• Brezžični vmesniki UWB s 1Gb/s

    Motorolina podružnica Freescale Semiconductors pripravlja nabore za brezžično komunikacijo, ki bodo dosegali prenosne hitrosti tja do 1 Gb/s. Nabori čipov XtremeSpectrum temeljijo na tehnologiji UWB (ultrawideband), ki uporablja širok frekvenčni spekter za vzporedni prenos podatkov, s čimer dosegajo višje hitrosti od današnjih brezžičnih tehnologij. Proizvajalci so sprva načrtovali hitrosti okoli 100 Mb/s, zdaj pa pri Freescaleu ciljajo na hitrosti 110, 220, 480 Mb/s in v končni fazi tudi 1 Gb/s.

    Objavljeno: 8.6.2004
  • Symantec Client Migration 3.0

    Symantec je predstavil novo orodje s katerim je mogoče avtomatizirati prenos podatkov, programov in nastavitev iz enega računalnik na drugega. Client Migration 3.0 je dobrodošel pripomoček v primerih, ko želimo uporabniško okolje prenesti denimo iz starega na novi računalnik, želimo pa prihraniti čas potreben za ponovno namestitev programov in podatkov.

    Objavljeno: 7.6.2004
  • IBM in Microsoft lajšata zahteve za Windows Datacenter

    Microsoft je skupaj z IBMom pripravil nova pravila, s katerimi odpravljajo nekatere dosedanje omejitve povezane z operacijskim sistemom Windows Server 2003 Datacenter Edition. Doslej je bilo mogoče operacijski sistem kupiti le na majhnem številu izbranih in skrbno preverjenih večprocesorskih sistemov, kupec pa je moral obvezno kupiti vnaprej tudi podporo za sisteme. S tem je želel Microsoft omejiti vire napak in dokazati, da je okolje Windows vredno zaupanja tudi na najbolj kritičnih strežniških sistemih.

    Objavljeno: 7.6.2004
  • DVD-D - razgradljiv optični nosilec

    Francosko podjetje je predstavilo nosilce DVD, ki se lahko samodejno uničijo v nekaj urah. DVD-D tako kot običajni nosilci uporabljajo plastične plošče, novost pa je poseben substrat, ki se razgradi ob stiku z zrakom in po poteku časa naredi nosilec nečitljiv. Proces je mogoče nastaviti, da se razgradnja zgodi v 8 do 24 urah. DVD-D je namenjen zlasti trgu izposoje filmov, pa tudi v reklamne namene, po trditvah avtorjev pa je postopek izdelave nosilcev precej cenejši kot doslej.

    Objavljeno: 7.6.2004
  • Microsoft in RSA za SercurID

    Microsoft in RSA sta začela preizkušati sistem, s katerim naj bi v okolju Windows zamenjali statična gesla z varnejšo tehnologijo SecurID. Sistem, ki ga je razvilo podjetje RSA je že dalj časa v veljavi, temelji pa na generatorju ključev, ki se nenehno spreminjajo in onemogočajo poneverbo brez uporabe pripadajočega žepnega generatorja. Sistem je bil doslej pretežno uporabljen za varen dostop do lokalnih omrežij prek klicnih linij in interneta, zdaj pa naj bi postal temelj tudi za dostop do operacijskega sistema.

    Objavljeno: 7.6.2004
  • Pocket LOOX 400

    Fujitsu Siemens je predstavil dva nova ročna računalnika Pocket Loox 410 in 420, ki se uvrščata med lahke modele. Debela sta le 1,4 cm, tehtata pa 125 gramov. Poganja ju Intel XScale PXA 255 s takti 300 oziroma 400 MHz, uporabljen pa je operacijski sistem Windows Mobile 2003. Oba modela imata vmesnik bluetooth in režo za kartice SD, model 420 pa še brezžični vmesnik Wi-Fi. Izmenljivi akumulator zagotavlja okoli 10 ur trajanja delovanja, staneta pa 300 oziroma 400 evrov.

    Objavljeno: 6.6.2004
  • BenQ ima zapisovalnik DVD 16x

    Podjetje Benq je med prvimi predstavilo zapisovalnik DVD, ki zmore nosilec zapisati v manj kot šestih minutah (16x). Poleg tega je novi BenQ DW1600 tudi sposoben zapisovati na nosilce DVD+R DL, kamor lahko posnamemo do 8,7 GB podatkov. Nekoliko kasneje bo s spremembo programske opreme mogoče zapisovati tudi po standardih DVD-R/-RW, v prodaji pa bo avgusta.

    Objavljeno: 6.6.2004
  • Dialogue Flybook

    Tajvansko podjetje Dialogue je predstavilo mini prenosnik, ki se lahko pohvali z zelo bogatim naborom vmesnikom in zmožnostjo delovanja kot tablični računalnik. Dialog Flybook je velik komaj 23,5 x 15,5 x 3,1 cm in tehta manj kot 1,2 kg, premore pa vmesnike W-Fi, bluetooth in GPRS. Poganja ga procesor Transmeta Crusoe TM5800 s taktom 1 GHz, pomnilnik je velik 512 MB, disk pa 40 GB. Za grafiko skrbi pospeševalnik ATI Mobility Radeon, ki prikazuje sliko na 8,9-palčnem zaslonu z ločljivostjo 1024 x 600 pik. Posebnost prenosnika je brez dvoma zaslon TFT, ki je občutljiv na dotik, kar pomeni, da lahko računalnik krmilimo s peresom. Zaslon lahko celo obrnemo in poveznemo čez tipkovnico, s čimer se celota spremeni v tablični računalnik. Računalnik sicer nima optične enote, ki je na voljo le kot zunanji dodatek, zato pa najdemo v računalniku tako vmesnike USB 2.0 kot firewire.

    Objavljeno: 6.6.2004
  • 50.000 naročnikov ADSL

    Konec maja je SiOL vključil že 50-tisočega naročnika ADSL. To številko so dosegli v dobrih treh letih, povpraševanje po storitvah ADSL pa še vedno narašča. V letu 2003 so tako za 36 odstotkov presegli poslovni načrt na področju ponujanja širokopasovnega dostopa do interneta prek ADSL-a, v slabih petih mesecih letošnjega leta pa so v omrežje vključili že 14.000 novih uporabnikov.

    Objavljeno: 5.6.2004
  • Novi Transmeta Efficeoni

    Podjetje Transmeta je predstavilo hitrejše različice varčnih procesorjev Efficeon. Novi model, ki bo v prodaji avgusta, je prvi izdelan v 90-nm tehnologiji, deluje pa s taktom 1,6 GHz. Doslej najhitrejši Efficeon deluje s taktom 1,2 GHz. Podjetje za konec leta napoveduje še zmogljivejšo različico, ki bo podpirala Microsoftovo novo varnostno tehnologijo proti zapolnitvi medpomnilnika NX (No Execure) v boju proti vdorom in virusom, prav tako pa napovedujejo nov sistem za varčevanje z energijo LongRun 2.

    Objavljeno: 5.6.2004
  • Predvajalnik z biometrično zaščito pred pirati

    Podjetje Veritouch je predstavilo prvi predvajalnik digitalnih vsebin, ki se proti nedovoljeni uporabi piratiziranih posnetkov bori z vgrajenim bralnikom prstnih odtisov. Predvajalnik z imenom iVue Personal Media Player namreč dovoli predvajanje le tistih posnetkov, ki jih je odklenil lastnik s svojim prstnim odtisom. Če datoteke posredujem drugim, te ne bodo berljive. Veritouch je predvajalnik že prikazala nekaterim ameriškim založbam in predstavnikom organizacij RIAA ter MPAA, ki se bodo odločale o podpori tej zamisli.

    Objavljeno: 5.6.2004
  • CA išče novi zagon

    Computer Associates skuša po nekaj sušnih letih z novim vodstvom in prenovljeno strategijo povrniti ugled podjetja in rast prodaje, tako z novimi izdelki, kot novimi prodajnimi prijemi. Na srečanju uporabnikov CA World 2004 v Las Vegasu je novi izvršni direktor Jeff Clarke razgrnil strategijo, kako se bo CA vrnil na pota stare slave. Za sabo puščajo razmeroma slabo obdobje brez kake posebne rasti in strategij, ki je pred nekaj meseci začinjeno s škandalom okoli manipulacij finančnih izkazov, zaradi katerega je poleg krivcev odstopil tudi direktor podjetja.

    Objavljeno: 4.6.2004
  • Majhna zmaga za Lindows

    Nizozemsko sodišče je razsodilo proti Microsoftu v njegovi drugi tožbi proti družbi Lindows. Sodnik je odločil, da ime podjetja Lindows ne ogroža Microsoftove zaščitene znamke Windows. Podjetje Lindows je sicer januarja dobilo sodno prepoved za prodajo svojega Linuxa pod imenom Lindows v Beneluksu, zato so sam izdelek preimenovali v Linspire. Microsoftu bo zdaj moral plačati sodne stroške - celih 944 evrov.

    Objavljeno: 4.6.2004
  • Solaris bo na voljo tudi z odprto kodo

    Sun je na konferenci v Shanghaju potrdil informacijo, da bodo svoj operacijski sistem Solaris ponudili tudi v različici z odprto kodo. Za zdaj še ne želijo govoriti o temu, kdaj se bo to zgodilo in kateri licenčni model bodo uporabili. Prav tako še ni povsem jasno, kolikšen del Solarisa in spremnih tehnologij bo odprt in komu bo na voljo brezplačno. Sun je še pred nekaj tedni trdil, da ne namerava odpreti kode za Solaris, vendar se je zaradi slabe prodaje premislil. Z odprtokodnim Solarisom naj bi predvsem povečali število uporabnikih na sistemih s procesorji x86.

    Objavljeno: 4.6.2004
  • HP vnovič z novimi tiskalniki

    Hewlett-Packard nadaljuje s strategijo hitre predstavitve novih tiskalnikov in druge periferije, kar se dogaja v zadnjem času vsaj enkrat na četrtletje. Glavna zvezda tokratne predstavitve je brez dvoma barvni laserski tiskalnik Color LaserJet 2550, ki bo v ZDA stal le 500 dolarjev. Natisniti zna do 4 barvne strani oziroma 20 črno-belih strani na minuto in z ločljivostjo 600 pik na palec, opremiti pa ga je mogoče z raznimi dodatki, tudi omrežnim vmesnikom. Novost je tudi barvni laser Color LaserJet 4650, ki zmore natisniti do 22 strani na minuto, stane pa od 1.800 dolarjev dalje.

    Objavljeno: 4.6.2004
  • Sony opušča ročne računalnike?

    Sony je sporočil, da bo prenehal s prodajo ročnih računalnikov Clie povsod po svetu, razen na Japonskem. V uradnem sporočilu še piše, da bodo do konca leta ocenili dejanske priložnosti na tem segmentu trga in se na podlagi tega odločili o nadaljnji usodi teh naprav. Analitiki menijo, da je odločitev japonskega velikana predvsem posledica upada zanimanja za ročne računalnike na največjem trgu - ZDA. V letošnjem prvem četrtletju so sicer prodali čez 100.000 enot Clie, kar jim je prineslo trdno tretje mesto v ZDA, vendar je obenem na svetovnem nivoju povpraševanje podlo skoraj za 50% v primerjavi z enakim obdobjem 2003. K temu ni bistveno pripomogla dobra prodaja v Evropi, ki se je v istem obdobju povečala za tretjino. Sicer pa velja da prodaja ročnih računalnikov upada pri vseh proizvajalcih že tretje četrtletje zapored in se je v zadnjem četrtletju znižala za dobrih 11%. Sony naj bi se za ta korak odločil tudi zaradi dobre prodaje pametnih telefonov, ki jih ponuja pod znamko Sony Ericsson.

    Objavljeno: 3.6.2004
  • Novi mobilni Pentiumi 4

    Intel je predstavil nove mobilne procesorje Pentium 4, ki temeljijo na Intelovem 90-nm jedru >>Proscott<<. Procesorji nosijo oznake Mobile Pentium 4 538, 532 in 518, vsi podpirajo tehnologijo HT, imajo 1 MB velik drugonivojski predpomnilnik, delovni takti pa so 3,2, 3,06 in 2,8 GHz. Novost je tudi Intel Celeron M 340, ki ima podobno jedro, a 512 KB predpomnilnika, takt pa je 1,5 GHz. Cene se gibljejo od 134 do 294 dolarjev v količinah po 1000.

    Objavljeno: 3.6.2004
  • Microsoft podaljšuje podporo na 10 let

    Microsoft je na konferenci TechED v ZDA objavil namero, da podaljša podporo za svoje izdelke iz sedanjih sedem na vsaj deset let. S tem so se odzvali na vse glasnejše kritike uporabnikov, ki niso zadovoljni z napovedmi o ukinitvi podpore za nekatere izdelke. Polna podpora za izdelke bo še naprej dolga pet let, podaljšano podporo pa so iz dveh podaljšali na pet let. Sprememba pa velja le za poslovne in razvojne izdelke, ne pa za izdelke namenjene domači rabi. Izvzeti so tudi izdelki oddelka Microsoft Business Solutions (MBS), kjer veljajo drugačna pravila.

    Objavljeno: 3.6.2004
  • Nokiina svetlobna sporočila

    Nokia je napovedala nov način komunikacije - s svetlobnimi sporočili. Posebni pokrovčki z diodami LED omogočajo pisanje sporočil, ki lebdijo v zraku in jih je mogoče videti tudi z večje razdalje. Različni prozorni dodatki Nokia Express-OnT Grips torej spremenijo videz telefona, z utripajočimi svetlobnimi učinki pa opozarjajo na klice in sporočila ter se celo uskladijo z ritmom zvonjenja.

    Objavljeno: 3.6.2004
  • ATI širi ponudbo grafičnih procesorjev

    Po predstavitvi najzmogljivejšega modela Radeon X800, je ATI na sejmu Computex predstavil še manjše procesorje X600 in X300. S tem korakom želi ATI povečati predvsem tržni delež grafičnih izdelkov za spodnji in srednji cenovni razred, ki pa predstavlja večino trga. Radeon X600 je po zasnovi podoben večjemu modelu X800, le da ima dva cevovoda za ogljišča in štiri za procesiranje pik (X800 ima 6 oziroma 12 cevovodov), polovično širino pomnilniškega vodila (128 bitov namesto 256), uporabljen pa je tudi cenejši in manj zmogljiv pomnilnik (navaden DDR namesto GDDR3).

    Objavljeno: 2.6.2004
  • Prihaja Windows Media Player 10

    Microsoft pripravlja novo različico večpredstavnega predvajalnika, ki bo vsebovala pomembne novosti na področju povezljivosti z mobilnimi predvajalniki glasbe in videa. Windows Media Player 10 naj bi bil predvsem odgovor na uspešni Apple iTunes, ki je pritegnil precej uporabnikov predvsem zaradi enostavne uporabe v kombinaciji z mobilnimi napravami. WMP 10 bo zato vseboval nova orodja za samodejno iskanje in sinhronizacijo večpredstavnih datotek, vseboval pa bo tudi zadnje tehnologije DRM za upravljanje z avtorskimi pravicami.

    Objavljeno: 2.6.2004
  • Hitrejši procesorji Athlon 64

    AMD je predstavil novo generacijo procesorjev Athlon 64/Athlon 64 FX, ki uporablja nov podnožje Socket 939, ponuja pa hitrostne indekse 3700+ in 3800+. Med novostmi je tudi podpora za dvokanalni dostop do pomnilnika, s čimer se AMD pripravlja na prihod Intelovih 64-bitnih procesorjev Prescott-T in Alderwood/Grantsdale. Zanimivost je tudi funkcije EVP (Enhanced Virus Protection), ki bo v kombinaciji s prihajajočim Windows XP SP2 omogočala strojno podprto zaščito pred virusi.

    Objavljeno: 2.6.2004
  • Sun Network Computer '04 Q2

    Sun nadaljuje s strategijo objav novih izdelkov in storitev v četrtletnih intervalih, kupce pa namerava pridobiti predvsem z novimi prodajnimi in licenčnimi modeli. Po tem, ko so pred nekaj meseci uvedli nov sistem licenčnine v obliki mesečnih oziroma letnih najemnin na področju programske opreme, se Sun pripravlja za podoben korak tudi na področju strojne opreme. Prva storitev v obliki najemniških pogodb bo najem pomnilniških sistemov StorEdge, za katere bo treba odšteti med 1,95 in 2,5 dolarja na GB na mesec. Kupci bodo lahko k temu dodali tudi različne storitve s področja upravljanja pomnilniških sistemov in podatkov na njih. Napovedujejo tudi, da bodo ponudbo kasneje razširili tudi na izbrane strežniške sisteme. Skupno ima Sun že okoli 100 storitev, ki jih ponuja v obliki najemnih pogodb.

    Objavljeno: 2.6.2004
  • Prispevki za Linux odslej s certifikati

    Linus Torvalds in Andrew Morton sta objavila nov način certificiranja prispevkov za izvorno kodi Linuxa, s katerim bo lažje spremljati, od kod prihajajo prispevki in ali ti v celoti ustrezajo načelom odprte kode. Certifikat Developer's Certificate of Origin (DCO) naj bi zagotavljal avtorjem prispevkov, da bodo zavedeni v drevesni strukturi jedra Linuxa kot legitimni avtorji, hkrati preprečeval, da se bi v kodo Linuxa nehote naselila tehnologija, ki je zaščitena s strani komercialnih podjetij.

    Objavljeno: 1.6.2004
  • AMD revitalizira Geode

    Podjetje AMD je prenovilo družino procesorjev Geode, ki so namenjeni predvsem za vgradne sisteme. Energijsko varčni modeli Geode NX delujejo s takti od 1 do 1,4 GHz in porabijo le 6 do 14W energije. AMD s temi novostmi odgovarja na Intelove nove procesorje Xscale, pred katerimi imajo prednost, da so združljivi s programi za PC oziroma arhitekturo x86.

    Objavljeno: 1.6.2004
  • Microsoft uvaja novo fedrativno identiteto

    Microsoft pripravlja novo tehnologijo za upravljanje z identitetami uporabnikov, s katero bo mogoče ob enkratni prijavi dostopati do različnih varnih strežnikov. Nova tehnologija bo zasnovana na standardih OASIS WS-Security, uporabljali pa jo bodo tudi številni drugi proizvajalci. Microsoft meni, da je to korak naprej za univerzalno spletnih storitev, hkrati pa priznava, da dosedanja tehnologija Passport ni dosegla želenih ciljev. Nova orodja za upravljanje z uporabniškimi identitetami bodo na voljo šele ob predstaviti strežnika Windows Server 2003 R2, predvidoma v drugi polovici 2005.

    Objavljeno: 1.6.2004
  • BEA s strategijo Liquid Computing

    Podjetje BEA meni, da je čas integracije poslovnih aplikacij, kot ga poznamo danes, v zatonu. Nadomestilo naj bi bili izdelki, postopki in storitve, ki jih skupno imenujejo storitveno usmerjena arhitektura (service oriented architecture - SOA), vse skupaj pa je tudi temelj strategije, ki jih pri družbi BEA pravijo Liquid Computing. Bistvo iniciative je čim bolj skrajšati čas, potreben za prilagoditev informacijskih rešitev novim in pogosto spreminjajočim poslovnim procesom v podjetjih.

    Objavljeno: 1.6.2004
  • Prvi komplet popravkov za Exchange 2003

    Microsoft je objavil prvi komplet popravkov za poštni strežnik Exchange Server 2003, hkrati pa tudi spremenil načrte za nadaljnje različice izdelka. Exchange Service Pack 1 (SP1) prinaša pomembne novosti na področju varnosti in upravljanja. Med vsemi je morda najbolj pomembna nova tehnologija za filtriranje nezaželenih sporočil Intelligent Message Filter (IMF), ki temelji na hevrističnem algoritmu družbe SmartScreen, sicer uporabljenem za filtriranje sporočil v Microsoftovih javnih poštnih sistemih MSN in Hotmail. Za večjo zanesljivost delovanja IMF lahko deluje tudi v navezavi z drugimi izdelki za filtriranje sporočil.

    Objavljeno: 31.5.2004
  • Okna tudi na super računalnikih?

    Vse kaže, da Microsoft namerava v bodoče izdelati posebno različico strežniškega sistema, s katero bo mogoče zgraditi super računalnik na temelju okolja Windows. Po ocenah analitikov gre za poskus pridobitve prestiža, ki ga je na tem področju v zadnjih letih močno pridobil Linux. Veliki super računalniki, ki so namenjeni pretežno za znanstvene izračune, so v zadnjih letih vse bolj zgrajeni v obliki velikih gruč malih sistemov, ki uporabljajo nekoliko spremenjene običajne operacijske sisteme, v zadnjem času pretežno Linux.

    Objavljeno: 31.5.2004
  • 3D terabitni pomnilniki

    Podjetje Reveo razvija novo pomnilniško tehnologijo, ki celice organizira v plasteh, s čimer si obetajo tako visoke zmogljivosti, kot tudi razmeroma nizke proizvodne stroške. Tehnologija 3D IC naj bi omogočila do 1.000 plasti pomnilniških celic, od katerih je vsaka debela le okoli 5 mikronov. Skupaj naj bi tako dosegli čet 1 Tb pomnilniškega prostora in to brez uporabe dragih miniaturizacijskih procesov. Čipi naj bi bili izdelani v 100-nm tehnologiji, proizvodnja pa naj bi stala 10-krat manj od dosedanje.

    Objavljeno: 31.5.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji