posvetili velikim, 17 palčnim prenosnikom. Ti modeli ponujajo zmogljive procesorje in grafične kartice, hkrati pa tudi "težavnost" (no, maso) in splošno okornost. So pa koristni kot mobilna alternativna namiznim računalnikom.

    Objavljeno: 23.4.2013
  • Dela Apple uro?

    Govorice o uri, ki smo jo novinarji hitro poimenovali iWatch, ne jenjajo. Začele so se s predvajalnikom iPod Nano, ki se je z Applovim blagoslovom že leta 2011 prelevil v pametno uro. Nato se je zanimanje za tehnološke izdelke, ki jih nosimo, iz meseca v mesec povečevalo. Ker Apple od Jobsove smrti ni splavil ničesar prelomnega, je jasno, da se v Cupertinu nekaj kuha. Večinsko mnenje stavi na pametno uro. Imela naj bi ukrivljen zaslon, občutljiv za dotik, ter napredno povezavo z drugimi Applovimi napravami. Ker se z idejo o pametni uri igrajo vsaj še Microsoft, Google, LG in Samsung, naj bi pri Applu v projekt vpregli kar sto zaposlenih. Zanimanje kupcev je veliko, sodeč po anketah bi uro že danes kupila kar petina vprašanih, zato bo ura iWatch luč sveta bržkone ugledala še pred iztekom leta.

    Objavljeno: 22.4.2013 18:00
  • Najtanjši prenosnik na svetu

    Precej neznano podjetje iz Tajvana, Inhon, je predstavilo najtanjši prenosnik doslej. Blade 13 je z 10,7 milimetra pravi suhec, ki tehta zgolj 870 gramov. Kljub temu prenosnik ni shiran, saj ga poganjajo Intelov procesor Core i5 ali i7 procesor, 4 GB RAMa, 128 ali 256 gigabajten disk brez vrtljivih delov ter operacijski sistem Windows 8. Na domačem terenu ga bodo s 1350 ameriških dolarjev visoko cenovno postavko splavili junija. Če se bo odrezal spodobno, morda sčasoma ugleda tudi zahodne trgovine.

    Objavljeno: 22.4.2013 07:00
  • Slabe novice za Android

    Na tržnici Google Play se je pojavilo 32 zelo različnih aplikacij, okuženih z zlonamerno kodo BadNews. Tako aplikacije kot štiri uporabniške račune je sicer Google iz prodajalne že odstranil, a je zlikovcem vseeno uspelo okužiti nekaj milijonov uporabnikov naprav z operacijskim sistemom Android. Nesrečniki prihajajo iz Rusije, Belorusije, Ukrajine in drugih vzhodnoevropskih držav, na katere je škodljiva koda tudi ciljala.

    Objavljeno: 22.4.2013 05:00
  • Retina prenosnik z Okni

    Toshiba je predstavila prvi prenosnik z ločljivostjo 2560 × 1440 in operacijskim sistemom Windows. Dobrih trinajst palcev velik PixelPure zaslon ima gostoto 221 pik na palec in je občutljiv za dotik. Razmerje stranic je manj pogostih 16 proti 9. Tako oblikovanje kot izdelava prenosnika KIRAbook sta vrhunska, med dodatno opremo pa velja omeniti še osvetljeno tipkovnico in zvočnike Harman Kardon. Začetni model bo poleg neimenovanega Intel Core i5 procesorja imel 8 GB RAMa in 256 GB SSD diska. Manj privlačna v paketu je cena, ki znaša od 1600 ameriških dolarjev navzgor. Prenosnik bo na voljo 12. maja.

    Objavljeno: 21.4.2013 07:00
  • IBM prodaja strežnike Lenovu

    Leta 2004 je IBM prodal posel s PCji kitajski družbi Lenovo. Slednja je priložnost dobro izkoristila in postala največji proizvajalec osebnih računalnikov na svetu. IBM se je posvetil strežnikom in poslovnim storitvam. Po dobrih osmih letih sta oba akterja znova za pogajalsko mizo, kjer tokrat teče debata o strežnikih x86. Priljubljena mikroprocesorska arhitektura, ki je uporabljena v dveh tretjinah vseh strežnikov, je lani tvorila posel v vrednosti 35 milijard ameriških dolarjev, a je dobiček z njo IBMu vseeno upadel. Družbi naj bi bili v zadnji fazi pogovorov o prodaji. O ceni prevzema se ugiba, največkrat je omenjen znesek pet milijard dolarjev.

    Objavljeno: 21.4.2013 05:00
  • Daljinska harmonija

    Logitech je predstavil novosti družine Harmony. Gre za univerzalne daljinske upravljalnike, ki so združljivi z več kot 225.000 napravami. Izpostaviti velja napravi Harmony Ultimate in Harmony Smart Control. Prva ima 2,4 palčni, za dotik občutljiv zaslon, ter podpira do 15 priklopljenih naprav, med njimi tudi pametne žarnice Phillips Hue. Prejetje poslanega ukaza potrdi z vibriranjem. Na trg pride že aprila, ovrednotena pa je na 350 ameriških dolarjev. Druga naprava, Logitech Harmony Smart Control, bo brez naprednejših zmožnosti, a bo hkrati cenejša. Za 130 dolarjev jo bo moč kupiti maja.

    Objavljeno: 20.4.2013 09:00
  • Poceni velikan

    Francosko podjetje Archos je predstavilo pametnega velikana, telefon Archos 53 Platinum, ki kljub dobri opremljenosti in radodarnim dimenzijam, kupcu ne bo naredil kraterja v denarnici. Gre za 5,3 palčni telefon z zaslonom IPS v ločljivosti 960 × 540, operacijskim sistemom Android 4.1.2, procesorjem Snapdragon S4 (Cortex A5) s hitrostjo 1,2 GHz in štirimi jedri, 1 GB RAMa, 4 GB shrambe, razširljive do 64 GB s karticami microSD, hrbtno 8 MP kamero (2 MP spredaj), prostorom za dve kartici SIM, brezžično povezljivostjo WiFi, povezavo Bluetooth, radijem FM in dostopom do tržnice Google Play. Kljub temu, da nima podpore mobilnim omrežjem četrte generacije, s ceno 250 ameriških dolarjev predstavlja pošteno kupčijo. V Evropi bo na voljo konec maja.

    Objavljeno: 20.4.2013 07:00
  • YouTube ni kriv

    V Ameriki se je končal proces proti spletišču YouTube. Googlova storitev je bila pod sodnim drobnogledom že od leta 2007, ko je podjetje Viacom proti spletišču zaradi nepooblaščene objave avtorsko zaščitenih video posnetkov, med katerimi sta bila tudi risanka Spuži Kvadratnik in politična satira Jona Stewarta, vložilo tožbo in zahtevalo milijardo dolarjev odškodnine. Proces je bil vseskozi v središču zanimanja, saj so lastniki avtorskih pravic za slabše poslovanje krivili prav razmah svetovnega spleta. Internet naj bi ljudem dal v roke orodje za enostavno piratiziranje njihovih avtorsko zaščitenih vsebin. Že leta 2010 sodišče obtožbi ni sledilo, a se je Viacom na odločitev pritožil.

    Objavljeno: 20.4.2013 05:00
  • Baterije naslednje generacije

    Ameriški raziskovalci so razvili baterije naslednje generacije. Šlo naj bi za pravo revolucijo na področju napajanja najrazličnejših naprav. Testno litij-ionsko baterijo s 3D elektrodami, ki je do tridesetkrat manjša od sorodnic v mobilnih telefonih, so uspeli napolniti zgolj v nekaj sekundah. Kljub majhnosti baterije in tisočkrat hitrejšemu polnjenju je novinka močnejša od današnjih predstavnic, ki jih med drugim najdemo v zabavni elektroniki, medicini in avtomobilski industriji. Naštete panoge bodo pospešeno napredovale, ako se izpolnijo napovedi raziskovalcev, ki se trenutno trudijo testno dimenzijo povečati, a obenem zadržati lastnosti manjšega modela. Baterija, primerna za vgradnjo v mobilne naprave, naj bi bila nared v prvi polovici prihodnjega leta.

    Objavljeno: 19.4.2013 14:00
  • Amazon Appstore kmalu v Sloveniji

    Spletni trgovec Amazon je razvijalcem poslal vabilo, v katerem razkriva, da bo v naslednjih nekaj mesecih ponudbo njihove tržnice z Androidnimi aplikacijami deležno več kot 200 novih držav, vključno s Slovenijo. Potezo pozdravljamo, saj je na tržnici Amazon Appstore precej izbranih programskih izdelkov, ki jih drugje ne dobimo, vsak dan pa nam je zastonj na voljo tudi ena sicer plačljiva aplikacija ali igra. Zato smo se v preteklosti že večkrat potrudili in zaobšli varnostne mehanizme, ki jih je na poti do digitalnih dobrin postavil spletni velikan. Več o tovrstni telovadbi in o Amazonovi tržnici si preberite v priloženem članku.

    Objavljeno: 19.4.2013 07:00
  • Twitter z glasbo

    Twitter širi obzorja. Družabno omrežje je predstavilo aplikacijo #Music, ki nam bo predlagala glasbo, glede na ljudi oziroma objave, katerim sledimo. Mobilna aplikacija bo na voljo za naprave z operacijskim sistemom iOS, medtem ko se bomo uporabniki ne-Applovih pripomočkov morali zadovoljiti s spletno različico nove storitve. Uporaba bo spočetka omejena tudi geografsko, saj bodo družabno odkrivali glasbo le Britanci, Irci, Američani, Kanadčani, Avstralci ter Novozelandci. Skop seznam podprtih držav nameravajo razširiti v kratkem.

    Objavljeno: 19.4.2013 05:00
  • Video: I'm Watch

    Kratka predstavitev pametne ure I'm Watch.

    Objavljeno: 19.4.2013
  • 4K za “drobiž”

    Seiki je predstavil svoje videnje ultra visoke ločljivosti, ki je precej cenejše od tekmecev. Njihov televizor Seiki 4K SE50UY04, ki na ameriški trg prihaja do konca aprila, bo namreč stal “zgolj” poldrugega tisočaka dolarjev. Gre za petdeset palčni aparat z ločljivostjo 3840 × 2160, tremi HDMI vhodi ter z enoletno garancijo znotraj katere televizor zamenjajo brez kakršnihkoli vprašanj. Ker gre za neznano podjetje s tehnološko napredno, a poceni napravo, je korak logičen. Če se bo poteza z absurdno nizko ceno izplačala, bo Seiki poleti na trg poslal še 65 palcev veliko različico televizorja.

    Objavljeno: 18.4.2013 07:00
  • Samsung blatil HTC

    Na podlagi številnih prijav je tajvanski urad za pošteno trgovino začel preiskavo proti Samsungu. Korejci naj bi novačili študente, ki bi proti plačilu na spletu hvalili njihove izdelke ter blatili rivala, podjetje HTC. Urad se je že dokopal do dokumentov, ki naj bi sporno prakso potrjevali. Če bo Samsung spoznan krivega goljufivega oglaševanja, mu skupaj z lokalnim predstavnikom grozi 650.000 evrov denarne kazni. Pri Samsungu so se na obtožbe odzvali z interno preiskavo. Bojda naj bi šlo za nesporazum na relaciji matično podjetje - tajvanski predstavnik. Zagotavljajo, da se kaj takega ne bo ponovilo.

    Objavljeno: 18.4.2013 05:00
  • E-bralnik z visoko ločljivostjo

    Kobo je predstavil prvi elektronski bralnik z visoko ločljivostjo. Aura HD ima 6,8 palčni zaslon iz elektronskega črnila, ki prikaže kar 265 slikovnih pik na palec. Z ločljivostjo 1440 × 1080 je novi bralnik pravi posebnež, ki s prikazom vsebine za sabo pusti tudi najbolj priljubljeno Amazonovo napravo, Kindle Paperwhite. S potezo želi proizvajalec elektronskih bralnikov nadaljevati svojo rast. Kobo je namreč kljub globalnemu padcu zanimanja za tovrstne naprave, beležil uspeh. Ker se prodaja e-knjig vztrajno veča, pri podjetju upajo, da bo tudi zanimanje za njihove bralnike povečevalo še naprej. Aura HD naj bi k zadani nalogi izdatno prispevala. Poleg ostre slike bodo njeni aduti še hitrejši procesor (1 GHz), 4 GB prostora za shranjevanje knjig, podpora pomnilniškim karticam, brezžična povezljivost in vgrajena osvetlitev. Aura HD bo kupce olajšala za 160 evrov. Pohod po Evropi začne 25. aprila v Veliki Britaniji.

    Objavljeno: 17.4.2013 08:00
  • Težave virtualnega denarja

    Neodvisna denarna enota bitcoin, ki jo računalnik prisluži z reševanjem težavne naloge, se je znašla v velikih težavah. V dobrih dveh letih, od kar se je začela valuti pot strmo vzpenjati, je okoli nje zrasla prava ekonomija. Vrednost enega bitcoina je bila že 270 ameriških dolarjev, zato ga je marsikdo imel raje od zlata ali delnic. Čeprav so analitiki opozarjali na prehitro rast in napihnjenost bitcoina, se mu je priljubljenost iz dneva v dan večala. Sledil je pok. Bitcoin je trenutno vreden le slabih 65 dolarjev (50 EUR). Kaj se je zgodilo?

    Objavljeno: 17.4.2013 07:00
  • Prva očala Google Glass že na poti

    Prvi primerki Googlovega projekta obogatene resničnosti, očala Glass, so že na poti do izbranih kupcev. Gre za ljudi s seznama Google Glass Explorers, ki jim je z idejo o uporabnosti uspelo prepričati spletnega velikana, da so vredni predčasnega nakupa. Vsi izbranci bodo svoja 1500 ameriških dolarjev vredna (beri: plačana) očala z ločljivostjo 640 × 360 dobili do konca meseca aprila, medtem ko bomo ostali napravo, s katero lahko med drugim snemamo video posnetke v 720p, fotografiramo s kakovostjo 5 MP, se pogovarjamo, orientiramo in brskamo po spletu, lahko kupili šele v drugi polovici letošnjega leta.

    Objavljeno: 17.4.2013 05:00
  • Bo Galaxy Note 3 kovinski?

    Ni skrivnost, da je javnost precej naklonjena HTCjevemu telefonu One. Plazu hvalospevov ni ustavila niti napoved Samsungovega prihajajočega prvaka Galaxy S4. Korejci so v skrbeh. Najbolj jih boli, da Samsunga nihče ne omenja v navezi s kakovostjo. Resda so njihovi (dražji) telefoni vrhunsko opremljene tehnološke naprave z bogato programsko opremo, ki kipi od inovacij, a plastika ni prepričala niti največjih privržencev. Po zgledu Tajvancev naj bi naslednji "veliki" telefon iz Samsungovega hleva bil iz kovine, kar si kupci že dlje časa želijo. Ugibanja je sprožila napovedana sprememba oblike telefona/tablice, ki naj ne bi sledila trenutnim trendom (S3, S4, Note2). Samsung je v preteklosti že večkrat ugodil željam uporabnikov, bo tako tudi tokrat?

    Objavljeno: 16.4.2013 09:00
  • Wordpress napaden

    Sistem za upravljanje vsebin in priljubljeno orodje blogerjev po svetu, Wordpress, je zadnja velika tarča spletnih nepridipravov. Wordpress, ki je motor kar 64ih milijonov strani s 371imi milijoni obiskovalcev mesečno, je napadlo omrežje robotskih računalnikov (ang. botnet) s sto tisoč člani. Tarča napada so bili uporabniki “admin”, na katerih so napadalci preizkusili na tisoče različnih gesel. Cilj napada je bila bržkone širitev omrežja botnet, saj je tovrstno novačenje vedno bolj pogosto. Zlikovci, z majhnim številom povezanih PCjev, z napadi krepijo svoje vrste, nakar se spustijo v boj s prvotno zamišljeno, največkrat odmevno in veliko tarčo. Napad na Wordpress je prišel le teden po predstavitvi dvostopenjskega preverjanja pristnosti, za katerega pravijo, da je najboljša obramba pred napadalci. 

    Objavljeno: 16.4.2013 07:00
  • YouTube obuja VHS

    The Video Home System, bolj znan kot VHS, nas je razveseljeval v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Bili so časi, ko so videoteke ponujale zgolj neštetokrat presnete filme s popačeno sliko in slabim zvokom. Čeprav se jih ne spominjamo ravno s solzami v očeh, smo vseeno z zanimanjem pospremili svojevrsten spomin na velike črne kose plastike. Spletišče YouTube je namreč v čast 57. rojstnemu dnevu prvega komercialnega videorekorderja Ampex VRX-1000, nekaj objavljenih posnetkov opremilo z gumbom Tape Mode, ki video visoke ločljivosti brž pretvori v zmes statike in resnično grozljive slike. 

    Objavljeno: 16.4.2013 05:00
  • Grenlandci zavrnili Pirate Bay

    Najbolj znana spletna stran s švedsko domeno, The Pirate Bay, je že dolgo trn v peti glasbenim založbam in filmarjem, ki jo na vsak način želijo ustaviti pri deljenju avtorsko zaščitenih vsebin. Doslej se je Piratski zaliv poskusom uspešno upiral, a bitka se nadaljuje, zato so fantje vedno v iskanju varnejšega načina plovbe po spletu. V zadnjem tovrstnem poskusu so piratsko ladjo skušali zasidrati v mirnih vodah Grenlandije. Ranljivo švedsko domeno (.se) so želeli menjati za grenlandsko (.gl), a so jih pri tamkajšnjem upravitelju Tele-Post zavrnili. V obrazložitvi svojega dejanja so se oprli na odločitev danskega sodišča, ki je na otoku, kljub neodvisnosti Grenlandije, še vedno pristojno. Tako Danci kot Švedi so namreč priljubljeno spletišče spoznali krivo kršenja avtorskih pravic. The Pirate Bay za zdaj tako ostaja na starem spletnem naslovu, bržkone pa ima na zalogi več zasilnih izhodov in ga grenlandska zavrnitev ne bo ustavila.

    Objavljeno: 15.4.2013 07:00
  • Prva slovenska spletna knjižnica

    V desetih slovenskih knjižnicah testno deluje prva slovenska spletna knjižnica s ponudbo elektronskih knjig. Do 30.6. si v njej knjige lahko izposojajo zgolj člani izbranih knjižnic, po 1.7. pa bodo v knjižnici Biblos Lib dobrodošli tudi drugi. V sistem je trenutno prijavljenih več kot 6000 uporabnikov, ki izbirajo med 106 naslovi. Zbirko nameravajo do julija podeseteriti.

    Objavljeno: 15.4.2013 05:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji