• Canopus predstavil kodirne rešitve MPEGPRO

    Podjetje Canopus je nedavno predstavilo novo vrsto profesionalnih kodirnih izdelkov za pripravo vsebin v zapisu MPEG, ki so namenjene tudi širšemu krogu ljubiteljev. Prva v vrsti izdelkov, MPEGPRO MVR in MPEGPRO EMR, omogočata filtriranje in spremenljivo hitrost pretoka podatkov za datoteke v zapisu MPEG-1 in MPEG-2, zato sta idealna za pripravo VideoCD-jev, DVD-jev ali datotek za prenos v omrežju. MPEGPRO MVR je strojna kartica z vodilom PCI, MPEGPRO EMR pa zunanja naprava za priklop na računalnik preko vmesnika USB.

    Objavljeno: 5.6.2003
  • Večslojni optični disk za shranjevanje terabajtov

    Družbi Hitachi in Hitachi Maxell sta razvili novo tehnologijo za zapisovanje večslojnih optičnih diskov, s katero naj bi na posamezen nosilec lahko spravili tudi več kot terabajt podatkov. Čeprav so podobne tehnologije že na voljo - denimo dvoslojni DVD-ROM, obstajajo omejitve. Če želimo podatke zapisati na več kot pet slojev, lahko naletimo na težave. Odbita svetloba je namreč prešibka, zato take plošče niso primerne za shranjevanje velikih količin podatkov.

    Objavljeno: 5.6.2003
  • Palm kupuje Handspringa

    Podjetje Palm je sporočilo, da bo za 169 milijonov dolarjev kupilo enega svojih glavnih tekmecev, družbo Handspring. Nakup bodo izvedli kot izmenjavo delnic, pri čemer bodo delničarji Handspringa dobili 0,09 delnice družbe Palm za vsako svojo delnico. Pri cenitvi delnic družbe Palm pa ni upoštevana vrednost oddelka za razvoj operacijskega sistema in programske opreme PalmSource, ki jo bo Palm odcepil v samostojno družbo julija, sočasno s dokončanjem prevzema Handspringa. Preostanek Palma, ki bo še naprej izdeloval ročne računalnike, bo julija dobil tudi novo ime.

    Objavljeno: 5.6.2003
  • Pomemben kriterij za izbiro zbirke podatkov je cena

    V preteklih letih so bile najuspešnejše zbirke podatkov tiste, ki so zmogle obvladati zadostne količine podatkov v sprejemljivem času. V današnjih časih, ko vse najpomembnejše zbirke podatkov ponujajo primerljive zmogljivosti, pa kupci vedno bolj povprašujejo po cenejših zbirkah podatkov. Pri odločitvi za nakup zbirke podatkov ni pomembna le začetna cena nakupa, ampak polna cena lastništva zbirke podatkov, ki vključuje ceno strojne opreme, v kateri bo nameščena in potrebne stroške za namestitev, upravljanje in vzdrževanje.

    Objavljeno: 4.6.2003
  • WiFi v mobilnih telefonih, a do katere mere?

    Nokia je prikazala nekatere podrobnosti prihajajočih modelov mobilnih telefonov, ki se bodo kitili z vgrajenimi digitalnimi fotoaparati z milijoni slikovnih elementov in pomnilniškimi karticami velikimi gigabajt ali več.

    Objavljeno: 4.6.2003
  • PeopleSoft kupuje družbo J.D Edwards

    Na pomolu je združitev dveh pomembnih proizvajalcev sistemov ERP, ki nameravata s skupnimi močmi tekmovati s proizvajalci, kot so SAP in Oracle. Družba PeopleSoft, ki je znana predvsem po svojih izdelkih za upravljanje s kadri in strankami, bo za 1,7 milijarde dolarjev (v obliki menjave delnic) kupila podjetje J.D. Edwards, znano predvsem po izdelkih za proizvodnjo in povezovanje proizvodnih sistemov s poslovnimi sistemi. Nova družba bo imela kapitalsko vrednost okoli 2,8 milijarde dolarjev, zaposlovala bo 13.000 ljudi in imela okoli 11.000 strank v 150 državah sveta.

    Objavljeno: 4.6.2003
  • Nova generacija skladovnih stikal

    Podjetje Cisco je predstavil novo generacijo skladovnih stikal Cisco Catalyst 3750 s tehnologijo Cisco StackWise, ki postavlja nova merila za preklopna stikala srednjega razreda. Nova serija izdelkov ponuja do sedaj nedosegljivo skladovno prilagodljivost in enostavnost uporabe, hkrati pa podpira vse bolj iskan gigabitni ethernet.

    Objavljeno: 4.6.2003
  • Intel že prenavlja Centrino

    Intel je po nekaj mesecih od prvotne najave tehnologije Centrino predstavil nove sestavne dele - tri nove modele procesorjev Pentium M. Prva novost je Pentium M s taktom 1,7 GHz, kar je korak navzgor v primerjavi z doslej najhitrejšo različico s taktom 1,6 GHz. Nova sta tudi dva ultra varčna (nizkonapetostna modela, ULV) Pentiuma M s takti 1 GHz in 1,2 GHz, ki sta namenjena najmanjših prenosnim računalnikom. Doslej je Intel nudil takte 900 MHz in 1 GHz. Ostali sestavni deli, sistemski nabor Intel 855 in brezžični modul so ostali nespremenjeni, Intel pa je zanj pripravil prenovljeno programsko podporo. Predvsem je tu na voljo nova različica programa Pro Network Connection, ki odpravlja nekatere težave in dodaja podporo za izboljšano varnost brezžičnih povezav - s pomočjo protokola WPA. Novi procesorji stanejo od 262 dolarjev do 637 dolarjev za Pentium M 1,7 GHz. S tem so se pa spustile cene dosedanjim modelom in to kar znatno od 18% do 34%, odvisno od modela. Junij pa bo za Intel kar delaven mesec, saj nameravajo za Pentiumi M prenoviti tudi svojo družino mobilnih procesorjev - Pentium 4-M.

    Objavljeno: 4.6.2003
  • SAP dopolnjuje rešitev za spletno poslovanje

    SAP je objavil novo različico rešitve za spletno poslovanje, ki bo vključevala nova orodja za sodelovanje in upravljanje odnosa z dobavitelji. Na voljo bodo možnosti za spletne dražbe, izdelavo ocene dobavitelja, vzdrževanje kataloga izdelkov v elektronski obliki in podpora procesu nabave. Dodatne možnosti, ki jih ponuja rešitev, so še podpora najemu začasne delovne sile in svetovalcev in komunikacija z dobavitelji preko spletnih dveri. Dobaviteljem bo omogočen vpogled v svoje podatke, ki se nahajajo v sistemu SAP, na primer vpogled v stanje zalog svojih izdelkov pri naročniku. Dolgoročno bo rešitev pomagala podjetjem doseči boljše cene in pogoje pri dobaviteljih, prav tako bo poenotila način izmenjave podatkov s poslovnimi partnerji.

    Objavljeno: 3.6.2003
  • Samouničljivi filmi

    Sony pripravlja za japonski trg nov servis So-net, v okviru katerega bo kupcem ponujal video posnetke, ki se čez nekaj časa samodejno uničijo. Na ta način naj bi onemogočili nedovoljeno kopiranje in širjenje avtorsko zaščitene vsebine.

    Objavljeno: 3.6.2003
  • HP s cenejšimi sistemi NAS

    Podjetje Hewlett Packard je prenovilo svojo ponudbo najmanjših omrežnih pomnilniških sistemov NAS, ki so zasnovani na programski rešitvi družbe Microsoft. Novi model StorageWorks NAS 1000S je namenjen malim do srednje velikim podjetjem, zaradi česar so tudi zelo ugodne cene novih izdelkov. StorageWorks NAS 1000S s 320 GB diskovja tako stane v ZDA le 3.000 dolarjev, dvakrat večji sistem z zmogljivostjo 640 GB pa 5.000 dolarjev. Za 1 TB podatkov je treba odšteti že 7.000 dolarjev, kar pa je še vedno več kot 5.000 dolarjev manj v primerjavi z prejšnjo generacijo izdelkov. Za primerjavo - model StorageWorks B2000 v konfiguraciji s 500 GB stane 8.000 dolarjev, res pa je, da je bolj razširljiv - do 18 GB z zunanjimi moduli. Poleg nižje cene pomnilniškega prostora je razliko v ceni moč iskati predvsem v dejstvu, da StorageWorks NAS 1000S uporablja diske z vmesnikom ATA, medtem ko so dosedanji modeli sloneli na tehnologiji SCSI. HP se tako pridružuje vse večjemu številu ponudnikov, ki v osnovnih pomnilniških sistemih uporabljajo diske ATA, kljub temu da so po ostalih lastnostih (razen zmogljivost) primerljivi z večjimi modeli (diskovno polje RAID,...).

    Objavljeno: 3.6.2003
  • Canon PowerShot G5

    Canon je uradno predstavil nov digitalni fotoaparat PowerShot G5, ki se uvršča na vrh proizvajalčeve ponudbe izdelkov za širše množice. Novi PowerShot G5 je domala povsem enak kot dosedanji model PowerShot G5, le da nudi tipalo z 5 milijoni elementov (doslej 4 milijone), ohišje pa črne barve namesto srebrne. Z novim tipalom lahko naredimo fotografije z ločljivostjo do 2.592 x 1.944 pik. V Evropi bo na prodaj konec poletja, stal pa bo predvidoma 900 evrov. Ostale lastnosti so enake kot pri modelu PowerShot G3, kar pomeni, da imamo opravka z trdno zgrajenim ohišjem, kvalitetnim objektivom in lečami, ki zagotavljajo štirkratni optični zum.

    Objavljeno: 3.6.2003
  • Microsoft "Jupiter" že na horizontu

    Microsoft bo že sredi poletja strankam ponudil v preizkus razvojno različico novega kompleta programov, ki ga označujejo z delovnim imenom Jupiter. Kot je že znano komplet sestavljajo dosedanji strežniki BizTalk Server, Content Management Server in Commerce Server, s čimer želi Microsoft ponuditi zaokroženo in cenovno ugodnejšo celoto za izdelavo različnih spletnih rešitev od spletnih dveri in spletnih trgovin do poslovnih spletnih rešitev, ki izmenjujejo podatke z različnimi viri podatkov.

    Objavljeno: 3.6.2003
  • 30 let etherneta

    Inženir Bob Metcalfe je leta 1973 v dopisu sodelavcem opisal tehnologijo, ki naj bi omogočila povezavo in prenos podatkov med računalniki. Danes tej tehnologiji pravimo ethernet, še danes pa predstavlja osnovo za povezavo milijonov računalnikov na celem svetu. Ethernet je nastal kot raziskovalni projekt v tedaj znamenitem razvojnem centru Xerox Palo Alto Research Center (PARC), kjer so se rodile še marsikatere znamenite, a danes povsem samoumevne tehnologije, kot so miška, laserski tiskalnik in grafični uporabniški vmesnik.

    Objavljeno: 2.6.2003
  • Check Point izboljšal varnostna orodja

    Družba Check Point Software, ki prodaja rešitve za varovanje omrežij in programov za velika podjetja, je predstavila novo različico njihovega kompleta Check Point Next Generation with Application Intelligence. Omogočala naj bi še močnejšo zaščito pred napadi, kot sta črva Nimda in Code Red in proti vsem vrstam napadov na omrežja. Ta so bila še pred kratkim tarča velikih neposrednih napadov, v zadnjem času pa so se namnožili napadi s pomočjo uporabe spletnih in omrežnih programov. Družba CheckPoint sicer najbolj hvali prihranke pri stroških in enostavnost vzdrževanja, saj zunanji specialisti podjetje stanejo več. Programsko orodje za zaznavanje vdorov v programe bodo brezplačno dodali tudi v obstoječi požarni zid Check Point FireWall-1. Paket Next Generation with Application Intelligence bo na voljo od junija dalje, letna licenca za posamezni izvod pa je 1000 ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 2.6.2003
  • Sun odpira javo

    Družba Sun, avtor ter glavni zagovornik programskega jezika in platforme java, predlaga spremembe v standardizacijskemu procesu Java Community Process (JCP), s katerim naj bi zunanjim skupinam nudili večji vpogled v načrtovane spremembe in razširitve jave. Ob tem naj bi skupina za standardizacijo tudi sprejemala predloge za spremembe in jih uvrstila v standardni del dosedanjega postopka.

    Objavljeno: 2.6.2003
  • Steve Balmer prodaja delnice Microsofta

    V ZDA je precejšnjo pozornost javnosti sprožila novica, da je Steve Balmer, glavni direktor družbe Microsoft, prodal za okoli 1,2 milijarde delnic podjetja, ki mu poveljuje. Balmer, ki je hkrati eden največjih delničarjev Microsofta je po lastnih trditvah to storil zato, ker želi razpršiti svoje finančne vložke, ob tem pa je poudaril, da ne gre za nikakršno razprodajo ali krizo družbe. Treba se je namreč zavedati, da je 1,2 milijarde dolarjev le manjši deleže Microsoftovih delnic v njegovi lasti, saj mu preostane še dobrih 421 milijonov delnic, ki po trenutnih tečajih veljajo skoraj 10,5 milijard dolarjev. Glavni lastniki Microsofta sicer dokaj pogosto prodajajo delnice družbe, vendar nikoli niso tega storili v tako velikem obsegu. Bill Gates je tako denimo februarja prodal 96 milijonov dolarjev vrednih delnic, kar pa je le zelo majhen del njegovega premoženja.

    Objavljeno: 2.6.2003
  • Prvi program za kodiranje DivX

    Uporabniki video tehnologije DivX so nedavno dobili prvi uradni kodirnik Dr. DivX, ki omogoča pripravo datotek divx iz množice izvornih datotek - med drugimi tudi iz zapisov MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DV, AVI, WMV, AVS in drugih. Sliko lahko zajemamo tudi iz spletne kamere ali kartice za zajem videa. Program vsebuje tudi kodek DivX Pro. V spletu je dostopna preizkusna različica, kmalu pa naj bi bil na voljo tudi z grafičnimi karticami in drugo strojno opremo, namenjeno predvajanju video posnetkov.

    Objavljeno: 2.6.2003
  • Kazen za Deutsche Telekom

    Evropska komisija je po pobudi Vodafonovega hčerinskega podjetja Arcor in drugih v Nemčiji monopolistu Deutsche Telekom naložila 12,6 milijona evrov kazni. DT namreč manjšim novonastalim ponudnikom telekomunikacijskih storitev še vedno določa previsoke cene za uporabo njihove telefonske parice. Gigantu, ki je v minulem letu tonil v rdečih številkah, so zato naložili 12,6 milijonov evrov kazni.

    Objavljeno: 1.6.2003
  • Intel priznava napako v Centrinu

    Intelov komplet tehnologij Centrino, ki ga v nove prenosnike vgrajuje večina proizvajalcev, ima napako, ki onemogoča pravilno delovanje nekaterih navideznih omrežnih povezav (VPN). Napaka je v brezžičnem modulu Intel Pro Wireless 2100 oziroma njegovem krmilnem programu in nastavitvi imenovani Adapter Switching. Zaradi napake se lahko zgodi, da pri vzpostavitvi VPN povezav prenosnik zmrzne ali pa se pojavi zloglasni modri zaslon. Na napako so opozorili pri Nortelu, kjer ponujajo rešitve za navidezne omrežne povezave, Intel pa je medtem že objavil popravke, ki pa ga očitno številni proizvajalci prenosnikov niso upoštevali. K sreči je napaka le v programski opremi in je zato razmeroma preprosto odpravljiva, vendar postavlja pod vprašaj trditve Intela, da je komplet Centrino zadovoljivo preizkusil.

    Objavljeno: 1.6.2003
  • Windows "Longhorn" bo modularen

    Microsoft se je odločil, da bo naslednjo različico okolja Windows z delovnim imenom >>Longhorn<< zgradil kot modularen komplet, kar bo olajšalo delo proizvajalcem strojne opreme in med drugim tudi lokalizacijo sistema. Poleg osnovnega jedra, ki bo vsebovalo okli 90% vseh funkcionalnosti, bo moč novi različici okolja Windows mogoče dodati module, ki ga bodo spremenili v operacijski sistem denimo za tablične računalnike ali pa večpredstavne naprave (Windows Media Center). Na enak način bodo tudi dodajali jezične prevode in lokalizacijo za različice, ki so namenjene posameznim državam.

    Objavljeno: 1.6.2003
  • nVidia podpira AMD FSB pri 400 MHz

    Pri nVidii so napovedali podporo za AMD-jevo 400 MHz sistemsko vodilo, ki ga je AMD nedavno predstavil skupaj s procesorjem Athlon XP 3200+. Novo vodilo že podpirata sistemska nabora nVidia nForce 2 400 in nForce 2 Ultra 400.

    Objavljeno: 31.5.2003
  • Sony predstavil naslednika konzole PlayStation 2

    Boj med proizvajalci igralnih konzol je neusmiljen, zato je Sony že predstavil podrobnosti o novi igralni konzoli, ki jo za zdaj imenujejo kar PSX. Za razliko od dosedanjih izdelkov pa bo PSX precej bolj vsestranska igralna naprava in ne zgolj igralna konzola, kot doslej. V izdelek naj bi namreč bili vgrajeni DVD zapisovalnik, 120 GB velik disk, TV sprejemnik, omrežni vmesnik ethernet, dva priključka USB 2.0 in enota za pomnilniške kartice Memory Stick.

    Objavljeno: 31.5.2003
  • Microsoft v koaliciji za boj proti virusom

    Podjetja Microsoft, Network Associates (McAfee) in Trend Micro so ustanovili združenje, ki bo skrbelo za boljše obveščanje javnosti o novih virusih, nevarnostih in rešitvah v boju proti tej nadlogi. Združenje Virus Information Alliance (VIA) bo predvsem skrbelo za obveščanje javnosti prek novi spletne strani, kjer bodo na voljo informacije vseh članov koalicije, zaradi česar pričakujejo, da bodo informacije hitreje na voljo, s tem pa tudi rešitve in popravki.

    Objavljeno: 31.5.2003
  • Waitecov DVD predvajalnik s podporo za DivX v prodaji

    Waitec je pričel prodajati DVD predvajalnik s podporo za DivX, ki so ga premierno predstavil marca na CeBIT-u. DVD-X4 tako zmore predvajati veliko večino trenutno uporabljanih zapisov za avdio in video, med drugim video zapise MPEG-1, MPEG-2 in MPEG-4 (DivX 4.02 in višji, XviD), avdio zapise MP3, MP3Pro in AudioCD. Poleg tega zna tudi prikazovati na nosilcih CD ali DVD posnete fotografije v zapisih JPEG in Kodak VideoCD. Naprava ima možnost polne nadgradnje strojne programske opreme, s čimer pri Waitecu najverjetneje nameravajo dodajati podporo za nove različice kodekov MPEG-4.

    Objavljeno: 30.5.2003
  • Nova Symantecova orodja za varnost

    Pri družbi Symantec so napovedali dve novi orodji, s katerimi naj bi podjetja varno zaklenila dostop do računalniških omrežij. Novi orodji bosta del paketa Enterprise Security Management System, s katerim so pri družbi Symantec združili različna varnostna orodja, tako da je delo vzdrževalcev omrežij lažje. Program Symantec Vulnerability Assessment je namenjen odkrivanju programskih lukenj v izdelkih, ki so v rabi na posameznih računalnikih in ugotavljanju stopnje nevarnosti teh lukenj za omrežje. Varnostni programi se torej sprožijo redkeje in v pravih primerih.

    Objavljeno: 30.5.2003
  • Spletne storitve vse bolje podprte

    Standardizacijska skupina OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards) je nedavno odobrila novo tehnologijo za iskanje spletnih storitev v omrežjih in posodobila ter standardizirala opisno in integracijsko specifikacijo UDDI (Universal Description and Discovery and Integration).

    Objavljeno: 30.5.2003
  • Kalifornijski zakon proti neželeni pošti

    Senat zvezne države Kalifornije je sprejeli zakon, s katerim bi naj pošiljanje neželene pošte postalo kaznivo - prejemniki bi lahko množične pošiljatelje tožili za 500 dolarjev, za vsako sporočilo. Zakon morajo do veljave še enkrat potrditi. Doslej so množični pošiljatelji neželene pošte morali v Kaliforniji zgolj vključiti oznako o vrsti takih sporočil in omogočiti izbris iz seznama prejemnikov. Nov zakon bo nalagal pošiljateljem, da vprašajo prejemnike, ali želijo prejemati tovrstna sporočila. Zakon je povzetek zveznega zakona, ki že velja za omejevanje neželenih ponudb po faksu. Po ocenah družbe Ferris Research naj bi neželena pošta podjetjem v ZDA povzročila za 8,9 milijard dolarjev škode letno, take pošte pa naj bi bilo v letu 2002 za 86 odstotkov več, kot leta 2001 - in to kar 260 milijard sporočil, dodajajo analitiki pri Jupiter Research.

    Objavljeno: 30.5.2003
  • Najbolj priljubljeni zastonj program je Kazaa

    Podjetje Sharman Networks je nedavno sporočilo, da je program Kazaa, namenjen prenosu večpredstavnih in drugih datotek v internetu, postal najbolj priljubljeni brezplačni program dolsej. K sebi naj bi ga iz strežnikov download.com preneslo že 230 milijonov uporabnikov, kar 366.000 dnevno. Tako je Kazaa prehitel priljubljenega odjemalca za dopisovanje in klepetanje ICQ.

    Objavljeno: 30.5.2003
  • Microsoft in AOL ponovno prijatelja

    Družbi Microsoft in AOL Time Warner sta objavili, da sta dosegli poravnavo v tožbi, ki jo je AOL TW vložil lansko leto v imenu svojega hčerinskega podjetja Netscape. V skladu s poravnavo bo Microsoft plačal 750 milijonov dolarjev, podjetji pa bosta pričeli sodelovati na večjem številu projektov, med drugim pri spletni prodaji digitalne glasbe in združevanju lastnih omrežij za neposredno sporočanje.

    Objavljeno: 30.5.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji