• Ali so Iridiumu dokončno šteti dnevi?

    Motorola je obvestila vse Iridiumove naročnike, da bodo 17. marca prenehali s storitvami satelitske telefonije Iridium, če za operaterja v težavah ne bodo našli kupca. Rok za iskanje kupca je postavilo ameriško stečajno sodišče in se izteče v sredo 15. marca. Japonska podružnica Nippon Iridium ne sprejema več novih naročnikov, od obstoječih pa bodo odkupili drage satelitske telefone. Telia, ki prodaja Iridiumove storitve na Švedskem in Finskem, ni mogla napovedati, kako bodo ravnali ob morebitni prekinitvi vendar zagotavljajo, da bodo primerno poskrbeli za vsakega posameznega naročnika.

    Objavljeno: 13.3.2000
  • Prvi procesorji x86 s hitrostjo 1 GHz

    Tekma, kdo bo s svojim izdelkom prvi dosegel magično mejo 1 GHz, je končana. Z Athlonom je zmagal AMD, ki je 6. marca uradno predstavil prvi 1 GHz procesor, združljiv z x86. Novi rekorder je narejen v 0,18-mikronski arhitekturi z aluminijskimi povezavami, tako kot doslej pa vsebuje 128 KB velik prvostopenjski predpomnilnik in programabilni drugostopenjski predpomnilnik. AMD je obenem predstavil tudi nekoliko počasnejše različice, ki delujejo s hitrostmi 900 oziroma 950 MHz. S tem se je končala nekajmesečna dirka, v kateri sta se Intel in AMD nenehno prehitevala in vsakih nekaj dni prikazovala vse hitrejše prototipe (najhitrejši doslej je deloval s hitrostjo kar 1,5 GHz).

    Objavljeno: 10.3.2000
  • Združitev Yahoo! in News Corp

    Po združitvi družb AOL in Time Warner se nam morda obeta še ena velika združitev velikanov iz internetnih in klasičnih medijev. Po pisanju uglednega časnika New York Times naj bi potekali pogovori o združitvi družb Yahoo! in časopisnega giganta News Corp (v lasti mogotca Ruperta Murdocha), ki je lastnik takih časnikov, kot sta New York Post in UK Times. Podjetji sicer ne dajeta komentarjev, vendar je v javnosti znano, da News Corp že lep čas išče primernega zaveznika v internetu, Yahoo! pa se zdi zelo primeren.

    Objavljeno: 10.3.2000
  • Računalništvo brez meja

    V prostorih Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je 7. marca potekala okrogla miza z naslovom "Tržne možnosti za izvoznike informacijskih tehnologij". Organiziralo jo je Združenje za računalništvo in informatiko pri GZS, ki je k sodelovanju povabilo Ministrstvo za ekonomske odnose in razvoj ter Mednarodni trgovinski center (ITC), ki deluje pri Svetovni trgovinski organizaciji (WTO). Osnovni namen je bil predstavnikom slovenskih izvoznikov informacijskih tehnologij predstaviti projekt sodelovanja pri spodbujanju izvoza informacijskih tehnologij ter z njimi v odprtem pogovoru izmenjati izkušnje in mnenja o aktualni problematiki pospeševanja izvoza, vlaganj in razvoja na področju informacijskih tehnologij v Sloveniji.

    Objavljeno: 9.3.2000
  • Intel in podjetje Symbol Technologies

    Intel in podjetje Symbol Technologies, znano predvsem po sistemih za zajem črtne kode, sta sklenila večletni dogovor o razvoju novega rodu izdelkov za brezžični prenos podatkov. Podjetji bosta ustanovila poseben oddelek, v katerem bo delovalo približno 200 inženirjev, cilj pa je razvoj integriranih vezij, brezžičnih omrežnih vmesnikov in dostopovnih točk, ki bodo omogočile hitrejšo komunikacijo na večjo razdaljo in z manjšo ceno od dosedanjih izdelkov. Intel je dogovor podkrepil z vlogo okrog 100 milijonov dolarjev v družbo Symbol, s čimer je postal lastnik 1,5 % delnic, poleg tega pa dobil s pogodbo možnost prednostnega odkupa Symbolovega oddelka za brezžične komunikacije.

    Objavljeno: 7.3.2000
  • Projekt Intela in Sonyja

    Intel in Sony bosta sodelovala pri skupnem projektu, katerega cilj je izdelava tehnologij in izdelkov za tesnejše povezovanje osebnih računalnikov PC in drugih elektronskih naprav za domačo rabo. Pobuda z imenom eHome bo vsebovala rešitve za povezavo računalnikov z digitalnimi fotoaparati, digitalnimi kamkoderji in predvajalniki glasbe. Intel bo poleg tega podprl Sonyjev standard za pomnilniške kartice Memory Stick, zlasti pa uvajanje tehnologije pri drugih proizvajalcih. eHome bo obenem predstavljal most med dosedanjimi pobudami na tem področju, kot sta Microsoftov standard uPnP (Universal Plug and Play) ter specifikacija HAVi (Home Audio Video interoperability). Intel in Sony bosta podprla tudi vmesnik DVI za digitalno povezavo računalnikov z zasloni LCD.

    Objavljeno: 7.3.2000
  • Prisluškovalna okna

    Poročilo francoskih obveščevalcev navaja, da njihovi ameriški kolegi sodelujejo s proizvajalcem Microsoft pri razvoju programske opreme, ki bi Američanom omogočila vohunjenje komunikacij po vsem svetu. Francozi so prepričani, da je NSA (National Security Agency) pomagala pri namestitvi skrivnostnih programov v Microsoftovo programsko opremo, ki je nameščeno v 90 % vseh računalnikov. Njihove navedbe podkrepljujejo stalne govorice o obstoju vohunskih programov in prisotnost osebja NSA v Microsoftovih razvojnih skupinah. Pentagon je Microsoftova največja stranka, navajajo Francozi, ki celo predvidevajo, da je pri oblikovanju in poslovanju Microsofta v veliki meri pomagala prav NSA.

    Objavljeno: 7.3.2000
  • Ericsson izgnal ponarejevalce s CeBIT-a

    Na letošnjem CeBIT-u so se pojavili proizvajalci dodatne opreme za mobilne telefone, ki so na svojih izdelkih neupravičeno uporabljali zaščitne znake večjih proizvajalcev mobilnih telefonov. Ericsson je tako proti desetim proizvajalcem sprožil pravne akcije, trem pa so nemška sodišča že izdala prepoved predstavljanja in prodaje ponarejenih izdelkov, ki kršijo določila zaščite imena in oblike in pogosto ne dosegajo kakovostnih meril izvirne blagovne znamke. Med ponaredki je bilo največ akumulatorjev in izmenljivih pokrovov.

    Objavljeno: 6.3.2000
  • Novi različici strežnika Oracle 8i Release 2

    Oracle pripravlja dve novi različici podatkovnega strežnika Oracle 8i Release 2 s podporo za javo 2 in opisni jezik XML. Prva različica je optimalizirana za uporabo v strežnikih Windows 2000, druga pa za operacijski sistem Linux. Tako kakor doslej bo različica za Linux na voljo brezplačno v proizvajalčevem spletnem strežniku.

    Objavljeno: 6.3.2000
  • Compaq z Unisysovimi strežniki

    Compaq in Unisys sta sklenila strateško zavezništvo za skupen nastop najzmogljivejših strežnikov z arhitekturo x86 in operacijskim sistemom Windows 2000 Datacenter. Po dogovoru bo tako Unisys za podjetje Compaq izdeloval zmogljive strežnike s podporo za do 32 procesorjev, zgrajene na podlagi Unisysove procesorske arhitekture Cellular Multiprocessing (CMP). Compaq bo take strežnike prodajal pod lastno znamko ProLiant. Unisys pričakuje, da bo na ta račun ustvaril dodatnih 400 milijonov dolarjev letnega prometa, še naprej pa bodo strežnike prodajali tudi pod lastno znamko. Dogovor ni pomemben le za oba partnerja, temveč tudi za Microsoft, saj tržni analitiki pričakujejo, da bodo novi strežniki resni tekmeci najzmogljivejšim strežnikom podjetja Sun, ki imajo danes vodilni tržni delež. Novi strežniki naj bi bili predvidoma na voljo konec junija, ko bo Microsoft javno predstavil operacijski sistem Windows 2000 Datacenter.

    Objavljeno: 6.3.2000
  • Symbian in brezžična omrežja

    Podjetje Symbian, skupni projekt družb Nokia, Ericsson, Motorola, Panasonic in Psion, je februarja v Santa Clari, sredi Silicijeve doline, priredilo razvojno konferenco, na kateri so napovedali prve konkretne izdelke za niz prenosih naprav, kot so ročni računalniki in brezžični telefoni. Symbian, ki razvija operacijski sistem in arhitekturo za prenosne naprave naslednjega rodu, je tako za drugo polovico letošnjega leta napovedal prve specifikacije in standarde, ki jih skupno imenujejo Device Family Reference Design. Sprva načrtujejo tri specifikacije: Quartz za žepne računalnike brez tipkovnice, Crystal za žepne računalnike s tipkovnico in Pearl za brezžične telefone. Naprave bodo podpirale dostop do podatkov, varno elektronsko poslovanje, delo s finančnimi programi in niz elektronskih komunikacij.

    Objavljeno: 5.3.2000
  • Novi grafični vmesnik za Linux

    Linux bo kmalu dobil še en grafični vmesnik. Nekdanji soustvarjalec grafičnega vmesnika operacijskega sistema MacOS, Andy Hertzfeld, je namreč nedavno ustanovil novo podjetje Eazel, ki bo naredila novi grafični vmesnik na podlagi sedanjega vmesnika Gnome. Po sedanjih načrtih bo grafični vmesnik podpiral odprto kodo, podjetje pa bo vir dohodka ustvarilo s storitvami, vgrajenimi v vmesnik Eazel.

    Objavljeno: 5.3.2000
  • CA kupuje Sterling Software

    Podjetje Computer Associates je za 4 milijarde dolarjev kupilo družbo Sterling Software, proizvajalca programske opreme za elektronsko poslovanje in omrežni nadzor. Po mnenju analitikov je glavni razlog za nakup razvojno orodje Cool, ki omogoča izdelavo zmogljivih infrastrukturnih rešitev za elektronsko poslovanje, CA pa namerava izdelek povezati s strežnikom podatkov in razvojnim okoljem Jasmine II.

    Objavljeno: 4.3.2000
  • iPlanet Portal Server

    Koalicija Sun-Netscape Alliance je predstavila nov strežniški izdelek. Gre za strežnik, ki omogoča izdelavo dveri v svetovnem spletu. Strežnik iPlanet Portal Server vsebuje module za naročniško storitev, pripravo osebnih nastavitev, varnostni sistem in modul za povezavo z drugimi paketi. Strežniški paket je namenjen izdelavi predvsem dveri za elektronsko poslovanje, na voljo pa bo v več izvedbah. Najenostavnejši je Custom NetCenter Hosted service, ki omogoča izdelavo dveri kar v strežnikih družbe America Online ali Netscape, proizvajalec pa bo to različico tržil kot naročniško storitev, ki jo bo dajal v najem za okrog 10 dolarjev na mesec. iPlanet Portal Server bo poleg tega na voljo kot samostojni izdelek za krajevna omrežja ter kot različica Service Provider Edition za izdelavo javnih dveri, ta pa bo vsebovala še nekatere dodatne funkcije. V prodaji bo v začetku pomladi.

    Objavljeno: 4.3.2000
  • Seagate Crystal Reports 8.0

    Podjetje Seagate Software je predstavilo novo različico programskega paketa Crystal Reports 8.0, ki je namenjen izdelavi poročil v različnih oblikah in nad različnimi viri podatkov. Crystal Reports je eden od vodilnih programov za izdelavo poročil in tiskanje obrazcev, med drugim pa je tudi sestavni del razvojnih paktov podjetij Microsoft, Borland in drugih. Nova različica prinaša številne novosti, s katerimi je paket še zmogljivejši, bolje povezan z internetom, pa tudi učinkovitejši pri najbolj zahtevnih nalogah.

    Objavljeno: 3.3.2000
  • Deutsche Telekom in Cisco bosta sodelovala

    Cisco in Deutsche Telekom sta objavila skupno globalno poslovno zavezo za razvoj novih tehnologij in storitev. Deutsche Telekom namerava povečati prepustnost internetne hrbtenice do 30 Gbit/s, kar predstavlja desetkratno povečanje glede na sedanje zmogljivosti. Sodelovanje s proizvajalcem Cisco bo omogočilo uvajanje novih storitev, ki bodo nadgradile podatkovne prenose v zahtevne večpredstavne storitve prenosa z zagotovljeno kakovostjo. Deutsche Telekom je za posodabljanje in nadgradnjo namenil milijardo nemških mark, novo omrežje pa naj bi delovala že marca.

    Objavljeno: 3.3.2000
  • Bodo internetni terminali prehiteli PC-je?

    Podjetje za tržne raziskave IDC je objavilo dokaj drzno napoved, da bo bodo internetni terminali po številu prodanih enot prehiteli osebne računalnike PC že leta 2002. Po sedanjih podatkih naj bi čez dve leti po svetu prodali 25 milijonov internetnih naprav in le 23 milijonov osebnih računalnikov PC. Napoved je drzna predvsem zato, ker internetni terminali danes predstavljajo le neznaten del skupnega tržišča računalniških naprav.

    Objavljeno: 3.3.2000
  • Podjetje 3dfx v finančnih težavah

    Podjetje 3dfx, proizvajalec nekoč priljubljenih grafičnih pospeševalnikov Voodoo, je v finančnih težavah. Razvoj novega rodu procesorjev VSA-100, ki bo poganjal kartice Voodoo 4 in Voodoo 5, se je izkazal za dražjega, kakor so sprva načrtovali, zato so se morali pri družbi odločiti za drastični poseg -- zmanjšati število zaposlenih za 20 % (okrog 130 ljudi). Poleg tega so napovedali, da bodo oddelek za profesionalno grafiko Special Technologies Group (STG), ki je doslej razvijal izdelke za okolje Windows NT in posebne (vojaške) simulacije, izločili v samostojno podjetje. 3dfx je lani kupil proizvajalca grafičnih kartic STB, poseg pa se je izkazal za težjega, kakor se je prva zdelo. Razvoj procesorjev VSA-100 zamuja, po sedanjih načrtih pa bo morda pripravljen šele sredi spomladi.

    Objavljeno: 2.3.2000
  • Avstrija je digitalizirana

    Telekom Austria je končal digitalizacijo avstrijskega stacionarnega telefonskega omrežja. Naložba, vredna 41 milijard šilingov, je predpogoj za uvajanje novih storitev, med katerimi bo tudi sekundno obračunavanje, ki ga bodo uvedli predvidoma v začetku naslednjega leta. Telekom Austria je namenil približno toliko dodatnih sredstev še za nadaljnje tehnične posodobitve, predvsem povezane s tehnologijo ADSL.

    Objavljeno: 2.3.2000
  • Teleinfos se bliža

    Podjetje Infos je v sredo, 1. marca, pripravilo novinarsko konferenco z nekaj podatki o sejemski in seminarski prireditvi Teleinfos, ki bo potekala od 8. do 10. marca v Cankarjevem domu. Osnovni name prireditve je, približati telekomunikacijske storitve (internet, GSM, ISDN ...) poslovnim in drugim uporabnikom.

    Objavljeno: 2.3.2000
  • Strategija evropske skupnosti za računalniško opismenjevanje

    Evropska skupnost je podala novo strategijo in načrte za pospešitev računalniškega opismenjevanja, zlasti rabe interneta, v izobraževalnih ustanovah. Po predvidevanjih analitikov skupnosti bodo leta 2010 že več kakor polovica vseh evropskih podjetij bodisi ustvarjalci bodisi močni uporabniki informacijskih tehnologij. Če se pri tem ne bi nič spremenilo, bo že leta 2002 v evropski skupnosti primanjkljaj 1,6 milijona usposobljenih delavcev z računalniškim znanjem. Zato Evropska skupnost pripravlja konkretne korake za povezavo šolskih sistemov in več kakor 81 milijonov študentov, po sedanjih načrtih pa naj bi tudi spodbudili podjetja, da uslužbencem omogoča izobraževanje za delo v internetu.

    Objavljeno: 2.3.2000
  • Microsoftov programski paket Interix 2.2

    Microsoft je predstavil programski paket Interix 2.2, ki ga sestavlja več kakor 300 orodij, pomožnih programov in skriptov, s katerimi je možno laže in učinkoviteje povezovati okolje Windows 2000 in operacijske sisteme Unix. Interix, ki so ga pri Microsoftu dobili za lanskim nakupom podjetja Softway, omogoča uporabo programov v okolju Windows, pri tem pa uporablja ukaze, videz in delovanje okolja Unix. V paketu je priložen tudi razvojni komplet, s katerim je lažje prenašati programe iz Unixa v Okna. Prodaja bo stekla marca, cena pa bo znašala 100 dolarjev.

    Objavljeno: 1.3.2000
  • Zakonska pravica novega KGB-ja za nadzor interneta

    Aktiviste združenja za zaščito človekovih pravic je šokirala novica, da se Rusija z nedavno uredbo rabe interneta vrača v čase hladne vojne. Novi ruski predsednik in nekdanji funkcionar ruske agencije KGB, Vladimir Putin, je namreč dal zeleno luč projektu SORM, s katerim bo naslednik KGB-ja, varnostna agencija FSB dobila zakonsko pravico vohuniti nad zasebnimi komunikacijami, elektronsko pošto in drugimi aktivnostmi v internetu. Še več, uredba dovoljuje vpogled v komunikacije brez sodnega naloga še sedmim drugim institucijam, tudi policiji in davčni upravi. Po novi uredbi bodo ruski ponudniki interneta tako morali v svoja omrežja vgraditi posebne sledilne naprave, ki bodo prek hitrih lastnih povezav povezane neposredno s centrom FSB.

    Objavljeno: 1.3.2000
  • Alcatel kupil Newbridge

    Francoski proizvajalec telekomunikacijske opreme Alcatel je sklenil dogovore o nakupu kanadskega podjetja Newbridge Networks, ki je naprodaj od novembra -- predvsem zaradi ne prav preveč spodbudnih poslovnih rezultatov. Združitev je ocenjena na 7,1 milijarde dolarjev. Nakup podjetja Newbridge, ki je močno uveljavljeno pri tehnologiji ATM, bo okrepil Alcatelovo vlogo in položaj na trgu omrežij naslednjega rodu. Newbridge bo postal del Alcatelove enote CDD (Carrrier Data Division), ki bo preimenovana v CID (Carrier Interworking Division) s sedežem v Kanadi. Odločitev o usodi in obstoju blagovne znamke Newbridge še ni sprejeta.

    Objavljeno: 1.3.2000
  • Vroči telefoni 3G

    Vodja skupine za brezžične izdelke podjetja Infineon Technologies ocenjuje, da bo zagon mobilnih telefonov tretjega rodu zamujal zaradi težav s porabo energije. Ojačevalniki in notranji sklopi teh telefonov porabljajo preveč energije, zaradi oddajane toplote pa telefonov ne bo mogoče držati v rokah. Po njegovih ocenah je zelo pomembno razviti nove rešitve, ki bo oddajanje toplote zmanjšalo na sprejemljivo raven.

    Objavljeno: 29.2.2000
  • Novi digitalni fotoaparati Samsunga

    Z digitalnimi fotoaparati se poizkuša tudi korejski Samsung. Februarja so tako oznanili kar štiri modele, med katerimi so tudi taki z manj običajnimi lastnostmi. Fotoaparata CyberMax 35 in CyberMax 35 MP3 sta preprosta modela za rabo doma z ločljivostjo 640 × 480 pik, podpirata kartice CompactFlash in imata vgrajen zaporedni in vmesnik USB. Posebnost obeh modelov je zmožnost rabe aparata kot priložnostne videokamere za videokonference, večji model pa ima povrh vsega vgrajen predvajalnik za zvočne posnetke MP3. Cene so zelo dostopne -- 200 in 290 dolarjev.

    Objavljeno: 29.2.2000
  • Novo podjetje Marca Andreessena

    Marc Andreessen, avtor spletnega brskalnika Mozaic in soustanovitelj družbe Netscape, ima novo podjetje. Družba Loudcloud, katere soustanovitelj in predsednik upravnega odbora je Andreessen, bo ponujala storitve in rešitve za elektronsko trgovanje predvsem za večja podjetja, ki potrebujejo za prehod v internet zunanjo pomoč.

    Objavljeno: 29.2.2000
  • IBM Slovenija sodeluje z univerzama v Ljubljani in Mariboru

    Podjetje IBM Slovenija bo zagotovilo opremo v vrednosti 55 milijonov tolarjev in program mednarodnega izobraževanja v pomoč slovenskima univerzama v Ljubljani in Mariboru. V ta namen je novi generalni direktor podjetja, Iztok Klančnik, v prisotnosti dekanov in profesorjev fakultet, z rektorjem ljubljanske univerze, dr. Jožetom Mencingerjem, podpisal dogovor o sodelovanju, podobno pa bo storil tudi v Mariboru 1. marca s tamkajšnjim rektorjem, dr. Ludvikom Toplakom.

    Objavljeno: 28.2.2000
  • Združitev podjetij Corel in Inprise/Borland

    V začetku februarja je vnovično prišlo do velike združitve med računalniškimi podjetji. Tokrat sta namero o združitvi oznanila kanadski Corel, znan po grafičnih in pisarniških paketih, v zadnjem času pa tudi po veliki podpori Linuxu, ter ameriško podjetje Inprise (skupaj z oddelkom Borland), znano po razvojnih orodjih in strežniških izdelkih. Podjetji sta že doslej tesno sodelovali, saj je Corel prav od Borlanda pred leti odkupil izdelke, kot sta Quattro Pro in Paradox, danes sestavna dela pisarniške zbirke WordPerfect Office.

    Objavljeno: 28.2.2000
  • Intelov procesor Itanium z začetnimi 800 MHz

    Intel je potrdil, da bo novi 64-bitni procesor Itanium debitiral letos s hitrostjo 800 MHz, s čimer v času predstavitve vsaj po frekvenci delovanja ne bo najhitrejši Intelov izdelek (tedaj naj bi Pentium III dosegel že precej čez 900 MHz). Zato pa lahko kupci računajo na druge prednosti, najbrž na 266 MHz sistemsko vodilo (dvakrat hitreje od danes najhitrejših), štirje procesorski strežniki pa bodo lahko podpirali do 64 GB pomnilnike.

    Objavljeno: 28.2.2000
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji