• Podjetja premalo vlagajo v varnost

    Družba Computer Economics je opravila raziskavo o vlaganjih v rešitve in storitve s področja računalniške varnosti, rezultati pa so pokazali, da družbe z letnim prometom nad 750 milijonov dolarjev zaostajajo za srednjimi in manjšimi podjetji, kar je zaskrbljujoč podatek. Razlogov je več, presenetljivo pa je, da v povprečju podjetja lani niso povečevala proračunov za varnostne rešitve, kljub temu da je znanih varnostnih tveganj v današnjih časih vedno več. Raziskava je tudi pokazal, da kar 65% podjetij ne opravlja periodičnih izobraževanj s področja varnosti za zaposlene, 67% podjetij pa nima implementiranih mehanizmov za spremljanje, kaj uporabniki nameščajo in uporabljajo na službenih računalnikih. Približno polovica predstavnikov anketiranih podjetij je mnenja, da njihov proračun za varnost ni ustrezen za zahtevani nivo storitev, v razmeroma velikem številu podjetij pa so proračune na tem področju začeli celo klestiti.

    Objavljeno: 20.3.2006
  • Zapestni računalnik

    Podjetje Eurotech Group je predstavilo prvi ročni računalnik, ki ga je moč nositi na zapestju. Računalnik z imenom WWPC temelji na arhitekturi PocketPC in okolju Windows Mobile, vgrajen pa ima tudi sprejemnik GPS za natančno določanje položaja. Vgrajena sta vmesnika Bluetooth in 802.11g, posebnost pa je patentirana tehnologija, ki omogoča samodejni izklop računalnika, kadar uporabnik roko z računalnikom spusti ob telo. Za razširitve je namenjena enota za kartice SD, na računalnik pa ga je mogoče priključiti prek vmesnika USB. Avtorji trdijo, da akumulator zadostuje za šest do osem ur neprekinjenega dela. Za zdaj še ni znano, kdaj bo WWPC v prodaji in za kašno ceno.

    Objavljeno: 19.3.2006
  • Vrednost trga mobilnih storitev v regiji presegla mejo 15 milijard dolarjev

    Kljub nadaljnjemu zniževanju cen in bližajoči se nasičenosti trgov mobilnih storitev se je prodaja v srednji in vzhodni Evropi v letu 2005 povečala za 13,5% in dosegla vrednost 15,12 milijard dolarjev. Rezultati raziskave analitske hiše IDC, ki je zajela 11 držav v regiji, kažejo, da se ta trend tudi v bližnji prihodnosti ne bo ustavil, saj pričakovana stopnja rasti v letu 2006 znaša 9,5%. Hkrati s trgom se je v letu 2005 za visokih 15,7% povečalo tudi število naročniških razmerij v regiji, s čimer je stopnja mobilne penetracije dosegla 78%. Trenutno so v Srednji in Vzhodni Evropi štiri države, v katerih je stopnja penetracije presegla mejo 100%: Češka Republika, Estonija, Litva in Slovenija.

    Objavljeno: 19.3.2006
  • Nagrado za najboljši intranet leta gre v Lek d.d.

    Na drugi slovenski konferenci o intranetu in interni komunikaciji v organizaciji družbe Panta Rei, je bila podeljena nagrada INTRA za najboljši intranet leta v Sloveniji. Nagrada je že drugo leto zapored pripadla podjetju Lek d.d. Nagrajenca je izbiral programski svet konference, člani so bili Erih Skočir (Slovenska izvozna družba), Brane Gruban (Dialogos Strateške komunikacije d.o.o.) in Robert Rolih (Uspeh d.o.o.). Način izbora je potekal v dvokrožnem sistemu. V prvem krogu je programski svet upošteval merila, kot so jasnost postavljenih ciljev, pestrost vsebine in aplikacij, obstoj merjenja učinkovitosti in podobno. Na tej osnovi so bili med prijavljenimi določeni 4 nominiranci za nagrado "INTRA" 2006: Iskratel d.o.o., Johnson Controls - NTU d.o.o., Trimo d.d. in Lek d.d.. Podjetje Lek d.d. je izstopalo predvsem po veliki pestrosti vsebin in aplikacij, izjemni komunikacijski vrednosti ter preglednosti. Poleg tega so svoj intranet v primerjavi z letom prej bistveno izboljšali na področjih, ki jih je komisija lani označila za slabša. To sta bili predvsem vhodna stran, sama uporabnost intraneta in možnost uporabnikov, da samostojno dodajajo vsebine.

    Objavljeno: 18.3.2006
  • Cisco predstavil sistem Cisco Unified Communications

    Podjetje Cisco Systems je predstavilo sistem Cisco Unified Communications, novo paleto izdelkov in aplikacij za prenos govora, podatkov in videa. Sistem bo uporabnikom omogočil integracijo njihovih komunikacijskih sistemov s svojo IT infrastrukturo, kar bo poenotilo poslovne procese in omogočilo način poslovanja, ki ga učinkovita podjetja potrebujejo. Novi sestavni izdelki Cisco Unified Communications so Cisco Unified Personal Communicator, Cisco Unified Presence Server in Customer Interaction Analyzer.

    Objavljeno: 18.3.2006
  • Microsoftova strategija za video in telefonijo

    Microsoft je razkril svojo strategijo za področje internetne telefonije in videokonferenc, ki bodo na voljo v okviru storitev Windows Live. Podjetje načrtuje vgraditi telefonske zmožnosti v svoje spletne programe Windows Live Mail, Windows Live Search in Windows Live Messenger. Uporabniki teh programov bodo lahko na podatkih v imenikih, pa tudi na drugod (lastnosti pri elektronskem naslovu) kliknili na povezave s telefonsko številko in začeli telefonski klic v internetno, ponekod pa tudi druga telefonska omrežja. Iskalnik bo omogočal tudi iskanje telefonskih številk, ki bodo tudi dosegljive neposredno za klic. Poleg telefonskih povezav bo mogoče uporabljati tudi video povezave za konference med posameznimi uporabniki. V prihodnosti naj bi Microsoft tako telefonske kot video povezave razširil z zmožnostjo konferenčnih klicev.

    Objavljeno: 17.3.2006
  • Trgovina prihodnosti

    Trgovska veriga Metro Group je na sejmu CeBit predstavila koncept trgovine prihodnosti, v kateri so uporabljene napredne računalniške tehnologije, v prvi vrsti brezžični prenos podatkov prek pametnih oznak RFID. Metro Group, ki je hkrati tudi najbrž največji uporabnik tehnologije RFID v Evropi, je predstavil niz rešitev, ki bodo njihovim kupcem v prihodnosti omogočile lažje nakupovanje ter hitrejši dostop do informacij, tako za kupce, kot zaposlene.

    Objavljeno: 17.3.2006
  • Vrednost trga IKT v Evropi in Sloveniji

    Organizacija EITO (European Information Technology Observatory) je objavila novo poročilo o trgu informacijskih tehnologij v državah Evropske Unije. Poročilo navaja, da bo trg IKT v Evropi v letu 2006 vreden 653 milijard evrov, kar je okoli 3,2% več kot v letu 2005. S tem naj bi trgu EU predstavljal domala natanko tretjino (33,6%) svetovnega trga IKT in je v celoti največja regija. Trg IT izdelkov in storitev bo rasel s stopnjo 4,4% in bo dosegel nivo 306 milijard evrov, medtem ko bo rast v telekomunikacijskem sektorju nekoliko nižja (2,2%), vendar bo še vedno vredna pomembnih 337 milijard evrov.

    Objavljeno: 17.3.2006
  • Iskratel predstavil vizijo razvoja

    Podjetje Iskratel je v novih poslovnih prostorih predstavilo svojo vizijo prihodnjega razvoja telekomunikacijskega omrežja in glavne usmeritve podjetja v tekočem letu. Iskratelovi strokovnjaki so hkrati predstavili trende na področju novih telekomunikacijskih storitev in rešitev, ki jih že aktivno tržijo na domačem in mednarodnih trgih. Konsolidirana prodaja skupine Iskratel (Iskratel, Iskrauraltel, Monis, ZAO Iskratel Moskva in Iskratel Electronics) je v letu 2005 znašala 153,7 milijona evrov, medtem ko za leto 2006 napovedujejo prodajo v višini 158,3 milijona evrov. Podjetje je lani zabeležilo nižji dobiček, kar so pripisali predvsem težkim razmeram na ruskem telekomunikacijskem trgu. Letos naj bi že zabeležili boljše poslovne rezultate.

    Objavljeno: 16.3.2006
  • Razmerja števila zaposlenih v službah IT

    Na področju kadrov v IT sektorju so v zadnjih desetih letih mogoče videti zelo burno dogajanje. V času do pred petimi leti je bilo zaradi velikega povpraševanja na trgu, zlasti zaradi bližanja leta 2000 in navdušenja nad pikakom podjetji, moč zaznati izrazito povečanje števila zaposlenih v IT oddelkih podjetij. Temu je sledilo obdobje umiritve in streznitve, kjer so podjetja na veliko odpuščala IT strokovnjake. Takšno burno dogajanje pa onemogoča preprosto analiza dolgoročnih trendov glede povpraševanja po kadrih s področja informacijskih tehnologij.

    Objavljeno: 16.3.2006
  • Najcenejši omrežni laser

    Lexmark je predstavil nov omrežni laserski tiskalnik z oznako E120n, ki velja za cenovno najbolj dostopnega ta hip med omrežnimi modeli. V ZDA bo naprodaj že za 150 dolarjev, kar je toliko kot je bilo treba še do nedavnega odšteti za lokalno povezane tiskalnike. Tiskati zmore natisniti do 19 strani na minuto, prvo stran natisne v osmih sekundah. Naprava je ena izmed najtišjih, pa tudi najmanjših, kar je posebej dobrodošlo zlasti v tistih pisarnah, kjer so na tesnem s prostorom. Lexmark E120n tiska z ločljivostjo 600x600 pik na palec oz 1200IQ, tehta slabih 7 kilogramov, ima dimenzije 250 x 388 x 370 milimetrov in tiska na liste A4 ob glasnosti 49 decibelov. Poleg mrežnega vmesnika ima vgrajen še USB vmesnik. V državah EU bo dobavljiv v drugi polovici marca.

    Objavljeno: 16.3.2006
  • Intel predstavlja energijsko varčne Xeone

    Podjetje Intel je predstavilo nove izvedbe procesorjev Xeon, ki porabijo le tretjino do petino električne energije v primerjavi s predhodniki. Novi procesorji Xeon LV, ki so nastajali pod delovnim imenom Sossaman, porabijo le okoli 31 W energije, medtem ko današnji Xeoni porabijo tipično med 110 in 165 W. Osnova za nove procesorje je bil procesor Yonah z dvojnim jedrom, ki ga poznamo že iz prenosnih računalnikov. Za razliko od tega pa zna Xeon LV delovati v sistemih z dvema procesorjema, skupno torej štirimi jedri. Novi modeli so na voljo s takti 1,6 in 2 GHz, zanimivo pa je, da se je vsaj za zdaj Intel odločil z njimi podpreti le 32-bitne ukaze. To je tudi razlog, da se je denimo Hewlett-Packard odločil, da bo v celoti preskočil prvo generacijo procesorjev Xeon LV. IBM po drugi strani načrtuje sisteme z novimi procesorji, predvsem pa bodo nove procesorje vgrajevali v strežniške rezine, kjer sta poraba energije in posledično oddana toplota kritičnega pomena. Intel pa že hiti pri razvoju druge generacije takih Xeonov, ki nastajajo pod delovnim imenom Woodcrest.

    Objavljeno: 16.3.2006
  • Google Mars

    Google je obogatil svojo ponudbo spletnih zemljevidov in navadnim smrtnikom prvič v zgodovini omogočil pogled na površje kakega tujega planeta, in sicer Marsa. Storitev Google Mars omogoča ogled rdečega planeta na tri različne načine, in sicer kot višinsko karto, črno-belo karto in karto na osnovi infra rdeče svetlobe.

    Objavljeno: 15.3.2006
  • Google proti državi

    Odvetniki ameriškega ministrstva za pravosodje in Googla so v San Josu že soočili argumente o tem, ali mora Google vladi izročiti podatke o iskanjih z Googlom. Okrožni sodnik James Ware pričakuje, da bo dokončna razsodba znana zelo kmalu.

    Objavljeno: 15.3.2006
  • McAfeejev spodrsljaj

    McAfee je nedavno posodobitev svojega antivirusnega programa izdal, da bi še izboljšal varnost računalnikov, in s takšnimi nameni so jo množično sprejeli tudi uporabniki. Vendar je nadgradnja s seboj prinesla tudi napako v datoteki DAT, ki je povzročila brisanje mnogih datotek, pomembnih za delovanje sistema.

    Objavljeno: 15.3.2006
  • Prgišče Sonyjevih novosti

    Velika podjetja rada od časa do časa, navadno enkrat letno, zberejo novinarje in jim predstavijo svoje najnovejše dosežke, poslovne uspehe in smernice za prihodnost. Pri Sonyju so od 20. do 25. februarja dobrih 30 novinarjev iz 18 evropskih držav gostili kar na domačih tleh, v Tokiu.

    Objavljeno: 15.3.2006
  • Telekom: zamenjava vodstva ob izjemnih rezultatih in širitvijo v Makedonijo

    Telekom Slovenije je večer pred predstavitvijo rezultatov poslovanja presenetil z obvestilom o odstopu obeh vodilnih mož družbe – predsednika uprave Liborja Vončine in predsednika nadzornega sveta Mira Rozmana. Prvi je odstopil iz osebnih razlogov in, kot je poudaril na tiskovni konferenci, »zares osebnih in ne menda osebnih«, kar je zadnje čase praksa v slovenskem gospodarstvu, Rozman pa je odstopil iz poslovnih vzrokov, saj se želi posvetiti vodenju svojega podjetja.

    Objavljeno: 14.3.2006
  • Kritična luknja v Ubuntu

    Uporabniki foruma morda najbolj priljubljene distribucije Linuxa ta hip so odkrili veliko varnostno luknjo v operacijskem sistemu Ubuntu 5.10. Namestitveni program namreč v dnevniško datoteko (log), dostopno vsem uporabnikom računalnika, shrani vse uporabnikove vnose med namestitvijo, tudi geslo. Ker je datoteka shranjena kot navadno besedilo, je dostop do gesla trivialen.

    Objavljeno: 14.3.2006
  • Menjava uprave Telekoma

    Na današnji seji nadzornega sveta Telekoma Slovenije je prišlo do kadrovske menjave na vrhu uprave in na vrhu nadzornega sveta. Nov predsednik uprave je postal Bojan Dremelj, dosedanji član, ki je zamenjal Liborja Vončino, ki se poslavlja iz osebnih razlogov. Prvi nadzornik je po odstopu Mira Rozmana, ki se poslavlja zaradi poslovnih razlogov, postal Žiga Turk, ki je bil doslej član nadzornega sveta.

    Objavljeno: 14.3.2006
  • Nova generacija navigacijskih programov

    Proizvajalci programske opreme za navigacijo s pomočjo sprejemnikov GPS in ročnih računalnikov PocketPC so na sejmu CeBit prikazali nove različice svojih programov, ki uporabnikom nudijo še večjo pomoč na potovanjih. Podjetje Route 66 je tako predstavilo program Navigate 7, ki med drugim omogoča navigacijo tudi v primerih, ko za krajši čas signal GPS ni na voljo. Voznika zna opozoriti na prekoračitev hitrosti, opozarja pa tudi na omejitve hitrosti z vgrajeno bazo podatkov prometnih znakov. Pri izbiri zanimivih točk zna pri pametnih telefonih samodejno poklicati hotel ali restavracijo na cilju poti, celoten program pa je mogoče krmiliti z velikim tipkami na zaslonu, tako da med vožnjo ni treba uporabljati peresa. Program deluje na platformi PocketPC, kmalu pa bo tudi na telefonih SmartPhone.

    Objavljeno: 13.3.2006
  • Skype za poslovno rabo

    Podjetje Skype si prizadeva, da bi uspeh svojega internetnega servisa ponovilo tudi med poslovnimi uporabniki. V ta namen so predstavili servis Skype for Business, ki obstoječim orodjem za brezplačno internetno telefonijo dodaja nova orodja. Novi servis je dosegljiv tudi na novem spletnem naslovu www.skype.biz, vključuje pa nov nadzorni modul Skype for Business Control Pannel, ki omogoča upravljanje s skupinami uporabnikov, ki so del denimo posameznega podjetja. Med drugim je mogoče na ta način zagotoviti centralno plačevanje in dodeljevanje kreditov za uporabo servisov Skype In in Skype Out, ki omogočajo povezavo s telefonskimi uporabniki v običajnem telefonskem omrežju.

    Objavljeno: 13.3.2006
  • iRiver V10

    Podjetje iRiver je na CeBitu predstavilo zanimiv prototip prenosnega večpredstavnega sprejemnika, ki je debel le centimeter, vključuje pa celo TV sprejemnik. iRiver V10 bo namreč omogočal sprejem digitalnih TV kanalov po standardu DMB, sliko pa bo prikazoval na 3-palčnem zaslonu LCD z ločljivostjo 480 x 272 pik. Poleg TV programov omogoča tudi predvajanje posnetkov MP3, WMA in OGG ter filmov v zapisih MPEG, WMV in DivX. Za hrambo podatkov je vgrajen 4 GB velik pomnilnik, ki ga bo moč razširiti s karticami.

    Objavljeno: 13.3.2006
  • Prenosniki z gorivnimi celicami

    Že na začetku prihodnjega leta bodo na voljo gorivne celice, ki jih bomo lahko uporabljali v prenosnikih in s tem občutno izboljšali njihovo avtonomijo. Tajvansko podjetje Antig je na sejmu CeBIT že predstavilo prve gorivne celice, ki omogočajo 9 ur dela s prenosnikom. V podjetju so prepričani, da bodo prihodnje leto naprodaj prenosniki s hibridnim napajanjem, ki bo vključevalo današnje litij-ionske baterije in metanolske gorivne celice, ki jih polnimo z metanolom.

    Objavljeno: 13.3.2006
  • Opera 9 prestala test Acid 2

    Opera 9, ki izide kmalu, je po Safariju drugi spletni brskalnik, ki je prestal preskus Acid 2. Acid 2 je preskus organizacije Web Standards Project, s katerim je moč razbrati napake v prikazovanju spletnih strani posameznih brskalnikov. Izkorišča predvsem lastnosti jezikov HTML in CSS, ki jih večina brskalnikov aprila lani, ko je Acid 2 zamenjal preskus Acid iz leta 1997, ni podpirala povsem pravilno. Vsak brskalnik, ki v celoti podpira specifikacije HTML in CSS organizacije W3C, bo test prestal, napačno pa ga opravijo natanko tisti brskalniki, ki standardov ne spoštujejo v celoti.

    Objavljeno: 13.3.2006
  • Brez Viste na Macih?

    Mac OS X že kar nekaj časa teče tudi na običajnih računalnikih PC, obratna pot pa očitno še ni tako blizu. Kot vse kaže Windows Viste na Macih namreč še nekaj časa ne bo mogoče poganjati. Kljub temu da zdaj tudi Applovi računalniki uporabljajo procesorje Intel, se od ostalih računalnikov PC razlikujejo v načinu zaganjanja operacijskega sistema. Mac OS X namreč uporablja Extensible Firmware Interface (EFI) namesto Basic Input Output Systema (BIOS).

    Objavljeno: 12.3.2006
  • Firefox 2 proti lažnemu predstavljanju

    Po prvih napovedih naj bi Firefox 2, ki po predvidevanjih izide 6 mesecev po izidu prejšnje različice, torej v sredini maja, vseboval tudi tehnologijo, s katero se bo poglobljeno zoperstavil lažnemu predstavljanju (phishing). Uporabili bodo varnostno tehnologijo podjetja Google, ki tudi zaposljuje glavne razvijlce Firefoxa. Za vgradnjo novega sistema so se odločili po analizi Symanteca, ki ugotavlja, da je lažno predstavljanje naraščajoča težava, saj so lani zaznali 44-odstotno rast v primerjavi z letom prej. Firefox se bo tako pridružil Internet Explorerju 7, ki izide letos, ter Netscapu 8 in Operi 8, ki podobna orodja že ponujajo, za Firefox pa smo morali doslej namestiti poseben dodatek.

    Objavljeno: 12.3.2006
  • Google kupil Writely

    Eden najbolj priljubljenih spletnih nadomestkov pisarniškega programja Writely je pristal v Googlovi lasti. Izdelek soavtorjev predvsem v ZDA priljubljenega organizatorja osebnih financ Quicken lahko uvozi obstoječe datoteke programov Word ali OpenOffice.org Write, prepozna pa tudi RTF, HTML in navadno besedilo. Možnosti obdelave zazdaj še zaostajajo za namiznimi programi, vendar pa ponuja Writely zelo zmogljivo ustvarjanje dokumentov s strani več uporabnikov. Na koncu je mogoč izvoz v zapise DOC, ODF, RTF in PDF.

    Objavljeno: 11.3.2006
  • Windows Live Search Beta

    Ko je Microsoft naznanil prihajajočo ponudbo spletnih storitev Live, je napovedal, da bo kmalu predstavil tudi prve storitve za končne uporabnike. Obljubo je izpolnil že pred časom, zdaj pa je na voljo še spletni iskalnik Windows Live Search - zaenkrat v različici beta. Za razliko od Googla, ki kot različice beta ponudi praviloma povsem delujoče izdelke, pa za bodočega naslednika MSN Search tega ne moremo trditi. Kljub temu da je nov pravzaprav samo uporabniški vmesnik, je iskalnik za resno uporabo skoraj neuporaben.

    Objavljeno: 11.3.2006
  • IDF: tretji dan

    Zadnji dan foruma je minil v znamenju dveh predavanj na strokovno visokem nivoju. V prvem je Intel predstavil rezultate svojega prizadevanja na področju medicine. Drži namreč, da v podjetju že kar nekaj časa v podjetju deluje skupina, ki skuša s svojim razvojem in novimi dognanji olajšati delo tako zdravnikom kot tudi pacientom. Na tem delu trga Intel vidi velik neizkoriščen potencial.

    Objavljeno: 10.3.2006
  • SUSE Linux Enterprise Desktop 10

    Novell se je odločil ponovno preimenovati svoj paradni izdelek za namizja v poslovnih okoljih. Na sejmu CeBIT so tako predstavili SUSE Linux Enterprise Desktop 10 (SLED), ki bo nasledil Novell Linux Desktop. V podjetju so prepričani, da so razvili najboljši namizni operacijski sistem ta hip, še posebej zaradi študij uporabnosti, s katerimi po besedah direktorja marketinga za področje Linuxa "niso želeli ponovno odkriti Windowsa, ampak boljše namizje". SLED, ki izide poleti, je po mnenju predstavnikov Novella velika priložnost za Linux, saj bo šest mesecev na trgu ponujal več kot Windows.

    Objavljeno: 10.3.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji