• Facebook bo za podjetja plačljiv

    Sodeč po pisanju spletne strani Gawker naj bi pri Facebooku znižali t.i. 'organic page reach' podjetji le še na odstotek ali dva. Povedano drugače bo nove objave s strani podjetji dobilo le odstotek ali dva uporabnikov. Alternativa je plačevanje za doseg, kjer bodo cene odvisne od število uporabnikov, ki jih bomo želeli doseči. Po pisanju nekaterih naj bi se to že začelo, saj nameravajo to pri Facebooku uveljaviti postopoma.

    Objavljeno: 20.3.2014 12:00
  • Rack za nove Mac Pro?

    Ameriško podjetje H-Squared pripravlja rešitev, s katero bomo lahko Applove nove računalnike Mac Pro (naš preizkus bo v prihajajoči številki) postavili v klasično računalniško omaro oziroma rack. Gre za preprosto podlogo, na katero bomo postavili računalnike, spodaj pa bo prostor za dovod zraka. Zadeva je videti povsem preprosta, nam se sicer zdi, da ti računalniki niso ravno namenjeni tovrstni postavitvi oziroma da ponujajo druga podjetja boljše rešitve. Je pa res, da pri H-Squared že nekaj časa ponujajo podobno rešitev tudi za računalnike Mac Mini.

    Objavljeno: 20.3.2014 11:00
  • Video: Motorola MotoG

    Na preizkusu cenejših pametnih telefonov je bil Motorolin MotoG povsem razred zase.

    Objavljeno: 20.3.2014 09:00
  • Slovenski Bitstamp z novimi investitorji

    Slovenska menjalnica Bitstamp, ena izmed največjih svetovnih menjalnic za Bitcoin, je po trditvah podjetja Bloomberg konec lanskega leta dobila dodatnih 10 milijonov ameriških dolarjev investicij. To je prišlo s strani Pantera Capital Managment, gre pa za enega izmed največjih tovrstnih naložb v svetu Bitcoina.

    Objavljeno: 19.3.2014 11:00
  • Najavljena ura Moto 360

    Tako po objavi novice o Googlovem projektu Android Wear, ki razširja Android na naprave, ki jih nosimo na sebi, so pri Motoroli najavili pametno uro Moto 360. Ura je videti dokaj klasična, podpirala pa bo različna opozorila, denimo o tem, kdo nas kliče, kdaj imamo naslednji opravek ali pa kdo nas je omenil na družabnih omrežjih. Seveda bo podpirala tudi glasovne ukaze. Kaj več o cenah in ostalih podrobnostih še niso objavili, v ZDA bo na voljo letos poleti.

    Objavljeno: 19.3.2014 10:00
  • Android prihaja na nosljive naprave

    V zadnjih mesecih se vse več govori o pametnih napravah, ki jih nosimo na sebi, največ zanimanja zbujajo pametna očala in pametne ure. Sedaj so pri Googlu na svojem blogu oznanili projekt Android Wear, s katerim bodo operacijski sistem Android razširili na tovrstne naprave, začeli pa bodo z urami. Na njih bomo spremljali podatke, ki nas zanimajo, podpirale bodo glasovne ukaze (nekako v stilu Google Glass in Applove Siri), spremljale bodo naše zdravje, z njimi pa bomo upravljali druge naprave (denimo televizorje).

    Objavljeno: 19.3.2014 09:00
  • NSA beleži vse telefonske klice celotne države

    Moderni panoptikon ni le internet ampak tudi mobilni telefoni in na sploh vsa elektronska omrežja za komunikacije. Ameriška obveščevalna agencija NSA to zelo dobro ve, hkrati pa ima zmogljivosti, ki jih omogočajo vohuniti kar za celotnimi državami.

    Objavljeno: 19.3.2014 01:00
  • Konec mobilnega gostovanja po EU?

    S prvim julijem se bodo ponovno znižale cene za mobilno gostovanje znotraj Evropske Unije, v pripravi je tudi uredba, ki bi cene gostovanja izenačila s cenami znotraj držav. O uredbi bodo danes glasovali v pristojnem odboru evropskega parlamenta, če bo potrjena bodo o njej v parlamentu predvidoma glasovali tretjega aprila.

    Objavljeno: 18.3.2014 12:00
  • Apple opušča iPad 2

    Apple se na marsikaterem področju poleg nove naprave prodaja še starejšo z nižjo ceno – to so pred nedavnim počeli s telefonom iPhone in tudi s tablicami iPad in iPad Mini. Ena izmed starejši naprava, ki so jo tako prodajali, je bila tablica iPad 2, ki jo končno umikajo iz prodajnega programa. Nadomestila jo bo zadnja generacija tablice iPad pred novim (in trenutno aktualnim) iPad Air, povedano drugače, v vlogo cenejšega iPada se sedaj postavlja iPad 4. Cene so ta hip znane le za ZDA, kjer se začnejo pri 400 USD, kar je sto dolarjev manj od osnovnega iPad Air. S to odločitvijo so tudi umaknili zadnjo napravo, ki uporablja starejši vmesnik (namesto novejšega vmesnika Lightning).

    Objavljeno: 18.3.2014 09:00
  • Video: Google Chromecast

    V tekoči številki je tudi članek o Googlovem Chromecastu, zato smo o njem posneli tudi kratek video.

    Objavljeno: 17.3.2014 13:00
  • Robot podrl rekord reševanja Rubikove kocke

    Robot z imenom Cubestormer 3 je na sejmu Big Bang fair v Angliji podrl rekord v reševanju Rubikove kocke, slednjo namreč reši v 3,253 sekundah (prejšnji rekord je 5,27 sekund). Pri tem je neverjetno tudi to, da je robot sestavljen iz Lego kock. Za reševanje kocke najprej uporabi pametni telefon, da zajame fotografijo, nato preračuna optimalno rešitev, ki jo izvede s štirim robotskimi rokami.

    Objavljeno: 17.3.2014 12:00
  • Projekt OLPC zamira

    Na spletni strani OLPCnews.com, kjer že dolgo pišejo o projektu One Laptop Per Child, so zapisali, da je projekt OLPC očitno mrtev. Prenosnik XO-1, ki smo ga pred leti preizkusili tudi mi, je del zgodovine, nadomestne dele je težko najti, podpore zanj ni. Pisarno v Bostonu so zaprli, ustanovitelj projetka Nicholas Negroponte je že pred časom presedlal k projektu X-Prize.

    Objavljeno: 17.3.2014 09:00
  • Na letošnjem tekmovanju razbiti vsi brskalniki, največkrat Firefox

    V Vancouvru se je končala vsakoletna konferenca CanSecWest, ki obsega tudi tekmovalni del Pwn2Own. Na njem se najboljši hekerji sveta merijo v razbijanju programske opreme. Letošnji rekordni nagradni sklad in rekordna bera izrabljenih ranljivosti sta poskrbela za visok izplen.

    Objavljeno: 17.3.2014 06:00
  • Sporni pretočni video

    Popcorn Time je odlična ideja, ki so jo njeni ideologi izvedli brez napake. Aplikacija, ki podpira tri največje operacijske sisteme (Windows, OS X in Linux), uporabniku zagotovi preprost dostop do filmskih užitkov z omrežja BitTorrent. Privlačen uporabniški vmesnik za pretočni video uporablja odprtokodne programe oziroma storitve, YIFY za datoteke torrent, OpenSubtitles za podnapise in TheMovieDB za informacije o predvajanem filmu, tako da domačemu ljubitelju filmov ne preostane drugega, kot da izbere želeni naslov in uživa v njem.

    Objavljeno: 16.3.2014 10:00
  • Evropa za enotne polnilce

    Evropski poslanci so podprli uredbo, ki bo proizvajalce telefonov prisilila v uporabo enotnega standarda za polnjenje pametnih naprav. Prihajajoči zakon bo v prid tako uporabnikom kot okolju, saj naj bi izdatno prispeval k zmanjšanju 51 tisočih ton elektronskega odpada letno, ki ga pridela Evropska unija. Do zakona je žal še daleč, saj mora pobudo, ki se je rodila že leta 2009, v naslednjem koraku potrditi Svet Evropske unije. Ker je slednji uredbo neformalno že vzel za svojo, je podpora sicer že zagotovljena, a uradni potrditvi nato sledi še časovni okvir, znotraj katerega morajo države članice zakon prevesti in nato dvanajst mesecev, ko bodo proizvajalci iskali rešitev in prilagajali modele na trgu. Kar se standarda tiče trenutno najbolje kaže priključku microUSB, ki ga že danes uporablja večina pametnih telefonov na trgu.

    Objavljeno: 15.3.2014 10:00
  • Samsung z dodatki za slepe in slabovidne

    Samsungovi vrhunski telefoni imajo nešteto najrazličnejših dodatkov, s katerimi oplemenitimo pametnjakoviče z namenskimi zmožnostmi, ki nam njihovo posedovanje še dodatno osmislijo. Kljub večji pozornosti, ki jo Korejci običajno namenjajo višjemu cenovnemu razredu, so pri Samsungu tokrat splavili tri zanimive dodatke za cenejši pametni telefon Galaxy Core Advance.

    Objavljeno: 15.3.2014 05:00
  • Žaljivke na Facebooku se kaznujejo

    Velenjčan, ki je po pretepu ob zaključku rokometne tekme med Slovenijo in Ukrajino na Facebooku zapisal nekaj krepkih na račun lokalne policije, policiste je označil za klovne in pajace, si je prislužil plačilni nalog v višini dobrih sto evrov. Globo je na podlagi zakona o javnem redu in miru izrekla PU Celje. Kršitelj pravi, da neupravičeno, saj je mnenje izrazil v zaprti skupini družabnega omrežja. Oglasila se je tudi informacijska pooblaščenka, ki je v bran državnega organa izjavila, da skupina 822-ih ljudi ne more biti zasebna, četudi obstaja zgolj na spletu. Kršitelj se bo nad globo pritožil.

    Objavljeno: 14.3.2014 08:00
  • Google Drive na razprodaji

    Spletni velikan Google je zaostril bitko za oblačno nadvlado. Nov udarec storitvam Dropbox, OneDrive ter drugim je zadal z drastičnim znižanjem cen spletne hrambe Drive. Brezplačnih 15 GB lahko poslej posameznik nadgradi za zgolj dva ameriška dolarja, s katerima bo dobil 100 GB oblačnega prostora. Tudi zahtevnejši uporabniki bodo lažje segli po paketu 1 TB, ki stane sprejemljivih deset zelencev mesečno. Občutno znižanje cen, prej sta omenjena paketa najemnike mesečno olajšala za 5 in 50 USD, so pri Googlu dosegli z nedavno posodobitvijo infrastrukture.

    Objavljeno: 14.3.2014 06:00
  • Jezni ptiči igrajo vloge

    Finski Rovio se bo z nadaljevanjem nadvse uspešne igre Angry Birds podal v popolnoma nove vode. Angry Birds Epic bo potezno igranje vlog z zanimivo zgodbo in globoko igralno mehaniko. Izdelek bo tako prvenstveno namenjen zahtevnejšim igralcem, kar je precej velik odmik od nedeljske formule, ki je Fincem prinesla uspeh. Podrobnosti o igri so zaenkrat skope, več bo znanega koncem tedna, ko igra izide v Avstraliji in Kanadi.

    Objavljeno: 13.3.2014 09:00
  • Britanci prisluškujejo prometu po podvodnih kablih

    Velika večina telekomunikacijskega prometa med kontinenti poteka po podmorskih kablih, ki so položeni med vsemi celinami (razen Antarktike) in večjimi otoki. Daleč od oči sumničave javnosti so izvrstna tarča za prisluškovanje obveščevalnih agencij.

    Objavljeno: 13.3.2014 06:00
  • Google z igralno konzolo?

    Spletni velikan Google je potrdil delni prevzem igričarskega podjetja Green Throttle, ki proizvaja igralne pripomočke za pametne telefone z operacijskim sistemom Android. Podrobnosti posla niso znane, takisto lahko zgolj ugibamo tudi o namenu. Posebnost igralnega ploščka, ki ga izdeluje Green Throttle, je spremljajoča aplikacija, s katero je na eno napravo mogoče priključiti do štiri igralne pripomočke, čeprav zmore Android v osnovi prebaviti zgolj enega. Porajajo se namigovanja, da spletni velikan pripravlja lastno igralno konzolo. V kolikor se v ugibanjih skriva kaj resnice, bomo o tajnem projektu kmalu spet slišali. Najverjetneje na srečanju Google I/O, ki se začne 25. junija.

    Objavljeno: 13.3.2014 01:00
  • Starši tožijo Google

    Mamica petletnega sina, ki je v petih minutah igranja igre Marvel Run Jump Smash zanjo zapravil 66 ameriških dolarjev, toži Google zaradi zavajanja potrošnika. V aplikacijah znotraj mobilnega ekosistema Android je pred nakupom sicer treba vnesti potrdilno geslo, a nato odprto polurno okno omogoča zapravljanje brez nadzora, kar mnogo razvijalci s pridom izkoriščajo. Google pri spornem služenju denarja, kjer ima koristi tudi sam, rad zamiži. Tožba je na sodišče podana v imenu vseh opeharjenih staršev.

    Objavljeno: 12.3.2014 12:00
  • Igra(ča) za astmatike

    Ena najbolj pogostih kroničnih bolezni na svetu, astma, velikokrat prizadene najmlajše. Starši obolelih skušajo otroka naučiti pravilnega dihanja, ki bi ob napadih zmanjšalo potrebo po zdravilu / inhalatorju. Ameriško podjetje QoL je razvilo napravo Alvio, ki zaskrbljenim mamicam in očkom pomaga pri dotičnem opravilu. Alvio se spari s pametnim telefonom ali tablico (iOS ali Android) in s pomočjo pripadajoče igre skozi zabavo otroka nauči pravilnega dihanja. Naprava bo za dvesto ameriških dolarjev na voljo še letos.

    Objavljeno: 12.3.2014 08:00
  • HTC One 2014

    Tajvanski proizvajalec pametnih telefonov, podjetje HTC, bo 25. marca predstavil naslednika enega najlepših pametnjakovičev doslej, telefona HTC One. Kljub temu, da je do uradne predstavitve še nekaj dni, so v javnost pricurljale naslednje zanimivosti.

    Objavljeno: 12.3.2014 06:00
  • Predvajalnik za avdiofile

    Glasbena legenda Neil Young je s svojim podjetjem Pono Music predstavil predvajalnik za avdiofile. Gre za trikotno oblikovano napravo z LCD zaslonom, občutljivim za dotik. Glasbeni sladokusci bodo nanjo spravili 128 GB pesmi v digitalnem zapisu FLAC, od 100 do 500 različnih albumov, ki jih bo mogoče kupiti v istoimenski spletni trgovini. Ob odsotnosti kakršnekoli brezžične povezljivosti bo uporabnik glasbeno zbirko moral sinhronizirati s priloženim kablom. Predvajalnik Pono bo v redni prodaji veljal 400 ameriških dolarjev, s popustom pa ga je mogoče dobiti prek kampanje na spletišču Kickstarter.

    Objavljeno: 11.3.2014 13:00
  • Na voljo je iOS 7.1

    Apple je objavil svežo posodobitev mobilnega operacijskega sistema iOS. Največja novost je izkušnja prilagojena uporabi v avtomobilu z imenom CarPlay. Ker smo o njej že pisali, več v priloženi novici. Druge novosti zajemajo spremembe uporabniškega vmesnika, iztrebljene hrošče ter hitrejše animacije in prehode med aplikacijami. Izpostaviti velja samodejni HDR način pri fotografiranju s telefonom iPhone 5S, izboljšave pomočnice Siri, večjo sinhronizacijo pogovorov FaceTime ter optimizirano prepoznavo prstnih odtisov Touch ID.

    Objavljeno: 11.3.2014 08:00
  • Google z nosljivimi napravami

    Nosljive naprave trkajo na vhodna vrata. V prihodnjih letih pričakujemo hiter razvoj in rast prodaje pametnih ur, očal in še česa z umetno pametjo in povezanostjo na splet. Google ob napovedih ne sedi križem rok. Podpredsednik oddelka za Android in Chrome, Sundar Pichai, je v pogovoru za The Wall Street Journal potrdil, da bodo v roku dveh tednov pri spletnem velikanu splavili namenska razvojna orodja (SDK), ki bodo namenjena prihajajočim pametnim uram in nosljivim računalnikom. Čeprav uradne potrditve še ni, bo v prvi vrsti tovrstnih dobrin bržkone deležna pametna ura Nexus, ki naj bi jo v sodelovanju z Googlom izdelal LG.

    Objavljeno: 11.3.2014 06:00
  • Samsungov glasbeni servis

    Največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu, korejski Samsung, je splavil lasten glasbeni servis z imenom Milk Music. Sprva bo na voljo zgolj na napravah Galaxy ter znotraj meja Združenih držav Amerike. Uporabnikom, ki ustrezajo zastavljenim kriterijem, je na voljo 200 različnih radijskih postaj ter več kot 13 milijonov pesmi. Servis je na voljo brezplačno in bo spočetka deloval brez oglasov.

    Objavljeno: 10.3.2014 06:00
  • Stavek goto povzročil ranljivost v SSL/TLS

    V zadnjih tednih so odkrili dve ranljivosti pri implementaciji protokolov SSL/TLS, ki sta si presenetljivo podobni. Apple je svoja operacijska sistema iOS in Mac OS X zakrpal kmalu po odkritju, potem pa so dobra dve tedna pozneje sorodno ranljivost našli še v odprtokodni knjižnici GnuTLS, ki je tudi že zakrpana v verziji 3.2.12.

    Objavljeno: 10.3.2014 06:00
  • Dell Precision M2800 - zmogljiv in poceni

    Zmogljivost in cena gresta redko z roko v roki, še posebej, kadar govorimo o računalnikih. Dell skuša na področju prenosnikov tu nekoliko spremeniti karte z novo prenosno delovno postajo Precision M2800. Delovna postaja zato, ker po tehničnih lastnostih ustreza tudi za najbolj zahtevno profesionalno rabo, denimo načrtovanje s programi CAD in razne simulacije.

    Objavljeno: 9.3.2014 01:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji