• SOA Forum 2006

    Slovenska podjetja imajo sicer nekoliko manj izkušenj s SOA (storitveno usmerjene arhitekture) projekti, vendar so o arhitekturi dobro seznanjena in v precejšnji meri načrtujejo njihovo uvedbo. Ključna nosilna tema SOA foruma, ki je potekal sredi aprila v Ljubljani v organizaciji družbe Oracle Software, je neodvisna raziskava opravljena s strani Inštitut za informatiko FERI iz Maribora. Namen raziskave je bil narediti posnetek stanja na domačem trgu, kar bo zagotovo v korist vsem obstoječim ključnim in potencialnim ponudnikom, predvsem pa je dobra osnova za morebitne nadaljnje raziskave in vrednotenje napredka vpeljave SOA v prihodnje. Po predvidevanjih raziskovalne hiše Gartner Dataquest naj bi namreč do leta 2010 kar 80 odstotkov prihodkov s strani programske opreme prišlo iz produktov, temelječih na storitveno usmerjeni arhitekturi.

    Objavljeno: 14.4.2006
  • Sun prenavlja tanke odjemalce

    Pri družbi Sun so prenovili lahke odjemalce iz družine Sun Ray, ki prinašajo podporo za precej širši spekter terminalskih strežnikov. Poleg tega, da omogoča priključitev na strežnike s Solarisom in Linuxom, bo z brezplačno nadgradnjo sistemske programske opreme že čez nekaj tednov omogočal priključitev tudi na terminalske strežnike z okoljem Windows. Nova modela Sun Ray 2 in Sun Ray 2FS sta fizično polovico manjša od prejšnje generacije naprav, vsebujeta pa tudi pomembne novosti na področju varnosti. Poleg klasičnega vmesnika ethernet za bakreno ožičenje je namreč vgrajen tudi priključek za neposredno povezavo prek optičnega vmesnika, kar vse bolj pogosto zahtevajo zlasti ameriške državne ustanove. Nova odjemalca se med sabo tudi po številu podprtih monitorjev in ločljivosti, ki jih znata prikazati. Sun Ray 2 podpira en monitor z ločljivostjo do 1600 x 1200 pik, Sun Ray 2FS pa do dva monitorja z ločljivostjo 1920 x 1200 pik.

    Objavljeno: 14.4.2006
  • Google Calendar

    Google z objavo spletne storitve za koledarje Google Calendar nadaljuje s strategijo ponudbe storitve, ki zamenjujejo dosedanje namenske programe. Spletni koledar ima v tem primeru pomembno vlogo, tako pri vodenju osebnih podatkov, kot tudi sodelovanju v skupinah. Koledar se tesno povezuje tudi s poštnim servisom Gmail, saj je mogoče sporočila povezati na koledar, podobno kot to naredimo v poštnih odjemalcih. Uporabniki Google Calendarja lahko podatke iz lastnih koledarjev ponudijo v pogled tudi drugim, bodisi omejeni skupini uporabnikov ali pa jih objavijo kot javni podatek. Ob svojem koledarju lahko spremljajo tudi koledarje drugih uporabnikov in javnih dogodkov.

    Objavljeno: 14.4.2006
  • Telekom vstopa na nemški trg poceni telefonije

    Telekom Slovenije je sporočil, da so sklenili pogodbo z nemškim podjetjem 01066 GmbH za sodelovanje na nemškem trgu. 01066 je ponudnik cenejših klicev iz omrežja Deutsche Telekom v nemška in predvsem tuja telefonska omrežja. Telekom namerava z 01066 sodelovati pri trženju maloprodajnih telefonskih storitev, predvsem izseljencem in podjetjem s podružnicami v Jugovzhodni Evropi.

    Objavljeno: 13.4.2006
  • KOffice 1.5 izziva OpenOffice.org

    Organizacija KDE je objavila novo pomembno različico pisarniških programov, ki nosijo skupno oznako KOffice 1.5. Nova zbirka ima pomembne novosti, med katerimi izstopa podpora za dokumentni standard OASIS OpenDocument, ki je zdaj privzeti zapis v zbirki programov (pri urejevalniku, preglednici in predstavitvenemu programu). Med pomembnejšimi novostmi so še moč no izboljšana podpora za invalide, poenoten sistem za skripte (podprta sta jezika Python in Ruby) v zbirki pa sta tudi dva nova modula - prvič dokončna različica podatkovne baze Kexi in za zdaj še razvojna različica orodja za delo s projekti KPlato.

    Objavljeno: 13.4.2006
  • IDC napoveduje rast investicij v IT

    Analitska družba IDC je na podlagi nedavnih raziskav objavila napoved, da bo rast investicij v letu 2006 večja, kot so sprva predvidevali. Po sedanjih napovedih naj bi se poraba za IT v letošnjem letu povečala za dobrih 6,3%, kljub temu, da so še nedavno nekateri menili, da bo slabša, je pa rast rahlo nižja od lanske (6,9%). Glavni razlog za uspeh je gospodarska stabilnost na glavnih razvitih trgih, pa tudi fenomenalna rast porabe za IT v najbolj obljudenih svetovnih državah - na Kitajskem in v Indiji. Kitajski trg IT bo tako letos zrasel za 14%, indijski pa kar za 21%, kar je glede na število prebivalcev pravi magnet za vse svetovne proizvajalce. Čeprav na vrh največje rasti porabe sredstev najdemo področje programske opreme, pri družbi IDC menijo, da novi ključni Microsoftovi izdelki za letošnje leto, Windows Vista in Office 2007 ne bodo prispevali k dramatični rasti prodaje.

    Objavljeno: 13.4.2006
  • Sony VAIO L

    Sony je na Japonskem predstavil novo generacijo osebnih računalnikov, med katerimi so tudi modeli VAIO L, ki bolj spominjajo na LCD televizorje, kot na računalnike. Glavno vodilo oblikovalcev je bila stilska usklajenost, ki se kaže v elegantno tankem zaslonu širokega tipa, ki pa v sebi vključuje tudi celotni računalnik. Na voljo sta modela z diagonalo 15 ali 19 palcev in ločljivostjo 1280x800 oziroma 1680x1050 pik. V obeh primeri so temelj procesorji Intel Core Duo 2300, 512 MB RAM in 200 GB velik disk, celoti pa pripadata še brezžična tipkovnica in miška. Vgrajen je TV sprejemnik, ki ga krmilimo z daljinskim upravljavcem, za video konference pa je na voljo video kamera vgrajena na vrh ohišja. To je iz polprozorne plastike, celota pa je na voljo v treh barvnih kombinacijah. Sony ima menda načrt modele predstaviti tudi na drugih trgih sveta. Na Japonskem se cene pričnejo pri 1.400 dolarjih.

    Objavljeno: 13.4.2006
  • Microsoft kupuje ProClarity

    Microsoft je objavil, da namerava kupiti družbo ProClarity in s tem precej okrepiti svojo pozicijo na področju poslovnega poročanja in inteligence (BI). ProClarity je bil že doslej zelo tesen partner družbe Microsoft in eden prvih, ki je s svojimi izdelki podprl Microsoftova OLAP orodja, še v časih nastanka strežnika SQL Server 2000. Z nakupom želijo okrepiti svojo ponudbo na področju preprostega prikaza in izdelave poročil, ki temeljijo na podatkovnih skladiščih hranjenih v podatkovnih strežnikih SQL Server in obstoječem orodju Busines Scorecard Manager 2005. Novo tehnologijo bodo tesno umestili na več področij, od poročanja za poslovne informacijske sisteme Dynamics, kot tudi v novo poslovno zbirko Office 2007, zlasti v kombinaciji z novimi BI zmogljivostmi orodij, kot sta Excel in SharePoint Portal Server 2007.

    Objavljeno: 12.4.2006
  • Skype se krepi

    Podjetje Skype je za 27 milijonov dolarjev kupilo manjši družbi Sonorit Holding in Camino Networks, s katerimi naj bi predvsem okrepili skupino strokovnjakov s področja razvoja temeljnih tehnologij za internetno telefonijo. Skype je že doslej svoje izdelke temeljil na izdelku SoundWare švedsko-danske družbe Global IP Sound (GIPS), ki omogoča procesiranje govora prek IP povezav. Številni ključni ljudje, pa so nedavno zapustili GIPS in ustanovili Sonorit, zaradi česar si je Skype najbrž želel zagotoviti trdne temelje za prihodnost. Camino Networks pa naj bi Skypu pomagal predvsem pri širjenju internetne telefonije na mobilna omrežja in naprave, kjer vidijo še precej potencialov.

    Objavljeno: 12.4.2006
  • Dodatni monitor kar prek vmesnika USB

    Novo podjetje Newnham Research je prikazalo dodatek za osebne računalnike in prenosnike, ki omogoča, da drugi monitor priključimo na računalnik preprosto prek vmesnika USB. Tehnologija z imenom NIVO temelji na namenskem čipu, ki na podlagi podatkov prenesenih prek vmesnika USB ustvari sliko, ki jo prikaže na drugem monitorju. Vse več uporabnikov spoznava prednosti uporabe drugega monitorja oziroma dveh površin, na katerih prikazujejo podatke, NIVO pa omogoča ta korak na precej preprostejši, pa tudi hitrejši in cenejši način kot so vgradnja druge kartice ali druge namenske rešitve (recimo Matrox DualHead2Go).

    Objavljeno: 12.4.2006
  • Netgear že ponuja vmesnike 802.11n

    Kljub temu, da organizacija IEEE še ni povsem dokončala naslednjega brezžične omrežnega standarda 802.11n, je podjetje Netgear že začelo s prodajo združljivih kartic in brezžičnih usmerjevalnikov. Izdelki, ki temeljijo na platformi TopDog WLAN družbe Marvel, stanejo v ZDA med 130 in 250 dolarji, odvisno od tipa izdelka. Komplet brezžične postaje in kartice je na prodaj za 350 dolarjev. Po navedbah družbe Netgear izdelki s skupnim imenom RangeMax Next podpirajo brezžični prenos podatkov s hitrostmi tja do 300 Mb/s, vključeno pa je tudi stikalo za ožičeno omrežje s hitrostjo 1 Gb/s.

    Objavljeno: 11.4.2006
  • Discovery in Google Earth

    Google nadaljuje z razvojem dodatnih storitev povezanih s programom za 3D prikaz zemljevidov Google Earth. Z družbo Discovery Communications tako pripravljajo nov servis, ki bo omogoča prikaz video zapisov in zgodovinskih podatkov povezanih z znamenitimi točkami po svetu. Začeli bodo najprej z desetimi turističnimi točkami v ZDA, kmalu pa naj bi dodali še 50 vsebin s celega sveta. Do konca leta naj Google Earth tesneje povezali z enciklopedijo Discovery Atlas, ki nudi večpredstavne podatke za znamenite točke v več kot 30 državah sveta. Storitev bo na voljo za brezplačno, kot tudi plačljive različice Google Eartha, najbrž pa tudi pri tej storitvi vsaj del vsebin plačljiv. To je že druga strateška povezava v navezavi s tem izdelkom, saj je Google pred časom napovedal, da bo na svojem 3D zemeljevidu omogoča prikaz reklam in prikaz informacij povezanih s lokacijskimi storitvami Google Eartha.

    Objavljeno: 11.4.2006
  • JBoss Red Hatov

    JBoss je zmogljiv in čedalje bolj priljubljen programski strežnik za javanske programe. Kot močan konkurent vodilnima igralcema na tem tržišču, IBMu in BEAi, se je pojavil na tarči kar nekaj podjetij, ki želijo s prevzemom ujeti omenjena konkurenta. Najbolj glasen med vsemi je bil Oracle, ki zadnje čase kar po vrsti prevzema podjetja, ki razvijajo ključne odprtokodne tehnologije. Oracle je za JBoss menda ponujal okrog 100 milijonov dolarjev, Marc Fleury pa je zahteval štirikrat več. Še preden sta si strani prišli bliže, je zahtevo ustanovitelja JBossa sprejel Red Hat, 40% v denarju in 60% v delnicah.

    Objavljeno: 11.4.2006
  • Microsoft prenavlja mobilno podatkovno bazo

    Microsoft bo poleti objavil novo različico podatkovne baze, ki temelji na dosedanjih izdelkih za ročne računalnike in mobilne telefone. Nov izdelek bo nosil tudi novo ime, SQL Server Everywhere, poleg mobilnih naprav pa bo podpiral tudi ostale različice okolja Windows, vključno z 32- in 64-bitnimi okolji. Vgradna (embedded) podatkovna baza bo na voljo brezplačno, Microsoft pa jo bo dogradil z novimi zmožnostmi za hrambo širokega spektra podatkov, vključno z večpredstavnimi in XML podatki. Predstavniki podjetja so sicer spregovorili tudi o smeri razvoja za podatkovno bazo SQL Server 2005, ki se sicer odlično prodaja. Microsoft načrtuje predvsem razširitve za hrambo nestrukturiranih tipov podatkov, nova orodja za sinhronizacijo med različnimi napravami in novo generacijo mehanizmov za varno delovanje (zrcaljenje, povezava v gruče), ki bo imeli tudi novo ime - AlwaysOn Technologies.

    Objavljeno: 10.4.2006
  • Lenovo tudi s telefoni

    Po tem, ko je kitajska družba Lenovo prevzela IBM-ov oddelek za osebne računalnike in prenosnike, se vse bolj usmerja tudi na ostala področja računalniške in zabavne elektronike. Za prihodnja leta napovedujejo invazijo na področje mobilne telefonije, eden izmed prvih znanilcev pa je pametni telefon Lenovo i921, ki temelji na operacijskem sistemu Microsoft Windows Mobile 5. Telefon meri le 10,3 x 5 x 2,1 cm in tehta 123 gramov, kljub temu pa nudi zaslon z ločljivostjo 240 x 320 pik, razširitveno režo za kartice mini SD ter digitalni fotoaparat z ločljivostjo 2 milijona pik.

    Objavljeno: 10.4.2006
  • Acerjev mega prenosnik

    Acer je predstavil nov prenosnik Aspire 9800, ki se ponaša kar z 20,1-palčnim zaslonom LCD in izredno bogato večpredstavno opremo. Prenosnik je za Toshibo drugi, ki ima vgrajeno optično enoto HD-DVD, poleg tega pa so prisotni še TV sprejemniki (analogni in digitalni sprejem) ter video kamera z ločljivostjo 1,3 milijona pik. Prenosnik temelji na procesorjih Intel Core Duo, zaslon pa zmore ločljivost 1680 x 1050 pik. Zaradi velikosti zaslona je v ohišju obilica prostora, s čimer lahko v prenosnik vgradimo do dva diska z vmesnikom SATA s skupno zmogljivostjo 240 GB.

    Objavljeno: 10.4.2006
  • Uspeh Googla in EarthLinka

    Mesto San Francisco je na razpisu za izvajalca izgradnje brezžičnega internetnega omrežja po celotnem mestu izbralo skupno ponudbo podjetij Google in EarthLink. Tako bo San Francisco postal prvo veliko mesto, ki bo v celoti pokrito s signalom za brezžični internet. Zmagovalni podjetji in predstavnike mesta zdaj čakajo pogajanja in usklajevanja o podrobnostih izgradnje, znano pa je, da bosta na voljo dva paketa - brezplačni Googlov in plačljivi EarthLinkov, ki bo tudi hitrejši.

    Objavljeno: 9.4.2006
  • Že preko milijon domen .eu

    V prvih 12 urah po začetku proste registracije evropskih domen .eu, ki se je začelo v petek, je bilo registriranih že preko milijon domen. Tako so se delno že začele uresničevati napovedi, da bi nova skupna domena Evropske unije, ki je zdaj dostopna vsem državljanom, lahko postala druga najbolj razširjena, takoj za domeno .com. Skoraj četrtino domen je bilo registriranih v Nemčiji, na drugem mestu je Velika Britanija, na tretjem pa Nizozemska. Slovenija je trenutno z nekaj več kot 1000 registriranimi domenami na 25. mestu med 31 državami.

    Objavljeno: 9.4.2006
  • MSN Search pokleknil

    Microsoftov internetni iskalnik MSN Search je doživel nenavadno dolg izpad, katerega vzrok za zdaj še ni pojasnjen. Sodeč po nedavnih analizah je MSN Search z nekaj več kot 10-odstotnim deležem za Googlom in Yahoo! tretji najbolj uporabljani iskalnik v ZDA, zato so sporočila o napakah namesto rezultatov iskanja zanj zelo neobičajna. A 6. aprila je vse od 17.30 in nekje do 21.00 bilo tako. V podjetju še vedno ugotavljajo razloge za nepravilno delovanje svojega iskalnika.

    Objavljeno: 8.4.2006
  • Zasoljena cena PlayStation 3?

    George Fornay, predsednik uprave Sony Computer Entertainment France, je v intervjuju za radijsko postajo Europe 1 povedal, da bo Sonyjev PlayStation 3, ko bo na voljo novembra letos, verjetno stal okoli 500 evrov, sam pa pričakuje celo ceno med 499 in 599 evri. Sony trdi, da je konzola dražja, ker vsebuje nov pogon Blu-ray, a kljub temu bo v primeru cene 500 evrov še vedno 100 evrov dražja kot standardni paket Xbox360 in kar 200 evrov dražja od same konzole Xbox 360.

    Objavljeno: 8.4.2006
  • Flash vse bolj mobilen

    Adobe Systems in Verizon Wireless, drugi največji ponudnik brezžičnih omrežij v ZDA sta sklenila dogovor o vgradnji predvajalnika Macromedia Flash v mobilne telefone Verizon. Finančne podrobnosti dogovora niso znane, prav tako tudi ne datum začetka veljave pogodbe, znano pa je, da bo Verizon s tem korakom postal prvi mobilni operater v ZDA, ki bo ponujal mobilne telefone s podporo tehnologiji Flash.

    Objavljeno: 7.4.2006
  • Telemach z 12 Mb/s

    Največji slovenski kabelski operater UPC Telemach je s petkom 7. aprila pričel ponujati nov paket za dostop do interneta, ki se ponaša s kar 12 Mb/s hitrostjo prenosa podatkov v smeri proti uporabniku. Hitrost od uporabnika je sicer še zmeraj le 1 Mb/s, a so pri Telemachu napovedali, da bodo v kratkem povišali tudi hitrosti teh prenosov.

    Objavljeno: 7.4.2006
  • Najtanjši mobilnik

    Samsung Electronics je predstavil mobilni telefon T509, ki je tanjši od enega centimetra. S tem je podjetje po telefonu z največjim pomnilnikom, z največjo ločljivostjo vgrajenega fotoaparata in z najhitrejšim mobilnikom postalo tudi avtor najtanjšega mobilnega telefona na tržišču.

    Objavljeno: 7.4.2006
  • Microsoft kupil Lionhead Studios

    Microsoft je prevzel podjetje Lionhead Studios, katerega ustanovitelj je Peter Molyneux, eden najbolj znanih neodvisnih razvijalcev videoiger. Microsoft Game Studios in v Združenem kraljestvu registrirani Lionhead sta novico sporočila skupaj, vendar nista želela razkriti finančnih podrobnosti.

    Objavljeno: 7.4.2006
  • AGFA :Anapurna L in XL

    Podjetje AGFA je skupini :Anapurna dodala dva nova brizgalnika širokega formata. Na sejmu Ipex, ki od 4. do 11. aprila v Birminghamu združuje uporabnike in poznavalce tiska in založništva, so javnosti prvič predstavili modela :Anapurna L in XL, ki sta se pridružila :Anapurni 100, predstavljeni maja lani.

    Objavljeno: 6.4.2006
  • EiffelStudio sproščen

    S 6. aprilom je Bertrand Meyer, avtor priljubljenega programskega jezika eiffel in pridruženega razvojnega okolja EiffelStudio objavil, da je razvojno okolje od zdaj na voljo tudi pod prostim dovoljenjem GPL. Ta objava prinaša izjemno pozitivne obete za nadaljnji razvoj in uporabo tega zelo inovativnega programskega jezika, ki zagotavlja mnogo višjo kakovost izdelane programske kode, zaradi spoštovanja načela "načrtovanja po pogodbi" (Design By Contract). V osnovi to načelo pomeni, da moramo z ustreznimi preizkusi najprej določiti, kako bomo jamčili pravilnost ustreznega temeljnega postopka (npr. funkcije) in jo šele za tem izdelamo v programski kodi. Eiffel se pri tem obnaša kot neke vrste vmesni jezik, saj zna razvojno okolje na koncu iz kode v eiffelu izdelati enakovredno kodo v jeziku C, ki se skozi ustrezen prevajalnik lahko prevede v izjemno učinkovito strojno kodo za skorajda poljubno strojno podlago. Eiffel je poleg tega nedavno postal mednarodni standard skozi organizacijo ECMA. Prosto različico EiffelStudia je mogoče uporabljati za razvoj odprtokodnih programov in seveda tudi za vse zasebno delo, ki ga ne bomo razpečevali. Več podrobnosti lahko najdemo v sporočilu za javnost (druga povezava spodaj).

    Objavljeno: 6.4.2006
  • Windows XP na Macih

    Apple je javnost presenetil z napovedjo, da bo s prihodnjo različico Mac OS X, ki sliši na razvojno ime Leopard, Macom s procesorji Intel omogočil uporabo operacijskega sistema Windows XP. Za ta namen so razvili programsko opremo Boot Camp, ki je že danes na voljo za prenos s spleta, a za zdaj kot razvojna različica beta, torej ni nujno, da je povsem izpopolnjena.

    Objavljeno: 6.4.2006
  • IBM Forum destič

    Danes se je v Portorožu začel 10-ti IBM Forum, ki letos težišče daje inovacijam za poslovni razvoj. Konferenco je s predstavitvijo aktivnosti javne uprave odprl minister dr. Gregor Virant. Predstavil je aktivnosti, ki jih ministrstvo izvaja za zmanjušanje administrativnih ovir in vlogo informacijskih tehnologij pri teh aktivnostih. Generalna direktorica IBM Slovenija in držav jugovzhodne Evrope Biljana Weber je govorila o pomenu tehnoloških inovacij in ostalih novosti za povečanje uspešnosti podjetij. Predstavila je pomembnejše izsledke raziskave, ki jo je IBM opravil med izvršnimi direktorji največjih svetovnih podjetij.

    Objavljeno: 5.4.2006
  • Mobitel predstavil storitev pritisni in govori

    Storitev pritisni in govori (PG), sicer znana kot Push to talk (PTT) je sedaj na voljo tudi v Sloveniji pri Mobitelu. Trenutno je PG uporabljan predvsem v ZDA, v Evropi pa se še ni prijela. Storitev omogoča enosmerno govorno komunikacijo preko GPRS (VoIP), pri čemer en uporabnik govori, ostali v skupini pa ga poslušajo, podobno kot pri »walkie-talkiejih«. Po Mobitelovih podatkih naj bi pri eni sekundi govora ali poslušanja bilo prenesenih 8 – 12 kb podatkov, vendar pa načrtujejo poseben način obračunavanja za to storitev. Zaenkrat je PG na voljo predkomercialno, kar pomeni, da je uporaba brezplačna, a je namenjena zgolj poslovnim uporabnikom. Po Mobitelovih ocenah naj bi predkomercialno obdobje trajalo do konca leta, ko bo na voljo več aparatov, ki PG podpirajo. Trenutno storitev podpirajo namreč zgolj nekateri Nokiini aparati.

    Objavljeno: 5.4.2006
  • Portland = KDE + GNOME

    Open Source Developer Labs (OSDL) je na srečanju LinuxWorld Conference and Expo v Bostonu predstavil svoje delo na projektu Portland, ki želi poenostaviti delo razvijalcem programske opreme, tako da povezuje namizni okolji GNOME in KDE. Okolji sta si namreč tako navzven kot tudi po tehnični plati precej različni, zato se razvijalci programov ponavadi odločijo samo za enega, a so na ta način velikokrat prikrajšani za uporabnike drugega okolja. Programi enega okolja sicer delujejo tudi v drugem, a počasneje in v "napačnem" okolju izgledajo tuje.

    Objavljeno: 5.4.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji